Μην πας απο τωρα. Τα εχω ηδη ετοιμα αυτα για τα οποια θα παραπονεθω οταν βγει η 13 και θα τα πω οταν γινει το release![]()
Εμφάνιση 1.366-1.380 από 1395
-
18-05-25, 20:27 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1366ديميتريس
-
19-05-25, 10:43 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1367
Μετά από αρκετή προσπάθεια, αρκετών μηνών (σιγά-σιγά), απαλλάχτηκα εντελώς από το virtualbox, πλέον όλα μου τα box, που είναι αρκετά και διαφορετικά, τρέχουν σε qemu/kvm.... τελος virtualbox!
-
19-05-25, 12:22 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1368
Τι χρησιμοποιεις για frontend στο qemu και τι επιπλεον πακετα εχεις για να βλεπεις εικονα απο το vm που τρεχεις, αν βλεπεις?
ديميتريس
-
19-05-25, 19:14 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1369
Virtual Machine Manager, νομίζω είναι το virt-manager.
Βασικά εγκαθιστώ συμφωνα με το wiki του debian, τα πακέτα qemu-system και libvirt-daemon-system.
Από εδω: https://wiki.debian.org/KVM
Ο virt-manager είναι αρκετός για να βλέπεις τοπικά την οθόνη των vm, ακόμα καλύτερο ειδικά για remote είναι το spice viewer κάνει τρελά πράγματα, μέχρι μπορείς να βάλεις usb στο τοπικό μηνάνημα και να εμφανιστεί στο box.
-
20-05-25, 07:42 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1370
Debian's APT 3.1 Released With Why/Why-Not Commands, New Solver Default On Ubuntu
https://www.phoronix.com/news/Debian-APT-3.1-Released
@Slammer
Δεν θυμαμαι τι με χαλασε στον virt-manager και τον εβγαλα. Ειναι αυτο που ζηταει να συνδεθει σε καποιο daemon που τρεχει ηδη, οπως πχ το deluge? Στο aqemu ομως δεν ειχα ουτε τη δυνατοτητα να αλλαξω το δικτυο σε bridged χωρις ακροβατικα. Και να βρασω το quickemu που θα τα κανει μονο του, αν θελει pa για να εχω ηχο στα vm.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jim_p : 20-05-25 στις 08:56.
ديميتريس
-
20-05-25, 10:43 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1371
το aqemu νομίζω ότι έχει εγκαταλειφθεί (τελευταίο comit πρίν 5 χρόνια, εκτός αν άλλαξε server)....
Το debian μου εβαλε από default το virt-manager και δεν ασχολήθηκα παραπάνω, καλά δουλεύει. Το "μυστικό", ειδικά αν θέλεις να βάλεις vm windows είναι να κάνεις εγκατάσταση και να βάλεις από την αρχή, σαν δεύτερο iso τα drivers virtio, πάνε σφαίρα σε σχέση με αυτά του virtualbox, στα γραφικά υστερεί αν και έχεις δυνατότητα να κάνεις passthrough δεύτερη κάρτα γραφικών (για πολύ μερακλήδες). Γενικά έμπλεξα αρκετά με proxmox το τελευταίο διάστημα που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία vm και μου φάνηκε πολύ εύκολο και φυσικό να το έχω και στο desktop.
To δίκτυο το αφήνω NAT, δεν έχω λόγο να το κάνω bridge, για να γίνει bridge πρέπει να έχεις κάνει ήδη bridge στο κανονικό λειτουργικό (μαζί με την ethernet συνήθως), και στη συνέχεια απλά εντάσεις την virtual κάρτα sto bridge. Θελω να πω ότι το bridge δεν έχει σχέση με το qemu/kvm, προυπάρχει και απλά την χρησιμοποιείς (κατα βούληση, μπορεί αλλα box να χρησιμοποιούν NAT και άλλα bridge ή ακόμα και εν λειτουργία μπορείς να αλλάζεις το mode)
-
20-05-25, 11:41 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1372
Εγω ομως το θελω σε bridge για να βλεπω το εκαστοτε απο τα αλλα συστηματα στο δικτυο μου. Εκτος αν σε kvm/qemu γινεται να συνδεθω απο τον host στα vm με ssh και την ip του nat, που σε virtualbox δεν γινεται λογω καποιας ηλιθιοτητας που δεν την κατανοω.
Το προβλημα μου με το virt-manager εινια αυτο στην εικονα και δεν ξερω σε τι οφειλεται.ديميتريس
-
20-05-25, 13:58 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1373
Είδες α) αν τρέχει ο libvirtd, και β) αν έχεις άδειες να συνδεθείς (πχ αν ο χρήστης σου είναι μέλος του group);
"I like offending people, because I think people who get offended should be offended" - Linus Torvalds
"Παλιά είχαμε φτωχούς οι οποίοι ζούσανε σε φτωχογειτονιές. Τώρα, η οικονομικά δυσπραγούσα τάξη
κατέχει στέγες υποδεέστερης ποιότητας σε υποβαθμισμένα αστικά κέντρα" - George Carlin
Γα.... την πολιτική ορθότητα.
-
20-05-25, 14:39 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1374
Δεν εχω ιδεα και για τα 2. Βασικα δεν ξερω καν αν ειναι εγκατεστημενος ο libvirtd, που δεν θα ειναι, αλλα δεν ειναι αυτο το προβλημα μου. Ειναι το οτι θελει ακομα μια παρεμετρο σε σχεση με το aqemu για να μπορω να δουλεψω, και το aqemu με τη σειρα του θελει ακομα περισσοτερα πραγματα σε σχεση με το virtualbox. Και επειδη δεν εχω την υπομονη για ολα αυτα, ειμια στο virtualbox μιας και ρυθμισω μεσω gui οτι θελω και just works.
ديميتريس
-
20-05-25, 14:47 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1375
Είναι δύσκολο δηλαδή να τρέξεις ένα systemctl is-enabled για το ένα και ένα id για το άλλο.
Just works για αυτό γκρινιάζεις κάθε 2 ημέρες ότι δεν χτίστηκε σωστά το module με το dkms ή ότι είναι 5 εκδόσεις πίσω ή ποιος ξέρει τι.
Τέσπα, έπρεπε να το φανταστώ ότιπίνεις μόνο dewardsδεν θα βγεις από το μυαλό σου. Η γιαγιά μου έλεγε "του λες 'έλα στο χαλί' και λέει, 'όχι, στο τσαλί'". Να και εσύ. Σου λένε να πας στη λύση που δεν θα έχει κανένα από τα προβλήματα που σου συμβαίνουν κάθε τόσο και εσύ θέλεις να παραμείνεις εκεί."I like offending people, because I think people who get offended should be offended" - Linus Torvalds
"Παλιά είχαμε φτωχούς οι οποίοι ζούσανε σε φτωχογειτονιές. Τώρα, η οικονομικά δυσπραγούσα τάξη
κατέχει στέγες υποδεέστερης ποιότητας σε υποβαθμισμένα αστικά κέντρα" - George Carlin
-
20-05-25, 17:44 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1376
Ειχα λοιπον την libvirt0 και μαλλον μου ελειπε το libvirt-daemon-system. Το εβαλα αλλα και παλι δεν μπορει να ξεκινησει επειδη
Κώδικας:May 20 17:34:26 dell libvirtd[6583]: authentication unavailable: no polkit agent available to authenticate action 'org.libvir> May 20 17:34:26 dell libvirtd[6583]: End of file while reading data: Input/output error
Επισης, η ευκολια μιας εφαρμογης εινια "feature" που ερχεται απο upstream, δεν εχει καμια σχεση με τον maintainer που θα την πακεταρει. Για τα οσα γκρινιαζω εχω δικιο, μιας και ειναι οντως προβληματα που προκυπτουν απο τους maintainers και οχι της εφαρμογης. Σε εφαρμογες που το προβλημα ερχεται απο upstream λεω για τους devs της απευθειας, πχ... virtualbox 7.1.
Τελος, επειδη που και που δοκιμαζω τις εναλλακτικες, αν λεω οτι κατι λειπει ή δεν γινεται με απλο τροπο παει να πει οτι το εχω δοκιμασει και ξερω απο πρωτο χερι, πχ το bridge στο δικτυο σε kvm/qemu.ديميتريس
-
20-05-25, 18:05 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1377
Ενδεχομένως να έχω μπερδευτεί και είναι κάτι άλλο αλλά αυτό που καταλαβαίνω είναι το εξής:
1) Πήγες να συνδεθείς και δεν είχες άδεια για την σύνδεση
2) Έτσι λοιπόν ο libvirtd πήγε να δώσει σήμα σε κάποιον polkit agent ώστε να σου ανοίξει παράθυρο pop up και να σου ζητήσει κωδικό για authentication.
3) Δεν υπήρχε polkit agent.
Άρα λοιπόν, α) Δεν πρόσθεσες τον εαυτό σου στις ομάδες, όπως είπαμε πριν, για αυτό δεν είχες άδεια να συνδεθείς και β) δεν έχεις σωστά εγκατεστημένο polkit.
Η χρήση του polkit παρέχεται σαν fallback και δεν είναι απαραίτητο για όσους είναι στην ομάδα. Οι εξαρτήσεις, λοιπόν, των libvirt, virt-manage είναι μια χαρά. Δεν μπορεί να φέρνουν ως εξάρτηση το polkit όταν ο περισσότερος κόσμος δεν θα το χρειάζεται. Το ό,τι δεν έχεις εγκατεστημένο σωστά το polkit (ή τον agent του) είναι θέμα του desktop σου ή του window manager σου.
Edit: Σημειωτέον, σε περίπτωση που πρόσθεσες τον χρήστη σου στην ομάδα που πρέπει, αυτό δεν λειτουργεί άμεσα. Αν τρέξεις id θα δεις ότι δεν θα στην εμφανίσει. Θα πρέπει ή να κάνεις logout από τον Xorg και να ξανα-συνδεθείς ή σε ένα τερματικό να τρέξεις "newgrp τάδε" ώστε να εμφανιστείς ως μέλος της ομάδας και να τρέξεις από εκείνο το τερματικό αυτό που θέλεις."I like offending people, because I think people who get offended should be offended" - Linus Torvalds
-
20-05-25, 18:47 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1378
Τα γράφει αναλυτικά το wiki του debian....
Κώδικας:sudo apt install qemu-system qemu-kvm libvirt-daemon-system libvirt-clients bridge-utils virt-manager sudo adduser $USER libvirt sudo adduser $USER kvm
Για σιγουριά τρέξε την εκκίνηση και την ενεργοποίηση του service
Κώδικας:sudo systemctl start libvirtd sudo systemctl enable libvirtd
ΥΓ: Δεν ξέρω αν θες να εγκαταστήσεις Windows, υπάρχουν μερικά κόλπα που θα σε βοηθήσουν να έχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Slammer : 20-05-25 στις 18:54.
-
21-05-25, 07:47 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1379
Ωραια ολα αυτα που λετε, και θα τσεκαρω μετα το ιστορικο του apt να δω τι εβαλε. Δειχνουν οτι ακομα και στην εγκατασταση ειναι πιο περιπλοκο σε σχεση με το virtualbox. Για το virtualbox χρειαστηκε μονο να το εγκαταστησω, ουτε να βαλω τον χρηστη μου στο αναλογο γκρουπ, γιατι τον εβαλε μονο του, ουτε να δω αν τρεχει καποιο service. Ομοιως και για το aqemu, που ετρεχε κανονικα χωρις να βαλω το χρηστη σε καποιο γκρουπ.
Αυτο εινια η ευκολια που λεω και για το qemu/kvm τα παραπανω ειναι μονο... η κορυφη του παγοβουνου, μιας και θελουν αλλα τοσα πραγματα για να εχω εικονα απο το vm ή bridged το δικτυο.
- - - Updated - - -
Τσεκαρα τωρα το log του apt. Μονο το qemu-kvm δεν ειχε εγκατασταθει απο ολα τα παραπανω.ديميتريس
-
21-05-25, 08:50 Απάντηση: Το thread του Debian (v.7) #1380
Όντως είναι λίγο πιο δύσκολο αλλά θα το κάνεις μια φορά (και το link του wiki που σου έδωσε ο Slammer τα εξηγεί όλα ωραία). Η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν μιλάμε για ένα πρόγραμμα, όπως είναι ο qemu ή το virtualbox, αλλά μια ολόκληρη υποδομή.
Σε αντίθεση με το aqemu που είναι γραφικό frontend του qemu (και για αυτό δεν χρειάζεται ομάδες, χρήστες, κτλ), ο virt-manager είναι γραφικό frontend για την libvirt η οποία είναι μια ολόκληρη υποδομή για virtualization. Μπορείς, πέρα από qemu, να έχεις LXC containers, μπορείς να ξεκινάς VMs κατά την εκκίνηση του μηχανήματος, migrations, πολύπλοκα δίκτυα, και ένα κάρο άλλα πράγματα. Εξ ου ο δαίμονας, οι ομάδες και λοιπά.
Φυσικά μπορείς να πεις ότι εσύ δεν θα τα χρησιμοποιήσεις αυτά και απλά θες να τρέχεις ένα VM μια στο τόσο, όμως δεν γίνεται διαφορετικά."I like offending people, because I think people who get offended should be offended" - Linus Torvalds
Bookmarks