Χαίρεται, θα ήθελα μερικές απόψεις.
Σχετικά με το αποθεματικό πολυκατοικίας. Μιλάμε για εταιρεία διαχείρισης, σε πολυκατοκία 15ετίας, χωρίς πετρέλαιο και καυστήρα (ατομικοί λέβητες φυσικού αερίου).
Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν αναφέρει και πολλά για το θέμα, οι αποφάσεις λαμβάνονται άτυπα, με φιλική διάθεση.
Στο δικό μου μυαλό το αποθεματικό είναι μια σταθερή δεξαμενή (πχ 2000 ευρώ) απ' όπου θα αντλούνται λεφτά για έκτακτα έξοδα. Π.χ. αν χαλάσει η αποχέτευση και χρειάζονται άμεσα χρήματα (π.χ. 500 ευρώ) τα σηκώνεις από το αποθεματικό (μειώνεται προσωρινά στα 1500 ευρώ) και στους επόμενους λογαριασμούς κοινοχρήστων χρεώνεται το έξοδο, εισπράτονται τα 500 ευρώ (σε 1 ή περισσότερες δόσεις) και αφού εισπραχτούν η δεξεμενή του αποθεματικού επιστρέφει στα 2000 ευρώ. Σκέφτομαι σωστά;
Είχα πληρώσει λοιπόν παλαιότερα ένα ποσό 100 ευρώ, είχε σχηματιστεί η δεξαμενή του αποθεματικού, και πίστευα ότι αυτό θα ήταν ένα εφάπαξ ποσό. Και βλέπω στα κοινόχρηστα πριν κάποιον καιρό άλλη μια χρέωση 100 ευρώ (σε δόσεις) για αποθεματικό χωρίς απόφαση συνέλευσης. 1-2 άτομα της πολυκατοικίας συννενοούνται άτυπα για να γίνει αυξηση αποθεματικου. Εμενα μου κακοφάνηκε και δεν τα πλήρωσα. Επιπλέον αυτά τα 1-2 ατομα θέλουν να πληρώνονται διάφορα έξοδα που κατά την κρίση μου δεν είναι έκτακτα και απαραίτητα μέσω του αποθεματικού.
Σκέφτομαι να τα πληρώσω αυτά τα 100 ευρω αλλά να ζητήσω να λαμβάνονται οι αποφάσεις με συνέλευση και να μένει σταθερή η δεξαμενή του αποθεματικού.
Για τι είδους έξοδα θεωρείτε ότι πρέπει να αντλούνται χρήματα από το αποθεματικό;
Εμφάνιση 1-15 από 28
-
12-05-25, 22:38 Αποθεματικό πολυκατοικίας #1
-
13-05-25, 08:47 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #2
Κατά την άποψη μου, σε γενικές γραμμές, σώστα το σκέφτεσαι.
Το αποθεματικό κάθε πολυκατοικίας υπάρχει για διάφορους λόγους (π.χ. επισκευές, νέες κατασκευές, ανακαινίσεις, γενικότερα έκτακτες εφάπαξ δαπάνες κλπ που αφορούν την οικοδομή). Δεν χρησιμοποιείται για την εξόφληση τακτικών δαπανών οι οποίες μπαίνουν στα κοινόχρηστα ή για την κάλυψη π.χ. χρεών κοινοχρήστων.
Το αποθεματικό βαρύνει τους ιδιοκτήτες και η ανάλωση του ή η αύξηση του πρέπει να εγκριθεί από συνέλευση.
Τώρα, από την εμπειρία μου, έχω δει "τέρατα" με τη χρήση του αποθεματικού (στα όρια της απάτης).
-
13-05-25, 16:26 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #3
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σχετικά με το αποθεματικό. Εμείς δώσαμε αρχικά 50 ευρώ το διαμέρισμα για αποθεματικό κοινοχρήστων και στη συνέχεια δίνουμε 3 ευρώ το διαμέρισμα κάθε μήνα. Το εφάπαξ αρχικό ποσό το έχουμε για κίνηση κι εξόφληση δαπανών ρεύματος, νερού, καθαρίστριας, ασανσέρ. Το άλλο ποσό που δίνουμε κάθε μήνα, είναι ένας κουμπαράς που θα χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση μεγάλης δαπάνης (πχ βάψιμο πολυκατοικίας) και το οποίο δεν ξαναμπαίνει, απλά ξεκινάς την συλλογή του από την αρχή. Ότι γίνεται γίνεται με απόφαση γενικής συνέλευσης, αν κάποιος κάνει κάτι χωρίς συνέλευση και ψηφοφορία είναι άκυρο. Και καλό είναι όταν μιλάμε για αποθεματικά, να υπάρχει ΑΦΜ πολυκατοικίας και τραπεζικός λογαριασμός για να φαίνονται οι κινήσεις. Οι περισσότεροι κρατάνε ακόμη ρευστό.
-
13-05-25, 21:12 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #4
Αυτό με τα 3 ευρώ το μήνα το έχω ξανακούσει αλλά μου φαίνεται ακατανόητο. Ισως λειτουργεί σε μικρές πολυκατοικίες. Σε μια πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα και 700 ευρώ κοινόχρηστα το μήνα θα μαζευτεί 3χ12χ20 = 720 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή στη δεκαετία 7200 ευρώ !! Τι χρειάζεται τόσο μεγάλο αποθεματικό!
Προσπαθώ να φανταστώ ποια μπορεί να είναι τα έκτακτα έξοδα μιας πολυκατοικίας. Να χαλάσει το ασανσερ; Να χαλάσει η αποχέτευση; Πόσο κοστίζει το βαψιμο μιας τυπικής πολυκατοικίας π.χ 5-6 οροφων;
-
13-05-25, 21:28 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #5
Για να έχεις μία εκτίμηση των δαπανών που ανέφερες, για μία πολυκατοικία των 30 διαμερισμάτων μας ζητήθηκαν €5.000 μόνο για την σκαλωσιά, για να βάψουν.
Για 20 διαμερίσματα τα €7.200 σε μία 5ετία δεν είναι πολλά. Δεν θέλεις να ξέρεις πόσα κοστίζει μία σοβαρή ζημιά στο ασανσέρ.
-
14-05-25, 09:21 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #6
Όντως πολλά λεφτά! Όσοι έχουν εμπειρίες με τέτοιου είδους κόστη ας μας αναφέρουν ενδεικτικά κάποια ποσά να πάρω μια ιδέα.
Μπορεί να χωριστεί στα 2 το αποθεματικό; Να δημιουργηθεί αποθεματικό για κεφάλαιο κίνησης και αποθεματικό για έκτακτα έξοδα; Και τι συνηθίζεται, να είναι σε μετρητά στο συρτάρι ή να μπει στην τράπεζα; Πρέπει να εκδόσει ΑΦΜ η πολυκατοικία;Τελευταία επεξεργασία από το μέλος VasP : 14-05-25 στις 18:47.
-
15-05-25, 18:22 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #7
Στη θεωρία, η καλύτερη λύση είναι να βγάλει ΑΦΜ η πολυκατοικία και τα αποθεματικό για έκτατες καταστάσεις, που είναι και μεγαλύτερα, να μπουν σε τραπεζικό λογαριασμό.
Υπάρχει όμως γραφειοκρατία, οπότε οι περισσότεροι ανοίγουν έναν κοινό λογαριασμό, δύο - τρεις ιδιοκτήτες από κοινού, και βάζουν εκεί το αποθεματικό για τις έκτατες καταστάσεις. Αυτό το αποθεματικό συλλέγεται σιγά, σιγά.
Τώρα, ένα μικρό αποθεματικό, ύψους όσο και τα μηνιαία κοινόχρηστα, μπορεί να είναι σε μετρητά στα χέρια του εκάστοτε διαχειριστή ώστε να μην βάζει χρήματα από την τσέπη του. Ούτως ή άλλως αυτό το αποθεματικό αναπληρώνεται κάθε μήνα.
-
15-05-25, 23:18 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #8
Μην πας πολύ μακριά. Έχει βγει και ένας νόμος για τα ασανσέρ που πρέπει να αναβαθμιστούν για να βγάλουν και κάποια πιστοποιητικά όπου και αυτό είναι χοντρό έξοδο.
Πάντως σ και εμείς βάζουμε στα κοινόχρηστα 5€ το μήνα όπου είμαστε 9 διαμερίσματα, μπας και μαζεύουμε κάνα φράγκο για να γίνει τίποτα, επειδή έχουμε 2 με 3 διαμερίσματα που δεν πληρώνουν πολύ εύκολα και είχε παρατηθεί πολύ η πολυκατοικία. Μαζέψαμε ένα 1500ευρω και βάψαμε ίσα ίσα από μέσα, την πυλωτη και την ταράτσα
-
16-05-25, 14:02 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #9
-
16-05-25, 15:14 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #10
Υπήρχαν χρωστούμενα όταν τα είχαμε σε εταιρία διαχείρισης επειδή δεν πληρώνανε όταν περνούσαν αυτοί τη συγκεκριμένες ημέρες και μετά δεν πήγαιναν κάποιοι να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Φυσικά υπήρχαν και οικονομικά προβλήματα από κάποιους, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία γιατί είναι εις βάρος των υπόλοιπων. Τα πήραμε εμείς τα κοινόχρηστα οπότε σιγά σιγά όλοι ξοφλούσαν αυτά που χρωστούσαν δίνοντας λίγα λίγα.
Το αποθεματικό μας πήγε στο βάψιμο της πολυκατοικίας. Τώρα ξανά κρατάμε αποθεματικό για την επόμενη ζημία που θα αποφασιστεί.
Τα διαμερίσματα που δεν πληρώνουν εύκολα είναι επειδή δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα και δεν μένουν εύκολα χρήματα. Σημειωτέον το ακριβότερο έξοδο είναι το ασανσέρ οπότε επηρεάζονται και αυτοί οπότε δεν τους παίρνει για να πούμε «ξέρεις κάτι; Το κόβουμε και το κλείνουμε τελείως οπότε ανεβείτε στον 4ο με τα πόδια».
Πάντως πρέπει να τους έχεις όλους από κοντά.
-
16-05-25, 15:42 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #11
Πλήρωσε τα χρήματα για το αποθεματικό και ζήτησε να γίνονται τακτικές συνελεύσεις, όπου να δίνεται λογαριασμός, να μαθαίνετε το τρέχον ύψος αποθεματικού, και να συζητάτε τί θα πληρωθεί από αυτό κάθε φορά. Μην κάνεις την κίνηση να μην πληρώσεις καθόλου, απλά ζήτα να γνωρίζετε και να συζητάτε πώς θα χρησιμοποιείται. Όπως σου είπαν πολλά άλλα παιδιά τα ποσά που μπορούν να χρειαστούν σε σοβαρές επισκευές για μια πολυκατοικία είναι δυσθεώρητα, οπότε μη νομίζεις ότι είναι υπερβολικό να ενισχύεται το αποθεματικό σε τακτά διαστήματα. Δεν θέλεις να βρεθείς σε μια πολυκατοικία που αρχίζουν να πέφτουν σοβάδες από τις προσόψεις της στο δρόμο ή σπάζουν κεντρικοί σωλήνες αποχέτευσης και κανένας δεν πληρώνει για ακριβή επισκευή. Μετά μπλέκονται εισαγγελείς τρέχουν κάθε ιδιοκτήτη στα δικαστήρια και γίνονται γενικά clusterfuck οι καταστάσεις. Απλά, ζήτησε να κάνετε συνελεύσεις και να είστε ενήμεροι.
-
16-05-25, 16:49 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #12
Θέλω μια άποψη, αν θεωρείτε λογικό να γίνει μια δαπάνη που ζητάει κάποιος. Έχουμε θυροτηλέφωνα με μια μικρή ασπρόμαυρη αναλογική οθόνη. Δεν έχει πρόβλημα το υπάρχον σύστημα. Πολυκατοικία 20 ετών, 20 διαμερίσματα. Κάποιος θέλει να βάλουμε θυροτηλεόραση. Τι πιστεύετε; Γνωρίζει κάποιος για το κόστος, την διαδικασία, τα μερεμέτια;
-
21-05-25, 15:00 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #13
Το ασανσέρ μπορεί να κοστίσει 5000 η και παραπάνω αν χαλάσει κάτι χοντρό. Κάποτε που μας είχαν κόψει το σωλήνα από το πιεστικό για να κλέψουν ένα ποδήλατο και πλημμύρισε τη γλιτώσαμε στο τσακ. Έτυχε να γυρίσουμε εμείς εκείνη την ώρα και το στείλαμε ρετιρέ και κλείσαμε και το ρεύμα.
Επίσης η μόνωση ταράτσας κοστίζει για να γίνει σωστά και με εγγύηση 3000-4000 για τη δική μας ταράτσα. Είμαστε μεγάλη πολυκατοικία.
- - - Updated - - -
Παίρνεις τιμές και πάει συνέλευσηShotokan Karate Greece, μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη διδασκαλία του Καράτε ως πολεμική τέχνη
Moksu στο γρασίδι
παίρνω προαγωγή, παίρνω δώρα, παίρνω τηλέφωνο αλλά περνώ το δρόμο, περνώ τα μαθήματα, περνάμε τις εξετάσεις
Προσοχή προσοχή έρχεται καταστολή
Anonymous vs Υπουργείο Δικαιοσύνης
-
22-05-25, 11:24 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #14
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Στην πολυκατοικία μου οποιοδήποτε έξοδο περνάει άνετα. Είμαι από τους λίγους "γκρινιάρηδες". Με έσωσε ότι τα λεφτά απ΄το ταμείο κάνουν φτερά λόγω οφειλών και φτάνουν ίσα για κεφάλαιο κίνησης. Πάντως εγώ δεν οφείλω.
Τιμές : 1200 ευρώ κοινόχρηστο έξοδο. Φθηνοτερη θυροτηλεόραση 120, φθηνότερο θυροτηλεφωνο 60.
ΑΛΛΑ. Η μπουτονιέρα είναι μισό μέτρο πίσω από την πόρτα. Η πόρτα είναι χωνευτά μέσα. Ότι κάμερα και να μπει πάλι θα πρέπει να πεις στον επισκέπτη να οπισθοχωρεί για να φαίνεται. Και το επιχείρημα όσων θέλουν τη δαπάνη είναι ότι δεν βλέπουν το πρόσωπο του επισκέπτη. Πεταμένα λεφτά κι ας με πούνε γκρινιάρη.
-
28-05-25, 09:31 Απάντηση: Αποθεματικό πολυκατοικίας #15
Για να μην ανοίγω άλλο θα ρωτήσω εδώ...
Στη πολυκατοικία μας μαζεύουμε τα λεφτά από σπίτι σε σπίτι..
Μια κυρία τα μαζεύει και μετά τα δίνει στο διαχειριστή να τακτοποιήσει τις οφειλές...
Πλέον και επειδή το μισό χρόνο λείπω στο εξοχικό τους έχω ζητήσει να πάνε δυο η τρεις σε μια τράπεζα να ανοίξουν ένα κοινό λογαριασμό για να μπορώ να πληρώνω από μακριά... Και στη τελική δεν έχω όρεξη να βλέπω τις φάτσες τους και να ακούω το μπλα μπλα τους συνέχεια...
Δεν μου αρέσει η δια ζώσης πληρωμή...
Και οι άνθρωποι αρνούνται να ανοίξουν λογαριασμό....
Πέρα από το να το πάω νομικά, τι άλλο να κάνω; Δηλαδή ελεοc με κάποιους ανθρώπους....
- - - Updated - - -
Για τα υπόλοιπα που γράφονται επάνω...
Εμάς η πιστοποίηση μας έχει βγει κονδύλι 2700 και θυροτηλεοραση βάλαμε της tele πιο φθηνά... Κινέζικο προϊόν Guangdong Roule έχει και ups για τις διακοπές...-GOVERNMENT ECONOMIST VIRUS: Nothing works, but all your diagnostic software says everything is fine. :x
Gre-goir-X23.
Bookmarks