Επιστροφή στο Forum : Περί ROS ο λόγος...
Μη κανεις μισοδουλειες. Κανε αυτο που σου ειπε ο κιμον. Βρες οδηγο για LB+failover. Εχουμε γραψει και εδω τους οδηγους.
Να υποθεσω οτι αν το βαλει στην route list τοτε προσπαθει να παει απο εκει ολη η κινηση; Δεν μπορω να πειραξω και το distance από 0 πχ να το βαλω 5 (μεγαλυτερο απο το lte1 που ειναι 2).
Αν πας στο advanced tab του dhcp client μπορείς να ορίσεις ότι distance θες για το default gateway.
Μη κανεις μισοδουλειες. Κανε αυτο που σου ειπε ο κιμον. Βρες οδηγο για LB+failover. Εχουμε γραψει και εδω τους οδηγους.
Για πες μου καποιον οδηγο, γιατι αυτους που βρηκα στο youtube δεν ειναι αυτο ακριβως που θελω και ολοι δεν κανουν τον ιδιο τροπο. Μαλλον ειναι διαφορετικο λιγο WAN1 απο 5G και το αλλο απο lan.
https://i.postimg.cc/YSyJzNyb/image.png (https://postimg.cc/67nj9ZKv)
επίσης ποια η λογικη να υπαρχουν 3 routes προς το ιδιο gateway? (lte1). Ειδικα στα 2 απο τα 3 η μονη διαφορα αν μπεις μεσα ειναι το VRF interface που στο ενα γραφει LTE1 και στο αλλο τιποτα....
Νεο Winbox
What's new in v3.41:
*) added support for new internal WinBox protocol fields;
https://mikrotik.com/download
What's new in 7.15.3 (2024-Jul-24 13:36):
*) lte - fixed possible crash when enabling/disabling config-less modem interface;
*) lte - fixed R11e-LTE no traffic flow when modem with older firmware version is used;
*) routerboard - improved Etherboot stability for CRS320-8P-8B-4S+ device ("/system routerboard upgrade" required);
*) ssh - fixed unsupported user SSH public key import (introduced in v7.15);
Μου ετυχε σε 2 συσκευες 7.14.3 σε αναβαθμιση 7.15.2 να μου χαλασουν τα keys του WG.
Αν το κανετε να φροντισετε να ειστε local και οχι remote οπως την πατησα εγω κι εχασα προσβαση.
Μου ετυχε σε 2 συσκευες 7.14.3 σε αναβαθμιση 7.15.2 να μου χαλασουν τα keys του WG.
Αν το κανετε να φροντισετε να ειστε local και οχι remote οπως την πατησα εγω κι εχασα προσβαση.
Γι αυτό κρατάω πάντα εφεδρικό το openvpn.
Γι αυτό κρατάω πάντα εφεδρικό το openvpn.
Καλα κι εκει μπορει κατι να χαλαει ποτε δε ξερεις.
Προτιμω να εχω καποιον απεναντι για να ειμαι 100% σιγουρος
Καλα κι εκει μπορει κατι να χαλαει ποτε δε ξερεις.
Προτιμω να εχω καποιον απεναντι για να ειμαι 100% σιγουρος
Προφανώς.
Αλλά να χαλάσουν και τα δύο ταυτόχρονα... λίγο απίθανο.
Από υπερβολική προσοχή έστησα πριν λίγες μέρες ένα νέο από το export του παλιού και κατέβασα χειροκίνητα την 7.14.3 αντί να το αφήσω να πάει αυτόματα στην 7.15 :).
Χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να το ανακαλύψω!
Αναβαθμισα αρκετες συσκευες αλλα σε 2 μονο μου ετυχε.
Ηταν αρκετο να μου στραβωσει ενα απογευμα.
Φυλαγε τα ρουχα σου να εχει τα μισα...
Πως μπορω να κανω Extract το conf στο wireguard και να το κανω import στο laptop Μου;
Απο το Μικροτικ το κανεις αν πατησεις WG extract.
Στη συνεχεια δωσεις ονομα και απο ποιο wg θελεις να κανεις εξαγωγη (αν εχεις πολλα)
Νομιζω αντιστοιχα κανεις εισαγωγη το αρχειο στο wireguard για windows.
Απο το Μικροτικ το κανεις αν πατησεις WG extract.
Στη συνεχεια δωσεις ονομα και απο ποιο wg θελεις να κανεις εξαγωγη (αν εχεις πολλα)
Νομιζω αντιστοιχα κανεις εισαγωγη το αρχειο στο wireguard για windows.
δεν δουλευει. Δεν μπορω να κανω import το αρχειο σε windows....
Πως μπορω να κανω Extract το conf στο wireguard και να το κανω import στο laptop Μου;
Όταν φτιάχνεις το peer, κάτω κάτω μπορείς να συμπληρώσεις το client config. Αφού το συμπληρώσεις δημιουργείται από κάτω έτοιμο το config το οποίο το κάνεις copy και στην συνέχεια paste μέσα στο wire guard στο pc σου.
Αν πρόκειται γιατί κινητό αντίστοιχα μπορείς να κάνεις σάρωση το Qr code. Λάβε υπόψη σου ότι το qr code φαίνεται μόνο από terminal.
Αν εχεις τα στοιχεια βαλτα με το χερι δεν ειναι κατι δυσκολο
Το export από το ΜΤ περιλαμβάνει τα κλειδιά μόνο του peer του ΜΤ.
Τα κλειδιά για τους clients εμπεριέχονται στο backup interface.
Αν θέλεις να πάρεις το config από τους clients με τα κλειδιά και από το ΜΤ και από τον client
μπορείς να το κάνεις από την εφαρμογή του wg.
Και σε android και σε windows μπορείς να κάνεις export.
Αν πρόκειται γιατί κινητό αντίστοιχα μπορείς να κάνεις σάρωση το Qr code. Λάβε υπόψη σου ότι το qr code φαίνεται μόνο από terminal.
Στις τελευταίες εκδόσεις του Winbox, το QR code φαίνεται απευθείας στο παράθυρο του Wireguard Peer.
What's new in 6.49.17 (2024-Aug-07 14:47):
*) defconf - increased LTE interface wait time;
*) system - fixed an issue with duplicated package list when upgrading from separated to bundled package;
*) system - improved system stability for RBLDF-5nD;
What's new in 6.49.17 (2024-Aug-07 14:47):
*) defconf - increased LTE interface wait time;
*) system - fixed an issue with duplicated package list when upgrading from separated to bundled package;
*) system - improved system stability for RBLDF-5nD;
Για τους ξεχασμένους...
Για τους ξεχασμένους...
Είναι για μας που ακολουθούμε το ρητό: ότι δουλεύει σωστά με το πειράζεις...
Πέρα από τα μηχανήματα που υποστηρίζουν μόνο 7, οι αλλαγές από το 6 στο 7 είναι τέτοιες που εγώ πλέον δεν σκέφτομαι καθόλου το παλιό.
Συνεχίζω να έχω την αίσθηση ότι εμφανίζονται περισσότερα bugs απ' ότι στο παρελθόν, αλλά εάν δεν βιάζεσαι να είσαι πάντα στην τελευταία έκδοση, η εμπειρία χρήσης είναι ικανοποιητική.
Η 7 προσφέρει τόσα περισσότερα
που νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να πάει κάποιος σε αυτήν
όσο περίπλοκο στήσιμο και να έχει στη 6.
Ο κάθε ένας βέβαια κοστολογεί διαφορετικά τον χρόνο του...
ετσι ακριβως! και εγω εχω βαλει 7 μονο στο 109 και σε ενα 951 επειδη συνδεονται μεταξυ τους για το wireguard και εχουν και server αλλιως ακομα στην 6 θα ηταν οπως τα υπολοιπα, δεν βλεπω καποιο αλλο θετικο στην 7...
- - - Updated - - -
ετσι ακριβως! και εγω εχω βαλει 7 μονο στο 109 και σε ενα 951 επειδη συνδεονται μεταξυ τους για το wireguard και εχουν και server αλλιως ακομα στην 6 θα ηταν οπως τα υπολοιπα, δεν βλεπω καποιο αλλο θετικο στην 7, η 6 ειναι σαν το παλιο καλο κρασι και σαν το debian stable...
WinBox 4
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=210505
WinBox 4
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=210505
Wow...
...
Πάντως. απο 2,2MB -> 53MB. πρέπει να φτιάχνει και καφέ.
Προσωπικά η πρώτη εντύπωση είναι από meh έως αρνητική.
Χαμένος χώρος στην οθόνη, dull χρώματα χωρίς αρκετό contrast, γενικά υποβάθμιση από την v3, για τα γούστα μου.
Γενικά μου αρέσει να μπορώ να εμφανίζω όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία στην οθόνη, οπότε ειδικά στο laptop η v4 είναι χαμένο real-estate αφού δεν χωράνε τα ίδια παράθυρα στην οθόνη.
Μετά, τυχαίνει να χρειαστεί να συνδεθώ από διαφόρων ποιότητας οθόνες, που μερικές φορές έχουν άθλιο contrast (ή κάτω από ντάλα ήλιο με το laptop) και το σημερινό trend με τα χρώματα που δεν έχουν καμία αντίθεση μεταξύ τους κάνει τα UI δυσανάγνωστα.
Το v3 winbox είναι ορισμός του efficiency αλά windows 95 UI. Σχεδόν καθόλου χαμένος χώρος πουθενά, χρώματα που διαβάζονται και στις χειρότερες οθόνες, και φυσικά το ίδιο το winbox ήταν μόλις 2.2MB και πχ βλέπω μου τρώει σε ένα συγκεκριμένο session που δουλεύω συνέχεια γύρω στα 38MB RAM.
Το v4 είναι 52MB και απλά κάνοντας login στον ίδιο router με blank session, τρώει 228MB RAM.
Από εργαλείο δουλειάς, πάνε να το κάνουν εργαλείο που θα θες να αποφύγεις να ανοίξεις και θα καταλήξουμε να προτιμούμε το CLI...
Αλλά πλέον παίζει natively σε Linux και Mac! Wow! :whistle:
Εφόσον έχω webfig + terminal, σπάνια θα τρέξω winbox.
Πράγματι το v3 ήταν εξαιρετικά βολικό για πειραματισμούς επειδή μπορούσες να έχεις πολλά πράγματα άμεσα διαθέσιμα μπροστά σου.
Εάν το v4 γίνει ένα εξωτερικό webfig με μεγαλύτερο αποτύπωμα χώρου και μνήμης, τι να το κάνω...
Δεν το είδα ακόμα,
αλλά τι σημαίνουν αυτά ειδικά το πρώτο; Native δεν ήταν και πριν;
- Apps are native!
- Most importantly, since it's all built from zero, we have the ability to quickly change and fix things!
Native δεν ήταν και πριν;
Ηταν native @windows.
Η γκρίνια ήταν ότι αν το χρειαζόσουν σε linux/mac έπρεπε να το τρέξεις στο wine.
Πολύ ωραίο το νέο winbox.
καλησπερα, καλο μηνα! σας δουλευει σωστα το νεο winbox σε linux? εμενα δεν παιζει σωστα σε full screen μονο σε παραθυρο, σε 2 pc με ιδια διανομη κανει το ιδιο πραγμα!
μενει δλδ στην μιση οθονη οριζοντια ετυχε σε αλλον?
- - - Updated - - -
Η εκδοση για windows μεσω wine δεν το κανει! παιζει αψογα!
What's new in v4.0beta3:
*) fix crash on macOS 11
What's new in v4.0beta2:
*) allow closing regular windows with Ctrl+W, Terminal still Ctrl+Shift+W.
*) restore possibility to filter by flags in table filter view
*) increase comment column wrap button size and width when wrapped
- also hide resize mouse style when comment colulmn is wrapped
*) fix app stability when table filters used
*) store current workspace (if autosave) state when switching to other
- also fix potential crash on Workspace apply/ok
*) remove unneccessary debug warning
Στην κεντρικη σελιδα πηρε τη θεση του και το winbox 4 διπλα απο το κλασικο
https://mikrotik.com/download
μαλιστα...τωρα θα αρχισουμε και στο winbox τις μπετα εκδοσεις....
τουλαχιστον θα δουλεψει σωστα αραες η εκδοση του linux???
θα δω αργοτερα!
- - - Updated - - -
ενταξει επιτελους το εφτιαξαν το προβλημα στο linux με την φουλ σκριν!!! :worthy::respekt:
Αν δεν το εχετε δοκιμασει να ξερετε οτι φαινεται να εχει υποστηριξη unicode
258422
Στο export βεβαια το εμφανιζει
/interface wireguard add comment="\CE\9C\CF\8C\CE\BD\CE\BF \CE\AC\CE\BB\CE\BB\CE\BF\CE\B9"
Και στην v3 εμφανίζει Ελληνικά κανονικά.
258423
Ναι το ξερω απλα οπως το εχεις τωρα με το παλιο ανοιξε το νεο winbox να δεις θα τα εμφανισει σωστα?
Εγω δοκιμασα απο νεο στο παλιο και δεν τα δειχνει οκ
οπως φαινεται παραπανω την ιδια ωρα διπλα διπλα νεο με παλιο.
Δεν ξέρω, δεν χρησιμοποιώ το νέο, ούτε βλέπω να το χρησιμοποιώ μέχρι να σταματήσει τελείως η υποστήριξη του παλιού.
Για μένα το νέο είναι υποβάθμιση. Δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο η εμφάνιση. Το usability είναι το κυριότερο για μένα. Και το νέο έχει 0 usability.
Χρησιμοποιώ την νέα έκδοση.
Το περιβάλλον είναι πολύ ωραίο.
Προφανώς και ξενίζει μιας και έχει πολλές διαφορές με το παλιό.
Ναι κάποια πράγματα τα προτιμώ όπως ήταν στο παλιό.
πχ το δεξί μέρος των παραθύρων που περιέχει διάφορες λειτουργίες
δεν μπορεί να μικρύνει πέραν ενός σημείου
και δεν μπορεί να εξαφανιστεί καθόλου.
Επίσης η εξαφάνιση των tabs στα επιμέρους παράθυρα ιδιοτήτων θέλει λίγη δουλειά στην σχεδίαση.
Δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των πεδίων και μπερδεύει.
Τουλάχιστον στο dark theme είναι κάπως μπερδευτικό.
Ναι θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το νέο γιατί με αυτό θα πορευθούμε.
Ελληνικά στο ΜΤ δεν χρησιμοποίησα ποτέ.
Για να πω την αλήθεια... δεν μου δημιουργήθηκε ποτέ η ανάγκη.
Το ίδιο και για συστήματα server κλπ για τον λόγο του ότι δεν ξέρω πως θα μεταφραστούν στο αρχείο conf.
Αν για κάθε χαρακτήρα θέλω 3-5 και ένα conf που θα περιέχει κάτι τέτοιο \CE\9C\CF\8C\CE\BD\CE\BF \CE\AC\CE\BB\CE\BB\CE\BF\CE\B9... τότε όχι, να μου λείπει.
Προφανως θα ηθελα ενα ευαναγνωστο config οποτε θα τα ηθελα να ειναι με ελληνικα.
Δουλευω αρκετα τα notes που επισης θα μου αρεσε να εχει ελληνικα.
Τον τελευταιο καιρο δοκιμαζω το ucg max και εχω εντυπωσιαστει απο τις επιδοσεις, το περιβαλλον και μου
αρεσε η χρηση ελληνικων που κανω παντου σε ολα τα μενου κλπ.
Αυτος ηταν κι ο λογος που εγραψα για τα ελληνικα στο νεο winbox.
Φυσικα η παραγωγικότητα παιζει ρολο και αυτο δεν το εχω ουτε στο ucg αλλα ουτε με το νεο winbox.
Ολα ειναι θεμα συνηθειας και χρονου βεβαια.
Αργα ή γρήγορα θα φτιαχτουν ολα πιστευω.
Και στο dos καποτε φορτωναμε αρχειο για να εχουμε ελληνικα.
Και στο dos καποτε φορτωναμε αρχειο για να εχουμε ελληνικα.
Μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζω να έχω τα αρχεία μου με greeklish.
Σπανίως αφήνω κάτι με ελληνικό όνομα.
Όλα είναι θέμα συνήθειας όπως είπες.
Μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζω να έχω τα αρχεία μου με greeklish.
Σπανίως αφήνω κάτι με ελληνικό όνομα.
Όλα είναι θέμα συνήθειας όπως είπες.
Δεν πρέπει να υπάρχει γράμμα ελληνικό πουθενά και σπίτι και στη δουλειά και στο κινητό, όλα greeklish:)
Δεν ξέρω, δεν χρησιμοποιώ το νέο, ούτε βλέπω να το χρησιμοποιώ μέχρι να σταματήσει τελείως η υποστήριξη του παλιού.
Για μένα το νέο είναι υποβάθμιση. Δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο η εμφάνιση. Το usability είναι το κυριότερο για μένα. Και το νέο έχει 0 usability.
θα συμφωνησω ενω δειχνει ωραιο ειναι πολυ δυσχρηστο και δεν εχει καμια σχεση με το αλλο αρκετα δυσκολο να το συνηθίσεις και εγω μια απο τα ιδια.
Χρησιμοποιώ την νέα έκδοση.
Το περιβάλλον είναι πολύ ωραίο.
Προφανώς και ξενίζει μιας και έχει πολλές διαφορές με το παλιό.
Ναι κάποια πράγματα τα προτιμώ όπως ήταν στο παλιό.
πχ το δεξί μέρος των παραθύρων που περιέχει διάφορες λειτουργίες
δεν μπορεί να μικρύνει πέραν ενός σημείου
και δεν μπορεί να εξαφανιστεί καθόλου.
Επίσης η εξαφάνιση των tabs στα επιμέρους παράθυρα ιδιοτήτων θέλει λίγη δουλειά στην σχεδίαση.
Δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των πεδίων και μπερδεύει.
Τουλάχιστον στο dark theme είναι κάπως μπερδευτικό.
Ναι θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το νέο γιατί με αυτό θα πορευθούμε.
Ελληνικά στο ΜΤ δεν χρησιμοποίησα ποτέ.
Για να πω την αλήθεια... δεν μου δημιουργήθηκε ποτέ η ανάγκη.
Το ίδιο και για συστήματα server κλπ για τον λόγο του ότι δεν ξέρω πως θα μεταφραστούν στο αρχείο conf.
Αν για κάθε χαρακτήρα θέλω 3-5 και ένα conf που θα περιέχει κάτι τέτοιο \CE\9C\CF\8C\CE\BD\CE\BF \CE\AC\CE\BB\CE\BB\CE\BF\CE\B9... τότε όχι, να μου λείπει.
Το ότι έχει διαφορές με το παλιό στο UI δεν είναι τόσο πρόβλημα. Άντε πες αυτό το συνηθίζεις, αν και όταν κάτι το κάνεις με 1-2 click και πλέον θες τα διπλάσια-τριπλάσια για να φτάσεις στο ίδιο αποτέλεσμα τότε για εμάς που το χρησιμοποιούμε επαγγελματικά κάθε μέρα, είναι πρόβλημα και όχι απλά θέμα γούστου.
Λείπουν πάρα πολλά πράγματα που υπάρχουν στην v3 που σου κάνουν την ζωή εύκολη - και που κάνει το MikroTik να ξεχωρίζει από άλλες λύσεις. Για μένα το MikroTik χωρίς το Winbox δεν θα είχε την απήχηση που έχει. Το UI του εκδημοκράτισε το advanced networking, όταν σε άλλες λύσεις έπρεπε να βγάζεις τα μάτια σου σε CLI (βλ. Cisco) ή να χρησιμοποιείς απαρχαιωμένα στατικά UIs (βλέπε pfsense).
Κάτι που στις περισσότερες λύσεις θα σου πάρει 5-10 λεπτά να το φτιάξεις, με το Winbox το κάνεις σε 1-2 λεπτά (εφόσον ξέρεις τι κάνεις).
Από εκεί και πέρα, η νέα εμφάνιση είναι επίσης τρελή υποβάθμιση σε σχέση με την v3.
Τα χρώματα είναι άθλια από κάθε άποψη. Δεν διαβάζεται τίποτα.
Αλλά αφού στο Mac του Normis τα βλέπει όλα οκ, τότε το πρόβλημα το έχουμε εμείς, η ηλικία μας, τα μάτια μας ή οι φθηνές οθόνες μας. Δεν κάνουν ποτέ λάθος στην MikroTik!
Χαμένοι χώροι παντού με ηλίθια margins και καμμένα sections σαν αυτό που ανέφερες.
Όλο το tab-based UI πήγε περίπατο και γεμίσαμε drop-downs και δυσανάγνωστα πεδία.
Όλο αυτό το trend που όλα γίνονται μονόχρωμες σούπες και δεν ξεχωρίζει τίποτα το μάτι είναι μία μόδα που πρέπει επιτέλους να κοπεί.
Το peak UI/UX ήταν το classic windows theme με τα γκρι παράθυρα, τα μαύρα γράμματα το σωστό contrast και τα σωστά scrollbars, windows borders κλπ. Και αυτό έκανε το Winbox να ξεχωρίζει γιατί είχε σε τεράστιο βαθμό αυτό το UI.
Απλά to the point χωρίς φρου φρου και αρώματα. Peak efficiency για ένα αμιγώς εργαλείο δουλειάς.
Η χρήση του mouse ήταν ευχαρίστηση σε τέτοιο UI, το μάτι έβρισκε με την μία την πληροφορία όταν είχες 15 παράθυρα ανοιχτά και τα χρώματα (όπου υπάρχουν) με την μία βοηθούσαν να βρεις την πληροφορία που θες. Ο εγκέφαλος πρώτα ξεχωρίζει τα χρώματα και μετά τα ηλίθια μονόχρωμα εικονίδια που είναι πλέον παντού της μόδας.
Από εκεί και πέρα, σε Windows που το άνοιξα μία φορά έχει σοβαρά θέματα απόδοσης. Τα παράθυρα σέρνονται όταν τα μετακινείς, όταν έχεις πολλαπλά πράγματα που κάνουν refresh παγώνουν όλα όσο κάνει το refresh (πχ κάνε scroll σε routing table με εκατοντάδες routes και κάθε 1-2 second που κάνει refresh παγώνει το scrolling μέχρι να φέρει τα νέα data).
Keyboard shortcusts ούτε για δείγμα. Και απότι φαίνεται θα τα αλλάξουν όλα πάλι (ΑΝ τα φτιάξουν σε 1-2 χρόνια) και φτου από την αρχή να αλλάξεις συνήθεια 20 χρόνων.
Έχοντας δει το έργο με το άθλιο BGP της v7 που το κυκλοφόρησαν μισοτελειωμένο και δεν ήρθε ποτέ feature & usability parity με την v6 και που χρειάστηκαν 2 χρόνια για να είναι κάπως usable/stable, δεν περιμένω όλα τα missing features της v3 να έρθουν νωρίτερα από 1-2 χρόνια πάλι...
Και φυσικά η MikroTik είναι απίστευτα ξεροκέφαλοι όταν κυκλοφορούν features ή major updates που έχουν missing features ή show stopper bugs και θα περάσουν 4-5 χρόνια γκρίνιας μέχρι να αλλάξουν κάτι στο UI προς το καλύτερο και αυτό θα είναι με το σταγονόμετρο.
Και δεν βοηθάει φυσικά η αλαζονεία του Normis που οποιαδήποτε κριτική την ειρωνεύεται και το παίζει παντογνώστης σε όλα. Ξέρει από Networking μέχρι software development μέχρι UI/UX design, τα πάντα όλα. Απορώ γιατί κάθεται στην Λετονία και χαραμίζεται τέτοιο ταλέντο! Τς τς τς...
Το ότι έχει διαφορές με το παλιό στο UI δεν είναι τόσο πρόβλημα. Άντε πες αυτό το συνηθίζεις, αν και όταν κάτι το κάνεις με 1-2 click και πλέον θες τα διπλάσια-τριπλάσια για να φτάσεις στο ίδιο αποτέλεσμα τότε για εμάς που το χρησιμοποιούμε επαγγελματικά κάθε μέρα, είναι πρόβλημα και όχι απλά θέμα γούστου.
Τα ίδια κλικ έχεις και στο νέο ui.
Αντί να κάνεις κλικ στα tabs κάνεις στα υπομενού.
Λείπουν πάρα πολλά πράγματα που υπάρχουν στην v3 που σου κάνουν την ζωή εύκολη
Για πες μερικά για να τα συγκεντρώσουμε.
Εγώ δεν βρίσκω το copy/duplicate που χρησιμοποιούσα πολύ.
Για μένα το MikroTik χωρίς το Winbox δεν θα είχε την απήχηση που έχει. Το UI του εκδημοκράτισε το advanced networking, όταν σε άλλες λύσεις έπρεπε να βγάζεις τα μάτια σου σε CLI (βλ. Cisco) ή να χρησιμοποιείς απαρχαιωμένα στατικά UIs (βλέπε pfsense).
Κάτι που στις περισσότερες λύσεις θα σου πάρει 5-10 λεπτά να το φτιάξεις, με το Winbox το κάνεις σε 1-2 λεπτά (εφόσον ξέρεις τι κάνεις).
Συμφωνώ απόλυτα.
Από εκεί και πέρα, η νέα εμφάνιση είναι επίσης τρελή υποβάθμιση σε σχέση με την v3.
Τα χρώματα είναι άθλια από κάθε άποψη. Δεν διαβάζεται τίποτα.
Αλλά αφού στο Mac του Normis τα βλέπει όλα οκ, τότε το πρόβλημα το έχουμε εμείς, η ηλικία μας, τα μάτια μας ή οι φθηνές οθόνες μας. Δεν κάνουν ποτέ λάθος στην MikroTik!
Το θέμα της εμφάνισης είναι υποκειμενικό.
Εγώ πχ τα θέλω όλα dark.
Το white μου βγάζει τα μάτια.
Ο αδελφός μου είναι το αντίθετο.
Επίσης... άλλο το dark στο δωμάτιο και άλλο σε εξωτερικό χώρο.
+ ποιότητα οθόνης.
Στο γερασμένο laptop μου με δυσκολεύει ο χρωματισμός.
Στο γραφείο με την 32άρα/2Κ/VA είναι απόλαυση.
Χαμένοι χώροι παντού με ηλίθια margins και καμμένα sections σαν αυτό που ανέφερες.
Όλο το tab-based UI πήγε περίπατο και γεμίσαμε drop-downs και δυσανάγνωστα πεδία.
Όλο αυτό το trend που όλα γίνονται μονόχρωμες σούπες και δεν ξεχωρίζει τίποτα το μάτι είναι μία μόδα που πρέπει επιτέλους να κοπεί.
Τα separate lines σε dark είναι πολύ αχνά και σε κακές
Γενικά πιστεύω ότι πάνε σε μια λογική full screen και όχι το να το έχεις ανοιχτό σε ένα παράθυρο (εμένα με βόλευε σε παράθυρο).
Από εκεί και πέρα, σε Windows που το άνοιξα μία φορά έχει σοβαρά θέματα απόδοσης. Τα παράθυρα σέρνονται όταν τα μετακινείς, όταν έχεις πολλαπλά πράγματα που κάνουν refresh παγώνουν όλα όσο κάνει το refresh (πχ κάνε scroll σε routing table με εκατοντάδες routes και κάθε 1-2 second που κάνει refresh παγώνει το scrolling μέχρι να φέρει τα νέα data).
Τα εσωτερικά παράθυρα εννοείς.
Ναι ισχύει ότι έχει ένα φρένο.
Και το scroll επίσης φρενάρει.
Και απότι φαίνεται θα τα αλλάξουν όλα πάλι (ΑΝ τα φτιάξουν σε 1-2 χρόνια) και φτου από την αρχή να αλλάξεις συνήθεια 20 χρόνων.
Λογικά από μια έκδοση ros και μετά θα το επιβάλουν με το έτσι θέλω.
Και φυσικά η MikroTik είναι απίστευτα ξεροκέφαλοι όταν κυκλοφορούν features ή major updates που έχουν missing features ή show stopper bugs και θα περάσουν 4-5 χρόνια γκρίνιας μέχρι να αλλάξουν κάτι στο UI προς το καλύτερο και αυτό θα είναι με το σταγονόμετρο.
Πολλές εταιρείες το κάνουν αυτό.
Δες m$ με τα 11άρια και το taskbar όπου το κατέστρεψαν και δίνουν με το σταγονόμετρο features που υπήρχαν στα 10άρια.
Και δεν βοηθάει φυσικά η αλαζονεία του Normis που οποιαδήποτε κριτική την ειρωνεύεται και το παίζει παντογνώστης σε όλα. Ξέρει από Networking μέχρι software development μέχρι UI/UX design, τα πάντα όλα. Απορώ γιατί κάθεται στην Λετονία και χαραμίζεται τέτοιο ταλέντο! Τς τς τς...
Δεν ξέρω τι background έχει (προφανώς και έχει)
αλλά αυτή την στιγμή περισσότερο μου κάνει με forum admin παρά οτιδήποτε άλλο.
- - - Updated - - -
What's new in v4.0beta4:
*) added undo / redo / safe mode
*) added command line launch parameters (WinBox <connect-to> <addresess> <password>)
*) fix auth via RADIUS on macOS
*) fix opening http url on Windows (for SwOS)
*) improved several icons
Winbox
What's new in v4.0beta6:
*) minor UI improvements
What's new in v4.0beta5:
*) return tab based interace, while keeping benefits of dropdowns
*) move action buttons into table toolbar
*) change style for active sub window
*) fix macOS self-update on some systems
*) stability improvements
Winbox
What's new in v4.0beta6:
*) minor UI improvements
What's new in v4.0beta5:
*) return tab based interace, while keeping benefits of dropdowns
*) move action buttons into table toolbar
*) change style for active sub window
*) fix macOS self-update on some systems
*) stability improvements
Θα το δοκιμάσω ξανά όταν ξεκινήσουν οι stable.
Για να μην πω όταν θα το επιβάλουν από μια έκδοση ros και μετά.
@ ADSLgr.com All rights reserved.