Σελ. 35 από 39 ΠρώτηΠρώτη ... 1525303334353637 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 511-525 από 576

Θέμα: InaLan: HowTo

Περιοχή
    Άνω Πατήσια
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    1Gbps/1Gbps
    ISP
    INALAN
    Router
    ASUS DSL-AC55U
    Καλησπέρα σας,
    καταρχάς να σας ευχαριστήσω όλους για τις πληροφορίες που μοιράζεστε μέσα στο φόρουμ και μπορούμε και άτομα σαν και μένα με περιορισμένες ή καθόλου γνώσεις στο αντικείμενο, να μάθουμε κάποια πράγματα.

Θα προχωρήσω σε αναβάθμιση σε Inalan 1Gbps Up/Down. Αυτή τη στιγμή έχω και ένα παλιότερο μόντεμ το ASUS DSL-AC55U στο οποίο έχω και όλες τις έξυπνες συσκευές μου. Αυτό που ήθελα λοιπόν είναι απλά να κουμπώσω το ASUS πάνω στης INALAN συνδέοντας απο LAN (INALAN) σε WAN(ASUS) και ακολουθώντας τις οδηγίες με DMZ.

Χθες που επικοινώνησε ο τεχνικός της INALAN μου είπε ότι γίνεται με DMZ αλλά σύνδεση LAN σε LAN (αν γίνεται λόγω του modem-router μου) και απενεργοποίηση του WIFI της INALAN. Έτσι θα έχω τις έξυπνες συσκευές μου στο asus, ενώ ότι θέλω ενσύρματο θα το βάζω στης INALAN

Από ότι έχω καταλάβει στην πρώτη περίπτωση lan-->wan θα είχα ένα δεύτερο δίκτυο αυτό του ASUS όποτε όλη τη διαχείριση θα την κάνω από εκεί.
    Στη δεύτερη περίπτωση (LAN--LAN) απλά το asus θα γίνει AP?? και όλα θα ελέγχονται από το modem της INALAN. (οπότε φαντάζομαι και το dhcp, DNS κτλ??)
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MariosPan : 09-08-23 στις 11:42.

Περιοχή
    Αθήνα
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    200/200 Mbps
    ISP
    Inalan FTTH
    Router
    CRS109-8G-1S-2HnD+HapAC2
    καλημερα, το DMZ θελει διαφορετικο ip range στο ρουτερ ιναλαν απο το δικο σου, οποτε οτι ειναι στης ιναλαν δεν μπορεις να το χρησιμοποιεις πχ το wifi, switch και ρυθμισεις.
    Ετσι ανοιγεις πορτες ΜΟΝΟ στο δικο σου.
    Αν δεν παιζεις με DMZ και απλα το εχεις σε συνδεση lan-lan τοτε πρεπει να ανοιγεις και στης ιναλαν τις πορτες.
    Αν τα μηχανηματα σου βλεπουν το δικο σου σαν gateway δεν ενοχλει στα αλλα, δλδ μπορεις να εχεις το δικο σου για DNS, dhcp κτλ.
    Σε αυτη την περιπτωση πρεπει να ειναι της ιναλαν στο ιδιο ip range.
    Αλλα προτεινω να κανεις την χρηση DMZ που ειναι το σωστοτερο εφοσον εχεις ρουτερ.

Downloads
    12
    Uploads
    0
    ISP
    Forthnet
    DSLAM
    Forthnet - ΒΑΡΝΑΣ
    Εγώ το έχω στήσει και δουλεύει ως εξής

1. Το ΖΤΕ σαν dchp σε δικό του subnet

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  Screenshot 2023-08-13 111221.png 
Εμφανίσεις:  14 
Μέγεθος:  14,7 KB 
ID: 250074

Θέτω DHCP Binding το ρούτερ στο 192.168.3.1

Τέλος από το ZTE (θα ξανα έρθουμε μόνο για port forwarding)

Στο ρούτερ (Edgerouter6P από Ubiquity)

Στο eth0 (πρώτο πορτ) βάζω σαν διεύθυνση (από DHCP)

Όνομα:  Screenshot 2023-08-13 111937.png 
Εμφανίσεις:  5 
Μέγεθος:  22,7 KB 
ID: 250075

Στα άλλα πορτς βάζω manual ip

Όνομα:  Screenshot 2023-08-13 112231.png 
Μέγεθος:  22,8 KB 
ID: 250076

Στην καρτέλα FireWall/NAT -> port forwarding θέτω το wan interface (από το web interface μπορώ να έχω μόνο ένα, από το command line περισσότερα)

Όνομα:  Screenshot 2023-08-13 112551.png 
Εμφανίσεις:  13 
Μέγεθος:  15,1 KB 
ID: 250077

Τέλος στην καρτέλα Services φτιάχνω όσα dhcp servers είναι τα subnets που θέλω

Όνομα:  Screenshot 2023-08-13 112949.png 
Εμφανίσεις:  10 
Μέγεθος:  23,1 KB 
ID: 250078

Κάθε ένα από τα άλλα πορτς τώρα μπορεί να έχει δικό του switch με δικό του subnet, δικούς του κανόνες, qos , wifi κλπ κλπ

Όταν θες κάποιες θύρες ανοιχτές, κάνεις αυτές τις θύρες port forward από το ΖΤΕ στο 192.168.3.1 που είναι η διεύθυνση του δικό σου ρούτερ
    και από εκεί τις σμπρώχνεις όπου μέσα στο δίκτυο σου θες.

Το wifi του ZTE του έχω ανοιχτό σαν guest wifi αφού δεν έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα subnets (την έχω αποκλείσει με firewall rules)
    Συνήθως τις smart συσκευές τις αφήνω στο εξωτερικό wifi αφού δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να είναι εντός (δεν χρειάζονται κάποια πρόσβαση στο τοπικό μου δίκτυο κλπ κλπ).

Κάπως έτσι φαντάζομαι θα μπορεί και με άλλα ρουτερ (που υποστηρίζουν subnets ή virtual subnets). Λίγος πειραματισμός και googling και το φτιάχνεις όπως θέλεις.

Downloads
    44
    Uploads
    0
    Άρθρα
    28
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    200/200 Mbps
    ISP
    Inalan
    Router
    EdgeRouter™ X
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Nikiforos Εμφάνιση μηνυμάτων
    Τι netmasks εχουν τα παραπανω δικτυα? δεν μπορω να τσεκαρω τωρα, εμενα ειναι εντελως διαφορετικα.
    Στην ιναλαν οπως και εσυ αλλα τα δικα μου ειναι 10.Χ.ΧΧΧ.0/27 255.255.255.224.

οπως φαινεται αυτο που εχεις οπως και της ιναλαν ειναι και τα 2 στο 255.255.255.0 πραγμα που σημαινει τρυπα στο dmz.
    κανονικα πρεπει να ειναι αλλιωτικο.

τσεκαρε https://jodies.de/ipcalc

- - - Updated - - -

Οταν ειναι σωστα ΔΕΝ βλεπει το εσωτερικο σου δικτυο το ρουτερ της ιναλαν θελει κανονα ΝΑΤ και το κανουμε μονο για το web interface του.
    και το ρουτερ της παει στο WAN port του δικου μας ρουτερ.
    Τωρα δεν ξερω πως γινεται ακριβως το σεταπ σε καθε ρουτερ σε mikrotik εγω το εχω κανει και εχω αλλον κανονα που κανει το DMZ.
    Αυτό το ποστ με έχει μπερδέψει.

Γιατί θεωρείται "τρυπα στο dmz" αυτό; Το dmz (δηλαδή το subnet του χρήστη) έχει τρύπα επειδή μπορεί να δει το web interface του router της Inalan? Τρύπα θα ήταν αν συνέβαινε το αντίθετο με LAN clients στης Inalan να βλέπουν το προσωπικό μας LAN, εφόσον είχαμε χωρίς firewall το WAN στο δικό μας router. Και πως είναι και τα 2 στο ίδιο 255.255.255.0 αφού της inalan είναι στο 192.168.1.x και το PC του στο 192.168.50.x;

Επίσης γιατί θέλει ειδικό κανόνα NAT για να δούμε το router της Inalan? Αφού έτσι κι αλλιώς routάρουμε πακέτα στο router, άρα έχουμε κανόνα NAT για masquerade. Πως αλλιώς θα είχαμε πρόσβαση στο Internet? Με τον ίδιο κανόνα βλέπουμε και το web interface του router της Inalan.

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Nikiforos Εμφάνιση μηνυμάτων
    Εμενα με μικροτικ για να το βλεπω εχω κανει ξεχωριστο κανονα ΝΑΤ. Αλλιως δεν το βλεπω αφου ειναι σε αλλο Ip range εκτος εσωτερικου μου δικτυου.
    Για να το θέσω διαφορετικά: Πως γίνεται να μην το βλέπεις επειδή είναι "σε αλλο Ip range εκτος εσωτερικου σου δικτυου" αλλά ταυτόχρονα να έχεις Internet από αυτό?

Πάω στοίχημα οτι άμα βγάλεις αυτόν τον κανόνα NAT που λες, δεν θα έχεις καν Internet, όχι απλά δεν θα βλέπεις το web interface του router.

- - - Updated - - -

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από buffos Εμφάνιση μηνυμάτων
    Τα μόνα που έκανα είναι

α) Να ορίσω σαν WAN interface αυτό που ανήκει το ZTE
    β) Να πω σε όποιο subnet θέλει ιντερνετ από το ZTE να έχει αυτό σαν WAN interface (γιατί μπορεί ένα subnet να έχει το δικό του router)
    γ) Να ενεργοποιήσω το ΝΑΤ για το WAN
    δ) Να έχω προσθέσω όλα τα subnets στον DNS forwarder

Οπότε η μετάβαση έγινε ομαλά. Αν κάποιος έχει το EdgeRouter της Ubiquiti και θέλει βοήθεια, ευχαρίστως.
    Αυτό το β) δεν είμαι σίγουρος σε τι ωφελεί.

Δηλαδή δίνεις για Router/Default gateway στους clients ενός subnet, την IP του ZTE που είναι σε άλλο subnet? Αυτό σημαίνει οτι το port που έχεις το ZTE είναι στο ίδιο switch με τα ports από το / τα άλλα subnets, σωστά; Διαφορετικά δεν θα δούλευε αυτό, καθώς δεν θα μπορούσαν οι clients να κάνουν ARP resolve την IP του ZTE.

Γιατί όμως να έχεις την WAN στο ίδιο switch αντί να δώσεις την router ip address (του ίδιου subnet) για default gateway?
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος globalnoise : 20-09-23 στις 17:39.
    OK boomer

Downloads
    12
    Uploads
    0
    ISP
    Forthnet
    DSLAM
    Forthnet - ΒΑΡΝΑΣ
    Στην δική μου περίπτωση έχω κοινό δίκτυο με τον αδερφό μου, και είχαμε 2 διαφορετικές συνδέσεις, οπότε το κάθε subnet έπαιρνε από αλλού ίντερνετ αλλά επικοινωνούσαν σε επίπεδο τοπικού δικτύου. Αν κάποιο υποδίκτυο για κάποιο λόγο, πχ έπεσε η Inalan θελήσει να πάρει ιντερνετ από την άλλη γραμμή απλά αλλάζει το δηλωμένο gateway. Το DHCP στα δίκτυα το κάνει το κεντρικό ρούτερ (οχι οτι είναι απαραίτητο βέβαια)

>Αυτό σημαίνει οτι το port που έχεις το ZTE είναι στο ίδιο switch με τα ports από το / τα άλλα subnets, σωστά;

Δεν ξέρω αν σε κατάλαβα, αλλά όχι. Το ΖΤΕ είναι σε ένα άλλο δωμάτιο, πάνω σε ένα switch και κάποια στιγμή συνδέεται και αυτό σε ένα πορτ του router. Το πορτ εκείνο έχει πχ manual ip 192.168.5.1 . Απλά στο δίκτυο αυτό (το 192.168.5.1) έχω βάλει το ΖΤΕ να είναι ο DHCP server, γιατί οταν είχα δοκιμάσει να είναι το βασικό μου ρούτερ και για εκείνο το υποδίκτυο δεν δούλευε, ενώ είχα κάνει static route στο ΖΤΕ (αν θυμάμαι καλά). Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν... Ενώ με edgerouter στην θέση του, δούλευε κανονικά το static route.

Το αποτέλεσμα είναι το subnet του ΖΤΕ δεν μπορεί να δει τα υπόλοιπα, γιατί δεν δουλεύει το static route, ενώ τα άλλα το βλέπουν κανονικά.

Σίγουρα κάνω κάποιες γκάφες. Δεν είναι κομμάτι που το ξέρω, απλά όσα βασικά χρειάζονται για να κάνω την δουλειά μου.

Περιοχή
    Εύοσμος
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    112640/11256
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ΚΟΡΔΕΛΙΟ)
    Router
    Fritz!Box 7590
    SNR / Attn
    12(dB) / 8(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Ας γράψω και εγώ το πρόβλημα μου γιατι δεν βγάζω άκρη. Συνδέθηκα με inalan 1gbps, κουμπώνοντας στην lan1 το fritzbox 7590 στην wan. Όλα καλά, συνδέονται όλες οι συσκευές στο 7590 και το ρούτερ της inalan δίνει μόνο ίντερνετ τοπικά στο άλλο ρούτερ με το wifi κλειστό. Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ από το myfritz.com η με wireguard να συνδεθώ στο 7590 και επίσης σε ένα nas της synology ούτε εκεί μπορώ να συνδεθώ. Μίλησα με την εξυπηρέτηση, έκλεισαν το NAT αλλά μετά δεν είχα ίντερνετ οπότε το ξανά άνοιξαν. Τι κάνω, να βάλω static ip η block ip's;

Downloads
    44
    Uploads
    0
    Άρθρα
    28
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    200/200 Mbps
    ISP
    Inalan
    Router
    EdgeRouter™ X
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από sv2flu Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ας γράψω και εγώ το πρόβλημα μου γιατι δεν βγάζω άκρη. Συνδέθηκα με inalan 1gbps, κουμπώνοντας στην lan1 το fritzbox 7590 στην wan. Όλα καλά, συνδέονται όλες οι συσκευές στο 7590 και το ρούτερ της inalan δίνει μόνο ίντερνετ τοπικά στο άλλο ρούτερ με το wifi κλειστό. Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ από το myfritz.com η με wireguard να συνδεθώ στο 7590 και επίσης σε ένα nas της synology ούτε εκεί μπορώ να συνδεθώ. Μίλησα με την εξυπηρέτηση, έκλεισαν το NAT αλλά μετά δεν είχα ίντερνετ οπότε το ξανά άνοιξαν. Τι κάνω, να βάλω static ip η block ip's;
    Βάλε την IP που έχει πάρει το Fritz στο DMZ zone του router της Inalan.
    OK boomer

Περιοχή
    Beyond the Coast
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300/30
    ISP
    COSMOTE
    Router
    UniFi Dream Machine
    Path Level
    Fastpath
    Τι κάνω, να βάλω static ip η block ip's;
    Ζήτα ξεχωριστό ΟΝΤ.

Περιοχή
    Εύοσμος
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    112640/11256
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    Router
    Fritz!Box 7590
    SNR / Attn
    12(dB) / 8(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Εκεί έχει την mac του fritz Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  Screenshot_20231002_162606_Chrome.jpg 
Μέγεθος:  102,7 KB 
ID: 251119
    Πρέπει να σβήσω την mac και να γράψω την ip που έχει το fritz;

- - - Updated - - -

Από αυτά που ξέρω δεν επιτρέπουν τίποτα άλλο εκτός από το ρούτερ του, κουμπώνει η οπτικη στο ρούτερ τους και μετά όλα τα άλλα. Κάτι λέγεται ότι μέσα στο μήνα υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η ελεύθερη επιλογή ρούτερ, μακάρι...

Περιοχή
    Beyond the Coast
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300/30
    ISP
    COSMOTE
    Router
    UniFi Dream Machine
    Path Level
    Fastpath
    Από αυτά που ξέρω δεν επιτρέπουν τίποτα άλλο εκτός από το ρούτερ του, κουμπώνει η οπτικη στο ρούτερ τους και μετά όλα τα άλλα. Κάτι λέγεται ότι μέσα στο μήνα υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η ελεύθερη επιλογή ρούτερ, μακάρι...
    Από σήμερα, λόγω του νέου κανονισμού της ΕΕΤΤ, αναγκάστηκαν.

https://inalan.gr/genikoi-oroi-update-1-10-23/

Στο άλλο topic γράφτηκε ότι δίνουν μάλλον αυτό https://support.huawei.com/enterpris...0m-pid-9028636

Περιοχή
    Εύοσμος
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    112640/11256
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    Router
    Fritz!Box 7590
    SNR / Attn
    12(dB) / 8(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Στην εξυπηρέτηση δεν ξέρουν τίποτα και μου είπαν διαβάστε την ανακοίνωση στην σελίδα μας. Δηλαδή με ένα ont θα κάνουμε δουλειά;

Περιοχή
    Beyond the Coast
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300/30
    ISP
    COSMOTE
    Router
    UniFi Dream Machine
    Path Level
    Fastpath
    ONT και πάνω του το Fritz.

Όπως γίνεται και σε άλλους παρόχους που δίνουν ξεχωριστό ΟΝΤ, απλά αντί για PPPoE ρύθμιση στο Fritz, στην Inalan θα γίνει με DHCP.

Περιοχή
    Πετρούπολη
    Downloads
    12
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    220/22
    ISP
    VF + NOVA
    SNR / Attn
    15,8(dB) / 0(dB)
    Path Level
    Interleaved
    Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ από το myfritz.com η με wireguard να συνδεθώ στο 7590 και επίσης σε ένα nas της synology ούτε εκεί μπορώ να συνδεθώ.
    Εκτος απο την συνδεση μεταξυ τους ... θα πρεπει να κανεις και τις απαραιτητες ρυθμισεις.
    Ειτε να ανοιξεις μια -μια τις πορτες που θελεις , ειται να κανεις DMZ κατευθειαν στην ΙΡ που εχει το fritzbox .

Αλλιως μπορεις να περιμενεις μερικες μερες μεχρι να ολοκληρωθει η πρωτη αλλαγη σε συνδρομητη ΙΝΑΛΑΝ , να δουμε πως θα το κανουν .
    ειτε με bridge mode ειτε με ONT . θα δειξει τι επομενες μερες .
    The gr81 .

Περιοχή
    Εύοσμος
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    112640/11256
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    Router
    Fritz!Box 7590
    SNR / Attn
    12(dB) / 8(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από griniaris Εμφάνιση μηνυμάτων
    Εκτος απο την συνδεση μεταξυ τους ... θα πρεπει να κανεις και τις απαραιτητες ρυθμισεις.
    Ειτε να ανοιξεις μια -μια τις πορτες που θελεις , ειται να κανεις DMZ κατευθειαν στην ΙΡ που εχει το fritzbox .

Αλλιως μπορεις να περιμενεις μερικες μερες μεχρι να ολοκληρωθει η πρωτη αλλαγη σε συνδρομητη ΙΝΑΛΑΝ , να δουμε πως θα το κανουν .
    ειτε με bridge mode ειτε με ONT . θα δειξει τι επομενες μερες .
    Το DMZ το έχω ενεργοποιημένο και επιλέγω απο το drop down menu το fritz και γράφει την mac address του. Το ρούτερ την ιναλαν το έχω 192.168.1.1 και το fritz το έχω 192.168.2.1. Να ανοίγω πόρτες και στα 2 η μόνο στο fritz όπως κάνω και τώρα; Έτσι όπως το έχω τώρα είναι ανοιχτές οι πόρτες μου απλά δεν μπορώ να το δω από το wireguard η από το myfritz.net

Downloads
    44
    Uploads
    0
    Άρθρα
    28
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    200/200 Mbps
    ISP
    Inalan
    Router
    EdgeRouter™ X
    Έτσι όπως το έχω τώρα είναι ανοιχτές οι πόρτες μου απλά δεν μπορώ να το δω από το wireguard η από το myfritz.net
    Μήπως, λέω μήπως καταλάθος, έχεις μπει με admin κωδικούς και έχεις κλείσει τα SIP στο router της Inalan?

Γιατί αυτή την εξυπνάδα την είχα κάνει και εγώ από συνήθεια και δεν έπαιζε το L2TP vpn που ήθελα.

Επίσης, μήπως το "myfritz" προσπαθεί να συνδεθεί στην διεύθυνση που βλέπει ως WAN? Που στη προκειμένη είναι η WAN-to-LAN εσωτερική; Κάνει public IP resolve?

Με την public IP σου δοκίμασες να συνδεθείς;
    OK boomer

Σελ. 35 από 39 ΠρώτηΠρώτη ... 1525303334353637 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

1. Inalan
    Από Daemon στο φόρουμ FTTH
    Τελευταίο Μήνυμα: 02-12-23, 02:03
  2. INALAN στην Κυψέλη Αθήνα
    Από Nikiforos στο φόρουμ FTTH
    Τελευταίο Μήνυμα: 13-10-23, 17:06
  3. Inalan στην Δυτική Θεσσαλονίκη
    Από whoami στο φόρουμ FTTH