Γεια σας, για το προβλεπομενο μελλον θα ειμαι σε περιοχη που δεν εχει οπτικες ινες, το σπιτι πληρωνει για 100 και πιανει ~60, ερχοντας απο ftth 300 αυτο ποναει, οποτε ψαχνω λυσεις.
Τωρα που η cosmote εχει δωρεαν ιντερνετ για το τριημερο ειπα να δοκιμασω το 5G, για καποιο λογο το wifi adapter που εχω στο pc δε βρισκει το wifi hotspot των κινητων μου σε 5ghz (ενω βρισκει 5ghz απο ρουτερ και εδω και στο προηγουμενο σπιτι μου), βρισκει το 2.4 αλλα η ταχυτητα ειναι πολυ πεσμενη και δεν εχει νοημα, το εψαξα λιγο και βρηκα διαφορα για κανονισμους της ΕΕ, απο οτι φαινεται δε γινεται μεσω wifi γιατι τα κινητα και τα adaptors χρησιμοποιουν διαφρετικα channels στα 5ghz, τουλαχιστον αυτα που βγαινουν τωρα, οποτε εκανα usb tether το κινητο στο pc για λιγο και εχει τριπλασια ταχυτητα απο το χαλκο, το κακο ομως ειναι οτι το κινητο φορτιζει συνεχεια με οτι συνεπαγεται για την υγεια της μπαταριας και οταν φτανει 100% σταματαει να φορτιζει και κοβει και το tether αυτοματα για καποιο λογο, οποτε δεν ειναι λυση γιατι κανει disconnect καθε 2 λεπτα και ετσι κι αλλιως θελω ιντερνετ και σε αλλες συσκευες αλλα σα proof of concept δουλευει. Τωρα το θεμα ειναι πως θα εκτελεστει η ιδεα.
Με καποια speedtest που εκανα ειδα σε ενα παραθυρο το κινητο μου να πιανει σχεδον 500mbps, ενα 5g ρουτερ θα μπορουσε να μεινει εκει μονιμως με μια προεκταση για πριζα, αλλα ειδα τις τιμες και εκλαψα λιγο, θα το κρατησω σα το τελικο στοχο αλλα για τωρα παει πολυ. Για αρχη σκεφτομαι να παρω ενα τετοιο https://www.skroutz.gr/s/25648715/TP...-Ethernet.html, τωρα αυτο το ανταπτορακι θα μπορουσε να μπει στη θυρα dsl του ρουτερ της vodafone που εχει το σπιτι ετσι ωστε το ρουτερ να παιρνει ιντερνετ απο το κινητο αντι για το χαλκο του σπιτιου; Αν οχι τη συσκευη θα μπορουσε να το κανει αυτο; Κανα repeater σαν αυτο ισως; https://www.skroutz.gr/s/27234745/Me...-1200Mbps.html
Το ξερω οτι εχουν ετοιμα προγραμματα αλλα δε βλεπω το λογο να παω εκει γιατι βλεπω κοφτες ταχυτητας και υψηλα παγια και με την cosmote εχω απεριοριστα στο κινητο με 6.5 ευρω τη βδομαδα, γιατι να τους δινω 50 το μηνα και με δεσμευση 24 μηνων και με κοφτη και ορια ταχυτητας κτλ, εκτως αν υπαρχει καποιο catch με τα sim data που δε βλεπω. Γενικα θελω λιγο συμβουλες αν μπορει καποιος/α που το εχει κανει να μου πει το setup του/της και αν ειναι ευχαριστημενος/η απο το αποτελσμα.
Εμφάνιση 1-15 από 23
-
27-10-24, 01:11 Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #1
-
27-10-24, 12:14 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #2
Η μόνη που ξέρω ότι δίνει ακόμα απεριόριστα (αν δεν το αλλάξαν και αυτό...) σε sim για την πλέμπα
είναι η cote με τις extra sim του unlimited (στην version με τα +25€ μήνα).
Οπότε θες, το gigamax unlimited στο τηλέφωνο (~40€/μήνα)
+ 1 extra sim (25€/μήνα) = ~65€/μήνα.
Θα έβαζες την extra sim σε ένα 5G router της προτίμησης σου (300-700€),
και θα είχες ταχύτητες αναλόγως λήψης/περιοχής/φόρτου.
Αν δεν έχεις καλή λήψη, θα έβαζες εξ. router σε ιστό/ταράτσα,
θα ανέβαζες τροφοδοσία με poe,
θα κατέβαζες eth για τα περεταίρω.
Θα έχεις cg-nated ipv4,
ένα /64 στο ipv6.
Δες τα σχετικά θέματα γιατί είναι μεγάλο θέμα.
- - - Updated - - -
όχι, στην θύρα dsl του cpe του x isp μπορείς να συνδέσεις μόνο dsl.
Και αυτοί οι adaptors είναι usb->eth τυπικά θα παίξουν σε pc,
σε τηλέφωνο παίζεται.
Το android 11+ (αν έχεις τέτοιο) υποστηρίζει tethering σε ethernet,
θα ήθελες να βρείς έναν τέτοιο adaptor (συνήθως είναι usb-c hubs με eth)
και θα το συνέδεες στη eth wan port του router σου (αν αυτό έχει τέτοια).
Η πιο πρακτική λύση να συνδέσεις [x_smartphone] -> [router]
είναι με usb tethering, *αν* το router σου το υποστηρίζει.
Αν μπορεί να παίξει ως wireless bridge, ισως, δες τα docs του.
Θες μια συσκευή να συνδεθεί στο wifi hotspot του κινητού ως client,
και μετά να σου βγάλει την σύνδεση σε ethernet,
και μετά να συνδέσεις την παραπάνω ethernet στην eth wan του x router σου (αν αυτό έχει τέτοια...).
Νομίζω το κάνουν τα AP της tp-link.
Αλλά όλα αυτά δεν είναι για μόνιμη χρήση (και καθόλου δεν αρέσει στο τηλέφωνο να κάνει το router...),
και οι επιδόσεις θα πάσχουν.
Αν θες για μόνιμη χρήση θες ένα 5G router.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
27-10-24, 12:57 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #3
Έχω πάρει αυτό μαζί με αυτό και έχω πάνω τους ένα κινητό 5g μέχρι να έρθει αντικατάσταση του MC 888 pro.
Αυτό το έκανα για να είναι μόνιμα το κινητό φορτισμένο και να μην τρέχω κάθε λίγο και λιγάκι να το φορτίζω.
Σημείωση, έχω και ένα 4g+ κινητό παλιό (Redmi note 9), το οποίο δε δούλεψε με το πρώτο καλώδιο που ανέφερα, μόνο φόρτιζε δίχως να αναγνωρίζει το ethernet tethering. Αυτό το κατάφερα να δουλέψει με το δεύτερο καλώδιο απευθείας στη θύρα wan του ASUS AX3000 v2 router μου
Το vivo X80 pro δουλεύει μια χαρά και με τους 2 τρόπους.Η ΑΓΑΠΗ ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!!!
-
27-10-24, 13:35 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #4
Και για να είμαι ακριβέστερος, όταν λέω:
Αυτό προφανώς ισχύει αν το x router που έχει eth wan μπορεί να πραμετροποιηθεί αναλόγως,
ώστε να παίξει ως cascaded router και η eth wan του να είναι dhcp client.
Πράγμα που θα γίνεται στα 3rd-party routers,
δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνεται στο x cpe του y isp αν η eth wan του
περιμένει να συνδεθεί σε ont και κάνει ppp εκεί.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
27-10-24, 15:17 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #5
Μισο λεπτο γιατι να κανω ολα αυτα με unlimited συμβολαια και εξτρα sim ενω μπορω απλα να βαζω ~26 ευρω το μηνα σε καρτοκινητο για να εχω απεριοριστα data;
Το cgnat ειναι μπερδεμα, ισχυει, δε ξερω αν μου ειναι απαραιτητο μια public ip να πω την αληθεια πρεπει να το κοιταξω, για το /64 ipv6 δεν καταλαβαινω τι εννοεις.
Το ρουτερ του παροχου εχει μια θυρα usb και οταν εβαλα το κινητο το αναγνωρισε αλλα δεν ειδα καποιο τροπο να χρησιμοποιησω το ιντερνετ του κινητου...επισης δεν εχει wan port, μονο το dsl. Το mercusys που εκανα λινκ λεει στο chapter 4 του manual πως να το κανεις access point οποτε ισως να κανει, αν αντι για ρουτερ συνδεσεις κινητο στο ethernet port του. https://static.mercusys.com/manual/1...0702083420.pdf
Το προβλημα μου με το φορτισμα ειναι οτι οταν το κινητο μου φτανει στο 100% μπαταρια σταματαει να φορτιζει και κανει disconnect και το tethering μαζι, εσενα δε το κανει αυτο; Μιλαω για απλη usb συνδεση χωρις ethernet βεβαια γιατι δεν εχω παρει adaptor ακομα.
-
27-10-24, 15:59 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #6
Αν μπορείς να έχεις απεριόριστα data έτσι μια χαρά.
Σημειωτέον, αν είναι sim για τηλέφωνο, πιθανότατα θα έχει φιλτραρισμένη την εισερχόμενη κίνηση και στο ipv6.
Οπότε = no ddns/upnp/p2p και ότι άλλο θέλει public/routable addresses.
ότι στο ipv6 ότι lte-based θα σου δώσει μόνο ένα /64 ipv6 subnet,
αν θα το αξιοποιήσεις θα έχεις μόνο ένα ipv6-enabled subnet στο lan σου.
Μπορεί να είναι πρόβλημα (άν έχεις >1 subnet), μπορεί όχι.
Για περισσότερα κάθεσαι να διαβάσεις περί ipv6 και nd/slaac.
Αν με έναν adaptror βγάλεις eth από το κινητό,
και το κινητό κάνει tethering εκεί,
ναι θα μπορούσες να συνδέσεις ένα AP.
Αλλά δεν θα κάτσω να διαβάσω το manual του πως/τι κάνει, συγνώμη.Disclaimer:
-
27-10-24, 20:58 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #7
6.5 ευρω στο whatsup καρτοκινητο σου δινει απεριοριστα data χωρις οριο για μια βδομαδα, το κανεις αυτο 4 φορες και εχεις 28 μερες με 26 ευρω, οποτε καποιους μηνες βαζεις 5 πακετα και καποιους 4, συνολικα 52 βδομαδες το χρονο βγαινει 338 ευρω, το μονο κακο βεβαια ειναι οτι αυτα οποτε θελουν μπορουν να τα κοψουν/αλλαξουν ετσι ωστε να μη συμφερει γιατι ειναι χωρις συμβολαιο και δε μπορεις να κανεις τπτ αν σου κανουν χαλαστρα.
DDNS και UPNP τα εχω απενεργοποιησει ετσι κι αλλιως, για p2p δε ξερω, εχω μια ip camera την οποια δεν εχω βγαλει απο το κουτι της καν, εκει ισως να υπαρχει προβλημα, στα torrent σιγουρα θα υπαρχει γιατι μια παλια μου συνδεση σταθερου στη wind ηταν πισω απο δικο τους nat και δεν ημουν connectable.
Σ'ευχαριστω για τη βοηθεια, τωρα σκεφτομουν μηπως μπορουσα να κανω ethernet tether το κινητο στο pc και μετα απλα να κανω hotspot απο το pc για τα υπολοιπα μεσω του usb wifi adapter που εχω, θα παραγγειλω το ethernet adapter που το χρειαζομαι ετσι κι αλλιως πρωτα να δω αν γινεται και αν οχι βλεπουμε για το wifi extender/access point, απο οτι λεει εχει αυτη τη λειτουργια, απλα δε ξερω αν θα διαβαζε το κινητο ως ρουτερ αλλα μπορει να μη το χρειαστω καν.
-
27-10-24, 21:14 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #8
@ dsinc
Μη το πάρεις το Tp-Link, το δοκίμασα σε Samsung και δεν πήγε καλά..
Σου έχω ένα άλλο..
https://www.adslgr.com/forum/threads...rnet-Tethering!
-
27-10-24, 21:55 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #9
-
28-10-24, 01:08 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #10
Το παραγγειλα λιγο μετα το ποστ μου βασικα ������ Το Fazn βλεπω οτι εχει power delivery και εχω δει πριν οτι με xiaomi που το θελω δεν κανει πχ εδω: https://xdaforums.com/t/ethernet-tet...apter.4458273/
Γενικα οταν μπλεκεις με ανταπτορες πολλες φορες πραγματα απλα μπορει να μη δουλευουν σε μια συσκευη και να δουλευουν σε αλλη, η να εχει περιεργα bugs, το εχω παρατηρησει σε πολλα, ειδικα σε ανταπτορες για βιντεο. Στο σκρουτζ καλες κριτικες εχει και ειδα ενα review απο καποιον που το πηρε για αυτο το λογο οποτε ισως να ηταν καποια παραξενια με samsung η μπορει να ειχες πεσει σε ελατωμματικο, θα δειξει, απο το e-shop.gr το πηρα και δεν ειχα προβλημα στο παρελθον με επιστροφες οποτε αν δε δουλεψει θα το παω πισω και θα παρω αλλο.
Α τωρα ειδα και ενα review στο σαιτ του e-shop απο καποιον που λεει οτι εκανε tether με samsung και ηταν οκ:
https://www.e-shop.gr/tp-link-ue300c...r-p-PER.613171
-
28-10-24, 19:00 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #11
-
28-10-24, 20:31 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #12
-
28-10-24, 21:12 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #13
-
28-10-24, 22:13 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #14
Σε Fritz 5G που έχω εγώ, μπορώ να έχω Data, ομιλία με τον αριθμό της SIM και SMS στο ρούτερ.. (Με Whats Up)
Τηλέφωνο κανονικά είτε σε ενσύρματη ή ασύρματη συσκευή που συνδέεται στο ρούτερ.
Γενικά εάν δεν μπορούσα να έχω VDSL θα ειχα λύσει πάλι συνολικά το ζήτημα.
Και με NEO πιστεύω το ίδιο θα είχα..
-
29-10-24, 04:28 Απάντηση: Πως να βαλω 5G για το σπιτι; #15
Bookmarks