PDA

Επιστροφή στο Forum : Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ: κοινή δήλωση 3 ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων



nnn
14-06-17, 13:18
Βρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2017

Από αύριο, 15 Ιουνίου 2017, παύουν να ισχύουν τα τέλη περιαγωγής (roaming) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ -εκ μέρους της μαλτέζικης προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσαν από κοινού την ακόλουθη δήλωση:

«Σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να φέρνει κοντά τους ανθρώπους και να κάνει τη ζωή τους ευκολότερη. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας.

Από τώρα και στο εξής, οι πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ θα μπορούν να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα και να συνδέονται μέσω των κινητών τους τηλεφώνων με το ίδιο κόστος όπως στη χώρα τους. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο απτές επιτυχίες της ΕΕ.

Τα τελευταία 10 χρόνια, τα θεσμικά μας όργανα κατέβαλαν από κοινού τεράστιες προσπάθειες για να εξαλείψουν αυτή την αδυναμία της αγοράς. Κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος πολίτης διέσχιζε τα σύνορα για να μεταβεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, είτε για ταξίδι αναψυχής, είτε για εργασία ή σπουδές, είτε απλώς και μόνον για μία μέρα, απέφευγε να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο ανησυχώντας για το ύψος του λογαριασμού που θα αντίκρυζε όταν επέστρεφε στη χώρα του εξαιτίας των χρεώσεων περιαγωγής. Αυτές οι χρεώσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Από αύριο, θα μπορείτε να παραμένετε συνδεδεμένοι ενόσω ταξιδεύετε εντός της ΕΕ με το ίδιο κόστος που θα είχατε στη χώρα σας.

Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας στην οποία συμμετείχαν πολλοί παράγοντες. Αναπτύσσοντας στενή συνεργασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε ένα απτό, θετικό αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Είμαστε περήφανοι που η ΕΕ έβαλε τέλος στις πολύ υψηλές τιμές των τελών περιαγωγής και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκείνους που επέδειξαν την απαραίτητη αποφασιστικότητα ώστε να υπερβούμε τις πολυάριθμες προκλήσεις και να επιτύχουμε τον επιδιωκόμενο στόχο.

Παράλληλα, η ΕΕ κατάφερε να επιτύχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής και την ανάγκη να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα των εγχώριων πακέτων κινητής τηλεφωνίας. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν στη διάθεσή τους 2 χρόνια για να προετοιμαστούν για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέοι κανόνες προς όφελος των πελατών τους.

Η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής είναι ένας θεμέλιος λίθος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά της ΕΕ και ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση μιας ενωμένης και βιώσιμης ευρωπαϊκής ψηφιακής κοινωνίας που θα είναι προσβάσιμη για όλους τους πολίτες.»

Πηγή: Europa (http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-17-1590_el.htm)

chrisd
14-06-17, 16:48
Κάτι άλλο που δεν έχω καταλάβει.
Αν έχω 200λεπτα προς όλους μπορώ να ειμαι Ελλάδα και να καλώ γερμανικό κινητο στην Γερμανία η μόνο όταν είμαι σε περιαγωγή?

SynergyGuru
14-06-17, 18:03
Κάτι άλλο που δεν έχω καταλάβει.
Αν έχω 200λεπτα προς όλους μπορώ να ειμαι Ελλάδα και να καλώ γερμανικό κινητο στην Γερμανία η μόνο όταν είμαι σε περιαγωγή?

μόνο όταν είσαι σε περιαγωγή δυστυχώς...

aiolos.01
15-06-17, 01:20
Βεβαίως οι αυξήσεις στις εγχώριες χρεώσεις που θα (υπερ)καλύψουν τη χασούρα των providers απο την κατάργηση των τελών περιαγωγής έχουν ήδη γίνει...

RASTAVIPER
15-06-17, 01:39
Να τη η Μάλτα!

Ξεκίνησαν τα νέα!

minas
16-06-17, 14:47
μόνο όταν είσαι σε περιαγωγή δυστυχώς...

Εάν δεν έχει πρόγραμμα που να περιλαμβάνει δωρεάν χρόνο προς διεθνείς κλήσεις, τότε θα χρεωθεί την κλήση προς Γερμανικό κινητό.
Η δωρεάν περιαγωγή σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πρόγραμμα που έχεις στη χώρα σου, χωρίς επιπλέον χρέωση όταν βρίσκεσαι στην ΕΕ.

voithostyrempora2
16-06-17, 15:02
Ξαναδες τις λεπτομερειες. Οταν βρισκεσαι σε roaming εντός ΕΕ (άρα όχι στη χωρα σου), τότε καλείς προς ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΕΕ χωρίς επιπλεον χρέωση, παρά μονο αφαιρούνται λεπτά από όσα έχεις στα "προς όλους" . Αρα όταν εισαι στη Γερμανια πχ, οι κλησεις είναι δωρεάν (αρκεί να εχεις λεπτά ομιλιας προς όλους) προς ελληνικα, γερμανικα, ιταλικα, ισπανικα κοκ νουμερα.

minas
16-06-17, 16:35
Ξαναδες τις λεπτομερειες. Οταν βρισκεσαι σε roaming εντός ΕΕ (άρα όχι στη χωρα σου), τότε καλείς προς ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΕΕ χωρίς επιπλεον χρέωση, παρά μονο αφαιρούνται λεπτά από όσα έχεις στα "προς όλους" . Αρα όταν εισαι στη Γερμανια πχ, οι κλησεις είναι δωρεάν (αρκεί να εχεις λεπτά ομιλιας προς όλους) προς ελληνικα, γερμανικα, ιταλικα, ισπανικα κοκ νουμερα.

Έχεις δίκιο, διαβάζοντας την ανακοίνωση (τυχαία) της Cosmote, λέει πραγματικά αυτό. Δεν είναι εντελώς διασθητικό, γιατί έτσι το Roam Like at Home είναι ακόμη πιο ευνοϊκό από το at Home, δεδομένου ότι στην χώρα σου οι εξερχόμενες κλήσεις προς ΕΕ χρεώνονται, εάν δεν έχεις αντίστοιχο πακέτο.

voithostyrempora2
16-06-17, 17:46
Κατα βάση ναι. Οι δύο βασικές διαφορές είναι:

-για κλήσεις προς ίδιο δικτυο στην Ελλαδα αφαιρειται χρονος από το πακετο προς ιδιο δικτυο, ενώ στο EU roaming αφαιρειται χρόνος από το "προς όλα τα δίκτυα" (συν ότι δεν ισχυουν οι δωρεάν προσφορές ΜΒ κτλ)
-για κλησεις προς τρίτες χωρες ΕΕ στη μεν Ελλαδα χρεώνεσαι κανονικά, στο δε EU roaming συμπεριλαμβανεται στο χρόνο σου "προς όλα τα δίκτυα"

Το πάνω ειναι ελαφρώς δυσμενές (αλλά όχι τόσο σημαντικό), το κάτω είναι σαφώς ευνοϊκο. Πιστευω οτι η ζυγαρια τείνει σαφεστατα προς το + .

Ακόμα μία απόδειξη ότι το αόρατο χέρι της αγοράς δεν αυτορρυθμίζει σχεδόν τίποτα και ότι χωρίς κρατικό παρεμβατισμο και κεντρικά-κρατικά σχεδιασμένες πολιτικές, οι καταναλωτές είμαστε έρμαια των πολυθενικών κολοσσών.

bang
19-06-17, 15:10
Απο την ανακοινωση της cosmote κι εγω αυτο κατάλαβα, στην cyta λεει προς όλες και μετα στον πινακα λεει στην χώρα περιαγωγης :P
http://www.cyta.gr/el/Mobile/kartokiniti/kartokiniti ->τιμοκαταλογος->roaming
υπάρχει κάπου η οδηγία ή κάποιος που να το χει δοκιμάσει για να καταλάβουμε;

Κερδισμένος οποιος μένει στα σύνορα 2 χωρών της ΕΕ :P

Hetfield
27-06-17, 10:12
Στη Σλοβακια, η O2 δινει σε καρτοκινητα τη δυνατοτητα να μιλανε με 0,10€/κληση (!!) προς ολους τους Ευρωπαικους αριθμους, κι εννοειται με δωρεαν roaming κλησεων, μηνυματων και data (5€/GB κοστιζουν τα data).
Αυτα στην Ελλαδα ειναι απιαστα ονειρα μαλλον..

euri
27-06-17, 10:54
Κι αλλού έχει διαφοροποιήσεις: https://yle.fi/uutiset/osasto/news/free_eu_roaming_begins__but_not_for_most_finnish_mobile_customers/9671977

(κι εδώ από την επίσημη πηγή: https://www.viestintavirasto.fi/en/ficora/news/2017/fouroperatorsauthorisedtoapplyroamingsurcharges.html)

uncharted
27-06-17, 16:08
Εδω ειναι που πρεπει να πεσουν βαρια προστιμα, αλλα κοιμουνται ορθιοι οι κομισαριοι...

Rage
30-06-17, 17:38
Φιλη πηγε γερμανια σημερα και της ηρθε απο voda μυνημα χρεωσεων περιαγωγης......να υποθεσω οτι το αγνοει....

minas
30-06-17, 18:02
Φιλη πηγε γερμανια σημερα και της ηρθε απο voda μυνημα χρεωσεων περιαγωγης......να υποθεσω οτι το αγνοει....

Συνήθως είναι επικαιροποιημένα αυτά τα ενημερωτικά. Το σωστό είναι να διασταυρώσει τί γίνεται με τη δική της σύνδεση.
Π.χ. εάν έχει συμβόλαιο με δωρεάν χρόνο, SMS και δεδομένα προς όλους, τότε δεν θα έχει χρεώσεις περιαγωγής.

Rage
30-06-17, 18:58
KAΛΩΣ HPΘATE ΣTH ΓEPMANIA. ΠEITE ANTIO ΣTIΣ XPEΩΣEIΣ ROAMING ΓIATI MΠOPEITE NA XPHΣIMOΠOIEITE TO KINHTO ΣAΣ ΣTHN EYPΩΠAIKH ENΩΣH OΠΩΣ AKPIBΩΣ KAI ΣTHN EΛΛAΔA. ΠΛEON XPHΣIMOΠOIEITE TA MB, TO XPONO OMIΛIAΣ & TA SMS ΠPOΣ TPITA EΘNIKA ΔIKTYA XΩPIΣ KAMIA EΠIΠΛEON XPEΩΣH. EΞAIPOYNTAI OI ΣYNΔPOMHTEΣ CU ΠOY EXOYN ENEPΓOΠOIHΣEI TH ΦOITHTIKH ΠPOΣΦOPA. ΓIA OPOYΣ KAI ΠPOYΠOΘEΣEIΣ MΠOPEITE NA KAΛEITE ΣTHN EΞYΠHPETHΣH ΠEΛATΩN, APIΘMOΣ EKTAKTHΣ ANAΓKHΣ ΣTHN E.E.: 112. NA EXETE MIA EYXAPIΣTH ΔIAMONH! Και επειδη εχει ενεργοποιησει φοιτητικο πακετο δεν εχει δωρεαν περιαγωγη......

@ ADSLgr.com All rights reserved.