Apn εχω «internet”. Με backup και backupdp δε μου εδωσε ποτε δεδομενα(ιντερνετ). Εψαχνε μονιμα για το 4g.
Εχω το στικακι της huawei αγορασμενο απο το σαιτ της κοσμοτε και καρτα με δεδομενα παλι της κοσμοτε.
Εμφάνιση 91-105 από 291
-
17-06-23, 20:41 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #91
-
18-06-23, 08:35 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #92
-
18-06-23, 10:02 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #93
Μολις το δοκιμασα και δε δουλεψε.. Με οτιδηποτε αλλο στο apn, δε βρισκει καθολου 4g.
-
18-06-23, 12:05 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #94
Απ'όσα λίγα ξέρω περί apn (και μπορεί να κάνω και λάθος):
1. Το "internet" θα παίξει σε όλες τις sim της cosmote.
2. To "vpn-internet" θα δώσει μια public/routable ip στην lte wan,
και θα παίξει είτε με τις extra sims του gigamax είτε σε αντίστοιχα επαγγ. συμβόλαια
*άν* έχει ενεργοποιηθεί η σχετική υπηρεσία για public ip.
3. Τα apn "backup" και "backupdp" μάλλον(?) παίζουν μόνο με τις sims του cosmote internet backup.
Περί τηλεφωνίας και χρήσης της πάνω από lte/5g wan:
Τυπικά η cosmote επιτρέπει registration στον upstream sip server της
μόνο από την wan (xdsl/fiber/ότι) του x συνδρομητή,
κατ'εξαίρεσιν επιτρέπει και από την lte wan της sim του προγράμματος internet backup.
Οπότε, αν θέλουμε να παίζει και η τηλεφωνία, θέλουμε sim του cosmote backup,
(και πιθανότατα και apn "backupdp") και όχι οποιαδήποτε sim με data.
Τα παραπάνω είναι συμπέρασμα απο παρατηρήσεις χρηστών,
προσωπικά δεν έχω κάτσει να δοκιμάσω όλους τους συνδυασμούς sim/apn.
Η σίγουρη λύση είναι: το cpe της cosmote + το stick και η sim του cosmote backup.
Σε μένα έπαιζε ok και το fritz (7490/7590) + το stick και η sim του cosmote backup.
Ymmv.
Παραδόξως εμένα μου παίζει ok και η τηλεφωνία πάνω απο την sim του gigamax,
αλλά πρέπει νάμαι η εξαίρεση.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
18-06-23, 17:27 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #95
Πολυ αναλυτικος! Σ ευχαριστω για τις πληροφοριες!
Το θεμα ειναι πως πριν λιγους μηνες που ειχα ξανακανει δοκιμη, η τηλεφωνια λειτουργουσε κανονικα απο το στικακι. Το 13888 το εδωσε ως βλαβη στο internet backup ( ενω τους εξηγησα πως το set up μου ειναι fritz+huawei 4g stick αγορασμενο απο κοσμοτε+cosmote data sim). Αναμενω εαν θα αλλαξει κατι και θα ενημερωσω.
-
18-06-23, 17:38 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #96
Στο fritz, στο path
Internet->telephone numbers->tel. number x->edit:
έχει μια επιλογή "Always register via an internet connection",
βεβαιώσου ότι είναι ενεργή.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
18-06-23, 17:46 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #97
Ενεργοποιημενη η επιλογη αυτη και επισης ενεργοποιημενη και η επιλογη: Use internet telephony via the mobile internet connection
-
18-06-23, 21:18 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #98
Δεν ξέρω τι του φταίει, θεωρητικά θα έπρεπε να παίζει.
Μόλις δοκίμασα το δικό μου, και 1) γυρνάει την wan στο lte stick μόλις πέσει η dsl,
και 2) κάνει register την τηλέφωνία στην cosmote, και 3) παίζουν ok εισερχόμενες/εξερχόμενες.
Αυτά^ με:
cpe: fritzbox 7590 + fritzos 7.56
lte stick: Huawei E3372h-153 @stick (non-hilink) mode.
lte stick firmware: 21.333.01.00.00_M_U_01.10 (<- ρώσικο, ξεκλείδωτο...)
sim: gigamax unlimited extra sim
apn: "vpn-internet"
Οπότε, ο παραπάνω συνδυασμός, σήμερα, παίζει ok.
Άλλοι συνδυασμοί stick/firmware/fritzos/sim μπορεί και να μην παίζουν.
Θεωρητικά, αναλόγως θα έπρεπε να παίζει ok και σε σένα με το stick της cosmote (εφόσον το fritzox "βλέπει" το stick)
και την sim του cosmote backup, *γιατί* δεν παίζει η τηλεφωνία...? δεν έχω ιδέα.
Άν έχεις υπομονή το ψάχνεις και επικοινωνείς με cosmote/avm μήπως ξέρουν κάτι.Disclaimer:
-
18-06-23, 21:33 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #99
Σας ευχαριστω για τις απαντησεις και το ενδιαφερον. Αναμενω απο αυριο να δω μηπως εχω καποια ενημερωση απο τη βλαβη που δηλεωσε την παρασκευη η τηλεφωνητρια.
Αρα απορριπτουμε (μαλλον) το ενδεχομενο να φταιει το fritz os
-
18-06-23, 23:06 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #100
Δεν το ξέρω...
Προ μηνών λές το δοκίμασες και ήταν ok.
Αναρωτήσου, απο τότε τι άλλαξε?
To fritzos?
Το stick?
Το firmware του stick?
Και κάλλιστα μπορεί κάτι να έχει αλλάξει παραπάνω, στην υπηρεσία της cosmote,
και να μην έχουμε ιδέα.
Είναι πάμπολα τα sticks, με διάφορα firmwares αναλόγως τι θέλει ο κάθε isp,
πολοί οι συνδυασμοί.
Το σίγουρο είναι το cpe της cosmote + το stick της cosmote + η sim του cosmote backup,
τα υπόλοιπα είναι trial-and-error.
ΥΓ.
Τώρα που το σκέφτομαι, κατα την διάρκεια της lab της ver 7.50,
υπήρξε ένα labor release που σε μένα δεν μου έβλεπε το stick.
Έκανα ένα report στην avm και μια βδομάδα μετά στην επόμενη labor το έβλεπε και έπαιζε ok.
Θέλω να πώ, πρέπει να έχουν γίνει αλλαγές στο fritzos σε ότι έχει να κάνει με τα sticks.
Μια ιδέα είναι να δοκιμάσεις με την τελευταία stable, και αν παίζει εκεί και όχι με την labor,
να κάνεις ένα report στην avm (υποθέτωντας ότι θες να ελπίζεις ότι η stable θα παίζει αύριο με το x stick που έχεις).Disclaimer:
-
19-06-23, 16:17 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #101
Η cosmote δεν εχει ιδεα τι τους γινεται, δυστυχως. Μετα απο προσπαθειες επικοινωνιας με καποιον τεχνικο απο καποιο τεχνικο τμημα, αν δεν εχεις ιντερνετ backup δε μπορουν να το δηλωσουν βλαβη. Αρα ανοιγω τικετ στην avm, μηπως εχω απο εκει καποια τυχη…
-
19-06-23, 16:54 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #102
-
19-06-23, 18:04 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #103
Μου απαντησαν πως αν δεν εχω ενεργοποιημενη την υπηρεσια internet backup, δε μπορουν να δηλωσουν καμια βλαβη. Ασε που μου ειπαν οτι τα fritz δεν υποστηριζουν την εν λογω υπηρεσια.
Αυτα εχω:sim-->https://www.cosmote.gr/eshop/global/...d=ger_20373370
4g stick-->https://www.cosmote.gr/eshop/global/...d=ger_20340499
-
19-06-23, 20:09 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #104
Ε, δεν έχουν άδικο.
Εσύ δηλαδή τι περίμενες, να δηλώσουν βλάβη για υπηρεσία που δεν έχεις?
Το "cosmote internet backup" είναι συγκεκριμένη υπηρεσία, με συγκεκριμένο εξοπλισμό/sim, και την πληρώνεις αναλόγως.
Δεν είναι ένας ευρύτερος όρος που καλύπτει το σενάριο ότι ο χρήστης με τον δικό του εξοπλισμό έστησε failover σε 2ή wan (dsl/lte/ότι)
και άν/όταν δεν του παίζει είναι υποχρεωμένος ο isp να παρέχει υποστήριξη.
Επίσης καλά σου είπαν.
Επισήμως υποστηρίζεται μόνο στα cpe της cosmote.
Εσύ μπορείς αν θες να χρησιμοποιήσεις την sim της υπηρεσίας (και το stick της ενδεχομένως),
με το x router της επιλογής σου.
Άμα σου παίζει ok μια χαρά, αν δεν παίζει μην περιμένεις να ασχοληθεί ο isp με το πρόβλημα σου,
θα σου πει "βάλτο στο δικό μας και θα παίξει", και θάχει και δίκιο.
Αυτών λεχθέντων, με τα fritz γενικά παίζει (ώς μη επίσημα υποστηριζόμενο πάντα, και μπορεί να μην παίζει στο επόμενο fritzos).
Αυτή^ η sim καμία σχέση δεν έχει με το πρόγραμμα "internet backup".
Είναι αναμενόμενο (όπως έγραφα επανειλημμένως και νωρίτερα),
και να μην παίζει με τα apn του cosmote backup, και να μην παίζει η τηλεφωνία.
Και άλλοι χρήστες που έχουν προσπαθήσει να κάνουν register την τηλεφωνία της cosmote
πάνω από 4/5G (*πλην* του cosmote backup) δεν το κατάφεραν.
Θα μου πείς, γιατί μου έπαιζε παλαιότερα? (ή, γιατί παραδόξως παίζει σε μένα με sim gigamax ενώ δεν θα έπρεπε...), ποιος ξέρει...?
Κανονικά δεν θα έπρεπε να παίζει, υποθέτω κάτι διόρθωσαν απο την πλευρά του isp και δεν παίζει πλέον.
Το νούμερο που σου δίνει η cosmote της μορφής +30210xxxxxxx έχει γεωγραφικό προσδιορισμό (το 21 μέρος = Αθήνα).
Νομικά μπορεί να λειτουργεί μόνο στην διεύθυνση που είναι δηλωμένο.
Υποχρεωμένη είναι η cosmote να μην δέχεται sip registration από άλλη σύνδεση.
Εξαίρεση είναι η sim του cosmote backup, που και αυτή έχει γεωγραφικό περιορισμό,
και (θεωρητικά, δεν έχω δοκιμάσει) λειτουργεί μόνο πέριξ της διεύθυνσης που είναι δηλωμένο το τηλέφωνο.
Αυτό^, όπως και όλα τα sticks μπορεί να παίζει λιγότερο η περισσότερο καλά αναλόγως firmware κ' ρυθμίσεων.
Εφόσον το βλέπει το fritzbox και γυρνάει την wan στο lte όταν πέσει η xdsl θεώρησε ότι είναι ok απο συμβατότητα.
Με λίγα λόγια:
Θες να σου παίζει η τηλεφωνία όταν πέφτει η dsl = πληρώνεις μια συνδρομή στο cosmote internet backup και χρησιμοποιείς την sim της υπηρεσίας.
Δεν σε απασχολεί να κάνει failover και η τηλεφωνία = ok, μια οποιαδήποτε sim με data θα είναι ok.Disclaimer:
-
20-06-23, 09:01 Απάντηση: FritzBox + cosmote mobile backup? #105
Δε ζητησα εγω να δηλωθει βλαβη αλλα η τηλεφωνητρια που προφανως δε γνωριζε τιποτα απο οσα της ελεγα και το παραδεχτηκε. Που ουτε εγω ξερω για να της το παιξω ξερολας! Αυτο που ρωτουσα εξ' αρχης ειναι αν υπαρχει καποια αλλαγη/περιορισμος στην τηλεφωνια οταν εχουμε failover της dsl. Εφοσον ομως ξεφευγε απο την πεπατημενη, δεν απαντησαν.
Να εβαζα την επισημη υπηρεσια στο δικο τους cpe, αλλα να αξιζε να ασχοληθεις με το δικο τους cpe!
Οπως ειπα, θα ανοιξω και ενα τικετ, να δουμε τι θα απαντησει και η avm και θα ενημερωσω εδω. Και παλι σ' ευχαριστω για το χρονο σου και τις πληροφοριες που εδωσες!
- - - Updated - - -
Καλημερα! Η avm αρχικα με παρεπεμψε σε αυτο το αρθρο. Για να μη χαλασω την τηλεφωνια over dsl, μπορει καποιος (K1m0n?)να μου επιβεβαιωσει απο τα screenshot εαν εχει τις σωστες ρυθμισεις-επιλογες τικαρισμενες;
Bookmarks