Επιστροφή στο Forum : Πιλοτικό FTTH από WIND;
http://www.gmapgis.com/index.htm?rKtcvHMUrz.gmp
Παιδιά βλέπω στο Μοσχάτο η WIND να περνάει οπτικές ίνες για FTTH.
Και εξηγώ γιατί νομίζω ότι είναι FTTH,
1- εκεί που τερματίζει τις οπτικές ίνες σε αρκετά σημεία δεν χωράει να βάλει καμπίνα για FTTC.
2- είναι σπίτια.
Έχουμε κανέναν από WIND να μας το επιβεβαιώσει; :hmm:
Στο κομμάτι δηλαδή που είναι τώρα κλειστό λόγω έργων; Μπορεί να ανέβει προς τα πάνω (πχ μεταξύ Ηλεκτρικού και Πίνδου).
Σε μια εβδομάδα μου είπε μια κοπελιά τις wind που ήταν εκεί ότι τα έργα για σκάψιμο θα έχουν τελειώσει. Οπότε μάλλον όχι.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες θα σκάψουν παράλληλα της γέφυρας για να πάνε προς ταύρο...
http://www.gmapgis.com/index.htm?rKtcvHMUrz.gmp
Παιδιά βλέπω στο Μοσχάτο η WIND να περνάει οπτικές ίνες για FTTH.
Και εξηγώ γιατί νομίζω ότι είναι FTTH,
1- εκεί που τερματίζει τις οπτικές ίνες σε αρκετά σημεία δεν χωράει να βάλει καμπίνα για FTTC.
2- είναι σπίτια.
Έχουμε κανέναν από WIND να μας το επιβεβαιώσει; :hmm:
Μπορεί να είναι και για FTTB.
Οπτικές να ναι και ότι νάναι βέβαια :-P
Δεν βγάζεις και καμιά φώτο αν ξαναπεράσεις;
Καλημέρα παιδιά, χθες τα είδα και εγώ τα έργα και μπήκα να γράψω και εγώ το παραπάνω για FTTH, αλλά είδα πως με προλάβατε! :p
Λοιπόν, είναι WIND γιατί τα χαρτάκια ενημέρωσης των έργων, έγραφαν επάνω εργασίες WIND.
Και εγώ που είδα τις "γραμμές", το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι πως πάνε έως και μέσα στις αυλές των σπιτιών! Τι παίζει ρε παιδιά?
Δεν ξέρω αν είναι η συνέχεια αλλά σήμερα το πρωί περνούσαν μετά τη γέφυρα, στην Πειραιώς στον δρόμο προς λαχαναγορά. Δεν είδα βέβαια Wind ή κάποιο άλλο brand.
Δεν ξέρω αν έχει περάσει από εκεί που λες, ο ΟΤΕ παλιότερα. Αν ναι, τότε είναι η WIND που συνεχίζει.
Εγώ που πέρασα από την Ξενοφώντος, δεν βρήκα κάποιον από αυτά τα σπίτια έξω, ώστε να τον ρωτούσα τι είναι αυτή η γραμμή που τους δίνουν... τι τους είπαν...
Γιατί δεν φαίνεται να είναι (μόνο) για σύνδεση μεταξύ κέντρων της WIND, η γραμμή πάει και σε σπίτια ιδιωτών!
Έτσι και τελικά είναι όντως κανένα FTTH και το πάρει καμιά γιαγιά θα κλαίμε όλοι μαζί!
1- κατάληξη σε σπίτι χωρίς να χωράει κάποια καμπίνα εκεί.
175771
2-175772
3- κατάληξη σε σπίτι χωρίς να χωράει κάποια καμπίνα εκεί.
175773
4- κατάληξη σε σπίτι χωρίς να χωράει κάποια καμπίνα εκεί.
175774
5-175775
6- κατάληξη σε σπίτι χωρίς να χωράει κάποια καμπίνα εκεί.
175776
7-175777
8-175778
Δεν έρχονται και 50 μέτρα πιο πάνω; Να έχουμε επιλογές!
Δε θέλω να είμαι αχάριστος αλλά αν είναι FTTH τότε προφανώς και θέλω!
πολύ καλές φώτο. Μάλλον όποιος θέλει από τον συγκεκριμένο δρόμο θα σκάβει από σπίτι του μέχρι το πεζοδρόμιο για συνδεθεί.
Αμην για την μέρα που θα ξεκινήσει και ο ΟΤΕ να δίνει FTTH από τις καμπίνες που βάζει μπας και δούμε όλοι την πολυπόθητη οπτική.
Ευχαριστούμε elessargr για τις φωτογραφίες!
Όπως σωστά δείχνεις από τον χάρτη που έχεις στο πρώτο μήνυμα, συνεχίζουν μέχρι και την Κοραή και σταματάνε ξαφνικά.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχουν στο μυαλό τους.
Είναι όντως FTTH ? Αν ναι..
Θα ξεκινήσουν πιλοτικά να το μοιράζουν και αυτές θα είναι οι πρώτες τους δοκιμές?
Γιατί μόνο σε τόσα λίγα σπίτια?
Θα επεκταθούν και πιο πέρα?
Αυτό το έχει δει κάποιος και σε άλλη περιοχή από την WIND ?
Συγνώμη τώρα... η WIND προχωράει σε τέτοια επένδυση? Αν είναι αλήθεια, μπράβο της!
Όποιος μπορέσει, ας πάρει ένα τηλέφωνο μπας και μάθει τίποτα.
Εγώ μίλησα χθες, που ψάχνω μια υπάλληλο να με πάρει... (εδώ και μία εβδομάδα περιμένω... είναι απαράδεκτοι!!!)...
και μόλις που ρώτησα για το παρόν θέμα και πήγαν να με συνδέσουν, άκουσα μήνυμα του στυλ πως δεν υπάρχει διαθέσιμος υπάλληλος και μου έκλεισε η γραμμή.
Φτου...!
Πρέπει να βρούμε κάποιον στα εσωτερικά της Wind! να μας πει....
Επιβεβαιώνω ότι το κομμάτι που είχα δει στον δρόμο της λαχαναγοράς είναι της Wind. Φωτό δεν κατάφερα να βγάλω δυστυχώς.
175790
Πρέπει να βρούμε κάποιον στα εσωτερικά της Wind! να μας πει....
Κάποιος θα πετύχει κάποιον...
- - - Updated - - -
Επιβεβαιώνω ότι το κομμάτι που είχα δει στον δρόμο της λαχαναγοράς είναι της Wind. Φωτό δεν κατάφερα να βγάλω δυστυχώς.
Δεν πειράζει για την φωτο.
Η γραμμή της WIND περνάει πάνω η πλάι από την γέφυρα και βγαίνει εκεί?
Η CYTA που έχει περάσει δικές της οπτικές ίνες (όχι για τον κόσμο) έτσι το κάνει, από το πλάι.
Η HOL έχει περάσει και αυτή οπτικές ίνες (φυσικά και αυτή για δικτύωση της) κάτω από τις γραμμές του τρένου... ή παράλληλα και τις περνάει απέναντι από άλλο σημείο.
- - - Updated - - -
Βρήκα τους σκαφτιάδες που σφράγιζαν τις τρύπες. Είναι οπτικές ίνες της WIND οι οποίες πάνε μέχρι και τα κάγκελα των σπιτιών.
Αργότερα όποιος ζητήσει την τάδε υπηρεσία, θα κάνουν την σύνδεση με το σπίτι του.
Δεν είχαν τεχνικές γνώσεις, απλά έκαναν ότι τους έχουν αναθέσει. Δεν ήξεραν παραπάνω πράγματα.
Πήρα και τηλέφωνο στην WIND να μάθω περισσότερα, αλλά... η WIND στην τηλ. εξυπηρέτηση είναι... πάτος!
Ας προσπαθήσει κάποιος να μου πει το αντίθετο... δεν πρόκειται να το δεχτώ με τίποτα!
Παίρνεις τηλέφωνο... χρεώνεσαι για την κλήση!... και σου πετάγεται αυτοματοποιημένο μήνυμα πως "δεν μπορούμε να σε εξυπηρετήσουμε, δοκίμασε αργότερα"!
Ξαναπαίρνω αργότερα... ξαναχρεώνομαι... και πάλι το ίδιο! Έλεος!!!
Στην VODAFONE είχαν άλλα θέματα, αλλά στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση ήταν μια χαρά!!!
Μίλησα και ξαναμίλησα με την WIND αλλά και με το τεχνικό τους τμήμα. Κανείς δεν γνώριζε να μου πει κάτι. Κρίμα... :(
175973
Στην διάθεση μου βλέπω να είναι.
Διάθεση δεν βλέπω να έχουν όμως :rofl:
Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
26-10-16, 13:26
Μήπως είναι εργασίες που σχετίζονται με το last mile (http://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/1458985/teleftaies-agkonies-gia-to-vectoring-kai-ta-nea.html);
Μήπως είναι εργασίες που σχετίζονται με το last mile (http://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/1458985/teleftaies-agkonies-gia-to-vectoring-kai-ta-nea.html);
Περί αυτού πρόκειται προφανώς αφού αν είχαμε και σε αυτό οπτική τότε στην υπάρχουσα VDSL από KV θα είχαμε FTTH! Αλλά στο άρθρο του λινκ γράφει ότι:
Φουντώνει η υπόγεια σύγκρουση των τηλεπικοινωνιακών ομίλων για το vectoring, την τεχνολογία που επιτρέπει ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω του υφιστάμενου δικτύου χαλκού στο «τελευταίο μίλι».
Οπότε μιλάει για VDSL με Vectoring όπου σύμφωνα με πληροφορίες δε θα ξεπερνά τα 100Mbps ενώ με FTTH φτάνεις πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Και η Wind περνάει τις οπτικές κατά μήκος του δρόμου και φτάνει μέχρι τα σπίτια (χωρίς καμπίνες). Άρα εύλογα πάει ο νους σε FTTH.
VDSL Vectoring... μπορεί. Φυσικά θα θέλαμε να είναι οπτικές ίνες καλύτερα. Εδώ δύο άρθρα για το θέμα.
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/texnologia/302188-tilepikoinonies-ziteitai-%C2%ABxrisi-tomi%C2%BB-gia-vectoring-kai-diktia-neas-genias
https://supermarketnews.wordpress.com/2016/08/07/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B1/
Για την WIND στο Μοσχάτο, καταλαβαίνετε εσείς αν ειναι μέσω Vectoring ή FTTH ?
...
Περαιτέρω, η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία, στην περίπτωση που ανατεθεί μία περιοχή Vectoring σε πάροχο απαγορεύεται σε άλλο πάροχο, ο οποίος έχει ήδη επενδύσει σε αυτή την περιοχή, να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες VDSL υπηρεσίες του σε ταχύτητες 100 mbps, δημιουργεί τεχνητούς αποκλεισμούς στις επενδύσεις και μονοπωλιακές συνθήκες σε γεωγραφική διάσταση. Επιπλέον, οδηγεί στον αποκλεισμό για τουλάχιστον δύο χρόνια 300.000 νοικοκυριών που θα μπορούσαν να απολαύσουν άμεσα ταχύτητες 100 Μbps (πρόκειται για τις 2.000 καμπίνες VDSL που έχουν ήδη κατασκευαστεί από τον ΟΤΕ σε αστικά κέντρα και που η πρόταση του Κανονισμού ως έχει απαγορεύει την αναβάθμισή τους σε ταχύτητες 100 mbps).
Πάντως, στο σημείο αυτό του άρθρου βρίσκω πολύ λογικό το επιχείρημα του ΟΤΕ και εμένα ως πελάτη του (VDSL από KV γιατί πρώτος ο ΟΤΕ επένδυσε την περιοχή μου) άμεσα θιγόμενο ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε 100Mbps με Vectoring από τις αρχές του 2017 (χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις).
Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
26-10-16, 15:12
Από όσο γνωρίζω (γιατί δεν το κατέχω και πολύ με το VDSL), οι πάροχοι θα χτίσουν δικές τους καμπίνες δίπλα σε αυτές του ΟΤΕ. Στο σημείο εκείνο θα γίνεται η μεταγωγή από το δίκτυο του παρόχου στο last mile, απλά θα παρεμβάλλεται η καμπίνα του ΟΤΕ.
......Για την WIND στο Μοσχάτο, καταλαβαίνετε εσείς αν ειναι μέσω Vectoring ή FTTH ?
Εγώ για FTTH είναι νομίζω γιατί όπως προ είπα καμπίνα κάπου εκεί δεν χωράει. Τώρα εάν την τοποθετήσουν μέσα στο "σπίτι" του αλλουνού άλλο αυτό.
Εγώ για FTTH είναι νομίζω γιατί όπως προ είπα καμπίνα κάπου εκεί δεν χωράει. Τώρα εάν την τοποθετήσουν μέσα στο "σπίτι" του αλλουνού άλλο αυτό.
Καπου διαβασα οτι η wind αναπτυσει δικτυα οπτικων ινων σε καποιους δημους της αττικης και στην καλαματα
Στην Καλαμάτα εδώ και κανά μήνα μια εταιρεία σκάβει απο άκρη σε άκρη, δεν ξέρω πια,
Αν ξέρετε τίποτα ενημερώστε
Πάντως τον Ιούλιο του '16 είχε δημοσιευτεί σχετικό άρθρο, σχετικά με memorandum συνεργασίας ανάμεσα σε Wind και Vodafone, όπου πρόσεξα το εξής:
"Σε ανακοίνωση της Wind Hellas αναφέρεται πως "έχοντας επενδύσει σχεδόν 3 δις. Ευρώ σε δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών από την ίδρυσή της ως σήμερα, η WIND Ελλάς τα τελευταία χρόνια στρέφει τις επενδύσεις της στα δίκτυα νέας γενιάς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας (4G/4G+, VDSL, FTTx) τα οποία προσφέρουν πολύ υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και μεγάλη χωρητικότητα, καλύπτοντας έτσι τις αυξημένες ανάγκες του σύγχρονου χρήστη αλλά και της ψηφιακής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ήδη είναι σε εξέλιξη πιλοτικό πλάνο δημιουργίας υποδομών οπτικών ινών (Fiber to the Building) σε Αθήνα και Περιφέρεια".
Πηγή: iefimerida.gr (http://www.iefimerida.gr/news/277503/synergasia-wind-vodafone-gia-tin-parohi-yper-ypsilon-eyryzonikon-tahytiton)
Ας μην ξεχνάμε και το 5G. Ισχυρές ενδέιξεις αναφέρουν ότι το 5G θα είναι τρομερά γρήγορο αλλά η κάλυψη που θα παρέχει θα είναι πολύ περιορισμένη. Ποια καλύτερη μέθοδος για την ανάπτυξή του από το να γεμίσεις μια πόλη με οπτικές Ίνες; Οπότε μία εταιρία κινητής τηλεφωνίας έχει ακόμα μεγαλύρο κίνητρο να μην μείνει πίσω στην ανάπτυξη του FTTH γιατί αλλιώς υπάρχει μεγάλη περίπτωση ο ΟΤΕ να μπορεί να την κερδίσει κατά κράτος σε ταχύτητες 5G. Όλα αυτά υποθετικά πάντα αλλά αν κανείς σκεύτεται με ορίζοντα 10ετίας το να φτιάξεις ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών είναι μονόδρομος για μακροχρόνια βιοσημότητα.
Ας μην ξεχνάμε και το 5G. Ισχυρές ενδέιξεις αναφέρουν ότι το 5G θα είναι τρομερά γρήγορο αλλά η κάλυψη που θα παρέχει θα είναι πολύ περιορισμένη. Ποια καλύτερη μέθοδος για την ανάπτυξή του από το να γεμίσεις μια πόλη με οπτικές Ίνες; Οπότε μία εταιρία κινητής τηλεφωνίας έχει ακόμα μεγαλύρο κίνητρο να μην μείνει πίσω στην ανάπτυξη του FTTH γιατί αλλιώς υπάρχει μεγάλη περίπτωση ο ΟΤΕ να μπορεί να την κερδίσει κατά κράτος σε ταχύτητες 5G. Όλα αυτά υποθετικά πάντα αλλά αν κανείς σκεύτεται με ορίζοντα 10ετίας το να φτιάξεις ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών είναι μονόδρομος για μακροχρόνια βιοσημότητα.
σωστά αλλά και το 4G που έχει αξιόλογες ταχύτητες δεν έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον πάροχο μέχρι τώρα για να δώσει πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στις περιοχές που υπάρχει δίκτυο. Αυτό μάλλον κάτι μας λέει.
Συνεχίζει η Wind το σκάψιμο δυναμικά. Σήμερα το πρωί στην Κοραή στην μεριά του Δημαρχείου προχωρούσαν με ταχύτητα την διάνοιξη μικροχάνδακος δια τοποθέτηση οπτικής!
Δε βλέπω να έρχεται προς τα πάνω (προς Πίνδου) και στενοχωριέμαι αλλά θα την βρω την άκρη. Κάπως θα το στήσω με κανένα φιλαράκι που μένει εκεί στον Κωστή, τύπου awmn!
176374
:hmm:
Όποιος κατάλαβε κατάλαβε....
Και είπα θα τσιμπήσει δε θα τσιμπήσει... :rofl: :rofl: :worthy:
Πάντως imho δεν είναι και πολύ "αξιόπιστες" οι πληροφορίες από ένα chat support στο fb.
Αυτό που κατάλαβα πάντως εγώ είναι ότι θα δώσουν πιλοτικά FTTH στο Μοσχάτο.
176374
:hmm:
Όποιος κατάλαβε κατάλαβε....
Μάλλον σε μποτ μιλούσες... κακογραμμένο!
Τηλεφωνικά δεν βγάζεις γραμμή ή δεν ξέρουν;
Μάλλον σε μποτ μιλούσες... κακογραμμένο!
Τηλεφωνικά δεν βγάζεις γραμμή ή δεν ξέρουν;
Δεν ξέρουν τίποτα ούτε και στο κατάστημα στο Μοσχάτο
Δεν ξέρουν τίποτα ούτε και στο κατάστημα στο Μοσχάτο
Να ρωτήσουμε τότε σε Δημοτικό Συμβούλιο. Να ενημερωθούμε ποιοι έχουν πάρει άδειες, όδευση και χρονοδιάγραμμα.
Η γνώση είναι δύναμη!
Να ρωτήσουμε τότε σε Δημοτικό Συμβούλιο. Να ενημερωθούμε ποιοι έχουν πάρει άδειες, όδευση και χρονοδιάγραμμα.
Η γνώση είναι δύναμη!
Ήρθα σε επαφή με τον άνθρωπο στον δήμο που έχει τις άδειες και δεν γνώριζε. Έπρεπε να δει πάλι τους φακέλους.
Ήρθα σε επαφή με τον άνθρωπο στον δήμο που έχει τις άδειες και δεν γνώριζε. Έπρεπε να δει πάλι τους φακέλους.
Οκ! Θα ρωτήσω τότε και εγώ τους δικούς μου μήπως βγάλουμε άκρη. Πάντως γνωριμία μέσα στην Wind δεν γνώριζε να μου πει.
Πληροφοριακά επικοινώνησα κι εγώ στο FB και στο τσατ μου απάντησαν ότι προώθησαν το αίτημά μου στο αρμόδιο τμήμα και θα με ενημερώσουν άμεσα. Απέστειλα επίσης και ένα φόρμαλ μέηλ το οποίο πήρε και επίσημο "αριθμό πρωτοκόλλου" οπότε πιστεύω θα πάρω απάντηση τις επόμενες ημέρες.
Η Wind εκτός από FTTH βάζει και καμπίνες (FTTC).....! Έβγαλα μια φωτογραφία θα την βάλω το βράδυ στο fttxgr.eu
Επίσης βάζει οπτικές στα καφάο του ΟΤΕ!
Η Wind εκτός από FTTH βάζει και καμπίνες (FTTC).....! Έβγαλα μια φωτογραφία θα την βάλω το βράδυ στο fttxgr.eu
Ωραία! Σε ποιο σημείο έβαλε τώρα καμπίνα;
Λογικά ένας βάζει το FTTC σε κάθε περιοχή και οι υπόλοιποι (συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ) θα πρέπει να παίρνουν από αυτόν, σωστά;
Ωραία! Σε ποιο σημείο έβαλε τώρα καμπίνα;
http://fttxgr.eu/map?id=3625
- - - Updated - - -
Λογικά ένας βάζει το FTTC σε κάθε περιοχή και οι υπόλοιποι (συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ) θα πρέπει να παίρνουν από αυτόν, σωστά;
αποτι φαίνεται όχι....
Αυτό δεν μας ενοχλεί στο Vectoring; Δεν είπαμε ότι ένας θα μπορεί να δίνει VDSL με Vectoring για να απομονώνονται οι συχνότητες;
dimitris_13
11-11-16, 14:30
Ιδια με του ΟΤΕ ειναι. Η οπτικη ινα θα καταληγει στην καμπινα η στο ΑΚ?
Ιδια με του ΟΤΕ ειναι. Η οπτικη ινα θα καταληγει στην καμπινα η στο ΑΚ?
Το που θα καταλήγει είναι σχετικό ανάλογα με το σημείο αναφοράς.
Προφανώς και θα συνδέει την καμπίνα/KV/ΚΑΦΑΟ με το ΑΚ. Στο FTTC το last mile παραμένει ο χαλκός που ενώνει ΚΑΦΑΟ με box/κατανεμητή (στα σπίτια μας).
Αν εννοείς που θα παρεμβάλλεται ο ΟΤΕ, στην περίπτωση της 3625, δε θα παρεμβάλλεται. Θα καταλήγει στο ΑΚ που υπάρχει φυσική συν εγκατάσταση με ΟΤΕ.
- - - Updated - - -
αποτι φαίνεται όχι....
Μα η καμπίνα μέχρι τώρα μπαίνει στη θέση του ΚΑΦΑΟ. Για να δουλέψουν δύο καμπίνες για την ίδια περιοχή θα πρέπει τα καλώδια όλων των συνδρομητών να περνάνε και από τις δύο καμπίνες.
Ίσως τα κεντρικά καλώδια χαλκού παρεμβάλλονται από την καμπίνα της Wind όπως οδεύουν για την καμπίνα 154 του ΟΤΕ.
Εναλλακτικά ίσως η Wind χρησιμοποιεί καμπίνες τύπου Γ3 για να τερματίσει τις οπτικές ίνες πριν τις στείλει στα σπίτια με οπτικά splitter.
Ενδιαφέρουσα περίπτωση...!
dimitris_13
11-11-16, 17:17
Αν εννοείς που θα παρεμβάλλεται ο ΟΤΕ, στην περίπτωση της 3625, δε θα παρεμβάλλεται. Θα καταλήγει στο ΑΚ που υπάρχει φυσική συν εγκατάσταση με ΟΤΕ.
Αυτο που θελω να καταλαβω ειναι πως θα λειτουργει το FTTH. Ξερω στο FTTC εχεις οπτικη ινα απο το ΑΚ μεχρι την καμπινα και απο την καμπινα μεχρι το σπιτι χαλκο. Στο FTTH θα ειναι οπτικη ινα (ΑΚ)-καφαο-σπιτι ?
Εναλλακτικά ίσως η Wind χρησιμοποιεί καμπίνες τύπου Γ3 για να τερματίσει τις οπτικές ίνες πριν τις στείλει στα σπίτια με οπτικά splitter.
Εγώ αυτό σκέφτομαι. Το να παρεμβάλουν τα χάλκινα καλώδια απίθανο.
Μόνο ένας τεχνικός της WIND μπορεί να μας το πει αυτό.
- - - Updated - - -
Στο FTTH θα ειναι οπτικη ινα (ΑΚ)-καφαο-σπιτι ?
Συνήθως είναι ΑΚ-σπίτι αλλά μπορεί να βάζουν καφαο για να έχουν λιγότερες οπτικές ίνες για κορμό.
Αυτο που θελω να καταλαβω ειναι πως θα λειτουργει το FTTH. Ξερω στο FTTC εχεις οπτικη ινα απο το ΑΚ μεχρι την καμπινα και απο την καμπινα μεχρι το σπιτι χαλκο. Στο FTTH θα ειναι οπτικη ινα (ΑΚ)-καφαο-σπιτι ?
Όπως εξηγεί και ο Sharky, προφανώς θα πρέπει τα κεντρικά καλώδια να περνάνε και από το ΚΑΦΑΟ της Wind. Αυτό στην περίπτωση του FTTC. Για φυσική συνεγκατάσταση στο ίδιο ΚΑΦΑΟ νομίζω υπάρχει πρόβλημα όταν θα παίξει Vectoring αφού απαιτεί τη μείωση του θορύβου του σήματος κάτι που δεν επιτυγχάνεται με την ύπαρξη πολλών providers στο ίδιο κουτί.
Στην περίπτωση του FTTH, αν τελικά υπάρξει αφού δεν έχει επιβεβαιωθεί, θα είναι όπως της Inalan. Θα ενώνονται μόνο (<200μ) απευθείας με οπτική οι συνδρομητές πάνω στο backbone της εταιρείας. Εκτός και αν τελικά μπουν μόνο καινούριες καμπίνες και το υπόλοιπο έργο που βλέπουμε είναι επέκταση του δικτύου. Υποθέσεις κάνουμε, δεν έχουμε ακόμη υπεύθυνη ενημέρωση.
Βάση της τοπολογίας που χρησιμοποιεί ο ΟΤΕ για το NGA,
ΑΚ -> ΚΑΦΑΟ-> Οπτικό Splitter 1:4 -> Οπτικό Splitter 1:8 -> Σπίτι
όπου βλέπεις καμπίνα VDSL το κομμάτι AK->ΚΑΦΑΟ είναι έτοιμο (FTTH ready).
Βέβαια παίζει να δούμε και υλοποίηση FTTDp με την οπτική ίνα να φτάνει μέχρι την κολόνα που θα έχει ένα mini dslam που θα παίρνει ρεύμα από τον εξοπλισμό του χρήστη και θα μοιράζει G-Fast ώστε να παίρνεις ταχύτητες μέχρι 1 Gbit μέσω χαλκού.
G.Fast δοκιμες θα κανει ο ΟΤΕ.
G.Fast δοκιμες θα κανει ο ΟΤΕ.
με οπτικές της wind?
Από την αρχική επικοινωνία που είχα με Wind μεσω fb group έλαβα την παρακάτω απάντηση για Μοσχάτο:
176786
@ ADSLgr.com All rights reserved.