Επιστροφή στο Forum : Should I stay or should I go?
... που λέει και το τραγούδι. Αναρωτιέμαι αν μπορώ να βρώ κάτι καλύτερο ή αν το παιδεύω τζάμπα. :confused:
Πριν από 12 μέρες ξεκίνησε η νέα μου σύνδεση ΟΤΕ adsl-24. Τις πρώτες 10 μέρες το downstream ήταν σταθερά γύρω στα 14.5 mbps, με SNR 9.3 dB και attenuation 15.6 dB (το τσέκαρα αρκετές φορές ψάχνοντας πως να τοποθετήσω καλύτερα το router για wifi). Τις 2 τελευταίες όμως το downstream έπεσε ξαφνικά στα 10 mbps χωρίς να αλλάξουν πολύ τα άλλα χαρακτηριστικά (το SNR μερικές φορές ανεβαίνει μέχρι 10.3). Οι τεχνική βοήθεια του ΟΤΕ μιλά για φυσιολογική απόδοση, ότι η περιοχή μου (εξάρχεια, 700 μέτρα από Α/Κ Κωλέττη) έχει μέσο όρο γύρω στα 12 mbps και μου πρότεινε να γυρίσει το προφίλ σε κλειδωμένο 12mpbs interleaved, το οποίο όντως απέδωσε full bandwidth. Εμένα μου κακοφαίνεται η απόδοση και το να κλειδώσω στα 12 interleaved (η γειτόνισσά του κάτω ορόφου έχει και αυτή OTE και εξακολουθεί να συγχρονίζει στα 14 mbps) και επειδή έχω 2 μέρες διορία να κάνω υπαναχώρηση της σύμβασης (η οποία είναι 2 χρόνια, για την τρέχουσα προσφορά Double Play 24 Economy), θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να με βοηθήσετε να καταλάβω τι συμβαίνει και να αποφασίσω αν θα μείνω ή θα φύγω τελικά.
Το router είναι του ΟΤΕ ZTE H108NS και τα στατιστικά αυτή τη στιγμή είναι (σε ξεκλείδωτο fastpath, μετά από σημερινό μου αίτημα):
Downstream
Upstream
SNR Margin
10.3 dB
24.0 dB
Attenuation
15.6 dB
8.0 dB
Data Rate
10385 kbps
1023 kbps
FEC Down/Up
1
0
CRC Down/Up
1
0
HEC Down/Up
0
0
Uptime
0d:4h:17m:24s
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
monami
Βρες ενα modem που να πειραζει το snr, κατεβασε το λιγο και θα παρεις γυρω στα 18.
Αν αυτα σου φαινονται κινεζικα, βαλε vdsl.
Ευχαριστώ. Αυτό (https://www.skroutz.gr/s/2974665/TP-LINK-TD-W8960N-New.html) θα κάνει δουλειά;
Προφέσσορας_Χάος
18-03-15, 23:59
Μήπως λέω μήπως πείραξες κάτι στην εσωτερική σου εγκατάσταση και έπεσες 4 mbps ; Κοιταξε το κι αυτό.
Φίλτρα συσκευές κτλ.
Επίσης το ρουτερ σου να είναι στην κεντρική πρίζα και όχι στου δωματιού.
Δεν άλλαξα τίποτα όταν συνέβη η πτώση. Τα πρόσεξα αυτά και δοκίμασα την απόδοση σε όλες τις πρίζες, είναι η ίδια παντού.
Προφέσσορας_Χάος
19-03-15, 00:16
Ειναι πολύ περίεργο να πέφτεις έτσι χωρίς λογο 4mbps . Ειναι αρκετά δεν ειναι 1 mbps.
Εχω ΟΤΕ αλλά πίστεψε με ακρη δύσκολα θα βγάλεις όσον αφορά τον συγχρονισμό. Πήρες φαντάζομαι μια πρώτη γεύση απο το τηλεφωνικο τους .
Πριν σε ποια εταιρεία ήσουν ;
Ξέρω οτι η φορθνετ (αν και δεν την συμπαθώ) δίνει 6άρι SNR και γενικότερα παίζει σε υψηλότερους συγχρονισμούς.
Η HOL παίζει με 9άρι SNR και πιστευώ οτι και εκει θα συγχρονίσεις υψηλότερα απο ΟΤΕ.
Ο ΟΤΕ να το ξέρεις συγχρονίζει συνήθως χαμηλότερα απο όλους τους παρόχους γιατι κάνει εκπτώσεις στο bandwindth.. Γιατι το κάνει ειναι άλλη ιστορία.
Σε ενημερώνω μιας και έχεις όπως λές 2 ημέρες για υπαναχώρηση.. Μετα θα πορευτείς κατα 99% με αυτα τα στατιστικά .
Σ' ευχαριστώ.
Ήμουν στην ON, 9 χρόνια. Ικανοποιημένος, με 14 mbps σταθερά, όμως επειδή από τα Χριστούγεννα και μετά η ταχύτητα έπεσε στα 11 με συχνές αποσυνδέσεις και επειδή φημολογείται ότι η On είναι κοντά στο κλείσιμο, αποφάσισα να αλλάξω. Είπα να πάω στον ΟΤΕ για καλύτερα. Κι εμένα μου έκανε εντύπωση η ξαφνική πτώση 4 mbps. Κανονικά θα του έδινα χρόνο, αλλά επειδή υπάρχει η προθεσμία υπαναχώρησης, προσπαθώ να αντιληφθώ αν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό. Επειδή το χρειάζομαι για τη δουλειά μου, δεν μου είναι και εύκολο να μείνω χωρίς dsl περιμένοντας νέα σύνδεση.
Έχεις δίκιο, η τηλεφωνική βοήθεια, αν και δίνεται με ευγενικό τρόπο, με μπέρδεψε κάπως. Σε συνδυασμό με όσα διαβάζω εδώ, νοιώθω ότι μόνος μου θα το παλέψω μάλλον. Μήπως έχεις καμιά συμβουλή για το τι μπορώ να τους ζητήσω;
Προφέσσορας_Χάος
19-03-15, 02:00
Εάν Αποφασίσεις ν μείνεις επέμεινε να κλείσεις ραντεβού με τεχνικό να δουν την γραμμή .τα παιδιά στο τηλεφωνικό δεν μπορούν να βοηθήσουν και απλά θα χάνεις το χρόνο σου.
Ο τεχνικός θα σου αλλάξει πόρτα στο Dslam του κέντρου. Ειναι καρμπόν διαδικασια.
Εξήγησε του το ιστορικό της γραμμής πρώτα . Συνήθως ειναι συνεργάσιμοι και πρόθυμοι να βρουν λύση εάν περνάει απο το χέρι τους.
Ευχαριστώ προφέσσορα. Θα το κάνω. :)
Μόλις δοκίμασα το Pirelli της On, το οποίο δεν έχω επιστρέψει ακόμα. Πιάνει 1 mbps περισσότερο - 11.5 - από το ZTE. Γνωρίζεις αν μπορώ να δοκιμάσω να ρίξω το SNR με αυτό, έτσι για δοκιμή;
Προφέσσορας_Χάος
19-03-15, 02:16
Πρέπει να δεις αν το Pirelli υποστηρίζεται απο το dmt tool.
Εάν το περιλαμβάνει κατέβασε το και κανε δοκιμές.
καλησπερα αδερφέ. με το tp link σίγουρα θα κάνει δουλειά.
Καλησπέρα evdometap κι ευχαριστώ.
Βλέπω στα στοιχεία του προφίλ σου ότι χρησιμοποιείς το εν λόγω μόντεμ. Η ταχύτητα είναι αποτέλεσμα του μικρού SNR 1.3; Πόσο ήταν πριν με το SNR και το μόντεμ του ΟΤΕ;
Ευχαριστώ προφέσσορα. Δε νομίζω ότι το DMT υποστηρίζει το Pirelli.
Με snr 14 το zte κλειδωνε 12300.Και μετα ηρθε το w8960n!
Προφέσσορας_Χάος
19-03-15, 11:52
Δεν θα πρότεινα σε καμία περίπτωση χαμηλότερο snr απο 6 και αυτό μόνο σε γραμμές που είναι κοντά στο αστικό. Στην περίπτωση του φίλου που βρίσκεται σχετικά κοντα θα ειναι μια χαρά πιστεύω. Γι αυτό πρότεινα και την forthnet που δίνει snr 6 .
Ολα τα υπόλοιπα είναι πειραματισμοί για μένα διοτι μπορέι ο φίλος πιο πάνω να ειναι τώρα σταθερός αλλά ξαφνικά οταν πάει να κάνει δουλεια να χτυπήσει 2-3 αποσυνδέσεις.
Το SNR ακόμη και σε πολύ σταθερές γραμμές εχει διακυμάνσεις της τάξης του 1 DB
Αν αποτελεί εξαίρεση το tp link δεν το γνωρίζω.
Σήμερα δοκίμασα στο ΖΤΕ την εντολή telnet μείωσης του SNR, όπως εξηγείται σε αυτό το post (http://www.adslgr.com/forum/threads/859222-%CE%96%CE%A4%CE%95-%CE%97108NS-SNR-Tweak-(%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A3)?p=5597593#post5597593). Το downstream ανέβηκε από 10.2 στα 14.3 mbps. 4.5 ώρες τώρα λειτουργεί χωρίς πρόβλημα. Θα δω πως θα εξελιχθεί στο υπόλοιπο της ημέρας. Το σχετικό speedtest:
152612
Υπάρχει περίπτωση το μόντεμ μου να ήταν "πειραγμένο" από τον προηγούμενο χρήστη και να επανήλθε στα κανονικά νούμερα του ΟΤΕ όταν έγινε "καθαρισμός της γραμμής" (έτσι μου το περιέγραψαν) από την τεχνική βοήθεια και γι αυτό να έπεσε το downstream 4 mbps; Έχουν τη δυνατότητα από τον ΟΤΕ να κάνουν κάποιο είδος remote hardware reset στο μόντεμ; :scratch
Προφέσσορας_Χάος
19-03-15, 21:16
Πόσο το πήγες το SNR;
Οτι μπορείς να πειράξεις το ZTE ουτε που το φανταζόμουν.
Θα το δοκίμαζα κι εγώ σε 6άρι SNR αλλα με έχουν σε κλειδωμένο 12άρι προφίλ και δεν ξέρω αν θα πιάσει.
Το πήγα τέρμα (4096). Στο web control panel δείχνει SNR 9.2 dB, αλλά όπως εξηγεί ο markusboy2009 αυτό δεν είναι πραγματικό. Δεν γνωρίζω που βρίσκεται στην πραγματικότητα. Αν όντως πήγε -8, όσο δηλαδή αντιστοιχεί στον πίνακα του markusboy2009, τότε λογικά το SNR μου βρίσκεται στο 10.3-8=2.3 dB. Δεν ξέρω αν και πως γίνεται να δω στατιστικά μέσω telnet και αν αυτά θα ήταν διαφορετικά.
Κι εμένα με είχαν σε κλειδωμένο 12άρι προφίλ και το tweak αρχικά δεν λειτούργησε. Για την ακρίβεια, συγχρόνισε ακόμα περίπου 1 mbps πιο κάτω. Έπειτα ζήτησα από τον ΟΤΕ να μου ξεκλειδώσουν τη γραμμή, το οποίο έκαναν αμέσως, και το tweak ήταν επιτυχές. Επίσης επιτυχές ήταν και η αλλαγή στο autoexec του romfile, το οποίο μονιμοποιεί το tweak, έτσι ώστε να μη χάνεται σε περίπτωση restart.
Προφέσσορας_Χάος
19-03-15, 22:08
στο 192.168.1.1 στα στατιστικά του ρουτερ δηλαδή δεν φαίνεται;
Τα στατιστικά του web control panel στο 192.168.1.1 δείχνουν SNR 9.2 dB, μόλις 1 dB κάτω από το SNR του ΟΤΕ.
SNR 9.2 dB ήταν αυτό που έβλεπα μέχρι να πέσει η ταχύτητα πριν 3 μέρες. Και η ταχύτητα επίσης είναι ίδια, 14.5 mbps. Αυτή η ομοιότητα με έκανε να αναρωτηθώ αν υπάρχει περίπτωση να έλαβα το μόντεμ πειραγμένο από τον τελευταίο κάτοχο.
Προφέσσορας_Χάος
20-03-15, 12:26
9.2 εχεις τότε.
Μάλλον αυτοι επανέφεραν την γραμμή γιατι κόβει απ όπου βρει ο ΟΤΕ..
Το πρόγραμμα δεν νομίζω να έκανε διαφορά.
Πάντως στα 14.5 φαστ παθ εισαι καλά.
Απενεργοποίησα το Wifi Fon και ανέβηκε το downstream στα 16.5. Το SNR tweak εξακολουθεί να είναι ενεργό, με το SNR στο web interface να δείχνει τώρα 8.1. Λέω να μείνω - αναφορικά με το θέμα του thread. :)
Ευχαριστώ για τη βοήθεια. :oneup:
@ ADSLgr.com All rights reserved.