Επιστροφή στο Forum : Σχετικά με Recovery Partition
Έχουμε ένα netbook το οποίο φοράει Windows 7 starter από τη μάνα του.
Αυτό το Netbook έχει ένα κρυμμένο recovery partition το οποίο κλασσικά περιέχει drivers, προγράμματα και φυσικά τα Windows.
Αυτό το recovery partitiοn ενεργοποιείται με Alt+F10 λίγο μετά το P.O.S.T. Κλασσικά όπως σε πολλά laptops.
Τώρα, έχουμε και λέμε. Επειδή το μηχανάκι σέρνεται με τα 7αρια (χρησιμοποιεί 500ΜΒ ram αμέσως μετά το startup) είπα να του περάσω XP που είναι πολύ πιο ελαφριά. Γνωρίζω πως έχει λήξει η υποστήριξη τους.
Αυτό πού δεν ξέρω όμως είναι ...
Εάν δεν πειράξω το recovery partition, περάσω νέο λειτουργικό στον υπόλοιπο δίσκο, drivers προγράμματα, όλα κομπλέ, θα μπορέσω αύριο μεθαύριο, εφόσον μου έρθει και πάλι η κάψα για 7αρια, να χρησιμοποιήσω την λειτουργία ανάκτησης με το ALT+F10 ή θα το έχω χάσει οριστικά;
sweet dreams
08-12-14, 18:35
Aν δεν σβήσεις τα partition με τα recovery θα μπορέσεις, αλλά καλού-κακού θα έλεγα να πάρεις ένα Image του συστήματος που να περιέχει
και το recovery.
Δηλαδή η λειτουργία με το Alt+F10 είναι κάπου, ας πούμε hard coded μέσα σε κάποιο hardware υποσύστημα του netbook ή στα Windows;
Δεν ξέρω και πώς λέγεται ρε γμτ για να το έψαχνα στο Nετ :-/
sweet dreams
08-12-14, 19:23
Λογικά η εντολή θα είναι γραμμένη μέσα στο ίδιο το partition του recovery, για λόγους ασφαλείας, ώστε το μηχάνημα να Bootάρει από εκεί.
Δηλαδή η λειτουργία με το Alt+F10 είναι κάπου, ας πούμε hard coded μέσα σε κάποιο hardware υποσύστημα του netbook ή στα Windows;
Kάνε αντιγραφή του Recovery παρτιτιον σε USB stick.
Όλα τα Netbook έχουν πρόγραμμα του κατασκευαστή που σε βοηθά να το κάνεις αυτό.
Αυτό πρέπει να το κάνεις ώστε αν πάθει κάτι ο δίσκος να έχεις το Recovery.
Aν έχεις εξωτερικό δίσκο μπορείς να πάρεις και Image όλου του δίσκου,
όπως γράφτηκε παραπάνω αλλά θέλεις πολύ περισσότερο χώρο.
Το ALT+F10 είναι γραμμένο στο BIOS του συστήματος ,δεν έχει σχέση με τα Windows.
Αν και δεν αναφέρεις το Netbook,λογικά το Recovery partition είναι κρυφό,
δεν έχει γράμμα δίσκου, οπότε δεν θα πειραχτεί αν κάνεις Format και περάσεις τα XP.
Αν τυχόν και στο βγάλει κατα την εγκατάσταση των XP στην οθόνη επιλογής,
φρόντισε να επιλέξεις τον δίσκο με την μεγαλύτερη χωρητικότητα για να κάνεις Format.
Το Alt+f10 (acer) είναι στον bootloader που έχει αυτή την στιγμή το φορητό σου, αν κάνεις καθαρή εγκατάσταση άλλου λειτουργικού αυτός ο bootloader θα πάψει να δουλεύει με αποτέλεσμα μετά να μην δουλεύει και το alt+f10
Υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορείς να δοκιμάσεις μετά αλλά δεν είναι πάντα σίγουρο οτι θα δουλεψει, αλλά είναι καλύτερο να κάνεις ενα backup το recovery σε κάποιο εξωτερικό μέσο οπώς λέει και ο biggeo65
Kάνε αντιγραφή του Recovery παρτιτιον σε USB stick.
Όλα τα Netbook έχουν πρόγραμμα του κατασκευαστή που σε βοηθά να το κάνεις αυτό.
Αυτό πρέπει να το κάνεις ώστε αν πάθει κάτι ο δίσκος να έχεις το Recovery.
Aν έχεις εξωτερικό δίσκο μπορείς να πάρεις και Image όλου του δίσκου,
όπως γράφτηκε παραπάνω αλλά θέλεις πολύ περισσότερο χώρο.
Θές να γελάσεις;
Ναι έχει ένα πρόγραμμα από τη μάνα του (το Acer eRecovery Management) που -όπως λέει- φτιάχνει δίσκους με τα Factory Defaults.
Το κουφό όμως είναι ότι δεν αναγνωρίζει άλλη συσκευή πέραν DVD-ROM. Το μήνυμα που δίνει (με συνδεμένο ένα USB stick επάνω για να μπορώ να γράψω σε αυτό) "Unable to detect a writable optical drive" Και αφού δεν έχει DVD το netbook, δεν μπορώ και να χρησιμοποιήσω το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Αν και δεν αναφέρεις το Netbook,λογικά το Recovery partition είναι κρυφό,
δεν έχει γράμμα δίσκου, οπότε δεν θα πειραχτεί αν κάνεις Format και περάσεις τα XP.
Αν τυχόν και στο βγάλει κατα την εγκατάσταση των XP στην οθόνη επιλογής,
φρόντισε να επιλέξεις τον δίσκο με την μεγαλύτερη χωρητικότητα για να κάνεις Format.
Είναι το Acer Aspire One 531h.
Όσο για τα υπόλοιπα, "Ναι" σε όλα.
Και κρυφό είναι, και χωρίς γράμμα , και μου το βγάζει ως ξεχωριστό partition ένα βήμα πριν αρχίσει η εγκατάσταση των XP.
Έχω καταφέρει βέβαια να το "εμφανίσω" (με τη βοήθεια του diskpart) και να κρατήσω με απλό copy/paste τα data που περιέχει, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό είναι αρκετό για να ενεργοποιήσω στο μέλλον το recovery.
Το ALT+F10 είναι γραμμένο στο BIOS του συστήματος ,δεν έχει σχέση με τα Windows.
Το Alt+f10 (acer) είναι στον bootloader που έχει αυτή την στιγμή το φορητό σου, αν κάνεις καθαρή εγκατάσταση άλλου λειτουργικού αυτός ο bootloader θα πάψει να δουλεύει με αποτέλεσμα μετά να μην δουλεύει και το alt+f10
Χμμμ.... Με μπερδέψατε :D Λέτε για τον bootloader των Windows ή του BIOS ( ; ) ; Έτσι πληροφοριακά περισσότερο γιατί μάλλον λύση που θα ακολουθήσω θα είναι αυτή του να πάρω full image με το Acronis.
Θές να γελάσεις;
Ναι έχει ένα πρόγραμμα από τη μάνα του (το Acer eRecovery Management) που -όπως λέει- φτιάχνει δίσκους με τα Factory Defaults.
Το κουφό όμως είναι ότι δεν αναγνωρίζει άλλη συσκευή πέραν DVD-ROM. Το μήνυμα που δίνει (με συνδεμένο ένα USB stick επάνω για να μπορώ να γράψω σε αυτό) "Unable to detect a writable optical drive" Και αφού δεν έχει DVD το netbook, δεν μπορώ και να χρησιμοποιήσω το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Πραγματικά για γέλια, σε Netbook χωρις DVD drive, να έχει πρόγραμμα back-up
που αναγνωρίζει μόνο DVD δισκάκι.
Έχεις δύο λύσεις γι'αυτό.
ΠΡΩΤΗ ΛΥΣΗ
Α) Κατέβασε κι εγκατέστησε το Daemon tools (http://www.disk-tools.com/download/daemon).
Αυτό θα δημιουργήσει ένα εικονικό DVD-drive, στο Netbook.
Πάρε back-up το Recovery partition με το πρόγραμμα της ACER, δίνοντας αυτό σαν DVD.
Θα δημιουργήσει ένα αρχείο με κατάληξη ISO.
Β) Καστέβασε το Rufus (http://rufus.akeo.ie/) και γράψε το ISO σε USB.
Δες τα βήματα (http://pcsupport.about.com/od/file-folder/fl/burn-iso-usb.htm). Δοκίμασε το αν δουλεύει.
Δεύτερη λύση
Βρες τον κωδικό για τα Windows που έχεις. Αν δεν είναι σε ταμπελάκι στο κάτω μερος του Netbook,
κατέβασε και τρέξε το Belarc Advisor (http://www.belarc.com/free_download.html) και θα τον εμφανίσει.
Κατεβάζεις το ISO οποιασδήποτε έκδοσης των Windows 7 θέλεις,ασ είναι και τα Ultimate.
Κατεβάζεις και τρέχεις το Windows7-USB-DVD-tool (http://en.kioskea.net/download/download-20420-windows7-usb-dvd-tool) κι ακολουθείς τα βήματα.
Θα γράψει το ISO στο USB stick. Μόλις τελειώσει η αντιγραφή,
δες τα αρχεία του USB με τον Explorer. Βρες τον φάκελο /source.
Eκεί θα βρείς ένα αρχείο με όνομα ei.cfg. Διέγραψε το.
Κάνε επανεκκίνηση και μπορείς να επιλέξεις την έκδοση των Windows που θέλεις.
Βάζεις τον κωδικό και είσαι έτοιμος, με την έκδοση που είχες.
Είναι το Acer Aspire One 531h.
Όσο για τα υπόλοιπα, "Ναι" σε όλα.
Και κρυφό είναι, και χωρίς γράμμα , και μου το βγάζει ως ξεχωριστό partition ένα βήμα πριν αρχίσει η εγκατάσταση των XP.
Έχω καταφέρει βέβαια να το "εμφανίσω" (με τη βοήθεια του diskpart) και να κρατήσω με απλό copy/paste τα data που περιέχει, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό είναι αρκετό για να ενεργοποιήσω στο μέλλον το recovery.
Όχι απλή εγγραφή δεν θα κάνει κάτι γιατι λογικά το USB δεν είναι bootable.
Χμμμ.... Με μπερδέψατε :D Λέτε για τον bootloader των Windows ή του BIOS ( ; ) ; Έτσι πληροφοριακά περισσότερο γιατί μάλλον λύση που θα ακολουθήσω θα είναι αυτή του να πάρω full image με το Acronis.
Και ο sdikr μπορεί να έχει δίκιο. Μπορεί από την εταιρεία να εξαρτάται.
Σε τρια Netbooks που ασχολήθηκα εγώ δύο ASUS ένα HP, δεν είχε να κάνει με τον bootloader των Windows.
Aκόμη και να διαγραφόταν ο bootloader των Win, το recovery partition δούλευε κανονικά.
Πραγματικά για γέλια, σε Netbook χωρις DVD drive, να έχει πρόγραμμα back-up
που αναγνωρίζει μόνο DVD δισκάκι.
Έχεις δύο λύσεις γι'αυτό.
ΠΡΩΤΗ ΛΥΣΗ
Α) Κατέβασε κι εγκατέστησε το Daemon tools (http://www.disk-tools.com/download/daemon).
Αυτό θα δημιουργήσει ένα εικονικό DVD-drive, στο Netbook.
Πάρε back-up το Recovery partition με το πρόγραμμα της ACER, δίνοντας αυτό σαν DVD.
Θα δημιουργήσει ένα αρχείο με κατάληξη ISO.
Γέλιο Νο2
Κατ' αρχάς πολύ έξυπνη η ιδέα σου για εικονικό DVD-ROM. Δεν το είχα σκεφτεί.
Έλα μου όμως που το πρόγραμμα της Acer το είχε σκεφτεί. Και μάλιστα το απορρίπτει κιόλας χωρίς 2η σκέψη. Με λίγα λόγια δεν αναγνώρισε ούτε αυτό το εικονικό DVD. Σαν να μην του έκανα τίποτα.
Αφού του έκανα ένα κανονικό recovery το έχω εδώ και ένα δίωρο να πάιρνει image ολόκληρο το δίσκο σε αρχείο, σε έναν εξωτερικό που βρήκα.
Απ' ότι παρατήρησα προσθέτει και το κρυφό partition (ονόματι PQService) στο imagefile.
Από΄κει και πέρα λέω να μην ακολουθήσω τη 2η λύση και να το ρισκάρω να περάσω τα XP που θέλω, κρατώντας το recovery partition άθικτο. Και βλέπουμε.
Άλλωστε μεταξύ μας τώρα. Και να μην με βολέψουν τα XP (πράγμα χλωμό) ποιό πιθανό θα είναι να βάλω κάποια ελαφριά διανομή Linux (π.χ Lubuntu) παρά τα 7αρια πάλι.
Βρες τον κωδικό για τα Windows που έχεις. Αν δεν είναι σε ταμπελάκι στο κάτω μερος του Netbook,
κατέβασε και τρέξε το Belarc Advisor (http://www.belarc.com/free_download.html) και θα τον εμφανίσει.
Πολύ καλό προγραμματάκι. Ούτε αυτό το ήξερα. Μου έδωσε ένα κάρο serials και ότι άλλη πληροφορία φαντάζεσαι.
Ευχαριστώ πολύ !!!
Και ο sdikr μπορεί να έχει δίκιο. Μπορεί από την εταιρεία να εξαρτάται.
Σε τρια Netbooks που ασχολήθηκα εγώ δύο ASUS ένα HP, δεν είχε να κάνει με τον bootloader των Windows.
Aκόμη και να διαγραφόταν ο bootloader των Win, το recovery partition δούλευε κανονικά.
Θα μάθουμε σύντομα τι ισχύει και για τα ACER. Μόλις έχω νεώτερα θα ενημερώσω . :)
Νέα από το μέτωπο για όποιον ενδιαφέρεται.
Αφού τελείωσε η διαδικασία που είχα βάλει να τρέχει παραπάνω, πέρασα τα XP αφήνοντας το recovery partition άθικτο. Τελειώνοντας την εγκατάστασή τους είπα να δοκιμάσω να τρέξω με ALT+F10 την λειτουργία της επαναφοράς των Win7.
Και βουαλά.... φαίνεται πως ξεκινάει κανονικά. Δεν το έφτασα μέχρι τέλους. Το πήγα μέχρι το σημείο που ρωτάει εάν θέλουμε να κρατηθούν τα αρχεία μας ή να κάνει τελείως fresh install.
Υποθέτω ότι αφού έφτασε μέχρι εκεί, θα εξελίσσονταν ομαλά.
Με την κάμερα έχω ένα θεματάκι αλλά το παλεύω για την ώρα.
Αυτά παιδιά. Ευχαριστώ για την βοήθεια και τις ιδέες. Εάν θέλετε να ρωτήσετε κάτι πείτε μου.
Νέα από το μέτωπο για όποιον ενδιαφέρεται.
Αφού τελείωσε η διαδικασία που είχα βάλει να τρέχει παραπάνω, πέρασα τα XP αφήνοντας το recovery partition άθικτο. Τελειώνοντας την εγκατάστασή τους είπα να δοκιμάσω να τρέξω με ALT+F10 την λειτουργία της επαναφοράς των Win7.
Και βουαλά.... φαίνεται πως ξεκινάει κανονικά. Δεν το έφτασα μέχρι τέλους. Το πήγα μέχρι το σημείο που ρωτάει εάν θέλουμε να κρατηθούν τα αρχεία μας ή να κάνει τελείως fresh install.
Υποθέτω ότι αφού έφτασε μέχρι εκεί, θα εξελίσσονταν ομαλά.
Με την κάμερα έχω ένα θεματάκι αλλά το παλεύω για την ώρα.
Αυτά παιδιά. Ευχαριστώ για την βοήθεια και τις ιδέες. Εάν θέλετε να ρωτήσετε κάτι πείτε μου.
Άρα όλα καλά. Έχεις και το Recovery partition λειτουργικό.
Με την κάμερα τι πρόβλημα έχεις; Δεν την αναγνωρίζει;
Και φαντάζομαι μιλάς για την ενσωματωμένη κάμερα.
Καλημέρα και πάλι.
Ναι για την ενσωματωμένη λέω.
Ναι μεν την αναγνωρίζει σαν συσκευή αλλά όταν πάω να την ανοίξω με ή το Skype ή με ένα άλλο πρόγραμμα της Acer (Acer Crystal Eye Camera λέγεται)
χωρίζει την οθόνη σε 3 μέρη.
Στο ένα δείχνει κανονικά ότι θα έπρεπε να δείχνει, το δεύτερο το γέμιζε με πράσινο χρώμα και το τρίτο το γέμιζε με χιόνια (artifacts).
Επίσης να προσθέσω πως πέραν των παραπάνω προβλημάτων, φαινόταν ότι έχανε πολλά καρέ. Από εκεί που τραβάει π.χ με 25fps, φαινόταν να τραβάει με 10 ίσως και παρακάτω.
Κοίτα... Το πρόβλημα το έλυσα αλλά δεν ξέρω το πως. Το πάλεψα και εχθές το βράδυ παίζοντας με το Device Manager και μπαινοβγάζοντας drivers .
Πιθανόν να το είχα λύσει απο εχθές αλλά μάλλον δεν το κατάλαβα γιατί φαίνεται οτι το παράτησα κάποια στιγμή που μου ζήτησε restart μετα απο κάποια εγκατάσταση driver.
Θυμάμαι ότι τελευταία εγκατέστησα ένα VGA driver (VGA_Intel_6.14.10.4926_.zip) που βρήκα από το Site της Intel.
Επειδή μάλλον θα σε έχω μπερδέψει αρκετά, θα κάνω το εξής. Θα πάρω ένα image τα XP όπως είναι, θα κάνω restore με προηγούμενο image (όταν ακόμα είχα το πρόβλημα με την κάμερα) θα περάσω τον συγκεκριμένο driver και θα ξαναγράψω τ' αποτέλεσμα.
Πάντως ότι driver είχα κατεβάσει από την Acer γι'αυτό το netbook και την κάμερά του, είτε θα έκανε το παραπάνω πρόβλημα είτε δεν θα την αναγνώριζε καθόλου.
Τελικώς .... πρέπει να είναι πρόβλημα Hardware . :-/
Επανέφερα την εγκατάσταση στην οποία είχα το πρόβλημα, πέρασα το driver που γράφω πιο πάνω αλλά και πάλι τα ίδια.
Είχα βέβαια από παλιότερα, με τα Win7, ένα θέμα με την κάμερα, όταν ανοιγόκλεινα το καπάκι. Ενώ δούλευε κανονικά έβγαζε ένα μήνυμα λες και αποσυνδεόταν, και έκλεινε.
Και εάν το κλείσω τελείως( το καπάκι), κλείνει το netbook σαν να το βγάζω από την μπρίζα.
Τέσπα. Για την ώρα δεν θα το ανοιγοκλείνω και βλέπω στο μέλλον τι μπορεί να γίνει.
@ ADSLgr.com All rights reserved.