Είμαι συνδρομητής ΝOVA με γραμμή 100Mbps από καμπίνα VDSL στην αθήνα.
Μετακομίζω επαρχία και στη νέα διεύθυνση η ΝOVA μου δίνει τα εξής διαθέσιμα προγράμματα:
1. 5G
2. FIBER 100.
Το πρώτο το απορρίπτω γιατί στον χρωματικό χάρτη της nova που σου δείχνει τι ταχύτητες θα πιάνεις στη συγκεκριμένη περιοχή ασύρματα, μεταπίπτω στην κατηγορία 3 -10 Μbps
Θέλοντας να μάθω πληροφορίες για τη δεύτερη επιλογή κάλεσα τη nova στο κατάστημα της επαρχίας και μου αποσαφήνισαν πως το fiber 100 ΔΕΝ είναι fiber to home (έχουν αρχίσει και βάζουν σκάβοντας οπτικές από το κέντρο της πόλης και εξαπλώνονται για παροχή fiber to home).
Ουσιαστικά είναι μια σύνδεση vdsl όπως έχω και τώρα.
Και χρειάζομαι βοήθεια στο εξής: Αν και μέτρησα απόσταση από καμπίνα στο σπίτι σε ευθεία και είναι 115 μέτρα, δεν είδα κάπου στη γειτονιά το καφάου του οτε, όποτε η υπάλληλος επιβεβαίωσε τον αρχικό φόβο μου.
Στη διεύθυνση του σπιτιού, να προτιμήσω να ζητήσω 50Mbps γραμμή KAI OXI 100Mbps γιατί δεν φτάνει στα 100.
Όταν τη ρώτησα πόσο φτάνει η 100, μου απάντησε ότι "είδε στο σύστημα" πως θα παίζω κάπου στα 70.
Και όταν την ξανά ρώτησα.....μα καλά γιατί να μην κάνω πρόγραμμα για 100, αφού και αυτά τα έξτρα 20Mbps,κάτι είναι και αυτά. ?
Μου απάντησε πως το router θα κάνει αποσυνδέσεις όταν θα προσπαθεί να λειτουργήσει συγχρονίζοντας στα 100.
Και εδώ θέλω τη βοήθειά σας. Χρειάζομαι γρήγορο ίντερνετ και αυτή η πτώση είναι μεγάλο step back για μένα.
Τι να κάνω. ? Έχει δίκιο και πρέπει να προτιμήσω την 50αρα σύνδεση για να μην έχω αποσυνδέσεις ή να επιλέξω την 100αρα για να έχω 70 και οι αποσυνδέσεις που λέει δεν ισχύουν, μιας και το router θα συγχρονιστεί/κλειδώσει απλά πιο χαμηλά στα 70. ?
Εμφάνιση 1-15 από 34
-
17-03-25, 12:00 Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #1
-
17-03-25, 15:31 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #2
Την αλήθεια σου είπε η κυρία της NOVA.
Για να κερδίσεις 20Mbps κινδυνεύεις να έχεις μεγάλη αστάθεια στη γραμμή καθώς θα είσαι πολύ οριακός. Εξαρτάται τι θέλεις να θυσιάσεις ή να ρισκάρεις να θυσιάσεις.
Για όση αξία έχει, εγώ σε ανάλογη περίπτωση, και μετά από 1 χρόνο συμβίωσης με ασταθή γραμμή (5 με 6 disconnects κατελάχιστον την ημέρα) ζήτησα τον υποβιβασμό της ταχύτητας. Ήταν προτιμότερη η χαμηλότερη ταχύτητα από το να "πέφτει" η γραμμή την ώρα που δούλευα και να κάνει τουλάχιστον 5 λεπτά για να ξανασυνδεθεί.
-
17-03-25, 16:18 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #3
Το να προτιμήσεις την 50 είναι πιο ασφαλές αν η nova πιστεύει ότι είσαι οριακός
(και μπορεί και ούτε το 50 να είναι εφικτό, οι πωλητές δεν ξέρουν την πραγματική κατάσταση στον χαλκό, μέσους όρους βλέπουν ως μπούσουλα).
Αυτού λεχθέντος, επειδή ούτε η nova ξέρει σε τι ακριβώς κατάσταση βρίσκεται το καλώδιο που σε συνδέει,
θα μπορούσες να αιτηθείς να συνδεθείς @100 (και πιθανότατα να έχεις και το μεγαλύτερο upload),
να δεις τι/πόσο πιάνεις και αν έχεις όντως προβλήματα σταθερότητος τότε κατά την κρίση σου το υποβιβάζεις σε 50.
Βλέποντας-και-κάνοντας είναι αυτά,
και ο χαλκός στην επαρχία δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
17-03-25, 16:18 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #4
Αυτό δεν το πολύ κατάλαβα ακριβώς: "Αν και μέτρησα απόσταση από καμπίνα στο σπίτι σε ευθεία και είναι 115 μέτρα, δεν είδα κάπου στη γειτονιά το καφάου του οτε"
Τί εννοείς δεν είδες το καφάο του ΟΤΕ?
Σε ποιά περιοχή μετακομίζεις?
Επίσης εκεί που θα μετακομίσεις ρώτα στη γειτονιά εάν έχει κάποιος VDSL και τί ταχύτητες πιάνουν ώστε να έχεις έναν μπουσουλα.
-
17-03-25, 19:48 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #5
Μετακομίζω Καλαμάτα.
Ενώ επισκέφτηκα το σπίτι για να το δω και περπάτησα τριγύρω, μπόρεσα να εντοπίσω την καμπίνα vdsl, αλλά δεν βρήκα το καφάο όπου από αυτό ουσιαστικά θα έρθει η γραμμή στην πολυκατοικία και άρα μεγαλύτερη (και άγνωστη) απόσταση.
Μπούσουλα έχω, μιας και επισκέφτηκα το διπλανό μου διαμέρισμα στην πολυκατοικία και μου επέτρεψαν να συνδεθώ στο wifi τους και να τρέξω ένα speedtest το οποίο κατέβαζε σταθερά στα 50Mbps (και από τη σταθερότητα ταχύτητας χωρίς σκαμπανεβάσματα υπέθεσα πως είχαν κόφτη λόγω προγράμματος στα 50)
Κάτι άλλο όπως π.χ. στατιστικά στο router τους δεν είχα το θάρρος να τους το ζητήσω να ψάξω να βρω (ήταν και υπερήλικες)
Η κοπέλα στη NOVA μου είπε να κάνω εξ αρχής συμβόλαιο σε 50Mbps γιατί ενώ από αυτό μπορώ να ζητήσω να αναβαθμιστώ σε 100, αν κάνω εξ αρχής στα 100, ΔΕΝ θα μου παρέχεται η δυνατότητα να υποχωρήσω ύστερα στα 50 και άρα θα παγιδευτώ στις αποσυνδέσεις χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι για αυτό.
Και για αυτό είχα τις αμφιβολίες μου, μιας και στο μυαλό μου υπέθεσα πως, σε περίπτωση αποσυνδέσεων θα δεχόντουσαν να με υποβιβάσουν σε 50Mbps, μιας και το "fiber100" εμφανίζεται ως διαθέσιμο. (Άρα σε περίπτωση αστάθειας γραμμής, θα είχαν και μια υποχρέωση να αποδεχτούν υποβιβασμό για επίλυση προβλήματος)
-
17-03-25, 20:07 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #6
Βάζεις την 50αρα που ξέρεις ότι δουλεύει σωστά (πιάνει τόσα σε speed test) και όταν συνδεθείς βλέπεις εάν υπάρχει δυνατότητα για 100αρα. Ξεκινάμε με τα σίγουρα και την ηρεμία μας.
-
18-03-25, 08:34 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #7
Κι έτσι θα πράξω.
Σας ευχαριστώ, οι τοποθετήσεις σας με βοήθησαν στην απόφαση μου.
-
18-03-25, 08:39 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #8
-
18-03-25, 09:22 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #9
Εκεί που θα πας να μείνεις δεν έχει κανένας άλλος 100αρα να ρωτήσεις απόψεις? Μπορεί να μην έχεις καθόλου προβλήματα. Πρώτη φορά ακούω για αποσυνδέσεις επειδή πιάνει 70 αντί για 100 χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχει όντως πρόβλημα με το χαλκό. Εγώ είχα το κουτάκι της κολόνας να κρέμεται σε 200αρα και δεν είχα κανένα πρόβλημα όσο ήτανε έτσι. (Το πήρε σβάρνα το τρακτέρ με τις μπάλες ένα μεσημέρι μετά τα τσίπουρα στο καφενείο.)
Βάλε τη 100αρα και άμα έχεις προβλήματα κάνεις υποβάθμιση.
-
18-03-25, 09:24 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #10
Μα γιατι να το κανει αυτο? Η αναβαθμιση γινεται με ενα τηλεφωνημα, και μπορεις να γυρισεις πισω, παλι με ενα τηλεφωνημα εντος 15 ημερων, σαν υπαναχωρηση σε αγορα απο αποσταση.
Αλλιως θελει υποβαθμιση λογω ανεφικτοτητας που ειναι εντελως αλλη (και πιο πολυπλοκη διαδικασια)
-
18-03-25, 12:03 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #11
Όντως.
Απ'την άλλη επαρχία συχνά είναι εναέριο δίκτυο, οπότε μούτζωτα.
Και ναι, προφανώς όλο αυτό χρωματίζεται απο τις δικές μου (κακές) εμπειρίες στην επαρχία
(έχουμε ποπ στο χωριό με δίκτυο που περνάει 20m απ'την θάλασσα και κολυμπάει).
Αλλά και στο κέντρο της πρωτεύουσας μπορεί να είναι απολύτως χάλια η κατάσταση όταν είναι 50 χρονών το δίκτυο.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
20-03-25, 17:38 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #12
Το θέμα είναι πως online όταν βάζω τη νέα διεύθυνση, μου προτείνει μόνο fiber 100 και όχι fiber 50 για να το επιλέξω.
Να διαλέξω το 100 αφού το σύστημα μου το προτείνει ως διαθέσιμο και ΑΝ κάνει αποσυνδέσεις (όπου κι αν κλειδώσει) να ζητήσω υποβιβασμό γραμμής. ?
Γιατί να μην μου κάνουν υποβιβασμό, αν δημιουργηθούν προβλήματα με αποσυνδέσεις. ?
Η κοπέλα τηλεφωνικά μου είπε, προτιμήστε το 50, γιατί από 100 ΔΕΝ θα σας πάμε στα 50 αν έχετε αποσυνδέσεις. (και σε αυτή την πρόταση δεν βρίσκω λογική το γιατί να μην με υποβιβάζουν αν έχω πρόβλημα)
Επίσης ξέρει κάποιος πόσες μέρες πριν πρέπει να κάνω την αίτηση, πριν μετακομίσω. ? (30 Μαρτίου)
-
20-03-25, 17:56 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #13
Αυτό που λέει ο netblues παραπάνω^
Πιο ασφαλές είναι να ξεκινήσεις απο 50, να δεις τα stats της dsl,
και αν κρίνεις ότι σηκώνει 100 τότε το δοκιμάζεις.
Για την αναβάθμιση 50->100 δεν θα σου πούνε ποτέ όχι.
Για την υποβάθμιση 100->50 αν δεν πάει 100 ή είναι ασταθές θα είναι πιο δυσκοίλιοι.Disclaimer:
-
04-04-25, 23:30 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #14
Έγινε η μετακόμιση. Έγινε επιλογή σε πρόγραμμα fiber 50.
Έβλεπα χαμηλό κλείδωμα κάπου στα 26, ήρθε και η NOVA το είδε και κάλεσε ΟΤΕ για βλάβη.
Έκανε ότι έκανε κι αυτός και μου είπε πως θα μου αλλάξουν και πόρτα στην καμπίνα.
Άλλαξε η πόρτα και τώρα το κλείδωμα και ο συγχρονισμός ανεβοκατεβαίνουν σαν παλίρροια. Σφάλματα σωρηδόν και οι ιστοσελίδες κολλάνε.
Το είδαν και οι τεχνικοί της nova στη δεύτερη επίσκεψη και μου είπαν πως θα κανονίσουν συνδυαστικό ραντεβού με ΟΤΕ.
Τελικά μετά από μια ημέρα ακόμα τίποτα δεν κανονίστηκε, ενώ ταυτόχρονα μου ήρθε sms από nova που έλεγε " ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την ορθή λειτουργία της σύνδεσης. Αν το θέμα εξακολουθεί να υφίσταται, ξανά καλέστε μας".
Κι έτσι έμεινα μόνο εγώ, ένα σαραβαλιασμένο ίντερνετ και κάτι στατιστικά σαν τα παρακάτω.
Ή μεγαλύτερη ταχύτητα που είμαι ικανός να πιάσω σε όλο το 24ωρο, είναι 35-36Mbps.
To actual και attainable rate αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι.
Αρχικά, το attainable έπαιζε από 80 έως 120 Mbps, ύστερα από αλλαγή πόρτας, παίζει από 65 έως 95Mbps, ενώ είδα και actual rate μια φορά κάπου στα 49Mbps για λιγάκι. όμως ακόμα και τότε δεν καταφέρνω να πιάσω παραπάνω από 36-37 Mbps download.
Σκεφτόμουν για αναβάθμιση γραμμής στα 100. μόνο και μόνο για να ανεβάσω το upload από τα 5 στα 10 Mbps.
Είμαι σε απόγνωση. Φανταζόμουν 300Mbps με οπτική σπίτι (που δεν έχει ακόμη η περιοχή) Και κατέληξα σε ταξίδι στο χρόνο με κάτι σαν "έως 24 Mbps" σε εποχές ADSL.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sergiani : 04-04-25 στις 23:48.
-
04-04-25, 23:35 Απάντηση: Επιλογή προγράμματος internet NOVA επαρχία σε προβληματική περιοχή. #15
Όταν είσαι σε προβληματικές περιοχές με VDSL καλό είναι να είσαι στον OTE.
Δεν είναι μόνο οι πόρτες, αλλά και τα καλά ζεύγη καλωδίων προς το σπίτι σου..
τα οποία ο OTE κρατάει κατά πρώτον για τους πελάτες του!
Bookmarks