Πράγματι πολύ μικρό δίκτυο και ειδικά αν το δεις σε επίπεδο Ελλάδας, και όχι μόνο Αθήνας/Θεσσαλονίκης που καλύπτει. Άλλα τα μεγέθη, οικονομικά, τεχνικά, δικτύου, προσωπικού - καμία σχέση.
Ωστόσο ποιό είναι το μέτρο σύγκρισης σου; Η εμπορική B2C κάλυψη των ανταγωνιστών, ή το ιδιόκτητο δίκτυο τους; Σε πόσες περιοχές π.χ. της Αθήνας έχει η Nova ιδιόκτητο δίκτυο FTTH αυτή τη στιγμή;
Εμφάνιση 31-45 από 64
-
19-05-25, 12:50 Απάντηση: Re: Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #31
-
19-05-25, 13:06 Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #32
Δεν υπάρχει σύγκριση, ανόμοια μεγέθη, διαφορετικές καταστάσεις.
Μπορεί μην έχει "αξιόλογη" κάλυψη η Nova (κι η Voda) σε σχέση με τον ΟΤΕ, αλλά τουλάχιστον στις περιοχές τους όταν λένε ότι καλύπτουν τον Χ δρόμο είναι με αναμονές σε ΌΛΑ τα κτίρια, δεν σταματάνε πχ στο 1ο-2ο το σκάψιμο ΚΙ ΑΝ υπάρχει ενδιαφέρον συνεχίζουμε και στα υπόλοιπα αργότερα ενώ ταυτόχρονα τους μετράμε όλους σαν κάλυψη.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι η Nova και Voda θέλουν και χρησιμοποιούν τις υποδομές των άλλων 2. Μέχρι κι η HCN πχ στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί πλέον το δίκτυο του ΟΤΕ όχι μόνο το δικό της.
-
19-05-25, 13:12 Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #33
Ακούγεται στην Ηλιούπολη ότι η inalan θα παιζει απο το εναέριο της ΔΕΗ. Ακούστηκε από τους εξωτερικούς τεχνικούς της inalan.
-
19-05-25, 13:16 Re: Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #34
-
19-05-25, 13:42 Απάντηση: Re: Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #35
-
19-05-25, 14:28 Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #36
Πράγματι εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Σύγκριση μπορεί να υπάρξει ωστόσο.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Inalan έχει κάλυψη περίπου 500.000 νοικοκυριών (που βλέποντας το χάρτη κάλυψης, δεν ακούγεται τόσο παράλογο), ενώ η Vodafone/Fiber2All, έχει θέσει ως στόχο τα 500.000 μέχρι τέλος του 2025, και 850.000 μέχρι τέλος του 2028. Δεν ξέρω αν ισχύουν τα νούμερα.
Για να το λες, κάπου θα το έχεις δει. Σίγουρα πάντως δεν το κάνει παντού καθώς εγώ έχω δει να βάζει σε κάθε πολυκατοικία -- κάτι που μάλιστα προσωπικά το βρίσκω και λίγο ανεπιθυμήτο, καθότι βρίσκω αυτά τα κουτιά Inalan σε κάθε πολυκατοικία αρκετά αντιαισθητικά.
Δεν ξέρω τι θες να πεις εδώ. Ναι πράγματι θέλουν και αγοράζουν wholesale, και λειτουργούν -σε ό,τι αφορά το δίκτυο last mile- ως μεταπωλητές περισσότερο απ' ότι ως ιδιοκτήτες. Για την ακρίβεια, Vodafone & Nova έχουν κάνει spin-off και το δίκτυο FTTH σε ξεχωριστές εταιρείες (Fiber2All & UnitedFiber αντίστοιχα) και μάλιστα τη Vodafone να είναι σε διαδικασία πώλησης και του 49% της Fiber2all. Σίγουρα θα έρθει και η σειρά της UnitedFiber κάποια στιγμή.
Γι' αυτό και σε ρώτησα αν αναφέρεσαι σε εμπορική κάλυψη ή κάλυψη δικτύου. Εγώ προσωπικά επικεντρώνομαι στο θέμα που είναι η διαθεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων, και όχι το με ποιά φόρμουλα θα τιμολογηθεί το καλώδιο που ήρθε μέχρι το σπίτι.
- - - Updated - - -
Τέλειο παράδειγμα! Σύμφωνα με τον ΧΕΜΔ, ούτε το Σύνταγμα ούτε η Ομόνοια (ούτε η Πλάκα, το Μοναστηράκι, Ψυρρή, η περιοχή πλησίον του Μουσείου της Ακρόπολης, το μεγαλύτερο κομμάτι του Θησείου, τα μισά Άνω Πετράλωνα, κ.λπ.) έχουν FTTH ή FTTC από οποιονδήποτε πάροχο. Ο ΧΕΜΔ δίνει < 30Mbps (ADSL) πλην των δρόμων πλησίων του Α/Κ στο οποίο μπορεί και να φτάνει και λίγο VDSL (χωρίς vectoring). Μιλάμε για το πλέον εμπορικό κομμάτι της πόλης, με γραφεία, μαγαζιά κ.λπ. Δεν είναι για να είμαστε περήφανοι ή υπερασπιζόμαστε τις τρεις εταιρείες που μας έφτασαν εδώ.
Μη μου πείτε ότι φταίνε οι δυσκολίες του trenching στο ιστορικό κέντρο. Αν και πράγματι είναι ένα πρόβλημα, ωστόσο όλα είναι θέμα βούλησης και επενδύσεων. Όλο το Κουκάκι, όπως θα ξέρεις φαντάζομαι, είναι εργοτάξιο εδώ και μήνες, με την Enaon να αντικαθιστά όλο το δίκτυο του φωταερίου με νέο δίκτυο υψηλής πίεσης, σε βάθος 2-3x και πλάτος σκάμματος 30x των ινών, η ΕΥΔΑΠ σκάβει για δίκτυο αποχέτευσης/ύδρευσης, και ειδικά εκεί που η Enaon τους σπάει τους αγωγούς, ο ΔΕΔΔΗΕ σκάβει κάθε εβδομάδα για να βάλει μπαλώματα στο απαρχαιωμένο δίκτυο ρεύματος, κ.λπ.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος paravoid : 19-05-25 στις 15:57.
-
19-05-25, 17:16 Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #37
Γι' αυτό έγραψα ότι δεν πέφτει σκάψιμο από την πρώτη στιγμή σε ΟΛΗ πχ την οδό που δηλώνει ότι θα καλύψει, αλλά περιμένει μετά να δει το ενδιαφέρον και προχωράει. Έλα όμως που την υπολογίζει όλη γι' αυτό βγάζει τέτοιο νούμερο.
Όπως καταλαβαίνεις έχουν δηλώσει από πέρσι κάλυψη 500.000 κτιρίων, βλέπουμε φέτος στις μετρήσεις της Ookla άθροισμα μοναδικών χρηστών κάπου στις 35.000, άντε πες ότι είναι ~50.000, τραγικό ποσοστό το 1/10 με τέτοιες τιμές.
Κι από την στιγμή που η Inalan δεν ψήνεται δηλώσει μόνη της πλήθος συνδρομητών, κάτι δεν πάει καλά...
Βάζει σε κάθε πολυκατοικία τα κουτιά ως διαφήμιση, είναι σκαμένο όμως κανάλι σε καθένα από αυτά ή θα πάει "μελλοντικά" ?
Διότι πχ οι 3 μεγάλοι έχουν πάντα "αναμονή" μπροστά σε κάθε κτίριο/οικόπεδο. Πχ εδώ Πεντέλη η Cosmote έχει το κλασικό "Γ" που κάνει το χαντάκι σε άδειο οικόπεδο δίπλα μου.
Θέλω να πω ότι αν κάποιος δεν έχει κάνει τόσα πολλά έργα, αλλά στην τελική δίνει λιανική μέσω χονδρικής άλλου παρόχου, ο πληθυσμός στον οποίο μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες είναι πολλαπλάσιος από εκείνου που έκανε περισσότερα έργα ΑΛΛΑ δεν δίνει λιανική μέσω δικτύων άλλων.
Τώρα για την σύγκριση ανάμεσα σε FTTH only παρόχου κι άλλων με FTTH+DSL, πως θα φαινόταν σύγκριση παρόχου που δεν έχει καθόλου δικό του δίκτυο, παίρνει πχ χονδρική ΜΟΝΟ FTTH από τους 3 μεγάλους και στην σύγκριση βγαίνει από πάνω τους?
Θα είχε νόημα να πανηγυρίζει?Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ThReSh : 19-05-25 στις 17:26.
-
19-05-25, 20:23 Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσ #38
Όχι, προφανώς δεν λέω αυτό, διότι εξαρχής μιλάω για proxy επενδύσεις δικτύου. Οπότε νομίζω... έρχεσαι στα λόγια μου; Η Inalan έχει σκάψει το 100% των συνδέσεων της, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις και ειδικά τους δύο. Οπότε τα πράγματα είναι ΑΚΟΜΑ χειρότερα για τους Vodafone/Fiber2All & Nova/UnitedFiber: οι πραγματικές επενδύσεις στο FTTH σε σχέση με το μέγεθος των δικτύων τους είναι ακόμα μικρότερες απ' ότι φαίνεται με την κάλυψη τους.
-
19-05-25, 20:26 Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #39
Με εξωτερικό τι ταχύτητες πιάνει σε ώρα αιχμής;
-
19-05-25, 20:29 Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και #40
-
19-05-25, 21:47 Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #41
| "Anyone can build a fast CPU.
| The trick is to build a fast system."
|____________Seymour Cray...
-
19-05-25, 22:18 Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #42
Συμφωνω στο 50%.
Για να εχεις παρουσια στα κατσικοχωρια πρεπει να νοικιασεις, πληρωσεις, κατασκευασεις χαλκινο δικτυο.
Η Ιναλαν εχει αποφασισει να φτιαχνει το δικο της οπτικο δικτυο εδω και πολλα χρονια.
Το ιδιο νομιζω και η HCN (σε μικροτερο βαθμο)
Δικαιωμα τους ειναι.
Δεν μπορουσα να φανταστω οτι θα την υπερασπιζομουνα...
-
19-05-25, 23:11 Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #43
Που το φτιάχνει;
Στα κατσάβραχα ή Αθήνα, Θεσσαλονίκη;
Γιατί Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλοι οι υπόλοιποι διαθέτουν ιδιόκτητο ftth.
Στα χωριά και μικρότερες πόλεις τι κάνει η inalan;
Να τα λέμε και αυτά.
Επίσης πόσα χρόνια έκανε να ανέβει από Αθήνα > Θεσσαλονίκη η inalan;
Πόσα χρόνια έκανε να επεκταθεί μέσα στην Θεσσαλονίκη; Νομίζω κάπου στον Εύοσμο/Σταυρούπολη είχε μείνει για χρόνια.
Προφανώς.
Εγώ για την παπάτζα ρώτησα που κάποιοι την αντιλαμβάνονται ως εμπάθεια.
Βάζεις στην ζυγαριά ΜΟ ftth και την συγκρίνεις με ΜΟ ftth/xdsl
και λες... μαγκιά τους που προσφέρουν μόνο ftth.
Δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
Και ο πιτσιρίκος του νηπιαγωγείου το ξέρει αυτό.| "Anyone can build a fast CPU.
| The trick is to build a fast system."
|____________Seymour Cray...
-
20-05-25, 07:32 Απάντηση: Re: Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #44
Αν και μπορει να γινει, δεν νομιζω οτι θα μπει στη διαδικασια η ΔΕΗ να ανεβασει το upload μονο και μονο επειδη θα δωσει (αν) στην Ιναλαν Οι περισσοτερες ρεαλιστικες αναγκες εχουν ηδη καλυφθει με το 50%.
Περισσοτερες πιθανοτητες εχει να δωσει κατι σε περισσοτερο του gigabit, μιας και εχει ηδη παιζει με xgspon.
Ο οτε επισης θα μπορουσε να βγαλει κατι σε 2 gigabit οπως ειναι στο gpon, μαζι με vantiva με 2.5g lan. Αυτο θα εδινε αυτοματα και το 1g upload, που ειναι ενα milestone και τιμη κατω απο 50, με διαφορες προσφορες.
-
20-05-25, 09:34 Απάντηση: INALAN: ταχύτερο δίκτυο στις μετρήσεις της OOKLA, στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη #45
Bookmarks