Καλησπέρα στο φόρουμ.
Έχω έναν ds223j από την Synology με 2 bay. Εδώ και καιρό το δουλεύω με έναν δίσκο μόνο μέσα 2tb και το 2ο bay ήταν κενό. Όμως ο χώρος μου άρχισε να γεμίζει και αποφάσισα να πάρω έναν wd red 12tb να αντικαταστήσω τον υπάρχον 2tb.
Σκέφτηκα λοιπόν πως θα ακολουθούσα αυτόν τον οδηγό και ο παλιός θα γινόταν mirror στον καινούριο και θα μπορούσα να αφαιρέσω τον παλιό (και μελλοντικά να βάλω άλλον έναν 12tb για data protection).
Αρχικά έβαλα μέσα τον νέο 12αρη και μου τον αναγνωρίζει όλα κομπλέ αλλά δεν βγάζει ότι το pool μου είναι degraded αλλά healthy και δεν μπορώ να κάνω replace drive. γενικά δεν υπάρχει πουθενά η επιλογή replace drive, σκεφτείτε προσπάθησα ακόμα και να κάνω deactivate τον παλιό δίσκο μηπως και με βγάλει σε κάποιο wizard να μπορέσω να βάλω όλα τα δεδομένα στον νέο.. Οι επιλογές που μου δίνει φαιινονται και στην επισυναπτόμενη εικόνα. Σε προσπαθεία αλλαγής raid δεν με πάει raid1 αλλά μου βγάζει μόνο επιλογή shr-2, σημειωτέον ότι τώρα έχω shr. Προσπαθώντας να κάνω expand pool, πάει να προχωρήσει και μου λέει η τελική μου χωρητικότητα θα είναι πάλι 2tb...
Τι να κάνω ρε παιδιά χωρίς να χάσω δεδομένα, και χωρίς να πρέπει να κάθομαι να βρίσκω δίσκους να κάνω backup για να ξεκινήσω ξανά το nas από την αρχή;
γενικά τα δεδομένα μου είναι ήδη backup των υπολογιστών που έχω στο δίκτυο για αυτό δεν έβαλα ποτέ 2ο δίσκο... Δεν πολύ χρειάζομαι backup πάνω στο backup, πάνω στο backup.. ξέρω ότι "ρισκάρω" και ότι η καλή πρακτική είναι η γνωστή 3-2-1 αλλά τα αρχεία που με νοιάζουν αρκετά είναι και σε cloud.
Συνημμένο Αρχείο 259865
![]()
Εμφάνιση 1-6 από 6
-
12-11-24, 20:41 Synology αντικατάσταση δίσκου; #1
-
12-11-24, 21:10 Απάντηση: Synology αντικατάσταση δίσκου; #2
Δε σου χω καλά νέα.
Το Synology πολύ σωστά κάνει και λέει ότι λέει. Η διαδικασία που ακολούθησες υπονοεί ήδη εγκατεστημένη συστοιχία.
Προς θεού, δεν έκανες κάτι λάθος εσύ. Απλά δεν γίνεται με έναν 2 και έναν 12 να έχεις pool 12. Θα έχεις 2. Επίσης το synology είναι NAS, δεν κάνει copy από τον ένα στον άλλο, μόνο φτιάχνει arrays.
Τώρα που είσαι σε SHR-2, οι δίσκοι έχουν τα ίδια δεδομένα. Αν αφαιρέσεις τον ένα, θα μείνει ο δεύτερος αλλά το pool θα είναι degraded.
Εαν θέλεις το Synology να λειτουργεί μέ έναν μόνο και να είναι healthy, θέλει φτιάξιμο από την αρχή. Το SHR-2 δεν γίνεται degrade.
Ότι άλλο θες ρώτα.
-
12-11-24, 21:38 Απάντηση: Synology αντικατάσταση δίσκου; #3
Δεν έκανα build σε SHR2 είναι ακόμα non utilised ο 12αρης δίσκος.
Αν βάλω μέσα έναν 2tb προσωρινά να κάνω raid και μετά έναν έναν για να αυξήσω χωρητικότητα; Γενικά ψάχνω έναν τρόπο να ξεμπερδέψω με αυτά που έχω. Πχ έχω άλλον έναν 2tb αλλά είναι wd blue αλλά έστω και προσωρινά θα την κάνει την δουλειά του
-
12-11-24, 22:50 Απάντηση: Synology αντικατάσταση δίσκου; #4
Σε ένα 2-bay σύστημα δεν μπορείς έτσι απλά να αντικαταστήσεις τον ένα και μοναδικό δίσκο. Η απλούστερη και σωστότερη λύση στην περίπτωσή σου είναι να κάνεις ένα backup set με το Hyper Backup σε έναν usb δίσκο (δεν έχεις και πολλά δεδομένα εξάλλου) και να το αποκαταστήσεις σε ένα "φρέσκο" σύστημα. Εάν δεν επιθυμείς αυτή τη μέθοδο, θα πρότεινα το εξής:
- φτιάξε έναν νέο storage pool με τον νέο 12άρη δίσκο και στη συνέχεια ένα νέο volume εκεί (θα έχεις όλα τα 12TB)
- μετέφερε στο νέο volume όλα τα δεδομένα σου από το παλιό volume. Ενδεχομένως να χρειαστεί και απεγκατάσταση/εγκατάσταση κάποιων πακέτων που έχεις εγκαταστήσει από το Package Center
- όταν τα έχεις ολοκληρώσει τότε διέγραψε το παλιό volume/pool ώστε να ελευθερωθεί ο παλιός δίσκος και να τον αφαιρέσεις. Σε αυτό το σημείο το DSM θα σε ενημερώσει αν κάποια πακέτα πρέπει πρώτα να εγκατασταθούν στο νέο volume
Στο μέλλον αν αγοράσεις και άλλον ένα 12άρη τότε μπορείς να τον προσθέσεις στο νέο pool και λειτουργήσει το SHR/RAID.
Στην παρούσα φάση ορθώς παραμένεις με 2ΤΒ αν και προσπαθείς να προσθέσεις έναν 12ΤΒ. Πρέπει να έχεις (τουλάχιστον) δύο δίσκους της μεγαλύτερης χωρητικότητας του array για να αξιοποιήσεις αυτή τη χωρητικότητα. Όπως καταλαβαίνεις, σε ένα 2-bay σύστημα όπως το δικό σου αυτομάτως σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζεις και τους δύο δίσκους αν θέλεις να αυξήσεις τη χωρητικότητα.
Αν είχες RAID1 αντί για SHR δεν θα μπορούσες να κάνεις ούτε αυτό!
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πας σε SHR2 (και μου φαίνεται περίεργο που στο προτείνει). Το SHR2 δίνει 2 δίσκους redundancy που στο σύστημά σου αυτό δεν μπορεί να γίνει.
-
12-11-24, 23:22 Απάντηση: Synology αντικατάσταση δίσκου; #5
Το σκέφτηκα και εγώ αυτό που λες, να φτιάξω δηλαδή νέο storage pool αλλά εκεί σκαλωσα στο θέμα του ότι στο τωρινό pool κάνω χρήση Synology photos και έχω ήδη την οικογένεια ως users κλπ και θα ήθελα να γλιτώσω γκρίνια με εκ νέου σεταρισμα κλπ.
Όσον αφορά το hyper backup που είπες δυστυχώς δεν έχω εξωτερικό δίσκο 2tb που πρέπει. Τα δεδομένα μου τώρα είναι περίπου 1,8tb. Εχω έναν Samsung T7 ssd αλλά είναι 1tb.
Μια ιδέα που έχω είναι να στήσω πρόχειρα ένα truenas σε έναν παροπλισμένο server που έχω, που εκεί μπορώ να βάλω 2-3 δίσκους από 1 tb να καλύψω την χωρητικότητα που θέλω. Φασαρία και αυτό, αλλά ίσως η μικρότερη…
- - - Updated - - -
Πάντως έναν 2tb δίσκο τον έχω ελεύθερο αλλά είναι SATA. Εκεί δεν μπορώ να φορτώσω κανα hyper backup? Ισως θέλω κανέναν αντάπτορα να τον κάνω USB?
-
13-11-24, 08:47 Απάντηση: Synology αντικατάσταση δίσκου; #6
Bookmarks