Σελ. 3 από 3 ΠρώτηΠρώτη 123
Εμφάνιση 31-41 από 41
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    Nova
    Router
    Leox -> MikroTik hAP ac²
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από hampos Εμφάνιση μηνυμάτων
    Καλησπέρα σε όλους και σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες που έχετε συλλέξει!

Έχω το εξής setup:
    1 CRS309 το οποίο έχει πάνω το Leox LXT-010S-H. Τα VLANs 835 και 837 τα έχω στήσει πάνω στο Bridge μαζί με τα υπόλοιπα εσωτερικά VLANs.
    1 RB5009 το οποίο είναι συνδεμένο με ένα 10Gbps link (TL-SM5110-LR) με το CRS309 το οποίο έχει tagged και τα 2 VLANs μεταξύ άλλων.

Στο 835 κάνω PPPoE και Masquerade με το RB5009 και όλα παίζουν άψογα.
    Στο 837 έχω βάλει DHCP client με options 61 και 12 και παίρνει IP στο subnet 10.178.128.0/18 και DNS 10.124.63.243 και 10.124.63.245, δεν παίρνει όμως gateway.
    Βάζοντας δοκιμαστικά το 10.178.128.1 ως gateway και φτιάχνοντας μερικά στατικά routes στα παρακάτω subnet (Δεν βάζω όλο το 10.0.0.0/8 επειδή έχω κάποια άλλα VLANs σε αυτό):
    10.50.0.0/16
    10.124.0.0/16
    10.178.0.0/16
    Μιλάει με τα DNS και κάνει resolve το sip-voice.forthnet.gr σε 10.50.131.206 (δεν ανταποκρίνεται σε pings όμως).
    Δεν κάνει resolve όμως κανένα από τα byod.nova.gr και res.vobb.ims.wind.gr.
    Επίσης αυτό που με παραξενεύει είναι το γεγονός ότι όποιο format και αν χρησιμοποιήσω στο option 61
    30210XXXXXXX_cid.byod.nova.gr
    30210XXXXXXX-Forthnet2playIad
    30210ΧΧΧΧΧΧΧ_cid.ims.wind.gr
    η συμπεριφορά είναι ακριβώς ίδια, ip από το 10.178.128.0/18 χωρίς gateway, ενώ αν λείπει τελείως το option 61 τότε το DHCP δεν δίνει IP.

Είμαι σε καλό δρόμο ή κάτι έχω χάσει?
    Μια χαρά το πας, το να μην παίρνει gateway σαν συμπεριφορά την είχε και άλλο παλικάρι. Μπορείς να δοκιμάσεις κιόλας να δεις αν θα σου φέρει σωστά τα routes αν ενεργοποιήσεις το "add default routes" στον client όπως ειχα γράψει πιο πάνω. Στην δικιά μου περίπτωση δεν δούλευε (μου έβαζε εναν 0.0.0.0/8 και έχανα και το internet) γιαυτό τα έβαζα καρφωτά.
    ΥΓ οι sip servers δεν είναι pingable, οπότε απλά κοίτα ποιον σου κάνει resolve.

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    ISP
    Nova
    Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.

Ναι με add default routes όντως φέρνει μόνο του τα σωστά routes προς το συγκεκριμένο gateway.
    Θα ορκιζόμουν πως το είχα δοκιμάσει και δεν έφερνε τίποτα αλλά ίσως να μην είχα ακόμα καταλήξει στα σωστά dhcp options τότε.

Downloads
    2
    Uploads
    0
    το έχω κάνει σε setup up and running

δες εδώ

τα resolve πρέπει να γίνουν αποκλειστικά στα dns που σου φέρνει η nova.

Σε μένα πάντως αν θυμάμαι καλά έφερνε μόνο το byod.nova σωστά τα routes.
    Βάλε τα dns που θα σου φέρει στο Pbx σου.

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    ISP
    Nova
    Γρήγορο update:

Πήρα επιτέλους τους κωδικούς μαζί με ένα καθαρό ΟΝΤ, το οποίο δεν χρησιμοποίησα απλώς άλλαξα Serial στο Leox, και έχω καταφέρει να συνδεθώ με τον sip-voice.forthnet.gr (ο byod.nova.gr δεν απαντάει καθόλου σε requests και ο res.vobb.ims.wind.gr απαντάει 403 στα SIP registrations).
    Οι εξερχόμενες κλήσεις λειτουργούν κανονικά, δεν μπορώ όμως να δεχτώ εισερχόμενες.

Έτρεξα τον packet sniffer του RB5009 και δεν βλέπω καθόλου εισερχόμενα SIP INVITE όταν καλώ τον αριθμό οπότε δεν θεωρώ πως είναι NAT issue.
    Τo SIP REGISTER γίνεται κανονικά και ο server μου ανταλλάζει SIP OPTIONS με τον sip-voice.forthnet.gr.
    Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία και το SIP ALG του Mikrotik κάνει μια χαρά τα transformations που χρειάζονται στα Via και Contact headers.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ από την πλευρά μου είναι να μην έχω σετάρει σωστά κάποιο από τα Option 61 η 12, γιατί εξακολουθώ και δεν βλέπω διαφορά σε όποιο format και να χρησιμοποιήσω. Όλα παίρνουν IP και δίνουν default routes κανονικά και τα SIP requests πηγαινοέρχονται χωρίς πρόβλημα.

Υπάρχει πιθανότητα να έχει μπλοκάρει η Nova τον αριθμό μου για κάποιο λόγο και να μην προσπαθεί να στείλει καν SIP INVITE ή να περιμένει κάποιο συγκεκριμένο MAC Address πχ του Huawei?

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    Nova
    Router
    Leox -> MikroTik hAP ac²
    Γρήγορο update:

Πήρα επιτέλους τους κωδικούς μαζί με ένα καθαρό ΟΝΤ, το οποίο δεν χρησιμοποίησα απλώς άλλαξα Serial στο Leox, και έχω καταφέρει να συνδεθώ με τον sip-voice.forthnet.gr (ο byod.nova.gr δεν απαντάει καθόλου σε requests και ο res.vobb.ims.wind.gr απαντάει 403 στα SIP registrations).
    Οι εξερχόμενες κλήσεις λειτουργούν κανονικά, δεν μπορώ όμως να δεχτώ εισερχόμενες.

Έτρεξα τον packet sniffer του RB5009 και δεν βλέπω καθόλου εισερχόμενα SIP INVITE όταν καλώ τον αριθμό οπότε δεν θεωρώ πως είναι NAT issue.
    Τo SIP REGISTER γίνεται κανονικά και ο server μου ανταλλάζει SIP OPTIONS με τον sip-voice.forthnet.gr.
    Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία και το SIP ALG του Mikrotik κάνει μια χαρά τα transformations που χρειάζονται στα Via και Contact headers.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ από την πλευρά μου είναι να μην έχω σετάρει σωστά κάποιο από τα Option 61 η 12, γιατί εξακολουθώ και δεν βλέπω διαφορά σε όποιο format και να χρησιμοποιήσω. Όλα παίρνουν IP και δίνουν default routes κανονικά και τα SIP requests πηγαινοέρχονται χωρίς πρόβλημα.

Υπάρχει πιθανότητα να έχει μπλοκάρει η Nova τον αριθμό μου για κάποιο λόγο και να μην προσπαθεί να στείλει καν SIP INVITE ή να περιμένει κάποιο συγκεκριμένο MAC Address πχ του Huawei?
    Όταν λες οτι δεν δέχεσαι εισερχόμενες, δεν χτυπάει η συσκευή? Χτυπάει και δεν έχεις ήχο? Η όταν καλείς το dial tone είναι σαν να έχει σφάλμα?

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    ISP
    Nova
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Jaisonas Εμφάνιση μηνυμάτων
    Όταν λες οτι δεν δέχεσαι εισερχόμενες, δεν χτυπάει η συσκευή? Χτυπάει και δεν έχεις ήχο? Η όταν καλείς το dial tone είναι σαν να έχει σφάλμα?
    Όταν καλώ από το κινητό μου το συγκεκριμένο νούμερο κλείνει απευθείας η γραμμή με το χαρακτηριστικό ήχο όταν πέφτει μια γραμμή, δεν χτυπάει η συσκευή και στον packet sniffer δεν εμφανίζονται καθόλου εισερχόμενα πακέτα, δηλαδή είτε δεν επιχειρεί καν να με καλέσει η NOVA, είτε δεν ξέρει σε ποιο IP να με καλέσει.

Όταν κάνω εξερχόμενη κλήση μιλάω κανονικά με ήχο και στις δύο κατευθύνσεις.

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    Nova
    Router
    Leox -> MikroTik hAP ac²
    Όταν καλώ από το κινητό μου το συγκεκριμένο νούμερο κλείνει απευθείας η γραμμή με το χαρακτηριστικό ήχο όταν πέφτει μια γραμμή, δεν χτυπάει η συσκευή και στον packet sniffer δεν εμφανίζονται καθόλου εισερχόμενα πακέτα, δηλαδή είτε δεν επιχειρεί καν να με καλέσει η NOVA, είτε δεν ξέρει σε ποιο IP να με καλέσει.

Όταν κάνω εξερχόμενη κλήση μιλάω κανονικά με ήχο και στις δύο κατευθύνσεις.
    Περίεργο... Και είπες οτι το ALG σου βάζει κανονικά την IP του dhcp client έτσι? Το άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις αν δεν το έχεις κάνει, είναι να βάλεις και option 12 με την mac της voip συσκευής αλλά μου ακούγεται σαν να μην μπορεί να κάνει register σωστά ο αριθμός στον sip server...
    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  Screenshot 2025-04-26 123744.jpg 
Εμφανίσεις:  4 
Μέγεθος:  6,2 KB 
ID: 264085

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    ISP
    Nova
    Περίεργο... Και είπες οτι το ALG σου βάζει κανονικά την IP του dhcp client έτσι? Το άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις αν δεν το έχεις κάνει, είναι να βάλεις και option 12 με την mac της voip συσκευής αλλά μου ακούγεται σαν να μην μπορεί να κάνει register σωστά ο αριθμός στον sip server...
    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  Screenshot 2025-04-26 123744.jpg 
Εμφανίσεις:  4 
Μέγεθος:  6,2 KB 
ID: 264085
    Ναι το ALG λειτουργεί κανονικά και κάνει τα σωστά transformations - αλλάζει την local IP με την IP του dhcp client.
    Για options 12 και 61 έχω δοκιμάζει όλους τους διαφορετικούς συνδυασμούς, και την MAC Address της voip συσκευής, αν και νομίζω πως αφού υπάρχει NAT μεταξύ τους λογικά η MAC του Mikrotik θα φαίνεται ως source MAC address στην NOVA.

Προσπάθησα επίσης να αλλάξω λίγο την τοπολογία και να βάλω το CRS309 που έχει και το GPON module πάνω του να κάνει το DHCP και να τερματίσει εκεί το 837 VLAN, αλλά τα ίδια αποτελέσματα ακριβώς και εκεί.

Μάλλον δεν θα μπορέσω να το λύσω μιας και η υποστήριξη αρνείται να δώσει οποιαδήποτε τεχνική πληροφορία στο θέμα από τη στιγμή που πρόκειται για byod.

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    Nova
    Router
    Leox -> MikroTik hAP ac²
    Έχεις δοκιμάσει τους άλλους server με τους υπόλοιπους συνδυασμούς Option61? ΠΧ της wind με το option 61 της wind etc.

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    ISP
    Nova
    Έχεις δοκιμάσει τους άλλους server με τους υπόλοιπους συνδυασμούς Option61? ΠΧ της wind με το option 61 της wind etc.
    Οι άλλοι 2 servers, res.vobb.ims.wind.gr και byod.nova.gr δεν κάνουν resolve από τους DNS που φέρνει το DHCP, με οποιοδήποτε συνδυασμό option 61 και 12.
    Αν τους κάνω resolve με static entries, ο byod δεν απαντά σε κανένα SIP request όλα κάνουν timeout, και ο wind συνήθως απαντά με 403 απευθείας στο SIP handshake πριν λάβει credentials, αλλά κάποιες φορές κάνει και αυτός timeout (ίσως να τον σπάμαρα πολύ και να με μπλόκαρε).
    Όλα αυτά δοκιμασμένα με όλους τους συνδυασμούς option 61 και 12.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οτι θεωρητικά η περιοχή εδώ ήταν δικαιοδοσία της Wind, οπότε λογικά το κύκλωμα θα έπρεπε να είναι Wind και όχι Forthnet, αλλά η συγχώνευση έπεσε πάνω στην κατασκευή του δικτύου οπτικών οπότε μπορεί και να μην ισχύει αυτό.

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    100M/10M
    ISP
    Wind
    DSLAM
    Wind - Ν. ΙΩΝΙΑ
    Router
    Zyxel VMG8623-T50B
    Path Level
    Interleaved
    Αν κάνεις εξερχόμενη προς το κινητό σου, το σηκώσεις και μετά τερματίσεις από την πλευρά του κινητού, θα φαίνεται σαν να συνεχίζει να τρέχει η κλήση από την πλευρά του σταθερού; Είχα ένα παρόμοιο πρόβλημα με το MicroSIP που δεν δεχόταν INVITE, BYE, κλπ μέχρι να ανοίξω το Allow IP Rewrite.

Σελ. 3 από 3 ΠρώτηΠρώτη 123

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
  •  
  • Τα BB code είναι σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Το [IMG] είναι σε λειτουργία