PDA

Επιστροφή στο Forum : Περί ROS ο λόγος...

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28

BillyVan
14-06-24, 20:57
Συμφωνω απλα ειναι και η ευκολια να μπλοκαρεις / ξεμπλοκαρεις αμεσα απο το pihole

Οπως και η απεικονιση που εχεις για τους clients, requests κλπ.

Ειναι ομως μια επιλογη που οποιος θελει το δοκιμαζει και αμεσα κυριως.

BlueChris
14-06-24, 21:08
Και στο ΜΤ μπορεις να δηλωσεις local list σε .txt (δισκο, κ.λ.π.), αν καταλαβα καλα. Γενικως πιστευω οτι οσοι εχουν καλα μηχανακια θα το χρησιμοποιουν μιας και κανει ακριβως τα ιδια με το pi, εκτος και αν μου ξεφευγει κατι.

Είναι μια καλή λύση για λόγους οικονομίας και μόνο.

macro
14-06-24, 22:07
Είναι μια καλή λύση για λόγους οικονομίας και μόνο.

Μπα δε το βλεπω ετσι, παλια ειχα απο ολα αλλα πιανουν χωρο, τωρα τα θελω ολα σε ενα....... περναω φασεις λογω ηλικιας μαλλον.:p

BillyVan
15-06-24, 12:01
Το θεμα χωρου το ειχα κι εγω τελος του 2023 και αποφασισα να βαλω σε ενα ultra small Dell με

esxi και να σηκωσω τα παντα σε vm.

Αφαιρεσα 3 raspberry κι ενα Nuk που ειχα και ηρεμησα.

BlueChris
15-06-24, 13:18
Το θεμα χωρου το ειχα κι εγω τελος του 2023 και αποφασισα να βαλω σε ενα ultra small Dell με

esxi και να σηκωσω τα παντα σε vm.

Αφαιρεσα 3 raspberry κι ενα Nuk που ειχα και ηρεμησα.

Εμ.. και έχεις κάνει και πολλά περισσότερα μπορεί και με λιγότερο ρεύμα.

BillyVan
28-06-24, 10:44
What's new in 7.15.2 (2024-Jun-26 14:42):

*) bth - improved system stability;
*) defconf - configure the default-route property for PPP clients only on devices with a built-in modem;
*) modem - fixed modem firmware upgrade for Chateau 5G and Chateau 5G R16 (introduced in v7.15);
*) route - fixed incorrectly handled route distinguisher and route targets (introduced in v7.15);
*) ssh - fixed SSH cryptographic accelerator selection (introduced in v7.14);
*) switch - fixed limited Tx traffic on Ethernet ports for CRS354 devices (introduced in v7.15);
*) system - fixed an issue where routing configuration was missing after performing a reset, adding a new configuration and then upgrading (introduced in v7.15);
*) winbox/webfig - fixed skins (introduced in v7.15);

deniSun
28-06-24, 11:37
:oneup:

K1m0n
28-06-24, 11:46
What's new in 7.15.2

Θα το δοκιμάσω, αλλά μέχρι στιγμής η 7.15 δεν μου τα λέει καλά.
Ο dhcp(v4) ακόμα αργεί να δώσει lease (από την 7.15.0, και στην 7.15.1 τα ίδια),
το wifi (wave 2) έχει regressions,
τις προάλλες το lte interface έβγαλε unknown error και έμεινε πεισματικά down μέχρι που έκανα reboot.

Δεν είναι το config (που ουσιαστικά είναι το default),
και στην 7.15 έκανα reset.

Ίσως είναι ώρα για netinstall,
αλλά έχουν κάνει πολλές αλλαγές στις 7.15/7.16 και δεν ξέρω πόσο θα τους πάρει να το στρώσουν.

BillyVan
28-06-24, 13:39
Δεν καθονται καλα οι αναβαθμισεις σε ολους τους τυπους hardware.

Ασε που στη συγκεκριμενη δεν αναφερουν κατι γι αυτα που αναφερεις.

Ισως να πας στην 7.14.3 ή στην 7.12.1 που απ οσο ξερω πανε μια χαρα.

Εκτος βεβαια αν χρειαζεσαι κατι απ τις νεωτερες εκδοσεις.

K1m0n
28-06-24, 14:22
Ισως να πας στην 7.14.3 ή στην 7.12.1 που απ οσο ξερω πανε μια χαρα.

Αυτές όντως παίζουν ok.
Δεν παραπονιέμαι γιατί μου δημιουργεί κάπως πρόβλημα,
ένα travel router είναι, να το κάνω netinstall και να το ξαναστήσω είναι 15' δουλειά.
Το έχω για ινδικό χοιρίδιο για να βλέπω τι κάνουν στις νεώτερες εκδόσεις.

BlueChris
28-06-24, 14:33
Στα 2 Cube 60Pro AC που έχω στο λινκ μου είμαι με 7.14.3, να μείνω εκεί λέτε ε? δεν κάνουν τίποτα άλλο απλά ένα transparent bridge link είναι.

BillyVan
28-06-24, 14:46
Οχι ρε φιλε μην πας σε νεωτερη.

Ειδικα ο εξοπλισμος που εχεις απλα τον ξεχνας αφου παιζει ταπα το λινκ σου.

BlueChris
28-06-24, 14:48
Οχι ρε φιλε μην πας σε νεωτερη.

Ειδικα οπως ο εξοπλισμος που εχεις απλα τον ξεχνας αφου παιζει ταπα το λινκ σου.

ευχαριστώ... δεν τα είχα αναβαθμίσει για πολύ καιρό και κάπου πριν κάποιο διάστημα πήρε το μάτι μου πως με ένα νέο firmware μπήκε νέα συχνότητα στα 60ghz οπότε για αυτό το αναβάθμισα. Δεν θυμάμαι ποια έκδοση ήταν αλλά έβαλα την τελευταία τότε που ήταν η 7.14.1 και μετά έκανα και ένα update σε 7.14.3

Δεν κάνω άλλο :)

BillyVan
28-06-24, 14:57
Εχω δικο μου λινκ με ros6 1660μετρα στα 2,3gbps και δεν εχει κανει κιχ τοσα χρονια και ουτε προκειται να το πειραξω.

Δεν υπαρχει λογος οταν ο εξοπλισμος που εχεις κανει αυτα που θελεις.

Ειδικα για ενα λινκ που και απ τη μια και απ την αλλη εχεις αλλο εξοπλισμο να αναλαμβανει τα υπολοιπα.

Εκτος αν διαβασουμε οτι υπαρχει καποιο κενο ασφαλειας κλπ κλπ.

deniSun
28-06-24, 16:53
Ο dhcp(v4) ακόμα αργεί να δώσει lease (από την 7.15.0, και στην 7.15.1 τα ίδια),

Δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

dmitspan
28-06-24, 17:16
Κι εγώ τις προάλλες έκανα update ένα ax lite από 7.10 αν θυμάμαι καλά σε 7.15.1, δεν παρατηρήθηκε κάποιο θέμα

K1m0n
29-06-24, 10:26
Δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Δεν διαφωνώ.
Στο δικό μου (wAP AC) το κάνει όμως,
και στα chr θα κάνει το x/y/z, και στα ccr κάτι άλλο, κοκ.
Εγώ τι παρατηρώ λέω.
Στο ax3 δεν έχω δοκιμάσει ακόμα.

- - - Updated - - -

Στο δικό μου, η 7.15.2 έλυσε το πρόβλημα του dhcp,
πλέον δεν περνάνε 5 λεπτά για να αρχίσει να μοιράζει leases.
Βέβαια, μετά δεν συνδεόντουσαν οι clients @5Ghz,
σε κάποια στιγμή το κατάλαβα, κοιτάω, βλέπω ότι ήταν κενό το sec. profile
στα περί authentication με αποτέλεσμα να είναι open network.
Παραδόξως το έκανε μόνο στο 5Ghz.
Αθάνατη mtik :D

glf
29-06-24, 19:03
Α μπράβο! κάτι τέτοια με κενά στα profiles στο capsman μου τα έκανε και μένα (και γω με cAP ac) και το πήρα τυχαία χαμπάρι.

K1m0n
29-06-24, 19:23
κάτι τέτοια με κενά στα profiles στο capsman μου τα έκανε και μένα

Κάποτε σε ένα 3011 που είχα σπίτι, εποχές ROS 6.καμπόσο, κάνω update, reboot,
και μετά βρίσκω το firewall άδειο.
No-rules, πουθενά, σε κανένα chain.
Νομίζω είχανε μείνει τα nat rules στην θέση τους (αλλά πάνε και χρόνια....).

macro
29-06-24, 20:03
Αυτο με το FW μου εχει τυχει.....

BillyVan
30-06-24, 18:25
Εχθες μου ετυχε να μην εχω DNS και να χασω απο VPN 2 SXT4g.

Παλι καλα που μου κανανε hotspot και μπηκα και το ειδα γιατι δε θα το πιστευα.

Και αυτο με το firewall μου ετυχε να ειναι αδειο απο κανονες.

dmitspan
30-06-24, 19:28
Γι'αυτό κρατάμε τακτικά backup πριν από κάθε update ή major αλλαγές

balander
02-07-24, 14:13
μόλις πήρα ένα 5g chateau ax.

Ισα ισα προλαβα να το βαλω στο ρευμα και μια καρτα σιμ και μετα εφυγα για δουλεια. Παρατηρησα πως ενω εχω wifi δεν με εβγαζε στο ιντερνετ (απο wifi πάντα).

Λίγο στα γρήγορα που είδα, το APN ήταν στο default ενώ σήμα έπιανα κανονικα.

Επίσης παρατήρησα πως αρκετες φορές αναβόσβηναν τα λαμπάκια μπροστά. σαν να εκανε επανεκκινηση η συνδεση;

Επισης εγραφε πως υπαρχει firmware modem update. Οποτε θεωρω πως αυτο εβγαινε στο ιντερνετ ;

ΑΝ εχει κανεις καμια εμπειρια, ας πει για το wifi πως να το κανω να εχει ιντερνετ. Θεωρω πως μεσω καλωδιου θα εχει....

BlueChris
02-07-24, 14:55
μόλις πήρα ένα 5g chateau ax.

Ισα ισα προλαβα να το βαλω στο ρευμα και μια καρτα σιμ και μετα εφυγα για δουλεια. Παρατηρησα πως ενω εχω wifi δεν με εβγαζε στο ιντερνετ (απο wifi πάντα).

Λίγο στα γρήγορα που είδα, το APN ήταν στο default ενώ σήμα έπιανα κανονικα.

Επίσης παρατήρησα πως αρκετες φορές αναβόσβηναν τα λαμπάκια μπροστά. σαν να εκανε επανεκκινηση η συνδεση;

Επισης εγραφε πως υπαρχει firmware modem update. Οποτε θεωρω πως αυτο εβγαινε στο ιντερνετ ;

ΑΝ εχει κανεις καμια εμπειρια, ας πει για το wifi πως να το κανω να εχει ιντερνετ. Θεωρω πως μεσω καλωδιου θα εχει....

Βάλε ρε συ το σωστό APN τουλάχιστον.. αν δεν το πήρε στο Auto?

Cha0s
02-07-24, 15:08
Επισης εγραφε πως υπαρχει firmware modem update.

Θα πρότεινα να μην κάνεις ακόμα firmware update στο modem γιατί στις τελευταίες εκδόσεις (τουλάχιστον με cosmote) μου κάνει διάφορα κρασαρίσματα (βγαίνει off το modem και θέλει restart όλο το router για να επανέλθει. Πλέον μπορεί να γίνει 1 φορά την εβδομάδα - αλλά εξακολουθεί να γίνεται nonetheless) .
Είμαι ακόμα σε επικοινωνία με την MikroTik και έχουν περάσει διάφορες εκδόσεις, και διάφορα script για να κάνουν capture dump files να βρουν τι το κρασάρει.

Ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση, το ψάχνουν.

balander
02-07-24, 15:14
Βάλε ρε συ το σωστό APN τουλάχιστον.. αν δεν το πήρε στο Auto?

Από κινητό ήμουν μέσα στο μενου. Πρώτη φορά Mikrotik. Το εψαξα λίγο αλλα βιαζομουν και εφυγα. Τωρα ειδα πως γινεται. Οταν παω σπιτι θα το βαλω χειροκινητα στο "Internet".

Θα πρότεινα να μην κάνεις ακόμα firmware update στο modem γιατί στις τελευταίες εκδόσεις (τουλάχιστον με cosmote) μου κάνει διάφορα κρασαρίσματα (βγαίνει off το modem και θέλει restart όλο το router για να επανέλθει. Πλέον μπορεί να γίνει 1 φορά την εβδομάδα - αλλά εξακολουθεί να γίνεται nonetheless) .
Είμαι ακόμα σε επικοινωνία με την MikroTik και έχουν περάσει διάφορες εκδόσεις, και διάφορα script για να κάνουν capture dump files να βρουν τι το κρασάρει.

Εγω το έβλεπα το φως του power να γινεται κοκκινο και να αναβοσβηνουν τα λαμπακια ΕΚΤΟΣ απο το wifi και μετα να επανερχεται για λιγο και μετα τα ιδια.

Λιγο που διαβασα το Manual λεει οτι δεν εχει σωστο ΑΡΝ, οποτε θελω να πιστευω πως οταν το βαλω θα διορθωθει...

Επισης συνδεθηκε σε Ν78+Β3+Β7. Ελπιζω να μπορει να συνδεθει ταυτοχρονα και σε παραπανω...

BlueChris
02-07-24, 15:23

Δεν φταίει η mtik.. η Cosmote κάτι έχει κάνει και κολλάνε Huawei, Zyxel, ZTE κλπ... μένουν τα router συνδεδεμένα στην κεραία χωρίς ίντερνετ τις περισσότερες φορές. Το περίεργο είναι πως στα κινητά ΔΕΝ το κάνει αυτό. Λογικά στο mtik δεν μπορείς να βάλεις κάποιο watchdog να κάνει rst το modem? μακάρι να είχα mtik να μπορούσα να παίξω με τέτοια κόλπα.

BillyVan
02-07-24, 16:04
Και βεβαια εχει οτι λες και οχι μονο.

Μικροτικ ειναι!

Cha0s
02-07-24, 16:06
Ναι η πρώτη απάντηση της MikroTik στο ticket ήταν ότι έχει κάνει αλλαγές η Cosmote γιαυτό κρασάρει και αυτό προσπαθούν να λύσουν.

Έχει περάσει ένα script το support της MikroTik όπου τσεκάρει αν έχει κρασάρει το modem, τραβάει log dump σε usb stick, και έπειτα δίνει μόνο του restart.
Οπότε αν εν τέλη δεν βρεθεί λύση μπορώ να το τροποποιήσω απλά να κάνει reboot όταν κρασάρει.

Βέβαια, τουλάχιστον σε μένα, όλα αυτά ξεκίνησαν με το που πέρασα 7.15 και έκανα upgrade το firmware ταυτόχρονα και το πρόβλημα ξεκίνησε αμέσως. Πριν από αυτό δεν είχα ποτέ κολλήματα.
Τι να πω, την ίδια μέρα/ώρα έπεσα στις αλλαγές της Cosmote;

BillyVan
02-07-24, 16:08
Υπαρχουν απειρα σκριπτακια οποτε μη σκατε.

Cha0s
02-07-24, 16:19
Δεν σκάω. Ξέρω να γράφω scripts στο MikroTik, οπότε και να μην υπήρχε κάτι θα το έφτιαχνα μόνος.

Το ζήτημα είναι να λύσουν το θέμα με τα κρασαρίσματα.
Δεν είναι νορμάλ να χρειάζεται reboot όλο το μηχάνημα κάθε τρεις και λίγο.

BillyVan
02-07-24, 16:23
Παντως για τα κρασαρισματα που οντως ειχα κι εγω στα απλα Chateau 5G με την τελευταια αναβαθμιση μπορω

να πω οτι δεν εχω απολυτως κανενα προβλημα.

Σε ολα εχω την 7.14.3.

BlueChris
02-07-24, 17:05
Παντως για τα κρασαρισματα που οντως ειχα κι εγω στα απλα Chateau 5G με την τελευταια αναβαθμιση μπορω

να πω οτι δεν εχω απολυτως κανενα προβλημα.

Σε ολα εχω την 7.14.3.

Μπορείς να κάνεις downgrade στο mtik? Αν ναι, χάνεις τις ρυθμίσεις σου λογικά ε?

Cha0s
02-07-24, 17:15
Μπορείς ναι. Δεν χάνονται οι ρυθμίσεις. Εκτός αν προσπαθείς να κάνεις downgrade σε καμιά πανάρχαια έκδοση που ίσως να μην πάει και τόσο καλά.

Στην περίπτωση μου το πρόβλημα ήταν πως δεν μπορούσα να κάνω downgrade το modem firmware που είναι ανεξάρτητο του routeros (φαντάζομαι το δίνει η quetel στην mikrotik). Η διαδικασία κράσαρε πριν καλά καλά ολοκληρώσει, ή έδειχνε ότι ολοκλήρωσε και δεν είχε γίνει καν.
H MikroTik πέρασε ένα beta firmware (που πήρε ώρα να το καταφέρει) που μείωσε δραστικά τα κρασαρίσματα (από μερικά δευτερόλεπτα μετά από reboot σε 5-7 μέρες), αλλά ακόμα δεν έχει επιλυθεί πλήρως το θέμα.

Πριν μπορεί να είχα και βδομάδες uptime χωρίς κόλλημα (αν και το link με cosmote μπορεί να γινόταν disconnect/reconnect μόνο του κάθε 10-15 μέρες - πιθανών λόγω αλλαγών της cosmote - πχ έβλεπα πως άλλαζε cell tower σε πιο μακρινό παρόλο που έχω κεραία ακριβώς απέναντι μου στα 200 μέτρα).

balander
02-07-24, 18:11
Ολα καλα. Πως μπορω να μειωσω την ενταση του Wifi? Τι αριθμο βαζω; Τωρα νομιζω ειναι 0

macro
03-07-24, 15:49
17 βαλτο αν εχει 3dbi κεραια. Μπορεις ακομη να δηλωσεις για χωρα Ελλαδα και θα το ριξει μονο του στα 20.

balander
03-07-24, 15:51
17 βαλτο αν εχει 3dbi κεραια. Μπορεις ακομη να δηλωσεις για χωρα Ελλαδα και θα το ριξει μονο του στα 20.

το εβαλα 10 και ειμαι οκ νομιζω.

ευχαριστώ

deniSun
03-07-24, 17:15
το εβαλα 10 και ειμαι οκ νομιζω.

ευχαριστώ

Γιατί όχι βάση region;

balander
04-07-24, 06:51
Γιατί όχι βάση region;

Και τα 2 εκανα....

- - - Updated - - -

Εβαλα adguard σε container και τρεχει, αλλα μαλλον δεν λειτουργει. Εννοω οτι θελω να κανω ολες τις συσκευες να βλεπουν σαν Dns server το adguard και οχι τους dns της cosmote (5G). πως το κανω αυτο; Και ποια Ip βαζω σαν dns? την bridge που δημιουργησα ή το adguard αυτο καθεαυτο;

EDIT: το εκανα, μεσω dhcp server

deniSun
04-07-24, 09:04
Και τα 2 εκανα....

- - - Updated - - -

Εβαλα adguard σε container και τρεχει, αλλα μαλλον δεν λειτουργει. Εννοω οτι θελω να κανω ολες τις συσκευες να βλεπουν σαν Dns server το adguard και οχι τους dns της cosmote (5G). πως το κανω αυτο; Και ποια Ip βαζω σαν dns? την bridge που δημιουργησα ή το adguard αυτο καθεαυτο;

EDIT: το εκανα, μεσω dhcp server

Οι συσκευές android, ίσως και με ios αλλά δεν ασχολούμαι με αυτές,
ότι δήλωση και να έχεις στον dhcp, θα την παρακάμψουν.
Στην ουσία θα δεις να παίρνει δύο ή περισσότερες dns ρυθμίσεις.
Αυτές που της δίνει ο dhcp server και αυτές της google.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο της google dns να απαντήσει γρηγορότερα (ναι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο)
οπότε να πάει περίπατο το adblock.

Η λύση είναι να βάλεις private dns στην συσκευή (ναι με αυτή την ρύθμιση σέβεται την επιλογή σου) τον τοπικό dns που θέλεις
αλλά όταν θα βγεις εκτός τοπικού δικτύου θα πρέπει να θυμηθείς να το αλλάξεις γιατί θα σε βγάλει εκτός.
Η καλύτερη λύση είναι να κάνεις redirect στο ΜΤ όλα τα αιτήματα για dns που δεν απευθύνονται στον τοπικό dns ελέγχοντας την πόρτα.

/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat comment="Redirect DNS" dst-port=53 protocol=\
tcp src-address=!192.168.5.36 to-addresses=192.168.5.36 to-ports=53
Ο .36 σε εμένα είναι ο τοπικός dns.

balander
04-07-24, 09:10
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο της google dns να απαντήσει γρηγορότερα (ναι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο)

Η λύση είναι να βάλεις private dns στην συσκευή (ναι με αυτή την ρύθμιση σέβεται την επιλογή σου) τον τοπικό dns που θέλεις
αλλά όταν θα βγεις εκτός τοπικού δικτύου θα πρέπει να θυμηθείς να το αλλάξεις γιατί θα σε βγάλει εκτός.
Η καλύτερη λύση είναι να κάνεις redirect στο ΜΤ όλα τα αιτήματα για dns που δεν απευθύνονται στον τοπικό dns ελέγχοντας την πόρτα.

/ip firewall nat

Δεν το ήξερα αυτό με τα android....

Χρησιμες οι πληφορορίες. Ευχαριστώ για τον κώδικα. Θα τον προσαρμόσω ανάλογα. Και κάτι τελευταίο αφου βλέπω γνωρίζεις το άθλημα. Εγώ για να βάλω το adguard εβαλα τελικα ενα στικακι πισω απο το ρουτερ και απο το disk το εκανα φορματ και το εβαλα εκει (usb1). Προσπαθησα να το βαλω στον εσωτερικο χωρο αλλα δεν τα καταφερα.

Πως βλεπω τι εσωτερικο χωρο εχω και πως ονομαζεται; Πρεπει να κανω εγω εναν απο το files? ή γενικά δεν γίνεται εγκατασταση σε εσωτερικο χωρο και μονο σε στικακι;

deniSun
04-07-24, 10:38
Δεν το ήξερα αυτό με τα android....

Χρησιμες οι πληφορορίες. Ευχαριστώ για τον κώδικα. Θα τον προσαρμόσω ανάλογα. Και κάτι τελευταίο αφου βλέπω γνωρίζεις το άθλημα.

Επίσης, αν θυμάμαι καλά, στις τελευταίες εκδόσεις των android ο dns της google βγαίνει με DoH
πράγμα που σημαίνει ότι με τον παραπάνω κανόνα δεν θα πιάνεται η κίνηση.

Πως βλεπω τι εσωτερικο χωρο εχω και πως ονομαζεται; Πρεπει να κανω εγω εναν απο το files? ή γενικά δεν γίνεται εγκατασταση σε εσωτερικο χωρο και μονο σε στικακι;

Δεν είναι καλό να χρησιμοποιούμε τον εσωτερικό χώρο για συχνές εγγραφές.
πχ αν θέλεις να έχεις κάποιον adblock που θα ανανεώνει συχνά την λίστα
αυτό θα φθείρει γρηγορότερα τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο.
ΥΓ
Δεν έχω καταλάβει τι έχεις κάνει με το adguard.
Το έχεις βάλει σε κάποιο container;

balander
04-07-24, 10:48
εκανα ενα καινουργιο container και στο config και στο root dir εβαλα το usb1 σαν αποθηκευτικο χωρο...

- - - Updated - - -

άρα καλά που το έβαλα στο usb

K1m0n
04-07-24, 10:50
Πως βλεπω τι εσωτερικο χωρο εχω και πως ονομαζεται;

Κανονικά, και όσο δεν μπαίνεις στην διαδικασία του jailbrake, δεν τον βλέπεις καθόλου.
Αν θες να βλέπεις όλο το σύστημα θες linux όχι mtik.

Πρεπει να κανω εγω εναν απο το files?

Μπορείς, και μπορείς να σώσεις εκεί κάποια αρχεία/scripts,
αλλά δεν είναι για να εγκαταστήσεις/τρέξεις την x/y/z εφαρμογή.

γενικά δεν γίνεται εγκατασταση σε εσωτερικο χωρο και μονο σε στικακι;

Στον εσ. χώρο, τυπικά δεν εγκαθιστάς τίποτα.
Αν θες να εγκαταστήσεις κάτι 3rd-party, στήνεις container,
που με την σειρά του θα είναι είτε στον εσ. χώρο, είτε σε ext. storage.

Αυτό θα παίξει ok σε όσες εφαρμογές βγαίνουν με plain-dns,
τυπικά ότι google θα βγεί με quic/TLS, οπότε όσο δεν κόβεις το quic το google θα κάνει τα δικά του.

deniSun
04-07-24, 10:50
εκανα ενα καινουργιο container και στο config και στο root dir εβαλα το usb1 σαν αποθηκευτικο χωρο...

- - - Updated - - -

άρα καλά που το έβαλα στο usb

If You wish to see container output in log - add logging=yes when creating a container, root-dir should point to an external drive formatted in ext3 or ext4. It's not recommended to use internal storage for containers.

https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Container

BlueChris
04-07-24, 12:43

/ip firewall nat

Ούτε αυτή είναι η λύση γιατί πάλι κάποιες εφαρμογές μπορεί να έχουν καρφωτό DNS μέσα τους.
Η μοναδική λύση είναι redirect όλη η κίνηση της πόρτας 53 προς τον DNS Server σου για τα πάντα. Block της πόρτας 853 στο Outgoing στο firewall πλην του DNS Server σου, και Block στους πάντες προς DoH με λίστα (DNS over HTTPS) εκτός πάλι του DNS Server σου.

Έτσι και μόνο έτσι υποχρεώνεις τον κόσμο όλο στο δίκτυό σου να περάσει υποχρεωτικά από το DNS Server σου.

macro
04-07-24, 18:47
Για προσαρμοστε αυτο και πεστε μου.........

/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat comment=dns_redirect dst-port=53 in-interface-list=LAN protocol=udp src-address=!10.0.0.3 to-addresses=10.0.0.3 to-ports=53
add action=masquerade chain=srcnat comment=dns_redirect dst-address=10.0.0.3 dst-port=53 protocol=udp src-address=10.0.0.0/24
add action=dst-nat chain=dstnat comment=dns_redirect dst-port=53 in-interface-list=LAN protocol=tcp src-address=!10.0.0.3 to-addresses=10.0.0.3 to-ports=53
add action=masquerade chain=srcnat comment=dns_redirect dst-address=10.0.0.3 dst-port=53 protocol=tcp src-address=10.0.0.0/24

Και αυτο προαιρετικα για το availability check.......

//tool netwatch
add comment=Pi-Hole down-script="/ip firewall nat disable [find where comment=\"dns_redirect\"]" host=10.0.0.3 up-script="/ip firewall nat enable [find where comment=\"dns_redirect\"]"

balander
06-07-24, 10:56
2 θέματα αν γνωρίζει κανείς:

Θέλω να συνδέσω το ρουτερ του ΟΤΕ (vdsl) στην ether1 (για failover, ή και κάποια πακέτα να τα στέλνω απο εκεί, πχ dota2). Εβγαλα απο το bridge που ήταν όλες οι ether μαζι και έκανα ένα άλλο bridge με member μονο την ether1. Εχω και εναν dhcp client και παιρνει IP από το ρουτερ. Το προβλημα είναι οτι όταν το έκανα αυτό, δεν έχω ιντερνετ πλέον απο το 5G. Αν απενεργοποιήσω το bridge με την erther1, τοτε επανερχεται. Τι κανω λαθος;

Το αλλο προβλημα που παρατηρησα τωρα ειναι πως οταν κανω traceroute προς εναν προορισμο, δειχνει το ρουτερ και απευθειας μετα τον προορισμο χωρις ενδιαμεσα hop. Σιγουρα πριν τα εδειχνε κανονικα ολα.

https://www.adslgr.com/forum/image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAABeMAAABQCAYAAACah27VAAAAAXNSR0IArs4c6QAAAARnQU1BAACxjwv8YQUAAAAJcEhZcwAADsMAAA7DAcdvq GQAACz7SURBVHhe7d0JfBTl3Qfw3 bgCEc4Qgg3miAhYhGt4hEBpca3RATT4EFbKYoUUECxGrTV11vjQTnkEBHUVuoREbTgaxBFGuVQRCSGUIgYiARiICQcEnLsO8/Ms7szu7NX2CS7ye/7 Qw7z2R2dvYJmXnmP/95HktFRYUVoabgFYwY/BZu2b4ed8bLZY2gvLwcSv2hV69ecgm5Y6ur2tpa9OnTRy4lIgpNPP4TEVFTEsrntYJXRmDwW7dg /o7EahLQ57njVgfDqwLI1t9tOkRJpc0DS0sUWhjiYYFTet7EQWrM9ZTOGkthxW1cknTxiMLERERERERhaACfPrWV8CF8QELxBMRicDgaesJWSKi lSNM8rf28lmE4gXGIwnIiIiIiKioPbpfSPwSoEsSJ/eNxj3fXUnVr14jVxCRBQYIjgogvJEVH9EAF78rYmAfHPCYDwREREREREFtT6JwH2D26N9e8c05tsXsb3iRTAUT0SB1lyDhEQNSTyB0hxveoVmMD7 TqyvaNz 4omIiIiIiKhhxN 5Xu2b2jAFsJ94IiJnzbH7DKKGonUHdVKWmhdmxhMRERERERERETlh//FEgdfcb3QxGE9ERERERERERGRCBA3ZfzxRYLALKAbjiYiIiIiIiIiITDF4SBQ4zbWfeD0G44mIiIiIiIiIiNxg//FEZ6859xOvZzlw4IBVzpOfzpxRDsanT6sj ZNntrqyWq2Ijo6WS4mIQhOP/0RE1JTwvGbE jBifTiwLoxs9RHTs/lc47ewRCEcEbJERP6otJ5CLaplqfmy7Nu3j8F4IiIiIiIiIiLyS62lGlFRUbJERETeWKwiVZmIiIiIiIiIiMgPheX5co6IiHzBPuOJiIiIiIiIiIiIiOpZnT PjyytLcbyyDCeqjqnlqMh2aBvZAZ1ax6llIiIiIiIiIiJqupgZT0TkH7 C8ZU1v2BHyefYe/RbNRhvpm2LaJzbYRAGxQ5T54mIiIiIiIiIqOlhMJ6IyD8 B O/K9mIr4vXqQF5X4SHReDCrsPx67gUhFnYGw4RERERERERUVPCYDwRkX 8BuMPnyzEjpKNKCjbIZf4J76jyJIfiq5t sglREREREREREQU6hiMJyLyj8eU9bLTh/FVcbbnQHyNFW/dasV/ZdGZeK/YhtgWEREREREREREREVFz5DEY/33plzhQsVuWXNVutmL6LVZ8KcvuiG1s mmNLFHoyMG0 JmIdJmWIluuUd yM2ZimpsP27PkWcN ma63exWSdevUZd897YMqe6lu 8o0ehX2yB/ZiG34vw9O9Z RI5c7cfp8j/tqRrzf3baJKGB4PNO9j8czIiLyyuncYXJOcuZ8Po2MfxYL3V/Ohhj/6wPYi4Wjde9RJr/PrUGJdUFERKHLbTB 15Gt2FnyhSwZWfdZ8cLYWtzzos9jv6KwPE/dJoWeyYtmo6pAP01EivxZ/dEaWKlZsuhEBIOSMmOwxrZPa4di xSnBpUIXI3Mx7i1tv2eirkD85DqZ/DI3T4IaoN/Sinm2j9DmVaPQT/5c0Hsa2pWkn1f8zJKlX3wdmEgPnslFqenOfY9f6VrQ1MEnqbkOX5Hsh6Sl yVK3imBtWU9xNRfeLxjMczIiLyj3bu2J4x1XHuwEYkeQy67sW6gkTkyXOUmNakl2DGyKYQkK9bfSwcvRArUm3vEeftWCx2bmOEHNZFsAk7UobWH29Am/fWIvK/P8ilRETkjvtgfOkWOefKehjYH2HB3e GYc59FrnUu23Fn6CmtlqWiMzYMhZWYrFc4mL3KjyeFYu5a3U3BfqPwXLRoFqgb4TF4JG1szC1vywiAVOfG4ohyMOHHhtdPuyDkL0USZlQ9kP/GU7UfRU3NBz72m9SOuYOVC4MlrnP3tyzJEf57CSsyUyWS S 527EPPu K/u5IA9IT8N828ZlPWzJ3OAxQGfLGvIUmCOis8XjmcDjGRER Us9dwwciuWTEuQSs3OHM2WdTONN5JTMNExGCVZ87tuN3WBVt/pQ1rprKnLs77Gdt4HF60P3KTLWRfDpFX8FYm egpg77kP3S1MRd 2tyH2UiZhERO6YBuN/OPadOnCrO2GXWTDvXxacJ8u On7mKAormLUWMnaXYjtiMaBBx949hF25tmx80Xh2tefzfGxBDBKcAkb9hiUqjbB8rLNlvvRPRopzUKl/DAYrL9t/9NQg974PQvZ6EThKdh 4EgpLlX11rsMEJCTKWTf2FZQAA2Nwjiyr5L47aPs5JD5OljX9 sbIOffU7css1TXpciERBRiPZwKPZ0RE5J 9WLemBENSBxoC6 g/EOP8Dp7GYYDyntBW1/pIQEqKI/iskeft/FIPWeTBjHURjH7KuBuvTJqE5bPux4a7JmH 4XG4fs5tWPv7r UaRESkZxqMLz7xo5wLvPrcNjUFyZhfMNuRGem3Euxyfx/JR77sQw4 FBmiI2yZnm70icEQl33ai735rkEnvXPiY4HcUuyTZZXLzRHt4mJLwSFZ1uz5sdQ18OUkJXM2quxZqkRUP3g8E3g8IyIiv zOxYpcYHDfQARPtZu9rtsKIQGtjxDHughKRX/8Iw52746jsbGYU/xn3L//ftz7qw8w4ePJaPnVDrkWERHZmAbjj54ulnOBJ/qOpxChZkGKfhZFFwdyCoKB8bRMyVLsde77Ud1fL7LzsRixGDfsLBvk9kCSrQsI2 TUf3P/MXgkHVg8xbF8z5IszMhNwiO6xySd9ZuUjMnIQ6q9vpXPeWAjthgyVxMw9a4kIGulo6/D3aswIbMEk 8yPqJLRMGJxzO5iMczIiIycH4SS6Pe4PWZOK9pY5bU/cZ4sAhEfQjaDXiXzPKQwroINi/P74nq6ghkf3wFVq 8CFPuOYIpH/ZFRO/O6PDUXLkWERHZmAbjj1celXPUrKVMVB/7t09rh2JIlsmgew0tZbjWR/FIfaAoB9MWlGKILJnavQrJU/IwJCPdc1cMvrDfqFBacM/Z6sh8QEWRtbkmXSzXAlzaQI3eBsEV2axpmCzqW33fQsxITHPN/hS/o0VJ6uBD6nojN2LworPJxCWiBsXjmQOPZ0RE5Avnp60MxOCe8jyinG923aWc05r601Me60NP3pww9LfexLAuGsXyl7vjjTf qAbjR16/A/c8WIoW0S3wy2 GIvzQz0BNjVyTiIgE02B8jbX BlktryyVcxRy o9BjgjIexkcp/4lYOpqW6DI1tjOx6jVyU59EDuoA/yNFJmYaYaBe86WMRAmBw9CHh5fYuvDWbsgeDzeMXJ/1doYpTwTyfZ1TGQvVb5TDgastQXGZiNPKUfGP4uFugza7Azluy IQZ5t2wVTMWCBsqyxb5gQkY94PLPh8YyIiHzisfsyrXs22/lm1Hrt3Gp/6qop8tKdm0rcxBc3w3OTsGZ1E37ijHXRKH49pAL79/dGz55FGDlqB1q2tKrLz1yYhMj8vWi/8HW0ytmK8IPG7giJiJor02B8uCVSzgVedEvvg7FREPNpwMCGIAJYjoZ2lcjMdDPgrAjwJImuDsQAhgHNjDHpHkIOHmTr9zg7wyTjov8YLM IxZbMDYaMU4ccTDPJeNVG/C/BjGWyq4fspUjNisXc5/SNSBlAa/QbJkTkOx7PeDwjIiIj83FT1EG7/aA90QUsXhDqN3bPoj7ETXF5E19tY8jFoYt1EWy 3tIevXvvR1FRT6z9cBAqKy3q8hbf5qE2uj06Pvw8ul4/Hj2TrkafmIHocdF16DrmdnSe/jCi//4K2ry3Vu1bPvwwEzeJqHkwDca3jmwn5wIvqh63Tc3bns/zsWVgIq61B3y0/o/VAM/aAHd1YDqQoYM2mKE2sCESY1wyLvoNS1Teb9JPtKAG4cwHJro2NdY MJE6sCFikKALcKlkAK3xb5gQUV3xeCbxeEZE1Py4Tf5xfy7yRO1L3OfuS4LQWdSH jSdelN8atPorod1EZQm/PkgbrvtH0i57kus/fcgzHkmBpUna9Fy0zZU9Y/HT9/8Hw5/8BpKFz2DY7Puxulhl8EaGYmWX3 H9nNeQcwd9yHu2lvQs/9V6N39InS/JBVdb7wDne/ Kzo88xLa/iMLrT/9ApG7CxB24pT8VCKi0GUajI N6iXnAq9LPW6bGkCgBgwMuBzMyywxDsCTvQEzckXgatbZ96nsTAaIFq93GtDWMMK/ 1H91UCbWeBJ8NDIXLemxN7IdDvwo2EfiCj08Hhmx MZEVEzlIxR6cCWNbnGc448J0we4V8gVc2Y9qX7kqBV1/qQ7YmMqQHt1q5xsS6C0Z nFSEioloNxo 8RssmtMZi8YeRO3OfSi/bxKqz 2D00OH4OStY1D l8k48vfHUPLuyzj45Wr8lPsZDm7 ECXvvYIj8x5Hxd0TUHnphYDVipZbtqP9vFfRedrDiE2biO5DrkePgVej25WjEXvTZHS691FEv/gy2ry1Gq3 sxURP yH5cwZuVdERMHLNBjfrW1fORd49bltCqw9S5Ya vO1DRiI9OTAB4P8shcLM/SPmpoPwJO93rd9Vfspdhqk0DvZfULWSl0flMp PLARW5T9mC6zVlNu17pYmKDvT1mpxwlKYxDpifZHI437kIzparcPWYb637MkCzP0jUzbwI8PONWF2AckYZR946K/5ibeVyZRyOLxTMXjGRER6biec Q5IT1N93SYNpaJ/ZygnCOcxzAR2dCu3aCFnrrVh0iiSsIjTSz4zLoIPrGffYKoU6cQUV2Nib/Kwt3x72POl7/B61e gF uGy7XMlfbrg2qEhPwi9ImPHHbWBx7aBqOLHgKh1ctw8Gv1qLo 89Q/J VKHlrIY6 8AiOT7gZVef3h XESTVbvsMz8xEzeRa6jhqvdn/T4/xr0G14Orr8YRo6ZTyF9vOWad3gbPkGEUXFapCfiKixWawKOW/wVt5zKDutXGAHUKuINvjDwIcQGdZSLqFgJhqvom9iPdFPcUC7R/BINKJWAi6fqTS4RotBd2RRYZblIAJCqVmy4CIJa2Q/gdp6jrKRu32QxA0K0e gLEL0P jy2KO2jcWyJDjXo k iKCTuPlhZ76PLt/TeR/kdtz97tT3w2y/iShweDzj8YyIiPzi7byknhOgO5 4nqPcnW9Ckr/14XLuNWrY67oAY10EF4vWR7xN5SUXYvmAR3Ht7ERERNRv8Dv88M IKDqE8J KEfGTfFXLh5RyMcIPHpZramq6x6G6ZxxqenRDdQ/jvHit6coxDomo/rkNxu86shUbCt RpcAY3ucmDOh8qSwRERERERER U9NHCpI5g1YifXhwLpoWMUbstQBWMNOnsKZCxJReckgdeDWRldr1QLytsB8kXjVBe6LlGWlR XKgDUyQheYF4H6btqrCNLLwH1txw5ybSKiunMbjBey972BgrLvZOnsdG3TB2POuwthFtOecYiIiIiIiIh8IJ4sywKeq4exVEIS68OBddHQCsvF6Lmhx1J5Rh eYlwF7EbgvcmTZh5Ufl2sD1qjWWqC pyOT3liOQ23bNnJtIiL3PAbjy04fxhdFH BAhfOIav7p1b4/rux5Azq26iqXEBERERERERFRKAvVYLw3YSdOGoP04tVQPgTLqV/k2lCfBjB2e OaXW9t2UKuTUTNmcdgvHD4ZCF2lGxEQdkOucQ/8R0HYVDsUDUznoiIiIiIiIiImoamGoz3JuzoMXsGvbHfei27Xrxaqqvl2kBNl84yMK/Ppjdm1zv3v09ETZPXYLxQa63Fpp/ jdyfc9R5X53X6WIM7Z3GAVuJiIiIiIiIiJqY5hqM90YdXFYE5 3d3jhl15sNLqsG5h2Z9CKzXgvaK1PXLnJNIgp1PgXjbcorS/F18TrsO5aLqtpKudQoPCwCvdsn4qK4EYiN6iWXEhERERERERFRU8JgfB1YrfbsefPseuVnP sGl42IMAbpxatadmTX13bi4LJEocKvYLxNTW01ik/sw/EzR3GiqlxdFhXRDm1bRKN7u3hmwhMRERERERERNXEMxgeeNriszKAXr/bAvS1ofwhh5RVybd3gsiIwr/Zbb8yuF68cXJYoeNQpGE9ERERERERERM0bg/ENTx1c1ilIr5Ud2fXOg8tqgXnXIL2tzMFliRoOg/FEREREREREROQ3BuODj2FwWfFq66feFrhXysbBZTvBPpism x6Di5LFDiWEydOMBhPRERERERERER aX2uJyjUGE5fgLhZWVq0D6srByWMvGqzYcd0ybRr72NtX071HaIRm1HMXWQkzLfSbx2VH9GRL5jZjwREREREREREfmNmfFNT3jxYbcZ9erroZ/lmgqLRcuo76nLrFfLjsz6mi6d5cpEJDAYT0REREREREREfmMwvpmpqTH0TW8I0qvlQwg7UiZXBqwtWhgC81oXOMYucUSf9kTNSZ2D8eWVpTheWYYTVcfUclR kO7SN7IBOrePUMhERERERERERNV0MxpOe5ZfTakBeDdbrgvbaALNawD7s Am5NlDbto0WpFez6Z2z67VXa1RruTZR0 BXML6y5hfsKPkce49 qwbjzbRtEY1zOwzCoNhh6jwRERERERERETU9DMaTP8IqjhsC82aBe8vpSrk21L7pxQCyzgPK2gP4yjJrZIRcmyg0 ByM/65kI74uXqcG5H0RHhaBC7sOx6/jUhBmCZNLiYiIiIiIiIioKWAwngIpvPSo2yC9LYiP2lq5NlDTNcaeSe8cpNde2XsHBR vwfjDJwuxo2QjCsp2yCX ie8osuSHomubPnIJERERERERERGFOgbjqSGFF5fArJ/68CIZsD9UItdU2AaXFYF5ta961 x6Di5LjcFjML7s9GF8UfQBDlTslkukWis2zLJi5T5ZVgyfFYa0i2XBSa/2/XFlzxvQsVVXuYSIiKiZyl6KyCmlmLt2Fqb2l8vIgfVDREREFDIYjKegIQaX1Qfm1UC9MbvefHBZfSa9MXBf24GDy1LgeQzG5xS9j50lX8iSJAPxO4aGYcb12 qJD79fi6RWeA/J9opMwMv52WapfZ86cwaeffor9 /fLJUDv3r1xzTXXoIXyx0a ysG0 JVYLEsOSVhTMBEpshRwu1cheeRGbJFFpKehKjNZFtzbs RZJGU67oJOXjQb873upNN3HDgUeavHoJ8suqUGi/JkARiSMRU5kxJkiYjIg3oONmdnzERqliwgNvSC2m7qp27HeCIiCirO7XyF23Z0XdrbLtuv5 uWAHA v5le zjVhZ2366QQrA87 Z1df 97sXD0QszIlUWF9zaB63t8vu4jrxiMp1BhGFxWDdrrs u1bHv94LLWtlFqQN4YpLeVtex6Di5LdeG2M/ddR7a6BuKluLGOQLwQN9qCtHOAnG3ue7wpLM9Tt0mhRzRuqgr0Uz024ESjS2kwDrZ/5lTMzV JyIwcuYI5EXxKyoxRGpfyfWuHYvuUmZiWLVcwIxqn8SuxXWng2b7bmsSNSBq9CnvkKmZEg1kLFNn2MQ2DMxciecleuQYRUWMQF5ozkZqvXFzajoWLYjBj5LN Y6PSAW6ip0zE 0NRzRujXJRFRY9rzeSnG2dvQ4jyVhC1m7Wj7jVnHcR/e2ttq4Dlft33lOmJgHlLjl6IhTxf UAPxaxId523lew7JcnftIwLptu8mJ6 B NCqDwelTbPA5OaDDKqvSHVcv VlxGKx1 u XOzSvUdcv03O9X7dR0RNi7V1K1Ql9MXpYZfjxLgbUf7AFByZ zhKspbg4KYP8dP3nymvH6jlI3MeQ8WU8ai8 AJYqmvQ8suvEf33V9D57r i6413oPulqeh5/tXolnwjYm Zgk73PYbo2UvQ5u0P0OqLrxDx4wFYqqrlJze 8MOliFqzHlGrP0bED47EZWoc7oPxpfp8BZ0wCxIvkfM2yrLYXkBtIfCzXGRmW/EnqKlt3P MIlt 27ZthomChdboEtkPjsyGBEx9TjRKc9wHQJSG5uNZIvtTd5Og/xgsFw2zBe4bWNnLNmJLepoh0yIlU2uYzXPbmMvBvMwSTF6kz9hMxnz1QmJDCDRsiajJyt6AGbnKhbo yytlItakl2DGMs83NINaHY/xREQUfPpNmmh8Wks9TwFb1uTqjue2a4J0x7ryuO 5vR2DRwxPVcnrCOThw2BtpPdNNmZny JrPwAXFeEYH3YqG0aOe8k4S5jpny/SemYOxBYvN5DW0ep1/mG7Hrt g25 VjHm xEJNW2b4uqAf3wy2 uwok/3YRjf52OIwufweEPluPgto9Q9P1nKP78Pfy8YgGOPv83nBg/FlWJCQgrP47W6/6DDk/NRcyfM9A19Tb0uDAFPUSw/pqb0OWP09Fp1tNoP385ot7/CC23fqtm4zcE8Xni5kHP/lehy /vRpfx96DHRdeh6/Xj0SZrjVyLAu3nwxHq5I5pMP6HY9 pA7cG2vEzR1FYYXaHu EwGO H3aXYjlgMaKixd3fnYoXS6Brc1 nx0/4DMW5gCVZ8bp4Js fzfGxRGpsJ oa9ot wRAxx28DKwYdZwJB455G1kzFKuSBw25jLzsdiszpJScTkUGjYElGTlb1eOb8OjME5smyTMkK52AzIRX3jqNsxnoiIQsU58bFyTlKvCWIxbpjxmkA97ntqb/dPRorTuQL9YzBYedn Y3A wdovJdmlm5R fWOUf0uxV3d 2/Njqek53qMQrA NdjNm8qI05frKWQJSUpyuFZVlCYnKS36pfzfo 8Qo/5 IiHxX27kjzgxKwqmR1 D4nb9H2aP3oXTp8zj00T/x03efoCj3M7w6cSK ut9KHtqFk6mp6K6V3eEFx9G1KqP0fHh59BlwkzEpdyKngOvQQ9lirtuHGJuvw8dH3ke7V7 J6L /QlabM9F M9H5KfWXeuPNyBmyoOI3P0Djs7 XxT/53018//IwqcRXlKKmMkZaLfsLbk2BdK0O7rjllG97QH5/8v6TJ0Escw0GF984kc556MaK77bqDSkLregi1zkjt/bJpK2FNTlzmEJdtXlvpK/jTkpuBu2RNTwxLgUMxFpn8weDRePXM/UHr0Xj Xr1nd95Np5e7521WK8qHdlsp/qvui6ZVG7aXG/T8auA1z30/yRe1/qxxMPx3h1/8X2tPq1f4abR9JFVziO/dB/T/l tc/dEswYqf2cXZMREQXGvoISIDHGHpR2dxM2NALJdLb2LMnCDAzF9HrrF1UqLDX/f0ZEVEc13WJR1LMnDl51GSruGo yp2fh59fn4NAnb6Po 0/VgL0I3Je 8jzK/ncmfvnt1ajp3BGRe/eh7Zvvo1PGU jyh2nodvVYNau x2Atgz1m8ix0eGKOGjhvnf05Wny/G2HHKuSnmgsrr0Dnex9TM/0PblqN47ffgjMXJKpl0UVP8caV6hMAHR96FpH//UG iwLlnlml6BJbrQblN dEyaVQ58Uy02D80dPFcs4HYkDXB63YfJ4F43T9yLsj o4PJOcsd/2grXSW1AaKI/CgTl76bj8rbhvYh7DLzWOKgln2iErdf3fiMGCgWYB/L/Z6Gn9GzaAwCf6oTxEQEemowWvjuBRVi4BUswHYFKLP3Mj1SgNJrqv1garvo1wErp23lyR/JjMLc0uxT5Zt1Gw6T/zcT1/sWaKcK/Tjjcg cA0BbB8/t27HeBvRN24W8JxtX2QfsYZzmRZsN/a1n6TrfzYBU1cry8R3UAfE1dbxOoggERF5JfpMT81Kwhrnvs9Ns8C19rtf5FOtzln2wUx70i0R1 qCxOoNC3H sl2TKZNvN OdBHt9KG2DCZnA3Of8GVhVPvGcOtD394g2iNLemLwoRAazJaLQFx6O6t49UHn5xTg59npU3DMRR59/WO3yRgTGRRc4B7/ CIdXL1cz18vvn4LTQ4fA2qolWuzIQ7tX3kSnmY8h9qbJ6HblGLW/ u5Drkds2kR0nvY3RD 7AG3/ R5affalGlxvv A1hB0tQ nLmaiNbi93wkFsV/tZO0RnLpBLKVAuSz6lBuSFOc/G4L 7u6uTmBdMg/HHK4/KOc s 6x44WYrVh6wYOpT3rPi6wOD8fUoZaIMXsjJNqBQvQ10k4zpal QCw2Ny yMHGz31PBOGY65A8VNA31GZQ6mLSj18OhhAqbeJbpuMAaHRCbGCqWB6lb/MXhEdGNjCJDtxcIH8pVGsywSESnMxqUQx1URZDc1cCjydMGIfpOSMRm6Lrpk12GGC2hle7YxNrT185CqP0aLi9o1ygWqLJrxez990G/SLN3YHwp57NTfAPX5c t0jHdwHuNDnGcM3fao/dLGGi/8lf0QfRizT3oiosDTP4mUVJCsXGf4FxD1 WlZGXA19D0f5LSbE07nJEVKpu6aTJlsg5b69ZRW0NeHuKbaCPi1f KG kosVtpQy73dJNc/fTiyFI8o9WhoqxARBciJipM4VFTi11RcWo4DraLwY/y52Dv0Suy 9Xf4/v678d2cJ/HNu0vxzcdvY2fWq/jv3CdRmHE3Dqel4mRcV1gPHETr99aiw7MvofPdf7MPLtv2pddQdtUQHIhqa/p5Yjp4/DSOXTwItT8Wmf6c09lNffv iNvu2IMzlWfw9r uwDtvXan /xBBeotVoZZ0/pH7BE6cKZclc7WbrbjnRSsirrVg9iSLXOqbKRe9IOfO3pIlS ScJikpCZdeeik /fRTQ2C d /euOaaa7B161bk5Rmz7iZNmiTnyCvRiBu5EYMX1V/jRTRCkzJLZEkEUmZj1PqZSEUaqpyzZuxEQ2yhbqCfJKwpSMSH8SvV7Ey3 yoaZbosTDF47HJkIWlNonEwJSfiIiI1SxbUTMl04AFtZH9mSxKRLYvd9PijHndKleOGLUisHb9cjx/yuJZoO/Zp21ysHt/cBS5s60giwP8cMGFkPsYZBnGz8WM/3R7/tW2IDHfT/dc/2ST2Rz22 lM/Qh2O8ep24FpXTttXj cm5xftXBTjeL/6/d3VIxER1Yl6TFba4umO47B6/DVti7s7X7qyX0/othvcHOc5ce1jel5z4nKe8iAU6kM9H4un1Oy/d3ftC0m2S7Z4bBe5Y2sv1eW95Kyw3NOj5UTNy2tz3pZzDSvq1Cl0OHYMnY4eVV vzMlBXlISPrzhBrmGueEbNmCYMj326KNyCQXa5s2XYcOGYQgLs AvDx/D7VPKzIPxK75/FuWV7h9rP/R LZ5eAcSPD8MMH7qm0YtuGYNx58 SpbPHYHxD89Ioqhe N7wN6hg4cReY8cxDYImImh9PNy5dgs3ujnHywtwejNctk0Fpny7Y3QWlBX/20 26rucF2w1LcYPTsMx2ke1X/bjh7Rjv7nsbtm sT1e6i3Rvn0dERHXjdNx3H2T27TrEdg7yNajd OoYGPbxfBkS9WH6XTz8vtX1jTdx/Ofb/yfyjsF4IgcRjE9IOkeZ soljSNx4kzUtGuDPX9/Qi4xl/DA42hx GfkvT5fLqFA uaraCxd2AclxVWwWCzo0SdKzYw37aamdWQ7OWeixooNdQzEC1Getk1kZncuVuT637ehOviTU3 L3ml9Dk4e4WejTu1/MQmjQqLBT0T1To6BEXiy/3I/HlFX 55NTzS/uPdnP31dV7lAVh xX uhX/UA1E/djvHOEpCQqLyIi3nd4/ OyY gCBER1Y3TmExuxwqRYzQN7uvumkDcYBWBZ 0cFBKBeHGjVwTixZNjAT/nhEp9KPu5QCTLOY1Vpt6gkGPq6AaUFzdrRCBe3PA/uyx/d2OIERGdnbbt2yCuZ2yjTrjqUnT88mv0CKs1/bmYusVEIzo3H FxXUx/zunsph9/7Is3Xu2HFi1b4KZbv8TYW75Q/3 IfuNNg/GxUb3knKvar4AvIyz4bR0C8UIXD9umENAIg/6o/QrXIag L7PEv4F8FGLQQf D6rIB6S7YRUTNkHaBt3i966DXanA8AES/7KJfc48XkcpF/uMebzD6v58ug2yr5wVvtBudDmdbP3U7xptRB77V9yFPREQNSx2QOxYD shySqJxzBRJvQnrqZ1uGwMkhJ5g0q5z9F2z M5soFeDkKkPR6KBcUpT/h9oT9lVFdi gzz/BySb/RB25Srbj4 TZSKipuP4hJtgjYhA5 mPANU1cqlRpweeRMTBQ6i45065hAJlc06UfbBWkQl/Xv D6mQb1NU0GN trZfHKaqteGlsLaabTCu3yXXc8LptChp7lizVDVKqEJkb6uOAyfXWoHP TJH54DKIkZpBos8G3YuFGfpB9kQWiJZhoh/IR82i0GVViOxN/UCxoiz6UjSOqq9llOgHrc3O0A8iKMqii4MkrAnS/heJqDGYDxKtZY3LeX8px75phix4LcDtuIjMwbQMfXBbKYu VNPTDNlw4nH1yHjbccyf/UzGKBH8z8zSHaeVz9CNu6GSGY76IEp2hpbd5uDP59bxGO8j04FvBedzhJrN7xocIiIiXynnDOdjrby MA4qqg22bTjfKOtNcG6nK8dpx/lMKapPgtXfdUrgySdy7/IWiHc D9qukZzeG/L14QP5NPIj3gLxznWR4dw MG9LEBE1FTXd41D2zCy0/uQ/6Hb1WPU1rLwClpOn0CpnK7pePx5t38hC b2TUHnJIPkuChQRiC/Y0wJPzT6Ey5JPyaVQ58Uy02D8uR1 hY6tYmXJKOwyC a9G Z2SrtYrmiiVUQb9GrflFoDTV2p8VFB2b9v/Q76Y/xMdfAmeyaEB/kbkWTbz3it7 UqHzJMRBcP9u n9i3syyOceUi1f9ZMrX95dmVARM5SJqJqUZJ8vFoeM9Ynqsvqart W2b9nGatNPxcjGPh9Zjtx36mZE7F3IH6x8jzMUpmrtn1H4Mcp 19OGK2msVv4E/91PEY75tkzC9Qvhf0n6FMC2Iw3XBgtwWHtP311j0QERE5S8aoRKdjrby cM5yFk9/5WXAcb4xGWdECzY7PZlqOA/qJ2MyTTAxXI/oJ/0NdsN5ULlGUvvUb5r14Z3xWkw/2W6iO9dFyogYpy5w5Jg8AWtLEBFp/nTPzbjwsvNlqXGdGHcjSpfPRm1MR8SmT0KvPkPQu8fFaiBeKF36Ao79dbo6T4ElAu5vfbgf8eedUcv/k361OglimekArsKuI1uxofAdWQqM4X1uwoDOl8pSYHAAVyIionogssp8GUiViIiowYnM5oXYdVeI9A1f71gfDqyLhsYBXImCm V0JVrszEfLr3cA1dU4c8EANRve2iZKrkENzTQzXhBB8/iOv5Kls9e1TR/07/RrWSIiIiIiIiKqg925WIGhTk8wNWOsDwfWBRGRgbVVSzX4XjHlNlRMux2nh1/OQHwjc5sZL5SdPowvij7AgQo/O2B1IrqmubLnDejYqqtcQkREREGNmfFERERE5AUz44mI/OM2M14QwfNLuqUgvmPdO/MX7xXbYCCeiIiIiIiIiIiIiJorj5nxNrXWWmz66d/I/TlHnffVeZ0uxtDeaYgMaymXEBERERERERFRU8DMeCIi//gUjLcpryzF18XrsO9YLqpqK VSo/CwCPRun4iL4kYgNqqXXEpERERERERERE0Jg/FERP7xKxhvU1NbjeIT 3D8zFGcqCpXl0VFtEPbFtHo3i6emfBERERERERERE0cg/FERP6pUzCeiIiIiIiIiIiaNwbjiYj843EAVyIiIiIiIiIiIiIiOnuWv/zlL8yMJyIiIiIiIiIiv9RaauQcERH5wqJMDMYTEREREREREREREdUjy7JlyxiMJyIiIiIiIiIiIiKqR5adO3cyGE9EREREREREREREVI84gCsRERERERERER ERUT1jMJ6IiIiIiIiIiIiIqJ4xGE9ERERERI2u5LO1GDZ6GQYr08x1FXJp/ch/8y31cwZP2Yidp RCIiIiIqJ6xj7jyYNdeHr0JrwrSw69sHD1tbhcloiIiIioER3egVn3bsPHJ2XZoA0mPTkaUy5oJcvBSwTjx845BBGGv/rudMy tr32Az2P31WnewLeeHEoLoiSZYNCvDppPV46LObro34c2z/nxuF480/norX8SX1w1Fssnll Pf6nk/xBMCrcgtumf4 dsihcMP63eCOtmyzpbF6Hwc8ckAUP6 m5bD/4r1sKV76HMa Xy5JixOXYPn2ALEhOdWFntq5eCNaHnfzOrr/3Yrw98yM8WyCLirEP3o6HLpMFU67vQfz5WDV7CPrIIlGTseUTXPT0frgG nphwaprcYVFFkOd J5bumPb9CS4fqVdeGbMJrxjq4T4JOXv/TLPf /u6m3EZfjG9DMUHvdBz2l/7Fx/J/vfV84Jr5Xb92PsrAl46PJg qXtxvO/K8Tl76QgOVwu0tm68DX8 eNaWWqP // O4w719P i 19gRXVsmjXE/NX6j/jEN574CM8udtRiWkZ4/HwFSY74cT7Pvm6D4HDzHjySjRutq/WTwzEExEREYWGk1jytxX1nmkeWvrgymEySt 9G5LjA3ujIv/NTVqg/ LBeLWeA/FC7NUj8fJN4vuU4MGXtqNMWxyUCrdVIHWe7rriwV7Y fpHuG1lsVxDUgOxFZhlW3fe YDZenpq4LlIt/3fYlb8AUwdvQ6b5CrBRg3E5/TEKlt9KN/zgvWbMHjeLrmGngik276bnLwG4kOrPhyK8fY7JjcfZFB9TfJv7XWwanw03n1mGZ7eLFcxU7gfBbr3bF99OcYWfI8xM7egUK5C1LREI2Ou7f 7bWo6gfhN85dhsOkNB0ELfO 6zfY3PxIPWvKUv/fNPvy9i C4U725CbR73gdzIrBu2LbT70Rsc/Rr7fGSbR Uc8LuzOV4epM/n1KPvlqPS0ebBa01atB7TyJWvq/t/wd3hGP2ve9hxQ/e918E1o114xqIf//S67BN/vyDOzpidebreOLLGrmOOX/2yfM BBaD8URERERETcXFg/GpvIj4 J442HLLP1v5bdPojqXrIDy7wnGh9C81CC2IDPdx9uXbF7nLitck/v4Wn9bzW34OHnhHVLSyPzcOQEdtab1L/M0AXNdGmdm2HU8E8Y2XPmnX4mZ9auJl12LhCGBnzn5dkEQLxF4w/grHun2G4Inx0dj5eq6HQHJ7TJn3O932u HmGefjAhzAZ54CtY2pu8jW1GVny J9UUBCJiHYH3YbM41ZrHr9L7JmCnfJ 0KzIoH3t1qdgNDUur1IUN2/QA89GAvoKAImxmNJwoZImv8otHLMPUTucDE/vfz8O65SXjC/jcfh5umn49f/ZCHNwMQ1PZlH qkcAsWrxc3UXQBenlOyHq3kW8c7t KO25chsFPFqJKLnKhrPPyura4f9oQnCMjzb1uuBwP9j O5z/Ig eQuXc90q7DG nd7UFsbdsWrNya737b9bxPdQf8P4 gGw bMkNiAAAAAElFTkSuQmCC

K1m0n
06-07-24, 11:45
Θέλω να συνδέσω το ρουτερ του ΟΤΕ (vdsl) στην ether1 (για failover

https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Load+Balancing

Απλό failover = απλώς θα έχει μεγαλύτερο route metric.

ή και κάποια πακέτα να τα στέλνω απο εκεί, πχ dota2

Αυτό θέλει mangle/conn. marking + policy routing
Δες τα docs, θέλει δουλειά.

Εβγαλα απο το bridge που ήταν όλες οι ether μαζι και έκανα ένα άλλο bridge με member μονο την ether1

Εφόσον η eth1 θα είναι μόνη της ώς 2ή wan δεν έχεις λόγο να είναι μέρος ενός bridge.
Και θες αυτή η 2ή wan να είναι στο wan zone.

Εχω και εναν dhcp client και παιρνει IP από το ρουτερ

Γίνεται, κάνεις double-nat, δεν θα έχεις ipv6 @lan-side του tik (που μπορεί να είναι και θετικό γιατί multi wan με ipv6 = ula+nat6).
Ιδανικά θα ήθελες να κάνεις ppp client και να πάρεις την wan ip πάνω στο tik.

Τι κανω λαθος;
IDK χωρίς να δώ το config,
και για να δω το config θέλω 2 ζευγάρια γυαλιά, οπότε IDK.

balander
06-07-24, 13:13
https://i.postimg.cc/RJ35QbLr/image.png (https://postimg.cc/RJ35QbLr)

Οταν επιλεγω το add default route σε "No" στο DHCP Client "ether1" τοτε εχω ιντερνετ. Να υποθεσω οτι αν το βαλει στην route list τοτε προσπαθει να παει απο εκει ολη η κινηση; Δεν μπορω να πειραξω και το distance από 0 πχ να το βαλω 5 (μεγαλυτερο απο το lte1 που ειναι 2).

Μεχρι εδω σωστα τα λεω; :p

@ ADSLgr.com All rights reserved.