Εχω αρκετές φωτογραφίες από την εποχή πριν των φηφιακών μηχανών και σκέφτομαι να τις ψηφιοποιήσω.
Η αρχική μου ερώτηση είναι αν αξίζει το αποτέλεσμα γιατί η υπηρεσζία εδώ στο Βέλγιο φαίνεται αρκετά ακριβή. (πχ 500 φωτογραφίες περίπου 150Ε).
Καταλαβαίνω ότι χρειάζεται προσωπική ενασχόληση αλλά για μένα το ερώτημα ειναι αν αξίζει.
Ψάχνω λοιπόν γνώμες και προτάσεις.
Επίσης σκέφτομαι μήπως συμφέρει κανείος να αγοράσει ένα scanner, να στήσει κώλο και μετά να πουλήσει το μηχάνημα.
Προσωπικά δεν ασχολούμαι με φωτογραφία και απλά με ενδιαφέρει να σώσω όλες ή κάποιες από τις φωτογραφίες ανάλογα το κόστος και να τις αρχειοθετήσω αντίστοιχα με αυτές που βγάζω ψηφιακά.
Εμφάνιση 1-15 από 34
-
11-12-23, 15:29 Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #1
-
11-12-23, 15:38 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #2
-
11-12-23, 16:32 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #3
Αναλογικά τα ίδια. Οι συσκευές δεν ειναι τόσο πιο ακριβές. Γενικά δεν ξέρω κιόλας τι μηχάνημα χρειάζεται και τι ποιότητα πρέπει να έχει. Χωρίς επαγγελματικό επίπεδο στο μυαλό, θα έλεγα scanner και ίσως με την δυνατότητα να κάνει και τα αρνητικά.
-
11-12-23, 16:51 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #4
Για αρνητικά υπάρχουν σαν αυτό
https://www.e-shop.gr/scanner-reflec...hoCVpIQAvD_BwE
ή
https://www.e-shop.gr/scanner-techna...RoCA7cQAvD_BwE
αν έχεις μόνο τυπωμένες σου κάνει και ένας επίπεδος scanner όσο πιο καλός τόσο καλύτερα. Υπάρχουν και λύσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη dslr σου αν έχεις. Το θέμα είναι ότι πρέπει να στρώσεις κ..λο στην καρέκλα για να το πετύχεις οπότε καλό είναι να βρεις πόσες φωτογραφίες έχεις, πόσο θα σου κοστίσουν πραγματικά σε επαγγελματία φωτογράφο και μετά να δεις τι σε συμφέρει να κάνεις. πχ πρέπει να λάβεις υπόψιν σου και την τυχόν επεξεργασία των σκανναρισμένων φωτογραφιών.
-
11-12-23, 16:56 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #5
-
11-12-23, 17:16 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #6
-
11-12-23, 18:48 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #7
-
11-12-23, 19:24 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #8
-
12-12-23, 11:04 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #9
-
12-12-23, 13:05 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #10
-
12-12-23, 13:06 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #11
-
12-12-23, 13:30 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #12
Αυτά έχω βρει για Βέλγιο (Φλάνδρα)
* fotodigitaliseren.nl (Ολλανδικό)
* mediafix.be
Και τα δύο φαίνονται κάποια εταιρία σε σπίτι/γκαράζ. Το κάνουν συχνά εδώ.
-
12-12-23, 13:55 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #13
Για 500 φωτό (αρνητικά) θές περίπου 180-200 ευρώ συν τον κόπο σου. Αφού δεν έχεις scanner θα σου έλεγα να τις στείλεις να στο κάνουν κάποιοι που υποτίθεται ότι είναι η δουλειά τους.
Δες πόσο κοστίζουν εδώ
https://www.copydata.gr/ypiresies/yp...iisi-film.html
https://officesupport.gr/digitizatio...RoCXFwQAvD_BwE
-
12-12-23, 14:00 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #14
Εγώ είχα ένα κλασσικό πολυμηχάνημα με σκάνερ, που σαρώνει μεγέθη μέχρι Α4. Μάρκα EPSON και αγορασμένο κάπου το 2005-2006 αν θυμάμαι καλά. Είχα καθίσει σε κάποια φάση και σκάναρα όλες τις προσωπικές μας φωτογραφίες. Είχα παρατηρήσει ότι για τις μικρές φωτογραφίες χώραγε μέχρι και τρεις (3) στην επιφάνεια της σάρωσης. Ξεχώρισα όλες τις μικρές φωτογραφίες και τις σκάναρα τρεις-τρεις και σαφώς μου πήρε πολύ λιγότερο χρόνο από το αν τις σκάναρα μία-μία. Μάλιστα το πολυμηχάνημα που είχα, το λογισμικό που είχε για την σάρωση μπορούσε να αναγνωρίσει αν είχε πολλαπλές φωτογραφίες στην επιφάνεια και τις αποθήκευε ξεχωριστά. Οπότε δεν χρειαζόταν να κάνω κάποιο edit και να τις αποθηκεύω μία-μία.
-
12-12-23, 14:02 Απάντηση: Ψηφιοποιήση φωτογραφιών και αρνητικών #15
Με πόσα DPI είναι καλό να γίνει;
Γιατί υπάρχουν calculators όπως πχ https://pixelcalculator.com/en αλλά φαντάζομαι δεν έχει νόημα να σκανάρεις από την ανάλυση του φίλμ και της εκτύπωσης της.
Bookmarks