Καλησπέρα, εδώ και έναμισή περίπου χρόνο (μισό χρόνο από όταν έβαλα οπτική ίνα) αντιμετωπίζω ένα συνεχόμενο lag spike σε παιχνίδια. Ενώ μπορεί να έχω ένα σταθερό ping περίπου 60ms ανά 5 με 10 δευρολεπτα πηδαει στο 200αρι για 1-2 seconds και ξανα επανέρχεται στα φυσιολογικά του για λίγο μέχρι να επαναληφθεί ο κύκλος. Το πρόβλημα φεύγει αν κάνω restart το router mesh repeater σύστημα. Ύστερα το πρόβλημα ξανα εμφανίζεται τυχαία είτε σε μερικές ώρες ή μέρες. Έχω 200 άρα με το Cosmote speedport plus και 2 speed home wifi απο μια κρεβατοκάμαρα τα οποία δίνουν ethernet πρόσβαση στον υπολογιστή. Ξέρει κανείς πως μπορώ να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα?
Δεν μπορώ να καταλάβω πως δουλεύει τέλεια για είτε λίγες ώρες ή μέρες και ξαφνικά το παθαίνει αυτό. Αν και γνωρίζω από τεχνολογία γενικώς, στα διαδικτυακά υστερω.
Έψαξα λίγο παραπάνω στα forums και απορώ αν έχω και εγώ bufferbloat (D στο waveform). Καμία ιδέα κανείς?
Εμφάνιση 1-12 από 12
-
01-02-25, 04:45 Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #1
-
01-02-25, 12:33 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #2
Για αρχή, ξεχνάς το mesh και τα ασύρματα nodes του,
συνδέεις router<->pc με καλώδιο και μετράς/δοκιμάζεις αν έχεις ping spikes έτσι.
Αν λυθεί το ζήτημα (που είναι πολύ πιθανόν...),
είναι το mesh.
edit: που δεν είναι καν mesh δλδ αν δεν είναι συνδεμένα σε smart cpe, extenders/repeaters είναι,
και αν έχεις συνδέσει το pc με καλώδιο είναι wifi client.
Άν έχεις D, έχεις, δεν χρειάζεται να απορείς.
Και αν έχεις το cpe του isp τόσο θάχει.
Αλλά το latency και τα ping spikes δεν είναι απο εκεί όσο δεν είναι φορτωμένη η wan σου (είναι?).
Αν θες να το λύσεις, είτε βάζεις ένα proper-router (κάτι με codel/cake),
που μετά είναι ένα ερώτημα τι/πως θα κάνεις με το voip,
είτε βάζεις ένα σύγχρονο fritzbox (που είναι υποδεέστερη λύση αλλά πάνε αξιοπρεπώς).Τελευταία επεξεργασία από το μέλος K1m0n : 01-02-25 στις 12:52. Αιτία: info added
Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
01-02-25, 19:01 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #3
Σήμερα που το μέτρησα πάλι,είναι στο C. Είναι δύσκολο να περάσω ethernet στο pc γιατί το router είναι στο σαλόνι και έχει αρκετή απόσταση από το δωμάτιο. To latency επικρατεί ασχέτως αν είναι φορτωμένη ή όχι. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω πως αρχίζει να το παθαίνει αυτό τυχαία είτε σε μέρες ή ώρες μετά από επανεκκίνηση και το πρόβλημα εξαφανίζεται μετά από επανεκκίνηση.
- - - Updated - - -
Τώρα μου έβγαλε B.
-
01-02-25, 19:06 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #4
Ναι, είπαμε, με το cpe του isp θα έχεις bufferbloat, αυτό είναι δεδομένο.
Αν θες να μην έχεις θες άλλο router.
Και μην μετράς συνδεμένος με wifi, μέτρα συνδεμένος με ethernet.
Και?
Το καλώδιο ethernet έχει 0,50€/m.
Αν όχι για μόνιμα, δοκίμασε με καλώδιο, έστω να τρέχει χύμα στο πάτωμα.
Αν στο κάνει και με το καλώδιο είναι το router ή ο isp ή παραπάνω,
αν δεν στο κάνει είναι το wifi.
Αν εντοπίσεις ότι είναι το wifi,
είτε α) το κάνεις σωστά και περνάς καλώδια,
είτε β) ψάχνεσαι τι θα κάνεις για καλύτερο wifi.
latency != lag spikes.
Αν αναφέρεσαι στο latency που μετράει το bufferbloat test,
αυτό γεμίζει την wan για να μετρήσει.
Ασύρματη σύνδεση είναι.
Μπορεί να έχουν πρόβλημα τα ap,
μπορεί να βρίσκει ένα πιο καθαρό κανάλι μετά απο επανεκκίνηση,
μπορεί να αλλάζει το channel width διότι ακούει ένα ap από το δίπλα διαμέρισμα,
μπορεί να είναι σε dfs και να αλλάζει κανάλι,
μπορεί να γυρνάει 2,4<->5Ghz,
μπορεί τα άστρα να μην είναι στην σωστή θέση,
μπορεί πολλά.
Και τα συγκεκριμένα AP δεν είναι ακριβώς ότι καλύτερο.
Γενικά μιλώντας, το wifi είναι ok για να χαζεύουμε σε κανα laptop/tablet,
άμα έχεις απαιτήσεις σταθερότητας = καλώδιο.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
02-02-25, 00:56 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #5
Κατάλαβα. Θα βάλω ένα καλώδιο ethernet την Δευτέρα χωρίς τα extenders, και θα δοκιμάσω την σύνδεση να δω αν είναι θέμα γραμμής ή απλά δταρι ο ανίκανος εξοπλισμός που παρέχει η cosmote. Σε αυτό το site που χρησιμοποιώ μπορείς να δεις τι παθαίνω ανά 10 δευτερόλεπτα. Θα ενημερώσω την Δευτέρα τι έχω ανακαλύψει και πως να το διαχειριστώ από εκεί και πέρα.
- - - Updated - - -
Υ.Γ και στο pc (το οποίο,ειναι συνδεδεμένο μέσω ethernet στο cosmotes speed home wifi, το οποιο μεν ειναι ασυρματο με το ρουτερ που μαλλον δημιουργει το προωλημα και στο κινητό παθαίνει ακριβώς τα ίδια, lag spike, αλλά δεν ξέρω ακόμα αν είναι επειδή είναι συνδεδεμένο στο extender αυτή υην στιγμή (θα ενημερώσω την Δευτέρα.)
-
03-02-25, 15:35 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #6
Λοιπόν κλείνοντας το ένα από τα 2 cosmote home wifi mesh repeater το πρόβλημα παρέμεινε. Όταν έκλεισα και τα 2 το ping ήταν πολύ πιο,σταθερο. Έβαλα ethernet σε ένα laptop επειδή δεν έχω ακόμα μακρύ καλώδιο και ακόμα μου έκανε κάτι ψηλό μικρά spikes αλλά όχι όσο άσχημα όσο πριν. Έκανα και μια επανεκκίνηση το Ρούτερ και το μαύρο κουτί. Τώρα έχει σταθερο ping χωρίς spikes και στο bufferbloat βγάζει A. Η μόνη λύση δηλαδή που προτείνεις είναι να περάσω καλώδιο κατευθείαν στο ένα pc? (Ο άλλος υπολογιστής δεν έχει ανάγκη πιο,σταθερή σύνδεση από αυτο που προσφέρει το extender).
- - - Updated - - -
Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να υο αφήσω για λίγες μέρες χωρίς τα extenders ανοιχτά για να δω αν θα εμφανιστεί το πρόβλημα ξανα και αν είναι αυτά που υο δημιουργούν εξαρχής
- - - Updated - - -
Αν το καλώδιο ethernet στο ρουτερ δεν γίνετε με τίποτα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λυση?
-
03-02-25, 16:05 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #7
1) ασύρματα = wifi.
Για wifi σε soho θα πρότεινα fritzbox + 1/2/n frtitzrepeater(s) αναλόγως αναγκών/χώρου,
τα fritzrepeaters να συνδεθούν στο fritzbox με ethernet (οπότε πάλι θες κάποια καλωδίωση).
Αυτό^ είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για soho και non-geek χρήστη.
Όπως ότι wifi, το αν θα πάνε καλύτερα/χειρότερα εξαρτάται απο τις συνθήκες στον χώρο σου
και την τοποθέτηση, οπότε πρώτα πληρώνεις/στήνεις και μετά βλέπεις πως πάει.
2) plc, έχουν και αυτά τα προβλήματα τους (δες τα σχετικά threads),
μπορεί να παίξουν καλά στο σπίτι σου, μπορεί και όχι (εξαρτάται απο την καλωδίωση και το θόρυβο που έχει),
πόσο καλά θα παίξουν θα το δείς αφού τα στήσεις.
Τυπικά περιμένεις να πιάσουν το 1/2-1/3 της ονομαστικής ταχύτητας τους.
Και μπορεί να παίζουν καλά σήμερα αλλά όχι αύριο.
Σίγουρο είναι μόνο το καλώδιο.Disclaimer:
-
06-02-25, 14:34 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #8
Πήρα καλώδιο cat7 internet. Έλυσε όπως είπες κατευθείαν το πρόβλημα. Μόνο πρέπει να δω πως θα το κρύψω καλύτερα να μην φαίνεται.
-
06-02-25, 15:07 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #9
Το οποίο είναι απολύτως overkill για το σπίτι αλλά ok.
Θα σου λύσει τα lag spikes εκ του wifi στο συγκεκριμένο host.
Το cpe του isp θα εξακολουθήσει να έχει το bufferbloat που είχε
(που τυπικά δεν σε ενοχλεί στο gaming όταν δεν είναι φορτωμένη η wan),
οι λοιποί clients που συνδέονται στο wifi θα έχουν τα ίδια lag-spikes
(που αναλόγως την χρήση, μπορεί να ενοχλεί, μπορεί και όχι).
Μια καλή ιδέα, μιάς και θα πας ethernet μέχρι το χ δωμάτιο (υπνοδωμάτιο?/ότι...),
είναι να βάλεις εκεί ένα switch (ωστε να έχεις επιπλέον eth. ports),
και να συνδέσεις το ένα speed home wifi με ethernet στο switch.
Φαντάζομαι(?) το mesh στα "πιατάκια" δεν θα παίζει χωρίς το smart cpe,
αλλά τυπικά το "πιατάκι" θα παίξει καλύτερα ως ap παρά ως repeater.
Όχι ότι έχω εμπειρία απο τα συγκεκριμένα όμως.Disclaimer:
-
06-02-25, 16:24 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #10
Εντάξει 8 ευρώ είχε οπότε δεν ήταν τίποτα σπουδαίο. Να σου πω ρε έκανα μια επανεκκίνηση το ρουτερ και τώρα υο κουμπί telephony δεν ανάβει. Δεν ξέρω τι έπαθε έχεις καμιά ιδέα?
-
06-02-25, 17:27 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #11
Το κουμπί αυτό πρακτικά τι κάνει;
Από εικόνα που βλέπω νομίζω είναι για να χτυπήσει να βρεις τη συσκευή;
Το λαμπάκι της τηλεφωνίας πάνω, 3ο στη σειρά, ανάβει;-GOVERNMENT ECONOMIST VIRUS: Nothing works, but all your diagnostic software says everything is fine. :x
Gre-goir-X23.
-
06-02-25, 18:38 Απάντηση: Μόνιμα latency spikes ανά 5-10 seconds. #12
Bookmarks