PDA

Επιστροφή στο Forum : 7390 και disconnects

rozak
13-10-15, 23:12
Είμαι εδώ και δύο βδομάδες στον ΟΤΕ με adsl. Το dslam είναι ikanos (Globespan) και χρησιμοποιώ το 7390 (τελευταίο firmware).

Παρατηρώ αρκετά disconnects, κυρίως μεταξύ 20:00-24:00 και 08:00-09:00.

Η ταχύτητα είναι λίγο πολύ σταθερή και κυμαίνεται από 14-14,8 Mbps.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ενώ πριν το disconnect έχω αυτή την εικόνα:
162072
μετά το disconnect έχω αυτή:
162073
Επίσης παρατηρώ ότι, ενώ είμαι σε προφίλ ελεύθερο με snr 9, πριν το disconnect δεν έχω πτώση του snr - εκτός αν αυτή είναι τόσο απότομη που δεν προλαβαίνει να την δείξει το Fritz. Γενικά δεν έχω δει ποτέ snr κάτω από 8.

Τα στατιστικά μου είναι (μετά το τελευταίο disconnect):
162074

Έχει κανείς καμιά ιδέα τι συμβαίνει;

Sania
15-10-15, 14:23
Είμαι 90% σίγουρος ότι είναι παρεμβολή από ραδιοερασιτέχνη, είχα το ίδιο πρόβλημα για 1.5 χρόνο με ακριβός τα ίδια συμπτώματα, είχα κάνει τα πάντα, άλλαξα πολλά διάφορα μόντεμ το θέμα δεν είναι μόνο με fritz, άλλαξα σε όλο το σπίτι καλωδίωση, γείωσα το εναέριο καλώδιο του ΟΤΕ και δεν βοηθούσε τίποτα, αυτό φαίνεται στο spectrum εκεί που δείχνει πτώσης συχνοτήτων, συνήθως σε αυτές της συχνότητες παίζουν αυτοί...

Για να σιγουρευτείς ότι είναι παρεμβολή μπορείς να πάρεις κάνα ραδιοφωνάκι που θα πιάνει αυτές της συχνότητες(1600-1900khz) και εάν είναι παρεμβολή τότε θα τους ακούσης την ώρα που έχεις αποσύνδεσης, σε μένα συνήθως τα βράδια έπαιζαν την ώρα μπορεί να είχα από 10 μέχρι 30 αποσύνδεσης... δυο λύσης υπάρχουν η τον βρίσκεις και του λες ότι δημιουργεί πρόβλημα για να σταματήσει, η γράφεις καταγγελία στην ΕΕΤΤ για παρεμβολή ραδιοσυχνοτήτων.

rozak
15-10-15, 16:42
Είμαι 90% σίγουρος ότι είναι παρεμβολή από ραδιοερασιτέχνη, είχα το ίδιο πρόβλημα για 1.5 χρόνο με ακριβός τα ίδια συμπτώματα, είχα κάνει τα πάντα, άλλαξα πολλά διάφορα μόντεμ το θέμα δεν είναι μόνο με fritz, άλλαξα σε όλο το σπίτι καλωδίωση, γείωσα το εναέριο καλώδιο του ΟΤΕ και δεν βοηθούσε τίποτα, αυτό φαίνεται στο spectrum εκεί που δείχνει πτώσης συχνοτήτων, συνήθως σε αυτές της συχνότητες παίζουν αυτοί...

Για να σιγουρευτείς ότι είναι παρεμβολή μπορείς να πάρεις κάνα ραδιοφωνάκι που θα πιάνει αυτές της συχνότητες(1600-1900khz) και εάν είναι παρεμβολή τότε θα τους ακούσης την ώρα που έχεις αποσύνδεσης, σε μένα συνήθως τα βράδια έπαιζαν την ώρα μπορεί να είχα από 10 μέχρι 30 αποσύνδεσης... δυο λύσης υπάρχουν η τον βρίσκεις και του λες ότι δημιουργεί πρόβλημα για να σταματήσει, η γράφεις καταγγελία στην ΕΕΤΤ για παρεμβολή ραδιοσυχνοτήτων.

Αυτό δεν το είχα σκεφτεί.

Θα προσπαθήσω να βρω τρόπο να το ψάξω!

Σε ευχαριστώ πολύ.

babis3g
20-10-15, 00:32
το μοντεμ με το κεντρο σου ειναι τελειο, δεν νομιζω να φταιει το μοντεμ
Μπορει να φταιει ο αλλος λογος που ειπε ο φιλος πιο πανω, αλλα εκτος αυτου μηπως εχει βαλει κοντα στο μοντεμ η κοντα στην τηλεφωνικη γραμμη καποια ηλεκτρικη, ηλεκτρονικη συσκευη και του κανει παρεμβολες?

Αλλαξε και ενα φιλτρο καλου κακου, μηπως ειναι πολυ παλιο?

rozak
20-10-15, 08:30
το μοντεμ με το κεντρο σου ειναι τελειο, δεν νομιζω να φταιει το μοντεμ
Μπορει να φταιει ο αλλος λογος που ειπε ο φιλος πιο πανω, αλλα εκτος αυτου μηπως εχει βαλει κοντα στο μοντεμ η κοντα στην τηλεφωνικη γραμμη καποια ηλεκτρικη, ηλεκτρονικη συσκευη και του κανει παρεμβολες?

Αλλαξε και ενα φιλτρο καλου κακου, μηπως ειναι πολυ παλιο?

Το splitter αλλάχθηκε χωρίς αποτέλεσμα.
Θα ξανατσεκάρω για παρεμβολές από άλλες συσκευές (αν και δύσκολο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι αυτή (36 ώρες uptime):

162310

Υπάρχει πάντα και η λύση να αλλάξω καλώδιο, αλλά είναι μανίκι και δεν το βλέπω για την ώρα.

Δεν με πειράζει η μικρή απώλεια ταχύτητας, αλλά τα disconnects.

Sania
20-10-15, 09:21
Μου έχει μείνει ένα παλιό screenshot του spectrum τότε που είχα το πρόβλημα, όταν μιλούσε αυτός κατευθείαν έτσι μου έκοβε της συχνότητες οπός φαίνεται στο παρακάτω screenshot και μόλις σταματούσε να μιλάει και το έκλινε τότε γινόταν η αποσύνδεση, και το έκανε συνεχεία ανοίγει λέει δυο τρεις λέξεις και το κλείνει. :crazy:

Συνήθως στα 1680kHz παίζουν αυτοί, στο δικό σου screenshot φαίνεται στης ίδιες συχνότητες.
162311
162312

Και να τα σημερινά screenshot στα όποια είναι συγχρονισμένο 20 ήμερες, και σε αυτά φαίνεται παρεμβολή άλλα δεν είναι τόσο μεγάλη και δεν δημιουργεί αποσύνδεση, τώρα πλέον αποσύνδεση γίνετε μονό από διακοπή ρεύματος, μου έχει κρατήσει μέχρι και πανό από 70 ήμερες συγχρονισμένο!
162313
162314

babis3g
20-10-15, 11:21
για δοκιμασε αυτο με ενα δευτερο φιλτρο αν βοηθησει
http://www.adslgr.com/forum/threads/847449-Asus-dsl-ac68u?p=5789101#post5789101
προφανος οχι αλλα ποτε δεν ξερεις
Επισης αν εχεις πολυ μακρυ καλωδιο απο την πριζα στο μοντεμ, ειναι καλυτερα να βαλεις το μοντεμ διπλα στην πριζα μεχρι 1μ και να βαλεις μακρυ rj45
Πιστευω μπορει να βοηθησει και αυτο

ΑΝ ειναι παρεβμβολη απο am συνηθως αυτη η μαπαντα επιρεαζει τα μακρυα καλωδια λογο της φυσης που εκπεμπουν (μπορει να ειμαι λαθος εδω αλλα το λεω γιατι αυτοι χρησιμοποιουν παρα πολυ μαγαλες καραιες 10-15 μ+)

rozak
20-10-15, 14:09
Μου έχει μείνει ένα παλιό screenshot του spectrum τότε που είχα το πρόβλημα, όταν μιλούσε αυτός κατευθείαν έτσι μου έκοβε της συχνότητες οπός φαίνεται στο παρακάτω screenshot και μόλις σταματούσε να μιλάει και το έκλινε τότε γινόταν η αποσύνδεση, και το έκανε συνεχεία ανοίγει λέει δυο τρεις λέξεις και το κλείνει. :crazy:

Συνήθως στα 1680kHz παίζουν αυτοί, στο δικό σου screenshot φαίνεται στης ίδιες συχνότητες.

Και να τα σημερινά screenshot στα όποια είναι συγχρονισμένο 20 ήμερες, και σε αυτά φαίνεται παρεμβολή άλλα δεν είναι τόσο μεγάλη και δεν δημιουργεί αποσύνδεση, τώρα πλέον αποσύνδεση γίνετε μονό από διακοπή ρεύματος, μου έχει κρατήσει μέχρι και πανό από 70 ήμερες συγχρονισμένο!

Αν είναι αυτή η περίπτωση, με βλέπω για αλλαγή καλωδίου. Απλά αυτό θα αργήσει... Αν είναι θα περαστεί θωρακισμένο τηλεφωνικό. Απλά στον κατανεμητή δεν υπάρχει γείωση και είναι δύσκολο να περαστεί.

- - - Updated - - -

για δοκιμασε αυτο με ενα δευτερο φιλτρο αν βοηθησει
http://www.adslgr.com/forum/threads/847449-Asus-dsl-ac68u?p=5789101#post5789101
προφανος οχι αλλα ποτε δεν ξερεις
Επισης αν εχεις πολυ μακρυ καλωδιο απο την πριζα στο μοντεμ, ειναι καλυτερα να βαλεις το μοντεμ διπλα στην πριζα μεχρι 1μ και να βαλεις μακρυ rj45
Πιστευω μπορει να βοηθησει και αυτο

ΑΝ ειναι παρεβμβολη απο am συνηθως αυτη η μαπαντα επιρεαζει τα μακρυα καλωδια λογο της φυσης που εκπεμπουν (μπορει να ειμαι λαθος εδω αλλα το λεω γιατι αυτοι χρησιμοποιουν παρα πολυ μαγαλες καραιες 10-15 μ+)

Το modem είναι πολύ κοντά στην πρίζα. Αλλά είμαι στον τρίτο και μέσα στον τοίχο είναι περίπου 15m οριζόντιο και περίπου 10m κατακόρυφο καλώδιο (το παλιό μπλε/κόκινο και δεν είναι και συνεχόμενο).

Αυτό με το φίλτρο θα το δοκιμάσω, αλλά δεν τρέφω πολλές ελπίδες (δεν έχω θόρυβο στο τηλέφωνο).

Σας ευχαριστώ πολύ πάντως όλους.
Αν έχω νεότερα θα ενημερώσω.
Πάντως αποιοσδήποτε άλλος έχει καμμιά ιδέα, είναι καλοδεχούμενη.

babis3g
20-10-15, 14:25
μα απο θορυβο (κατι αποτομο) προφανως ριχνει την συνδεση, για δοκιμασε ακουγεται επλιδοφορο

Εν τω μεταξυ αν ειναι προβλημα ΑΜ, βρηκα εδω κατι που το επιβεβαιωνει
https://books.google.gr/books?id=NxcEAAAAMBAJ&pg=PA8&lpg=PA8&dq=radio+station+drops+my+adsl+connection&source=bl&ots=ETm0o_fBhU&sig=Wh848WPIgCXMSaCJFKxwAWtu9tU&hl=en&sa=X&ved=0CDEQ6AEwAmoVChMIx9KPuvXQyAIVzO4aCh2BcQOu#v=onepage&q=radio%20station%20drops%20my%20adsl%20connection&f=false
Και μαλλον θα θελεις το καλωδιο στην εγκατασταση τηλεφωνου να ειναι twisted (γυριστο) οπως λεει μεσα (και προφανως μονωμενο)
http://static3.depositphotos.com/1004338/238/i/450/depositphotos_2384481-Twisted-cable.jpg

Αν το μοντεμ εχει dsl settings επιλογες χαμηλωσε εσυ απο εκει το stability που πιστευω θα βοηθησει
κατι τετοιο εννοω μαζι με τα 2 φιλτρα
http://www.geekzone.co.nz/imagessubs/339fe6c76686b6dcb85c3bdb4dbff80f.jpg

Αν δεν εχει τετοιες επιλογες και ειναι ενοχλητικο, μπορεις να ζητησεις απο τον παροχο να κλειδωσει το σνρ ... σε αυτη τη περιπτωση ειναι καλυτερα γιατι τετοια προφιλ εχουν αλλα power levels, τονους κλπ οποτε ειναι πιο δυαντα

Sania
20-10-15, 15:01
Αν είναι αυτή η περίπτωση, με βλέπω για αλλαγή καλωδίου. Απλά αυτό θα αργήσει... Αν είναι θα περαστεί θωρακισμένο τηλεφωνικό. Απλά στον κατανεμητή δεν υπάρχει γείωση και είναι δύσκολο να περαστεί.

Σε μένα στο σπίτι έρχεται εναέριο καλώδιο το όπιο είναι περίπου 15-20 μετρά, μέσα έχει ατσάλινο πλέγμα, από την μεριά μου έφτιαξα καλή γείωση και την σύνδεσα στο πλέγμα αυτό, από την άλλη μεριά στην κολόνα κάλεσα τεχνικό του ΟΤΕ του εξήγησα τι γίνετε, και ο τεχνικός είπε πως έχει γείωση η κολόνα και την σύνδεσε από εκεί στο καλώδιο μου, μετά απ'ολη αυτήν την διαδικασία δεν υπήρχε καμιά διάφορα...

Εκτός την γείωση, άλλαξα την καλωδίωση στο σπίτι, έβαλα φερρίτες (https://el.wikipedia.org/wiki/Συσκευή_φερρίτη) στα καλώδια που έρχονται στο μόντεμ, δεν βοήθησε τίποτα... 50 φορές είχα καλέσει στο ΟΤΕ το μονό που έκαναν είναι με έβαζαν σε 12 SNR προφίλ και interleaved ενώ δεν βοηθούσε καθόλου αυτό, μετά άλλες τόσες φορές τους έπαιρνα για να με βάλουν πίσω σε fastpath, έστελναν τεχνικούς τους εξηγούσα και αυτοί λες και βαριούνται κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και δεν κάνουν τίποτα...

Τώρα που λύθηκε το πρόβλημα είμαι σε fastpath και 9 SNR προφίλ και ο συγχρονισμός κρατάει μήνες

Ασχολούμουν με αυτό πανό από ένα χρόνο... μάλλον η καλύτερη λύση είναι να μαζέψεις όσο περισσότερο λεπτομέρειες μπορείς και να γράψεις καταγγελία στην ΕΕΤΤ (http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Consumer/Mast_Systems/)

rozak
20-10-15, 16:03
Ευχαριστώ παιδιά.

Καταρχήν θα ξανακαρφώσω τα καλώδια στον κατανεμητή και στη πρίζα (από βδομάδα αν μου το επιτρέψει η δουλειά).

Ξέρει κανείς πως μπορώ να "κόψω" το συγκεκριμένο tone στο 7390; Και πως μπορώ να βρω ποιό ακριβώς είναι αυτό;

- - - Updated - - -

Σε μένα στο σπίτι έρχεται εναέριο καλώδιο το όπιο είναι περίπου 15-20 μετρά, μέσα έχει ατσάλινο πλέγμα, από την μεριά μου έφτιαξα καλή γείωση και την σύνδεσα στο πλέγμα αυτό, από την άλλη μεριά στην κολόνα κάλεσα τεχνικό του ΟΤΕ του εξήγησα τι γίνετε, και ο τεχνικός είπε πως έχει γείωση η κολόνα και την σύνδεσε από εκεί στο καλώδιο μου, μετά απ'ολη αυτήν την διαδικασία δεν υπήρχε καμιά διάφορα...

Εκτός την γείωση, άλλαξα την καλωδίωση στο σπίτι, έβαλα φερρίτες (https://el.wikipedia.org/wiki/Συσκευή_φερρίτη) στα καλώδια που έρχονται στο μόντεμ, δεν βοήθησε τίποτα... 50 φορές είχα καλέσει στο ΟΤΕ το μονό που έκαναν είναι με έβαζαν σε 12 SNR προφίλ και interleaved ενώ δεν βοηθούσε καθόλου αυτό, μετά άλλες τόσες φορές τους έπαιρνα για να με βάλουν πίσω σε fastpath, έστελναν τεχνικούς τους εξηγούσα και αυτοί λες και βαριούνται κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και δεν κάνουν τίποτα...

Τώρα που λύθηκε το πρόβλημα είμαι σε fastpath και 9 SNR προφίλ και ο συγχρονισμός κρατάει μήνες

Ασχολούμουν με αυτό πανό από ένα χρόνο... μάλλον η καλύτερη λύση είναι να μαζέψεις όσο περισσότερο λεπτομέρειες μπορείς και να γράψεις καταγγελία στην ΕΕΤΤ (http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Consumer/Mast_Systems/)

Αν καταφέρω να βρω ακριβώς τη συχνότητα της παρεμβολής, κάτι μπορεί να γίνει.

Sania
20-10-15, 18:07
Αν καταφέρω να βρω ακριβώς τη συχνότητα της παρεμβολής, κάτι μπορεί να γίνει.

Όπως και είπα στο πρώτο μήνυμα παίζουν κάπου ανάμεσα στα 1600-1900kHz(κάπου εκεί αν θυμάμαι κάλα...) δηλαδή δεν είναι σταθερά σε μια συχνότητα, μια πιο πανό μια πιο κάτω παν, σε μένα της πιο πολλές φορές στα 1680kHz έπαιζε, άλλα καθημερινά δοκίμαζε διάφορες συχνότητες, ίσος έψαχνε που έχει λιγότερο θόρυβο, και στο παρακάτω screenshot μου φαίνεται πως τουλάχιστον 5 φορές άλλαξε, σε σένα μπορεί να μην τα καταγραφεί όλα στο spectrum διότι κάθε φορά που πεζοί αυτός το μόντεμ σου αποσυγχρονίζει.

162328

Για να τον ακούσης θα πρέπει συνεχεία να παρακολουθείς το spectrum για να ξέρεις που και ποτέ να ανοίξεις το ράδιο...

rozak
20-10-15, 20:28
Όπως και είπα στο πρώτο μήνυμα παίζουν κάπου ανάμεσα στα 1600-1900kHz(κάπου εκεί αν θυμάμαι κάλα...) δηλαδή δεν είναι σταθερά σε μια συχνότητα, μια πιο πανό μια πιο κάτω παν, σε μένα της πιο πολλές φορές στα 1680kHz έπαιζε, άλλα καθημερινά δοκίμαζε διάφορες συχνότητες, ίσος έψαχνε που έχει λιγότερο θόρυβο, και στο παρακάτω screenshot μου φαίνεται πως τουλάχιστον 5 φορές άλλαξε, σε σένα μπορεί να μην τα καταγραφεί όλα στο spectrum διότι κάθε φορά που πεζοί αυτός το μόντεμ σου αποσυγχρονίζει.

162328

Για να τον ακούσης θα πρέπει συνεχεία να παρακολουθείς το spectrum για να ξέρεις που και ποτέ να ανοίξεις το ράδιο...

Σαν να έχεις δίκιο.

Μου έκανε έναν αποσυγχρονισμό σήμερα μετά τις 17:00 και η εικόνα είναι αυτή:

162331

Δεν έχω ανάψει η κλείσει καμμία συσκευή, ούτε έχω αλλάξει τίποτα στις καλωδιώσεις, άρα μάλλον είναι εξωτερική παρεμβολή.

Το καλώδιο που έρχεται στον κατανεμητή από το καφάο είναι γειωμένο, ενώ αυτό που ανεβαίνει στο διαμέρισμα δεν είναι. Προσανατολίζομαι στην αλλαγή καλωδίου, αλλά αυτό θα πάρει κάποιους μήνες.

Τώρα για να μπορέσω να τον ακούσω, πρέπει να βρω κάποιο σκάνερ που να κατεβαίνει σε αυτές τις συχνότητες. Θα ψάξω μήπως έχει κάποιος φίλος. Βέβαια είναι δύσκολο, γιατί πρέπει να πετύχω την κατάλληλη στιγμή και συχνότητα...

Sania
21-10-15, 09:58
Δεν έχω ανάψει η κλείσει καμμία συσκευή, ούτε έχω αλλάξει τίποτα στις καλωδιώσεις, άρα μάλλον είναι εξωτερική παρεμβολή.

Το καλώδιο που έρχεται στον κατανεμητή από το καφάο είναι γειωμένο, ενώ αυτό που ανεβαίνει στο διαμέρισμα δεν είναι. Προσανατολίζομαι στην αλλαγή καλωδίου, αλλά αυτό θα πάρει κάποιους μήνες.

Τώρα για να μπορέσω να τον ακούσω, πρέπει να βρω κάποιο σκάνερ που να κατεβαίνει σε αυτές τις συχνότητες. Θα ψάξω μήπως έχει κάποιος φίλος. Βέβαια είναι δύσκολο, γιατί πρέπει να πετύχω την κατάλληλη στιγμή και συχνότητα...

Εγώ νομίζω εάν είναι δυνατή η παρεμβολή δεν βοήθα τίποτα, και εγώ που έκανα τόσα πράγματα δεν είδα καμιά βελτίωση...

Εάν δεν βρεις από κανένα φίλο τότε κάνα ραδιοφωνάκι από ebay μπορείς να πάρεις φτηνά νομίζω, εγώ τότε είχα πάρει το DEGEN DE1103(τώρα δεν βλέπω να υπάρχει πια τέτοιο) μου βγήκε κάπου στα 45 εύρω, άλλα δεν κοιτούσα νάνε το φτηνότερο, το πήρα επειδή είχε πολύ κάλες αξιολογήσεις σε όλα τα φόρουμ, ένα παρόμοιο είναι και το TECSUN PL-600 κάνει 67 εύρω(μαζί με μεταφορικά) άλλα μάλλον δεν συμφέρει εάν είναι να το αγοράσεις μονό για να ακούσης την παρεμβολή...

rozak
24-03-16, 01:26
Τελικά δεν έχω βρει ακόμα χρόνο να αλλάξω την εσωτερική καλωδίωση. Είναι και λίγο θέμα με τη διαδρομή στο κλιμακοστάσιο και εσωτερικά στο σπίτι (πρέπει να ανοιχτούν αρκετά κουτιά/βαψίματα κλπ). Με βλέπω για το καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά, το modem modem αλλάχτηκε με ένα 7490. Ο συγχρονισμός λίγο πολύ ο ίδιος (ίσως λίγο λιγότερο upstream) αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Ξαφνικά την Τρίτη 15/3/2016, ο αγαπημένος μας ΟΤΕ κάτι κάνει στο DSLAM, και πλέον είμαι συνδεδεμένος σε: Broadcom 164.59
Θυμίζω ότι πριν ήταν: Globespan 0.16

Εν αναμονή να δούμε αν άλλαξε τίποτε (μέχρι στιγμής δεν βλέπω disconnects)...

@ ADSLgr.com All rights reserved.