Δελτίο Τύπου:
Δημοσιεύθηκε η Απόφαση της ΕΕΤΤ 1097/4Β για το νέο Εθνικό Κανονισμό Ανοικτού Διαδικτύου. Οι κυριότερες αλλαγές του νέου Κανονισμού είναι:
- Απαγόρευση της διαφοροποιημένης χρέωσης περιεχομένου στα κινητά δίκτυα, με εξαίρεση εφαρμογές για τη μέτρηση ταχυτήτων, εφαρμογές ή ιστοσελίδες ενημέρωσης υπολοίπου και ανανέωσης πακέτων, εφαρμογές ή ιστοσελίδες τηλεκπαίδευσης και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες παρέχονται δωρεάν
- Αλλαγές στους χάρτες ταχυτήτων κινητής, με προσθήκη νέων κλάσεων για ταχύτητες άνω των 100 Mbps
- Αλλαγές στη διαδικασία ελέγχου παραπόνων συνδρομητών για αποκλίσεις της πραγματικής ταχύτητας από την ταχύτητα που αναφέρεται στη σύμβαση, με μείωση του ορίου σημαντικής απόκλισης για συνδέσεις FTTH/FTTB σε 10% (από 20%) και της προθεσμίας διόρθωσης σημαντικής απόκλισης σε 20 ημέρες (από 30 ημέρες),
- Υποχρέωση προσυμβατικής ενημέρωσης των συνδρομητών για τις πραγματικές ταχύτητες, τόσο στα σταθερά όσο και στα κινητά δίκτυα, περιλαμβανομένης της παροχής σχετικών πληροφοριών μέσω διαδικτύου.
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά μετά τη δημοσίευση της Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (2 μήνες για τη διαφοροποιημένη χρέωση, 6 μήνες για τις αλλαγές στη διαδικασία ελέγχου παραπόνων και την προσυμβατική ενημέρωση των συνδρομητών, 12 μήνες για τους νέους χάρτες ταχυτήτων).
Ο νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου συντάχθηκε μετά από δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη από την ΕΕΤΤ από 1-6-2023 έως 31-7-2023. Δείτε παρακάτω το κείμενο της Απόφασης καθώς και τη σχετική διαβούλευση.
ΑΠ ΕΕΤΤ 1097/4B Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου
Εμφάνιση 1-15 από 15
-
09-02-24, 18:39 Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #1
- Εγγραφή
- 22-09-2003
- Μηνύματα
- 82.569
- Downloads
- 218
- Uploads
- 48
- Άρθρα
- 6
- Τύπος
- VDSL2
- Ταχύτητα
- 204800/20480
- ISP
- Wind
- Router
- Technicolor DGA4130
- SNR / Attn
- 6(dB) / 2.8(dB)
- Path Level
- Interleaved
-
09-02-24, 19:57 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #2
-
09-02-24, 20:52 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #3
-
09-02-24, 20:59 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #4
-
09-02-24, 21:10 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #5
-
09-02-24, 21:21 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #6
-
09-02-24, 23:31 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #7
Δεν ξερω πόσο αξιόπιστο είναι.
Εχω συγκεκριμένη περιοχή (παράλια Κορινθίας) που με το ζόρι και αν μπει σε συγκεκριμένα σημεία (παράθυρα) του σπιτιού πιάνει 4g μέχρι 12 Mb και κάθε καλοκαίρι που βρίσκομαι εκεί το δίνω σαν πρόβλημα στην Cosmote ( και το παραδέχονται... απομακρυσμένη κεραία 4G και μη κάλυψη 5G) και ο χάρτης δείχνει κάλυψη 4G + 5G και ταχύτητες >300 Mb και <1G
Τώρα αν απο το καλοκαίρι άλλαξε κάτι... που δεν το νομίζω ... θα το δω σε λίγους μήνες.
-
10-02-24, 00:49 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #8Απαγόρευση της διαφοροποιημένης χρέωσης περιεχομένου στα κινητά δίκτυα, με εξαίρεση εφαρμογές για τη μέτρηση ταχυτήτων, εφαρμογές ή ιστοσελίδες ενημέρωσης υπολοίπου και ανανέωσης πακέτων, εφαρμογές ή ιστοσελίδες τηλεκπαίδευσης και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες παρέχονται δωρεάν
1. Απαγορεύεται κάθε πρακτική διαφοροποιημένης χρέωσης περιεχομένου που είναι εξαρτώμενη
από την εφαρμογή, όπως η μηδενική χρέωση περιεχομένου του παρόχου δικτύου ή
συγκεκριμένων εφαρμογών, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και
τυχόν άλλων εξαιρέσεων που εισάγονται από την κείμενη νομοθεσία.
2. Από την απαγόρευση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εξαιρούνται ρητώς: α) οι
εφαρμογές που παρέχονται από τους παρόχους δικτύου κινητών επικοινωνιών μέσω των οποίων
οι συνδρομητές μπορούν να μετρήσουν τις μέγιστες ταχύτητες των ροών ανόδου και καθόδου,
β) οι εφαρμογές ή ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται από τους παρόχους για την ενημέρωση
υπολοίπου και την ανανέωση πακέτων των συνδρομητών, γ) οι εφαρμογές ή ιστοσελίδες που
χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την
τηλεκπαίδευση, και οδηγούν σε διακομιστές που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό
αυτό, και δ) οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από κρατικούς φορείς για υπηρεσίες
επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης. Οι ανωτέρω εφαρμογές ή ιστοσελίδες χρησιμοποιούνται χωρίς
χρέωση και χωρίς ανάλωση διαθέσιμου όγκου δεδομένων των συνδρομητών, ανεξάρτητα από το
αν διαθέτουν ενεργό πακέτο δεδομένων ή όχι.
Άρθρο 21. Υπηρεσίες μειωμένης συνδεσιμότητας
1. Δεν επιτρέπονται «προσφορές μειωμένης συνδεσιμότητας», δηλαδή προσφορές νέας σύνδεσης
από παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο που δεν επιτρέπουν πρόσβαση γενικά στο
Διαδίκτυο, παρά μόνο σε συγκεκριμένο περιεχόμενο, εφαρμογές και υπηρεσίες, ή, αντίθετα, δεν
επιτρέπουν την πρόσβαση σε κάποιο περιεχόμενο, εφαρμογές και υπηρεσίες. Εξαιρούνται
υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ειδικά πρωτόκολλα για επικοινωνία προς συγκεκριμένα σημεία
του Διαδικτύου, όπως εφαρμογές για επικοινωνία μεταξύ μηχανημάτων (Machine-toMachine/Internet of Things).
Σχόλιο:
Ο πάροχος μπορεί (μπορούσε) να πεί "δίνω δωρεάν το facebook" και άλλα social media αλλά υπάρχει και άλλη πλευρά: Μπορούσε να πεί "σου χρεώνω παραπάνω για να δείς netflix". Με την δικαιολογία οτι αν ολοι αρχίσουν να βλέπουν 4K στις TV και τα κινητά τους, εμένα θα μου μπουκώσουν τις γραμμές και θα χρειαστεί να αναβαθμίσω τις συνδέσεις μου με το εξωτερικό ή τις κεραίες μου για να μπορέσω να τους εξυπηρετήσω όλους μαζί και αυτό κοστίζει και γιατί να πληρώσω εγώ τα γούστα του Αμερικάνικου netflix/youtube/facebook που δεν ξέρουν από που τους βρέχει δολάρια και εγώ να τρέχω να αναβαθμίζω (=πληρώνω) συνέχεια. Ας το πληρώσει ο τελικός χρήστης. Και ας φάμε και εμείς κάτι απο την πίτα των τρισεκατομμυρίων που ταΐζει ακατάπαυστα το facebook και την google και τα λοιπά internetόπαιδα.
Αίμα πολύ έχει χυθεί στα δικαστήρια και στα κογκρέσα της άλλης άκρης του Ατλαντικού τα τελευταία 10-15 χρόνια με το θέμα αυτό όταν οι πάροχοι θέλησαν (και θέλουν) να αρχίσουν να χρεώνουν είτε τους content providers με ποσοστά είτε τους τελικούς χρήστες για να τους αφήσουν να βλέπουν το netflix για παράδειγμα ανενόχλητοι χωρίς *γκουχ*-ratelimiting-*γκουχ*.
Αυτό είναι το περίφημο net neutrality θέμα. Η FCC πάντα ήταν υπέρ της ελευθερίας (freedom) στο internet με αποτέλεσμα μεγάλοι carriers της Αμερικής να τρέχουν συνεχώς την FCC στα δικαστήρια (comcast vs FCC, verizon vs FCC) γιατί με τις αποφάσεις και τους κανονισμούς της αυτοί δεν παίρνουν φράγκο απο την πίτα του content delivery. Ώσπου ήρθε ο Τράμπ το 2017 και έβαλε τον δικό του επικεφαλής στην FCC και τα έκανε όλα άνω-κάτω ξηλώνοντας τις προηγούμενες -ευνοϊκές για τους χρήστες και τους content providers- ρυθμιστικές αποφάσεις. Kαι τότε άρχισε η FCC πλέον να λαμβάνει μηνύσεις από την άλλη πλευρά: Mozzila vs FCC
anyway, δεν πρόλαβαν να χαρούν και πολύ οι πάροχοι. Μέχρι να κοπάσει ο δικαστικός ντόρος που ακολούθησε, ήρθε ο biden, παραιτήθηκε ο άνθρωπος του τραμπ και η νέα διοικήτρια της FCC άρχισε πάλι να ξηλώνει και να συμμαζεύει το θέμα υπέρ του net neutrality ξανά. Όποιος θέλει να διαβάσει την ιστορία με λεπτομέρεια: https://en.wikipedia.org/wiki/Net_ne..._United_States
Στο δικό μας χωριουδάκι: ευτυχώς εδώ (και στην Ευρώπη γενικά) δεν έπαιξε και πολύ το θέμα καθώς και οι πάροχοι δεν το έπαιξαν άπληστοι [τα τσεπώνανε ήδη αδρά με τις εξωφρενικές χρεώσεις για mobile internet και 0,25c το SMS των 150 χαρακτήρων] αλλά και οι χρήστες δεν τρέλαναν τις γραμμές των παρόχων όπως τις τρέλαναν στην Αμερική. Και πως να τις τρελάνουν εξάλλου με την φανταστική μέση ταχύτατα των 20-30Mbps που είχαν τα vdsl μας στην καλύτερη?
Πάντως καλό είναι που έστω και τώρα η δικιά μας ρυθμιστική αρχή παίρνει θέση υπέρ του net neutrality και δέησε να βάλει μια παράγραφο τεσσάρων γραμμών για το θέμα. Καταξοδεύτηκε. Άντε να το δούμε και στην πράξη όμως. *γκουχ*-ακούει ο rate-limiter των 5G κεραιών?-*γκουχ*
(mockup γραφικό που θα μπορούσε να είναι αλήθεια αν οι πάροχοι ήταν ελεύθεροι να χρεώνουν το internet όχι σαν υπηρεσία πληροφόρησης & διασύνδεσης αλλά σαν υπηρεσία περιεχομένου)Τελευταία επεξεργασία από το μέλος dpap76 : 10-02-24 στις 01:03.
-
10-02-24, 10:19 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #9
Ποιός έξυπνος είχε την ιδέα οι λήμνες να έχουν ίδιο χρώμα με το 1gbps;;;!!
-
10-02-24, 10:33 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #10
-
10-02-24, 16:09 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #11
Βραχάτι, Κοκκώνι, Νεράντζα είναι χάλια τα πράγματα, πηγαίνω χρόνια στην περιοχή.
Με Vodafone που ήμουν μέχρι τον Δεκέμβριο, έπιανα με το ζόρι 1-2 γραμμές 4G 5 Mbps download/1 Mbps upload σε εξωτερικούς χώρους στον παραλιακό δρόμο. Το καλοκαίρι στα μαγαζιά του Βραχατίου όταν ήταν τίγκα, άνοιγε με το ζόρι η αρχική σελίδα του Google...
Με Cosmote τέλη Δεκεμβρίου που πήγα τελευταία φορά με την ίδια συσκευή που είχα την Vodafone, είναι λίγο καλύτερα. Ελπίζω και το καλοκαίρι να είναι καλύτερα από την Vodafone.
-
10-02-24, 21:52 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #12
-
11-02-24, 00:13 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #13
Κάτω Ασσος πολλές φορές γυρίζω σε 2G για να μην χάνω τουλάχιστον τις κλήσεις, καλά απο internet μόνο σε συγκεριμένα σημεία του σπιτιού πιάνει... και δεν μιλάω για συμφόρηση απο κίνηση στην κεραία ( υπαρκτό και αυτό) αλλά για ασθενές σήμα.
Δυστυχώς η κεραία που υπάρχει στόν ΟΤΕ Βραχατίου (που είναι 1,5 km σε ευθεια) δεν έχει κατευθυντικότητα πρός την περιοχή και καλυπτόμαστε απο κεραία που βρίσκεται απομακρυσμένα .... πάνω απο την εθνική οδό... έτσι με έχουν ενημερώσει απο την cosmote στις κατα καιρούς διαμαρτυρίες μου.
Κάποια στιγμή , πρίν 3..4 μήνες είχα δει μια σελίδα (που δυστυχώς δεν αποθήκευσα) που έδινες χώρα και πάροχο και σου έβγαζε την κάλυψη κάθε κεραίαςΤελευταία επεξεργασία από το μέλος TeoT : 11-02-24 στις 00:21.
-
11-02-24, 22:50 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #14
-
12-02-24, 14:45 Απάντηση: Νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου #15
Για την Ελλάδα υπάρχει σχετικό site της EETT που αναφέρει στοιχεία για τις κεραίες κινητής.
Bookmarks