Καλησπέρα,
Ενδιαφέρομαι να βρω ένα UPS για το νέο μου σύστημα. Πιστεύω ότι με 2000VA θα είμαι οκ για τις ανάγκες μου.
Έψαξα στο skroutz και βρήκα αυτό: https://www.skroutz.gr/s/36304728/Te...ko-Prizes.html με 140 ευρώ.
Ψάχνοντας για εναλλακτικά βρήκα και αυτό https://www.skroutz.gr/s/16636379/Le...-4-Prizes.html που έχει 320 ευρώ, δηλαδή πάνω από τη διπλάσια τιμή και δεν ξέρω αν αξίζει.
Επειδή δεν έχω εμπειρία μπορείτε να με συμβουλέψετε τι αξίζει;
Γενικά θα ήθελα να μην είναι θορυβώδες όταν είναι στο ρεύμα, να έχει αρκετές μπρίζες (πχ αυτά τα δύο έχουν 4 που είναι super) και ιδανικά τις κανονικές (όχι αυτές του τροφοδοτικού) και να έχει καλή αυτονομία όταν κλείσει το ρεύμα. Επίσης να μπορούν να αλλάζουν εύκολα οι μπαταρίες όταν παλιώσουν.
Το budget είναι μέχρι 350 αλλά σίγουρα όσο φθηνότερα τόσο καλύτερα.
Απ'όσο καταλαβαίνω όλα αυτά έχουν 2 μπαταρίες άρα έχουν την ίδια αυτονομία ή δεν πάει έτσι; Η πχ συγκριτικά με το https://www.skroutz.gr/s/55566244/Hi...0VA-1200W.html. 'Η και αυτό έχει αρκετές κριτικές στο skroutz https://www.skroutz.gr/s/26395883/NO...ko-Prizes.html αλλά δεν ξέρω πώς να τα συγκρίνω.
Τι να αγοράσω;
Εμφάνιση 1-10 από 10
Θέμα: Ερώτηση για UPS
-
07-02-25, 14:21 Ερώτηση για UPS #1
-
08-02-25, 11:12 Απάντηση: Ερώτηση για UPS #2
2KVA με pf ~0,6 - ~1200W
χρειάζεσαι όντως τόσο?
Το αν "αξίζει" το χ έναντι του ψ μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις.
Το ένα είναι ανώνυμο κινέζικο φασόν, το άλλο είναι επώνυμο κινέζικο φασόν.
Απ'όσο έχω δει τα legrand είναι πιο περιποιημένα,
τώρα αν το "πιο περιποιημένο" αξίζει τα διπλά λεφτάκια vs του χ κινέζικου μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις.
Προσωπικά, πλέον ψωνίζω ότι έχει προσφορά το e-shop (καθότι μπατίρης...),
αλλά ρυθμίζω τις προσδοκίες μου αναλόγως.
θα ήθελες κάτι να έχει avr πάνω.
Δεν θα εμπιστευτείς την προστασία απο υπερτάσεις, θα το βάλεις πάνω σε ένα surge arrest.
Έχε υπόψιν ότι το software στα Κινέζικα μπορεί να είναι πρόβλημα,
ειδικά στο nut.
Τα μικρά που είναι stand-by/line-interactive τυπικά είναι passive = 0 θόρυβος.
Κάποια λίγο καλύτερα έχουν φουρφούρι που best-case δουλεύει μόνο όταν το ups εργάζεται/φορτίζει
(έχω δει και κινέζικο να δουλεύει πάντα το φουρφούρι με αποτέλεσμα να σου σπάει τα @@).
Θα κάνεις την έρευνα σου αναλόγως.
Τα pure sinewave θα έχουν φουρφούρι, και θα κάνουν φασαρία,
θα ήθελες να τα αποφύγεις για το σπίτι.
Γράφουν τι έχουν, θα διαλέξεις αναλόγως.
"καλή αυτονομία" δεν σημαίνει τίποτε.
"καλή" για μένα μπορεί νάναι μιά ώρα σε 50% φορτίο,
για σένα μπορεί νάναι 5 λεπτά σε 20% φορτίο.
Αυτονομία != ισχύς.
Η αυτονομία εξαρτάται απο pf (τυπικά 0,6),
και από την χωρητικότητα των μπαταριών.
Περισσότερες/μεγαλύτερες μπαταρίες = μεγαλύτερη αυτονομία
(και μεγαλύτερο έξοδο κάθε 2-3 χρόνια που θα θέλουν άλλαγμα...).
Σε soho περιβάλλον τυπικά θες να σου κρατήσει το φορτίο μέχρι 3-5' ώστε να προλάβεις να κλείσεις.
Αν έχεις μεγάλες απαιτήσεις runtime,
τα σοβαρά ups παίρνουν επιπλέον batt. packs, οπότε έχεις την κεντρική μονάδα + batt. packs daisy chained.
Οπότε μπορείς νάχεις όση αυτονομία θέλεις όσο πληρώνεις και έχεις χώρο
(αλλά θα πρέπει να αυξήσεις λίγο το budget σου, μερικές δεκάδες φορές ίσως?).
Αυτού λεχθέντος, τα κάπως πιο σοβαρά ups θα έχουν πίνακα load % / runtime,
μπορείς να πάρεις μια ιδέα,
όσο μιλάμε για standby/line-interactive κάπου εκεί κοντά θάναι και τα κινέζικα που φοράνε αντίστοιχες μπαταρίες.
Σημειωτέον, μόλις οι μπαταρίες παλιώσουν λίγο αυτά τα νούμερα αλλάζουν (πολύ).
Αυτό θα το πληρώσεις.
Βρίσκεις κάτι που παίρνει έτοιμο batt. pack
ώστε να αλλάζει χωρίς να λύσεις την μονάδα.
Τυπικά κάποιο apc (και μάλλον δεν θα σε φτάσουν τα 350€).
Αν έχουν 2 μπαταρίες ίδιας χωρητικότητας, ναι, θα έχουν +/- την ίδια αυτονομία.
Οι κριτικές στο skroutz ελάχιστη σημασία έχουν.
Αν θες να συγκρίνεις, βρίσκεις τα docs του vendor
(που σε αυτήν την κατηγορία συσκευών δεν θα λένε τίποτα χρήσιμο),
ή, καλύτερα τα docs του oem.
Και ελπίζεις ότι ο κινέζος δεν έχει αλλάξει το προιόν στο τελευταίο batch,
και ότι είναι στοιχειωδώς ειλικρινής.
'Οτι αγαπάς/κρίνεις.
Αν ήταν για δικό μου και ήθελα κάτι καλό, θα κοίταγα σε smart-ups (apc),
ή κάποιο αντίστοιχο eaton, και δεν θα είναι 350€.
Σημειωτέον, ότι της προκοπής δεν θα βγάζει σούκο, θα βγάζει iec.
Αν ήθελα κάτι φτηνό, το όποιο Κινέζικο βρίσκω σε προσφορά.
Για όση αξία (δεν) έχει, τελευταία είχα καλή τύχη με τα energenie που φέρνει το eshop (east oem), ymmv,
δεν είναι πολύ κακά για τις δεκάρες που κάνουν, αλλά οπωσδήποτε δεν τα λες καλά ups.
Επίσης: όλα χαλάνε, κάποια περισσότερο, κάποια λιγότερο,
αλλά μην θεωρήσεις ότι αν πληρώσεις apc θα το έχεις για πάντα.
Σημειωτέον, έχουμε threads περί ups:
https://www.adslgr.com/forum/threads...light=ups+east
https://www.adslgr.com/forum/threads...light=ups+east
Ψάξε και κάτω απο το:
https://www.adslgr.com/forum/forums/...8D%CE%BE%CE%B7
και καλό διάβασμα.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
16-05-25, 10:09 Απάντηση: Ερώτηση για UPS #3
Καλημερα
Για να μην ανοιγω αλλο τοπικ βαζω την ερωτηση εδω.
Στο ρουτερ μου ( ZTE MF297D ) εχω βαλει ενα μικρό UPS της TESCOM το LEO 650AP με 650 VA για να καλυψω μικρες διακοπες της ΔΕΗ. Τη μπαταρια του την άλλαξα πριν απο 8 μηνες (αρα τη θεωρω νεα ακομα). Τις τελευταιες μερες παρατηρησα την πανω του επιφανεια, πανω απο την μπαταρια, να ειναι αρκετα ζεστη.
Ειναι φυσιολογικό αυτό ? η αντιμετωπιζει προβλημα το UPS ισως με την μπαταρια του -- να εχει χαλασει .. ?
Καμμια άποψη επ αυτου ?
Ευχαριστω για όποια γνωμη
-
16-05-25, 10:30 Απάντηση: Ερώτηση για UPS #4
Οι μπαταρίες γενικά ζεσταίνονται λίγο όταν φορτίζουν (έστω και σε trickle-charge).
Τώρα, αν έχει χαλάσει το συγκεκριμένο = Idk?
Αν τις υπέρ-φορτίζει θα τις ζεστάνει πολύ (και θα τις σκοτώσει βασικά).
Ή, ετοιμάζεται να αποθάνει η μπαταρία, έχει ανέβει η αντίσταση της = ζεσταίνεται.
Κρίνοντας απ'τα pic που βρήκα, φασόν @east πρέπει νάναι:
https://en.eastups.com/LineInteractiveUPS/6733.jhtml
Το δικό μου east που έχει 2*7,2 Ah σε μεταλλικό σασί (λειτουργεί ως ψύκτρα),
είναι ζεστό από πάνω ("ζεστό" = 40C, όχι 60C...).
Αλλά δεν ξέρω το συγκεκριμένο.
Αν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του
(αν ζεσταίνεται ενώ δεν ζεσταινόταν)
είναι προς διερεύνησιν ως ύποπτο.
Αυτών λεχθέντων, αυτά τα ups δεν συστήνονται για να βάλεις μόνο ένα router πάνω.
Θα δουλέψουν μεν, αλλά το x soho router έχει τυπικά ελάχιστη κατανάλωση (10-20W),
αφενός κάποια ups δεν θα καταλάβουν κάν ότι έχουν συνδεμένο φορτίο (και θα κάνουν power-down),
αφεταίρου, αν το καταλάβουν και το κρατήσουν η μεγαλύτερη κατανάλωση θα είναι απο το ίδιο το ups και όχι απο το router.
Είναι over-kill για αυτήν την χρήση.
Για τέτοιες δουλειές έχει μικρά ups που έχουν μπαταρίες Li-ion και είναι προτιμότερα.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
16-05-25, 10:49 Απάντηση: Ερώτηση για UPS #5
K1m0n ευχαριστω για τις πληροφορίες. Υποψιαζομαι οτι η μπαταρια αποθνησκει για καποιο λογο αν και ειναι Sunlight και δεν αναφερονται σαν κακες μπαταριες γενικως ... αλλα ποτε δεν ξερεις ποτε θα σου χαλασει απο Χ παραγοντες αποθηκευσης και φορτισης μετα. Ολα μες στο παιχνιδι ειναι.
Μπορεις να προτεινεις για μικρά ups που έχουν μπαταρίες Li-ion Ξερεις καποια καλα ?
-
16-05-25, 11:11 Απάντηση: Ερώτηση για UPS #6
Προσωπικά, sunlight = ~2 χρόνια,
αλλά το δείγμα μου είναι μικρό.
Για λίγο καλύτερα = csb, ιδανικά οι σειρές που είναι για ups,
και πάλι οι pb είναι απρόβλεπτες.
Το eaton θεωρείται safe επιλογή:
https://www.eaton.com/gb/en-gb/catal...ps---emea.html
Το δικό μου^ = 0 issues (ymmv offc), κράταγε το fritzbox 5-6 ώρες.
Έχει ένα σακουλάκι με τα κοινά power plugs/adaptors μέσα για χρήση με τα διάφορα routers
(υπάρχει και extended kit με περισσότερα plugs, δεν ξέρω αν θα το βρείς εδώ),
μέτρα τι plug φοράει το zte να επιβεβαιώσεις.
Σημειωτέον, και αυτό ζεσταίνεται ολίγον.
Έχει και φτηνότερα, έχουν αναφερθεί προβλήματα μαζί τους.
edit:
επιβεβαίωσε και ότι σου φτάνει για την ισχύ που τραβάει το zte,
έχει 4G πάνω, θα τραβάει περισσότερο απο το τυπικό soho eth. router.
Στο eaton διαβάζω πρόχειρα:
Output voltages: DC 9V-3A, 12V-3A, 15V-2.4, 19V-1.89A
Δες τι V/mA γράφει το τροφοδοτικό του zte.
edit #2
και επιβεβαίωσε με τα docs της eaton, δεν τα έχω πρόχειρα...Τελευταία επεξεργασία από το μέλος K1m0n : 16-05-25 στις 13:25. Αιτία: fixed typo
Disclaimer:
-
16-05-25, 11:29 Απάντηση: Ερώτηση για UPS #7
Μπαταρίες άλλαξα δύο προχθές 12V9Ah μάρκας Ultracell σε ένα παλιό UPS ACCUPOWER που δουλεύει σωστά εδώ και χρόνια. Είχε πάλι μέσα Ultracell που κράτησαν ένα χρόνο + 10 μήνες.
Κρατούσαν τρία με τέσσερα λεπτά στο τέλος με ελάχιστο φορτίο. Μια μικρή τηλεόραση και ένα laptop. Τiς παλιές τις έβγαλα και τις μέτρησα. Τα Volt ήταν σωστά αλλά η μία είχε ένα λεκέ στο πάνω μέρος στην ένωση που σημαίνει ότι υπήρχε πρόβλημα.
Πήγα να αγοράσω Sunlight αλλά και αυτές όπως και οι Ultracelll δεν είχαν ημερομηνία παραγωγής. Ύποπτο και για τις δύο μάρκες. Άλλη επιλογή ήταν οι επώνυμες αλλά σχεδόν στα διπλά λεφτά.
Στο site της Ultracell δίνει τρία με πέντε χρόνια όρια διάρκεια χωρίς να προσδιορίζει εγγύηση. Μέτρησα τα Volt όταν τις αγόρασα και ήταν πάνω από 13 στην καθεμία. Οπότε θεωρώ ότι ήταν φρέσκες.
Τους έστειλα e-mail με έναν κωδικό που έχουν χτυπημένο πάνω για να μου απαντήσουν για το πότε είναι κατασκευασμένες αλλά δεν έχουν απαντήσει εδώ και μια εβδομάδα.
Υπάρχουν και κάποιες πιο φθηνές στο e-shop με δύο χρόνια εγγύηση αλλά ήθελα επιτόπου να τις αλλάξω λόγω ελεύθερου χρόνου.
Αν και αγόρασα πάλι Ultracelll αν έχετε την δυνατότητα προτιμήστε κάτι άλλο.
-
16-05-25, 12:05 Απάντηση: Ερώτηση για UPS #8
μπαταρίες sunlight δουλεύω τα τελευταία χρόνια σε 4 UPS, που έχω. Είναι καλές σε χωρητικότητα αλλά δεν κρατάνε πάνω απο 2 χρόνια. Παλιά μου κράταγαν 4 χρόνια πλέον δεν προλαβαίνω να τις αλλάζω. Εντωμεταξύ εγώ τις παίρνω απο Καυκά γιατί βολεύει, και τις έχει με Φ.Π.Α 21,90€ την μία (9ah). Αρα μου παέι ενα 40άρι το κάθε ups/2 έτη..
Καλύτερα ένας Victron inverter charger: https://www.nkon.nl/en/victron-energ...oaAkbREALw_wcB
και μια DIY μπαταρία λιθίου (lifepo4) 4s: https://www.nkon.nl/en/eve-lf105-pri...4-a-grade.html να κρατήσει 25 χρόνια (συν κανα 80άρι BMS) γιατί με τις GEL/AGM, ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ
- - - Updated - - -
μην πέσετε να με φάτε αν θέλετε παραπάνω VA, υπάρχουν επιλογές και μάλιστα από άλλες μάρκες ακόμα πιο φθηνά. εγώ μιλάω πάντα για λίθιο. για κλασσικό ups έτοιμο ας πάρει ότι θέλει ο καθένας. εμένα μου αρέσουν τα apc, καμιά φορά βρίσκεις και καλά με χαλασμένες μπαταρίες στο ebay και αξίζουν.
-
16-05-25, 12:23 Απάντηση: Ερώτηση για UPS #9
-
17-05-25, 01:53 Απάντηση: Ερώτηση για UPS #10
Εγώ μια ζωή έπαιρνα csb κράταγαν πάνω από 5 χρόνια άνετα.... Μη σας πω 8...
Τις άλλαζα όταν δεν κρατούσαν δευτερόλεπτο...
Μετά βαρέθηκα να αλλάζω μπαταρίες και ξηλωσα όλα τα ups...
Τώρα τα έβαλα πάλι ξανά και πήρα sunlight στη μισή τιμή....
Στο ένα που είχε 7αρα έβαλα 9αρα...
Και στο άλλο που είχε 2 χ7 έβαλα 7αρες όχι 9 επειδή ήταν δύο...
Έστειλα mail στη sunlight τον κωδικό να μάθω ημερομηνία... Δεν απάντησαν ποτέ...
Πρακτικά μετρώντας μόνο τα βολτ δεν βγάζεις πλήρη εικόνα...
Εγώ έχω ένα μετρητή από ebay αυτοκινήτου που μετράει cca και αντίσταση και έχω μια πιο πλήρη εικόνα...
Ξέχασα να πω ότι τώρα τελευταία οι csb μου ράγιζαν και άνοιγαν.... Συνήθως όταν ήταν ψοφιες και τις έβγαζα μετά από λίγο άνοιγε το πλαστικό τους...-GOVERNMENT ECONOMIST VIRUS: Nothing works, but all your diagnostic software says everything is fine. :x
Gre-goir-X23.
Bookmarks