Σας παραθέτω τις ρυθμίσεις που έχω κάνει στο mt για να λειτουργήσει η οπτικη στο σπιτι. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αυτές που λειτύργησαν σε εμένα , μπορεί σε άλλες εγκαταστάσεις να χρειάζεται κάτι διαφορετικό ή λιγότερα
Ας αρχίσουμε με το την θύρα που υποδέχεται το δίκτυο μετά το ont. Δημιούργησα 3 vlan με id 835 (internet) , 836 (tv, management), 837(voip)
δημιούργησα μια ppoe κλήση για το vlan 835Κώδικας:/interface vlan add interface=ether01-WAN name=vlan-835 vlan-id=835 add interface=ether01-WAN name=vlan-836 vlan-id=836 add interface=ether01-WAN name=vlan-837 vlan-id=837
δημιούργησα ενα dhcp client για το vlan 836Κώδικας:/interface pppoe-client add add-default-route=yes disabled=no interface=vlan-835 max-mru=1492 max-mtu=1492 name=vodafone-internet password=pass use-peer-dns=yes \ user=guest@adsl.gr
στο firewall δήλωσα να κάνει masqurade τo 836 και το ppoe-clientΚώδικας:/ip dhcp-client add add-default-route=special-classless disabled=no interface=vlan-836 use-peer-ntp=no
απο τα routes έσβησα το 0.0.0.0 που εχει gateway το δικτυο απο το 836. (παρολο που έβαλα μόνο special classless)Κώδικας:add action=masquerade chain=srcnat ipsec-policy=out,none out-interface=vodafone-internet add action=masquerade chain=srcnat ipsec-policy=out,none out-interface=vlan-836
έκανα ένα bridge το 837 με μια πόρτα επιπλεόν για το τηλεφωνικό κέντρο
αυτά απο το mikrotik , επόμενο asterisk serverΚώδικας:/interface bridge port add bridge=bridge-voip interface=vlan-837 add bridge=bridge-voip interface="ether02-VOIP VLAN"
Στο etc/hosts του server συμπλήρωσα
δημιούργησα ένα sip trunk με τα παρακάτωΚώδικας:ngn.hol.net 10.120.65.8
Πάει και αυτό , πάμε τώρα vodafone tv . Έχω το πακέτο με τα αθλητικά για αυτό έκανα πριν το vlan 836 , είδα πως ζητά κάτι από τον dns 10.118.χχχ.χχχ και του το πρόσφερα λοιπόν. Δήλωσα στατική ip και DNS και δεν έχει φάει κανένα κόλλημα! οπότε το αφήνω έτσι , αφού παίζει μια χαρα.Κώδικας:Trunk name Vodafone Outbound caller id 2XXXXXXXXX Sip Settings Outgoing Settings Trunk name ngn.hol.net username=2XXXXXXXXX@ngn.hol.net [<- εδώ βάζετε τον αριθμό σας] secret=XXXXXXXX [<- εδω΄θα βάλετε τον κωδικό που έχετε βρει με τον κατάλληλο τροπο!] port=5060 host=ngn.hol.net fromdomain=ngn.hol.net outboundproxy=ngn.hol.net type=peer context=from-trunk ignoresdpversion=yes Autoframing=yes insecure=port,invite session-timers=refuse fromuser=2ΧΧΧΧΧΧΧΧ [<- πάλι ο αριθμός σας] qualify=500 nat=no dtmfmode=rfc2833 allow=g.722,alaw Incoming Settings User context : voda-in host=ngn.hol.net canreinvite=no ignoresdpversion=yes type=peer insecure=port,invite dtmfmode=rfc2833 disallow=all allow=g.722,alaw qualify=yes nat=no session-timers=refuse context=from-trunk register string: 2XXXXXXXXX:XXXXXXXX@ngn.hol.net/2XXXXXXXXX [<- ο αριθμός σας μετα το password και μετά το / ξανά ο αριθμός σας] Έκανα ενα outbound route Route name : Vodafone Route cid : 2XXXXXXXXX [ ο αριθμός σας] Trunk sequence : vodafone Dial paterns 1XX 13XXX 2XXXXXXXXX 69XXXXXXXX 00XXXXXXXXXXXX Έκανα ένα inbound route που απλά δήλωσα όλα τα DID να παιρνούν προς τα extensions
Δεν λέω πως είναι ολόσωστες οι ρυθμίσεις μου , αλλά με αυτές λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες που έχω. Αν έχετε να συμπληρώσετε ή να αφαιρέσετε κάτι ή να προτείνετε κάποια διαφορετική προσέγγιση , πείτε μου.
Αυτό που δεν συμπλήρωσα πριν είναι πως ipv6 στην οπτική δεν βλέπω ακόμη...κρίμα...
Εμφάνιση 1-15 από 79
-
29-05-21, 13:52 Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ditheo : 30-05-21 στις 00:35.
-
29-05-21, 19:01 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #2
το Η300s το έχεις τελείως εκτός ?
LL
29-05-21, 20:00 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #3
Προφανως και δεν χρειαζεται καθολου το h300, και γενικοτερα στο ftth δεν ειναι υποχρεωτικο το router του παροχου.
Οσο για το ipv6 της voda, προφανως και δεν θα εχεις μεχρι να δεησουν να το φτιαξουν κεντρικα οι ξεφτιλες.
-
29-05-21, 21:10 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #4
-
30-05-21, 00:30 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #5
-
30-05-21, 14:19 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #6
-
30-05-21, 17:54 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #7
Μάλλον η διατύπωση μου δεν είναι σωστή. Στατική και καρφωτούς dns έχω βάλει στο μηχανάκι της vodafone tv. το vlan 836 παίρνει dhcp απο το εσωτερικό της vodafone. Βλέπω πως σε 2 ημέρες έχει τραβήξει 35 gigabyte , οπότε η κίνηση της τηλεόρασης γίνεται από εκεί.
-
30-05-21, 18:06 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #8LL
30-05-21, 19:30 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #9
Ναι έτσι το έχω το 836 .
O asterisk τρέχει σε ένα rpi 4 με 2 κάρτες δικτύου. Η μία είναι κουμπωμενη στο εσωτερικό δίκτυο και η άλλη παίρνει dhcp διεύθυνση από το 837. Έχω το vlan bridge με μια πόρτα του Mikrotik.
-
25-07-21, 09:12 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #10
Θα μπορούσαμε να έχουμε το h300, πίσω από το mikrotik, μόνο για την τηλεφωνία;
-
25-07-21, 09:16 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #11LL
25-07-21, 12:57 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #12
-
26-07-21, 10:39 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #13
Τα VLAN 835 (ppoe-client) και 836 τα έκανες NAT στο ίδιο internal Subnet ? (Π.Χ και τα δύο VLAN πάνε στο 192.168.1.1 /24 ?)
Sorry αλλα είμαι "Σισκάς" δεν έχω πείρα με mikrotik...
.
-
26-07-21, 13:04 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #14LL
26-07-21, 13:21 Απάντηση: Vodafone FTTH (internet, Voip, TV) & Mikrotik Settings #15
Αυτά που μου γράφεις είναι απόλυτα κατανοητά.
Εγώ άλλο ρωτάω.
Για τις γραμμές
add action=masquerade chain=srcnat ipsec-policy=out,none out-interface=vodafone-internet
add action=masquerade chain=srcnat ipsec-policy=out,none out-interface=vlan-836
Για ποιό λόγο κάνεις ΝΑΤ και το VLAN 836, και το VLAN 835 πάνω στο εσωτερικό δίκτυο ?
Και γιατί μετά βάζεις καρφωτή IP στο TV-Box της Vodafone ??
.
Bookmarks