Εμφάνιση 16-30 από 36
-
03-11-24, 14:52 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #16
-
03-11-24, 18:02 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #17
-
03-11-24, 18:36 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #18
Εγώ είχα πρόβλημα με btrfs partitions και compression. Έβαζα compression και το σύστημα ήταν uncompressed ...αλλά γενικά τα install scripts δουλεύουν αρκετά καλά.
-
03-11-24, 20:18 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #19
-
03-11-24, 20:27 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #20
-
03-11-24, 20:28 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #21
-
03-11-24, 20:29 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #22
χαχα οκ.
-
04-11-24, 01:50 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #23
Μπερδευτήκατε παιδιά.
Ξέρω ότι είναι διαφορετικά πράγματα ο calamares installer και το archinstall.
Το archinstall είναι που δεν φτιάχνει /home partition.Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
04-11-24, 09:25 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #24
Kαλημερα, καλη εβδουμαδα!
εγω παντως εχω endeavour OS πλεον παντου οπου μπορει να μπει, δλδ στο desktop pc και στο μικρο μου laptop, μονο σε ενα παλιο Netbook και στο παλιο λαπτοπ δεν μπαινει γιατι ειναι 32bit και εχω debian stable.
Mετα την εγκατασταση ειναι κανονικο Archlinux.
Eχει και επιλογη αν θυμαμαι καλα τι γραφικο θες αναλογα ποιο θα κατεβασεις να μην βαζεις μετα.
Χρονια το δουλευω δεν θυμαμαι απο ποτε, γρηγορη εγκατασταση τρελη αξιοπιστια.
Στο desktop το εχω σε καθημερινη χρηση, windows 10 μονο για gaming για οτι δεν υπαρχει native σε linux (οχι με μετατροπες wine κτλ κτλ).
Ο λαπτοπις μου ειναι ποιο κατωτερος απο τον δικο σου και πεταει, μαλιστα το εχω σε εξωτερικη usb 3 θηκη και εχω dual boot, δλδ αν ειναι πανω βγαινει ο grub και διαλεγω, αν δεν ειναι παιζουν windows 10.
Το ειχα βαλει και μεσα αλλα τα win δεν bootaroyn απο εξωτερικη θηκη.
Με το linux αληθεια ειναι σαν να πηρα αλλο μηχανημα, ασε που τα win εχουν 2 κουσουρια (που να εξηγω τωρα) και στο linux απλα δεν υπαρχουν!
Προσωπικα οτι τα win 10 δεν θα παιρνουν αναβαθμισεις ουτε καν με ενδιαφερει και οταν παιρνουν ολο προβληματα τις ποιο πολλες φορες.
Οταν ειναι 2ο λειτουργικο δεν πειραζει ουτε καν, αν ειναι κυριο μπορει ισως.
Επισης εχει σημασια να ειναι ελαφρυ το γραφικο περιβαλλον προσωπικα τρελαινομαι με το XFCE το βαζω ΠΑΝΤΟΥ και ο browser επιλογη σε καποιον ελαφριο, ο chrome απο μονος του ειναι βαρυς, ουτε firefox/opera, ξεχασα τωρα τα ονοματα αλλων που εχω δοκιμασει.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nikiforos : 04-11-24 στις 09:31. Αιτία: Συμπληρώματα
-
21-11-24, 23:10 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #25
Εγώ έχω εγκαταστήσει Alpine linux με xfce4 σε ένα dell wyse 5070 με celeron j4105 και 8gb ddr4. Το catch είναι ότι το λειτουργικό τρέχει εξ'ολοκλήρου στη ram με persistancy στο σκληρό δίσκο. Λειτουργεί απροσδόκητα γρήγορα, ανοίγει τις εφαρμογές σε κλάσματα δευτερολέπτου και δεν έχει δείξει σημάδια κόπωσης με έως και 4 καρτέλες ταυτόχρονα ανοιγμένες στον firefox. Αν σε ενδιαφέρει, οδηγίες για την εγκατάσταση υπάρχουν εδώ:
https://dataswamp.org/~solene/2023-0...ersistent.html
Edit: Το κερασάκι στη τούρτα είναι ότι λόγω της λειτουργίας εξ'ολοκλήρου στη ram, το σύστημα δεν κρατάει τις όποιες αλλαγές γίνουν και κατά την επανεκκίνηση επανέρχεται στην αποθηκευμένη κατάσταση ( υπάρχει φυσικά η δυνατότητα ενημέρωσης της αποθηκευμένης εικόνας κατά τη βούληση του χρήστη ), άρα είναι σαν να έχεις ένα snapshot στο οποίο επανέρχεται το μηχάνημα μετά απο κάθε reboot. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ασφαλές ως προς τους ιούς, το κακόβουλο λογισμικό κλπ.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος uniqueAthens : 21-11-24 στις 23:15.
-
22-11-24, 13:11 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #26
Κανονικό Alpine με xfce και εγκατάσταση σε ssd μια χαρά θα πάει, χωρίς να χρειαστεί τρεξιμο στη RAM, που μπορεί να δημιουργήσει διαφορες δυσκολίες στη χρήση.
Αν μάλιστα το laptop έχει κανένα Ι3/Ι5 γενιάς 3/4/5, μπορεί να παίξει άνετα και πλήρες mint ή οποιοδήποτε linux, αρκεί να υπάρχει η μνήμη για τις εφαρμογές (8GB είναι άνετα, τα 4GB κάπως στριμωγμένα). Σε κάθε περίπτωση ένας ssd που πλέον είναι κάτω από 20 ευρώ (για 256GB) είναι απαραίτητος.
Επίσης γι αυτους που δεν είναι εξοικιωμένοι στο linux και δεν θέλουν να μάθουν περισσότερα, μπορούν να κάνουν dual boot. Ενα linux λειτουργικό μονο για browser και internet και ένα minimal windows 10 (όπως Windows X-Lite) για δεύτερο χωρίς internet.
-
22-11-24, 16:51 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #27
Let the poor thing rest...
12 χρόνια τα έβγαλε τα χρήματα του και με το παραπάνω
-
22-11-24, 16:57 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #28
Είναι δεύτερης γενιάς και έχει και ssd ( σύμφωνα με τη περιγραφή που δόθηκε στο πρώτο μήνυμα ). Επειδή έχω μια συμπάθεια στο alpine, το έχω δοκιμάσει τόσο με εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο ( ssd, εννοείται ), όσο και - πρόσφατα - στη ram. Πιστεύω κι εγώ ότι θα μπορέσει να τρέξει αξιοπρεπώς με εγκατάσταση στο δίσκο, απλά απο τη ram μιλάμε για άλλη κατηγορία ανταπόκρισης του συστήματος. Συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται για ένα πολύ πιο δυνατό μηχάνημα. Το έχω δοκιμάσει και με εγκατάσταση σε usb ( πάλι, τρέχοντας στη ραμ ) και εκεί γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα φορητό λειτουργικό σύστημα - πασπαρτού. Σημειωτέον δε, ότι το στικάκι στο οποίο το έχω εγκαταστήσει έχει χωρητικότητα μόλις 8Gb και έχω εγκατεστημένα xfce4, kodi και firefox.
- - - Updated - - -
Νοτ σο φαστ!Μια χαρά θα τρέξει linux και θα κάνει και αξιοπρεπώς τη δουλειά του. 101% σίγουρο.
-
22-11-24, 17:46 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #29
-
22-11-24, 18:47 Απάντηση: Laptop 12ετίας μή επεκτάσιμο βάρυνε και τα Windows 10 λήγουν σε 1 χρόνο #30
Αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον κααι να μη γνωρίζει ότι παρέχονται σαν δυνατότητα. Ούτε εγώ τα γνώριζα όλα αυτά, απλά είχα την ιδέα και έψαξα κάμποσο μέχρι να πετύχω τον συγγκεκριμένο άρθρο με τις οδηγίες. Δεν είναι ότι ευλογώ τα γένια μου.
Bookmarks