Επιστροφή στο Forum : Ευρυζωνική τηλεφωνία ΟΤΕ - Τι είναι αυτό;
Έκανα αίτηση για γραμμή isdn - και μου είπαν ότι στην περιοχή μου υπάρχει μια νέα υπηρεσία του ΟΤΕ, η ευρυζωνική τηλεφωνία. (Κάπου διάβασα εδώ σε κάποιο άρθρο, ότι έτσι λένε το voip του ΟΤΕ!!!!)
Ξέρει κανένας περισσότερα για αυτήν ; Είναι ποιοτικά καλή τηλεφωνική υπηρεσία; Έχει HD ποιότητα ήχου; Ή είναι έκπτωση τηλεφωνικής ποιότητας;
Γενικά σαν ποιότητα το voip είναι τουλάχιστον ισάξιο με την παραδοσιακή τηλεφωνία και σιγά-σιγά όλοι οι πάροχοι θα πάνε προ αυτήν.
Τα μοναδικά "προβλήματα" είναι ότι οι τηλεφωνικές συσκευές πρέπει να συνδέονται πάνω στον router (μέσω αυτού έρχεται η τηλεφωνία), αν και υπάρχουν λύσεις για δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού και ότι σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας από την ΔΕΗ, δεν θα λειτουργεί η υπηρεσία. Μόνη λύση η χρήση ενός UPS.
Είναι για οικιακή χρήση ή εταιρική;
Αν είναι για οικιακή το τηλέφωνο σου θα είναι πάνω στο router ή θα σου φέρουν voip συσκευή;
Αν είναι για εταιρική θα είναι εξοπλισμός που κουμπώνει στο κέντρο της εταιρείας ή μέσω sip trunk;
dimangelid
30-06-15, 17:18
Έκανα αίτηση για γραμμή isdn - και μου είπαν ότι στην περιοχή μου υπάρχει μια νέα υπηρεσία του ΟΤΕ, η ευρυζωνική τηλεφωνία. (Κάπου διάβασα εδώ σε κάποιο άρθρο, ότι έτσι λένε το voip του ΟΤΕ!!!!)
Ξέρει κανένας περισσότερα για αυτήν ; Είναι ποιοτικά καλή τηλεφωνική υπηρεσία; Έχει HD ποιότητα ήχου; Ή είναι έκπτωση τηλεφωνικής ποιότητας;
Σωστά τα λες, είναι το VoIP του ΟΤΕ. Η ποιότητα λογικά θα είναι ακριβώς η ίδια με το ISDN, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Τα μόνα μειονεκτήματα είναι ότι η τηλεφωνία θα εξαρτάται από την παροχή ρεύματος και από το πόσο σταθερή είναι η γραμμή σου (αν έχεις ή δεν έχεις αποσυγχρονισμούς δηλαδή) . Επίσης αν σκοπεύεις να συνδέσεις κάποιο τηλεφωνικό Κέντρο με ISDN interface δεν θα μπορέσεις καθώς ο εξοπλισμός που δίνει ο ΟΤΕ για το VoIP βγάζει μόνο αναλογικές θύρες. Σου είπαν ότι είναι υποχρεωτικό να βάλεις την ευρυζωνική τηλεφωνία ή είναι στην δικιά σου κρίση τι θα κάνεις;
Όχι, δε μου το έθεσαν σαν πλαίσιο - δυνατότητας επιλογής. Μου είπαν ότι στην περιοχή μου ο ΟΤΕ έχει αναπτύξει ή παρέχει τη νέα υπηρεσία: Ευρυζωνική Τηλεφωνία. Δυστυχώς θέλω να χρησιμοποιήσω isdn αυτόνομες τηλεφωνικές συσκευές. Οπότε καλά έκανες που το ανέφερες, να το συζητήσω με τον τεχνικό!
- - - Updated - - -
Είναι για οικιακή χρήση ή εταιρική;
Αν είναι για οικιακή το τηλέφωνο σου θα είναι πάνω στο router ή θα σου φέρουν voip συσκευή;
Αν είναι για εταιρική θα είναι εξοπλισμός που κουμπώνει στο κέντρο της εταιρείας ή μέσω sip trunk;
Εταιρική. Αλλά έχω αυτόνομες isdn τηλεφωνικές συσκευές.
Λογικά θα σου φέρουν ανάλογο εξοπλισμό που θα βγάζει isdn interfaces αλλά καλύτερα να ρωτήσεις και να τους εξηγήσεις ότι έχεις isdn συσκευές και όχι απλές αναλογικές για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο dimangelid.
Λογικά θα σου φέρουν ανάλογο εξοπλισμό που θα βγάζει isdn interfaces αλλά καλύτερα να ρωτήσεις και να τους εξηγήσεις ότι έχεις isdn συσκευές και όχι απλές αναλογικές για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο dimangelid.
ο τύπος σύνδεσης της isdn ίδιος δεν είναι με τη δικτυακή;
RJ45 νομίζω..
ή το isdn interface είναι RJ-11 ?
RJ45, αν οι συσκευές σου κουμπώνουν στις θύρες s0 του netmod που έχεις τώρα, είναι isdn, αν κουμπώνουν στις θύρες ab1/ab2 τότε είναι απλές αναλογικές.
dimangelid
01-07-15, 13:59
Εμένα ο ΟΤΕ μου είχε αναφέρει πρόσφατα σε ερωτήσεις μου για νέα σύνδεση ISDN ότι αν θέλω να συνδέσω ISDN τηλεφωνικό κέντρο ή συναγερμό θα δώσουν κανονική ISDN και όχι VoIP, καθώς ο εξοπλισμός τους για το VoIP δεν υποστηρίζει ούτε ψηφιακές συνδέσεις (τις S0 θύρες δηλαδή), ούτε συναγερμό. Όλοι ξέρουμε ότι για το VoIP δίνει το Speedport το οποίο όντως έχει εξόδους μόνο για αναλογικές συσκευές.
RJ45, αν οι συσκευές σου κουμπώνουν στις θύρες s0 του netmod που έχεις τώρα, είναι isdn, αν κουμπώνουν στις θύρες ab1/ab2 τότε είναι απλές αναλογικές.
το θέμα τακτοποιήθηκε από μόνο του!
Από το κέντρο στον τεχνικό είχαν δοθεί οδηγίες για μετατροπή σε κλασική isdn, οπότε λήγει το θέμα. Αν "ήθελα" ευρυζωνική τηλεφωνική σύνδεση θα έπρεπε να κλειστεί νέο ραντεβού με τον τεχνικό κλπ.. οπότε δεν το προχώρησα.
btw 1 αφού οι isdn συσκευές είναι rj45, άρα συνδέονται σε annex b μόντεμρούτερ (που έχει θύρες rj45) . οπότε... υπάρχει τρόπος για να συνδεθούν σε αυτό - όπως συνδέονταν σε κάποια fritz και να λειτουργούν με αυτό
btw 2 Στην ευρυζωνική τηλεφωνική σύνδεση (τωρινή κατάσταση που μιλάμε) του ΟΤΕ, δίνεται voip server, username kai password ;
Αν δίνονται, μπορούν να χρησιμοποιηθουν από voip τηλεφωνική συσκευή συνδεμένη σε άλλο τόπο άλλο πάροχο ίντερνετ;
ξέρει κανένας κάτι πάνω σε αυτό;
dimangelid
01-07-15, 14:06
το θέμα τακτοποιήθηκε από μόνο του!
Από το κέντρο στον τεχνικό είχαν δοθεί οδηγίες για μετατροπή σε κλασική isdn, οπότε λήγει το θέμα. Αν "ήθελα" ευρυζωνική τηλεφωνική σύνδεση θα έπρεπε να κλειστεί νέο ραντεβού με τον τεχνικό κλπ.. οπότε δεν το προχώρησα.
btw 1 αφού οι isdn συσκευές είναι rj45, άρα συνδέονται σε annex b μόντεμρούτερ (που έχει θύρες rj45) . οπότε... υπάρχει τρόπος για να συνδεθούν σε αυτό - όπως συνδέονταν σε κάποια fritz και να λειτουργούν με αυτό
btw 2 Στην ευρυζωνική τηλεφωνική σύνδεση (τωρινή κατάσταση που μιλάμε) του ΟΤΕ, δίνεται voip server, username kai password ;
Αν δίνονται, μπορούν να χρησιμοποιηθουν από voip τηλεφωνική συσκευή συνδεμένη σε άλλο τόπο άλλο πάροχο ίντερνετ;
ξέρει κανένας κάτι πάνω σε αυτό;
1. Καμία ISDN συσκευή δεν συνδέεται στις θύρες RJ45 ενός modem-router. Δεν είναι δικτυακές συσκευές, άσχετα το ότι χρησιμοποιούν το ίδιο καλώδιο σύνδεσης. Ο μόνος τρόπος να συνδεθούν σε κάποιο modem-router είναι να υποστηρίζει VoIP και να βγάζει εξόδους ISDN. Τέτοια modem-router δίνει σίγουρα η Forthnet και η Cyta σε επαγγελματικά πακέτα σε όσους ζητήσουν πάνω από ένα κανάλι φωνής και θέλουν εξόδους ISDN
2. Τον VoIP server μπορεί να τον δει από το Speedport όποιος έχει VoIP από τον ΟΤΕ. Username και password προφανώς δεν δίνουν. Αλλά και να τα έδιναν κανονικά πρέπει να μην παίζει μέσω internet.
1. Καμία ISDN συσκευή δεν συνδέεται στις θύρες RJ45 ενός modem-router. Δεν είναι δικτυακές συσκευές, άσχετα το ότι χρησιμοποιούν το ίδιο καλώδιο σύνδεσης. Ο μόνος τρόπος να συνδεθούν σε κάποιο modem-router είναι να υποστηρίζει VoIP και να βγάζει εξόδους ISDN. Τέτοια modem-router δίνει σίγουρα η Forthnet και η Cyta σε επαγγελματικά πακέτα σε όσους ζητήσουν πάνω από ένα κανάλι φωνής και θέλουν εξόδους ISDN
2. Τον VoIP server μπορεί να τον δει από το Speedport όποιος έχει VoIP από τον ΟΤΕ. Username και password προφανώς δεν δίνουν. Αλλά και να τα έδιναν κανονικά πρέπει να μην παίζει μέσω internet.
οκ
1. το fritz μόντεμ ρούτερ annex b (μοντέλο που έδινε η hol προ 5ετίας?) δεχόταν σύνδεση τηλεφωνικών συσκευών, δε θυμάμαι τώρα το interface σύνδεσης αν ήταν rj11 ή rj45
2. αν τα έδιναν, γιατί να μη συνδεόταν με άλλο πάροχο dsl μέσω ίντερνετ; Αυτό είναι μια "συνήθεια" (νομίζω) . Έχω π.χ. αριθμό 2103000ΧΧΧ από τη Yuboto. Όπου και να συνδεθώ, είτε σπίτι είτε δουλειά, με wifi και το zoiper , κάνω τη δουλειά μου (ή τηλ συσκευή voip)
dimangelid
01-07-15, 14:40
οκ
1. το fritz μόντεμ ρούτερ annex b (μοντέλο που έδινε η hol προ 5ετίας?) δεχόταν σύνδεση τηλεφωνικών συσκευών, δε θυμάμαι τώρα το interface σύνδεσης αν ήταν rj11 ή rj45
2. αν τα έδιναν, γιατί να μη συνδεόταν με άλλο πάροχο dsl μέσω ίντερνετ; Αυτό είναι μια "συνήθεια" (νομίζω) . Έχω π.χ. αριθμό 2103000ΧΧΧ από τη Yuboto. Όπου και να συνδεθώ, είτε σπίτι είτε δουλειά, με wifi και το zoiper , κάνω τη δουλειά μου (ή τηλ συσκευή voip)
1. Η HOL έδινε το 7140 αν θυμάμαι καλά, το οποίο δεν έβγαζε εξόδους για σύνδεση ISDN συσκευών, παρά μόνο αναλογικών.
2. Το θέμα είναι και εμπορικό και τεχνικό. Εμπορικό γιατί αν έδιναν την δυνατότητα να έχει παντού ο κάθε ένας το σταθερό του, μπορεί ο καθένας να έδινε τους κωδικούς σε 2-3 φίλους/συγγενείς και αυτοί να μιλούσαν τσάμπα :p Τεχνικό γιατί πρόκειται για την σταθερή γραμμή του καθενός και πρέπει να υπάρχει ασφάλεια.
Όλα τα Fritz έχουν θύρες RJ11 για σύνδεση απλών αναλογικών τηλεφωνικών συσκευών.
Όσα υποστηρίζουν ISDN, έχουν και αντίστοιχη θύρα S0 (http://ecx.images-amazon.com/images/I/81hTQ67j%2BVL._SL1500_.jpg) (που μοιάζει με την RJ45).
Άλλο οι πάροχοι που δίνουν μόνο voip τηλεφωνία (π.χ. Yuboto), όπου για να δουλέψει πρέπει να έχει με κάποιον τρόπο σύνδεση στο διαδίκτυο και άλλο οι παραδοσιακοί πάροχοι τηλεφωνίας, όπου έχουμε φυσική γραμμή μέσω της οποίας έχουμε DP. Στους δεύτερους η voip τηλεφωνία είναι κλειδωμένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της συσκευής που μας δίνουν (υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις).
Όλα τα Fritz έχουν θύρες RJ11 για σύνδεση απλών αναλογικών τηλεφωνικών συσκευών.
Όσα υποστηρίζουν ISDN, έχουν και αντίστοιχη θύρα S0 (http://ecx.images-amazon.com/images/I/81hTQ67j%2BVL._SL1500_.jpg) (που μοιάζει με την RJ45).
Άλλο οι πάροχοι που δίνουν μόνο voip τηλεφωνία (π.χ. Yuboto), όπου για να δουλέψει πρέπει να έχει με κάποιον τρόπο σύνδεση στο διαδίκτυο και άλλο οι παραδοσιακοί πάροχοι τηλεφωνίας, όπου έχουμε φυσική γραμμή μέσω της οποίας έχουμε DP. Στους δεύτερους η voip τηλεφωνία είναι κλειδωμένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της συσκευής που μας δίνουν (υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις).
Αν ψάξεις στο νετ με το λήμμα rj45 θα σου βγάλει isdn rj45 (http://www.tomshardware.com/reviews/pc-interfaces-101,1177-9.html)! Όχι S0 !
Για τα fritz7140 annex b υπήρχε η δυνατότητα σύνδεσης και λειτουργίας isdn τηλ. συσκευής (όπως και αναλογικών τηλεφωνικών συσκευών στις αναλογικές ή στην αναλογική θύρα) Δεν το δοκίμασα, αλλά παρακολουθούσα κάποια γερμανικά φόρα, όπου το είχαν δεδομένο ότι γινόταν. Ήταν κάπως μπελαλίδικες οι ρυθμίσεις.
ΥΓ. Στην ευρυζωνική τηλεφωνική γραμμή του ΟΤΕ, μπορεί να υποστηριχθεί φιλοξενία προσωπικού τηλεφωνικού αριθμού (της σειράς 70...);
1. Η HOL έδινε το 7140 αν θυμάμαι καλά, το οποίο δεν έβγαζε εξόδους για σύνδεση ISDN συσκευών, παρά μόνο αναλογικών.
Στην αρχή έδινε το Fritz!Fon ATA το οποίο σίγουρα είχε μιας και δούλευα με ISDN συσκευή. Μετά την αλλαγή της γραμμής σε PSTN, μου το άλλαξαν με ένα 7140 που όντως δεν είχε.
Όμως κάποια πρέπει να είχαν θύρα S0, διότι κυκλοφορούσαν στο eBay Αυστριακοελβετικά και Γερμανικά 7140.
dimangelid
01-07-15, 15:04
Αν ψάξεις στο νετ με το λήμμα rj45 θα σου βγάλει isdn rj45! Όχι S0 !
Για τα fritz7140 annex b υπήρχε η δυνατότητα σύνδεσης και λειτουργίας isdn τηλ. συσκευής (όπως και αναλογικών τηλεφωνικών συσκευών στις αναλογικές ή στην αναλογική θύρα) Δεν το δοκίμασα, αλλά παρακολουθούσα κάποια γερμανικά φόρα, όπου το είχαν δεδομένο ότι γινόταν. Ήταν κάπως μπελαλίδικες οι ρυθμίσεις.
ΥΓ. Στην ευρυζωνική τηλεφωνική γραμμή του ΟΤΕ, μπορεί να υποστηριχθεί φιλοξενία προσωπικού τηλεφωνικού αριθμού (της σειράς 70...);
S0 λέγεται η θύρα στην οποία συνδέονται οι συσκευές ISDN. Άλλο το AnnexA και το AnnexB και άλλο τι τηλεφωνικές συσκευές μπορούν να συνδεθούν πάνω στο router, αν υποστηρίζει VoIP. Υπάρχουν modem-router AnnexB με VoIP στα οποία μπορείς να συνδέσεις μόνο αναλογικές συσκευές... Για τον προσωπικό αριθμό δεν γνωρίζω.
Αν ψάξεις στο νετ με το λήμμα rj45 θα σου βγάλει isdn rj45! Όχι S0 !
Η θύρα RJ45 είναι ίδια και για το ISDN και για το δίκτυο. Αυτό που αλλάζει (εντελώς) είναι η συνδεσμολογία.
Ως S0 στο ISDN, αναφερόμαστε στην έξοδο του ψηφιακού bus, εν αντιθέσει του αναλογικού ab bus.
Η εμπορική "ευρυζωνική τηλεφωνία" που δίνει ο ΟΤΕ μπορεί να παίξει και μέσα από κέντρο Asterisk οπότε θεωρητικά μπορεί και μέσα από VoIP συσκευή αλλά τα πακέτα που δίνουν δεν αξίζουν για μία συσκευή. Επίσης όπως όλοι οι "κανονικοί" πάροχοι που δίνουν sip, στα εμπορικά τους τουλάχιστον, το σερβίρουν μέσα από κλειστό ip range που δεν επιτρέπει registration από πουθενά αλλού οπότε δεν μπορείς να "κουβαλάς" τον αριθμό όπου θες. Σε αυτές μπορείς να πάρεις νέο αριθμό 214xxxxxxx, δεν νομίζω για προσωπικούς αριθμούς. Ναι μεν είναι voip αλλά η υλοποίηση είναι τελείως διαφορετική. Βασίζεται σε softswitch της Huawei
http://www.adslgr.com/forum/threads/552333-OTE-%CE%9E%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%82-IMS-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-Huawei
http://www.capital.gr/story/1295497
Σήμερα πήγε να κάνει ένας γνωστός μου ανανέωση του προγράμματός του vdsl στον ΟΤΕ και του είπαν ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να περάσει σε voip.
Το περίεργο είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα έκανα και εγώ ανανέωση και δεν μου είπαν τίποτε σχετικό.
Η ανανέωση έγινε κανονικά.
Και οι δύο είμαστε στο ίδιο κέντρο με το ίδιο πρόγραμμα.
Πώς γίνεται στο Α να τον περνάνε με το ζόρι και όχι στον Β;
Επίσης του είπαν ότι όλοι οι χρήστες ΟΤΕ θα πρέπει να περάσουν έως το 2018 υποχρεωτικά σε voip.
Υπάρχει σχετικό πλάνο.
Μήπως θα πρέπει να ψάχνουμε για συσκευές voip κλπ.
Γιατί το speedport του ΟΤΕ δεν λέει με τίποτε...
Δε βλέπω να ξεφορτώνεστε το speedport όμως απο τη στιγμή που το password για το VoIP δεν είναι προσβάσιμο.
Δε βλέπω να ξεφορτώνεστε το speedport όμως απο τη στιγμή που το password για το VoIP δεν είναι προσβάσιμο.
Ε... δεν πιστεύω ότι θα σε δεσμεύουν με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό ή δεν θα σου τον δίνουν τον κωδικό;
Ε... δεν πιστεύω ότι θα σε δεσμεύουν με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό ή δεν θα σου τον δίνουν τον κωδικό;
Σε ένα άλλο θέμα εδώ διάβασα ακριβώς αυτό όμως, δεν δίνουν το pass.
Και όχι μόνο, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι το voip δεν παίζει σε ξεχωριστό VC (όπως Cyta και HOL), οπότε σε Bridge mode δεν θα δουλεύει η τηλεφωνία.
- - - Updated - - -
Κανείς πάροχος στον κόσμο δεν δίνει τον κωδικό.
Το θέμα που λέω είναι εδώ http://www.adslgr.com/forum/threads/879220-OTE-voip.
Και όχι μόνο, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι το voip δεν παίζει σε ξεχωριστό VC (όπως Cyta και HOL), οπότε σε Bridge mode δεν θα δουλεύει η τηλεφωνία.
- - - Updated - - -
Κανείς πάροχος στον κόσμο δεν δίνει τον κωδικό.
Κάτσε τώρα...
Εννοείς ότι δεν μπορείς να έχεις πχ το speedport σε bridge mode;
Εγώ έχω πχ το Zyxel σε bridge mode.
Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλη voip συσκευή επειδή δεν θα μου δώσουν τους κωδικούς ή ακόμα και αν βάλω το speedport πίσω από το bridge δεν θα δουλέψει;
Ξεκινάμε με το σίγουρο ότι δεν δίνουν τους κωδικούς. Κανείς "κανονικός" πάροχος στον κόσμο δεν τους δίνει.
Αν βέβαια κάποιος τους "ανακαλύψει", αλλάζει το θέμα.
Επιπλέον η τηλεφωνία βγαίνει από το ίδιο VC (όπως λένε οι πληροφορίες), οπότε αναγκαστικά θα πρέπει για να δουλεύει, να γίνεται χρήση συσκευής που είναι ταυτόχρονα router και sip client, στην περίπτωση που "μάθουμε" τον κωδικό.
Πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα μπορεί να παίξει σε άλλη μεμονωμένη συσκευή.
Ξεκινάμε με το σίγουρο ότι δεν δίνουν τους κωδικούς. Κανείς "κανονικός" πάροχος στον κόσμο δεν τους δίνει.
Αν βέβαια κάποιος τους "ανακαλύψει", αλλάζει το θέμα.
Επιπλέον η τηλεφωνία βγαίνει από το ίδιο VC (όπως λένε οι πληροφορίες), οπότε αναγκαστικά θα πρέπει για να δουλεύει, να γίνεται χρήση συσκευής που είναι ταυτόχρονα router και sip client, στην περίπτωση που "μάθουμε" τον κωδικό.
Πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα μπορεί να παίξει σε άλλη μεμονωμένη συσκευή.
Στην περίπτωση που κάποια εταιρεία έχει επενδύσει σε πανάκριβα ρούτερ τι θα κάνει;
Τα καταργεί και θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα χαζοκούτια των παρόχων μόνο και μόνο για την τηλεφωνία;
Λύση για τοπολογίες με αυτόνομα ρούτερ δεν υπάρχει;
Σε εταιρειες ο οτε προσφερει και λυσεις sip trunk. Εδω μιλαμε για οικιακες καταστασεις.
Φυσικα το προβλημα ειναι οι μικρες εταιρειες , που σιγουρα δεν εχουν επενδυσει σε ακριβο εξοπλισμο, ομως χρειαζονται κατι παραπανω απο απλο pstn.
Και επανέρχομαι...
Αν βάλεις το speedport πίσω από bridge modem μπορεί να παίξει με κάποιον τρόπο;
Θέλει αλλαγές στο ρούτερ (δρομολόγηση κλπ) ή ρυθμίσεις για VC στο modem;
Στο manual του speedport λέει οτι μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο και μέσω ethernet χρησιμοποιώντας το Lan 1 ως WAN Port. Αν αυτό ισχύει, το ερώτημα που μένει είναι αν ο SIP client που έχει μπορεί να δουλέψει πίσω απο NAT. Αν ναι, όλα καλά. Αν όχι, πίσω στο μηδέν...
Αν βάλω επάνω το speedport θα δουλέψει η ευρηζωνική τηλεφωνία;
Έχει τις ρυθμίσεις αλλά δεν με ενημέρωσαν αν δουλεύει ή όχι.
Όπως είπα σε άλλο σημείο άλλοι έχουν στον κέντρο που είμαι και άλλοι όχι.
Ή θα πρέπει να γίνει κάποια διαδικασία από το κέντρο μου για εμένα προσωπικά.
Μετά από ψάξιμο κατέληξα στο ότι μπορεί να παίξει το speedport πάνω σε ρούτερ και να λειτουργεί ταυτόχρονα και η ευρυζωνική τηλεφωνία.
Αρκεί να γίνεται το κατάλληλο port forward για το ΤR069 ώστε να μπορούν να μπαίνουν και να αλλάζουν τις ρυθμίσεις.
Το ψάχνω ακόμα...
Αντε και το βρηκες το tr69. Και μετα? tr69 σε αγνωστο ρουτερ, και με τι credentials ετσι για αρχη...
Απο οτι φαινεται, το voip ειναι στο ιδιο vc/ptm με το internet.
Αυτο σημαινει οτι αναγκαστικα θα ειναι και στο ιδιο ppp session.
Θεωρητικά, θα μπορουσε να μπει αλλο modem σε bridge mode και το speedport να συνδεεται με wan port.
Ομως το internet παλι θα παρεχεται απο το speedport, οπότε δεν κερδισαμε τιποτε.
Για να ξεφυγουμε απο αυτό, θα επρεπε να εχουμε, ενα modem σε bridge mode
το speedport για την τηλεφωνια σε voip, και ενα αλλο ρουτερ για το internet.
Ομως αυτο προυποθετει διπλο login, και αλλη ip address.
Χλωμο.
Αν θελει ο provider, θα μπορουσε να δωσει μια σκετη ipv6 στο ενα account στον speedport, και να επιτρεψει δευτερο login.
Ομως αυτο προυποθέτει αλλαγές στο provisioning αλλα και σε ολο το συστημα παρακολουθησης.
Αμφιβαλλω οτι θα το κανουν ποτέ και ειναι και πολυπλοκο, χωρις λογο.
Η αλλη λυση ειναι να δωσουν ξεχωριστο username & pass για την τηλεφωνια και να αφησουν οποιον θελει, να διαχειριστει τη φωνή όπως χρειάζεται.
Συνολικά πολύ φτωχή υλοποιηση, με μηδενικη ευελιξια. Ειναι προφανες οτι ο οτε ειναι ασχετος απο voip και κανει παιδικα λαθη.
Αντε και το βρηκες το tr69. Και μετα? tr69 σε αγνωστο ρουτερ, και με τι credentials ετσι για αρχη...
Δεν είπα αυτό.
Είπα:
speedport <> router <> modem
Και στο router κάνεις port forward την πόρτα για να δουλεύει το ΤR069 στο speedport.
Γιατί το speedport του ΟΤΕ δεν λέει με τίποτε...
Για ποιο speedport λές; Εγώ πρόσφατα πήρα αυτό που δίνει ο ΟΤΕ με νέα σύνδεση VDSL και μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος. Και πρίν είχα Draytek να φανταστείς οπότε είμαι λίγο καλομαθημένος.
Ειλικρινά, έχει σχεδόν ότι μπορεί να χρειαστεί ένας μέσος advanced user. Κούμπωσα πάνω στην USB του εξωτερικό σκληρό (NTFS παρακαλώ που ακόμα και το draytek σε περιορίζει σε FAT32) και τον βλέπουν όλοι οι υπολογιστές στο δίκτυο. NAS από το πουθενά.
Οπότε για πείτε ρε παιδια γιατί τα λέτε προβληματικά αυτά τα router?
Για ποιο speedport λές; Εγώ πρόσφατα πήρα αυτό που δίνει ο ΟΤΕ με νέα σύνδεση VDSL και μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος. Και πρίν είχα Draytek να φανταστείς οπότε είμαι λίγο καλομαθημένος.
Ειλικρινά, έχει σχεδόν ότι μπορεί να χρειαστεί ένας μέσος advanced user. Κούμπωσα πάνω στην USB του εξωτερικό σκληρό (NTFS παρακαλώ που ακόμα και το draytek σε περιορίζει σε FAT32) και τον βλέπουν όλοι οι υπολογιστές στο δίκτυο. NAS από το πουθενά.
Οπότε για πείτε ρε παιδια γιατί τα λέτε προβληματικά αυτά τα router?
Για το ίδιο speedport μιλάω και εγώ.
Αν θέλεις περισσότερα μπορείς να δεις το ανάλογο θέμα που υπάρχει στο φόρουμ.
Πάντως ούτε καν αγγίζει τον μέσο user όχι τον advanced που γράφεις εσύ.
Δεν έχει πέσει στα χέρια μου για test drive, αλλά από το εγχειρίδιο χρήσης βλέπω ότι έχει αρκετές δυνατότητες.
Το αν έχει προβλήματα σταθερότητας κλπ, δεν το γνωρίζω, αλλά καλύπτει σίγουρα τις απαιτήσεις του μέσου χρήστη.
Να μην είσαι απόλυτος ποτέ.
Ποιος είναι αυτός που δίνει τους κωδικούς της voip τηλεφωνίας;
H exetel :p.
Το θέμα είναι ότι μπορούν να τα δώσουν και να κλειδώσουν αλλού. Δεν νομίζω να αφήσουν στα κρύα του λουτρού τόσους έμπειρους ή επαγγελματίες χρήστες (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο).
H Exetel αν δεν κάνω λάθος δεν θεωρείται "κανονικός" πάροχος και δίνει voip τηλεφωνία όπως παλαιότερα είχε το eVoice η HOL. Δίνει κανονική τηλεφωνία μέσω της Telstra.
Όπως έγραψε και ο netblues, οι επαγγελματικές συνδέσεις έχουν λύση. Αλίμονο στις απλές οικιακές για τις οποίες μιλάμε.
Για το ίδιο speedport μιλάω και εγώ.
Αν θέλεις περισσότερα μπορείς να δεις το ανάλογο θέμα που υπάρχει στο φόρουμ.
Πάντως ούτε καν αγγίζει τον μέσο user όχι τον advanced που γράφεις εσύ.
Ότι πεις, ξέρεις πως είναι οι απόψεις
Ότι πεις, ξέρεις πως είναι οι απόψεις
Ρίξε μια ματιά.
Δεν έχεις να χάσεις τίποτε.
Μπορεί να γίνεις σοφότερος σε ορισμένα πράγματα.
Γενικά σαν ποιότητα το voip είναι τουλάχιστον ισάξιο με την παραδοσιακή τηλεφωνία και σιγά-σιγά όλοι οι πάροχοι θα πάνε προ αυτήν.
Τα μοναδικά "προβλήματα" είναι ότι οι τηλεφωνικές συσκευές πρέπει να συνδέονται πάνω στον router (μέσω αυτού έρχεται η τηλεφωνία), αν και υπάρχουν λύσεις για δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού και ότι σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας από την ΔΕΗ, δεν θα λειτουργεί η υπηρεσία. Μόνη λύση η χρήση ενός UPS.
Επειδή δέχτηκα μια προσφορά που μου έκανε ο ΟΤΕ σήμερα, περιλαμβάνει και ευρυζωνική τηλεφωνία, θα μπορούσες να με διαφωτίσεις για τις λύσεις που υπάρχουν, ώστε να συνδέσω όλες τις πρίζες του σπιτιού; Η χρήση μου είναι οικιακή και η γραμμή μου pstn. Όπως μου είπαν, θα μου δώσουν router κατάλληλο και για adsl και για vdsl (δεν μου είπαν ποιο). Με ρώτησαν αν έχω φαξ και συναγερμό. Έχω μόνο ένα πολυμηχάνημα που είναι και φαξ. Θα μου στείλουν το router την ερχόμενη Πέμπτη και θα ήθελα να ξέρω αν πρόκειται για απλή συνδεσμολογία, που μπορώ να κάνω μόνος μου, ή αν χρειάζεται τεχνικός. UPS υπάρχει και είναι ήδη συνδεδεμένο πάνω του το adsl router που έχω τώρα.
Ανάλογα πως είναι η τηλεφωνική εγκατάσταση και η όδευση των καλωδίων στο σπίτι σου.
1. Αν το modem/router μπει στην πρώτη πρίζα του σπιτιού, υπάρχει εύκολη λύση και η καλύτερη.
2. Αν το modem/router μπει σε άλλη πρίζα εκτός της πρώτης, μπορεί να βρεθεί λύση αν τα καλώδια που πάνε στις πρίζες είναι UTP.
3. Αν το modem/router μπει σε άλλη πρίζα εκτός της πρώτης και τρέχει ένα μόνο ζεύγος από πρίζα σε πρίζα, τότε ακολουθείς αυτό (http://www.adslgr.com/forum/attachment.php?attachmentid=164595&d=1449785218) το σχέδιο.
Ποια είναι η δικιά σου εγκατάσταση;
Ανάλογα πως είναι η τηλεφωνική εγκατάσταση και η όδευση των καλωδίων στο σπίτι σου.
1. Αν το modem/router μπει στην πρώτη πρίζα του σπιτιού, υπάρχει εύκολη λύση και η καλύτερη.
2. Αν το modem/router μπει σε άλλη πρίζα εκτός της πρώτης, μπορεί να βρεθεί λύση αν τα καλώδια που πάνε στις πρίζες είναι UTP.
3. Αν το modem/router μπει σε άλλη πρίζα εκτός της πρώτης και τρέχει ένα μόνο ζεύγος από πρίζα σε πρίζα, τότε ακολουθείς αυτό (http://www.adslgr.com/forum/attachment.php?attachmentid=164595&d=1449785218) το σχέδιο.
Ποια είναι η δικιά σου εγκατάσταση;
Πρώτα ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άμεση και θετική απάντησή σου.
Το router ουσιαστικά είναι συνδεδεμένο στην πρώτη πρίζα του σπιτιού, σ' αυτήν δηλαδή που έρχεται η γραμμή του OTE. Τα καλώδια είναι UTP, μου τα πέρασε φίλος, επαγγελματίας εγκαταστάτης πριν μερικά χρόνια. Λέω ουσιαστικά, επειδή καθώς δεν βόλευε η θέση που ο κατασκευαστής του σπιτιού είχε βγάλει αρχικά την γραμμή του ΟΤΕ, ζήτησα από τον φίλο μου και μου την μετέφερε στο σημείο που ήθελα, με την ευκαιρία μιας ανακαίνισης που έκανα στο διαμέρισμα. Από το νέο αυτό σημείο (ας το πούμε Α) επεκτείναμε, πάντα με καλώδιο UTP και με μια γεφύρωση που έκανε εκεί, την γραμμή στη θέση που τοποθετήθηκε ο υπολογιστής και, φυσικά, το router. Παλαιότερα, που είχα γραμμή isdn, το NetMod ήταν τοποθετημένο στο άκρο της προέκτασης αυτής, όπου συνδέεται το router, και δούλευαν όλες οι πρίζες (διπλές λεγκράν) σε όλα τα δωμάτια. Άρα από το άκρο αυτό το σήμα, λογικά, γυρίζει πίσω στο σημείο Α, από όπου και διακλαδώνεται σε όλα τα δωμάτια.
Έτσι είναι η εγκατάστασή μου και γι' αυτό λέω ότι είμαι στην 1 περίπτωση που αναφέρεις. Ποια είναι όμως η εύκολη λύση και η καλύτερη;
Ωραία, αν η εγκατάσταση είναι η 1η περίπτωση, τότε απλά τερματίζεις το καλώδιο από τον πάροχο κατευθείαν στο modem/router.
Η έξοδος PHONE του modem/router (στην οποία κανονικά συνδέουμε τηλεφωνική συσκευή) θα συνδεθεί με το ζεύγος που πάει στις υπόλοιπες πρίζες του σπιτιού.
Έτσι η voip τηλεφωνία, μοιράζεται κανονικά σε όλο το σπίτι. Δεν χρειάζεται κανένα splitter ή φίλτρο οπουδήποτε.
Ωραία, αν η εγκατάσταση είναι η 1η περίπτωση, τότε απλά τερματίζεις το καλώδιο από τον πάροχο κατευθείαν στο modem/router.
Η έξοδος PHONE του modem/router (στην οποία κανονικά συνδέουμε τηλεφωνική συσκευή) θα συνδεθεί με το ζεύγος που πάει στις υπόλοιπες πρίζες του σπιτιού.
Έτσι η voip τηλεφωνία, μοιράζεται κανονικά σε όλο το σπίτι. Δεν χρειάζεται κανένα splitter ή φίλτρο οπουδήποτε.
Ευχαριστώ και πάλι. Δεν ξέρω αν σε κούρασα με όλα αυτά που έγραψα, ήταν όμως ο μόνος τρόπος που μπορούσα εγώ ως άσχετος να σου δώσω να καταλάβεις. Θα περιμένω να μου στείλουν τον καινούργιο εξοπλισμό και θα επανέλθω, αν χρειαστεί, μιας και έχεις την ευγενή καλοσύνη.
@ ADSLgr.com All rights reserved.