Σελ. 1 από 18 123611 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 1-15 από 267
 1. #1
  Εγγραφή
  14-04-2003
  Περιοχή
  Πολύδροσο Λακουβοχωρίου
  Ηλικία
  52
  Μηνύματα
  19.727
  Downloads
  11
  Uploads
  2
  Άρθρα
  1
  Ταχύτητα
  102400/10240
  ISP
  COSMOTE
  Router
  ZTE Speedport Entry 2i
  SNR / Attn
  14.6(dB) / 6.2(dB)
  Interviews
  Συνεχίζοντας την προσπάθεια για επικοινωνία με τους παρόχους, φιλοξενούμε στο adslgr.com τη συνέντευξη της εταιρείας Forthnet AE.

  Εταιρικό προφίλ: H Forthnet είναι μία από τις δυναμικότερα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και του Internet. Η "Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και Τηλεματικών Εφαρμογών Forthnet Α.Ε." ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1995 από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τις Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ. Η Forthnet A.E. είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών από το 2000, και διαπραγματεύεται με το σύμβολο ΦΟΡΘ στον κλάδο "Διαδίκτυο".
  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: kavaklisfinaladslgr.jpg 
Εμφανίσεις: 3444 
Μέγεθος: 33,7 KB 
ID: 23825 Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: gioropouloufinaladslgr.jpg 
Εμφανίσεις: 3440 
Μέγεθος: 37,6 KB 
ID: 23826
  Η Forthnet υπήρξε η πρώτη Εταιρία που έφερε το Internet στην Ελλάδα και πλέον διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών Διαδικτύου, όπως υπηρεσίες πρόσβασης (μέσω δικτύων PSTN, ISDN, ADSL, μέσω μόνιμων συνδέσεων, καθώς και μέσω καρτών προπληρωμένου χρόνου πρόσβασης), υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (LMDS, VPN - Virtual Private Networks κ.ά.), υπηρεσίες ενημέρωσης (προγράμματα S.MA.R.T., WebSMART για on line χρηματοοικονομική ενημέρωση), υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας κ.ά.

  Το Δεκέμβριο του 2003 η Forthnet εξαγόρασε την Internet Hellas, η οποία αποτελεί πλέον την επιχειρησιακή μονάδα της FORTHnet που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών Data Center σε επιχειρήσεις.

  H Forthnet Α.Ε. είναι μέλος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΑΕΕ), του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδος (Σ.Ε.Π.Ε.) και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.)

  Την συνέντευξη μας παραχώρησαν ο κ. Γιάννης Καβακλής, Διευθυντής Broadband Unit και η κ. Λίλη Γιωτοπούλου, Διευθύντρια Τεχνικής Υποστήριξης, της Forthnet.  • Πώς αξιολογείτε την κατάσταση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών σήμερα στην Ελλάδα;

   Γιάννης Καβακλής (Γ.Κ.): Με την έλευση του ADSL ξεκίνησε μια νέα, ιδιαίτερα δυναμική φάση για τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας. Μια φάση που χαρακτηρίζεται επίσης και από εξελίξεις στο ρυθμιστικό πεδίο της αγοράς, όσο και αν υπάρχουν ακόμη σημαντικές ελλείψεις.

   Οι υπηρεσίες broadband και κυρίως οι υπηρεσίες Double Play -που συνδυάζουν τηλεφωνία και Internet- βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Έτσι, παρά την αξιοσημείωτα υψηλή ζήτηση για τις υπηρεσίες αυτές, η αγορά περνά το στάδιο των «παιδικών ασθενειών». Αυτό που προσπαθούμε συνεχώς είναι να εξομαλύνουμε τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν ούτως ώστε να προσφέρουμε στον πελάτη ποιοτικές υπηρεσίες.

  • Πώς αξιολογείτε τη θέση της εταιρείας σας στην Ελληνική αγορά σήμερα;

   Γ.Κ.: Είμαστε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ευρυζωνικός πάροχος στη χώρα μας και προσπαθούμε να είμαστε πάντα στην αιχμή, όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, αλλά και το κόστος τους. Με τις επενδύσεις που πραγματοποιούμε ολοκληρώνουμε το ιδιόκτητο δίκτυό μας που ήδη καλύπτει το σύνολο σχεδόν Αττικής και Θεσσαλονίκης και επεκτείνεται και στην επαρχία.

   Σημειώνω ότι οι επενδύσεις μας σε υποδομές που ήδη είναι σε εξέλιξη, αποτελούν την υψηλότερη επένδυση ιδιωτικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας και αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ. Φυσικά, μέγιστη σημασία για εμάς δεν έχει μόνο το νούμερο της επένδυσης αλλά και η προσπάθεια που αυτή συνεπάγεται ώστε να ανεξαρτητοποιηθούμε από τις υποδομές, τα μηχανήματα του ΟΤΕ.

  • Πολύς λόγος γίνεται για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στις διαδικασίες μετάβασης σε LLU. Ποιες πρωτοβουλίες είναι διατεθειμένη η εταιρία σας να πάρει για τη βελτίωση της κατάστασης;

   Γ.Κ.: Κατ’ αρχάς να πω ποιες πρωτοβουλίες παίρνει καθημερινά η εταιρεία μας:. Κάθε ταλαιπωρημένος πελάτης της Forthnet είναι μία πληγή για την εταιρία. Αυτό είναι αξίωμα. Δεν υπάρχει περίπτωση μια εταιρία να θέλει δυσαρεστημένους πελάτες. Είναι το Α και το Ω της ύπαρξής μας. Άρα κάθε μέρα παίρνουμε πρωτοβουλίες που απευθύνονται όχι προς τον Τύπο ή τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά προς το Ρυθμιστή. Καθημερινά επιστολές όπου καταγράφουμε τα όποια προβλήματα αποστέλλονται στον Ρυθμιστή, ούτως ώστε να λάβει τα μέτρα του, αν χρειάζεται.. Ταυτόχρονα, όλες οι Τεχνικές Διευθύνσεις μας συνεργάζονται με τον ΟΤΕ και όπου υπάρχει οποιοδήποτε κώλυμα προσπαθούμε να το εξομαλύνουμε. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα και δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε κι εμείς τα δικά μας. Απλά, εντοπίζουμε το μεγαλύτερο ζήτημα στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και στις πολύπλοκες καμιά φορά διαδικασίες που προβλέπει το RUO για την εξυπηρέτηση των πελατών μας.

  • Άρα θεωρείτε ότι τα πρόστιμα που επέβαλε η ΕΕΤΤ μέσα στον Ιούνιο-Ιούλιο ήταν μάλλον άδικα;

   Γ.Κ.: Ως προς την Forthnet εννοείτε ή γενικότερα;

  • Και ως προς τη Forthnet και γενικότερα.

   Γ.Κ.: Η ΕΕΤΤ υπέβαλε πρόστιμα και στον ΟΤΕ και σε εναλλακτικούς παρόχους, μεταξύ των οποίων και στη Forthnet.

   Στη Forthnet επιβλήθηκε πρόστιμο για δύο λόγους. Για θέματα προεπιλογής φορέα και αφορούσε την πρακτική ενός συνεργάτη μας. Με το που αντιληφθήκαμε τι συμβαίνει και βέβαια πολύ πριν επιβληθεί το πρόστιμο κάναμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να ξεπεράσουν το όποιο πρόβλημα δημιουργήθηκε.

   Το δεύτερο πρόστιμο αφορούσε καθυστερήσεις στις διαδικασίες του LLU. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μας επιβλήθηκε πρόστιμο για μια υπόθεση του Απριλίου, με βάση έναν νόμο που βγήκε τον Ιούνιο. Γι’ αυτό το ζήτημα θα καταθέσουμε έφεση.

   Σε ότι αφορά το διοικητικό πρόστιμο που επέβαλε η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ, θεωρούμε ότι είναι και δίκαιο και μικρό. Σε κάθε περίπτωση, θα προτιμούσαμε να λύνονται τα ζητήματα ταχύτερα, παρά να επιβάλλονται πρόστιμα για μια υπόθεση η οποία είναι νεκρή, αφού τώρα κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ΑΡΥΣ.

  • Ποια είναι η εμπειρία της εταιρίας σας από την εφαρμογή του νέου RUO; Πώς βλέπετε την εφαρμογή του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα; Πιστεύετε πως χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις και αν ναι ποιες;

   Γ.Κ.: Η εμπειρία μας έχει δείξει πως η κατάσταση βελτιώθηκε σαφώς με την –καθυστερημένη κατά 6 χρόνια - έλευση του νέου RUO, το οποίο επί της ουσίας, μας έδωσε την δυνατότητα να λειτουργούμε.

   Υπάρχουν πλέον διαδικασίες. Θέλει όμως περισσότερη δουλειά. Εμείς κάνουμε τις προτάσεις μας καθημερινά και ειδικά η κα Γιωτοπούλου (Διευθύντρια Τεχνικής Υποστήριξης), όταν διαπιστώνονται προβλήματα, στέλνει αναφορές και προτάσεις στη νομική μας υπηρεσία η οποία τις συγκεντρώνει και τις στέλνει στο Ρυθμιστή. Με δική της προσωπική παρέμβαση έχει καθοριστεί η διαδικασία κατά την οποία παραδίδεται ο βρόχος, ελέγχεται και μετά ενεργοποιείται.

   Λίλη Γιωτοπούλου (Λ.Γ.): Πράγματι δεν υπήρχε πρόβλεψη τέτοιας διαδικασίας στο παλαιό RUO. Βαδίζαμε στα τυφλά. Πάντως ήταν ένα βήμα ακόμα αν και δεν έγινε προς την κατεύθυνση που το θέλαμε εμείς. Για εμάς, ο στόχος είναι να μην υπάρχουν διαχειριστικά κόστη και γκρίνια σε ένα ζήτημα στο οποίο μπορούμε να δώσουμε λύση. Λύση την οποία δεν μπορεί να δώσει από μόνο του το ένα μέρος και γι’ αυτό η Forthnet ζητά από κοινού ραντεβού με τον ΟΤΕ. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία κι έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια. Στόχος είναι να μην μένει ο χρήστης χωρίς τηλέφωνο και να μειωθεί το «down time» της μετάβασης από το ένα δίκτυο στο άλλο. Παλιά στέλναμε το αίτημα φορητότητας και δεν ξέραμε αν - και πότε - αυτή είχε πραγματοποιηθεί. Τώρα υπάρχει ένα εποπτικό σύστημα το οποίο μας ενημερώνει τόσο για τη διαδικασία αυτή όσο και για το αν τελικά ο χρήστης είναι δικός μας. Δόθηκε πολύ μεγάλη μάχη γι’ αυτό.

   Γ.Κ.: Γενικά πάρα πολλά από τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν με μικρές αλλαγές στο RUO. Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πάει μόνος του ο πελάτης στον OTE και ζητά να αλλάξει την τηλεφωνία του από ISDN σε PSTN σε Shared LLU. Σε αυτήν την περίπτωση εμείς δεν ειδοποιούμαστε. Ξαφνικά διακόπτεται η γραμμή κι εμείς πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον πελάτη για να μάθουμε τι έχει συμβεί. Είναι μικρά πράγματα αλλά αν μαζευτούν 100 τέτοιες περιπτώσεις μέσα σε μία εβδομάδα χρειάζεσαι μια ειδική διαδικασία που δεν έχει προβλεφθεί. Σίγουρα, το νέο RUO έφερε πολύ καλές αλλαγές για ζητήματα που η αγορά ζητούσε πάρα πολλά χρόνια αλλά υπάρχουν κι άλλα τόσα που μένουν ακάλυπτα και τα οποία προκύπτουν στην πορεία.

  • Τι απαντάτε στη κριτική για την καλή λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.

   Γ.Κ.: Σίγουρα λόγω ακριβώς των προβλημάτων που υπάρχουν ακόμα στην λειτουργία των διαδικασιών που έχουν επιβληθεί σε ρυθμιστικό επίπεδο, οι καταναλωτές σε κάποιο βαθμό ταλαιπωρούνται και λογικά τηλεφωνούν διαρκώς στις εταιρίες. Και το δικό μας τηλεφωνικό κέντρο έχει αναμονές.

  • Δεν πρόκειται μόνο για τις αναμονές αλλά και για τις πληροφορίες που παρέχονται.

   Γ.Κ.: Στο ανθρώπινο δυναμικό γίνεται εκπαίδευση όσο το δυνατό πιο σύντομα, αλλά μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις. Όταν εμείς διαρκώς προσλαμβάνουμε προσωπικό το οποίο διαρκώς εκπαιδεύεται αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν τόσα αιτήματα και ο κόσμος φωνάζει ότι βρίσκεται στην αναμονή, χάνεται κάποια στιγμή και το μέτρο. Το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας δεν είναι για να αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί. Σας φέρνω ακόμη ένα παράδειγμα που αφορά στην εσωτερική φορητότητα. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην Αθήνα που έχουν μεταφέρει τον αριθμό τους σε άλλη γειτονιά. Μέγιστο πρόβλημα! Δυστυχώς κάποια συστήματα του ΟΤΕ δεν είναι πλήρως ενημερωμένα.

  • Είναι θέμα ΟΤΕ ή είναι θέμα ΕΒΔΑΦ (σ.σ.: Εθνική Βάση Δεδομένων Αναφοράς για τη Φορητότητα);

   Λ.Γ.: Θέμα ΟΤΕ είναι.

  • Η ΕΒΔΑΦ δεν έχει λίστες ενημερωμένες με το πού βρίσκεται το κάθε τηλεφωνικό νούμερο;

   Λ.Γ.: Ο ΟΤΕ γνωρίζει σαν κάτοχος μίας γραμμής σε ποιο κέντρο ανήκετε.

  • Δηλαδή εσείς όταν μπαίνετε στο WCRM για να κάνετε το αίτημα για συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό δεν βλέπετε σε ποιο αστικό κέντρο ανήκει εκείνη τη στιγμή;

   Γ.Κ.: Δεν μπαίνουμε στο WCRM μεμονωμένα για έναν υποψήφιο πελάτη. Αυτό είναι το θέμα. Για αυτό και πιστεύουμε πως χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις στο RUO. Βελτιώσεις είναι: μαζικότητα, κάποιες διαδικασίες που λείπουν και κάποιες αποσαφηνίσεις. Για παράδειγμα, τι σημαίνει καλή ποιότητα γραμμής. Να ξέρουμε κι εμείς πότε παραλαμβάνουμε και πότε δεν παραλαμβάνουμε. Γενικά όμως υπάρχει καλή θέληση και απ’ τα στελέχη του ΟΤΕ και απ’ τα στελέχη τα δικά μας ούτως ώστε ο πελάτης να εξυπηρετηθεί.

  • Λέγεται ότι οι τεχνικοί του ΟΤΕ δεν προλαβαίνουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των πελατών για Full LLU διότι αυτά συγκεντρώνονται και αποστέλλονται από τους εναλλακτικούς όλα μαζί, ομαδικά μια φορά την εβδομάδα. Δεν ξέρω κατά πόσο πόσο αληθεύει

   Γ.Κ.: Σε άλλον πάροχο, πιθανόν.

  • Όχι, η ερώτηση που μας πήγε σ’ αυτήν την κουβέντα είχε να κάνει με τη δική σας αίσθηση για την κατάσταση που επικρατεί. Ποια είναι η δική σας αίσθηση για την εργασία των «τεχνικών πεδίου». Εργάζονται σωστά ή υπάρχει μια εσκεμμένη καθυστέρηση στην παράδοση βρόχων ή εσκεμμένη πρόκληση βλαβών;

   Γ.Κ.: Όχι επίτηδες. Μην το συζητάμε! Δεν αποκλείεται βέβαια κάποιος κατά λάθος – υπογραμμίζω το «κατά λάθος» – να το έκανε.

   Λ.Γ.: Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, οι οποίες όμως είναι μεμονωμένες. Για παράδειγμα, είχαμε μια επιβεβαιωμένη βλάβη του ΟΤΕ και οι τεχνικοί που πήγαιναν στο σημείο, δήλωναν ότι έχει πρόβλημα ο πάροχος. Δεν θα ασχοληθούμε όμως με τη μια, τις δύο ή τις τρεις περιπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια πρακτική από μεριάς τεχνικών πεδίου.

   Γ.Κ.: Να τονίσω απλώς ότι οι άνθρωποι του ΟΤΕ και η ΟΤΕ Α.Ε. δεν κάνει ό,τι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει για εμάς. Κι αυτό εμπορικά είναι σωστό για τον Οργανισμό. Εάν δεν τον υποχρεώσει η ΕΕΤΤ να μας βοηθήσει, δεν μας βοηθάει και ως εταιρία, καλά κάνει.

  • Υπάρχει η αίσθηση ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι προσπαθούν πλέον να παρέχουν υπηρεσίες full LLU, αποδεσμοποιημένου τοπικού βρόχου, στηριγμένες σε ένα οργανόγραμμα του τεχνικού τμήματος το οποίο ήταν φτιαγμένο για να παρέχει τις υπηρεσίες ΑΡΥΣ. Οι διαφορές φυσικά είναι τεράστιες. Υπάρχουν ιδιόκτητα κέντρα. Δεν ξέρω αν έχετε εσείς τεχνικά τμήματα, τεχνικούς οι οποίοι πηγαίνουν καθημερινά να ελέγξουν αυτούς τους χώρους, τις καλωδιώσεις κλπ. Ισχύει ή δεν ισχύει αυτό, δηλαδή υπάρχει νέα οργάνωση τεχνικού τμήματος;

   Λ.Γ.: Φυσικά! Κάθε μέρα είμαστε στα κέντρα, και βλέπουμε τις βλάβες μέσα απ’ τα κέντρα. Πάμε κι εμείς και κάνουμε μετρήσεις για να δούμε μία διακοπή, για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι απ’ τη δική μας τη μεριά.

   Γ.Κ.: Να ξεκαθαρίσουμε μέχρι πού «φτάνει το χέρι μας». Το όριο μας είναι μερικά μέτρα μέσα στο κέντρο, δηλαδή στη φυσική συνεγκατάσταση, μετά είναι αρμοδιότητα ΟΤΕ - καλώς ή κακώς, δεν μπορούμε δηλαδή να πάμε στα ΚΑΦΑΟ, δεν έχουμε δυνατότητα. Μετά είναι το σπίτι του συνδρομητή όπου ακόμα και ο ίδιος ο συνδρομητής μπορεί να επέμβει. Όσον αφορά τα οργανωτικά να σας πω ότι ήμασταν μία εταιρία 50 ατόμων και τώρα ξεπερνάμε τους χίλιους. Προφανώς υπάρχει οργάνωση, προφανώς όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα, δεν το συζητάμε

  • Πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερα αν προβλεπόταν από το RUO, εφόσον ο συγκεκριμένος βρόχος έχει περάσει σε εναλλακτικό πάροχο να έχει πλέον ο εναλλακτικός πάροχος την πλήρη τεχνική κάλυψη του βρόχου; Θα το θέλατε αυτό; Πιστεύετε δηλαδή ότι θα βοηθούσε στην γρηγορότερη επίλυση τεχνικών προβλημάτων;

   Λ.Γ.: Δεν μπορεί να έχει την πλήρη τεχνική κάλυψη, αφού εξαρτάται πάντα από τον ΟΤΕ.

   Γ.Κ.: Αν εννοείτε ότι για παράδειγμα για το βρόχο Νο. 32 να μπορούμε να πάμε και στο ΚΑΦΑΟ αν είναι τεχνικά εφικτό αυτό Δε ξέρω αν είναι. Αν ήταν τεχνικά εφικτό, προφανώς θα θέλαμε να ελέγχουμε τους συνδρομητές μας

  • Να τους ελέγχετε πλήρως.

   Γ.Κ.: Πλήρως. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν δρούμε μόνοι μας. Αν σκεφτείτε δέκα παρόχους να πηγαίνουν να ανοίγουν ένα κουτί - με καλή πίστη πάντα και καλή θέληση - η πιθανότητα μετά να γίνει κάτι στραβό αυξάνεται. Γι’ αυτό το διαχειρίζεται ένας.

  • Ο ΟΤΕ κατηγορεί την ΕΕΤΤ ότι μόνο εξαιτίας των παρεμβάσεών της, καταφέρνουν και επιβιώνουν κάποιοι πάροχοι. Νομίζετε ότι οι πάροχοι στην ελληνική αγορά είναι όντως πολλοί;

   Γ.Κ.: Είναι πολύ απλή η απάντηση σ’ αυτό το θέμα. Οι παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και τίποτε άλλο. Όχι να επιβιώσουν κάποιοι πάροχοι. Άρα αν αναπτύσσεται σωστά ο ανταγωνισμός, επιζούν αυτοί που μπορούν να ανταπεξέλθουν. Στην Ελλάδα όλοι λένε ότι 3-4 πάροχοι θα επιζήσουν, εννοώντας προφανώς τη μαζικότητα, τους μεγάλους παρόχους που έχουν το 20% το 30% στην αγορά. Εμείς πέρα από αυτούς τους παρόχους κοιτάμε πάρα πολύ θετικά κι αυτούς που έχουν τα εξειδικευμένα κομμάτια. Π.χ. κάποια στιγμή πιθανώς να υπήρχε χώρος για έναν πάροχο ο οποίος θα έδινε πάρα πολύ ακριβά σούπερ εγγυημένη ταχύτητα και θα απευθυνόταν σε κοινό που έχει να πληρώσει πάνω από 100 ευρώ για το ADSL. Άρα μην λέμε ότι θα μείνουν τρεις και κανένας άλλος. Επίσης να πούμε ότι πλέον το παιχνίδι θέλει επενδύσεις. Άρα ούτε η είσοδος στην αγορά, ούτε η επιβίωση είναι εύκολη.

   Βλέπετε τι επενδύσεις χρειάζονται για το διεθνές Internet για παράδειγμα. Με 100 και 200 Mbits που είναι μια μικρή επένδυση δεν βγάζεις ούτε 100 συνδρομητές πλέον, είναι όλοι παραπονούμενοι. Άρα πλέον είναι ένα παιχνίδι που αν οι κανόνες του ανταγωνισμού λειτουργούν - κι αυτό κατά τη γνώμη μας αφορά τις παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ και τίποτε άλλο - θα επιζήσουν όσοι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Δε νομίζω ότι ζει κανένας επειδή απλά τον προστατεύει η ΕΕΤΤ. Και σίγουρα όχι η Forthnet. Εμείς πάντως και πληρώνουμε στην ώρα μας και δεν έχουμε χρέη και σε ό,τι αφορά μία ανακοίνωση ότι χρωστούσαμε 600.000 ευρώ ήμασταν συνεπείς απέναντι στην ΕΕΤΤ και με τις εγγυητικές μας επιστολές είμαστε απόλυτα καλυμμένοι

   Είμαστε πάροχος χωρίς εκκρεμότητες. Κατά συνέπεια το να μπαίνουμε όλοι στο ίδιο «τσουβάλι» μας ενοχλεί . Πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Ίσα-ίσα παρακαλάμε να πληρώσουμε. Παρακαλάμε να επενδύσουμε. Βρείτε άλλον να παρακαλά αυτή τη στιγμή να δώσει τα εκατομμύρια για να σκάψει

  • Με βάση τις εμπειρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον Τύπο αλλά και που καταγράφονται κατά εκατοντάδες στο adslgr.com η υπόθεση του πλήρως απελευθεροποιημένου βρόχου στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει ταλαιπωρήσει πολλούς καταναλωτές. Εκτιμάτε ότι ορισμένοι από τους παρόχους δεν ήταν έτοιμοι για αυτό το βήμα;

   Γ.Κ.: Ρωτήστε τους παρόχους, εμείς είχαμε προετοιμαστεί. Είχαμε προετοιμαστεί θεωρώντας ότι θα δουλεύουμε με βάση ό,τι λένε οι νόμοι. Κάποιοι είχαν επενδύσει στην απομακρυσμένη συνεγκατάσταση που κατά τη γνώμη μου είναι πεπερασμένη και δεν έχει δυνατότητες. Βέβαια, σοβαροί είναι κι αυτοί που επένδυσαν στην απομακρυσμένη, εννοώ αυτοί που είχαν το χρόνο, τη δυνατότητα να περιμένουν. Πιθανώς να μην έδρασαν γρήγορα για να περάσουν στη φυσική συνεγκατάσταση και γι’ αυτό βλέπουμε όλη αυτή την ιστορία με κλείσιμο κόμβων κλπ. Έχω την αίσθηση όμως ότι οι πιο πολλές εταιρίες είναι πολύ σοβαρές και έχουν διαγράψει μια πορεία ετών στο χώρο.

   Να θυμίσω λίγο ότι, την 1/1/2007 που μπήκαμε μαζικά στο LLU εμείς ως Forthnet, όλοι ανακοίνωσαν τα καινούρια τους πακέτα. Έκτοτε έχουν αλλάξει οι διαδικασίες 3-4 φορές. Δημιουργεί προβλήματα αυτό! Διότι δεν αλλάζει η διαδικασία απλά. Πρέπει να αλλάξουν τα συστήματά σου, πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι άνθρωποι που είναι μέσα στην εταιρία σου, πόσο μάλλον σ’ ένα μέγεθος όπως αυτό του ΟΤΕ.

  • Αλλάξανε προς όφελος των παρόχων, έτσι;

   Γ.Κ.: Προς όφελος της αγοράς. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Όχι των παρόχων. Tης αγοράς και του ίδιου του καταναλωτή.

  • Πώς βλέπετε το προφίλ του Έλληνα χρήστη στο διαδίκτυο; Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι αγοράζει κάποιος σήμερα μια ADSL σύνδεση;

   Γ.Κ.: Το προφίλ του Έλληνα στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες έρευνες που το καταγράφουν. Το 2play φέρνει διαφορά. Το 2play για εμάς δεν απευθύνεται μόνο στον ADSL χρήστη. Aπευθύνεται στην οικογένειά του. Άρα καλύπτει πιο διευρυμένες ανάγκες. Σιγά-σιγά ο Έλληνας μαθαίνει να χρησιμοποιεί το Internet και άρα το πελατολόγιό μας που στο παρελθόν αποτελούνταν από τους πολύ «ψαγμένους» και πολύ εξειδικευμένους του χώρου, σιγά-σιγά διευρύνεται, κυρίως προς τους νέους. Οι νέοι εμφανίζουν πολύ μεγάλη διείσδυση στο Internet, ενώ παρόμοια πορεία ακολουθεί και ο γυναικείος πληθυσμός. Στο παρελθόν, το Internet ήταν αντρικό σπορ 100%.

   Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν, με το pstn δεν είχες και πολλά πραματάκια να κάνεις. Έπρεπε να είσαι ψαγμένος, να έχεις υπομονή, να είναι το Internet μέρος της δουλειάς σου. Τώρα με το ADSL, με το always on, με τα εργαλεία που έχουν βγει, με όλες τις εφαρμογές και τα παιχνίδια, η ζήτηση έχει εκτοξευθεί.

  • Eίναι γνωστό πως οι ADSL συνδέσεις δεν παρέχουν εγγυημένες ταχύτητες. Ωστόσο η χρήση p2p εφαρμογών επιβαρύνει τα δίκτυα των παρόχων διεθνώς και προκαλεί προβληματισμό για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρόσφατα στη Βρετανία ξεκίνησε η λήψη μέτρων κατά των "σπάταλων" χρηστών. Πώς κρίνετε το συγκεκριμένο μέτρο και ποια λύση θα είχατε να προτείνετε;


   Γ.Κ.: Κατ’ αρχάς εμείς δεν περιορίζουμε καθόλου τη χρήση του Internet. Ίσα-ίσα οι σπάταλοι χρήστες για μας είναι αυτοί που θα διδάξουν και στους υπόλοιπους το Internet. Βρισκόμαστε, τουλάχιστον στην Ελλάδα, σε μια φάση ανάπτυξης, μακριά από το να σκεφτόμαστε τέτοια μέτρα.

  • Δεν θα φτάσει σε σημείο που θα δημιουργήσει πρόβλημα;

   Γ.Κ.: Εγώ πιστεύω ότι σιγά-σιγά οι εταιρίες θα δημιουργήσουν το περιεχόμενο και θα στήσουν τα δίκτυά τους ούτως ώστε να μην είναι γι αυτές ένα πρόβλημα τα p2p, που όντως για μερικούς είναι. Αν δεν έχεις μεγάλες επενδύσεις με το εξωτερικό, αρχίζει και γίνεται πρόβλημα. Κατ’ εμέ, στο p2p ο κόσμος ψάχνει περιεχόμενο. Άρα το καθήκον μας είναι όχι να το απαγορεύσουμε, διότι μετά δεν θα χρειάζεται το Internet. Είναι λόγος χρήσης του Internet, τουλάχιστον για την Ελλάδα.

   Το ζήτημα είναι να βρούμε έναν τρόπο ώστε να παρέχουμε εμείς κερδοφόρα και ικανοποιητικά για τον πελάτη με μια «win-win» σχέση, που να είναι διατεθειμένος να πληρώσει, αντίστοιχο περιεχόμενο. Δεν θέλω να φανεί ότι «μόλις φτιάξω εγώ IPTV θα δείτε τι θα πάθετε με τα p2p». Σε καμία περίπτωση! Αλλά θα προτιμήσουμε να επενδύσουμε αρκετά ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να πούμε στον καταναλωτή «μην περιμένεις μια μέρα να δεις την ταινία σου, δες την τώρα, πλήρωσέ με κάτι και μην πας στο p2p».

  • Πόσο κοντά είμαστε στη μέρα παροχής FTTH; Πιστεύετε πως θα κάνουμε πρώτα μια "στάση" στο VDSL μήπως όλα αυτά είναι όνειρο μακρινό για τα Ελληνικά δεδομένα;

   Γ.Κ.: Όχι, μακρινό όνειρο. Κατ’ αρχάς οι Έλληνες έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είμαστε 2 με 3 χρόνια πίσω. Να δούμε πρώτα τι θα γίνει έξω.

  • Εφόσον έγινε σήμερα τελικά ούτως ή άλλως όλη αυτή η επένδυση στην ADSL, γιατί προτιμήσατε να πάτε σε λύσεις συνεγκατάστασης με τον ΟΤΕ - έτσι όπως έγινε σήμερα δηλαδή η χρήση του last mile του ΟΤΕ- αντί να πάτε κατευθείαν σε ένα δικό σας last mile τοποθετώντας VDSL τεχνολογία;

   Γ.Κ.: Μια ερώτηση. Γιατί το VDSL σημαίνει απαλλαγή απ’το last mile του ΟΤΕ;

  • Χρησιμοποιείς μόνο το τελευταίο τμήμα του που είναι το μικρό οπότε λογικά θα είχε και μικρότερα προβλήματα.

   Γ.Κ.: Κατ’ αρχάς, ρίξτε μια ματιά στους θεσμούς. Δεν είναι θεσμοθετημένος ο «τοπικός υποβρόχος». Ας δούμε όμως κατά πόσο θα μπορούσε κάποιος να δραστηριοποιηθεί, να στήσει 5-6.000 κόμβους - διότι μιλάμε για χιλιάδες κόμβους - μόνο για να καλύψει την Αθήνα. Εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι πάμε σε μια ώριμη τεχνολογία. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι ώριμο το VDSL για μαζική ανάπτυξη. Να θυμίσω ότι ακόμα και η Deutsche Telecom που προσπαθεί να το στήσει σε 5-6 πόλεις, δεν μπορείς να πεις ότι τα έχει καταφέρει 100%/.

   Το VDSL, είναι υπό δοκιμή σε χώρες που είναι πιο εύκολες οι επενδύσεις ή το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή εμείς αυτό που κάνουμε είναι να προσφέρουμε τις δικές μας διαφοροποιημένες υπηρεσίες. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, παίρναμε την ΑΡΥΣ του ΟΤΕ και την μεταπωλούσαμε σε μία τιμή λίγο πιο φθηνή ή ίδια με του ΟΤΕ. Τώρα η ιδιόκτητη υποδομή, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε τις δικές μας διαφοροποιημένες υπηρεσίες. Πιστεύω γενικά ότι το VDSL απαιτεί άλλη ωριμότητα αγοράς.

   Σκεφτείτε τώρα να άρχιζαν όλοι οι πάροχοι να βάζουν FTTH. Εδώ δεν μπορούμε να σκάψουμε μεταξύ των κέντρων, όχι να πάμε σε σπίτι. Ή να προσπαθήσουμε να βάλουμε καμπίνες δίπλα στις καμπίνες του ΟΤΕ. Λίγο ουτοπικό ακούγεται. Προφανώς βέβαια το μελετάμε, κάνουμε κινήσεις, έχουμε τμήματα business development κλπ, αλλά νομίζω ότι τα βήματα πρέπει να γίνονται σταδιακά. Έχουμε ακόμα χρόνο μέχρι να χρειαστεί ο Έλληνας VDSL ή FTTH και αυτό που είπε και ο Γιάννης και μ’ αρέσει πάρα πολύ, εγώ το χρησιμοποιώ, ότι το μειονέκτημά μας να είμαστε 2-3 χρόνια πίσω είναι ένα πλεονέκτημα. Μπορείς να παρακολουθήσεις τι έγινε έξω και νομίζω ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση που να δείχνει είτε FTTH είτε VDSL.

  • Ναι το fiber φαίνεται ότι είναι λίγο μακριά κάποια χρονάκια ακόμα.

   Γ.Κ.: Μπορεί να είναι και πιο γρήγορα. Ήδη ακούς εταιρίες που το ανακοινώνουν κατά κάποιον τρόπο.

  • Ένα ακόμα μεγάλο θέμα είναι η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές λόγω και του ανάγλυφου της χώρας. Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η ενδεικνυόμενη και πρακτικώς εφαρμόσιμη λύση;

   Γ.Κ.: Όταν λέμε απομακρυσμένες περιοχές πρέπει να ορίσουμε λίγο τι εννοούμε. Πραγματικά υπάρχουν περιοχές όπου σήμερα δεν υπάρχει ευρυζωνικότητα. Βέβαια σιγά-σιγά καλύπτουμε μεγάλα μέρη του πληθυσμού. Εκατό τοις εκατό κάλυψη δε νομίζω να έχουν ούτε άλλες χώρες. Ούτε καν η κινητή - όπου οι επενδύσεις γίνονται εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια - δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει 100% κάλυψη.

   Τεχνολογικές λύσεις υπάρχουν, αν αξιοποιηθούν οι άδειες. Υπάρχουν δορυφορικά, υπάρχουν τα Wi Max όπου με μία κεραία καλύπτεις μεγάλους χώρους. Εμείς αυτή τη στιγμή με βάση και τους στόχους που έχει θέσει και η Κοινωνία της Πληροφορίας, προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενεργό μέρος του πληθυσμού. Προφανώς θα μείνουν κάποιοι που δεν θα καλύπτονται απ’ τη δικιά μας υποδομή. Κάποιοι που ήδη πιθανώς να μην έχουν ούτε κινητό, ούτε σταθερό.

  • Άρα δηλαδή, γι’ αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές πιο πολύ είναι θέμα ζήτησης.

   Γ.Κ.: Είναι και θέμα εφικτότητας.

  • Ένα Wi Max μπορεί να φτάσει, αλλά δεν αρκεί να το θέλει ένας και μόνο κάτοικος στο χωριό.

   Γ.Κ.: Εντάξει εκεί είναι θέμα πολιτικής. Είναι θέμα της πολιτείας. Στις σταθερές τηλεπικοινωνίες για παράδειγμα υπάρχει η έννοια της καθολικής υπηρεσίας. Αν η πολιτεία αποφασίσει να ακολουθήσει την ίδια πολιτική μπορεί κάλλιστα, με τους νόμους να καθίσταται «καθολικός» κάποιος πάροχος, να επιδοτείται π.χ. και να παρέχει την υπηρεσία.

  • Συμφωνείτε με την άποψη που λέει πως τελικά η διάδοση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα θα έρθει μέσα από το τεράστιο πελατολόγιο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας;

   Γ.Κ.: Όχι. Δεν συμφωνώ. Θεωρώ τις δύο αγορές τελείως διαφορετικές. Η κινητή τηλεφωνία βεβαίως έχει εκπαιδεύσει ένα κοινό, κυρίως σε φωνητικές υπηρεσίες. Εμείς, μέχρι στιγμής στην τρίχρονη-τετράχρονη broadband πορεία μας, δεν είδαμε να συσχετίζεται η ευρυζωνικότητα με την κινητή τηλεφωνία. Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ποιο πλεονέκτημα έχουν; Έχουν τη δυνατότητα -την οικονομική δυνατότητα- να εκπαιδεύσουν πολύ περισσότερο το κοινό. Πέρα απ’ τον ΟΤΕ και τη Forthnet που κάνουν κάποια συγκροτημένη τηλεοπτική καμπάνια ενημέρωσης για το τι είναι η ευρυζωνικότητα, τι προσφέρει κλπ, ίσως να μπει ένας μεγάλος παίκτης που θα ενδιαφερθεί και θα μπορέσει να εκπαιδεύσει το κοινό. Πρέπει να ξέρετε ότι καμιά φορά είναι λίγο περίεργο να πουλάς μόνος σου ένα πράγμα. Αν δεν το πουλάνε τρεις- τέσσερις, ο καταναλωτής είναι «μαγκωμένος» και διερωτάται γιατί δεν το πουλάνε και οι υπόλοιποι.

  • Υπάρχει η άποψη ότι μέσω της παροχής υπηρεσιών 4-play - δηλαδή IPTV, ευρυζωνική σύνδεση, σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο- , θα επιτευχθεί και η διείσδυση της ευρυζωνικότητας.

   Γ.Κ.: Να θέσουμε και άλλο ένα θέμα τώρα. Εάν ο καταναλωτής είναι σε θέση να τα καταλάβει όλα αυτά τα quad, triple, κλπ. Εμείς πιστεύουμε ότι προφανώς οδεύουμε σε ενοποίηση των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και internet. Ο πελάτης δε θέλει απλώς να ενοποιεί λογαριασμούς. Ακόμη και σε ώριμες αγορές - όπως η Αγγλία, όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αυτά τα προϊόντα – η διείσδυση τους είναι ελάχιστη. Από την άλλη πλευρά, συνέβαλλαν σημαντικά στην εκπαίδευση του καταναλωτή. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας.

  • Κάποιοι λένε πως με την παροχή υπηρεσιών 3play θα ανατραπεί πλήρως το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα. Η Forthnet ήταν από τους πρώτους παρόχους που διαφήμισαν τέτοια υπηρεσία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί εμπορικά. Πότε πιστεύετε ότι θα δούμε 3play από την Forthnet;

   Γ.Κ.: Πολύ σύντομα. Μέσα στο 2008. Να τονίσω όμως, ότι δεν ανακοινώσαμε την υπηρεσία. Κάναμε ένα statement. Εκπαιδεύσαμε την αγορά για το τι είναι broadband.

  • Η αλήθεια είναι ότι στην διαφήμιση οι πλαστελίνες έδειχναν και μία τηλεόραση.

   Γ.Κ.: Δεν υπήρχε ανακοίνωση από την εταιρία ότι παρέχουμε υπηρεσία 3play. Απλώς, διατυπώσαμε το όραμά μας. Θυμηθείτε λίγο εκείνη την περίοδο: αλλάξαμε λογότυπο, προσπαθήσαμε να μεταβάλλουμε το πρόσωπό μας κυρίως λόγω της έλευσης της ιδιόκτητης υποδομής.

   Λ.Γ.: Πάντως το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε τηλεφωνήματα για το αν πουλάμε τηλεοράσεις.

   Γ.Κ.: Με τη διαφήμιση εκείνη κάναμε ένα statement, που είπαμε τι είναι για μας το broadband. Η ευρυζωνικότητα. Το broadband λοιπόν είναι να καταφέρουμε - κι αυτός είναι ο στόχος μας - μέσα από το ίδιο καλώδιο να περάσουμε τη φωνή, τα δεδομένα και τη διασκέδαση για την οποία το πιο αντιπροσωπευτικό μέσο σήμερα στο σπίτι είναι η τηλεόραση. Το μελετάμε. Είμαστε λίγο διστακτικοί να κάνουμε το επόμενο βήμα χωρίς να το έχουμε μελετήσει.

  • O OTE σε πρόσφατο δελτίο τύπου του κατηγόρησε τους εναλλακτικούς ότι χρεώνουν για την παροχή βοήθειας προς τους πελάτες τους και ότι γενικά η υποστήριξη πελατών είτε σε τεχνικά είτε σε μη τεχνικά ζητήματα είναι κακή. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη; Τι σκοπεύετε να κάνετε για να βελτιώσετε την παροχή βοήθειας προς τους πελάτες σας;

   Γ.Κ.: Στην ουσία όμως δεν χρεώνουμε. Είναι ένα γενικό συμπέρασμα του ΟΤΕ.

  • Η χρέωση που αναφέρει ο ΟΤΕ έχει να κάνει με την τηλεφωνική κλήση. Δηλαδή ότι ο πελάτης για να σας καλέσει και να δηλώσει την βλάβη του πρέπει να πληρώσει. Είτε από το σταθερό του, ή χειρότερα από το κινητό του αν η βλάβη αφορά την τηλεφωνία. Όπως π.χ. το 121 του ΟΤΕ που είναι ατελώς.

   Γ.Κ.: Όπως και να ’χει κι εμείς βάλαμε γραμμή δωρεάν κλήσης. Εξάλλου το ξέρετε ότι οι πάροχοι κινητής αρνούνται να δρομολογήσουν κλήσεις ατελώς. Άρα και να θέλαμε, δεν γίνεται. Φυσικά πάντα είχαμε και το 211, οπότε αν στοιχειωδώς λειτουργεί η γραμμή είναι ατελώς αφού είναι στο πακέτο των απεριόριστων κλήσεων. Προσπαθούμε επίσης να έχουμε έναν αριθμό για όλα, για την διευκόλυνση του πελάτη. Πόσα να θυμάται; Σήμερα επενδύουμε στο 13831 (το οποίο επίσης είναι ατελώς για τους on-net πελάτες), και λέμε στους πελάτες να καλούν σε αυτόν τον αριθμό ώστε να εξυπηρετούνται μέσα από ένα μενού.

   Γενικά πάντως, το θέμα είναι πως θα ξεχωρίσεις τον πελάτη που πρέπει να μην χρεωθεί, από τον πελάτη που θέλει υποστήριξη για το modem του ή τον πελάτη του οποίου δεν δουλεύει το Internet αλλά φταίει ο ίδιος. Στον μέγιστο αριθμό κλήσεων φταίει ο πελάτης. Drivers, καλώδια, ρεύμα, δεν μιλάμε φυσικά μόνο για τα μέλη του ADSLgr.com. Ένας λόγος που βάλαμε το barrier (φραγμό/όριο)είναι για να μην περιμένει κάποιος μισή ώρα στην αναμονή. Η αναμονή φτάνει το πολύ στα 7-8 λεπτά.

  • Από πότε είναι 7-8 λεπτά;

   Γ.Κ.: Πάντα! Δεν το αφήνουμε να το ξεπεράσει.

  • Είμαι συνδρομητής σας από την εποχή της dial-up. Σήμερα είναι minimum 10 λεπτά!

   Γ.Κ.: Είναι αίσθηση ή είναι καταμετρημένο;

  • Τόσο δείχνει ο χρονομετρητής του τηλεφώνου μου!

   Γ.Κ.: Σε ό,τι αφορά στο τι θα κάνουμε για να βελτιώσουμε την παροχή βοήθειας, διαρκώς προσλαμβάνουμε προσωπικό, διαρκώς κάνουμε επενδύσεις...

  • Από όσο γνωρίζουμε οι εταιρείες βάζουν ένα θεωρητικό όριο στην διάρκεια κλήσης με τον πελάτη για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα μεγάλου χρόνου αναμονής. Αυτό όμως δεν είναι λύση. Όταν προσελκύετε τόσους συνδρομητές ή είναι άνθρωποι που δεν κατέχουν το αντικείμενο, θα πρέπει ο άνθρωπός σας στην υποστήριξη να τους εξηγήσει κάποια πράγματα. Και σίγουρα η λύση δεν είναι να το κάνετε outsourcing. Αυτό, με την εμπειρία που έχουμε, είναι ίσως και χειρότερο.

   Λ.Γ.: Αυτό που είπε και ο κ. Καβακλής και νωρίτερα είναι πως πηγαίνουμε σε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να ξεχωρίσουμε το πραγματικό πρόβλημα του πελάτη που έχει ανάγκη να μας το πει, από το πρόβλημα που νομίζει ο κάθε πελάτης πως έχει. Εννοώ πως μέχρι χθες βρισκόμασταν εδώ για να βοηθήσουμε τον χρήστη να μπει στο Internet. Μέσω μιας ΑΡΥΣ του ΟΤΕ ή μέσω dial-up κλπ. Σήμερα είναι διαφορετικό. Έχεις να αντιμετωπίσεις τις βλάβες του ιδιόκτητου δικτύου σου, Internet ή τηλεφωνίας, και μια βλάβη που μπορεί να είναι π.χ. οι drivers στο PC του πελάτη. Εμείς προσπαθούμε αυτά να τα διαχωρίσουμε.

   Αυτό σιγά-σιγά θα το αντιληφθεί και ο κόσμος. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο. Ήδη το κάνουμε, αλλά δεν φαίνεται. Ήδη μέσω του πρώτου επιπέδου υποστήριξης γίνεται ένα πρώτο φιλτράρισμα. Προσπαθούν οι τεχνικοί του τηλεφωνικού κέντρου να καταλάβουν τι περίπου συμβαίνει για να προωθήσουν το αίτημα στο ανάλογο τμήμα. Γίνεται λοιπόν η δουλειά αυτή, αλλά χωρίς να φαίνεται. Δεν γίνεται αυτόματα με μενού επιλογών, αλλά γίνεται.

  • O κόσμος όμως γνωρίζει το 801 100 9000.

   Γ.Κ.: Έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για να επικοινωνηθεί ο καινούργιος αριθμός μας, το 13831. Σίγουρα ο κόσμος γνωρίζει έναν αριθμό, αλλά κι εμείς λόγω καταστάσεων προχωράμε σε νέες επενδύσεις κι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ενημερώσουμε και τους νέους πελάτες και τους υπάρχοντες ότι γίνεται κάποια αλλαγή.

   Λ.Γ.: Ουσιαστικά η απόδοση της υποστήριξης επηρεάστηκε σημαντικά, κάπου τον Ιούλιο Έχεις εκατοντάδες γραμμές πολλές φορές η ίδια βλάβη δηλώνεται πάνω από 4 φορές – και ο ίδιος χρήστης θα σε πάρει 10 τηλέφωνα τη μέρα Και θα καταλάβεις και θα συμμεριστείς το άγχος του. Αν λοιπόν έχεις 200 τέτοιους πελάτες, το κέντρο σου καταπονείται. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η εταιρεία μας επενδύει σ’ αυτό το κομμάτι. Και την ενδιαφέρει πάρα πολύ, αφού ουσιαστικά με όχημα την υποστήριξη χτίζεις το loyalty των πελατών.

  • Σκοπεύετε να αποκτήσετε ή να επεκτείνετε το δικό σας δίκτυο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας ή στη Θεσσαλονίκη, ή στην υπόλοιπη Ελλάδα; Έχετε μήπως κάποιο πλάνο που θα μπορούσατε να μας ανακοινώσετε;

   Γ.Κ.: Σήμερα, το ιδιόκτητο δίκτυό μας καλύπτει σχεδόν το σύνολο των περιοχών Αττικής – Θεσσαλονίκης. Σιγά – σιγά επεκτεινόμαστε και σε άλλες περιοχές. Κάνουμε επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσουμε και τα Καταστήματα Forthnet, ερχόμαστε διαρκώς όλο και πιο κοντά στον καταναλωτή. Τα Καταστήματα Forthnet θα λειτουργούν μέσω συστήματος franchise κυρίως και θα παρέχουν όλες τις υπηρεσίες της εταιρίας., Ιδιόκτητα καταστήματα θα δημιουργήσουμε μόνο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

  • Θα έχουν όμως πελατοληπτικό ρόλο;

   Γ.Κ.: Όχι. Θα είναι εξειδικευμένα καταστήματα broadband εμπειρίας, ακόμα και εκπαιδευτικά. Γιατί ακριβώς επειδή η εκπαίδευση του Έλληνα καταναλωτή τελικώς έχει πέσει στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών, ένας σημαντικός στόχος μας είναι μέσω των καταστημάτων να μπορεί το παιδί από τη Δράμα π.χ. να πάει σε ένα κατάστημα και να παίξει ένα παιχνίδι, να δει ένα video, να ζήσει τι ακριβώς σημαίνει broadband.

  • Προφανώς και θα παρέχουν κάποιου είδες υποστήριξη, αλλά το θέμα είναι, θα έρθει ο άλλος που έχει πρόβλημα στο ρούτερ του ας πούμε...

   Γ.Κ.: Αυτά είναι θέματα που θα τα δούμε στην πορεία. Πρωταρχικός ρόλος των καταστημάτων είναι σε πρώτη φάση να μάθουμε στον κόσμο την ευρυζωνικότητα. Γι’ αυτό τα λέμε «καταστήματα broadband εμπειρίας». Θέλουμε να μπαίνει κάποιος μη έμπειρος χρήστης στο Κατάστημα Forthnet και να κατανοεί τι ακριβώς σημαίνει 2play. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα τα οποία θέτετε και βέβαια υπάρχουν, και υπάρχουν σε κάθε κατάστημα.

   Λ.Γ.: Τα προβλήματα που λέτε με ρούτερ ή τα όποια ρούτερ, υπάρχουν και σήμερα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξυπηρετούμε τον πελάτη. Θα πάει και σήμερα σε κάποιον συνεργάτη μας

  • Είναι αλλιώς όμως να ξέρει ο πελάτης ότι υπάρχει το κέντρο της Forthnet οπότε θα πάω στο κατάστημα και θα περιμένω να εξυπηρετηθώ σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα και είναι άλλο να ξέρει πως εάν πάθει βλάβη θα ταλαιπωρηθεί.

   Γ.Κ.: Μα από τώρα δεν ταλαιπωρείται, αφού η Forthnet έχει συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα που κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και χρόνια και μ’ αυτούς τους συνεργάτες κυρίως πορεύεται

  • Eνα ερώτημα είναι αν αυτά τα καταστήματα θα έχουν και τεχνικούς μέσα ώστε να κάνουν και κατ’ οίκον επίσκεψη.

   Γ.Κ.: Μα ούτως ή άλλως αυτό υπάρχει ήδη. Και εγώ γενικά πιστεύω πως όποιο προϊόν και να πάρεις, δεν υπάρχει σήμερα σύστημα «άμεσης αντικατάστασης».

  • Η αντικατάσταση ήταν ένα απ’ τα προβλήματα.

   Γ.Κ.: Επειδή είμαστε εταιρεία που δεν ζει απ’ τον εξοπλισμό - εγώ τον χαρακτηρίζω αναγκαίο κακό – τον προσφέρουμε δωρεάν για να έχουμε τα λιγότερα προβλήματα.. Αυτός είναι ο στόχος. Το να μπλέκουμε με τον εξοπλισμό είναι ένας πονοκέφαλος τεράστιος. Δεν βρίσκω τρόπο να πεις ότι θα φτιάξω ένα σύστημα όπου, θεωρώ όλους τους πελάτες καλόπιστους, θα μου φέρνουν εξοπλισμό κι εγώ θα τον ανταλλάσσω αυθημερόν

  • Υπάρχει και το θέμα με το τμήμα πωλήσεων. Όταν θα πάρω τηλέφωνο , θέλω να τσεκάρει τη διαθεσιμότητα βρόχου στη περιοχή μου και να πει «ξέρετε δεν έχω σήμερα, ξαναπάρτε την άλλη βδομάδα», και όχι να μου πει «ναι, κάνουμε την αίτηση» και περιμένω εγώ 2 και 3 και 4 μήνες μέχρι να βρεθεί διαθέσιμος βρόχος.

   Γ.Κ.: Σύντομα πάντως αυτή η δυνατότητα θα είναι στο site. Aυτό δουλεύουμε. Είναι κρίμα για την εταιρεία μας ότι ο ΟΤΕ αργεί να παραδώσει τους βρόχους, ή ότι παραδίδει σε 500αδες ενώ εμάς το back office μας είναι χιλιάδες και από την άλλη να πρέπει να πω στον υποψήφιο πελάτη «μην έρθεις, πήγαινε. που;»

  • Σε περιοχές που το ιδιόκτητο δίκτυο είναι παρόν, τι σκοπεύετε να κάνετε με τους παρόντες συνδρομητές ΑΡΥΣ; Έχετε κάποιο σχέδιο ένταξής τους στο ιδιόκτητο δίκτυο της Forthnet;

   Γ.Κ.: Εμείς ξεκινήσαμε καμπάνια όπου λέμε ξεκάθαρα πως όπου έχω δίκτυο σου δίνω έως 24, όπου δεν έχω θα «μπεις» στον ΟΤΕ κι όταν έχω θα σε μεταφέρω. Υπάρχουν λοιπόν αυτοί που είναι προς μεταφορά, έχουν υπογράψει τα σχετικά έγγραφα Θυμηθείτε ότι υπάρχει μια τρομερή γραφειοκρατία, και θέλουμε να έχουμε πρωτότυπη υπογραφή στην αίτηση. Στην παρούσα φάση, ενεργοποιούμε αρκετές χιλιάδες πελάτες την εβδομάδα. Χρονικά αυτό που κάνουμε είναι το εξής: με το που ενεργοποιείται ένα κέντρο, παίρνουμε πρώτα αυτούς που έχουν ΑΡΥΣ.

  • Η εταιρεία σας έχει αναλάβει 2 από τις 7 περιφέρειες του μέτρου 4.2 της ΚτΠ. Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το έργο αυτό; Πιστεύετε ότι θα δούμε σύντομα την ολοκλήρωσή του;

   Γ.Κ.: Έχουμε όντως αναλάβει 2 από τις 7 περιφέρειες. Γίνονται ταχύτατες διαδικασίες ούτως ώστε να υλοποιηθούν. Έχουμε υποσχεθεί κάποια κάλυψη γεωγραφική και πληθυσμιακή, όλα τρέχουν με βάση το χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, από Νοέμβρη θα αρχίσουμε να πουλάμε σε κάποιες περιοχές. Το θέμα είναι προφανώς η εξάπλωση στις δυσπρόσιτες περιοχές όπου προσπαθεί η τεχνική διεύθυνση είτε με ασύρματες μεθόδους είτε με σκαψίματα, είτε με άλλες μεθόδους να εξυπηρετήσει την κίνηση. Γενικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μάλλον αυτό που μας απασχολεί πιο πολύ είναι το εμπορικό, δηλαδή να πουλήσουμε αυτή την υποδομή. Γιατί μιλάμε ότι απευθυνόμαστε πλέον σ’ έναν κόσμο που δεν γνωρίζει. Πάμε σε χωριά πλέον. με 500 κατοίκους, κυρίως άνω των 50 ετών.

  • Με την είσοδο του ADSL2+ έχει προκύψει ότι πολλοί συνδρομητές λόγω απόστασης αλλά κυρίως λόγω παλαιότητας και κακής ποιότητας του δημόσιου δικτύου χαλκού δεν μπορούν να απολαύσουν τις υψηλές ταχύτητες και τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που μπορούν να δοθούν από αυτή την τεχνολογία. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

   Γ.Κ.: Όσον αφορά το μεσοσταθμικό, νομίζω ότι είμαστε αρκετά καλά, υπάρχουν και πελάτες βέβαια που πιάνουν λίγα Mbits.

  • ]Καλά δεν υπάρχει κανένας που να πιάνει τα 24 ας πούμε

   Γ.Κ.: Αυτό το έως 24 προκύπτει από το γεγονός ότι αφαιρέσαμε κάθε limit με τα DSLAM. Ξέρετε επίσης ότι είναι ταχύτητα συγχρονισμού 24, ΑΤΜ overhead

  • Το «έως» είναι παντού.

   Λ.Γ.: Όχι άλλοι δεν λένε «έως», εμείς λέμε «έως».

  • Πάντως στο ευρύ κοινό περνάει η διαφήμιση που λέει έως 24 Mbit. Μα έως 24 είναι και όταν ο άλλος συγχρονίζει στα 10...

   Γ.Κ.: Εμπορικές εταιρίες είμαστε.

   Λ.Γ.: Έχουμε πελάτες που συγχρονίζουν και στα 18, άμα είσαι δίπλα απ’ το κέντρο

  • Έχετε ανθρώπους που παραπονιούνται;

   Λ.Γ.: Φυσικά. Και τους εξηγούμε ότι η ταχύτητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

  • Ποια είναι η διασύνδεση της εταιρίας σας με το διεθνές δίκτυο και ποια με τον ΑΙΧ; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια αναβάθμισης;

   Γ.Κ.: Η σύνδεση με το διεθνές δίκτυο στην εταιρία είναι στα 7 giga. Δηλαδή έχουμε 44 ιδιόκτητα ενσύρματα κυκλώματα μέσω υποθαλάσσιας οπτικής ίνας και συνολική χωρητικότητα τα 7 giga. Παράλληλα, διαθέτουμε συμφωνία με τους παρόχους μας και αναβαθμίζουμε όταν χρειάζεται. Δηλαδή έχουμε αγοράσει ασύλληπτες ποσότητες και όταν χρειάζεται τις ενεργοποιούμε.

  • Είναι γνωστό ότι θιγόμενες από τη χρήση p2p εταιρίες ζητούν πια και από ελληνικούς ISPs προσωπικά δεδομένα πελατών τους, προκειμένου να στραφούν εναντίον τους. Έχετε γίνει αποδέκτης τέτοιων αιτημάτων; Ποια είναι η πολιτική της εταιρίας σας απέναντι σε τέτοια αιτήματα;

   Γ.Κ.: Ό,τι επιβάλλει ο νόμος! Ο νόμος δεν μας δίνει το δικαίωμα να αποκαλύψω ή να ελέγξω ή να πιστοποιήσω οτιδήποτε όσον αφορά τις παραβάσεις του χρήστη. Σ’ αυτούς που μας απευθύνουν τα αιτήματα, τους ενημερώνουμε γραπτώς για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Αρμόδιοι είναι τα δικαστήρια, ο εισαγγελέας, η ΑΔΑΕ, ΔΠΑ κλπ, να απευθυνθούν εκεί.

  • Ποιά είναι η πολιτική σας για το contention ratio; Σκέφτεστε τη δημιουργία και άλλων πακέτων υπηρεσιών, όπως πχ premium accounts με πολύ μικρότερο contention ratio, ή πχ οικονομικών πακέτων με ογκοχρέωση (ρεαλιστική ογκοχρέωση πχ 10GB με 20GB);

   Γ.Κ.: Δεν έχουμε πουθενά throttling. Δεν εφαρμόζουμε κάπου το «λαιμό μπουκαλιού». Δεν περιορίζουμε πουθενά την κίνηση των πελατών μας. Προς το παρόν δεν έχει τεθεί contention ratio στις δικές μας υπηρεσίες. Βέβαια να θυμίσω ότι πέρα από τις ανακοινώσεις και τα τεχνικά μέτρα, στο Internet ένα απ’ τα δυσκολότερα πράγματα είναι να μετρηθεί η απόδοση. Δηλαδή μπορεί να έχεις πολύ καλό contention ratio αλλά οι πελάτες να βλέπουν ένα site που δεν μπορεί να αποδώσει. Άρα είναι ένα δύσκολο case. Η ογκοχρέωση δεν δούλεψε στη χώρα μας και το έχουμε δει. Όλοι ξεκίνησαν με μια ογκοχρέωση. Αυτό που έκαναν στο εξωτερικό για να προστατέψουν δήθεν τα δίκτυά τους είναι να βάζουν κάποιο άνω όριο download. Εμείς προς το παρόν το έχουμε απεριόριστο χωρίς να έχουμε κάποιο πρόβλημα. Πραγματικά απεριόριστα.

  • Μεγάλη μερίδα των πελατών της Forthnet που είναι μέλη του adslgr.com διαμαρτύρεται για ποιοτικά προβλήματα στις υπηρεσίες της εταιρείας, και ειδικότερα στις υπηρεσίες φωνής. Τι απαντάτε στα μέλη μας; Πως σκοπεύετε να λύσετε τα θέματα αυτά και πότε;

   Γ.Κ.: Συνήθως μας παίρνουν για το Internet. Υπάρχει όμως το τρομερό πρόβλημα στην πρώτη φάση ενεργοποίησης μέχρι να συγχρονιστούμε μένει χωρίς τηλέφωνο μερικές ώρες. Εξήγησα και πιο πριν ότι δεν είναι δική μας ευθύνη, κάνουμε όμως ότι είναι δυνατόν.

  • Έχουμε παρατηρήσει αρκετά μέλη που είναι πελάτες της Forthnet οι οποίοι μπαίνουν και λένε: «τώρα μου κόπηκε το τηλέφωνο» και ξαναμπαίνουν μετά από μερικές ώρες: «τώρα ξανάρθε το τηλέφωνο». Ο άλλος μένει χωρίς τηλέφωνο 2 βδομάδες.

   Γ.Κ.: Πριν μερικές μέρες είχαμε πρόβλημα με τις εξερχόμενες. Δύο μέρες υπήρχε ένα congestion στις εξερχόμενες. Πρόβλημά μας ήταν και νομίζω το είπαμε κανονικότατα. Το ήξεραν κιόλας τα μέλη του φόρουμ από μεταξύ τους. Επί δύο μέρες υπήρχε πραγματικά ένα πρόβλημα στις εξερχόμενες, το λύσαμε.

   Λ.Γ.: Υπάρχουν κάποια προβλήματα ας πούμε με την υπηρεσία αναγνώρισης. Είναι κάτι το οποίο το κοιτάμε με τους χρήστες, παίρνουμε πληροφορίες, για τι συσκευές πρόκειται κλπ και σε κάποιους λύνεται.

   Γ.Κ.: Έχουμε όμως το πρόβλημα στην ενεργοποίηση, κατά τη φάση της ενεργοποίησης που δεν είναι μια-μιάμιση ωρίτσα. Μπορεί να βγει μια μέρα.

   Λ.Γ.: Η λογική τι λέει; Αν όλα πάνε καλά, θα έχεις διακοπή ολίγων ωρών στην τηλεφωνία και σταδιακή αποκατάσταση στο να δέχεσαι τηλέφωνα από άλλους χρήστες. Αλλά αν αυτό διαρκέσει δύο μέρες είναι πρόβλημα.

   Γ.Κ.: Κι αν το παρατηρεί κανείς απ’ τα φόρουμς θα δει ότι δεν ενεργοποιούμε ιδιαίτερα την Παρασκευή, γιατί αν τύχει σαββατοκύριακο να πέσει η γραμμή και να μη μπορούν να σε πάρουν συγγενείς

   Λ.Γ.: Είναι εις γνώση μας δηλαδή αυτό που έχουμε κάνει. Φανταστείτε: Παρασκευή απόγευμα να δημιουργηθεί και βλάβη, ποιος θα σε βοηθήσει; Να ενεργοποιούνται Παρασκευή, να ενεργοποιείς εκατοντάδες πελάτες και να μείνουν χωρίς τηλέφωνο, είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε.

  • Σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί μεγάλοι χρόνοι παράδοσης των νέων συνδέσεων ΑΠτΒ. Που πιστεύετε ότι οφείλονται οι καθυστερήσεις αυτές σε ό,τι αφορά στην εταιρεία σας;

   Γ.Κ.: Υπάρχουνε τρία ζητήματα: έλλειψη βρόχων, η μη τήρηση των διαδικασιών και βασικά ο έλεγχος ακόμα και όταν οι διαδικασίες τηρούνται, εάν τηρούνται με το σωστό τρόπο.

  • Πότε προτίθεται η εταιρεία σας να ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών Xplay πάνω σε ανενεργό βρόχο; Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφασίσατε να ακολουθήσετε αυτή την πολιτική;

   Γ.Κ.: Όχι ακόμα και ο λόγος είναι απλός. Κατ’ αρχάς αναρωτηθήκαμε κατά πόσον μέσα στο μέσο ελληνικό σπίτι υπάρχει δεύτερος βρόχος, ανενεργός. Γιατί γενικά, θα μας έκανε απαγορευτική τη διαδικασία το να ζητάμε βρόχους σε οικήματα, σε οικοδομές που δεν έχουν και κατά συνέπεια θα ήταν μια εργολαβία ο κάθε πελάτης. Αυτό ήταν το ένα και σημαντικό. Το δεύτερο ήταν ότι με τον ανενεργό φαίνεται να «ρολάρει» η διαδικασία πολύπλοκα μεν, αλλά αρκετά καλά, όσον αφορά και τη μετάβαση του ίδιου του χαλκού, του πελάτη.

  • Αλλόκοτα προβλήματα έχουν εμφανιστεί σε ανενεργούς.

   Γ.Κ.: Ο ανενεργός είναι δύσκολη περίπτωση. Βέβαια έχει το πλεονέκτημα ότι πρώτα θα τον ενεργοποιήσω στη δικιά μου υπηρεσία και μετά θα του διακόψω την προηγούμενη. Οπότε έχει ένα πλεονέκτημα για τον πελάτη. Αλλά κι εμείς θεωρήσαμε ότι μεσοσταθμικά ρέει η διαδικασία. Θα βγάλουμε πάντως και σε ανενεργό πολύ σύντομα.

  • Υπάρχει και η περίπτωση που θα χρειαστεί να παραδώσετε γραμμή σε ανενεργό βρόχο όταν κάποιος σήμερα υπάρχων πελάτης σας σε 2-play αποφασίσει να μετακομίσει σε μία άλλη περιοχή. Τι θα κάνετε σ’ αυτήν την περίπτωση πρώτον, και δεύτερον ποια είναι η χρέωση αυτής της υπηρεσίας γιατί δεν την έχετε ανακοινώσει πουθενά.

   Γ.Κ.: Έχω την αίσθηση ότι δεν κάνω λάθος αλλά, αυτό παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας το απαντήσω σε δεύτερη φάση Αν απλά σου χαρίσω το τέλος αποσύνδεσης, σου πω «πάρε άλλη σύνδεση εκεί που θα μετακομίσεις», ακόμα κι αν ήταν μια απλή μετατροπή ΟΤΕ θα πλήρωνες περίπου τα ίδια λεφτά. Οπότε για να είμαι ασφαλής ότι δεν θα ταλαιπωρήσουμε τους πελάτες μας περαιτέρω λέμε «ας τους χάσουμε,». Δεν μπορώ να κάνω κάτι αλλά θέλω να είμαι εντάξει. . Γνωρίζουμε τις αδυναμίες του συστήματος, αλλά δηλώνουμε ότι δεν είναι δικές μας. Πάντως κάνουμε και ενέργειες με στόχο να μην ταλαιπωρούμε τον πελάτη, παρά το γεγονός ότι εμπορικά χάνουμε.

  • Κάποιοι Δήμοι στην Ελλάδα (πχ e-trikala) προσφέρουν δωρεάν Ασύρματο Ιντερνετ και κάποιοι έχουν προγραμματίσει την εγκατάσταση οπτικών ινών στην πόλη τους όπου εκτός από τη διασύνδεση των Δημοσίων Υπηρεσιών είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν και διάφορες ευρυζωνικές υπηρεσίες στους δημότες τους (πχ 3-play, δωρεάν αστικές κλήσεις κ.α). Θα θεωρούσατε ανταγωνιστές τους Δήμους αυτούς και γιατί?

   Γ.Κ.: Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ανταγωνιστικές αυτές τις προσπάθειες. Ίσα-ίσα είναι ο μόνος τρόπος για να διαδοθεί η ευρυζωνικότητα. Μακάρι όλοι να κάνουν τέτοιες κινήσεις. Ειδικά το e-trikala, το οποίο δεν δίνει και ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Δίνει ένα browsing στο Internet

  • Η Αργυρούπολη δίνει όμως πιο πολύ.

   Γ.Κ.: Ναι αλλά χρεώνει. Μια χαρά κάνει. Άκου να δεις λέμε: «πώς μπορούμε να κάνουμε τον κάθε Έλληνα να μάθει το Internet;» Όποιος δίνει έστω και ένα ευρώ για να μάθει ο Έλληνας Internet, είναι σωστό. Όταν θα έρθει να μας ανταγωνιστεί εμπορικά βέβαια, το παιχνίδι αλλάζει. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν κάνει τρομερό καλό όλες αυτές οι πρωτοβουλίες. Να θυμηθώ το Σύνταγμα; Το Θησείο που βάλαμε τώρα; Εγώ το προσωπικό μου Linksys το έχω ανοιχτό, να μπαίνει ο γείτονας. Δεν μου δημιουργεί κανένα πρόβλημα γιατί προσωπικά δεν κάνω downloads , ενώ γνωρίζω ότι την μέρα που θα το κλείσω θα πάει να ψωνίσει από μόνος του πρόσβαση στο Internet.

  • Εκεί τίθεται άλλο θέμα. Όχι security, τίθεται θέμα νομικής φύσεως. Δηλαδή άμα θα μπει αυτός μέσω του δικού σου που το έχεις ανοιχτό και κάνει κάτι το οποίο θα ...

   Γ.Κ.: Το ξέρω. Είναι ένα θέμα η ύπαρξη ανεξέλεγκτης πρόσβασης. Προσωπικά όπως όποτε είχε τύχει να μιλήσω με πελάτη του ADSL-in a box plus, το επιχείρημα που του έλεγα για να το πάρει είναι: τους γείτονες που γνωρίζει να τους βάζει τσάμπα. Ξέρεις τι γίνεται; Με το που τους βάζει τσάμπα - να μοιραστούν ας πούμε τη δαπάνη -μαθαίνουν το Internet, τους αρέσει και θα παν να ψωνίσουν κι αυτοί. Είναι ό,τι καλύτερο!

  • Δημοσιεύματα του τύπου σας περιγράφουν ως έναν ελκυστικό στόχο πιθανής εξαγοράς. Τι απαντάτε στα σενάρια που βλέπουν την συρρίκνωση της αγοράς μέσα από ένα σενάριο εξαγοράς της Forthnet;

   Γ.Κ.: Απαντάμε ότι είμαστε η μεγαλύτερη ιδιωτική ευρυζωνική εταιρία. Το πελατολόγιό μας , οι επενδύσεις μας, το δίκτυό μας είναι τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Είμαστε η μοναδική εταιρία από τους εναλλακτικούς που έχει εξασφαλισμένο πλήρως το σύνολο του επενδυτικού της πλάνου. Υπογράψαμε πριν από κάποιους μήνες ένα ανοικτό ομολογιακό 150 εκατ. ευρώ από το οποίο δεν έχουμε αγγίξει ούτε μισό ευρώ. Αυτό ήταν τρανή απόδειξη του πόσο το τραπεζικό σύστημα πιστεύει στη Forthnet.

   Η Forthnet λοιπόν, είναι καλυμμένη απόλυτα. Βεβαίως γίνονται εξελίξεις στην αγορά, κι εμείς τις παρακολουθούμε. Πάντως, αυτή τη στιγμή ειλικρινά δεν υπάρχει κάποια τέτοια εξέλιξη.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος EvilHawk : 17-10-07 στις 11:47. Αιτία: final edit

 2. #2
  Εγγραφή
  05-11-2004
  Ηλικία
  33
  Μηνύματα
  3.743
  Downloads
  44
  Uploads
  0
  Άρθρα
  30
  Τύπος
  FTTH
  Ταχύτητα
  200/200 Mbps
  ISP
  Inalan
  Router
  EdgeRouter™ X
  Για να δούμε.. Αρχίζω το διάβασμα (:
  OK boomer

 3. #3
  Το avatar του μέλους Gordito
  Gordito Guest
  Μπραβο σε ολα τα παιδια που εργαστηκαν παρα πολυ για αυτην την συνεντευξη.........
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Gordito : 15-10-07 στις 20:47.

 4. #4
  Το avatar του μέλους DSLaManiaC
  DSLaManiaC Guest


 5. #5
  Το avatar του μέλους Linus
  Linus Guest
  Τέλειες ερωτήσεις, αρκετή πίεση. Άξιζε την αναμονή της απάντησής τους. Μπράβο σας.


 6. #6
  Εγγραφή
  30-10-2006
  Μηνύματα
  3.079
  Downloads
  2
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL Tellas Full
  Ταχύτητα
  14652/999
  ISP
  Tellas
  DSLAM
  Tellas - ΚΟΛΩΝΟΣ
  Router
  Thomson 585v7 WIRELESS
  SNR / Attn
  9.5(dB) / 24.5(dB)
  Συγχαρητήρια σε αυτούς που υπερέβαλαν εαυτούς για την συγκεκριμένη συνέντευξη!!!
  ADSLgr.com RADIO

  Για δύο πράγματα δεν ανησυχούμε. Γι'αυτά που διορθώνονται και γι αυτά που δεν διορθώνονται.


 7. #7
  Εγγραφή
  31-10-2003
  Περιοχή
  Αθήνα
  Μηνύματα
  13.338
  Downloads
  5
  Uploads
  0
  Προσωπικά, οι απαντήσεις για:

  > τις μεγάλες αναμονές στο τηλεφωνικό κέντρο και τις γνώσεις των υπαλλήλων στην εξυπηρέτηση πελατών/τεχνική υποστήριξη
  > την "εικονική" διαθεσιμότητα
  > τη μη παροχή ανενεργού βρόχου

  δεν με κάλυψαν.

  Ειδικά η απάντηση για τον ανενεργό βρόχο (όπου ο εκπρόσωπος της Forthnet θεωρεί ότι κυρίως αφορά αυτούς που έχουν ήδη γραμμή από τον ΟΤΕ και θέλουν να ενεργοποιήσουν τη Forthnet σε μια νέα, δεύτερη γραμμή ), προβληματίζει σχετικά με το κατά πόσον έχουν αντιληφθεί στη Forthnet γιατί κάποιος θα ζητήσει ανενεργό βρόχο...
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ariadgr : 15-10-07 στις 21:09.

 8. #8
  Εγγραφή
  05-09-2005
  Ηλικία
  40
  Μηνύματα
  4.577
  Downloads
  6
  Uploads
  0
  Ταχύτητα
  14/1
  ISP
  HOL
  DSLAM
  HOL - ΤΟΥΜΠΑ
  Με κουρασαν, με εκνευρισαν. Ηταν κουβεντα καφενειου (και φυσικα δεν φταιει το adslgr γι'αυτο). Επισης με κατατρομαξαν, γιατι απο τα λεγομενα τους καταλαβα οτι αν παει κατι στραβα δεν προκειται να βγαλω ακρη μαζι τους ΠΟΤΕ!

  Υπεροψια, αυθαδεια και Αγιος ο Θεος.

  "Κάθε ταλαιπωρημένος πελάτης της Forthnet είναι μία πληγή για την εταιρία."

  Μαλιστα...στο ΚΑΤ τοτε υπαρχουν λιγοτερες πληγες... Δε νομιζω οτι υπαρχει εστω και ενας μη ταλαιπωρημενος πελατης.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nrg_polini : 15-10-07 στις 21:32.

 9. #9
  Εγγραφή
  11-07-2003
  Περιοχή
  Αποδημος Ελληνισμος
  Ηλικία
  43
  Μηνύματα
  960
  Downloads
  6
  Uploads
  0
  Τύπος
  Cable
  Ταχύτητα
  200/40
  ISP
  AIM Τσεχια
  Νομιζω οτι τα ερωτηματα που ετεθηκαν στη συνεντευξη ηταν τοσο κυρια και ευστοχα που νομιζω οτι επιτελους θα σταματησουν επιτελους καποιοι εδω να παραπονουνται για το παραμικρο.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος fumantsu : 15-10-07 στις 21:10.
  Νothing that you learned from ash and debris...

 10. #10
  Εγγραφή
  15-11-2006
  Περιοχή
  Eidsvoll
  Ηλικία
  37
  Μηνύματα
  588
  Downloads
  1
  Uploads
  0
  Ταχύτητα
  16000/1028
  ISP
  Forthnet Full LLU
  Router
  SpeedTouch 585v.6
  SNR / Attn
  6(dB) / 12(dB)
  Tα σχολια μου
  ΛΓ: Πάντως το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε τηλεφωνήματα για το αν πουλάμε τηλεοράσεις.......
  Από πότε είναι 7-8 λεπτά;

  ΓΚ: Πάντα! Δεν το αφήνουμε να το ξεπεράσει.

  Είμαι συνδρομητής σας από την εποχή της dial-up. Σήμερα είναι minimum 10 λεπτά!

  ΓΚ: Είναι αίσθηση ή είναι καταμετρημένο;

  Τόσο δείχνει ο χρονομετρητής του τηλεφώνου μου!

  Γ.Κ.: Σε ό,τι αφορά στο τι θα κάνουμε για να βελτιώσουμε την παροχή βοήθειας, διαρκώς προσλαμβάνουμε προσωπικό, διαρκώς κάνουμε επενδύσεις...

  Αρα και απο 2008 triple play.Καιρος ηταν.

 11. #11
  Εγγραφή
  21-06-2006
  Περιοχή
  Περιστέρι
  Μηνύματα
  6.762
  Downloads
  15
  Uploads
  5
  Άρθρα
  1
  Τύπος
  ADSL
  Ταχύτητα
  384/128
  ISP
  Vivodi
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
  Router
  Zyxel 652-R
  SNR / Attn
  14(dB) / 34(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Ξεχάσατε να ρωτήσετε γιατί δεν δέχονται πελάτες απο ενεργό βρόχο εναλλακτικού παρόχου.

  Πάντως φάνηκε οτι γνωρίζουν τα προβλήματα, άσχετα αν πολλές φορές οι απαντήσεις ήταν διπλωματικές και αυτό είναι καλό.

  Τέλος το αστείο της υπόθεσης είναι οτι όταν διαφήμιζαν "τις πλαστελίνες" κάποιοι παίρναν και ρώταγαν αν πουλάνε τηλεοράσεις

 12. #12
  Εγγραφή
  14-04-2003
  Περιοχή
  Πολύδροσο Λακουβοχωρίου
  Ηλικία
  52
  Μηνύματα
  19.727
  Downloads
  11
  Uploads
  2
  Άρθρα
  1
  Ταχύτητα
  102400/10240
  ISP
  COSMOTE
  Router
  ZTE Speedport Entry 2i
  SNR / Attn
  14.6(dB) / 6.2(dB)
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Spanos Εμφάνιση μηνυμάτων
  Ξεχάσατε να ρωτήσετε γιατί δεν δέχονται πελάτες απο ενεργό βρόχο εναλλακτικού παρόχου.
  Δεν το ρωτήσαμε γιατί από όσο ξέρω δέχονται εδώ και μερικούς μήνες
  Crisis is the time when the old is dead, but the new cannot be born... Antonio Gramsci

 13. #13
  Εγγραφή
  21-06-2006
  Περιοχή
  Περιστέρι
  Μηνύματα
  6.762
  Downloads
  15
  Uploads
  5
  Άρθρα
  1
  Τύπος
  ADSL
  Ταχύτητα
  384/128
  ISP
  Vivodi
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
  Router
  Zyxel 652-R
  SNR / Attn
  14(dB) / 34(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από harris Εμφάνιση μηνυμάτων
  Δεν το ρωτήσαμε γιατί από όσο ξέρω δέχονται εδώ και μερικούς μήνες
  Μπα πρέπει πρώτα να γυρίσεις στον ΟΤΕ. Καλά δεν πειράζει, νομίζω οτι η απάντηση με τον ανενεργό βρόχο καλύπτει και αυτή την περίπτωση. Δηλαδή οτι σύντομα θα το κάνουν και αυτό.

 14. #14
  Εγγραφή
  18-04-2007
  Ηλικία
  42
  Μηνύματα
  144
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL OTE
  Ταχύτητα
  2048/256
  ISP
  OTEnet
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ
  SNR / Attn
  15.1(dB) / 45(dB)
  μπραβο στην ομαδα του adslgr ευστοχες ερωτησεις αλλα αναμενομενες οι απαντησεις....Δυστυχως για μας...εχω την αισθηση πως εχει καταντησει γελοια ολη αυτη η κατασταση...μαρεσε εκει που απαντησαν πως ειναι θετικο που η χωρα μας ειναι 2-4χρονια πισω στις εξελιξεις ετσι ωστε να βλεπουμε πως τα πανε οι αλλοι....

 15. #15
  Εγγραφή
  14-04-2003
  Περιοχή
  Πολύδροσο Λακουβοχωρίου
  Ηλικία
  52
  Μηνύματα
  19.727
  Downloads
  11
  Uploads
  2
  Άρθρα
  1
  Ταχύτητα
  102400/10240
  ISP
  COSMOTE
  Router
  ZTE Speedport Entry 2i
  SNR / Attn
  14.6(dB) / 6.2(dB)
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Spanos Εμφάνιση μηνυμάτων
  Μπα πρέπει πρώτα να γυρίσεις στον ΟΤΕ. Καλά δεν πειράζει, νομίζω οτι η απάντηση με τον ανενεργό βρόχο καλύπτει και αυτή την περίπτωση. Δηλαδή οτι σύντομα θα το κάνουν και αυτό.
  Επειδή είχα προσπαθήσει να γυρίσω μεριζόμενο + ΟΤΕ στην forthnet και μου είπαν ότι γίνεται, θεώρησα ότι θα γίνεται και στον πλήρη... Είσαι 100% σίγουρος ότι δεν γίνεται; :hmm
  Crisis is the time when the old is dead, but the new cannot be born... Antonio Gramsci

Σελ. 1 από 18 123611 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

 1. Συνέντευξη της εταιρείας Net One AE στο adslgr.com
  Από Gordito στο φόρουμ Ειδήσεις
  Μηνύματα: 84
  Τελευταίο Μήνυμα: 15-01-08, 21:25
 2. Συνέντευξη της εταιρείας Tellas AE στο adslgr.com
  Από nm96027 στο φόρουμ Ειδήσεις
  Μηνύματα: 72
  Τελευταίο Μήνυμα: 15-01-08, 21:24
 3. Μηνύματα: 81
  Τελευταίο Μήνυμα: 15-01-08, 21:18

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
 •  
 • Τα BB code είναι σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Το [IMG] είναι σε λειτουργία
 • Το [VIDEO] είναι σε λειτουργία
 • Το HTML είναι εκτός λειτουργίας