Βασικά τα μαστορέματα απεχθάνομαι πια.
Όχι και να κάτσω να μάθω κάποιο software.
Ούτως ή άλλως, αφού διάβασα όλα τα αρχεία του νεκρού NAS με τον σταθερό μου υπολογιστή, με ένα παλιό ubuntu από στικάκι (όπως μου υποδείχθηκε στο άλλο θρεντ), και τα έγραψα σε έναν μεγάλο υπάρχοντα δίσκο, έστησα στον σταθερό, με έναν παλιό SATA SSD, και τους δίσκους του NAS, δοκιμαστικά, ένα TrueNAS.
Πάει πολύ καλά, έκανα ένα pool σε διάταξη RAIDz2 (όπως ήταν και το παλιό -> RAID6), με 1 vdev, με 8 datasets και 8 αντίστοιχα smb shares.
Όλες οι συσκευές του LAN που με ενδιαφέρουν να το βλέπουν, το είδαν κανονικά.
Αλλά, προσωπικά, το να κουμπώνει με τη μία ένας δίσκος σε ένα υπάρχον backplate, όπου με ένα βύσμα παίρνει και data και ρεύμα, και που ακόμα κι αν φτιάξεις μόνο σου ένα NAS, συνδέσεις μια φορά καλώδια ρεύματος και SATA, το θεωρώ αναντικατάστατο.
Εμφάνιση 16-20 από 20
Θέμα: Αντικατάσταση NAS
-
13-10-24, 00:03 Απάντηση: Αντικατάσταση NAS #16Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
13-10-24, 00:36 Απάντηση: Αντικατάσταση NAS #17
Έχει τέτοια cases για χρήση σε diy nas με hot-swap backplane,
θα βρεις στους κινέζους με 100-200$ και αμφίβολη ποιότητα.
Για ποιότητα θα πήγαινες σε server-class hardware στους μεγάλους,
και το κόστος δεν ξέρω αν δικαιολογείται σε soho.
Απ'την άλλη πλευρά, ok, είναι όντως nice-to-have,
αλλά δεδομένου ότι θα αλλάξω hdd στο nas κάθε 2-3 χρόνια,
και τα 10' downtime δεν είναι θέμα,
συμβιβάζομαι και χωρίς hot-swap.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
25-10-24, 23:34 Απάντηση: Αντικατάσταση NAS #18
Το παλαιό-νεκρό Synology NAS, αντικαταστάθηκε με νέο Synology NAS.
Και επί τη ευκαρία, άλλαξαν και οι δίσκοι με νέους μεγαλύτερης χωρητικότητας (αν και οι παλιοί δεν έχουν πάθει τίποτα).Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
25-10-24, 23:37 Απάντηση: Αντικατάσταση NAS #19
Καλορίζικο
Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
26-10-24, 00:32 Απάντηση: Αντικατάσταση NAS #20
For the record, αν είχε βγει λίγο νωρίτερα το Jonsbo N5, και υπήρχε πραγματική availability, ίσως να είχα καταλήξει και σε λύση ενός καινούριου PC με TrueNAS Scale.
Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
Bookmarks