Η τελευταία μηνιαία ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας της Microsoft προκαλεί προβλήματα στα συστήματα διπλής εκκίνησης Windows και Linux. Η ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα για να διορθώσει μια ευπάθεια δύο ετών στον GRUB loader ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείται από πολλές συσκευές Linux. Η ενημερωμένη έκδοση της Microsoft δεν έπρεπε να επηρεάσει συσκευές dual-boot, αλλά πολλοί διαπίστωσαν ότι το έκανε και τώρα εμποδίζει τις εγκαταστάσεις Linux τους να εκκινήσουν σωστά.
Πολλοί χρήστες Linux dual-boot βλέπουν μηνύματα «security policy violation», μαζί με σφάλματα «something has gone seriously wrong». Υπάρχουν αναφορές για προβλήματα στο Reddit, στα φόρουμ του Ubuntu και αλλού. Διανομές όπως το Ubuntu, το Debian, το Linux Mint, το Zorin OS και το Puppy Linux έχουν επηρεαστεί από την επιδιόρθωση της Microsoft.
Η ενημέρωση υποτίθεται ότι διόρθωνε μια ευπάθεια που επέτρεπε την παράκαμψη του Secure Boot, μιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ευρέως από διανομές Windows και Linux για να διασφαλιστεί ότι κακόβουλο υλικολογισμικό δεν φορτώνεται στις συσκευές κατά την εκκίνηση. Η Microsoft δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα εφαρμόσει «μια ενημερωμένη έκδοση Secure Boot Advanced Targeting (SBAT) για να μπλοκάρει ευάλωτους boot loaders του Linux που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια των Windows», αλλά ότι η ενημερωμένη έκδοση δεν θα εφαρμοστεί σε συστήματα διπλής εκκίνησης με Windows και Linux, οπότε «δεν θα πρέπει να επηρεάσει αυτά τα συστήματα».
Η Microsoft δεν έχει σχολιάσει τα προβλήματα που προκάλεσε η ενημέρωσή της.
Πηγή : The Verge
Εμφάνιση 1-15 από 32
Θέμα: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux
-
21-08-24, 12:52 Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #1
- Downloads
- 218
- Uploads
- 48
- Άρθρα
- 6
- Τύπος
- VDSL2
- Ταχύτητα
- 204800/20480
- ISP
- Wind
- Router
- Technicolor DGA4130
- SNR / Attn
- 6(dB) / 2.8(dB)
- Path Level
- Interleaved
-
21-08-24, 16:09 Απάντηση: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #2
Η MS κάνει ότι μπορεί για να την μισήσει περισσότερο αυτός που την μισεί ήδη.
-
21-08-24, 16:15 Απάντηση: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #3
Νταξ, οι χρηστες του dual boot ειναι μαλλον λιγοι. Ποσο πρακτικο ειναι τελικα, οταν μπορεις να τα τρεχεις και τα δυο ταυτοχρονα.
Οσο για τους ψαγμενους.. εε νταξ βρηκαν κατι να ασχοληθουν.
Ολα καλα
-
21-08-24, 16:25 Απάντηση: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #4
Με είχε σπάσει τα νεύρα μέχρι να καταλάβω ότι ήταν ενημέρωση των Windows αυτό που προκαλούσε το SBAT security policy violation στο PC μου με W10 και Ubuntu 22.04. Τελικά αναγκάστηκα να κλείσω το secure boot και ησύχασα.
Μετά έβαλα Ubuntu 24.04 και από περιέργεια δοκίμασα το secure boot. Αυτή τη φορά δεν μου δημιούργησε προβλήματα.
-
21-08-24, 17:54 Re: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #5
Πέφτω απ'τα σύννεφα... NOT.
Έτσι κι αλλιώς, όποιος έχει ήδη εγκατάσταση linux και πάει να περάσει και μία Windows, τα Windows θα κάνουν το booting ώπα!
Εδώ και χρόνια, αν θέλω να κάνω κάτι σε Windows, αποκλειστικά και μόνο σε VM (και είναι σχεδόν μηδαμινές οι φορές που θα χρειαστεί, για κανένα Xiaomi Flash Tool, κλπ).
H MS έχει απολέσει εδώ και αρκετές Windows εκδόσεις το δικαίωμα να εγκαθιστά OS της στα συστήματά μου!! Μόνο σε VM και πολύ τους είναι#1 Μαζί μου ασχολείσαι, πόσο Μ.....ς είσαι...
#2 Έχω δυσανεξία στο χαλούμι. Ειδικά όταν είναι σάπιο και ληγμένο.
#3 Linux all the way.
Open source all the way.
Fighting against telemetry, data harvesting, tracking, ads all the way.
-
21-08-24, 18:10 Απάντηση: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #6
Άρχισαν τις μπουρδες οι λινουξοπληκτοι για κάτι που δεν υπάρχει χρόνια τώρα... Άκου εκεί dual boot λες και είμαστε στο 2000. Τελικά με ότι δεν ασχολείται κανένας ασχολούνται εδώ μέσα μιλάμε. Απαρχαιωμένες και ανούσιες ειδήσεις.
-
21-08-24, 18:27 Απάντηση: Re: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #7
Ε εντάξει, άμα έχεις μάθει να χειρίζεσαι gentoo όπως λέει και το nick σου, πράγμα που είναι κατόρθωμα, το να έχεις windows σε dual boot/vm ειναι ιεροσυλία.
- - - Updated - - -
Υποθέτω ότι κάνεις πλάκα. Βεβαίως και υπάρχει κόσμος που ασχολείται με το dual boot, ολοι οι αρχάριοι το έχουν έτσι ώστε να μαθαίνουν και να συνηθίσουν το linux, αλλά να υπάρχει και η εναλλακτική του windows αν τα βρουν σκούρα.
-
21-08-24, 18:44 Απάντηση: Re: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #8
-
21-08-24, 19:58 Re: Απάντηση: Re: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #9
Καμία ιεροσυλία δεν είναι. Χρησιμοποιείς αυτά που σε βολεύουν ή και που χρειάζεσαι. Δεν απεμπολώ τα Windows, αλλά όταν κάνουν μαντάρα πράγματα που δεν θα έπρεπε, εφόσον έχω την επιλογή/δυνατότητα να τα αποφύγω, αυτό κάνω.
Κατ'αντιστοιχία, ένας αρχάριος στο linux, θα μπορούσε να τρέχει linux σε VM και να έχει μόνο Windows bare metal.
Αλλά στα συστήματά μου, αποφεύγω να βάζω OSes που κάνουν μαντάρα πράγματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να τους αφορά.
Μπορώ να έχω 3-4 διαφορετικές διανομές και να αλλάζω κατά το δοκούν, τέτοια μαντάρα όπως το να βάλω απλώς win σε ένα partition, δεν έχω ξαναπετύχει.
Ειδικά όταν μιλάμε για EFI που είναι σαφώς πιο complexed σε σχέση με το BIOS.
Και απ'ότι φαίνεται από τέτοιες ειδήσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παίζει και δόλος από πίσω από μεριάς MS.
- - - Updated - - -
Έχεις πηγές για αυτά τα αυθαίρετα συμπεράσματα; Μια χαρά υπάρχει το dual boot. Και ο αρχάριος, αν πχ δοκιμάσει ubuntu/mint/manjaro/whatever, μπορεί απλά και εύκολα να στήσει dual boot χωρίς να λερώσει τα χέρια του.
Το πρόβλημα ξεκινά όταν γίνει το αντίστροφο. Όταν κάποιος κάνει εκ νέου εγκατάσταση windows ενώ έχει ήδη dual boot με linux.#1 Μαζί μου ασχολείσαι, πόσο Μ.....ς είσαι...
#3 Linux all the way.
Open source all the way.
-
21-08-24, 21:34 Απάντηση: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #10
Μέχρι πρόσφατα είχα σε dual boot Windows για άντε κανένα game που δεν έπαιζε σε linux.Πλέον αυτά σπανίζουν όλο και περισσότερο οπότε μετά απο κάτι απίστευτα κακές αποφάσεις απο την MS ξυλώθηκαν τα windows. Με γλίτωσε απο πολλούς μπελάδες, συν ένα παραπάνω απο ότι φαίνεται. Δεν είναι μόνο για αρχάριους το dual boot.
-
21-08-24, 23:09 Απάντηση: Re: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #11
Άμα τρέχεις άλλο λειτουργικό μέσω vm μειώνεται η ταχύτητα του και κολλάει το σύμπαν. Στο linux έχει ανάγκη να μάθει πολλά αναλόγως την έκδοση που θα βάλει, δεν είναι όλα όπως το Ubuntu.
- - - Updated - - -
Είχα προσπαθήσει να εγκαταστήσω gentoo πριν πολλά χρόνια, πάλευα τρεις μέρες μέχρι που το παράτησα. Όλα χειροκίνητα με εντολές από το terminal, διάβαζα εναν οδηγό στα ελληνικά από κάποιο φόρουμ και τον είχα εκτυπώσει για να πάω βήμα βήμα, η διαδικασία είχε κολλήσει στην εγκατάσταση του γραφικού περιβάλλοντος.
Κατά τα λοιπά, εννοείται ότι σε βολεύει και σε εξυπηρετεί, αλλά αν αυτό που σε βολεύει σε ενοχλεί σε διάφορα άλλα πράγματα, μπορεί να το κάνεις και πέρα κάποια στιγμή.
-
22-08-24, 03:42 Απάντηση: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #12
"Verifying shim SBAT data failed: Security Policy Violation"...
Dual boot Linux Ubuntu & Windows 11 σε HP Laptop.
-
22-08-24, 10:23 Απάντηση: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #13
Προχθές μου έσκασε εγκατάσταση τοπικού server ubuntu μετά από update.
Έφαγα μία μέρα να τα στήνω όλα από την αρχή γιατί είχα πολύ πράμα.
Το πρόβλημα δεν μπορούσε να διορθωθεί.
Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά (από το 96 τρέχω εγκαταστάσεις Linux).
Γι αυτό μην ακούω χαζομάρες ότι σε linux όλα είναι τέλεια, ότι δεν δημιουργούν προβλήματα οι ενημερώσεις και ότι και αν υπάρξει πρόβλημα σίγουρα μπορεί να διορθωθεί.| "Anyone can build a fast CPU.
| The trick is to build a fast system."
|____________Seymour Cray...
-
22-08-24, 10:31 Re: Απάντηση: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #14
Βασικά όταν πρόκειται για συστήματα που έχουν κάποιο criticality, όπως ένας home server, πριν κάνεις backup, ενδείκνυται να κρατάς backup/snapshot.
Θέματα πάντα μπορεί να προκύψουν, απ'το πιο απλό patching μέχρι το πιο σύνθετο update/upgrade.
Δεν αναφερόμαστε σε κάτι τέτοιο όμως.
Δεν μιλάμε ότι ένα update πήγε απλώς στραβά. Μιλάμε για bad practices από MS, χωρίς να σέβεται τα υπόλοιπα λειτουργικά που μπορεί να υπάρχουν σε ένα σύστημα, λες και το έχουν εργολαβία το δικό τους OS στο εκάστοτε σύστημα.
Αν ήταν σοβαροί και χωρίς δόλο, θα έπρεπε ο Windows boot loader by default να αναγνωρίζει άλλες εγκαταστάσεις λειτουργικών και να προσφέρει επιλογή για booting και όχι να ριμάζει ότι βρίσκει στο διάβα του.
Btw, στο linux μια χαρά μπορείς να διορθώσεις σχεδόν όποια προβλήματα προκύψουν. Δεν θα κάτσω να στο αναλύσω, αλλά ισχύει.
Οι λόγοι που ενδεχομένως να μη θέλεις να μπεις στη διαδικασία να το κάνεις, είναι ο περιορισμένος χρόνος και αν πρόκειται για εταιρεία, η έλλειψη πόρων στο να δωθούν εργατοώρες.
Προσωπικά, τρέχω την ίδια διανομή linux στον home server μου κοντά 15 χρόνια. Και μιλάμε για rolling release διανομή, που το ενδεχόμενο να σπάσει κάτι είναι μεγαλύτερο.
Στα windows αν κάτι πάει πολύ στραβά, δύσκολα τα διορθώνεις όλα, λόγω της χαώδους registry και των περιορισμών που υπάρχουν λόγω της φύσης του λειτουργικού.
Η νοοτροπία του χαλάει κάτι, κάνω επανεγκατάσταση, είναι windowish.
Το να κάνεις επανεγκατάσταση συστήματος, πρέπει να είναι το last resort, όταν όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες διόρθωσης έχουν εξαντληθεί.
Πάνε εσύ σε εταιρεία με critical συστήματα που κάτι μπορεί να έπαθαν (που προφανώς παίζουν πάντα με snapshots ώστε να κάνουν revert), ότι θα κάνεις εγκατάσταση from scratch και θα στήσεις πάνω τους όλα τα custom configurations κλπ.#1 Μαζί μου ασχολείσαι, πόσο Μ.....ς είσαι...
#3 Linux all the way.
Open source all the way.
-
22-08-24, 10:50 Απάντηση: Το τελευταίο security patch της Microsoft, προκαλεί πρόβλημα σε συστήματα dual-boot Windows/Linux #15
Ήμουνα νιος και γέρασα...
Από τα early 2000-es (εποχές windows xp τότε), θυμάμαι ότι όσοι θέλαμε dual-boot με linux, έπρεπε να κάνουμε πρώτα την εγκατάσταση των windows, καθώς ο bootloader τους, είχε την κακιά συνήθεια να καπακώνει ότι bootlader υπήρχε και να αγνοεί παντελώς όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά (πάλι καλά που δεν έκανε format στα unknown partitions ).
Εάν λέμε ότι το ίδιο συμβαίνει μετά από 20+ χρόνια, κατόπιν upgrading/patching των windows, τότε σίγουρα δεν είναι στραβός ο γυαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε.NetBSD Rocks!
http://www.netbsd.org
Bookmarks