Κατ'αρχάς να αναφέρω ότι ειχα ανοίξει παλαιότερα τόπικ εδώ:
https://www.adslgr.com/forum/threads...?highlight=lan
, το οποίο εκτός του ότι τώρα θεωρείται παλιό, δεν έχει και τόσο αντιπροσωπευτικό τίτλο μιας και από τότε έχουν αλλάξει κάποια πράγματα ως προς το setup μου. Δεν είδα τρόπο να αλλάξω τον τίτλο εκείνου το τόπικ, οπότε ανοίγω νέο. Αν θεωρείται καταχρηστικό ας κλειδωθεί από κάποιο διαχειριστή με μεταφορά του παρόντος post στο παραπάνω topic και αλλαγή εκείνου του τίτλου.
Θέλω να χρησιμοποιήσω το τοπικό δίκτυο για streaming από το Synology NAS στο TV Box μου (μέσω Kodi, αλλά δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο). Έχω στήσει NFS server στο NAS μέσω κάποιων οδηγιών που βρήκα online. Όλα δουλεύουν καλά, με την εξαίρεση ότι βλέπω σχετικά χαμηλές ταχύτητες και έχω θέματα buffering σε μεγάλα αρχεία.
Ως προς την σύνδεση και το τοπικό δίκτυο:
- Έχω VDSL 50άρα γραμμή, με την οποία δεν έχω θέματα (αν και λογικά δεν παίζει ρόλο στις ταχύτητες του τοπικού δικτύου)
- Το TV Box συνδέεται μέσω Powerline (passthrough) TP-LINK TL-PA4010P TKIT 500Mbps, το TV Box έχει 100άρα θύρα ethernet.
- Το ρούτερ είναι το Speedport W 724V Type Ci
Οι ταχύτητες που βλέπω γενικά κατά την μεταφορά αρχείων είναι κοντά στα 5MB/sec, αναφέρομαι σε μεταφορά αρχείων ανάμεσα στο NAS και το PC (το PC είναι κι αυτό συνδεδεμένο μέσω Powerline).
Πέρασα στο TV Box αυτό το app
https://play.google.com/store/apps/d...ifispeedtester
και τρέχοντας τον server στο PC βλέπω:
UP~ 40mbps και DOWN~50mbps.
Δεν θα έπρεπε αυτά να είναι υψηλότερα και περισσότερο κοντά στα 100mbps; Τι θα μπορούσε να φταίει;
Εμφάνιση 1-15 από 27
-
28-09-18, 12:18 Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #1
-
28-09-18, 12:24 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #2
To πλεον πιθανο ειναι να εχουν χαμηλο κλειδωμα τα powerlines. Δεν εχουν UI για να δεις τι παιζει ;
-
28-09-18, 12:29 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #3
Ο πιθανότερος ύποπτος είναι το Powerline. Για να το τεστάρεις θα πρέπει να ξανατρέξεις το bandwidth test αλλά βγάζοντας από την εξίσωση οποιοδήποτε powerline. Σύνδεσε το tv box και το PC επάνω στο Router και ξανατρέξε το τεστ.
-
28-09-18, 13:50 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #4
Χμμ.. Όντως το test χωρίς καμία παρεμβολή powerline θα ήταν το καλύτερο, το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά δεν βολεύει καθαρά χωροταξικά, θα έπρεπε να αγοράσω 2 αρκετά μεγάλα καλώδια ethernet. Για αρχή θα δω μήπως βρω κάτι μέσω του UI των powerlines. Υπάρχει κάποιο άλλο test που θα μπορούσα να κάνω;
- - - Updated - - -
Χμμμ.. Πέρασα το tpPLC software,
, παρατήρησα τα εξής περίεργα:
1. Από το powerline που έχω στο TV Box προς το powerline που έχω στο PC βγάζει ερωτηματικό. Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο στο streaming από το NAS (που είναι κουμπωμένο στο router) προς το TV Box. Γενικά πάντως ανάμεσα σε router και TV Box βλέπω σύνδεση >300mbps.
2. Το firmware μου φάνηκε αρκετά παλιό, μπήκα στο site να κατεβάσω πιο καινούριο, αλλά όπως βλέπω εδώ:
https://www.tp-link.com/gr/download/...P-TKIT_V1.html
έχει επιλογή μόνο για V1 και V3 ενώ το δικό μου είναι όπως φαίνεται το V2.3
Στις ρυθμίσεις δεν έχει και πολλά που να μπορείς να αλλάξεις, άλλαξα απλά στο QoS σε αυτό στο TV Box έδωσα προτεραιότητα σε "Audio or video", το ίδιο και στο Router, σε αυτό του PC έδωσα σε "internet".
Υπάρχει τίποτα που θα μπορούσα να δω στις ρυθμίσεις του router ίσως;
EDIT: Κοίταξα λίγο στην σελίδα από το σετ με τα 2 powerlines και το μονό, εκεί βλέπω ότι έχει V2.
https://www.tp-link.com/gr/download/...0P-KIT_V2.html
https://www.tp-link.com/gr/download/TL-PA4010P_V2.html
Είναι ασφαλές άραγε να περάσω αυτά;Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sadako : 28-09-18 στις 13:58.
-
28-09-18, 13:57 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #5
-
28-09-18, 21:08 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #6
Προσωπικά θα άρχιζα τρέχοντας iperf sessions μέ άκρα 2 Laptops (1 iperf client, 1 iperf server, λόγω μεγέθους είναι πιο ευέλικτα σε lab τοπολογίες αφού λες ότι δεν μπορείς να μετακινήσεις το PC και το TV BOX σου, συν ότι αρχικά δεν θα εμπιστευόμουν τις δικτυακές δυνατότητες ενός TV box των 30-50 ευρώ) και στο ενδιάμεσο μόνο τον Router. Ξεκινάμε από εκεί για να πιάσουμε 94-98Mbps και να είμαστε σίγουροι για το τί ταχύτητες μπορούμε να πιάσουμε.
Έπειτα θα έκανα το ίδιο τεστ αλλάζοντας το 1 λαπτοπ με το TV box, και μετά θα άρχιζα σιγά σιγά να αντικαθιστώ μία μία τις native ethernet συνδέσεις με powerlines.
Ένα βήμα τη φορά. Ο ένοχος θα ομολογήσει χωρίς πολλά πολλά.
-
28-09-18, 21:12 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #7Imagination is more important than knowledge.
Knowledge is limited
IMAGINATION ENCIRCLES THE WORLD
Albert Einstein
-
28-09-18, 21:30 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #8
Χμμμ.. Αυτό με τα iperf sessions θα πρέπει να δω τι είναι, οπότε θα μελετήσω λίγο και θα επανέλθω. Αυτό πάντως που σχολιάζεις για τις δικτυακές ικανότητες του TV Box χωρίς να θέλω αν το αμφισβητήσω δεν ξέρω αν φταίει το TV Box, και στο PC παρόμοιες ταχύτητες έχω στην μεταφορά αρχείων από/προς το NAS. Μάλιστα σύμφωνα με τα διαγράμματα στο screenshot πιάνει καλύτερες ταχύτητες ανάμεσα στο router και το TV Box από ό,τι ανάμεσα στο router και το PC.
- - - Updated - - -
Εχμμμ.. Από eBay τα πήρα από έναν ισπανό. Οπότε λογικά σύμφωνα με αυτό που πολύ ορθώς παρατήρησες μάλλον ο τύπος είχε πάρει το κιτ με τα δύο και μετά προσέθεσε το τρίτο στέλεχος.
-
29-09-18, 13:23 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #9
Στα screenshots δείχνει μόνο τη θεωρητική ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί από powerline σε powerline (συνήθως η πραγματικότητα διαφέρει ΠΟΛΥ). Ακόμη και να ήταν αλήθεια όμως, το τί συσκευές εξυπηρετεί κάθε φορά το powerline είναι τελείως διαφορετική ιστορία. Μπορεί από το powerline του tvBOX μέχρι το powerline του router να πιάνει 300Mbps -- λεμε τώρα -- αλλά αν το tvBOX μπορεί να αποδώσει μόνο 40Mbps είσαι καταδικασμένος στον πιο αδύναμο κρίκο, δηλαδή το tvBOX.
Επίσης είναι πολύ παραπλανητικό να εκτιμάμε τη δικτυακή απόδοση μιας συσκευής (βλ. NAS) από το ρυθμό που μπορεί να γίνει ένα file transfer που εκ των πραγμάτων εξαρτάται κατά 99% από την απόδοση του μέσου αποθήκευσης. Το synology έχει από τις καλύτερες ταχύτητες στην αγορά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα έπαιρνα το file transfer ως ένδειξη δικτυακής απόδοσης.
Γι'αυτό χρειάζεσαι το iperf, για να καταλάβεις μια και καλή ποια ειναι τα bottlenecks στις εφαρμογές σου -- η εφαρμογή σου στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το playback ή το file transfer από το TVBOX στο synology. Πρέπει να ξεκινήσεις όμως την έρευνά σου με εξοπλισμό που έχει αποδεδειγμένη υπολογιστική και δικτυακή ισχύ. Ξεκινώντας με άκρα 2 PC που μπορούν πολύ άνετα να εξαντλήσουν το bandwidth του Fast Ethernet (για τα 100Mbps θα δεις τιμές 94-99Mbps) (τα σύγχρονα PC μπορούν άνετα να εξαντλήσουν και το bandwidth του Gigabit Ethernet οπου θα δεις τιμές 960-990Mbps) μπορείς να τεστάρεις τα όρια του router.
Μετά αρχίζεις και αντικαθιστάς συσκευές ή να προσθέτεις συνδέσεις (να βάζει σιγά σιγά τα powerlines στο παιχνίδι) και να ξαναμετράς μέχρι να βρεις πιο κομμάτι είναι αυτό που ρίχνει την ταχύτητα.
-
11-01-19, 14:33 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #10
Επιστρέφω μετά από καιρό με κάποιες δοκιμές που έκανα.
Για αρχή πήρα ένα Cat5e 10m καλώδιο για να μπορώ να συνδέσω απευθείας το PC στο router αλλά και να δοκιμάσω πιο απομακρυσμένα Powerlines και πρίζες του σπιτιού.
Το πρώτο που έκανα ήταν να συνδέσω το PC απευθείας στο router, και μιας και το NAS είναι κι αυτό απευθείας κουμπωμένο στο router να δοκιμάσω αυτό που χρειαζόμουν ούτως ή άλλως, δηλαδή μεταφορά αρχείων από το PC στο NAS. Και οι 2 gigabit συσκευές, η ταχύτητα που έπιασε ήταν μάξιμουμ γύρω στα 55mb/sec. Σαφώς μεγαλύτερο από τα 5-6 που έπιανε μέσω powerline, αλλά πάλι νομίζω αρκετά κάτω από το θεωρητικό όριο του 1Gbps.
Για επιπλέον δοκιμές επιστράτευσα ένα παλιό netbook που βρήκα, ένα Asus 1101HA, το οποίο βέβαια δεν έχει gigabit ethernet adapter, αλλά σε πρώτη φάση θα μου αρκούσε να τερματίζουν τα 100mbps, γιατί τώρα ούτε αυτά δεν πιάνω.
Πριν πιάσω τα iperf tests, να αναφέρω κάτι άλλο που πρόσεξα. Στο PC κατέβασα τους τελευταίους drivers για την κάρτα δικτύου, που προσέθεσε και κάποια extra στα adapter settings. Μπαίνοντας εκεί και κάνοντας κάτι diagnostics για την ταχύτητα, πήρα αυτά:
Όταν όμως ξαναέβαλα για δοκιμή το powerline βλέπω ότι η ταχύτητα πέφτει στα 100mbps και το cable length πάει στα 255μ (!!!!)
Έκανα κάποιες δοκιμές τραβώντας το καλώδιο σε κάποιο από τα άλλα 2 powerlines, αλλά και μεταφέροντας το powerline σε άλλες πρίζες του σπιτιού όπου έφτανε με τα 10 μέτρα και έβλεπα παντού τα ίδια. Τα 255μ σταθερό, κάτι που μου φαίνεται πολύ συγκεκριμένο, δεν ξέρω αν απλά και μόνο η χρήση powerline αρκεί για αυτό το νούμερο.
Βάζοντας μετά το iperf, κουμπώνοντας το netbook στο router και χρησιμοποιώντας το ως iperf server, συνδέοντας το PC απευθείας στο router παίρνω αυτά:
, δηλαδή τερματίζει τουλάχιστον τα 100mbps που είναι ο περιορισμός λόγω netbook.
Με χρήση powerline δοκίμασα πάλι iperf με το PC αλλά και το TVBox και πήρα τα εξής:
Ούτε καν 100mpbs και εξηγεί τις ταχύτητες που έχω.
Το μόνο που δεν μπόρεσα να δοκιμάσω είναι το iperf πάνω στο NAS, γιατί είναι αρκετά entry level (Synology DS115j) και όσο δοκίμασα και έψαξα
(το λέει κι εδώ: https://www.reddit.com/r/synology/co...upport_docker/ )
δεν μπορεί να υποστηρίξει το docker για να το περάσω κι εκεί.
Αυτό που μπορώ να καταλάβω εγώ είναι ότι οι ΤΟΣΟ χαμηλές ταχύτητες (5-6MB/sec) από το NAS σε PC/TV Box δεν οφείλονται στο router (αν και θα ήθελα να δω μεγαλύτερες ταχύτητες στην μεταφορά αρχείων από το PC στο NAS όταν είχα το PC απευθείας πάνω στο router. Εκτός αν οφείλεται στον δίσκο -Seagate 6TB Ironwolf ST6000VN0033 SATA III 7200rpm 256MB- ή ξέρω γω στον controller του NAS).
Ο ύποπτος φαίνεται να είναι είτε τα powerlines είτε (αν και ίσως τραβηγμένο) το ηλεκτρικό δίκτυο στο σπίτι. Και με κάτι άλλα powerlines που είχα πριν, που δεν ήταν passthrough και τα είχα αναγκαστικά πάνω σε πολύπριζα είχα επίσης χαμηλές ταχύτητες (νομίζω χαμηλότερες) αλλά εκεί το είχα αποδώσει στις παρεμβολές λόγω πολύπριζου. Τώρα όμως ΚΑΙ passthrough ΚΑΙ 5-6MB/sec δεν νομίζω πως είναι λογικό. Να είναι ελαττωματικά τα powerlines; Τι να πω, παίζει και αυτό, αλλά να ήταν και τα προηγούμενα ελαττωματικά;
Δεν ξέρω τι άλλη δοκιμή θα μπορούσα να κάνω, πέρα από το πάρω νέα powerlines, με υψηλότερο rating, αυτά που έχω είναι θεωρητικά στα 500mbps, αλλά έπεσα πάνω σε παράπονα για χαμηλές ταχύτητες ακόμα και σε 1200mpbs powerlines.
Αρχίζω να αναρωτιέμαι αν είμαι καταδικασμένος σε αυτές τις ταχύτητες, μιας και το να τραβήξω καλώδια απευθείας δεν αποτελεί επιλογή.
EDIT: Τελευταία δοκιμή που μου έρχεται στο μυαλό είναι να πάρω τα powerlines και να τα δοκιμάσω σε άλλο σπίτι.
EDIT2: Επίσης τσέκαρα ότι τα powerlines έχουν το τελευταίο firmware.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sadako : 11-01-19 στις 14:41.
-
11-01-19, 16:59 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #11
Τα PLC που έχεις παίζουν σε Fast Ethernet και όχι Gigabit εκ κατασκευής.
Από εκεί και πέρα έχεις μείωση λόγω των φορτίων της ηλεκτρικής γραμμής που είναι συνδεδεμένα και σου δίνουν πραγματική ταχύτητα αυτή που βλέπεις στο τεστ.
Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, το πρόβλημα είναι στο NAS και λογικά ο controller αυτού.
-
11-01-19, 20:52 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #12
-
11-01-19, 21:09 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #13
-
11-01-19, 21:13 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #14
Ναι για το nas μιλαω, εδω https://www.smallnetbuilder.com/nas/...owall=&start=1 ενα review που βρηκα προχειρο.
-
11-01-19, 22:09 Απάντηση: Χαμηλή ταχύτητα σε LAN μέσω powerline #15
Που είδες να πιάνει αυτά τα νούμερα στο τεστ; Μήπως μπερδεύεις MBps με Mbps;
Παρόμοια Θέματα
-
προβλήματα σύνδεσης σε ασύρματη σύνδεση σε 2.30km πολύ χαμηλή ταχύτητα.
Από Apelpismenos στο φόρουμ Wireless NetworkingΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 05-04-18, 00:01 -
[TP-Link] Χαμηλή ταχύτητα μέσω ethernet με το TP-LINK TD-W8960N!
Από Lolos21 στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 03-03-18, 19:11 -
Χαμηλή ταχύτητα σε lan
Από sadako στο φόρουμ NetworkingΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 05-01-18, 20:36 -
Χαμηλή ταχύτητα VDSL σε Windows 10!
Από NickMrg στο φόρουμ VDSLΜηνύματα: 8Τελευταίο Μήνυμα: 13-10-17, 21:42 -
Χαμηλή ταχύτητα σε VDSL50
Από ubercharge_ready στο φόρουμ COSMOTE VDSLΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 29-09-17, 14:27
Bookmarks