Καλημερα σε ολους.
Εχω εναν hp laserjet p1102w στα χερια μου απο χτες. Τα τελευταια 7+ χρονια ηταν συνδεδεμενος στο ασυρματο δικτυο ενος σπιτιου και σε αυτον εκτυπωνε το μοναδικο λαπτοπ που εχει το σπιτι χωρις κανενα προβλημα.
Αυτες τις μερες, ο χρηστης θελησε να αλλαξει το ssid και το κλειδι του ρουτερ γιατι πιστευε οτι καποιος του κλεβει ιντερνετ, μιας και αυτα που ειχε ηδη, παρολο που δεν ηταν στοκ, ηταν προφανη για καποιον που εμενε εκει κοντα (πχ ssid mitsos και κωδικος 6969696969).
Και με την αλλαγη και την εκ νεου εγκατασταση του εκτυπωτη αρχισανε τα προβληματα. Τα παραθετω απο το λιγοτερο στο περισσοτερο σημαντικο και οποιος εχει καμια ιδεα ας ποσταρει. Για τα περισσοτερα απο τα παρακατω υποψιαζομαι οτι μαλλον ο driver που δινει η hp, ο οποιος ανανεωθηκε περυσι btw, ειναι προβληματικος.
1) Τις περισσοτερες φορες δεν τηρει τους χρονους που εχω ορισει για αναμονη και αυτοματη απενεργοποιηση. Τις εχω βαλει δοκιμαστικα σε 1 λεπτο και 30 λεπτα αντιστοιχα, αλλα τυχαινει να μπει στην αναμονη μετα απο 30+ πχ και να απενεργοποιηθει μετα απο ωρες. Οταν ειναι σε αναμονη εχει τα παντα σβηστα εκτος απο το πρασινο λεντακι που αναβοσβηνει, που ειναι η σωστη συμπεριφορα.
2) Τις περισσοτερες φορες δεν επανερχεται απο την αναμονη οταν του ερχεται μια εκτυπωση. Ο πιο απλος τροπος που εχω βρει για να τον ξυπνησω ειναι να πατησω μια φορα το κουμπι του cancel, ελπιζοντας παντα να μην ακυρωσει την εκτυπωση ή να μην κολλησει την ουρα. Τυχαινει επισης να ειναι κανονικα σε λειτουργια, να του ερθει μια εκτυπωση και να μην κουνηθει καν!
3) Δεν τυπωνει πλεον και απο τις 2 πλευρες του χαρτιου. Η επιλογη υπαρχει κανονικα στις ρυθμισεις εκτυπωσεις και καποτε δουλευε, ζητωντας απο το χρηστη να βαλει ξανα το χαρτι μεσα. Τωρα πλεον δεν το κανει. Και το περιεργο ειναι πως απο ενα εγγραφο 2 σελιδων πχ, τυπωνει πρωτα την δευτερη και μετα αναβοσβηνει το Χ για ακυρωση, παρολο που τρεχει ακομα η print job στην ουρα εκτυπωσης και εχει φυλλα κανονικα.
4) Τυπωνει οσες φορες του ερθει, κυριολεκτικα. Μπορει πχ να δωσω ενα εγγραφο 1 σελιδας και να το τυπωσει 4 φορες! Ακομα και πραγματα που δεν απαιτουν pc για να γινουν, αρα προβληματικο driver ή pebcak, πχ η κατασταση δικτυου του που βγαινει με παρατεταμενο πατημα του Χ, τυπωνονται καμια φορα 2+ φορες!
Αυτα θυμαμαι τωρα. Αν μου ερθει κατι αλλο αργοτερα, θα το ποσταρω.
Btw, ξερει κανεις πως καταργω εναν εκτυπωτη δικτυου μεσα απο το device manager ωστε να ειμαι σιγουρος οτι εχει παρει ποδι και ο προβληματικος driver του?
Εμφάνιση 1-11 από 11
-
10-10-20, 13:20 Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #1ديميتريس
-
10-10-20, 13:31 Απάντηση: Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #2
Εξορκιστή σκέφτηκες να καλέσεις;
Το 4 μπορεί να είναι απο θέμα δικτύου, να χάνει δηλαδή πακέτα και με αποτέλεσμα να πρέπει να τα ξαναστείλει
Το 3 Θα πρέπει να δεί αν έχει πειράξει κάτι στις ρυθμίσεις
το 2 και το 1 πάλι μπορεί να είναι απο θέμα χαμένων πακέτων
Μπορείς να πας απο τον πίνακα έλεγχου και να κάνεις κατάργηση του προγράμματος οδήγησης της Hp, αν δεν υπάρχει το να κάνεις κατάργηση της συσκευής συνήθως φτάνει. Μέτα κάνεις προσθήκη εκτυπωτή και αν σε ρωτήσει αν θέλεις να κρατήσεις το παλιό πρόγραμμα ή το καινούργιο επιλέγεις το καινούργιο.
Θα κοιτούσα όμως και το ασύρματο, ίσως το κανάλι να θέλει αλλαγή
-
10-10-20, 13:48 Απάντηση: Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #3
> Και με την αλλαγη και την εκ νεου εγκατασταση του εκτυπωτη αρχισανε τα προβληματα.
Γιατί δεν έγινε απλά αλλαγή του password χωρίς το κόκκινο ?
Με άλλο PC δοκιμασες μήπως ο driver για αλλο OS είναι καλύτερος ?
Αυτό το δοκιμάσε μπας και βγάλει κάτι ?
HP Print and Scan Doctor for Windows
5.4.1.013 11.5 MB 24 Σεπ 2020
Επίσης βλέπω φρέσκο και αυτο
Βοηθητικό πρόγραμμα ενημέρωσης υλικολογισμικού HP LaserJet P1102w, P1109w
20200617 5.4 MB 13 Ιουλ 2020
https://support.hp.com/gr-el/drivers.../model/4110306
-
10-10-20, 13:51 Απάντηση: Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #4
-
10-10-20, 17:52 Απάντηση: Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #5
Να τα παρω ενα ενα.
Για αρχη, ειναι σε 64αρια w7, οποτε ο driver ειναι οσο παλιος λεω. Αυτος του 2020 ειναι για τα 10. 64αρια w7 εχω και στο συστημα μου που τον σεταρισα χτες και κανει οσα αναφερω εκτος απο το 4 (ακομα). Γραφω παρακατω πως τον σεταρισα στο δικο μου pc.
Δεν εγινε απλα αλλαγη του ssid και του κλειδιου επειδη δεν εμπαινε με τιποτα στο web interface του. Ο εκτυπωτης ηταν πχ στην 192.168.1.10, τσεκαρισμενο απο το web interface του 2i και απο το fing στο κινητο, αλλα στον browser δεν ανοιγε. Επισης δεν ανοιγε ουτε με την πορτα διπλα, καποια 3xxxx που αναφεροταν καπου, πχ 192.168.168.1.10:3xxxx.
Γιαυτο αναγκαστικα να χρησιμοποιησω το προγραμμα της hp, που στην αρχη απαιτει να συνδεθει ο εκτυπωτης ενσυρματα για να ρυθμιστει, οποτε λογικα του περναει τις ρυθμισεις του wifi παιρνοντας τες απο το λειτουργικο κατευεθιαν. Ειναι η εφαρμογη των 160ΜΒ που δινει η hp. Αυτο λογικα θα εκανε και εγκατασταση του φρεσκου driver.
Στο δικο μου σαυρματο και pc τωρα. Αφου καθαρισα τις ρυθμισεις που εχει για το wifi πατωντας το κουμπι του wifi και το X, το συνδεσα στο δικτυο μου ασυρματο μεσω wps. Συνδεθηκα μετα στο web interface του και αλλαξα οτι λεω παραπανω για την αναμονη και την απενεργοποιηση.
Στο λινουξ, παρολο που τον βρηκε το cups, δεν τυπωσε οταν του εστειλα κατι, οποτε αναγκαστικα τον εσβησα και τον ξαναπερασα μεσω του hplip (utility της hp για το σεταρισμα των εκτυπωτων της σε λινουξ). Τοτε δουλεψε κανονικα, μιας και το hplip κατεβασε και καποιο αρχειο που δεν υπηρχε πριν, αλλα και παλι εχει τα κουσουρια 1, 2 και 3. Βασικα, στο λινουξ δεν υπαρχει πουθενα η επιλογη για εκτυπωση και απο τις 2 πλευρες.
Στα windows τον βρηκε αμεσως απο την προσθηκη εκτυπωτη, αλλα επειδη εκει δεν το αφηνω να ψαξει στο windows update για drivers, ειχα κατεβασει απο πριν τον παλιοτερο απο τους 2 που δινει η hp για τα 7 και τον εγκατεστησα με have disk κλπ. Αλλα ουτε με αυτον τυπωνει και στις 2 οψεις, παρολο που δινετια η επιλογη. Τυπωνει την μια και τερμα, αναβει μετα το Χ για ακυρωση.
Τελος, αυτο με το ασυρματο και το καναλι ισως να ισχυει. Εδω που ειμαι εγω υπαρχουν 2 ασυρματα (το δικο μου και του γειτονα) σε καναλια που δεν εχουν καμια σχεση μεταξυ τους (11 και 3). Αλλα ο ιδιοκτητης του μενει στο κεντρο της πολης και γινεται Ο χαμος απο ασυρματα στην περιοχη. Αυτο θα το τσεκαρω αυριο ή τη Δευτερα καλυτερα.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jim_p : 11-10-20 στις 08:18.
ديميتريس
-
10-10-20, 18:39 Απάντηση: Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #6
-
10-10-20, 19:49 Απάντηση: Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #7
Ρε συ τώρα το είδα, ο εκτυπωτής σου δεν έχει διπλή όψη αυτόματα, αν είχε θα είχε μέσα το γράμμα D στην περιγραφή του, όποτε σωστά σου κάνει το 3.
Το ότι δεν έχεις πρόσβαση στο μενου του εκτυπωτή στο wifi του γνωστού δες μήπως έχει επιλέξει τίποτα κανένα isolation για το ασύρματο
-
10-10-20, 20:20 Απάντηση: Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #8
Εχει σιγουρα το 2 και το 3. Το 4 επειδη ειναι random δεν μπορω να το επιβεβαιωσω. Δεν βολευει η ενσυρματη συνδεση τον ιδιοκτητη ομως. Btw, ενσυρματα = μεσω καλωδιο usb μιας και δεν εχει ethernet.
Μα δεν ειπα για αυτοματα, χειροκινητα γινεται ετσι κι αλλιως. Τυπωνεται το χαρτι, βγαινει το prompt στο pc για να το ξαναβαλει και το ξαναβαζει ο χρηστης για να τυπωθει και απο την αλλη. Ετσι γινοταν καποτε ειπε ο ιδιοκτητης. Αυτο ισως να ειναι και λειτουργια που λογω της ηλικιας του εκτυπωτη να εχει χαλασει. Για να παρετε μια ιδεα, ολα αυτα τα χρονια εχει τυπωσει συνολικα 17909 σελιδες!
Αυτο για το isolation κλπ το αφηνουμε επειδη ειναι προβλημα που ανηκει στο παρελθον. Ξαναστηθηκε απο την αρχη, σε 3 λειτουργικα και φαινεται κανονικα στον web browser. Οταν μπει ξανα στη θεση του θα του βαλω σταθερη ip ή θα ενεργοποιησω το bonjour για να μην χαθει ξανα.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jim_p : 10-10-20 στις 20:27.
ديميتريس
-
12-10-20, 14:49 Απάντηση: Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #9
Παρατηρησα οτι η hp δινει προγραμμα ενημερωσης του fw, το "Βοηθητικό πρόγραμμα ενημέρωσης υλικολογισμικού HP LaserJet P1102w, P1109w".
Εκανα και αυτη την ενημερωση λοιπον, αλλα δεν αλλαξε κατι. Τουλαχιστον στα χερια μου δεν εμφανισε ποτε το 4, παρολο που σε μια εκτυπωση πηρε το χαρτι μεχρι τα μισα και αναγκαστηκα να την ακυρωσω, να τον ξεμπλοκαρω και να την ξαναδωσω.
- - - Updated - - -
Ο εκτυπωτης ξαναπηγε στη θεση του, απεκτησε σταθερη ip, εγκατασταθηκε με το driver που δινει η σελιδα και οχι με την εφαρμογη της hp, βγαζοντας αυτον που ειχε ηδη. Αποτελεσμα? Στην 1η εκτυπωση που εκανε, που ηταν 4 σελιδες, εβγαλε 8, κανοντας τη 2 φορες. Ισως να την ξανατυπωνε αν δεν παταγα το cancel με μανια :P
Και οταν ζητηθηκε εκτυπωση και απο τις 2 πλευρες, εβγαλε απλα την δευτερη και εμεινε εκει. Το doctor app που προταθηκε παραπανω τα βλεπει ολα ροδινα παντως.
Για το ασυρματο τωρα. Στη γειτονια γινεται ο χαμος απο ασυρματα σε ολο το ευρος των καναλιων. Το καναλι 3 εινια λιγο λιγοτερο πιτα απο τα υπολοιπα. Το δικο του ασυρματο ηταν στο καναλι 1, μαζι με αλλα 3, οποτε το πηγα στο 3, αλλα δεν αλλαξε κατι. Στο σπιτι επισης υπαρχει και ενα repeater (το γνωστο της tplink), για να αναμεταδιδει το σημα σε καποια δυσκολα μερη, πχ στο μπαλκονι. Βγαζοντας το εκτος δεν εχει καμια διαφορα στα του εκτυπωτη.
Τα προβληματα 1 και 2 παρεμειναν, αλλα επειδη ειναι ανευ σημασιας μπροστα στα αλλα 2 τα παραβλεπουμε. Αν εχει κανεις καμια ιδεα... Απο εδω και περα θα χρησιμοποιηθει μεσω usb, ωστε να προλαμβανεται οσο γινετια το προβλημα 4 που ειναι το σημαντικοτερο λογω κοστους στα αναλωσιμα.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jim_p : 13-10-20 στις 08:36.
ديميتريس
-
11-11-24, 14:18 Απάντηση: Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #10
Ανασυρω το θεμα μου 4 χρονια μετα γιατι πριν λιγους μηνες κληρονομησα τον συγκεκριμενο εκτυπωτη! Ειχε μπει σε αχρηστια απο το 2022 που ο συγχωρεμενος κατοχος του ξεκινησε να εχει σοβαρα προβληματα υγειας. Μεχρι τοτε ειχε τυπωσει 13,8k σελιδες!
Τον συνδεσα στο δικο μου ασυρματο, το hplip τον ειδε κανονικοτατα και εχω τυπωσει μερικες σελιδες απο τοτε, αλλα ηταν ολες μονες. Το προβλημα 3 που λεω, που σταματησε να τυπωνει μπρος πισω, πρεπει να οφειλεται σε καποιο firmware update. Το τελευταιο του εινια απο το 2020 και εχουν παραπονεθει και αλλοι, ακομα και πριν απο τοτε, για το συγκεκριμενο feature που χαθηκε ξαφνικα. Planned obsolescence απο τους ειδικους στο ειδος.
Τις επομενες μερες θα γραψω για τις δοκιμες που εκανα σε πιο trendy λειτουργικα, aka w10 και w11, και ποσο ευκολα τον βρηκανε.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jim_p : 11-11-24 στις 14:35.
ديميتريس
-
08-02-25, 00:07 Απάντηση: Περιεργα προβληματα σε ασυρματο εκτυπωτη #11
Μπαίνει κανονικά σε αναμονή μετά από τα 5 λεπτά
Ξυπνάει χωρίς πρόβλημα από κατάσταση αναμονής. Και από Windows και από Linux (Debian, KDE Neon).
Η επιλογή "Manually Print on Both Sides" υπάρχει μόνο στον Windows driver και λειτουργεί κανονικά. Βγάζει μήνυμα να τοποθετήσεις τις τυπωμένες σελίδες και περιμένει να τυπώσει τις υπόλοιπες αφού πατήσεις ΟΚ.
Στο Debian το duplex είναι εντελώς απενεργοποιημένο.
Κανένα τέτοιο πρόβλημα εδώ.
Bookmarks