Επιστροφή στο Forum : Inalan
Ευχαριστώ, η ιναλαν δίνει ipv6 και ζήτησα και να μου δώσουν στατική. Από όσο έχω δεί στο openwrt που έπαιξα λίγο έχει απο default ipv6 wan. Θα δείξει απο βδομάδα.
x_undefined
27-05-24, 17:30
Πληροφοριακά αν σε ενδιαφέρει κάνουμε PD και τελευταία φορά που κοίταξα σου δίνουν 64άρι prefix.
/64 είναι το WAN prefix ή αυτό που δίνει για delegation; Αν ισχύει το δεύτερο, είναι bad practice...
Παιδιά δεν έφταιγε η ιναλαν.... Είχα ξεχάσει πως έχω παντού το YT να περνάει από vpn για να μην έχω διαφημίσεις.
Sorry για το παιδεμα που σας έβαλα να τσεκαρετε.
Thanasakis11
27-05-24, 17:41
Χωρίς να ορκίζομαι τίποτα γιατί έχω καιρό να ασχοληθώ με IPv6 στην Inalan, πρέπει να είναι delegated prefix.
Όσο για τα περί bad practice να λες πάλι καλά που παίρνω καν prefix, στην αρχή ούτε αυτό δεν δούλευε. Φυσικά ακόμα δεν έχω συνδεσιμότητα με το ίντερνετ μέσω IPv6 και ας παίρνουν οι συσκευές μου διευθύνσεις πλέον, αλλά βαρέθηκα να περιμένω και να ακούω για "beta stage" (γελάνε και οι πέτρες) εδώ και 7 μήνες.
Πλέον είμαι IPv4-only μέχρι να τα φτιάξουν και για ό,τι IPv6 (πολύ σπάνια το χρειάζομαι) συνδέομαι στον tunnel broker της HE.
επίσης με το cgnat και την public ip τι γίνεται?υπάρχει τρόπος να έχω public ip ή αν μπορώ να χρησιμοποιήσω την ipv6 με ddns?
x_undefined
27-05-24, 18:03
μπορώ να χρησιμοποιήσω την ipv6 με ddns?
Στη σελίδα τους γράφει «Δωρεάν StaticIPv6 (κατόπιν αιτήματος)» (φαντάζομαι εννοούν static prefix; ) οπότε μπορεί κάθε συσκευή σου να έχει τη δική της σταθερή IPv6.
άρα μπορώ να κάνω port forward το traffic πχ από έναν web server και να το κάνω access από την ipv6 διεύθυνση μου?
Thanasakis11
27-05-24, 18:35
Μπορείς. Για DDNS κοίτα κάτι σε Duck DNS ή Dynv6 που υποστηρίζουν IPv6 και είναι εύκολα στην χρήση.
ευχαριστώ, είχα ξαναχρησιμοποιήσει duckdns αλλά δεν ήξερα οτι είναί και για ipv6 και λειτευργεί και με την ίδια λογική με το ipv4 :)
x_undefined
27-05-24, 18:47
άρα μπορώ να κάνω port forward το traffic πχ από έναν web server και να το κάνω access από την ipv6 διεύθυνση μου?
Δεν δουλεύει όπως το IPv4 το IPv6. Δεν υπάρχει NAT και port forward, κάθε συσκευή έχει τη δική της public IP.
ωραία κατάλαβα πρέπει να το ψάξω λίγο μπας και καταλάβω τι ακριβώς παίζει
ωραία κατάλαβα πρέπει να το ψάξω λίγο μπας και καταλάβω τι ακριβώς παίζει
Να προσθέσω πως εφόσον πλέον το κάθε μηχάνημα με ipv6 που βγαίνει στο Internet κάνει expose τα πάντα . Θελει ισχυρό firewall και σίγουρα σωστό patching στο μηχάνημα.
Θα μου πεις πόσο εύκολο είναι να,σε βρει ο hacker....εεε hacker είναι κάτι ξέρει...
Να προσθέσω πως εφόσον πλέον το κάθε μηχάνημα με ipv6 που βγαίνει στο Internet κάνει expose τα πάντα . Θελει ισχυρό firewall και σίγουρα σωστό patching στο μηχάνημα.
Θα μου πεις πόσο εύκολο είναι να,σε βρει ο hacker....εεε hacker είναι κάτι ξέρει...
Λεπτομέρειες, ζήτω το ipv6 :)
https://youtu.be/6uSVVCmOH5w?si=Mb2F7ApUfjYpecw7
Δεν δουλεύει όπως το IPv4 το IPv6. Δεν υπάρχει NAT και port forward, κάθε συσκευή έχει τη δική της public IP.
Εγώ σε κάποια φάση πρόσφατα, ενεργοποίησα το IPv6, και μία IPV6 μου έδωσαν στο router (NAT).
Δεν μου είπαν, πάρε όσες θέλεις.
x_undefined
28-05-24, 05:31
Εγώ σε κάποια φάση πρόσφατα, ενεργοποίησα το IPv6, και μία IPV6 μου έδωσαν στο router (NAT).
Πρέπει να ζητήσεις και prefix με DHCPv6-PD το οποίο θα μοιράζεις στο LAN σου.
δεν τιθεται τετοιο θεμα, υποτιθεται οτι δεν δινουν πισω απο cgnat οπως εχουν πει. Τωρα αν καποιος παρει και εχει θεμα αμα ζητησει public δε νομιζω να αρνηθουν.
μου αρνήθηκαν
μου αρνήθηκαν
και τι σου ειπαν? οτι αμα θες public πρεπει να παρεις στατικη με 6 ευρω τον μηνα???
δλδ αν κρινω απο τα ποστς εδω μεσα η ιναλάν πλέον εχει αρχισει να δινει αβερτα ips πισω απο cgnat σε οσους δεν εχουν στατικ αλλα παραλληλα αλλαξε "ΤΥΧΑΙΑ" και την τιμη απο 1 ευρω σε 6 ευρω τον μηνα για νεους που την ζητανε???? τα λεω καλα ? :hmm::down::down::down:
και λιγο παλιοτερα καταργησε και τα block ips που ειχαν παλι τιμη 6 ευρω...και δινονται μονο σε επαγγελματικες συνδεσεις αγνωστων τιμων.
Πρέπει να ζητήσεις και prefix με DHCPv6-PD το οποίο θα μοιράζεις στο LAN σου.
σε bridge mode σου δίνουν πάντως
μου αρνήθηκαν
Αν δεν θες κατι εξειδικευμενο και δεν θες να δινεις 6 ευρω παραπανω τον μηνα δες την λυση του ZeroTier (δωρεαν) μπορει να τρεξει πανω σε raspberry pi, qnap nas, openwrt, mikrotik ARM cpu's only και ισως και σε αλλα μηχανηματα, εχω δοκιμασει με cosmote W.U σε raspi 4b 8 και βλεπω ολα τα μηχανηματα μου σαν να ειμαι τοπικα οποτε δεν χρειαζεται vpn, πορτες, ddns υπηρεσια οπως πχ noip και παρακαμπτεις το cgnat.
και τι σου ειπαν? οτι αμα θες public πρεπει να παρεις στατικη με 6 ευρω τον μηνα???
δλδ αν κρινω απο τα ποστς εδω μεσα η ιναλάν πλέον εχει αρχισει να δινει αβερτα ips πισω απο cgnat σε οσους δεν εχουν στατικ αλλα παραλληλα αλλαξε "ΤΥΧΑΙΑ" και την τιμη απο 1 ευρω σε 6 ευρω τον μηνα για νεους που την ζητανε???? τα λεω καλα ? :hmm::down::down::down:
και λιγο παλιοτερα καταργησε και τα block ips που ειχαν παλι τιμη 6 ευρω...και δινονται μονο σε επαγγελματικες συνδεσεις αγνωστων τιμων.
τι να σε πω. σε άλλη γραμμή που δεν έχω static άλλα σε φάση έχω uptime 99.99% δεν έχω αλλάξει ποτέ IPv4 - και προφανώς δεν είμαι σε cgnat
Ακριβως οπως τα λες Νικηφορε ειναι.
Ακριβως οπως τα λες Νικηφορε ειναι.
Δυστυχως τρομερα κακη κινηση απο ιναλαν μεγαλο φαουλ πιστευω ακραδαντα οτι θα χασει πελατες, οχι μονο νεους αλλα ισως και παλιους. Κριμα...
αφου δεν θελει να δινει public οκ το καταλαβαινουμε τελειωνουν οι ipv4 τουλαχιστον επρεπε να αφησει την τιμη στο 1 ευρω και οσοι χρειαζονται πραγματικα public να μπορουν να παρουν στατικη, 6 ευρω παραπανω τον μηνα επειδη ετσι γουσταρω ειναι πολλα και θα πανε αλλου για οσους εχουν εναλλακτικες.
Δυστυχως τρομερα κακη κινηση απο ιναλαν μεγαλο φαουλ πιστευω ακραδαντα οτι θα χασει πελατες, οχι μονο νεους αλλα ισως και παλιους. Κριμα...
αφου δεν θελει να δινει public οκ το καταλαβαινουμε τελειωνουν οι ipv4 τουλαχιστον επρεπε να αφησει την τιμη στο 1 ευρω και οσοι χρειαζονται πραγματικα public να μπορουν να παρουν στατικη, 6 ευρω παραπανω τον μηνα επειδη ετσι γουσταρω ειναι πολλα και θα πανε αλλου για οσους εχουν εναλλακτικες.
Nikifore, νομιζω οτι κοιταει να κοψει το abuse του home σε business.
το πρόβλημα μου είναι περισσότερο ότι οι άλλοι isp και συγκεκριμένα η nova στο (δικό μου ; ) κινητό δεν έχει ακόμα ipv6
- - - Updated - - -
βασικά πριν από ένα μήνα μου είπαν αφού τους πίεσα αρκετά να μου βάλουν στην δουλεία το 1000/1000 με 23
Ναι αλλα με cgnat δεν παιζουν 1000 πραγματα και σε οικιακη χρηση και δεν ανοιγονται πορτες κτλ δλδ πολλα πραγματα δεν παιζουν.
Δεν ειναι για επαγγελματικη χρηση απλα πραγματα.
Αν σκεφτονται ετσι πολυ κακως παλι!
- - - Updated - - -
το πρόβλημα μου είναι περισσότερο ότι οι άλλοι isp και συγκεκριμένα η nova στο (δικό μου;) κινητό δεν έχει ακόμα ipv6
Εμενα ουτε καν με ενδιαφερει το ipv6.
Στο εξοχικο με cosmote adsl παντως και σε mikrotik pppoe client το εχω ενεργο.
- - - Updated - - -
βασικά πριν από ένα μήνα μου είπαν αφού τους πίεσα αρκετά να μου βάλουν στην δουλεία το 1000/1000 με 23
ωωω καλη τιμη!
This.....
Ναι αλλα με cgnat δεν παιζουν 1000 πραγματα και σε οικιακη χρηση και δεν ανοιγονται πορτες κτλ δλδ πολλα πραγματα δεν παιζουν.
Δεν ειναι για επαγγελματικη χρηση απλα πραγματα.
Τι ακριβώς δεν παίζει αν είσαι πίσω από CGNat εκτός από το port forward??
να μπορείς να συνδεθείς σε δικό σου σερβερ
Ολα αυτα domain dns, vpn server, web server, καμερες κλπ
Θελουν port forward.
Το ιδιο λετε
6€ έξτρα για να κάνεις hosting σπίτι σου μια χαρά είναι η τιμή για μένα. Σκέψου πως όπου αλλού και να το έκανες θα νοίκιαζες έστω ένα VPS με τα ίδια λεφτά που θα ήταν πτώμα ενώ στο σπίτι βάζεις και ότι hardware θες.
Εξαρταται απ το πορτοφολι του καθενος και απ την
τιμη που ξεκινας.
Αλλο ειναι τα 48 της κανονικης τιμης του 1G +6 στατικη να πας στα 54
Κι αλλο ειναι απ την προσφορα πρωτος 24 + 6 = 30
Εχει μια διαφορα κοντα 300 το χρονο που δεν ειναι λιγα.
Το θεμα ειναι οτι αυτος που το εχει αναγκη και 10 να του πουνε θα τα πληρωσει.
Το unfair ειναι να το μαθαινεις μετα απο καιρο και ξαφνικα οτι εγινε η αλλαγη απο 1 στα 6.
Οσο τα λεμε καλο τους κανουμε.
Μαθαινουν και μπορει να γινουν και καλυτεροι.
Ανεβασαν και βιντεο που λενε για το οριο αλλα δε λενε αν ισχυει και για τους παλιους.
Αλλα στο Telegram αλλα στο βιντεο αλλα αντι αλλων δηλαδη.
Τι ακριβώς δεν παίζει αν είσαι πίσω από CGNat εκτός από το port forward??
Αναλογα τι εχεις και τι θες να κανεις, 1ον δεν ανοιγεις πορτες, 2ον δεν παιζει να εχεις ονομα στην ip σου τα DDNS οπως ειναι το noip.
Οποτε αν θες να κανεις πραγματα σχετικα με αυτα δεν παιζουν οποτε ουτε σε μηχανηματα σου συνδεεσαι, ειπαμε ομως εχει καποια προγραμματα που τρεχουν σε ξενους servers βασικα και μπορεις τοτε οπως το tailscale και το zerotier.
Εχω δοκιμασει το 2ο με τεραστια επιτυχια εγραψα ποιο πριν σχετικα δωρεαν δεν πληρωνεις τιποτα θες μονο συμβατο μηχανημα εγω εχω ετσι κι αλλιως.
Δεν εχω προβλημα να δωσω τα 5 ευρω παραπανω για κατι που χρειαζομαι (αν πανε την στατικ και σε εμας στα 6). Για την 1000αρα τα 5,60 παραπανω τον μηνα και με συμβολαιο ΟΧΙ δεν τα δινω γιατι μου ειναι αχρειαστη και περιττη...αυτη ειναι χρησιμη αν λιωνεις σε torrents πχ και αυτα εφοσον μπορουν να πιασουν την μεγιστη ταχυτητα.
Μας έχετε ζαλίσει με τα 6€ της static μέρες τώρα…
Και κάθε φορά οι ίδιοι που κάνουν χρήση αυτής και τι θα πάθουν στο budget τους
Αλλά πράγματα θα πρέπει να φτιάξει αν θέλει να είναι σοβαρή εταιρία.
INALAN TEAM
29-05-24, 13:12
Καλησπέρα σε όλη την παρέα!
Η προσθήκη στατικής ΙΡ αφορούσε μια υπηρεσία η οποία ανέκαθεν απευθύνονταν σε μια ορισμένη και σχετικά περιορισμένη μερίδα των πελατών μας, οι οποίοι και ενημερώνονταν κατόπιν επικοινωνίας μαζί μας για το κόστος προσθήκης της.
Από 1/5 στο site μας έχει προσθέτει η δωρεάν παροχή στατικής ΙΡv6 που δίνεται από την εταιρεία πλέον σε όλες τις νέες συνδέσεις, κατόπιν σχετικού αιτήματος, ενώ για προσθήκη στατικής ΙΡv4 ισχύει η ίδια πολιτική που ίσχυε και μέχρι προτείνως, δηλαδή ενημέρωση του σχετικού κόστους, κατόπιν ερώτηματος του πελάτη.
Καλησπέρα σε όλη την παρέα!
Η προσθήκη στατικής ΙΡ αφορούσε μια υπηρεσία η οποία ανέκαθεν απευθύνονταν σε μια ορισμένη και σχετικά περιορισμένη μερίδα των πελατών μας, οι οποίοι και ενημερώνονταν κατόπιν επικοινωνίας μαζί μας για το κόστος προσθήκης της.
Από 1/5 στο site μας έχει προσθέτει η δωρεάν παροχή στατικής ΙΡv6 που δίνεται από την εταιρεία πλέον σε όλες τις νέες συνδέσεις, κατόπιν σχετικού αιτήματος, ενώ για προσθήκη στατικής ΙΡv4 ισχύει η ίδια πολιτική που ίσχυε και μέχρι προτείνως, δηλαδή ενημέρωση του σχετικού κόστους, κατόπιν ερώτηματος του πελάτη.
Ασχέτως πολιτικής για τις static (που όντως είναι για περιορισμένη μερίδα πελατών), θα έπρεπε ο πελάτης να βγαίνει από το CG-NAT και να του αποδίδεται public IPv4, δωρεάν, κατόπιν αιτήματος.
Το ζητούμενο για τους περισσότερους δεν είναι αν θα έχουν static ή dynamic IP, αλλά να έχουν public routable IPv4. Ας μη συγχέουμε τα δύο.
Όποιος όντως χρειάζεται static, ναι βεβαίως να πληρώσει για αυτό.
Ασχέτως πολιτικής για τις static (που όντως είναι για περιορισμένη μερίδα πελατών), θα έπρεπε ο πελάτης να βγαίνει από το CG-NAT και να του αποδίδεται public IPv4, δωρεάν, κατόπιν αιτήματος.
Το ζητούμενο για τους περισσότερους δεν είναι αν θα έχουν static ή dynamic IP, αλλά να έχουν public routable IPv4. Ας μη συγχέουμε τα δύο.
Όποιος όντως χρειάζεται static, ναι βεβαίως να πληρώσει για αυτό.
οτι λεει ο προηγουμενος φιλος. +1
+1
Καλο εινα να απαντατε σχετικα γρηγορα παρακαλω τη στιγμη που εχετε βημα.
τοσα σχολια γινονται για την στατικη , μολις απαντησε για την στατικη ip η inalan σε ipv4 και ipv6, αρχισαν τα σχολια που αφορουν την δυναμικη ipv4
εγινε καπου αφαιρεση της δυναμικης ip , ipv4 , απο την inalan , ως δεδομενη υπηρεσια ;
καπου το εχασα ;
x_undefined
29-05-24, 14:44
εγινε καπου αφαιρεση της δυναμικης ip , ipv4 , απο την inalan , ως δεδομενη υπηρεσια ;
καπου το εχασα ;
Ναι, ο λόγος που ζητάνε οι περισσότεροι πλέον στατική στην Inalan είναι απλώς για να έχουν εγγυημένα public IP, μιας και άρχισε να χρησιμοποιεί CGNAT σε ορισμένους συνδρομητές (βασικά είναι τυχαίο κάθε φορά που αλλάζει η IP σου αν θα πάρεις από NAT ή όχι).
Θα ήταν καλή λύση όντως να σε βγάζει από NAT χωρίς κόστος. Μόνο μια μικρή μερίδα συνδρομητών θα το ζητούσε και θα εξοικονομούσαν παράλληλα IP space από πολύ κόσμο που δεν θα το καταλάβαινε και θα έπαιζε ok(ish) με NAT. Win-win. Πιστεύω ακόμα και με ένα μικρό κόστος για public dynamic IP (π.χ. 1€ που έκανε παλιά η στατική) θα ήταν δίκαιο.
Ναι, ο λόγος που ζητάνε οι περισσότεροι πλέον στατική στην Inalan είναι απλώς για να έχουν public IP, μιας και άρχισε να χρησιμοποιεί CGNAT σε ορισμένους συνδρομητές (βασικά είναι τυχαίο κάθε φορά που αλλάζει η IP σου αν θα πάρεις από NAT ή όχι).
Χτυπάω ξύλο... με κανονική είμαι μέχρι τώρα... αλλά τώρα που το είπα η μαυρόγατα ο Σαββατογεννημένος, θα γίνει CGNat :) (που περα από πλάκα, δεν με νοιάζει)
Σου λέει ότι δίνουν δωρεάν public routable IPv6. Αυτό δεν είναι πολύ καλύτερο από το παλιό IPv4;
SPIROS1979
29-05-24, 14:57
Καλησπερα στην περιοχη του Ζωγραφου ...
256402
Σου λέει ότι δίνουν δωρεάν public routable IPv6. Αυτό δεν είναι πολύ καλύτερο από το παλιό IPv4;
Αν φτιαξουν και το routing του ipv6...
Αν φτιαξουν και το routing του ipv6...
Δηλαδή το IPv6 που δίνουν σε εσένα, είναι χωρίς routing;
Δηλαδή το IPv6 που δίνουν σε εσένα, είναι χωρίς routing;
Τα πακετα προς Ελλαδα πανε μεσω seabone αντι να δρομολογουνται μεσω gr-ix.
καποια Implementations με διαφορους vendors δεν παιζουν ακομα με ipv6.
οπως και να το κανουμε το ipv4 ακομα ειναι μονοδρομος. εμενα δεν με ενδιαφερει εαν ειναι dynamic η οχι. αρκει να μην ειναι cgnat . τα δικα μου τα service τα εχω πισω dyndns .
οπως ειπε και ο x ειναι τα πραγματα.
Τα πακετα προς Ελλαδα πανε μεσω seabone αντι να δρομολογουνται μεσω gr-ix.
Η Inalan συμμετέχει στο GR-IX. Αν κάτι δεν λειτουργεί, θέλει link με πληροφορίες.
Η Inalan συμμετέχει στο GR-IX. Αν κάτι δεν λειτουργεί, θέλει link με πληροφορίες.
Τα περισσοτερα links δεν λειτουργουν μεσω ipv6 κι αυτο φαινεται ξεκαθαρα στο peering matrix (αν επιλεξεις το ipv6 only)
https://www.gr-ix.gr/peering-matrix/
Αναγκαστικα να κλεισω το ipv6 οταν διαπιστωσα οτι σε απλες p2p εφαρμογες (π.χ. resilio sync) τα πακετα εφευγαν για εξωτερικο.
Τα περισσοτερα links δεν λειτουργουν μεσω ipv6 κι αυτο φαινεται ξεκαθαρα στο peering matrix (αν επιλεξεις το ipv6 only)
https://www.gr-ix.gr/peering-matrix/
Αναγκαστικα να κλεισω το ipv6 οταν διαπιστωσα οτι σε απλες p2p εφαρμογες (π.χ. resilio sync) τα πακετα εφευγαν για εξωτερικο.
Για εφαρμογές P2P σε IPv6 υπάρχει peering με συνδρομητές σε Nova και Vodafone αλλά όχι σε Otenet.
256409
Για εφαρμογές P2P σε IPv6 υπάρχει peering με συνδρομητές σε Nova και Vodafone αλλά όχι σε Otenet.
256409
Ναι εκτος gr ix όμως.
@ ADSLgr.com All rights reserved.