Σελ. 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 1-15 από 36
    Downloads
    5
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300M/150M
    ISP
    Vodafone
    Router
    PS 6/Mikrotik ax2
    Με τη μανία που με επιασε τελευταία να δοκιμάζω binary distros, ειπα μετά το ubuntu και το Mepis να δοκιμάσω και το debian. Debian ειχα δοκιμασει πριν αρκετά χρονια αλλα ειχα απογοητευτεί παρα πολύ. Ο βασικός λόγος που με έκανε να δοκιμάσω το Debian ειναι ότι και το ubuntu και το Mepis ειναι debian based και μοιράζονται τα ιδια builds. Μετα το αρχικό στησιμο, ουσιαστικά αυτες οι διανομές ειναι σχεδον όμοιες εσωτερικα.
    Η αλήθεια ειναι επισης, ότι με χαλάει λίγο το ότι και το ubuntu και το Mepis δεν ειναι community based αλλα τα προωθούν ανεξάρτητες εταιρίες.
    Κατ' αρχήν υπάρχουν δύο εκδόσεις Debian, η Woody που χαρακτηρίζεται ως stable και η Sarge που θεωρείται testing. H κοινοτητα του debian ειναι ιδιαίτερα δυστροπη (αυτος ειναι ο βασικότερος λόγος που το κάνουν fork) στο να αποδεχτεί πακετα στο stable, με αποτέλεσμα τα πακέτα να ειναι τουλάχιστο 1-2 χρονών. Αυτο ισως ειναι καλό για servers αλλα για ενα desktop μηχάνημα μαλλον δεν ειναι αποδεκτό. Γι αυτο το λόγο ξεκίνησα την εγκατάσταση απο το πρώτο CD του Sarge (παρόμοια, το testing του debian = stable για τις άλλες διανομές)
    H εγκατάσταση ειναι σχεδόν όμοια με αυτή του ubuntu, ουσιατικά βασίζεται στον ιδιο installer και το συστημα ευκολα αναγνωρισε τα πάντα (καρτα γραφικών, ηχου, δικτυου). Βαζει και τα δυο desktop (KDE και Gnome) και διαλλέγεις με τον loger το επιθυμητό
    για την εκκινηση. Ολα ολοκληρώθηκαν μια χαρα, ακομα και τα Ελληνικά.
    Το μονο προβλημα ειναι ότι φορτώνει το Kernel 2.4.27 (και σκεφτειτε οτι ειναι testing εκδοση) που ευκολα ομως αλλαζει μεσω του apt-get.
    Υπαρχει επίσης το Synaptic ως γραφικό frontend του apt-get για την διαχείριση των πακέτων.
    Επισης απο default βαζει οτι χρειάζεται για multimedia εφαρμογές εκτος από DVD. Για DVD αρκει να εγκατασταθουν (μεσω του synaptic φυσικά και πολυ ευκολα) το xine και η βιβλιοθήκη αποκωδικοποίησης των DVD.

Τελικά μετα απο τις δοκιμες με τις 3 παραπάνω distro, ομολογώ οτι εχουν γινει πολλα βηματα μπροστα τα τελευταία 2 χρονια. Οσο για το ποιο από τα 3 θα καταλάβει το ελευθερο partition, μαλλον τελικά θα προτιμήσω το Debian.

Το avatar του μέλους TheCondor
    TheCondor Guest
    Μπορεις να μας πεις καποιες κυριες διαφορες η καλυτερα γιατι διαλεξες το Debian αναμεσα απτις τρεις αυτες διανομες?? Για να μαθαινουμε και εμεις οι νιουμπηδες και αν δεν εχεις προβλημα να απαντησεις φυσικα

Downloads
    5
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300M/150M
    ISP
    Vodafone
    Router
    PS 6/Mikrotik ax2
    TheCondor, λιγο πολυ το τελικό συστημα που καταλήγεις να εχεις και με τις τρεις διανομες ειναι ουσιαστικά παρόμοιο. Αυτο που αλλάζει κυρίως ειναι η διαδικασία setup, οι default ρυθμίσεις και τα default πακέτα. Οτιδήποτε, μπορεί να προστεθεί σε όλα, μια και μοιράζονται την ιδια βαση πακετων.

Απο πλευράς ευκολίας και ταχυτητας εγκατάστασης, νικητής σιγουρα (με τις τρέχουσες εκδοσεις) ειναι το Mepis, του οποίου το cd ειναι live. Μπορείς δηλαδή να το τρέξεις πριν βαλεις οτιδήποτε στο σκληρό. Το setup ειναι απλως η αντιγραφή του συστηματος του cd στον σκληρό.
    Στην εγκατάσταση τοσο το ubuntu όσο και το debian ειναι παρόμοια, με όμοιο installer.

Απο πλευράς αυτοματου configuration πάλι το Mepis πετυχε περισσότερα. Μεχρι και το applet της μπαταρίας εβαλε σε ενα notebook!

Γενικως για τελειως νιουμπηδες το Mepis ειναι το πιο ευκολο, και στο κατω κατω της γραφής, το βλεπεις από το liveCD και αν σου αρεσει το βαζεις...
    Αυτο που δεν μου αρεσε στο Mepis ειναι η σχετικά κακη αισθητική του (αυτο βεβαια ειναι σχετικο) αν και στη beta εκδοση εχει βελτιωθει. Οι γραμματοσειρές ειναι καπως περιεργες και τα Ελληνικά φαινονται λίγο αλλόκωτα... φυσικα όλα αυτα διορθωνονται εκ των υστέρων, αλλα μιλάω για την πρωτη εντυπωση χωρις να αλλαξω τιποτα. Επισης το Mepis εχει ως γραφικό περιβάλλον το KDE, που ισως ειναι λίγο πιο βαρυ από το gnome (και αυτο συζητήσιμο...) αλλα ειναι πιο κοντα στους Windows Users.

To ubuntu βασικα μου εδωσε την εικόνα κλωνου του Debian (Sarge) χωρις πολλες διαφοροποιήσεις. Η default εικονα του ειναι ομορφη αν και το καφέ που κυριαρχει φανει σε καποιους λιγο περίεργο. Χρησιμοποιει το Gnome από default.

Το debian ειναι η μαμα distro και των δυο. Το διαλεξα γιατι με αυτό μπορεις να κανεις πολύ ειδικές εργασίες μια και ειναι μια γενική distro. Για παράδειγμα μπορείς να διαλέξεις κατα το installation οτι φιαχνεις server, και όχι workstation, με αποτέλεσμα να βάλει μονο αυτα που χρειαζονται, χωρις να γεμισεις τον σκληρό χωρις λόγο. Το καλό του debian επισης ειναι οτι υπάρχει και σε DVD εκδοση, με ολα τα πακέτα (αντι να κουβαλάς 14 CD!!! Ναι τοση ειναι η πληρης distro) και ετσι μπορεις να στηνεις συστηματα χωρις συνδεση στο δικτυο, ευκολα και γρηγορα. Επισης αν διαλέξεις εγκατασταση workstation βαζει από default και το Gnome και το KDE ωστε να διαλέγεις οτι θελεις.
    Σε καμμια περίπτωση δεν υποστηριζω οτι το Debian ειναι καλυτερο, απλά ειναι πιο καλο σαν πλατφορμα για να κανεις οτι θελεις, ακομα και embedded applications.
    Εξαλλου το Gentoo δεν το αλλαζω με τιποτα.... περα απο το φοβερο emerge, τωρα κατάλαβα οτι ειναι και πολυ ταχυτερο.....

ΥΓ: Ξεχασα να αναφέρω, αν και δεν εχει για πολλους ιδιαιτερη σημασία, οτι το Debian ειναι community based ενω τοσο το Μepis όσο και το Ubuntu το διανέμουν εταιρείες.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Slammer : 18-02-05 στις 17:20.

TheCondor Guest
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Slammer
    TheCondor, λιγο πολυ το τελικό συστημα που καταλήγεις να εχεις και με τις τρεις διανομες ειναι ουσιαστικά παρόμοιο. Αυτο που αλλάζει κυρίως ειναι η διαδικασία setup, οι default ρυθμίσεις και τα default πακέτα. Οτιδήποτε, μπορεί να προστεθεί σε όλα, μια και μοιράζονται την ιδια βαση πακετων.

Απο πλευράς ευκολίας και ταχυτητας εγκατάστασης, νικητής σιγουρα (με τις τρέχουσες εκδοσεις) ειναι το Mepis, του οποίου το cd ειναι live. Μπορείς δηλαδή να το τρέξεις πριν βαλεις οτιδήποτε στο σκληρό. Το setup ειναι απλως η αντιγραφή του συστηματος του cd στον σκληρό.
    Στην εγκατάσταση τοσο το ubuntu όσο και το debian ειναι παρόμοια, με όμοιο installer.

Απο πλευράς αυτοματου configuration πάλι το Mepis πετυχε περισσότερα. Μεχρι και το applet της μπαταρίας εβαλε σε ενα notebook!

Γενικως για τελειως νιουμπηδες το Mepis ειναι το πιο ευκολο, και στο κατω κατω της γραφής, το βλεπεις από το liveCD και αν σου αρεσει το βαζεις...
    Αυτο που δεν μου αρεσε στο Mepis ειναι η σχετικά κακη αισθητική του (αυτο βεβαια ειναι σχετικο) αν και στη beta εκδοση εχει βελτιωθει. Οι γραμματοσειρές ειναι καπως περιεργες και τα Ελληνικά φαινονται λίγο αλλόκωτα... φυσικα όλα αυτα διορθωνονται εκ των υστέρων, αλλα μιλάω για την πρωτη εντυπωση χωρις να αλλαξω τιποτα. Επισης το Mepis εχει ως γραφικό περιβάλλον το KDE, που ισως ειναι λίγο πιο βαρυ από το gnome (και αυτο συζητήσιμο...) αλλα ειναι πιο κοντα στους Windows Users.

To ubuntu βασικα μου εδωσε την εικόνα κλωνου του Debian (Sarge) χωρις πολλες διαφοροποιήσεις. Η default εικονα του ειναι ομορφη αν και το καφέ που κυριαρχει φανει σε καποιους λιγο περίεργο. Χρησιμοποιει το Gnome από default.

Το debian ειναι η μαμα distro και των δυο. Το διαλεξα γιατι με αυτό μπορεις να κανεις πολύ ειδικές εργασίες μια και ειναι μια γενική distro. Για παράδειγμα μπορείς να διαλέξεις κατα το installation οτι φιαχνεις server, και όχι workstation, με αποτέλεσμα να βάλει μονο αυτα που χρειαζονται, χωρις να γεμισεις τον σκληρό χωρις λόγο. Το καλό του debian επισης ειναι οτι υπάρχει και σε DVD εκδοση, με ολα τα πακέτα (αντι να κουβαλάς 14 CD!!! Ναι τοση ειναι η πληρης distro) και ετσι μπορεις να στηνεις συστηματα χωρις συνδεση στο δικτυο, ευκολα και γρηγορα. Επισης αν διαλέξεις εγκατασταση workstation βαζει από default και το Gnome και το KDE ωστε να διαλέγεις οτι θελεις.
    Σε καμμια περίπτωση δεν υποστηριζω οτι το Debian ειναι καλυτερο, απλά ειναι πιο καλο σαν πλατφορμα για να κανεις οτι θελεις, ακομα και embedded applications.
    Εξαλλου το Gentoo δεν το αλλαζω με τιποτα.... περα απο το φοβερο emerge, τωρα κατάλαβα οτι ειναι και πολυ ταχυτερο.....

ΥΓ: Ξεχασα να αναφέρω, αν και δεν εχει για πολλους ιδιαιτερη σημασία, οτι το Debian ειναι community based ενω τοσο το Μepis όσο και το Ubuntu το διανέμουν εταιρείες.
    Ειδες τι μπορεις να βγαλεις απο μια μικρη ερωτηση

Ευχαριστω για τις πληροφοριες, εγω χρησιμοποιω εδω και λιγο καιρο το Ubuntu και μου αρεσει παρα πολυ, αν και το κοβω οπου ναναι με ολους εδω τους συμφορουμιτες να καταληγω σε gentoo!! Δεν ειναι κατασταση αυτη, ειναι σαν να δεχομαι ψυχολογικο πολεμο να αλλαξω σε gentoo καθε φορα που διαβαζω κατι!!!

Αλλη μια ερωτηση : Τωρα που μου μπηκε το μικροβιο με το Gentoo ( ευτυχως που υπαρχει και ενας 160αρης αχρησιμοποιητος για τεσταρισμα διανομων ) , αν θελω να το δοκιμασω, μονο για να δω πως ειναι, με οσο γινεται τις λιγοτερες δυνατες ρυθμισεις και εφαρμογες ( για να μην παρει και πολλη ωρα ) ποσο περιπου θα παρει? Εχω P4 2.6Ghz με 1.5Ghz και 150 αδαμαστα αλογα!!

Downloads
    5
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300M/150M
    ISP
    Vodafone
    Router
    PS 6/Mikrotik ax2
    Υπομονη, ελπίζω το ΣΚ, να τελειωσω ενα Super Fast (Fast and Dirty) τροπο εγκαταστασης Gentoo, τον οποίο θα περιγραψω σε ενα HowTo. Μεχρι τωρα, εχω επαναλάβει τη διαδικασία 2 φορες, κρατώντας σημειωσεις, και ολοκληρώθηκε μεσα σε 2 ωρες (με πληρες γραφικο περιβαλλον, Ελληνικά, multimedia, DVD κλπ)

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Slammer
    Κατ' αρχήν υπάρχουν δύο εκδόσεις Debian, η Woody που χαρακτηρίζεται ως stable και η Sarge που θεωρείται testing. H κοινοτητα του debian ειναι ιδιαίτερα δυστροπη (αυτος ειναι ο βασικότερος λόγος που το κάνουν fork) στο να αποδεχτεί πακετα στο stable, με αποτέλεσμα τα πακέτα να ειναι τουλάχιστο 1-2 χρονών.
    Γενικά αυτός είναι ένας μάλλον χαζός μύθος για το Debian. Το τι αποκαλεί η κοινότητα του Debian stable καθορίζεται από κάποια πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια. Η αυστηρότητά τους πράγματι αγγίζει τα όρια της ηλιθιότητας αν μιλάμε για desktop μηχάνημα, αλλά έχει πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό.

Από κει και πέρα όπως στο gentoo υπάρχει μια κλιμάκωση (stable, ~arch, package.mask) έτσι και στο debian υπάρχουν branches:
    - stable
    - testing
    - unstable
    - experimental

Ίσως η ονοματολογία να είναι λιγάκι ατυχής (π.χ. το Debian testing κατά κανόνα είναι αρκετά πιο σταθερό και ώριμο από το stable του gentoo) αλλά κάπου εκεί σταματάνε και τα ελαττώματα. Από ότι θυμάμαι καθορίζεις κεντρικά ποιο είναι το κύριο branch από το οποίο τραβάς τα πακέτα (πως λέμε ACCEPT_KEYWORDS=~x86 στο make.conf; ένα τέτοιο πράγμα). Επιλέγεις testing, αναβαθμίζεις επιλεκτικά και έχεις ένα αρκετά stable και ταυτόχρονα ένα αρκετά επικαιροποιημένο σύστημα.

Παρεπιπτόντως, λόγω της δημοτικότητας του debian τα apt-get repositories ενημερώνονται αρκετά γρήγορα και νομίζω είναι τα μοναδικά με μεγαλύτερο αριθμό πακέτων από το gentoo.

TheCondor Guest
    Τωρα βρηκε να χαλασει η γ******η η DSL!!!! Ειμαι με 4ΚΒ max απο το Ε.Μ.Π.

$&$&#*@#(@@_((@!!! Πω ξενερωσα αφανταστα, καιρος να ξεχασω για τα καλα το dsl ( off topic )

2 ωρες δεν ειναι και πολυ!! Αν σκεφτεις το compile κτλ κτλ δεν πιστευω οτι ειναι πολυ.

Υπαρχει cd με τα πακετα τα οποια ειναι να κατεβασεις/εγκαταστησεις ετσι ωστε να τα εχεις ολα με τη μια σε ενα cd ??( σε περιπτωση που το εχει ενας φιλος μου οχι οτι προκειται να το κατεβασω ετσι πως παει η συνδεση )

Το avatar του μέλους ΕΡΜΗΣ
    ΕΡΜΗΣ Guest
    Τέτοια να μου λές Slammer. Σε ευχαριστούμε για το ελεύθερο χρόνο που διαθέτεις

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΕΡΜΗΣ : 18-02-05 στις 18:17.

Περιοχή
    Επαναπατρισθείς στην Αθήνα
    Downloads
    64
    Uploads
    73
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Path Level
    Fastpath
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από TheCondor
    Υπαρχει cd με τα πακετα τα οποια ειναι να κατεβασεις/εγκαταστησεις ετσι ωστε να τα εχεις ολα με τη μια σε ενα cd ??
    Υπάρχει αλλά δεν συμφέρει διότι θα είσαι "πίσω" από μία μέρα έως και έξι μήνες.

Δεν ειναι κατασταση αυτη, ειναι σαν να δεχομαι ψυχολογικο πολεμο να αλλαξω σε gentoo καθε φορα που διαβαζω κατι!
    Gentoo rulezzzzzzzzzzzz !!!!!!!
    Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.

Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Downloads
    6
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    102400/10240
    ISP
    Vodafone
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΤΟΥΜΠΑ
    Router
    Fritz!box 7530
    Thumbs up
    Καλησπέρα,

Προς τον Slammer: Μιας και είσαι ο άνθρωπος εδώ που θα γράφει τα howtos για την εγκατάσταση διανομών Linux (χωρίς παρεξήγηση), δεν γράφεις κι ένα mini-howto για την εγκατάσταση του Sarge (όχι τίποτα ιδιαίτερο, απλά κάποια σημεία που θα έπρεπε να προσεχθούν στην εγκατάστασή του); Περιμένω να περάσει κι αυτή η εβδομάδα, για να καθίσω κάποια στιγμή να εγκαταστήσω το Gentoo ( ή μήπως το Sarge; )...

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ντε και καλά να υπάρχει ελεύθερος δίσκος για δοκιμές για διανομές Linux. Γιατί δεν εγκαθιστάτε μια διανομή σε ένα partition και να την κάνετε το λειτουργικό που χρησιμοποιείτε στο 90% του χρόνου σας; Νομίζω ότι εδώ και καιρό το Linux κάνει μια χαρά τις περισσότερες (αν όχι όλες) δουλειές.

Αυτά...

TheCondor Guest
    WAntilles απο οσο βλεπω απο σημερα και περα θα ειμαι με DSL TO 56K στο ιντερνετ οποτε η εγκατασταση Gentoo την βλεπω να αργει ....

Goofy αν απευθυνεσαι σε εμενα για την δοκιμη των διανομων κτλ, απλα εχω εναν παλιο δισκο στον οποιο εχω χασει ο,τι ειχα 500 φορες και δεν ξαναρισκαρω να τον χρησιμοποιησω, τον κραταω για να δοκιμαζω πραγματα τα οποια δεν τα κανω στο κυριο συστημα μου. Ποιος μπλεκει με παρτισιον τωρα εδω καλα καλα δεν εχω σχεδον καθολου ελευθερο τι παρτισιον να κανω?

Περιοχή
    Χανιά/Ηράκλειο
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    Conn-x OTE/Otenet
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΘΕΡΙΣΣΟΥ
    Καλό είναι να υπάρχει πάντα ένα testbed Εγώ ψήνομαι να κάνω ένα test-drive το arch-linux

TheCondor Guest
    Εγω παντως τωρα περιμενω εναν φιλο να διαβασουμε μαζι το Linux From Scratch για να δουμε μπας και μπορεσουμε να κανουμε τιποτα!! Εχω αγωνα αυριο που λενε.... Πολυ διαβασμα αλλα πιστευω οτι αξιζει πραγματικα

Περιοχή
    Χανιά/Ηράκλειο
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    Conn-x OTE/Otenet
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΘΕΡΙΣΣΟΥ
    Εγω παντως τωρα περιμενω εναν φιλο να διαβασουμε μαζι το Linux From Scratch για να δουμε μπας και μπορεσουμε να κανουμε τιποτα!! Εχω αγωνα αυριο που λενε.... Πολυ διαβασμα αλλα πιστευω οτι αξιζει πραγματικα
    Χεχε...Τι αύριο μου λες... Έτρεχα LFS για 1+ χρόνο. Ένα έχω να σου πώ: ακύρωσε τα πάντα για την επόμεμη βδομάδα Πάντως θα αποκτήσεις πολλές γνώσεις. Άσε που μετα θα εκτιμάς το gentoo πολύ περισότερο! Λένε οτι ο ιδανικότερος συνδυασμός είναι LFS για εκμάθηση, και μετά gentoo για βασικό σύστημα!

Περιοχή
    Αγία Παρασκευή
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Ταχύτητα
    51200/5120
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ
    Και γω εχω "δανειστει" 4-5 βιβλια μπας και ξεστραβωθω λιγο
    Enthoo Pro | Maximus VII Hero | i7 4770K | 8GB Kingston HyperX 2400 | 290 Tri-X OC | 840 Evo | AX760

Σελ. 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

1. media center distro
    Από m3fisto στο φόρουμ Unix - Linux
    Τελευταίο Μήνυμα: 18-10-07, 00:30
  2. Περί MEPIS Linux Distro...
    Από giorgosc61 στο φόρουμ Unix - Linux
    Τελευταίο Μήνυμα: 09-10-07, 21:35
  3. Folding dedicated Linux distro
    Από Iannis στο φόρουμ ADSLgr.com Folding@Home team # 36673
    Τελευταίο Μήνυμα: 14-06-07, 16:25
  4. Distro για router/gateway pc.