Ξυπναω το πρωι, προσευχη στην OOKLA.
Πεφτω για υπνο το βραδυ, προσευχη στην OOKLA.
Εμ δεν ειναι ετσι η ζωη!
Η πραγματικη αποδοση αφορα ολοκληρη την "εφοδιαστικη αλυσιδα", απο το κινητο μεχρι την Google κλπ.
Εγω ειμαι ευχαριστημενος να μου γεμιζει γρηγορα το Google Earth στο κινητο / tablet με τρισδιαστατο τοπιο, βουνα, κτιρια, ολα. Κι αυτο δεν χρειαζεται γιγα-ταχυτητες...
Προφανως και η Cat. 13 μου κανει μια χαρα, ποσο μαλλον η Cat. 18. Οποτε αναμενωμεν το νεο LHGG, τιμες και διαθεσιμοτητα (τρομαρα μας).
Εμφάνιση 121-135 από 475
-
01-04-22, 10:31 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #121
-
07-04-22, 11:23 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #122
Έχω την κεραία ANOR5G20WT από τη Nedis, και τη δοκίμασα λίγο πρόχειρα, με πολύ καλά (νομίζω) αποτελέσματα.
Στο σημείο που βρίσκομαι, συνδέομαι πάντα με την 1793 (cell 459010) η οποία είναι μια χαρά από στατιστικά, αλλά από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ, λόγω του σημείου που βρίσκεται, εξυπηρετεί πολύ κόσμο και η ταχύτητα έχει αισθητή πτώση. Στόχευσα στο περίπου προς την 6230 στην οποία μπορούσα να κλειδώσω μόνο αν έβγαζα τη Β3 και με cell lock (γιατί αλλιώς από ανακλάσεις ίσως με έστελνε στην 6395) και τώρα κατάφερα να συνδεθώ εκεί αυτόματα και μάλιστα με πολύ καλό signal quality. Το επιπλέον θετικό είναι ότι υπάρχει διαθέσιμο CA εκεί και οι ταχύτητες είναι πολύ καλές όλη τη μέρα.
Έχω 2 ερωτήσεις, επειδή αυτή η κεραία έρχεται με 2 x 2.5m καλώδια, κι εγώ δεν χρειάζομαι τόσο μεγάλο μήκος, είναι καλύτερα να τα κόψω στα 50-60cm και να βάλω 2 sma connectors ή να την αφήσω όπως είναι; Στη 2η περίπτωση (που δεν θα μικρύνω τα καλώδια) πρέπει να μείνουν τυλιγμένα, ή είναι καλύτερα να τα "απλώσω" και να τοποθετήσω την κεραία λίγο πιο μακριά;
Και η 2η ερώτηση, μια τέτοιου τύπου βάση για να μπορώ να ρυθμίσω και λίγο την κλίση, θα είναι οκ; Θα είναι κάτω από μπαλκόνι οπότε δεν θα είναι φοβερά εκτεθειμένη σε αέρα/βροχή.Who? Me??? I just want to cut a little "z" in your forehead!
-
07-04-22, 13:31 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #123There's no substitute for experience
CorollaClub
-
07-04-22, 14:50 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #124
Στο ZTE MF286R.
Φαίνεται ότι λόγω των συνδέσεών για τις εξωτερικές κεραίες, έχει σημασία ποιο καλώδιο θα συνδέσεις δεξιά και ποιο αριστερά. Λέω φαίνεται γιατί δοκίμασα τη σύνδεση 2 φορές, τη 2η φορά αντίστροφα δεξί-αριστερό κι εκεί έπαιξε καλά. Δεν το έχω επαληθεύσει με περισσότερα τεστ.
Who? Me??? I just want to cut a little "z" in your forehead!
-
07-04-22, 18:47 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #125
ωπ. πολυ ενδιαφερον ως υλοποιηση. Ουτε να μπλεκεις με καλωδια SMA, κτλ.
Να θυμισω και το leakage απο προιοντα που ηταν βγαλει η mikrotik
https://www.wirelessnetware.ca/blog/...ik-5g-roadmap/
Θα εβγαζε αντιστοιχη εκδοση 5G.
Μαλλον το chip shortage εχει παει πισω τα σχεδια της.*** mikrotik chateau lte12 + MikroTik MTAO-LTE-5D-SQ mANT external antenna ***
- Αυτονόμηση θέρμανσης με αντλία θερμότητας
-
08-04-22, 14:59 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #126
Τα φώτα σας εδώ κάποιος:
https://www.adslgr.com/forum/threads...52#post7240252
-
11-04-22, 00:01 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #127
BlueChris τελικά η 2η κεραία που πήρες.. αυτή που σου είχα δείξει εγώ..
πως σου φαίνεται ?
Καλή ?
-
11-04-22, 00:09 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #128
Ιδιες μου φαίνονται και οι 2 να πω την αλήθεια. Κοίτα όσο έχω τον πομπό στο σβέρκο έχω θέμα να κλειδώσω εύκολα αλλού. Μάλλον λύση για μένα είναι κάτι τελείως κατευθυντικό όπως ένα πιάτο.
Είμαι σε αναμονή για κάτι splitters sma που περιμένω και ακόμα δεν έχω βρει χρόνο να λύσω το ZTE να του τις καρφώσω επάνω τις κεραίες γιατί είναι άθλιο από σήμα σε σχέση με το Huawei.There's no substitute for experience
CorollaClub
-
11-04-22, 12:40 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #129
Περιμένω την xpol 2 5g και θα ανεβάσω και εγώ εντυπώσεις.
Σημαντικό ρόλο στις κεραίες από ότι είδα είναι το gain στην αντίστοιχη συχνότητα που θες, και τα καλώδια που θα βάλεις ακόμα και το καλώδιο σε μήκος παίζει ρόλο.
Σκέψου στην xpol το υπάρχον καλώδιο έχει 0,6db/m loss όποτε στο υπάρχον 5μ καλώδιο θα πετάς 0,6 Χ 5μ= 3db. Συνολικά η κεραία στην 3,5ghz δίνει (έως) 11db gain όποτε αν πετάς και τα 3db θα βλέπεις πραγματικά 8dm max gain.
Αν πάρεις κεραία με 10μ καλώδιο με τις προδιαγραφές που είπα μιλάμε για loss 6db που πλέον δεν αξίζει (σχεδόν) να έχεις κεραία
Εκεί που κατέληξα είναι:
Α) αξίζει αρκετά να κόψεις τα υπάρχοντα καλώδια και να το μοντάρεις με φις κλπ για να μπουν καλύτερα καλώδια με πολύ μικρότερο loss. Υπάρχει εδώ αντίστοιχο βίντεο:
https://youtu.be/DSHRy4RHExE?t=370
Β) όσοι θέλετε να επιλέξετε εξωτερική κεραία να σκεφτείτε από πριν που θα μπει και στο σημείο που θα την βάλετε να έχετε κάνει πριν λήψη με το ρουτερ σκέτο για να υπολογίσετε τι να περιμένετε. Εγώ για παράδειγμα στο σημείο που θέλω να βάλω την κεραία έχω -90~95 σήμα, και υπολογίζω να δω μαξ 10db βελτίωση. Αξίζει; Στην περίπτωση μου πιστεύω πως ναι αν σκεφτούμε πως το -90~95 το έχω πιάσει αν βγάλω το ρουτερ στην ταράτσα. Μέσα τα -105 "πάνε και έρχονται" και αποσυνδέεται συνέχεια η Ν78 και γυρνάει σε LTE. Με απλά λόγια οι κεραίες αυτές, λόγω των απωλειών και του μικρού gain χρησιμεύουν μόνο στο να κοροϊδέψεις το ρουτερ ότι βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο και άντε να σου δώσουν και 4-5db βοήθεια αν ειναι καλή η κεραία και τα καλώδια.
Δείτε και την επισυναπτόμενη. Οι μετρήσεις του gain στο δεξί γράφημα είναι χωρίς να βάλουν μέσα τα cable losses για θέμα μαρκετινγκ... Στην 3500 έχει gain 8db-3db (απώλειες) = 5db πραγματικό gain
Το θέμα είναι πως με μια κεραία μπορείς να κερδίσεις σε ύψος (επομένως οπτική επαφή σε κάποιες περιπτώσεις) αφού μπορείς να την βιδώσεις σε καμιά βάση και να αποκτήσει ενδιαφέρον.
Δείτε και αυτή: https://poynting.tech/antennas/xpol-2-5g-us/
Έχει κονέκτορες πίσω για να βάζεις ότι καλώδιο θες
Αναρωτιέμαι εαν η απλή xpol 2 5g με το 5μ καλώδιο ξεβιδώνει για να μονταριστεί με N-TYPE κονέκτορες
Παρατηρώ πως σε σχεδιασμό και οι δύο είναι ίδιες, και σε βίντεο φαίνονται τρύπες στην πίσω όψη της κεραίας που πιθανότατα να έχει βίδες για να ανοίγει..
- - - Updated - - -
Οποια κεραία και να βάλεις δεν θα καταφέρεις (ερωτηματικό εδώ γιατί δεν θέλω να είμαι απόλυτος) να ξεπεράσεις το πεδίο που δημιουργεί η διπλανή σου. Καλό είναι να δώσεις βάση σε κλείδωμα κεραίας μέσω ρυθμίσεων στο ρούτερ.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος xristostsilis : 11-04-22 στις 12:36.
-
11-04-22, 12:57 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #130There's no substitute for experience
CorollaClub
-
11-04-22, 13:05 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #131
Κάτι ακόμα που παρατήρησα τώρα:
Η κεραία QuPanel 5G/LTE MIMO στο datasheet της αναφέρει τα εξής gain:
Παρατηρώ πως στην 3.3-3.8 έχει max gain 5.5db, τα οποία λογικά τα βγάζει όταν μιλάμε για 3.8ghz και στην 3.5 θα είναι κάπου στα 3.5-4.5db. Το πρόβλημα είναι πως δεν αναφέρει εάν οι μετρήσεις είναι με ή χωρίς τα καλώδια. Πιθανόν το νούμερο να είναι ΜΕ τα καλώδια γιατί εάν είναι χωρίς, μόλις μπουν στην εξίσωση και τα cable losses μιλάμε για σχεδόν μηδενικό gain..
Σε προβληματισμούς με έβαλε ο bluechris εδώ https://www.adslgr.com/forum/threads...46#post7240346 και άρχισε το ψάξιμο...
Θέλω να τονίσω ξανά πως οι εξωτερικές κεραίες στο 80% των περιπτώσεων είναι απλά για να νιώθει το ρουτερ πως είναι σε εξωτερικό χώρο. Πολύ δύσκολα θα κερδίσουμε σοβαρό gain..
Ακόμα μια τροφή για σκέψη (που ίσως να είναι λάθος): ίσως παίζει ρόλο και η οδήγηση που δίνει το εκάστοτε ρουτερ στην κάθε κεραία για να αξιοποιήσει τα μέγιστα. Εδώ* είδα ένα datasheet κεραίας να λέει Feed power handling 20w. Οπότε ίσως αυτές οι κεραίες να μην είναι φτιαγμένες για ρούτερ που δεν έχουν υπάρχοντα external sma connectors γιατι ίσως να μην μπορεί να δοθεί η δύναμη στην κεραία...
* https://poynting.tech/wp-content/upl...OL-0002-V3.pdfΤελευταία επεξεργασία από το μέλος xristostsilis : 11-04-22 στις 13:14.
-
11-04-22, 13:17 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #132
Στα Specs της QUPanel που κοιτάς, κάτω λέει 5m οπότε λογικά οι μετρήσεις αφορούν το 5μετρο καλώδιο. Κοίτα δεν είναι για μένα τίποτα να πάω τα ρούτερ ταράτσα σε κουτί και να κάνω τα καλώδια 1m....
H άλλη η κατεθυντική που έχω η KASER LPDA 5G 4G LTE Antenna Outdoor Mimo Directional Antenna 698-2700 | 3300-3800 MHz λέει 7-12 dBi ενίσχυση με το 10μετρο καλώδιο αλλά δεν βρίσκω ούτε manual ούτε τίποτα. Εγώ την έχω στήσει αυτήν με τις 45 μοίρες.There's no substitute for experience
CorollaClub
-
11-04-22, 13:37 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #133
-
11-04-22, 15:30 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #134
Μα που να τη δοκιμάσω και πως? και τα 2 μοντεμ μου έχουν 6 αποδέκτες και η Kaser έχει 2 καλώδια.... δοκίμασα στον ιστό που έχω βάλει και τις 2 κεραίες να συνδέσω τα 4+2 καλώδια των 2 κεραιών που έχω στα 6 pigtail στο Huawei και ενώ βελτιωνόταν το 4G σήμα, το 5G δεν ανέβαινε καθόλου. Έφαγα 4-5 ώρες να αλλάζω καλώδιο και pigtail αλλά είναι 36 συνδιασμοί που δεν τους κάλυψα όλους.
Τίποτα .. περιμένω τα sma σε 3 x sma splitter να παίξω πάλι και ας μου φωνάζει ο @dalex
To ZTE δεν το έχω λύσει το κακόμοιρο.There's no substitute for experience
CorollaClub
-
11-04-22, 17:44 Απάντηση: Εξωτερικές κεραίες για 5G ρούτερ. #135*** mikrotik chateau lte12 + MikroTik MTAO-LTE-5D-SQ mANT external antenna ***
- Αυτονόμηση θέρμανσης με αντλία θερμότητας
Bookmarks