Σελ. 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 1-15 από 19
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Καλημέρα (και καλή Κυριακή) σε όλους,

Είναι το πρώτο μου post οπότε ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για πιθανά λάθη.

Σε κεντρικό σημείο επαρχιακής πόλης με το router του θέματος και Cosmote sim πιάνω περίπου 300mbps download.

Για σύγκριση με iPhone 13 pro πιάνω περίπου 500mbps ανάλογα το test, με σύνδεση cosmote συμβολαίου (δε ξέρω αν παίζει ρόλο / υπάρχει κάποιος κόφτης στα πακέτα και τις sim που είχαν αγοραστεί με το tp link router πριν 3 χρόνια). To ping επίσης δε θα το έλεγα και ιδιαίτερα σταθερό. Κάνοντας μερικές δοκιμές στο ping προς 1.1.1.1 ή 8.8.8.8 έχω min τιμές 20ms με average στα 60 και έχω δει μέχρι και 150ms ή / και κανένα δύο dup packets.

Τα στοιχεία της σύνδεσης μου είναι :

Band: N78
    Signal Strength: 75%
    SS-RSRP: -100dBm
    SS-RSRQ: -17 dB
    SS-SINR: 8 dB
    PUCCH TXP: 22 dBm

Band: B1
    Signal Strength: 100%
    RSRP: -86dBm
    RSRQ: -12 dB
    SNR: 13dB

Όταν το μετακινώ πιο κοντά στο μπαλκόνι τα πράγματα βελτιώνονται (λίγο) μιας και η 5g κεραία είναι από την άλλα πλευρά του διαμερίσματος που δεν έχω οπτική επαφή. Αν καταλαβαίνω καλά με βάση cell mapper η Β1 μπάντα για το LTE είναι από τη κεραία που έχω οπτική επαφή (και πολύ κοντά) αλλά δε πρέπει να υποστηρίζει 5g αυτή η κεραία οπότε και δε κερδίζω κάτι ;

Τι προτάσεις υπάρχουν ;
    - Να αγοράσω κάποια εξωτερική κεραία ; Υπάρχει κάποια προτεινόμενη ; Το ping με ενδιαφέρει λόγω δουλειάς / meetings. Επίσης το να βάλω εξωτερική κεραία στην οροφή και να συνδέσω το router το θεωρώ ανέφικτο λόγω θεμάτων στην πολυκατοικία με περίεργους ιδιοκτήτες / ενοίκους κλπ. Συνεπώς αγορά εξωτερικής κεραίας με το router στο ίδιο σημείο εντός σπιτιού αξίζει ή μικρό το όφελος;
    - Να κάνω αναμονή μέχρι η cosmote να αναβαθμίσει τη 4g κεραία στην οποία έχω οπτική επαφή ; Φαντάζομαι κάτι τέτοιο μπορεί να πάρει έως και χρόνια. Είμαι σε κεντρικό σημείο με 2 κεραίες (αρκετά) κοντά και θέλω να ελπίζω λόγω του πόσο κεντρικά είμαι θα γίνει αναβάθμιση όλων τους ;
    - Υπάρχει κάτι από τη πλευρά του router σε παραμετροποίηση που μπορώ να κάνω ;

Γενικά τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από όταν είχα το mr200 v2 από πλευράς download / upload αλλά από πλευράς ping δεν είμαι αρκετά χαρούμενος.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος XII : 23-06-24 στις 11:24. Αιτία: Τυπογραφικά Λάθη

Downloads
    4
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    1000/500 + 250/80
    ISP
    Ote/Vodafone
    Router
    Pf plus/FS-ont -mu5001 5G
    Το ποτε και αν θα γινει αναβαθμιση δεν μπορει να προβλεφθει.

Ομως με ping μεχρι 60ms δεν υπαρχει κατι που να εχει σημασια σε online meetings.

Το αν το ωφελος θα ειναι μικρο, δεν μπορει να εκτιμηθει. Πρεπει να δοκιμαστει. Ξεχνα τις εξωτερικες κεραιες και παιξει με τοποθετηση του router σε διαφορα σημεια. Οταν βρεις το καλυτερο σημειο, θα ξερεις και τι κερδιζεις και μετα θα κρινεις αν αξιζει το κοπο η μονιμοποιηση του σημειου.

Downloads
    0
    Uploads
    0
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από netblues Εμφάνιση μηνυμάτων
    Το ποτε και αν θα γινει αναβαθμιση δεν μπορει να προβλεφθει.

Ομως με ping μεχρι 60ms δεν υπαρχει κατι που να εχει σημασια σε online meetings.

Το αν το ωφελος θα ειναι μικρο, δεν μπορει να εκτιμηθει. Πρεπει να δοκιμαστει. Ξεχνα τις εξωτερικες κεραιες και παιξει με τοποθετηση του router σε διαφορα σημεια. Οταν βρεις το καλυτερο σημειο, θα ξερεις και τι κερδιζεις και μετα θα κρινεις αν αξιζει το κοπο η μονιμοποιηση του σημειου.
    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Θα το δοκιμάσω και αν είμαι ευχαριστημένος θα πρέπει να το σκεφτώ λίγο. Το θέμα είναι ότι στη κουζίνα ίσως να έχω κάπως καλύτερο σήμα αλλά δε μπορώ να μεταφέρω το UPS (που έχω για την οθόνη και το λαπτοπ) μαζί με το router (εκτός αν πάρω ένα άλλο mini ups μόνο για αυτό). Είναι κάπως παλιό το σπίτι και δεν είναι όλα "ιδεατά" από θέμα setup (παλιό εξοχικό που λόγω remote δουλειάς απέκτησε ένα πρόχειρο setup με ένα μικρό γραφείο εδώ και μερικά καλοκαίρια).

Καλή εβδομάδα και ευχαριστώ ξανά !

Περιοχή
    Αθήνα
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    110/11 + 110/11 + 400/20
    ISP
    Cosmote & Vodafone
    DSLAM
    Wind - ΠΑΤΗΣΙΑ
    Router
    Fritz! VDSL + 5G
    SNR / Attn
    19(dB) / 11(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Καλημέρα.
    Τις κεραίες που υπάρχουν κοντά σε εσένα μπορείς να τις δεις από τον χάρτη εδώ ..

https://eeae.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%C...AF%CF%89%CE%BD

Μετά μπορείς να πάρεις πληροφορίες για την κεραία που θα βρεις βάζοντας τον κωδικό της στο λινκ..

ή πατάς το Δείτε τα στοιχεία της αδειοδότησης ..

Επίσης εάν έχεις ένα Android 5G κινητό μπορείς να δεις πληροφορίες για τις κεραιές κοντά σου με κάποιες εφαρμογές..
    NetMonster, NetMonitor κτλ..
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Iris07 : 24-06-24 στις 10:43.
    My AVM Fritz : 7590 AX, 4060 AX, 6850 5G, Repeater 6000, Fon X6, Smart Gateway, Dect 500, Dect 440, Dect 200
    Other : TP-Link TL-R605, Poynting XPOL-1-5G, Samsung S20 FE & S21 FE, Cosmote TV Box, MI Box 2
    New! : AVM 5690 Pro , Qnap: QHora-301W - 10GbE, AVM 7690

Downloads
    0
    Uploads
    0
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Iris07 Εμφάνιση μηνυμάτων
    Τις κεραίες που υπάρχουν κοντά σε εσένα μπορείς να τις δεις από τον χάρτη εδώ ..

https://eeae.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%C...AF%CF%89%CE%BD

Μετά μπορείς να πάρεις πληροφορίες για την κεραία που θα βρεις βάζοντας τον κωδικό της στο λινκ..

ή πατάς το Δείτε τα στοιχεία της αδειοδότησης ..

Επίσης εάν έχεις ένα Android 5G κινητό μπορείς να δεις πληροφορίες για τις κεραιές κοντά σου με κάποιες εφαρμογές..
    NetMonster, NetMonitor κτλ..
    Καλημέρα,

Σε ευχαριστώ για το site, δε το γνώριζα. Το ίδιο έκανα από το https://www.cellmapper.net στο παρελθόν όταν και πήρα το αρχικό 4g router (και έτσι είχα αποφασίσει να φύγω απο την adsl που δεν έπιανε ουτε 10mbps). Το site που έστειλες φαίνεται πολύ πιο πλήρες.

Περιοχή
    Αθήνα
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    110/11 + 110/11 + 400/20
    ISP
    Cosmote & Vodafone
    DSLAM
    Wind - ΠΑΤΗΣΙΑ
    Router
    Fritz! VDSL + 5G
    SNR / Attn
    19(dB) / 11(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Σχετικά με τις κεραίες τώρα..

Παρόμοια περίπτωση με σένα ειμαι και εγώ..
    Ο χώρος που έχω το 5G ρούτερ είναι χαμηλά και προς την κατεύθυνση που είναι η κεραία που λαμβάνω υπάχουν μπροστά μου ψηλά κτήρια..

Πήρα την απόφαση και έβαλα εξωτερική και τα αποτελέσματα μπορείς να τα δεις εδώ :
    https://www.adslgr.com/forum/threads...44#post7435444

Επίσης ρίξε μία ματιά και στο παραπάνω βιντεάκι για να πάρεις μία εμπειρία!

Υπάρχουν οι πολυ-κατευθυντικές κεραίες που γενικά είναι καλύτερες όταν δεν έχεις καλή οπτική επαφή με την κεραία..
    και οι μονο-κατευθυντικές που έχουν μεγαλύτερη ενίσχυση και είναι καλές όταν έχουμε οπτική επαφή με την κεραία.. (οπότε είναι καλύτερες και για μεγάλες αποστάσεις από την κεραία)

Εγώ μιας και δεν είχα άμεση οπτική επαφή πήρα και δοκίμασα την πολυκατευθυντική, με βάση και αυτά που είδα στο βιντεάκι.

Οι Poynting είναι από τις πολύ καλές κεραίες..
    Η απόσταση από την κεραία που λαμβάνω είναι γύρω στα 250 μέτρα..

Για την τοποθέτηση της έκανα δοκιμές κοιτώντας το σήμα που λαμβάνω, καθώς την περίστρεφα προς κάποιες κατευθύνσεις..
    αφού δεν μπορούσα να ξέρω ποιο είναι το καλύτερο σημείο για να κοιτάει..

Σίγουρα κάθε περίπτωση είναι μοναδική και στις δοκιμές θα δεις τι γίνεται..

Το μήκος του καλωδίου της κεραίας είναι και αυτό μία παράμετρος που πρέπει να κοιτάξεις.
    Εγώ πήρα με 5 μέτρα έτοιμο καλώδιο πάνω στην κεραία, οπότε πρέπει να κάνεις υπολογισμούς που θα μπορούσε να μπει το ρούτερ.

Έχω βάλει την κεραία σε επίπεδο 1ου ορόφου..
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Iris07 : 24-06-24 στις 10:39.
    My AVM Fritz : 7590 AX, 4060 AX, 6850 5G, Repeater 6000, Fon X6, Smart Gateway, Dect 500, Dect 440, Dect 200
    Other : TP-Link TL-R605, Poynting XPOL-1-5G, Samsung S20 FE & S21 FE, Cosmote TV Box, MI Box 2

Downloads
    0
    Uploads
    0
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Σχετικά με τις κεραίες τώρα..

Παρόμοια περίπτωση με σένα ειμαι και εγώ..
    Ο χώρος που έχω το 5G ρούτερ είναι χαμηλά και προς την κατεύθυνση που είναι η κεραία που λαμβάνω υπάχουν μπροστά μου ψηλά κτήρια..

Πήτα την απόφαση και έβαλα εξωτερική και τα αποτελέσματα μπορείς να τα δεις εδώ :
    https://www.adslgr.com/forum/threads...44#post7435444

Επίσης ρίξε μία ματιά και ατο παραπάνω βιντεάκι για να πάρεις μία εμπειρία!

Υπάρχουν οι πολυ-κατευθυντικές κεραίες που γενικά είναι καλύτερες όταν δεν έχεις καλή οπτική επαφή με την κεραία..
    και οι μονο-κατευθυντικές που έχουν μεγαλύτερη ενίσχυση και είναι καλές όταν έχουμε οπτική επαφή με την κεραία..

Εγώ μιας και δεν είχα άμεση οπτική επαφή πήρα και δοκίμασα την πολυκατευθυντική, με βάση και αυτά που είδα στο βιντεάκι.

Οι Poynting είναι από τις πολύ καλές κεραίες..
    Σε ευχαριστώ πολύ για το υλικό. Δυστυχώς δεν έχω οπτική επαφή ούτε από το μπαλκόνι οπότε καταλαβαίνω πως αν πάω στη λύση εξωτερικής κεραίας θα θέλω πολυκατευθυντική και εγώ.

Περιοχή
    Αθήνα
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    110/11 + 110/11 + 400/20
    ISP
    Cosmote & Vodafone
    DSLAM
    Wind - ΠΑΤΗΣΙΑ
    Router
    Fritz! VDSL + 5G
    SNR / Attn
    19(dB) / 11(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Επίσης θα ήταν καλό να τσεκάρεις τι δυνατότητες έχει η κεραία που λαμβάνεις όταν πας κοντά της..

Εμένα δίνει ως 1,3 Gbps σε Samsung S21 FE 5G. (Cosmote)
    οπότε ήξερα ότι έχει καλές δυνατότητες!

Δες και κάποια άλλα Info που πρόσθεσα στο post μου πιο πάνω..

btw εγώ έχω βάλει WhatsUp SIM στο ρούτερ..
    Περιορισμό στην ταχύτητα θα έχεις όταν θα θέλεις να έχεις Public IP, εφόσων όμως το υποστηρίζει το πακέτο της SIM σου.
    Οπότε θα πηγαίνεις μέχρι 150 Mbps.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Iris07 : 24-06-24 στις 10:49.

Downloads
    0
    Uploads
    0
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Επίσης θα ήταν καλό να τσεκάρεις τι δυνατότητες έχει η κεραία που λαμβάνεις όταν πας κοντά της..

Εμένα δίνει ως 1,3 Gbps σε Samsung S21 FE 5G. (Cosmote)
    οπότε ήξερα ότι έχει καλές δυνατότητες!

Δες και κάποια άλλα Info που πρόσθεσα στο post μου πιο πάνω..

btw εγώ έχω βάλει WhatsUp SIM στο ρούτερ..
    Περιορισμό στην ταχύτητα θα έχεις όταν θα θέλεις να έχεις Public IP, εφόσων όμως το υποστηρίζει το πακέτο της SIM σου.
    Οπότε θα πηγαίνεις μέχρι 150 Mbps.
    Ευχαριστώ (εκ νέου) για όλη τη βοήθεια.

Μια τελευταία ερώτηση (συγγνώμη για το spam). Αν πήγαινα σε indoor κεραία omnidirectional (αν το έκανα σωστά μετάγραφη οι πολυ-κατευθυντικές είναι οι omnidirectional) υπάρχει κάποια προτεινόμενη για 5G ή δε παίζει ρόλο αν μιλάμε για 4g ή 5g ; Θα παίζουν όλες καλά με το tp link ή υπάρχουν "περιορισμοί" στο compatibility ;

Περιοχή
    Αθήνα
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    110/11 + 110/11 + 400/20
    ISP
    Cosmote & Vodafone
    DSLAM
    Wind - ΠΑΤΗΣΙΑ
    Router
    Fritz! VDSL + 5G
    SNR / Attn
    19(dB) / 11(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Ναι, Omni-Directional είναι οι Πολυ-κατευθυντικές
    και Uni-Directional οι Μονο-κατευθυντικές.

InDoor κεραίες γενικά λέμε τις κεραίες που έχουν μόνα τους κάποια ρούτερ, όπως το Fritz 6850 5G..
    https://en.avm.de/products/fritzbox/fritzbox-6850-5g/

αν και εάν δεις στο link που δείχνω την κεραία μου, επειδή αυτή είναι μικρή έχει και βεντούζες και μπορεί να μπει ακόμη και εσωτερικά πάνω σε ένα τζάμι!
    Βέβαια καλό θα ήταν να μπει εξωτερικά.

Ναι, υπάρχουν διαφορές κυρίως ανάμεσα στις συχνότητες που μπορεί να λάβει μία κεραία 4G από μία 5G..
    Αυτά αναφέρονται στα χαρακτηριστικά της..

Οπότε ξέροντας τι μπάντες θέλουμε να λάβουμε, επιλέγουμε και κατάλληλη κεραία.
    Μιλώντας για μπάντα N78 5G θέλουμε να πηγαίνει τουλάχιστον ως τα 3800, όπως αυτή που πήρα.. η XPOL-1-5G
    https://poynting.tech/antennas/xpol-1-5g/

* Έχουμε δει εδώ λήψη ακόμη σε συχνότητα 3700+

Κατάλογος :
    https://poynting.tech/antennas/?poyn...2FCBRS%2F5G%29

Τώρα για θέμα συμβατότητας δεν έχω ακούσει ή διαβάσει κάτι ιδιαίτερο..

- - - Updated - - -

Και μία ακόμη παρατήρηση για τις κεραίες..

Υπάρχουν οι 2x2 MIMO που σου δίνουν 2 καλώδια με 2 βύσματα για σύνδεση στο ρούτερ..
    και οι 4x4 ΜΙΜΟ - 4 καλώδια με βύσματα, όταν το ρούτερ έχει 4 βύσματα για σύνδεση εξωτερικής κεραίας.

Το Fritz πχ έχει 2 βύσματα για 2 καλώδια/κεραίες και τις άλλες 2 τις έχει μόνο εσωτερικά.
    Κάποιοι προχωρημένοι θα μπορούσανε να το πειράξουν και να βγάλουν και τις 2 εσωτερικές σε βύσματα για να βάλουν μετά μία κεραία με 4 καλώδια..
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Iris07 : 24-06-24 στις 12:26.

Downloads
    0
    Uploads
    0
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Ναι, Omni-Directional είναι οι Πολυ-κατευθυντικές
    και Uni-Directional οι Μονο-κατευθυντικές.

InDoor κεραίες γενικά λέμε τις κεραίες που έχουν μόνα τους κάποια ρούτερ, όπως το Fritz 6850 5G..
    https://en.avm.de/products/fritzbox/fritzbox-6850-5g/

αν και εάν δεις στο link που δείχνω την κεραία μου, επειδή αυτή είναι μικρή έχει και βεντούζες και μπορεί να μπει ακόμη και εσωτερικά πάνω σε ένα τζάμι!
    Βέβαια καλό θα ήταν να μπει εξωτερικά.

Ναι, υπάρχουν διαφορές κυρίως ανάμεσα στις συχνότητες που μπορεί να λάβει μία κεραία 4G από μία 5G..
    Αυτά αναφέρονται στα χαρακτηριστικά της..

Οπότε ξέροντας τι μπάντες θέλουμε να λάβουμε, επιλέγουμε και κατάλληλη κεραία.
    Μιλώντας για μπάντα N78 5G θέλουμε να πηγαίνει τουλάχιστον ως τα 3800, όπως αυτή που πήρα.. η XPOL-1-5G
    https://poynting.tech/antennas/xpol-1-5g/

* Έχουμε δει εδώ λήψη ακόμη σε συχνότητα 3700+

Κατάλογος :
    https://poynting.tech/antennas/?poyn...2FCBRS%2F5G%29

Τώρα για θέμα συμβατότητας δεν έχω ακούσει ή διαβάσει κάτι ιδιαίτερο..

- - - Updated - - -

Και μία ακόμη παρατήρηση για τις κεραίες..

Υπάρχουν οι 2x2 MIMO που σου δίνουν 2 καλώδια με 2 βύσματα για σύνδεση στο ρούτερ..
    και οι 4x4 ΜΙΜΟ - 4 καλώδια με βύσματα, όταν το ρούτερ έχει 4 βύσματα για σύνδεση εξωτερικής κεραίας.

Το Fritz πχ έχει 2 βύσματα για 2 καλώδια/κεραίες και τις άλλες 2 τις έχει μόνο εσωτερικά.
    Κάποιοι προχωρημένοι θα μπορούσανε να το πειράξουν και να βγάλουν και τις 2 εσωτερικές σε βύσματα για να βάλουν μετά μία κεραία με 4 καλώδια..
    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και το χρόνου σου. Μου έδωσες τροφή για σκέψη !

Downloads
    1
    Uploads
    0
    καλημέρα!

Είμαι κάτοχος του εν λόγω router - για τη δουλειά που το θέλω (σύνδεση σε χωριό πλησίον μεγάλης πόλης που ΔΕΝ τράβαγε η σταθερή ενσύρματη σύνδεση) είναι μια χαρά.
    Το πρόβλημά μου είναι η έλειψη υποστήριξης:
    στο ίντερνετ δεν μπορώ να βρω ούτε το manual. Για παράδειγμα το φωτάκι με το σήμα μερικές φορες είναι λευκό ενώ άλλες πράσινο - τι σημαίνει;
    Επίσης, θέλω να βάλω καρφωτές DNS τιμές - δεν μπορώ να το βρω πουθενα στο μενού.
    Ξέρω ότι παίρνει εξωτερικές κεραίες - που θα βρω τα specs για το βύσμα;

γενικά, δεν έχω καταφέρει να βρω οδηγούς για το συγκεκριμένο Interface. Ψάχνω λάθος, ή είναι ελλειπές το documentation της συγκεκριμένης συσκευής;

Ευχαριστώ πολύ

Περιοχή
    Κεφαλλονιά Αργοστόλι
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL
    Ταχύτητα
    21287 kbps /1020 kbps
    ISP
    Nova
    DSLAM
    Forthnet - ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
    Router
    TP-LINK TD-W9970 V1
    SNR / Attn
    6.2(dB) / 12.0(dB)
    Path Level
    Interleaved
    Έκοβε το πλήρες URL ο κειμενογράφος
    Το πράσινο led σημαίνει έχει συνδεθεί σε 4G δίκτυο ενώ λευκό έχει συνδεθεί σε 5G δίκτυο
    Το manual
    Κώδικας:
    https://static.tp-link.com/upload/manual/2024/202402/20240206/1910020945_BBA%20MBB%20Routers_UG_REV1.0.0.pdf
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος maarinos : 11-11-24 στις 19:07.

Downloads
    1
    Uploads
    0
    legend φίλος!

αλλα το link μου βγάζει αυτό:
    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  Screenshot 2024-11-12 025915.jpg 
Εμφανίσεις:  3 
Μέγεθος:  40,2 KB 
ID: 259827

Περιοχή
    Κεφαλλονιά Αργοστόλι
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL