Αν και έχω αρκετή εμπειρία με τους υπολογιστές, δεν χρειάστηκε ποτέ να ασχοληθώ με εξειδικευμένες ρυθμίσεις του router, οπότε δείξτε λίγη επιείκεια σας παρακαλώ! ????
Αποφάσισα να αγοράσω VPN (NordVPN) και να συνδέσω όλες τις συσκευές του σπιτιού (περίπου 12). Ο πιο οικονομικός τρόπος, όπως φαίνεται, είναι να αγοράσω ένα router με δυνατότητα VPN client και να το συνδέσω με το υπάρχον modem/router (Speedport Plus) σε λειτουργία Bridge Mode.
Έχοντας παντελή άγνοια επί του θέματος, μπήκα στο router για να δω πού βρίσκεται αυτή η ρύθμιση και ανακάλυψα ένα κάρο παραμέτρους που δεν καταλαβαίνω, όπως:
DSL Transfer Mode (ATM και PTM),
Service Type (UBR - CBR - VBR_nrt - VBR_rt),
VPI/VCI
και το VLAN (On/Off).
Επίσης, στην ίδια σελίδα υπάρχουν οι ήδη περασμένες ρυθμίσεις του ΟΤΕ για ATM και PTM.
Αρκεί να αντιγράψω τις υπάρχουσες ρυθμίσεις του ΟΤΕ, ανάλογα με το DSL Transfer Mode που χρειάζομαι; Αν ναι, ποια από τις δύο πρέπει να επιλέξω; Θα χρειαστεί να διαγράψω τις υφιστάμενες ρυθμίσεις οταν κανω το Bridge;
Εάν όλα γίνουν ομαλά και περάσω αυτές τις ρυθμίσεις χωρίς προβλήματα, πρέπει να προσέξω κάτι άλλο, όπως το DHCP στις δύο συσκευές;
Επιπλέον, υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω κατά την αγορά router εκτός από τη λειτουργία VPN client;
Να αναφέρω ότι η σύνδεση είναι 24άρα και σύντομα σκοπεύω να κάνω αίτηση για 50άρα. Το Speedport Plus σκοπεύω να το δουλέψω μόνο ως modem και δεν θα συνδεθεί καμία άλλη συσκευή επάνω του πέρα από το νέο router.
Επίσης, δεν γνωρίζω αν το συμβόλαιο συμπεριλαμβάνει VoIP, αλλά δεν με ενδιαφέρει, καθώς δεν έχω καν συσκευή σταθερού τηλεφώνου στο σπίτι. Το router που σκέφτομαι να αγοράσω είναι το TP-LINK Archer BE230 v1.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να μην έγραψα μπαρούφες.
Θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθειά σας!
Εμφάνιση 1-2 από 2
-
04-04-25, 01:04 Speedport plus Bridge mode για VPN #1
-
04-04-25, 11:21 Απάντηση: Speedport plus Bridge mode για VPN #2
To bridge mode (όπου το cpe γίνεται modem πλέον) είναι η πλέον καθαρή λύση.
Ελλείψη αυτού, το speedport υποστηρίζει pppoe passthrough,
η cosmote υποστηρίζει 2ό ppp session,
μπορείς να βάλεις το router σου πίσω απο το plus και να σηκώσεις 2ό ppp session.
Θα σου μείνει και το voip στο plus...
Ψάχνεις στα threads του plus, έχουν εξηγηθεί τα σχετικά.
Εναλλακτικά αγοράζεις/βρίσκεις modem/router που παίζει bridged,
αν είναι σύγχρονο (35b) δεν θάναι πολύ φτηνό.
Δεν έχω ιδέαν, έχω ένα +2, είναι στο κουτί για ώρα ανάγκης, πλέον δεν έχω καν dsl για να δοκίμαζα.
Παλιότερα μπαίνανε σε bridge, πλέον δεν ξέρω αν το επιτρέπει το firmware τους,
διάβασε το thread περί plus, ή περίμενε μήπως το δει κανείς που ξέρει το Plus.
Για να μην επαναλαμβάνομαι:
https://www.adslgr.com/forum/threads...eedport-plus-2
Στο δικό σου σενάριο θα είναι:
---xdsl--->[bridged_cpe/modem]---eth/ppp--->[proper_router]---eth/lan--->[switch/ap(?)/ata/whatever]
Τα περί proper_router που αναφέρω ισχύουν γενικότερα ανεξαρτήτως xdsl/ftth.
Επιπλέον, θα ήθελες το x proper_router να υποστηρίζει map-e γιατί προς τα εκεί το πάει η cote.
Θα περιλαμβάνει, θα είναι διαθέσιμη από τις fxs του cpe,
αν το γυρίσεις σε bridge δεν θα παίζει ως ata = no-voip.
Πλέον αν θες την τηλεφωνία της cote θα στήσεις ένα δικό σου ata/pbx πίσω απο το νέο router.
Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός με την tp-link,
αλλάζουν μοντέλο/specs κάθε 6 μήνες, η υποστήριξη είναι η λιγότερη δυνατή.
Θα ήμουν 2 φορές επιφυλακτικός για χρήση με vpn.
Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη στα omada, αλλά και πάλι...
Αλλά ότι αγαπάς.
Αυτά ως hints για περεταίρω δική σου έρευνα.
Για 1ό Post μια χαρά το παςDisclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
Bookmarks