Δεν εκπλήσσομαι, τα avm είναι ακριβά
(ίσως και αδικαιολόγητα ακριβά vs των εναλλακτικών που έχει διαθέσιμες ένας isp).
Όπως αναμενόταν.
Όπως νομίζεις, αλλά το ίδιο μάλλον δεν έχει κάποιο πρόβλημα.
To os του είναι wip (γνωστό),
το wifi 7 είναι wip (γνωστό),
η ενσωμάτωση των isp profiles είναι wip (γνωστό).
Καινούργια soc/targets, βγάζουν δοντάκια ακόμα.
Και θα βγάζουν τα πρώτα 1-2 χρόνια.
Είτε τα περιμένεις να ωριμάσουν, είτε παίρνεις κάτι απο την προηγούμενη γενεά
(ή κάτι από άλλον vendor).
Όπως προβλέπεται.
edit:Και δεν χρειάζεται να παραγγείλεις ont, αυτό που ήδη έχεις με το speedport κάνει μια χαρά
(και αυτού του ont θα κάνεις spoof τα στοιχεία στο fritz αν ελπίζεις ότι ίσως θα παίξει το fiber του 5690).
Λάθος μου^ (κάπου έμπλεξα με Post που είχε ont+speedport).
Έχεις ήδη 5530 ενεργοποιημένο.
Κατά πάσα πιθανότητα, μόλις η avm φτιάξει το firmware να μπορείς να δηλώσεις το serial# του 5530,
θα παίξει η fiber wan του 5690 (no-promises though).
Αφού γίνει αυτό^, τα ppp/sip θα παίξουν αυτόματα μόλις ενημερώσουν το provisioning στην cote.
Δεν καταλαβαίνω γιατί συγχίζεσαι.
Ποιό ζήτημα, με το fiber?
Δεν το βλέπω.
Το να παίξει με το provisioning και να παίρνει αυτόματα ppp/sip credentials
είναι γενικά αναμενόμενο όσο η cote υποστηρίζει τα fritzboxes,
το να παίξει αυτομάτως με το fiber, δεν γίνεται.
Και εφόσον ο isp δεν θα σε βοηθήσει να συνδέσεις το fiber,
αν βάλεις το όποιο δικό σου fiber router/ont με spoofing θάναι και unsupported.
Κατάσταση που ίσως αλλάξει αύριο (αν κρίνω πχ απο το τι κάνει η T),
και θα ήταν οπωσδήποτε θετικό, αλλά μην το θεωρούμε δεδομένο.
Τα μαύρα είναι isp (1&1) branded cpes,
είναι φασόν στην avm για χρήση της 1&1,
φοράνε το branded/customized firmware της 1&1,
δεν έχουν σχέση με το retail κανάλι.
Τυπικά, τα 1&1 γίνονται de-brand (μένει να αποδειχθεί για το συγκεκριμένο όμως...),
οπότε αν θες τέτοιο μόλις παλιώσουν λίγο θα βρείς στο e-bay.
Δοθείσης της επιλογής πάντως, και πέραν του χρώματος, τυπικά, θα προτιμούσε κάποιος το retail/international.
Δεν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, ξεκίνησες με λάθος προσδοκίες.
Θεωρούσες αυθαίρετα ότι με ένα τηλεφώνημα στο support θα μπορούσες να δηλώσεις το δικό σου
fiber router/ont στο δίκτυο του isp.
Δυστυχώς δεν ισχύει.
"Κοροϊδία" διότι = ?
Oκ, ιδανικά θα θέλαμε να παίζει το fiber
(που μπορεί και να παίξει με ont spoofing ή/και μπορεί να αλλάξει πολιτική η cote αργότερα),
στην οποία ιδανική περίπτωση γλυτώνεις το Ont (-1 συσκευή/πρίζα και είναι πιο κομψό...)
και θα πάει και λίγο καλύτερα για όσους έχουν Gbit σύνδεση.
Για τον χρήστη που έχει <Gbit wan = καμία ουσιαστική διαφορά.
Οπότε, "κοροϊδία" γιατί?
Η avm πουλάει ένα cpe με συγκεκριμένα specs,
αν κάνει για την χρήση που θέλουμε είναι δική μας δουλειά να το επιβεβαιώσουμε.
Φτηνότερο ναι, θετικόν.
Wifi7/BE είναι και τα δύο (και το 5690 έχει καλύτερο wifi...)
Με/χωρίς οπτική μπορεί να είναι και αδιάφορο.
Έχει 2.5G wan (θετικόν, μπορείς να βάλεις spoofed το δικό σου 2.5G ont που ίσως το ήθελες αν έχεις Gbit wan).
"Καλύτερα" συνολικά... idk, τo 5690 έχει σαφώς ισχυρότερο soc.
Ο καθένας θα τα ζυγίσει όμως νομίζει,
αλλά δεν νομίζω ότι η υποστήριξη του x isp προς το fiber interface του 5690
είναι κρίσιμο ζήτημα.
Κανείς δεν εγγυήθηκε ποτέ ότι το x fiber router/ont (fritzbox ή ότι άλλο...) θα συνδεθεί κατευθείαν στο fiber.
Εγγύηση υπήρχε μόνο για τα 5530 της cote.
Ότι άλλο πάντα ήταν με ερωτηματικά και αστερίσκους όσον αφορά το fiber.
Εμφάνιση 1.411-1.425 από 1425
-
18-02-25, 15:24 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1411
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος K1m0n : 18-02-25 στις 15:33.
Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
18-02-25, 19:57 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1412
Αγόρασα σήμερα από techface το 5690 pro και όταν το άνοιξα απουσίαζαν από μέσα 1 x FRITZ!SFP AON, 1 x FRITZ!SFP GPON και το καλώδιο DSL. Κάλεσα την εν λόγω εταιρία και μου ανέφεραν ότι ανοίγονται οι συσκευασίες από την AMY για την εγκατάσταση του firmware και να απευθυνθώ σε αυτούς για το εν λόγω ζήτημα. Εχω στείλει ήδη email στην AMY και αύριο το πρωί θα τους καλέσω. Ισχύει αυτό που αναφέρει η techface ότι ανοίγονται οι συσκευασίες για να εγκαταστήσουν στο fritzbox το firmware?
-
18-02-25, 20:12 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1413
Λοιπόν, αυτό το έχω ψυλλιαστεί ότι γίνεται από τότε που μας είπανε ότι τα 5590 της AMY είχανε προφίλ Cosmote.
Και από αυτό που είχε πει και η AMY σε κάποιον ότι τα Fiber Fritz της σετάρονται πιο εύκολα στην Cosmote, από τα εισαγωγής.
Επίσης εάν είδες και ο άλλος φίλος πριν λίγες μέρες είπε ότι τα αυτοκόλλητα του κουτιού του φάνηκαν ανοιγμένα..
Σαφώς η AMY πρέπει να είναι προσεκτική στην όποια διαδικασία κάνει.
* Καλά, και τα 5530 του OTE πειραγμένα ήταν.. απλά δεν ξέρω ποιός έκανε την δουλειά αυτή..
Πάντως κάποιοι στην AVM στην Γερμανία δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην Ελλάδα.. (ανεπίσημα λογικά από όλα τα Fritz που βγαίνουν ως International)
Από μια άποψη οκ.. αν είναι ενημερωμένοι κάποιοι στην AVM θα είναι συγκεριμένα άτομα που δεν βγάζουν ανακοίνωση σε όλη την AVM..Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Iris07 : 18-02-25 στις 20:47.
-
18-02-25, 20:21 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1414
Το θέμα είναι να μου δώσουν αυτά που απουσιάζουν από μέσα!!!!!!
Πάντως ακόμα δεν έχω σεταρει το Fritz και αναμένω ενημέρωση από την AMY.
Επίσης η έκδοση είναι η 20003061 και όχι η 20003043 που αναφέρει στο site.
-
18-02-25, 20:41 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1415
Απ' ότι βλέπω..
Το AVM.de λέει για Article number - 20003043
Το AVM.int λέει για Article number - 20003058
και όντως φαίνεται να υπάρχει και το 20003061,
και αναφέρεται και αυτό ως International σε κάποια Ελληνικά καταστήματα..
3043 σίγουρα είναι το Γερμανικό, όπως το δικό μου που πήρα από Amazon.de
Σε κάποιες χώρες στην Ευρώπη πηγαίνει το 3058.
- - - Updated - - -
Από το Cache του Google βλέπω εδώ ότι το είχαν βάλει και στα 379..
https://www.msystems.gr/modem-router...-band-20003061Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Iris07 : 18-02-25 στις 20:40.
-
18-02-25, 21:26 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1416
Boukou11 καλησπέρα. Το περιεχόμενο του κουτιού περιγράφεται στα πλάγια του κουτιού. Όχι, δεν θα τα βρεις αυτά που ψάχνεις και δικαιολογημένα εφόσον δεν περιγράφονται στο σημείο που σου υπέδειξα.
Δεν μπορώ να βάλω κινούμενη εικόνα με πυροτεχνήματα για να σάς περιγράψω ότι πλέον συνδέθηκε (ίντερνετ). Μιλώ για το 5690pro :**))) .
Πλέον προσπαθώ για την τηλεφωνία. Για καλό και για κακό έκανα και ένα backup για να υπάρχει.
Εφάρμοσα ξανά τις οδηγίες που μού υπέδειξε ο iris, αυτή τη φορά έχοντας κάνει επαναφορά ρυθμίσεων ΚΑΙ το νέο id του 5530. Το άφησα να "ξεκουραστεί" (έχοντας τοποθετήσει την οπτική) και τελικά λειτούργησε.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Διονύσης : 18-02-25 στις 21:35.
-
18-02-25, 21:42 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1417
Άρα η έκδοση που έχει έρθει στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει τα εν λόγω παρελκόμενα.
Επίσης σχετικά με το σεταρισμα σε γραμμή VDSL, εάν τραβήξω το backup από το 7590ax που έχω θα πάρει απευθείας την τηλεφωνία?
-
18-02-25, 21:53 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1418
Boukou11 κάνε τις οδηγίες του iris. Αν έχεις ont εντόπισε το s/n του και φωτογράφισέ το για να το έχεις διαθέσιμο.
Jacques Maillol
-
18-02-25, 22:58 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1419
Μου φαίνεται παράξενο να μην τα περιλαμβανει...τα αναφέρει το κουτί σου σαν περιεχόμενα της συσκευασίας, ή οχι;;
Για το 2ο ερώτημα σου, έχω διαβάσει ότι υποστηρίζεται από Avm.
https://en.avm.de/service/knowledge-...new-FRITZ-Box/
-
18-02-25, 23:00 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1420
Είδα ότι το κουτί δεν τα αναφέρει τελικά!!!
-
18-02-25, 23:27 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1421
K1m0n!
«Μα γιατί εκπλήσσεστε» είχε να κάνει για την επιλογή γαλλικού εξοπλισμού και όχι κάποιου άλλου (βλ. ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ).
To modem id του 5530 ήταν αξιοποιήσιμο αλλά μόνο μετά από επαναφορά ρυθμίσεων, και αυτό ήταν το λάθος μου. Συγχύζομαι όταν η λεπτομέρεια μου διαφεύγει και το διαισθάνομαι ότι εκεί κρύβεται και η λύση. Αναφορικά με την τεχνική δυσκολία να εκτελεστούν τα βήματα της διαδικασίας μέσω ιταλικού προφίλ, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Το εάν η ΑΜΥ, κάποια στιγμή, όντως καταφέρει τον ΟΤΕ να το ενεργοποιεί αυτόματα αυτό μένει να το δούμε σχετικά άμεσα. Πιστεύω ότι θα το καταφέρουν διότι το 5690pro δεν θα είναι ευρέως διαδεδομένο λόγω της υψηλής τιμής του. Και για αυτό ακριβώς δεν αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Cosmote να το υποστηρίζει. Ίσως η AVM να έχει πλέον ομογενοποιήσει τα διαφορετικά interfaces σε πολύ λιγότερα προκειμένου όλοι οι providers να διαχειρίζονται ευκολότερα την ποικιλότητα της AVM.
Αναφορικά με το μαύρο ρούτερ και το σημείο που εγώ τοποθετώ τον δικό μου εξοπλισμό, αυτό μάλλον θα γινόταν γκρι (από τη σκόνη). Οπότε δεν στενοχωριέμαι που δεν ήρθε Ελλάδα, αν και πιστεύω ότι όντως ήταν ωραία παραλλαγή του πρωτότυπου λευκού. Ebay για ηλεκτρονικά, και μάλιστα μεταχειρισμένα - προσωπικά - δεν το εμπιστεύομαι.
Δεν ξεκίνησα με λάθος προσδοκίες τα είχα διαβάσει όλα. Απλά το κυνηγάω και μερικές φορές πιο δυνατά απ’ ότι πρέπει. Πίστευα ότι πρώτα έπρεπε να ζητήσω από την Cosmote να κάνει ενέργειες και μετά να επιχειρήσω μόνος μου. Αλλά – όντως αισθάνθηκα ότι δεν μπορούσα πλέον να κάνω κάτι άλλο – όταν διαπίστωσα ότι δεν είχα την τύχη να βρω κάποιον που να βοηθήσει από μέσα, και τότε αποφάσισα να το επιστρέψω. Σημειωτέο ότι δεν είχαν λειτουργήσει τα SN του ONT σε περισσότερες από 5 δοκιμές, με επαναφορά ρυθμίσεων κάθε φορά.
Η διαφορά τιμής – προσωπική μου άποψη – δεν δικαιολογείται για να κρατάς το 5690pro σε DSL, συγκριτικά με το 7690 που είναι φθηνότερο κατά 100€ αυτή τη στιγμή. Ως προϊόν το 5690 είναι σαφώς καλύτερο όταν έχεις όμως και την οπτική επάνω. Γενικά προσπαθώ όταν αγοράζω ηλεκτρονική συσκευή να την αξιοποιώ όσο περισσότερο μπορώ για να δικαιολογείται και το ποσό που καταβάλλω.
Χαίρομαι πάντως που δίνετε χρόνο σε στραβάδια σαν κι εμένα. Το εκτιμώ ιδιαιτέρως!Jacques Maillol
-
19-02-25, 00:45 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1422
Φυσιολογικά, θα έπρεπε κάποιος να επιλέγει greece/cosmote_fiber*
(*ή όπως τέλος πάντων θα ονομάσουν το profile που θα είναι για fiber wan)
και να έχει ενεργό το πεδίο για να εισάγεις το serial# του isp_ont/isp_cpe που κάνεις spoof.
Όπως κάνει και ο Ιταλός χρήστης δλδ,
και που δεν γίνεται στα profiles της cote.
Αλλά είπαμε, καινούργιο cpe/firmware, θα αναμένεις bugs, θα το στρώσουν.
Για τον χρήστη που θα κάνει την διαδικασία με την 8.10 πιθανότατα θα είναι πιο ομαλά τα πράγματα
(γιατί αν πεις σε έναν λογικό άνθρωπο ότι πρέπει να αλλάξει region στο cpe και να κάνει όλη αυτή την διαδικασία για να έχει internet
θα σε κοιτάξει πολύ περίεργα...).
Δεν το βλέπω (όχι ότι ξέρω τι/πως κάνει η cote όμως...).
Θα πρέπει να δώσει η cote την δυνατότητα να δηλώνεις ο ίδιος τον εξοπλισμό
(και αν/όταν θα το κάνει δεν θα είναι μόνο για τα avm, θα μπορώ εγώ να δηλώσω ότι ont/sfp θέλω).
Γίνεται αν θέλουν, γιατί να θέλουν?
Υποχρεωμένοι δεν είναι, με το τωρινό σχήμα ελέγχουν όλη την αλυσίδα του fiber,
είτε [olt]<--->[cote_ont] είτε [olt]<--->[cote_fiber_cpe],
είναι πιο εύκολο το support,
είναι πιο εύκολο το lab/validation,
είναι πιο εύκολο να σπρώξουν ένα update χωρίς να εμπλέξουν άλλο ένα τρίτο μέρος (την avm).
Αυτό που θα ανέμενα άμεσα είναι να παίζει το provisioning,
οπότε θα τραβάει αυτόματα τις ρυθμίσεις για sip/voip.
Και ευχαριστημένοι να είμαστε, άλλοι isp δεν το κάνουν ούτε αυτό,
και αν η cote δεν έδινε κάποια στιγμή avm cpes για δικά της ούτε αυτό θα το είχαμε.
Σε κάθε περίπτωση, το έφτιαξες, gratz, θα κάνεις δουλειά σου 5 χρόνια,
μετά θα είναι καιρός για wifi8.
Μην άγχεσαι, router είναι, δεν το παντρεύτηκες.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
19-02-25, 01:24 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1423
Μάλλον θα το θεωρούσα απίστευτο να δίνει η AMY to 5690 Pro χωρίς SFP,
αφού το διαφημίζει και ως Fiber.
Ακόμη και εάν όντως το κουτί έρχεται χωρίς SFP.
Θα δούμε τι θα πει αύριο η AMY..
Αν μπορείτε ανεβάστε μία φωτογραφία από το πλαϊνό, θέλω να το δω..
Εδώ το δικό μου.
- - - Updated - - -
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπόρεσα να βρω αυτόν τον κωδικό του 5690 Pro σε άλλη χώρα..
οπότε δεν ξέρω εάν είναι ειδική αποστολή για την AMY.
Όμως έχω ξαναδεί ειδικούς κωδικούς από άλλα ρούτερ της AVM να κυκλοφορούν ειδικά σε κάποιες χώρες,
πχ Ολλανδία.
Μία περίπτωση που σκέφτομαι είναι να υπάχει ειδική έκδοση χωρίς 2 SFP κτλ, για μειωμένο κόστος
και μετά η αντιπροσωπεία να βάζει μόνο το SFP που χρειάζεται..Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Iris07 : 19-02-25 στις 01:18.
-
19-02-25, 01:40 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1424
-
19-02-25, 01:52 Απάντηση: FRITZ!Box 5690 Pro [Fiber/DSL Wi-Fi 7] #1425
(Except for base edition..) Χμμμ..
Βασικά θέλουμε να μας πει οποισδήποτε πήρε αυτή την έκδοση από AMY τι είχε μέσα..
Να υποθέσουμε ότι η AVM έχει βγάλει ειδική έκδοση για όποιον θέλει να αγοράσει το ρούτερ σαν "DSL" μόνο ?
Και μετά όποιος το πάρει αποφασίζει αν θέλει να δώσει καi κάποιο SFP..
Επίσης στο 5590 η AVM είχε ειδικές εκδόσεις που είχανε μόνο 1 SFP μέσα..
Article number - 20002981
Other models
The FRITZ!Box 5590 Fiber is also available from providers. The provider models come with the appropriate FRITZ!SFP module, which supports the connection technology and speed.
FRITZ!Box 5590 Fiber with FRITZ!SFP AON (Article no. 20003013)
FRITZ!Box 5590 Fiber with FRITZ!SFP GPON (Article no. 20003014)
FRITZ!Box 5590 Fiber with FRITZ!SFP XGS-PON (Article no. 20003015)
Bookmarks