Αστεία μακάβριο θέμα, που ευτυχώς δεν αφορά άμεσα εμένα προς το παρόν αλλά κάποια στιγμή θα με απασχολήσει όπως όλους μας, για τους γονείς μου κτλ κτλ. Προσωπικά δεν έχω και δε θέλω καμία επαφή με τελετουργικά εκκλησίας και λοιπά κοράκια. Όταν πεθάνω θα έχω πεθάνει οπότε ας με αφήσουν να σαπίσω όπως είμαι, δεν με απασχολεί.
Δεν τρολλάρω, ειλικρινά δεν γνωρίζω και μου πέφτουν τα σαγόνια όταν ακούω για τα νταβατζιλίκια που γίνονται και το πως εκμεταλλεύονται τους πενθούντες για να τους αποσπάσουν χρήματα όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Ωστόσο με αφορμή μια προστριβή με συγγενείς όσον αφορά έναν θείο μου που πρόσφατα πέθανε και άφησε σαφέστατες οδηγίες και χρήματα για να κάνει όλα τα θρησκευτικά τελετουργικά, και οι κοντινοί του συγγενείς (αν και φαινομενικά θρησκευόμενοι) αγνοούν τις επιθυμίες του με δικαιολογία το κόστος, θα ήθελα να τα γνωρίζω όλα τα έθιμα, κόστη και επιλογές από την αρχή.
Αμέσως μετά τον θάνατο τι γίνεται; Ξέρω ότι πέφτουν τα γραφεία τελετών σαν κοράκια για να κανονίσουν τελετές και ταφές χιλιάδων ευρώ. Πως μπορείς να μη δώσεις ευρώ σε αυτούς; Η εκκλησία να υποθέσω αρνείται να κάνει την τελετή αν δεν έχει κανονιστεί μέσω γραφείου τελετών; Έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε φέρετρα, στολισμούς και τέτοια; Στοιχίζει κάτι επίσημα η εκκλησία ή μπορείς να μη δώσεις απολύτως τίποτα; Μπορείς να πεις πάρτε το πτώμα από το νοσοκομείο και κάντε το ότι θέλετε; Και αν ναι αυτό πως επηρεάζει την συμμετοχή της εκκλησίας;
Μετά την κηδεία τι τελετουργικά υπάρχουν, πώς γίνονται και ποιοι συμμετέχουν;
Τα 9μερα από ότι ξέρω περιλαμβάνουν παπά να διαβάζει κάποια κείμενα πάνω από τον τάφο, σε έκτακτη μέρα/ώρα. Αν δεν υπάρχει τάφος τι γίνεται; Επίσημη αμοιβή για αυτό υπάρχει;
Μετά στις 40 μέρες. Η τυπική διαδικασία περιλαμβάνει τούρτα με κόλυβα η οποία πάει στην εκκλησία και μετά την λήξη της κανονικής λειτουργίας και γίνεται μικρή υπερωρία για αυτό το τελετουργικό; Έχω ακούσει να ζητάνε μεγάλα ποσά για ψάλτες και παπάδες ενώ είναι ένα 20λεπτο στο 3ώρο που κάθονται έτσι κι αλλιώς εκεί. Υπάρχει επίσημος τιμοκατάλογος ή μπορείς να μη δώσεις τίποτα; Περιλαμβάνει και επιτόπιο τελετουργικό όπως στα 9μερα ή είναι έξτρα; Γίνεται χωρίς ανάμειξη γραφείου τελετών; Γίνεται μόνο ανάγνωση στον τάφο; Γίνεται εκτός Κυριακής;
Το έθιμο στο μνημόσυνο είναι να περιλαμβάνεται και φαγητό από ότι γνωρίζω, αυτό όμως μπορώ να το κανονίσω και μόνος μου.
Επαναληπτικά μνημόσυνα μετά είναι στις 90, 180 και 365 μέρες αν δε κάνω λάθος; Το ετήσιο είναι το πιο "σημαντικό", στο οποίο είθισται να περιλαμβάνει και φαγητό;
Εμφάνιση 1-15 από 45
-
21-09-17, 18:01 Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #1
-
21-09-17, 18:14 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #2
-
21-09-17, 18:21 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #3
-
21-09-17, 19:25 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #4
Τα απαραιτητα ειναι τα εξης:
- ο γιατρος που θα υπογραψει το πιστοποιητικο θανατου ( υπαρχει κοστος )
- η αδεια απο τον Δημο οπου ανηκει το κοιμητηριο οπως και ο χωρος ταφης ( υπαρχει κοστος )
- ενας καποιος πιστοποιημενος που θα αναλαβει την ταφη συμφωνα με τους υγιειονομικους κανονες. ( υπαρχει κοστος )
Και τα 3 αυτα τα παραπανω, τα αναλαμβανει ενα γραφειο κηδειων το οποιο φυσικα και θα πληρωθει για τα βασικα συν την αμοιβη του ( διαπραγματευσιμη σε ενα βαθμο ) οπως και για το τυπικο "τρεξιμο" που δεν συμφερει/ δεν μπορουν να αναλαβουν οι συγγενεις που βρισκονται σε πενθος.
ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ, ακομα και τα μαρμαρα στον ταφο ή και το καντηλακι ή το ενα βαζο με λουλουδια, μπορει καποιος να μην τα κανει καθολου ή αντιθετα να προχωρησει σε καταστασεις υπερπαραγωγης επιπεδου Χολλυγουντ. ΔΕΝ ειναι ομως υποχρεωτικα. Απλα στα 3 χρονια οριζεται η εκταφη η οποια εαν χρειαστει/ζητηθει μπορει να παραταθει με το αναλογο ενοικιο φυσικα που χρεωνει ο Δημος.
-
21-09-17, 19:30 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #5
Νταξ το θέμα του καψίματος δεν "κάθεται" καλά σε χριστιανούς συγγενείς ή ακόμα και η δωρεά οργάνων... Αν ο άνθρωπος κηδευτεί και ενταφιαστεί στην περιοχή του δε νομίζω το κόστος να είναι χιλιάρικα (κοντά στο χιλιάρικο σίγουρα)...
Συνήθως τα νεκροταφεία έχουν παρεκλλησια που γίνονται τέτοιου είδους κηδείες (άπορους,χωρίς συγγενείς κλπ).
Το θέμα είναι κυρίως διαδικαστικό,εσύ ΔΕΝ μπορείς έτσι απλά να μεταφέρεις ένα άψυχο σώμα με το αυτοκίνητό σου κλπ λεπτομέρειες (πχ σε τι κατάσταση θα είναι το σώμα).
Μετά την κηδεία τι τελετουργικά υπάρχουν, πώς γίνονται και ποιοι συμμετέχουν;
Τα 9μερα από ότι ξέρω περιλαμβάνουν παπά να διαβάζει κάποια κείμενα πάνω από τον τάφο, σε έκτακτη μέρα/ώρα. Αν δεν υπάρχει τάφος τι γίνεται; Επίσημη αμοιβή για αυτό υπάρχει;
Μετά στις 40 μέρες. Η τυπική διαδικασία περιλαμβάνει τούρτα με κόλυβα η οποία πάει στην εκκλησία και μετά την λήξη της κανονικής λειτουργίας και γίνεται μικρή υπερωρία για αυτό το τελετουργικό; Έχω ακούσει να ζητάνε μεγάλα ποσά για ψάλτες και παπάδες ενώ είναι ένα 20λεπτο στο 3ώρο που κάθονται έτσι κι αλλιώς εκεί. Υπάρχει επίσημος τιμοκατάλογος ή μπορείς να μη δώσεις τίποτα; Περιλαμβάνει και επιτόπιο τελετουργικό όπως στα 9μερα ή είναι έξτρα; Γίνεται χωρίς ανάμειξη γραφείου τελετών; Γίνεται μόνο ανάγνωση στον τάφο; Γίνεται εκτός Κυριακής;
Το έθιμο στο μνημόσυνο είναι να περιλαμβάνεται και φαγητό από ότι γνωρίζω, αυτό όμως μπορώ να το κανονίσω και μόνος μου.
Επαναληπτικά μνημόσυνα μετά είναι στις 90, 180 και 365 μέρες αν δε κάνω λάθος; Το ετήσιο είναι το πιο "σημαντικό", στο οποίο είθισται να περιλαμβάνει και φαγητό;ΚΑΙ 50.000 ΚΡΟΎΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΜΈΡΑ Κ ΤΙ ΈΓΙΝΕ? ΤΣΆΜΠΑ ΡΑΜΠΙΤ = ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΑΥΤΟ ΘΈΛΕΤΕ, ΤΟΝ ΣΤΆΛΙΝ? ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΝΗΜΌΝΙΑ, ΖΩΉ ΜΑΓΙΚΉ.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΥΝ ΚΟΥΒΈΝΤΑ ΈΤΣΙ, ΜΟΝΌ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ ΛΈΤΕ. ΞΥΔΑΚΙ ΜΑΔΟΥΡΙΑ.
-
22-09-17, 14:43 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #6
Και αν πεις δε πληρώνω τίποτα τι γίνεται; Πάνε στην εφορία του κληρονόμου;
-
22-09-17, 14:49 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #7
Τι ακριβως δεν θα πληρωσεις;
-
22-09-17, 14:59 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #8ΚΑΙ 50.000 ΚΡΟΎΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΜΈΡΑ Κ ΤΙ ΈΓΙΝΕ? ΤΣΆΜΠΑ ΡΑΜΠΙΤ = ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΑΥΤΟ ΘΈΛΕΤΕ, ΤΟΝ ΣΤΆΛΙΝ? ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΝΗΜΌΝΙΑ, ΖΩΉ ΜΑΓΙΚΉ.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΥΝ ΚΟΥΒΈΝΤΑ ΈΤΣΙ, ΜΟΝΌ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ ΛΈΤΕ. ΞΥΔΑΚΙ ΜΑΔΟΥΡΙΑ.
-
22-09-17, 15:01 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #9
-
22-09-17, 15:09 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #10
Αυτο το "εκβιαστικα" πως προκυπτει;
-
22-09-17, 15:11 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #11
-
22-09-17, 15:15 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #12
Τον εκβιασμο αν θελεις εξηγεις. Αφου δηλαδη καποιος θα κανει τον κοπο και τα εξοδα για να προχωρησει στην ταφη και αυτος ο καποιος ειναι αλλος απο εκεινον που εχει σχεση με τον νεκρο ( συγγενεις ), πως ακριβως εκβιαζει και ποιον;
-
22-09-17, 15:22 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #13
Δηλαδή αν προθυμοποιηθώ να αναλάβω τα έξοδα μπορώ να πάρω ένα αζήτητο πτώμα και να κάνω ότι τελετουργικό θέλω όπου θέλω; Όποιος πληρώσει (νοσοκομείο, ταμείο, ιδιώτης) αποφασίζει τι θα γίνει με τον νεκρό;
Ο εκβιασμός είναι στο ότι αν δε πληρώσεις 2-3 άσχετους το λιγότερο δε μπορείς να θάψεις τον συγγενή σου. Για να μη πω για τον εκβιασμό των νεκροταφείων, τάφων, εκταφών.
-
22-09-17, 15:34 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #14
Ναι, εαν πληρωσεις τα εξοδα και αποδειξεις συγγενικη σχεση ή τις επιθυμιες του νεκρου, μπορεις να κανεις οτι θελεις σε οτι αφορα τα περα απο τα βασικα που αφορουν την υγιειονομικη πλευρα του θεματος.
Τον εκβιασμο παντως εξακολουθω να μην τον καταλαβαινω. Εφοσον, οπως σου εγραψα και παραπανω, καποιος θα πιστοποιησει τον θανατο ( γιατρος ) καποιος θα αναλαβει να διατηρησει το πτωμα και να το μεταφερει στον τοπο ταφης ( εργολαβος κηδειων ) και καποιος θα παραχωρησει εναν σωστα και νομιμο υγιεινομικο τοπο ταφης ( Δημος ) ολοι αυτοι και θα πρεπει να πληρωθουν απο καποιον. Αυτος ο καποιος ειναι ο ιδιος ο νεκρος. Εαν τωρα αυτος ειναι αποδεδειγμενα απορος ( μηδενικες καταθεσεις στην τραπεζα, κανενα ποσο σε μετρητα, κανενα ακινητο ή κινητο στην περιουσια του ), τοτε ο Δημος αναλαμβανει ολα τα παραπανω.
Εαν ομως ο νεκρος ειχε χρηματα στην τραπεζα, ειχε συγγενεις που δηλωσαν τετοιοι πριν ή μετα τον θανατο αρα ειχαν και προσβαση στα οποια μετρητα ( εδω βεβαια ειναι σημειο που μπορει να αμφισβητηθει ) ή υπαρχει ενα αυτοκινητο ή ακινητο ή αλλη αξια λογου κινητη περιουσια, τοτε ολοι οι παραπανω μπορουν να ζητησουν το κοστος που κατεβαλλαν ( γιατρος, εργολαβος, Δημος κτλ ).
Αυτο που φυσικα δεν υπαρχει, ειναι και ο νεκρος να κηδευτει αλλα και οι κληρονομοι να εχουν ακεραια και 100% την κληρονομια. Οπως δηλαδη γινεται και με τα σκουπιδια ενος σπιτιου. Καποιος τα μαζευει, καποιος τα φορτωνει και καποιος τα δεχεται και ολοι αυτοι πληρωνονται ακριβως απο αυτον που τους αναθετει αυτην την δουλεια, δηλαδη αυτον που μενει στο σπιτι και κανει σκουπιδια. Μεσω των Δημοτικων τελων, τα οποια και φυσικα εαν δεν τα πληρωσεις θα εχεις και συνεπειες.
-
22-09-17, 15:38 Απάντηση: Επιθανάτια τελετουργικά στην Ελλάδα. Κόστος και επιλογές #15
Παρόμοια Θέματα
-
Όμιλος ΟΤΕ: σύναψη δανειακής συμφωνίας €300 εκατ. για τη χρηματοδότηση δικτυακών υποδομών στην Ελλάδα
Από nnn στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 10Τελευταίο Μήνυμα: 12-07-17, 14:21 -
Vodafone: Προχωρά η πρώτη μεγάλη κλίμακας υλοποίηση δικτύων FTTH στην Ελλάδα
Από nnn στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 22Τελευταίο Μήνυμα: 11-06-17, 18:23 -
Επιλογες για DNS servers στην Ελλαδα
Από Fotis_Greece στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 40Τελευταίο Μήνυμα: 11-03-17, 03:11 -
Διαθέσιμη στην Ελλάδα η υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών MasterPass από την MasterCard
Από nnn στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 14Τελευταίο Μήνυμα: 18-11-16, 15:15 -
Ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα απο την LG
Από nnn στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 6Τελευταίο Μήνυμα: 28-09-16, 23:36
Bookmarks