Επιστροφή στο Forum : Εδώ μιλάμε για Mikrotik RouterBoard
Υγρασία εννοώ που να επηρεάζει τη σύνδεση από τη μαλατσα. Όχι στα κουτιά μέσα. Είχα 3 λινκ πάνω από τον πατραικο, με υψόμετρα 10 20 μέτρα και έπαιζαν από καμπάνα μέχρι να μην ακούγονται
Καλησπερα παιδιά,
Εχει κανείς την εντολή για να ανοίγουμε πόρτες μέσω terminal? Εχει ξαναγραφτεί αλλα δεν την βρίσκω με search.
Πχ θέλω να ανοίξω την πόρτα 9001 στην ip 192.168.1.23
Χρησιμοποιώ το Mikrotik σε PPPoE client με άλλο σε bridge mode modem
/ip firewall nat add chain=dstnat protocol=tcp dst-port=9001 in-interface=pppoe-out1 \
action=dst-nat to-addresses=192.168.1.23 to-ports=9001
Και εγώ υποπτεύομαι αναμετάδοση.
Υπάρχει κανένα tutorial για να καταλάβω πως μειώνεις την ισχύ του WLAN στα επίπεδα που σε ενδιαφέρει;
Ας πούμε, σε ένα hAP (https://mikrotik.com/product/RB951Ui-2nD), αναφέρει οτι έχει 1.5dBi antenna gain. Πόσο πρέπει να είναι το gain στις ρυθμίσεις για το maximum output και πόσο πρέπει να το ρυθμίσω για να ρίξω λίγο την στάθμη;
Τώρα τα αφήνω όλα default, κάπως έτσι:
184990
Άραγε αυτό είναι εκτός των κανονισμών για την Ελλάδα; Και άντε το hAP είναι μικρό, σε ένα SXT2 (https://mikrotik.com/product/RBSXT5HPnDr2) που έχει 16dBi;
Καμία άποψη για αυτό;
Παιδιά λόγω ότι το δημόσιο ιντερνετ μου την "έδωσε" θέλω να φτιάξω ενα λινκ στα 35km με το εξοχικό. Σκέφτομαι να βάλω 2 MT groove 802.11 ac και δυο grid tp-link tl-ant5830b. Θεωρητικά θα εχω σήμα -59 και στις δυο και έως 300mbps. Ποιά η εμπειρία σας; Θα δουλέψει; Τι ταχύτητες θα έχω; *Εχω οπτική επαφή.
Ευχαριστώ!
To -59 πως το υπολόγισες;
Η απώλεια στα 35 χλμ στους 5Ghz είναι ~135dB, οπότε με νόμιμη συνολική ισχύ 30dBm, έχουμε θεωρητικό υπολογισμό για σήμα στα -77dBm που μεταφράζεται σε μέγιστη θεωρητική ταχύτητα ~120Mbps (80MHz).
Προσωπικά θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος αν έπιανα τα 80Mbps.
To -59 πως το υπολόγισες;
Η απώλεια στα 35 χλμ στους 5Ghz είναι ~135dB, οπότε με νόμιμη συνολική ισχύ 30dBm, έχουμε θεωρητικό υπολογισμό για σήμα στα -77dBm που μεταφράζεται σε μέγιστη θεωρητική ταχύτητα ~120Mbps (80MHz).
Προσωπικά θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος αν έπιανα τα 80Mbps.
Έχεις δίκιο :) σχετικά με την ταχύτητα η σύνδεση μου ειναι 12Mbps(πραγματική). Εγω απλά σκέφτηκα σε "μελλοντική" αναβάθμιση ταχυτητας να μην εχω κάποιο θέμα. Και 10Mbps να εχω ειναι πολυυ καλύτερα απο τον δήμο. Γενικά πιο πολυ φοβάμαι τον εξοπλισμό αν δουλέψει.
Δες το και με το mikrotik wireless calculator
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=21&t=124205
https://mikrotik.com/calculator
Δες το και με το mikrotik wireless calculator
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=21&t=124205
https://mikrotik.com/calculator
Απ όσο θυμάμαι καλά το mt-calc είναι για ασύρματες ζεύξεις και όχι για τοπικά ασύρματα.
Θα προτιμούσατε dual chain ή single για ένα μακρινό link? Δηλαδή είναι εφικτό το link που αναφέρω? Σορρυ για τις πολλες ερωτήσεις
Dual chain φυσικά!!!! Προσωπικά δουλεύω με δορυφορικά πιάτα 80αρια ,χειροποίητα feeder N dual chain κάθετης και οριζόντιας πόλωσης, έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και πολύ υψηλή απολαβή. Μπορείς και με ποιο μεγάλο πιάτο για μεγαλύτερη ακόμα απολαβή και ποιο μακρινά links.
για dual chain(866mbit-ac) υπολογίζω 550 ευρώ σε ubnt rocket και σε mikrotik DynaDish 5 στα 270 ευρω...ενώ για single(433mbit-ac) μόνο 170 (έχω το ένα groove). όποτε με βλέπω στο φθηνό που μου αρκεί!
Συγνώμη αλλά ποιο Groove έχεις και το σπουδαιότερο με ποια κεραία;
Η TP-Link που έδωσες παραπάνω δεν είναι ac παρά μόνο a/n. Ωστόσο έχει μεγάλο κέρδος.
Το Dynadish έχει κόστος 200€ και το πακέτο Rocket R5AC-Lite/RD-5G30-Dish 300€.
Πρότασή μου το Powerbeam PBE-5AC-500 στα 185€ ή το PBE-5AC-620 στα 250€.
Γενικά μεγαλύτερο κέρδος, σημαίνει μεγαλύτερη πραγματική ταχύτητα, αλλά μην περιμένεις πάνω από 50Mbps.
Αν οι απαιτήσεις σου είναι σε πραγματική ταχύτητα μικρότερες, τότε σου κάνουν και απλές Grid.
peragialos
07-08-17, 20:59
Offtopic.
Απίστευτες τιμές για τέτοια απόδοση. Θυμάμαι το 2000 ζεύγος aironet 802.11b κόστιζε γύρω στο 1 εκατομύριο δραχμές και έπρεπε να το παραγγείλεις ένα μήνα και. Για link 800 m μιλάμε με μηδενικό θόρυβο από άλλα δίκτυα τότε.
Συγνώμη αλλά ποιο Groove έχεις και το σπουδαιότερο με ποια κεραία;
Η TP-Link που έδωσες παραπάνω δεν είναι ac παρά μόνο a/n. Ωστόσο έχει μεγάλο κέρδος.
Το Dynadish έχει κόστος 200€ και το πακέτο Rocket R5AC-Lite/RD-5G30-Dish 300€.
Πρότασή μου το Powerbeam PBE-5AC-500 στα 185€ ή το PBE-5AC-620 στα 250€.
Γενικά μεγαλύτερο κέρδος, σημαίνει μεγαλύτερη πραγματική ταχύτητα, αλλά μην περιμένεις πάνω από 50Mbps.
Αν οι απαιτήσεις σου είναι σε πραγματική ταχύτητα μικρότερες, τότε σου κάνουν και απλές Grid.
Εχω το groove 52hpacn με την TP-Link TL-ANT2424b για το δημόσιο ίντερνετ. Τα δυο dynadish τα βρήκα στο εξωτερικό στα 300. Και λίγο παραπάνω να εχω σε ταχυτητα απο την κανονική ικανοποιημενος θα είμαι. Είναι σίγουρο οτι η Tp-link tl-ant5830b δεν μπορεί να δουλέψει σε ac?
Θεωρητικά με μία κεραία παίζει έως 433Mbps ονομαστική ταχύτητα αλλά η ίδια η εταιρεία αναφέρει (http://www.tp-link.com/us/products/details/TL-ANT5830B.html) "Compliant with 802.11a/n, 5GHz wireless application". Κανονικά χρειάζεται κεραία με 2 εισόδους RF ώστε να δουλεύει ως MIMO.
Όταν λες κανονική ταχύτητα τι εννοείς; Αυτή εξαρτάται από το υλικό, την απόσταση και το περιβάλλον λειτουργίας.
leasedline
08-08-17, 18:13
μια που η συζήτηση είναι στα ασύρματα, θα μπορύσε κάποιο από τα "πιάτα" των mikrotik να συνδεθεί σε b/g access point; γιατί από όσο βλέπω υποστηρίζουν μόνο a/c
Θεωρητικά με μία κεραία παίζει έως 433Mbps ονομαστική ταχύτητα αλλά η ίδια η εταιρεία αναφέρει (http://www.tp-link.com/us/products/details/TL-ANT5830B.html) "Compliant with 802.11a/n, 5GHz wireless application". Κανονικά χρειάζεται κεραία με 2 εισόδους RF ώστε να δουλεύει ως MIMO.
Όταν λες κανονική ταχύτητα τι εννοείς; Αυτή εξαρτάται από το υλικό, την απόσταση και το περιβάλλον λειτουργίας.
Κανονική εννοώ τη ταχύτητα ίντερνετ που μου δίνει ο πάροχος(11Mbps). Αν εχω 11Mbps στην άλλη άκρη επιτυχία είναι.
Και στην TP-Link tl-ant2424b λεει 802.11b/g αλλά και σε n που έτυχε να την δοκιμάσω δούλευε κανονικά. Τι φάση;
Δεν κατάλαβες. Δεν είναι θέμα να δουλεύει, αλλά η ταχύτητα που έχει.
Π.χ. ένα AP που παίζει σε 11n αν συνδεθεί μόνο με 1 κεραία που είναι συμβατή μόνο με 11g, ποτέ δεν θα μπορέσει να έχει την μέγιστη ονομαστική ταχύτητα.
Τέλος η δικιά σου μια χαρά υποστηρίζει (http://www.tp-link.com/us/products/details/cat-5067_TL-ANT2424B.html#features) 11n (Compliant with 802.11n/b/g).
Ταχύτητες ADSL όλα τα προαναφερόμενα ΑΡ επιτυγχάνουν.
Δεν κατάλαβες. Δεν είναι θέμα να δουλεύει, αλλά η ταχύτητα που έχει.
Π.χ. ένα AP που παίζει σε 11n αν συνδεθεί μόνο με 1 κεραία που είναι συμβατή μόνο με 11g, ποτέ δεν θα μπορέσει να έχει την μέγιστη ονομαστική ταχύτητα.
Τέλος η δικιά σου μια χαρά υποστηρίζει (http://www.tp-link.com/us/products/details/cat-5067_TL-ANT2424B.html#features) 11n (Compliant with 802.11n/b/g).
Ταχύτητες ADSL όλα τα προαναφερόμενα ΑΡ επιτυγχάνουν.
Εφόσον είναι ptp με τα ac groove θεωρητικά θα έχουμε μέγιστο 433mbps. Τωρα όσον αφορά τις κεραίες καμία δεν εχω δει όσο έψαξα να γράφει οτι είναι ac.
Θεωρητικά θα έχεις ονομαστική (και όχι πραγματική ταχύτητα) 433Mbps. Και λέω θεωρητικά διότι αυτή είναι η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα σε 1 spatial stream σε εύρος 80MHz που είναι αδύνατον να επιτευχθεί στην απόσταση που αναφέρεσαι.
Πόσο θα πιάσεις (ονομαστική και πραγματική), εξαρτάται από το περιβάλλον που θα δουλέψει, ώστε το ΑΡ να καθορίσει το προφίλ λειτουργίας (modulation, data και coding rate κλπ).
Οι κανονικές ac κεραίες είναι MIMO, έχοντας τουλάχιστον 2 RF βύσματα και δυνατότητα έως 4 spatial streams ή παραπάνω για MU-MIMO.
Να ρωτήσω κάτι διότι έχω κολλήσει άσχετο με αυτό που συζητάτε (εάν πρέπει να μεταφερθεί το ποστ).
Θέλω να στήσω το Mikrotik σαν Ovpn client.
Έχω μια συνδρομή σε VPN μιας εταιρείας και μου έχει δώσει 3 αρχεία:
.ovpn
.key
.crt
Προσπαθώ να κάνω import τα αρχεία αλλά δεν μου δείχνει το KT που πρέπει να υπάρχει δίπλα στο certificate. Τι κάνω λάθος?
Έχει κάποιος στήσει εδώ μέσα το mikrotik σαν Ovpn client σε κάποια εταιρεία?
Εντωμεταξύ με το πρωτόκολλο PPTP δουλεύει αλλά θέλω να το αποφύγω για τους γνωστούς λόγους.
- - - Updated - - -
Δυστηχώς απο ότι διαβάζω και το ψάχνω τo Μikrotik δεν υποστηριζει ακομα!!!! UDP και LZO compression!!Απαράδεκτο για μένα. Μίλησα αυτές τις μέρες με κάποιες εταιρείες που προσφέρουν VPN και μου είπαν ότι σύντομα οι servers τους δεν θα υποστηρίζουν ποια το PPT πρωτόκολο, ήδη η Apple το εγκατέλειψε εδω και 1 χρόνο. Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική τους σε μια εταιρεία που είναι Pro στους ρούτερς.Αντι να υποστηρίξουν το Openvpn που είναι το ποιό αξιόπιστο συνεχίζουν με τα μη ασφαλή και απαρχαιομένα. Κρίμα...:( Στο φορουμ εδώ και 3 χρόνια τους κράζουν για αυτό το θέμα..αλλά.....τίποτα.
Εάν υπάρχει κάτι ποιό νεότερο και γνωρίζει κάποιος για το θέμα καλό είναι να μας ενημερώσει.
Προωθούν το sstp. Επίσης από ότι έχω διαβάσει έχω την αίσθηση ότι το l2tp/ipsec είναι πιο ασφαλές και θεωρώ καλύτερη επιλογή για site2site vpn.
- - - Updated - - -
Για εμένα το deal breaker του ovpn στο mtik είναι ότι δεν υποστηρίζει server certificate validation από τους clients. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοικτό σε man in the middle attack.
Αυτό το προωθούν όταν όλοι οι άλλοι το εγκαταλείπουν δεν το καταλαβαίνω...Τελοσπαντων υπάρχει κάποιος που δουλεύει εδω μέσα το mikrotik σαν client με πρωτόκολο πλην το SSTP με VPN λογαριασμό σε κάποια εταιρεία που προσφέρουν VPN?
Δες τα διπλανά threads. Υπάρχουν οδηγοί και κουβέντα για κάθε ένα
Δες τα διπλανά threads. Υπάρχουν οδηγοί και κουβέντα για κάθε ένα
Δεν καταλάβα τι εννοείς λέγοντας διπλανά threads..sorry εάν έχεις κάποια λινκ με βοηθάς.
https://www.adslgr.com/forum/threads/1001873-Mikrotik-SSTP-server
https://www.adslgr.com/forum/threads/959670-Mikrotik-L2TP-vpn-server-with-Ipsec
https://www.adslgr.com/forum/threads/858931-Mikrotik-OpenVPN-Server-%CE%BC%CE%B5-Android-Client
Προωθούν το sstp. Επίσης από ότι έχω διαβάσει έχω την αίσθηση ότι το l2tp/ipsec είναι πιο ασφαλές και θεωρώ καλύτερη επιλογή για site2site vpn.
- - - Updated - - -
Για εμένα το deal breaker του ovpn στο mtik είναι ότι δεν υποστηρίζει server certificate validation από τους clients. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοικτό σε man in the middle attack.
Ήθελα κατά τον Σεπτέμβρη να στήσω ένα site to site VPN και είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι θα έστηνα OpenVPN με Mikrotik client... Εάν είναι έτσι, πρέπει να το ψάξω λίγο περισσότερο.
https://www.adslgr.com/forum/threads/1001873-Mikrotik-SSTP-server
https://www.adslgr.com/forum/threads/959670-Mikrotik-L2TP-vpn-server-with-Ipsec
https://www.adslgr.com/forum/threads/858931-Mikrotik-OpenVPN-Server-%CE%BC%CE%B5-Android-Client
Ευχαριστώ αλλά δεν εννοώ αυτά τα θέματα τα οποία τα έχω διαβάσει. Θέλω mikrotik client στημένο με όλα τα πρωτόκολα εκτός απο PPTP και L2TP... το τονίζω client όχι σαν server σε εταιρείς που σου προσφέρουν VPN.
Καλημέρα παιδια μην μπερδεύετε τα θέματα!!! Και για mikrotik vpn clients θα γράφουμε εκεί που είναι και οι servers δεν είναι εδώ θέμα για vpn! Σε όλα τα θέματα που έγραψε ο xchaos δλδ....
Καλημέρα παιδια μην μπερδεύετε τα θέματα!!! Και για mikrotik vpn clients θα γράφουμε εκεί που είναι και οι servers δεν είναι εδώ θέμα για vpn! Σε όλα τα θέματα που έγραψε ο xchaos δλδ....
Καλημέρα Νικηφόρε Χρόνια Πολλά...άλλο client άλλο server...το Post εδώ είναι γενικό για τα mikrotik αφού συζητάμε όλοι πολλά και διάφορα...τελοσπάντων άνοιξα νέο ποστ για το θέμα... αφού ενοχλεί εδώ (https://www.adslgr.com/forum/threads/1008151-Mikrotik-%CF%83%CE%B1%CE%BD-client-vpn-%CF%83%CE%B5-servers-VPN?p=6223905#post6223905)
Καλημέρα Νικηφόρε Χρόνια Πολλά...άλλο client άλλο server...το Post εδώ είναι γενικό για τα mikrotik αφού συζητάμε όλοι πολλά και διάφορα...τελοσπάντων άνοιξα νέο ποστ για το θέμα... αφού ενοχλεί εδώ (https://www.adslgr.com/forum/threads/1008151-Mikrotik-%CF%83%CE%B1%CE%BD-client-vpn-%CF%83%CE%B5-servers-VPN?p=6223905#post6223905)
Καλησπέρα, χρόνια πολλά ξέχασα να γράψω! Από τότε που έγιναν αλλά θέματα εδώ κυρίως αναφερόμαστε σε hw. Καλό είναι να μην τα μπερδεύουμε. Όσο για τα άλλα θέματα και στου openvpn έχουμε αναφερθεί πολλές φορές μτ κλαιεντς αλλά και στα 2 δικά μου για l2tp αλλά και sstp έχω πει για πελάτες σε μικροτικ και το έχω διευκρινήσει κιόλας. Θεωρώ περιττό θέμα ξεχωριστά για client αλλά δεδομένου ότι ο Ντένις για το ovpn έγραψε με αντροιντ κλαιεντ οκ....συνεχίζουμε στο άλλο λοιπόν μόνο για openvpn.
v6.40.2 [current]
What's new in 6.40.2 (2017-Aug-08 13:13):
*) dhcpv6-client - fixed IA evaluation order;
*) led - fixed "modem-signal" LEDs (introduced in 6.40);
*) pppoe-client - fixed wrong MRU detection over VLAN interfaces;
*) rb2011 - fixed possible LCD blinking along with ethernet LED (introduced in 6.40);
*) sfp - fixed invalid temperature readings when ambient temperature is below 0C;
*) winbox - added certificate settings;
*) winbox - added support for certificate CRL list;
*) winbox - do not show LCD menu for devices which does not have it;
*) winbox - hide "level" and "tunnel" parameters for IPSec policy templates;
*) winbox - hide FAN speed if it is 0RPM;
casperino99
25-08-17, 13:33
Παιδιά μια συμβουλή…
Αυτή τη στιγμή έχω στο δίκτυο του σπιτιού ως dsl modem/router ένα παλιο fritz 7140(10ετιας), ένα tp-link gigabit switch στην μια ακρη του σπιτιού και άλλο ένα στην άλλη ακρη. Για το ασυρματο εχω δυο tp-link Access Point, ένα στο ισογειο για να δεινω ιντερνετ σε συγγενικο πρόσωπο και ένα σε εμένα στον 1ο οροφο. ΜΕ αυτό το setup ειμαι ικανοποιημένος οσον αφορα το ασύρματο. Το θέμα μου είναι το performance οσον αφορα το routing. Το fritz πλέον, όταν υπάρχει “κίνηση” κολλάει ακόμη και όταν απλα μπαίνεις στο interface του.
Εχω δει να προτείνετε το MikroTik CRS109-8G-1S-2HnD-IN, θέλω να το δουλέψω ως ρούτερ και επιπλέον να αντικαταστήσω το ένα tp-link Access Point που έχω. Δηλαδη να παραμείνει το fritz σαν adsl modem και να μπει το microtik ως ρουτερ/access point. Και βέβαια να παίξω και με microtik.
Παιδιά μια συμβουλή…
Αυτή τη στιγμή έχω στο δίκτυο του σπιτιού ως dsl modem/router ένα παλιο fritz 7140(10ετιας), ένα tp-link gigabit switch στην μια ακρη του σπιτιού και άλλο ένα στην άλλη ακρη. Για το ασυρματο εχω δυο tp-link Access Point, ένα στο ισογειο για να δεινω ιντερνετ σε συγγενικο πρόσωπο και ένα σε εμένα στον 1ο οροφο. ΜΕ αυτό το setup ειμαι ικανοποιημένος οσον αφορα το ασύρματο. Το θέμα μου είναι το performance οσον αφορα το routing. Το fritz πλέον, όταν υπάρχει “κίνηση” κολλάει ακόμη και όταν απλα μπαίνεις στο interface του.
Εχω δει να προτείνετε το MikroTik CRS109-8G-1S-2HnD-IN, θέλω να το δουλέψω ως ρούτερ και επιπλέον να αντικαταστήσω το ένα tp-link Access Point που έχω. Δηλαδη να παραμείνει το fritz σαν adsl modem και να μπει το microtik ως ρουτερ/access point. Και βέβαια να παίξω και με microtik.
Εάν δεν χρειάζεσαι σύνθετους κανόνες δρομολόγησης, το CRS109 δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα (πχ εάν χρειάζεσαι μόνο switching και NAT). Από την άλλη, και το fritz θεωρείται αρκετά αξιόπιστο και μου φαίνεται περίεργο ότι ζορίζεται. Το web interface του είναι πάντα αργό, μην το χρησιμοποιείς ως μέτρο σύγκρισης. Έχεις εικόνα πόσες ανοιχτές συνδέσεις έχεις (πχ χρησιμοποιείς πολλές εφαρμογές p2p όπως torrents)?
kostas2911
25-08-17, 13:58
Παιδιά μια συμβουλή…
Αν και η σειρά CRS είναι κατασκευασμένη με τη φιλοσοφία του switch και όχι του router θα είναι μια χαρά για την χρήση που θέλεις. Αν βέβαια δεν σου είναι απαραίτητες οι 8 gigabite θύρες θα σου πρότεινα να κοιτάξεις ένα καθαρόαιμο router που θα είναι και πιο οικονομικό.
1)RB951Ui-2HnD
2)RB951G-2HnD
3)RB2011UiAS-2HnD-IN
4)hAP ac
Παιδιά μια συμβουλή…
Το ΜΤ από μόνο του δεν θα σου λύσει το πρόβλημά σου που έχει όνομα... QoS.
Οπότε ναι μεν ΜΤ αλλά με QoS ενεργοποιημένο.
Τα crs είναι μια κατηγορία παραπάνω από τα κλασικά RB.
Αν το θέλεις και για μελλοντικά παιχνίδια... οκ.
Διαφορετικά καλύπτεσαι άνετα και με ένα RB.
Καλησπέρα, αναβάθμισα τα rbs μου στη νέα current, υπόψην για όλα είχε αναβάθμιση firmware at last!!! Από 3.33 σε 3.41...
Καλησπέρα, αναβάθμισα τα rbs μου στη νέα current, υπόψην για όλα είχε αναβάθμιση firmware at last!!! Από 3.33 σε 3.41...
:shock:
Τεράστια αναβάθμιση fw.
Σε μένα στο RB951G σαν current έχει την 3.33 και upgrade πάλι την 3.33.
casperino99
26-08-17, 01:26
Εάν δεν χρειάζεσαι σύνθετους κανόνες δρομολόγησης, το CRS109 δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα (πχ εάν χρειάζεσαι μόνο switching και NAT). Από την άλλη, και το fritz θεωρείται αρκετά αξιόπιστο και μου φαίνεται περίεργο ότι ζορίζεται. Το web interface του είναι πάντα αργό, μην το χρησιμοποιείς ως μέτρο σύγκρισης. Έχεις εικόνα πόσες ανοιχτές συνδέσεις έχεις (πχ χρησιμοποιείς πολλές εφαρμογές p2p όπως torrents)?
Να δώσω ένα παράδειγμα... Συγχρονιζει η γραμμή στα 15, κατεβάζει ασύρματα τορρεντ μεσα στο σπίτι το συγγενικό μου πρόσωπο, απο το fritz βλέπω οτι καταναλώνονται τα 10 απο τα 15 της γραμμης. Και όμως o δευτερος υπολογιστης αν και μέσω ethernet εχει καθυστεριση στο browsing. Αν υπολογισουμε οτι το τορεντ κατεβαινει ασυρματα, την οποία δουλειά κανει το Access Point(εχω απενεργοποιησει στο fritz to wifi) εεε τοτε έχουμε πρόβλημα. Το QOS του fritz ειναι ανυπαρκτο, εχω βαλει rules αλλα δεν... Αν και με rules καταναλώνει σχεδόν ολο το upload o torrent client (ξερω θα μπορουσα να πειραξω τον client αλλα βρε fritz ελεος).
Αν και η σειρά CRS είναι κατασκευασμένη με τη φιλοσοφία του switch και όχι του router θα είναι μια χαρά για την χρήση που θέλεις. Αν βέβαια δεν σου είναι απαραίτητες οι 8 gigabite θύρες θα σου πρότεινα να κοιτάξεις ένα καθαρόαιμο router που θα είναι και πιο οικονομικό.
1)RB951Ui-2HnD
2)RB951G-2HnD
3)RB2011UiAS-2HnD-IN
4)hAP ac
Η αλήθεια είναι οτι δεν μου χρειάζονται απαραίτητα οι 8 gigabit θύρες. Τείνω προς RB2011UiAS-2HnD-IN ή CRS109-8G-1S-2HnD-IN και πραγματικά απο το site της microtik δεν βγάζω άκρη. Αναφέρει για ιδιο cpu/ram/rom αλλα απο κει και περα;
Το ΜΤ από μόνο του δεν θα σου λύσει το πρόβλημά σου που έχει όνομα... QoS.
Οπότε ναι μεν ΜΤ αλλά με QoS ενεργοποιημένο.
Τα crs είναι μια κατηγορία παραπάνω από τα κλασικά RB.
Αν το θέλεις και για μελλοντικά παιχνίδια... οκ.
Διαφορετικά καλύπτεσαι άνετα και με ένα RB.
Συμφωνω απόλυτα για το QOS, θέλω επισης να παίξω με το wifi, DDNS, VPN και οτι κάτσει στην πορεία...
Οπως εγραψα και παραπάνω γιατι ειναι μια κατηγορια παραπάνω; Δεν πιστευω να μιλάμε για hardware switching, οπως σε cisco multilayer switching(Cisco Express Forwarding (CEF)).. Οποτε μιλαμε απλα για επιπλεον managed switch;
Να δώσω ένα παράδειγμα... Συγχρονιζει η γραμμή στα 15, κατεβάζει ασύρματα τορρεντ μεσα στο σπίτι το συγγενικό μου πρόσωπο, απο το fritz βλέπω οτι καταναλώνονται τα 10 απο τα 15 της γραμμης. Και όμως o δευτερος υπολογιστης αν και μέσω ethernet εχει καθυστεριση στο browsing. Αν υπολογισουμε οτι το τορεντ κατεβαινει ασυρματα, την οποία δουλειά κανει το Access Point(εχω απενεργοποιησει στο fritz to wifi) εεε τοτε έχουμε πρόβλημα. Το QOS του fritz ειναι ανυπαρκτο, εχω βαλει rules αλλα δεν... Αν και με rules καταναλώνει σχεδόν ολο το upload o torrent client (ξερω θα μπορουσα να πειραξω τον client αλλα βρε fritz ελεος).
μηπως το bandwidth στο wifi δεν πιανει τα 15mbps ?
μηπως το upload στο τορρεντ μπουκωνει την γραμμη σου ; (αν το upload "γεμισει" δεν υπαρχει χωρος για να στειλεις την αιτηση να λαβεις οποια σελιδα θες να ανοιξεις και παρατηρειται αυτη η καθυστερηση )
casperino99
26-08-17, 10:08
μηπως το bandwidth στο wifi δεν πιανει τα 15mbps ?
μηπως το upload στο τορρεντ μπουκωνει την γραμμη σου ; (αν το upload "γεμισει" δεν υπαρχει χωρος για να στειλεις την αιτηση να λαβεις οποια σελιδα θες να ανοιξεις και παρατηρειται αυτη η καθυστερηση )
Θα μπορουσε λόγω αποστασης να μην πιανει τα 15 και επισης συμφωνω μα τα περι upload. Εδω χρειαζεται ενα QOS που να μην αφηνει οποιοδηποτε πρωτόκολλο/εφαρμογη να κάνει οτι θέλει στο δίκτυο.
Η αλήθεια είναι οτι δεν μου χρειάζονται απαραίτητα οι 8 gigabit θύρες. Τείνω προς RB2011UiAS-2HnD-IN ή CRS109-8G-1S-2HnD-IN και πραγματικά απο το site της microtik δεν βγάζω άκρη. Αναφέρει για ιδιο cpu/ram/rom αλλα απο κει και περα;
Συμφωνω απόλυτα για το QOS, θέλω επισης να παίξω με το wifi, DDNS, VPN και οτι κάτσει στην πορεία...
Οπως εγραψα και παραπάνω γιατι ειναι μια κατηγορια παραπάνω; Δεν πιστευω να μιλάμε για hardware switching, οπως σε cisco multilayer switching(Cisco Express Forwarding (CEF)).. Οποτε μιλαμε απλα για επιπλεον managed switch;
Το RB2011 και το CRS109 έχουν τον ίδιο επεξεργαστή. Η διαφορές είναι ότι στο 109 όλες οι θύρες είναι switched (Layer 2), δηλαδή μιλάνε όλες με όλες, χωρίς να χρειαστεί routing.
Το 2011 έχει δύο χωριστά switches, ένα Gbit και ένα 100άρι. Στο κάθε ένα χωριστά μπορείς να κάνεις layer 2 switching, αλλά για να μιλήσει το ένα με το άλλο, μπαίνει στη μέση ο επεξεργαστής.
Επίσης το 2011 έχει poe out, χρήσιμο εάν θέλεις να τροφοδοτήσεις άλλη συσκευή με ethernet.
casperino99
26-08-17, 11:00
Ευχαριστώ για την απάντηση, με ξεμπέρδεψες...
Και κατι άλλο, το 2011 και στην κατηγορια RB φυσιολογικα δεν μπορεις να κάνεις vlan εεε;
Και κατι άλλο, το 2011 και στην κατηγορια RB φυσιολογικα δεν μπορεις να κάνεις vlan εεε;
Σε όλα μπορείς να κάνεις VLAN.
kostas2911
26-08-17, 12:02
Οι λειτουργίες του λειτουργικού routeros είναι ίδιες για όλα τα hardware. Με άλλα λόγια μπορείς να κάνεις τα πάντα. Και vlan.
casperino99
26-08-17, 13:28
Μαλλον θα παω προς CRS109.
Πληροφοριακά τo hEX RB750Gr3 με dual core 880MHz CPU(MT7621A) and 256MB RAM πως τα πάει;
https://mikrotik.com/product/RB750Gr3
Bλέπω απο τα γραφήματα της ΜΤ οτι το hEX και hAP ac τα πάνε εξίσου καλά (Ethernet test results) με μείον την μικρή ρομ (16mb)
https://mikrotik.com/product/RB962UiGS-5HacT2HnT
αν δε χρειάζεσαι να κάνεις routing μεταξύ των ether
και με απλά λόγια συνδέσεις το ΜΚ με ένα καλώδιο επάνω σε ένα 1000άρι switch και απο εκεί φεύγουν όλα τα άλλα
τότε πάρε το RB951G
τα ακριβότερα δε θα σου προσφέρουν τίποτα
και το RB951 (χωρίς G, με 100άρες ethernet) θα σου έκανε αν δεν έκανες μεταφορές μέσω wireless (του MK φυσικά) στο lan σου
Ειμαι κάτοχος του RB951G και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Σαν router διαχειριζεται πάρα πολύ καλά τα πάντα. Το έχω στημένο με πολές υπηρεσίες επάνω. Δεν μασάει δεν κολάει πουθενά. Το έχω μετά το internet router που παίζει το ρόλο του bridge και με PPPoe client όλα άψογα.
@ ADSLgr.com All rights reserved.