Σελ. 1 από 39 12361121 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 1-15 από 577
 1. #1
  Εγγραφή
  14-04-2003
  Περιοχή
  Πολύδροσο Λακουβοχωρίου
  Ηλικία
  48
  Μηνύματα
  19.563
  Downloads
  11
  Uploads
  2
  Άρθρα
  1
  Ταχύτητα
  50000/5000
  ISP
  COSMOTE
  Router
  ZTE Speedport Entry 2i
  SNR / Attn
  14.6(dB) / 6.2(dB)
  Καθώς τον τελευταίο καιρό, μετά την έναρξη των παροχών γρήγορων ευρυζωνικών ADSL2+ συνδέσεων από τους Έλληνες παρόχους, έχουν ήδη εμφανιστεί αρκετά προβλήματα που έχουν να κάνουν όχι τόσο με την απόσταση από το Α/Κ της περιοχής μας (εξασθένηση), αλλά και κυρίως με την ποιότητα του βρόχου μας (SNR, Signal To Noise Ratio), έφτιαξα έναν μικρό οδηγό.

  Ο οδηγός αυτός είναι όσο γίνεται απλουστευμένος, και σκοπός του είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε την δική μας άκρη του νήματος βρόχου, ώστε να είμαστε σίγουροι όταν δηλώνουμε τις βλάβες βρόχου στον πάροχό μας

  Πριν ξεκινήσουμε όμως τα βήματα μία σημαντική προειδοποίηση: Η εργασία επάνω στα εγκατεστημένα δίκτυα της πολυκατοικίας/οικίας μας και στα απερχόμενα καλώδια του ΟΤΕ απαιτεί την έγγραφη άδεια του διαχειριστή της πολυκατοικίας (εφόσον υπάρχει), και φυσικά του ΟΤΕ, ως δια νόμου υπεύθυνου για την διαχείριση / συντήρηση του τοπικού βρόχου. Η εργασία πάνω στα δίκτυα αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβες, για τις οποίες θα είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι.

  Έλεγχος Γραμμής


  Η διαδικασία είναι χωρισμένη σε βήματα, αποκλείοντας σταδιακά κομμάτια της γραμμής. Εννοείται ότι, αν δεν υπάρχει καμία βελτίωση μετά την ολοκλήρωση του βήματος, τότε δεν φταίει αυτό το κομμάτι της γραμμής. Στόχος μας είναι να φτάσουμε να αποκλείσουμε την βλάβη από το modem/router μέχρι τον κατανεμητή της πολυκατοικίας μας.

  Ο κατανεμητής της πολυκατοικίας είναι ένα ντουλάπι, ξύλινο ή μεταλλικό, που βρίσκεται σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας μας, ή κοντά σε κάποιον χώρο της μονοκατοικίας μας. Το κουτί αυτό περιέχει καλωδιώσεις: α) Την πλεξούδα του ΟΤΕ με τα απερχόμενα καλώδια, δηλαδή αυτά που μας συνδέουν με το KV (ΚΑΦΑΟ), και β) τα ζεύγη καλωδίων που φέρνουν την γραμμή στον χώρο μας. Μέσα επίσης θα βρούμε τις ρεγκλέτες μικτονόμησης, δηλαδή σημεία διασύνδεσης των απερχομένων καλωδίων με τα ζεύγη καλωδίων του σπιτιού μας.

  Σε περίπτωση που είμαστε αρκετά έμπειροι και γνώστες και έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, τότε συνίσταται να πάμε κατευθείαν στον κατανεμητή μας, και συνδέοντας εκεί το modem / router μας μαζί με κάποιο laptop να ελέγξουμε κατευθείαν την γραμμή στο απερχόμενο καλώδιο του βρόχου μας. Εάν κι εκεί πάρουμε ακριβώς τα ίδια στατιστικά που παίρνουμε και στο σπίτι μας, τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό με την δική μας άκρη και πως το πρόβλημα είναι καθ’ ολοκληρίαν στον βρόχο μας.

  Πριν ξεκινήσουμε, είναι πολύ σημαντικό, εφόσον υπάρχει δεύτερη γραμμή adsl στον ίδιο χώρο, να αποσυνδεθεί πλήρως, αν είναι δυνατόν ακόμα και από τον κατανεμητή της πολυκατοικίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει για να είμαστε σίγουροι πως το πρόβλημα στην γραμμή μας δεν είναι αποτέλεσμα του γνωστού φαινομένου crosstalk (παρεμβολές μεταξύ των παράλληλων καλωδίων που φέρουν παρόμοιες συχνότητες).

  Πάμε λοιπόν ένα - ένα τα βήματα:
  1. Εάν υπάρχει splitter μεταξύ του modem/router μας και της τηλεφωνικής πρίζας το αφαιρούμε και δοκιμάζουμε την γραμμή δίχως αυτό. Εάν υπάρχει βελτίωση των στατιστικών της γραμμής μας (κυρίως του θορύβου) τότε φροντίζουμε να αγοράσουμε ένα καλό (επώνυμο) splitter.
  2. Αλλάζουμε το καλώδιο σύνδεσης του modem/router μας με την πρίζα του τηλεφώνου και επαναλαμβάνουμε τον έλεγχο. Εάν η πρίζα του τηλεφώνου μας είναι παλαιά την αλλάζουμε με καινούρια, με προτίμηση σε επώνυμη πρίζα κατηγορίας cat5.
  3. Τοποθετούμε το modem/router μας στην πρώτη πρίζα του σπιτιού. Η πρίζα αυτή είναι συνήθως στον χώρο του σαλονιού μας ή στο χωλ κοντά στην είσοδο του διαμερίσματος. Ανοίγοντας την θα πρέπει να βρούμε ένα ή και δύο ζεύγη περισσότερα από τις υπόλοιπες πρίζες του σπιτιού. Κρατάμε μόνο το ζεύγος που έρχεται από τον κατανεμητή και φέρνει την γραμμή μας, συνδέουμε επάνω του σφιχτά και σίγουρα ένα καλώδιο που από την μία το έχουμε γυμνό και από την άλλη καταλήγει σε βύσμα RJ-11. Συνδέουμε το ρούτερ μας και δοκιμάζουμε τα στατιστικά της γραμμή μας εκεί. Εάν διορθωθούν σημαίνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην εσωτερική καλωδίωση του σπιτιού μας.
  4. Εάν τα παραπάνω δεν βγάλουν κάποιο αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να κάνουμε τον έλεγχο κατευθείαν πάνω στο απερχόμενο του βρόχου μας. Αφού βρούμε τον κατανεμητή της πολυκατοικίας μας εντοπίζουμε το σημείο ένωσης της δικής μας γραμμής. Αφαιρούμε τα καλώδια του απερχόμενου συνδέοντάς τα με βύσμα αντίστοιχο με αυτό της εισόδου του router/modem μας. Συνδέουμε απ’ ευθείας το καλώδιο στο router/modem και ελέγχουμε τα στατιστικά της γραμμής μας. Εφόσον είναι τα ίδια με αυτά που παίρνουμε και στο σπίτι μας, τότε δεν υπάρχει τίποτα κακό με την εσωτερική μας καλωδίωση, αλλά με τον βρόχο μας.
  Μερικές (σημαντικές) παρατηρήσεις:
  • Είναι σπάνιο αλλά όχι αδύνατον για τις κακές επιδόσεις της γραμμής μας να φταίει το router/modem που χρησιμοποιούμε. Γι'αυτό τον λόγο είναι καλό, εφόσον μπορούμε, να δοκιμάσουμε στην γραμμή και κάποιο άλλο router/modem. Θα πρέπει μόνο να είμαστε σίγουροι πως θα το σετάρουμε σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του παρόχου μας.
  • Για να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα της δοκιμής μας θα πρέπει σε κάθε βήμα να αποκλείουμε την υπόλοιπη γραμμή μας. Για παράδειγμα, όταν βάζουμε το router/modem μας στην πρώτη πρίζα τα σπιτιού, είναι καλό να έχουμε αποκόψει την παροχή τηλεφωνίας προς το υπόλοιπο σπίτι, έχοντας πλέον στην πρίζα αυτή μόνο το ζεύγος καλωδίων που έρχεται από τον κατανεμητή μας.
  • Ο έλεγχος στον κατανεμητή μας είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβη, και θα πρέπει να γίνεται από γνώστες του αντικειμένου, και με την ύπαρξη των κατάλληλων εργαλείων. Εάν αποφασίσουμε να εργαστούμε στον κατανεμητή μας, τότε καλό είναι να έχουμε στην διάθεσή μας αυτό ή παρόμοιο εργαλείο για την επανατοποθέτηση των καλωδίων στην ρεγκλέτα
  • Είναι προτιμότερο ο έλεγχος στον κατανεμητή μας να γίνει από εγκεκριμένο ηλεκτρολόγο ή τεχνικό τηλεπικοινωνιών. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον πάροχό μας να μας στείλει τεχνικό για έλεγχο της γραμμής μας.
  • Ο κατανεμητής μας θα πρέπει να είναι περίπου όπως αυτός της εικόνας. Στον συγκεκριμένο κατανεμητή (που έχει τοποθετηθεί από τον ΟΤΕ) έχει σημειωθεί η ακριβής θέση μικτονόμισης του κάθε διαμερίσματος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι σημειώσεις αυτές, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό εργαλείο παραγωγής τόνου που θα μας βοηθήσει να βρούμε το ζεύγος που έρχεται στο σπίτι μας.
  • Θα πρέπει κάπου δίπλα στις ρεγκλέτες να υπάρχει ο αριθμός που την χαρακτηρίζει. Ο αριθμός αυτός μαζί με τον αριθμό θέσης στη ρεγκλέτα προσδιορίζει το σημείο της γραμμής μας. Αν δηλαδή γνωρίζουμε τους αριθμούς αυτούς (π.χ. θέση 23/6 που σημαίνει "ρεγκλέτα 23 / θέση 6") μπορούμε να βρούμε τον βρόχο μας με κλειστά μάτια.
  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: katanemitis.jpg 
Εμφανίσεις: 11341 
Μέγεθος: 196,9 KB 
ID: 20554

  Σχετικά άρθρα:

  Τι είναι τα dB και οι μετρήσεις ποιότητας Signal-to-Noise - Attenuation - Power

  Σε τι ταχύτητες θα κλειδώνει το modem μου στο ADSL2+ και με τι dB;


  Ελπίζω να βοήθησα
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος harris : 10-03-09 στις 21:24.
  Crisis is the time when the old is dead, but the new cannot be born... Antonio Gramsci

 2. #2
  Εγγραφή
  22-09-2003
  Μηνύματα
  75.386
  Downloads
  218
  Uploads
  48
  Άρθρα
  6
  Τύπος
  VDSL2
  Ταχύτητα
  204800/20480
  ISP
  Wind
  Router
  Technicolor DGA4130
  SNR / Attn
  6(dB) / 2.8(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Nice
  We'll build a fortress to keep them out and in a world gone silent I'll be your sound and if they try to hurt you I'll tear them down I'm always with you now....
  I forgot that I might see, so many Beautiful things
  everything that has a beginning has an end
  See the mirror in your eyes-see the truth behind your lies-your lies are haunting me See the reason in your eyes-giving answer to the why- your eyes are haunting me

 3. #3
  Εγγραφή
  22-04-2005
  Περιοχή
  Athens
  Ηλικία
  35
  Μηνύματα
  12.238
  Downloads
  43
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL2+
  Ταχύτητα
  24576/1024
  ISP
  Forthnet
  Path Level
  Interleaved
  Σε ευχαριστούμε Χάρη για τις info

  όπως πάντα σωστός και τέλειος

 4. #4
  Το avatar του μέλους DaveMurray
  DaveMurray Guest
  Πολύ εξυπηρετικό, ευχαριστώ και από την μεριά μου
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος DaveMurray : 14-07-07 στις 02:11.

 5. #5
  Εγγραφή
  26-01-2006
  Περιοχή
  Zauberberg
  Ηλικία
  43
  Μηνύματα
  22.219
  Downloads
  13
  Uploads
  0
  Άρθρα
  13
  Ταχύτητα
  51200/5120
  ISP
  HOL
  DSLAM
  H.O.L. - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  Router
  ZTE ZXHN H168N
  SNR / Attn
  25(dB) / 7(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Πολυ ωραίος οδηγος και πολυ επεξεγηματική η φωτογραφία...
  Ευγε Χαρη.

 6. #6
  Εγγραφή
  13-06-2007
  Περιοχή
  Στο Ιατρείον
  Μηνύματα
  1.407
  Downloads
  35
  Uploads
  0
  Τύπος
  FTTB
  ISP
  Μεριζόμενο
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΙΟΣ
  Path Level
  Fastpath
  Η κλιμακτήριος διαρκεί 6-24 μήνες και χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα όπως εξάψεις, εφιδρώσεις αυπνία, αύξηση αρτηριακής πίεσης,αλλαγή διάθεσης,άγχος,ανησυχία κ.α.

 7. #7
  Εγγραφή
  15-12-2005
  Μηνύματα
  175
  Downloads
  8
  Uploads
  0
  Τύπος
  VDSL2
  Ταχύτητα
  49998/4996
  ISP
  Wind
  DSLAM
  Wind - ΧΟΛΑΡΓΟΣ
  Router
  ZTE H168N
  SNR / Attn
  31.4(dB) / 6.5(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Απλο, κατανοητο, επεξηγηματικοτατο

 8. #8
  Εγγραφή
  13-10-2005
  Περιοχή
  Αθήνα
  Ηλικία
  58
  Μηνύματα
  8.717
  Downloads
  28
  Uploads
  0
  Τύπος
  VDSL2
  Ταχύτητα
  50/5
  ISP
  COSMOTE
  Router
  Speedport Plus
  σωστός οδηγός


 9. #9
  Εγγραφή
  15-03-2007
  Περιοχή
  Μαρκόπουλο Μεσογαίας
  Ηλικία
  29
  Μηνύματα
  9.046
  Downloads
  4
  Uploads
  0
  Τύπος
  VDSL2
  Ταχύτητα
  49000/4998
  ISP
  ΟΤΕ Conn-x
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
  Router
  I don't remember
  SNR / Attn
  (dB) / 10(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Άριστος ο οδηγός, Χάρη.
  Ούτε σε όλους έχει αφαιρεθεί με βάναυσο-γκεμπελικό χειρουργείο, το μέρος του εγκεφάλου που συμπαθεί τον Επίτιμο. 10. #10
  Εγγραφή
  14-01-2007
  Μηνύματα
  2.591
  Downloads
  1
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL OTE
  Ταχύτητα
  768/192
  ISP
  OTEnet
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
  Router
  speedtouch 585i

 11. #11
  Εγγραφή
  13-10-2005
  Περιοχή
  Αθήνα
  Ηλικία
  58
  Μηνύματα
  8.717
  Downloads
  28
  Uploads
  0
  Τύπος
  VDSL2
  Ταχύτητα
  50/5
  ISP
  COSMOTE
  Router
  Speedport Plus
  στις ρεγκλέτες μικτονομησης των εσωτερικών καλωδίων αντιστοιχούν ένα . δύο ή τρία συνήθως ζεύγη καλωδίων για κάθε διαμέρισμα . Παίζει ρόλο (απο άποψη ποιότητας) με ποιό από αυτά τα ζεύγη θα συνδεθεί το δισύρματο καλώδιο που έρχεται απο το ΚΑΦΑΟ ?. Εννοείται φυσικά ότι στην κεντρική πρίζα του διαμερίσματος θα συνδέσουμε το σωστό ζεύγος καλωδίων.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Tem : 14-07-07 στις 10:51.


 12. #12
  Εγγραφή
  14-04-2003
  Περιοχή
  Πολύδροσο Λακουβοχωρίου
  Ηλικία
  48
  Μηνύματα
  19.563
  Downloads
  11
  Uploads
  2
  Άρθρα
  1
  Ταχύτητα
  50000/5000
  ISP
  COSMOTE
  Router
  ZTE Speedport Entry 2i
  SNR / Attn
  14.6(dB) / 6.2(dB)
  Σας ευχαριστώ όλους

  Έγιναν κάποιες μικρές διορθώσεις ορολογίας και προστέθηκε και μία ακόμα παρατήρηση που πιστεύω ότι το βελτιώνουν αρκετά. Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια το μέλος foyltaka για τις διορθώσεις αυτές


  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Tem Εμφάνιση μηνυμάτων
  στις ρεγκλέτες μικτονομησης των εσωτερικών καλωδίων αντιστοιχούν ένα . δύο ή τρία συνήθως ζεύγη καλωδίων για κάθε διαμέρισμα . Παίζει ρόλο (απο άποψη ποιότητας) με ποιό από αυτά τα ζεύγη θα συνδεθεί το δισύρματο καλώδιο που έρχεται απο το ΚΑΦΑΟ ?. Εννοείται φυσικά ότι στην κεντρική πρίζα του διαμερίσματος θα συνδέσουμε το σωστό ζεύγος καλωδίων.
  Τρίτο ζεύγος από τον κατανεμητή στο διαμέρισμα είναι πολύ σπάνια περίπτωση... το σύνηθες είναι δύο

  Πάντως, ναι... σε περίπτωση που έχουμε πρόβλημα καλό είναι να δοκιμάσουμε και το άλλο ζεύγος που έρχεται στο διαμέρισμα, ή ακόμα και συνδιασμό τους
  Crisis is the time when the old is dead, but the new cannot be born... Antonio Gramsci

 13. #13
  Εγγραφή
  08-02-2007
  Μηνύματα
  1.413
  Downloads
  7
  Uploads
  0
  ISP
  ΟΤΕ
  2 βδομάδες πριν την δημοσίευση του οδηγού σου, έκανα τις διαδικασίες που περιγράφεις.
  Προσπαθούσα να βρω γιατί είχε προβλήματα η γραμμή μου.
  Ο έλεγχος είχε θετικά αποτελέσματα και η βλάβη στην εσωτερική καλωδίωση αποκαταστάθηκε, καθώς και η ποιότητα της γραμμής.

  Ομολογώ, πως περιγράφεις με απλό τρόπο και σαφήνεια, κάτι που θα ήθελα να είχα διαβάσει, πριν το επιχειρήσω. Μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμος οδηγός για πολλούς.

  Θέλω να τονίσω ότι η παρουσία 2 ADSL γραμμών στον ίδιο χώρο, αναδεικνύει το πρόβλημα της εσωτερικής καλωδίωσης - αν υπάρχει κάποιο.

  Τώρα, αν κάποιος ενδιαφέρεται και για real life παράδειγμα: 01-07-07 & 09-07-07

 14. #14
  Εγγραφή
  14-04-2003
  Περιοχή
  Πολύδροσο Λακουβοχωρίου
  Ηλικία
  48
  Μηνύματα
  19.563
  Downloads
  11
  Uploads
  2
  Άρθρα
  1
  Ταχύτητα
  50000/5000
  ISP
  COSMOTE
  Router
  ZTE Speedport Entry 2i
  SNR / Attn
  14.6(dB) / 6.2(dB)
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από dimpard Εμφάνιση μηνυμάτων
  Θέλω να τονίσω ότι η παρουσία 2 ADSL γραμμών στον ίδιο χώρο, αναδεικνύει το πρόβλημα της εσωτερικής καλωδίωσης - αν υπάρχει κάποιο.

  Τώρα, αν κάποιος ενδιαφέρεται και για real life παράδειγμα: 01-07-07 & 09-07-07
  Αποτελείς το ζωντανό παράδειγμα πως πρώτα πρέπει να ελέγχουμε το άκρο μας και μετά να γκρινιάζουμε για του παρόχους μας και τον βρόχο μας
  Crisis is the time when the old is dead, but the new cannot be born... Antonio Gramsci

 15. #15
  Εγγραφή
  05-09-2005
  Ηλικία
  36
  Μηνύματα
  4.573
  Downloads
  6
  Uploads
  0
  Ταχύτητα
  14/1
  ISP
  HOL
  DSLAM
  HOL - ΤΟΥΜΠΑ
  Είμαι ο μόνος που το βρίσκει επικίνδυνο και δύσκολο να βάλω χεράκι στον κατανεμητή;

  Στο σπίτι έχουμε δύο πρίζες, μια κεντρική και μια σε ένα δωμάτιο, στη κεντρική υπάρχουν δύο ζευγάρια στο δωμάτιο ένα. Το modem είναι συνδεδεμένο στη κεντρική και το τηλέφωνο στο δωμάτιο. Έχω αλλάξει και τη κεντρική πρίζα του σπιτιού αλλά βελτίωση δεν είδα. Υπάρχει περίπτωση να κάνει τη ζημιά η δεύτερη πρίζα η οποία δεν έχει σχέση με το μόντεμ; Επίσης στη κεντρική πρίζα πρέπει να έχω συνδεδεμένα και τα δύο ζευγάρια για να έχω τηλέφωνο στην άλλη πριζα και internet στη κεντρική, είναι λογικο;

  Τα στατιστικά της γραμμής μου είναι: 16downstream και 3upstream attenuation, και 6downstream θόρυβος, upstream δε θυμάμαι πάντως είναι πολύ καλό. Οι συχρονισμοί παίζουν απο 14.5 μεχρι 16.5 mbps.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nrg_polini : 17-07-07 στις 00:24.

Σελ. 1 από 39 12361121 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

 1. Μηνύματα: 8
  Τελευταίο Μήνυμα: 17-04-08, 00:52
 2. Ελεγχος γραμμής
  Από sgatz στο φόρουμ ADSL
  Μηνύματα: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 12-01-08, 12:28
 3. Πρόβλημα με τον συγχρονισμό της γραμμής
  Από dreamkiller_gr στο φόρουμ Wind
  Μηνύματα: 25
  Τελευταίο Μήνυμα: 10-05-07, 18:26
 4. Μηνύματα: 11
  Τελευταίο Μήνυμα: 20-12-04, 03:51
 5. Μηνύματα: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 21-11-04, 21:45

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
 •  
 • Τα BB code είναι σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Το [IMG] είναι σε λειτουργία
 • Το [VIDEO] είναι σε λειτουργία
 • Το HTML είναι εκτός λειτουργίας