Ώπα, τελικά έχεις δίκιο να έχεις κακή διάθεση. Χτύπησα το κουμπί <<Υποβολή>> και είδα τον τίτλο του θέματος. Δεν το είχα προσέξει τόσο καιρό. Όταν το είχα γράψει ήταν βλακεία μου. Βιασύνη.
Είμαστε allright πάντως;
Εμφάνιση 16-22 από 22
-
18-08-03, 03:40 #16
-
18-08-03, 03:50 #17
Ωραία λύθηκε η παρεξήγηση.
Λοιπόν ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας συγκαταλέγεται στα προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Θα επανέλθω.
Το ότι τα "χρωστάς" στο κράτος δεν είναι σωστή έκφραση και είμαι σίγουρος ότι ένας λογιστής θα μου την έλεγε που το εκφράζω έτσι αλλά γιαυτό το βάζω σε εισαγωγικά.
Αλλά θα καταλάβεις πιστεύω ότι λαικά το χρωστάμε έτσι και αλλιώς.
Λοιπόν ας υποθέσουμε κάποιος ότι έχει ένα εισόδημα Αλφα και από αυτό το εισόδημα γνωρίζουμε ότι "φορολογείται" (πρωτού το πάρει στα χέρια του) μέσω της "κοινωνικής ασφάλειας' που στην ουσία πάλι στο κράτος πάνε τα χρήματα αυτά, από 20% μέχρι και 30-40%.
Αφού λοιπόν πάρει στα χέρια του τα χρήματα που του αφήσανε από τον μισθό του, ο άνθρωπος θα πάει να πληρώσει τα πάγια έξοδα του + κάποια έκτακτα Πρώτης Ανάγκης ή Απαραίτητα (νοσηλείας κλπ) που δεν φορολογούνται, ή φορολογούνται με μικρότερο ποσοστό από ότι ο ΦΠΑ και στο τέλος του έτους ανάλογα με τα χρήματα που έχει εισπράξει θα τον φορολογήσουν ΞΑΝΑ, ίσως να φτάσει και στο 40% αν είναι πολύ μεγάλο το εισόδημα.
Ο ΦΠΑ τώρα είναι ο άμεσος φόρος στο εμπόριο, δηλαδή, οτιδήποτε δεν είναι είδος Πρώτης Ανάγκης αυτομάτως φορολογείται βάση του ΦΠΑ (δεν είναι απόλυτο αυτό που σου λέω, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά δεν είμαι λογιστής για να τις ξέρω).
Οπότε έχουμε το εξής "παράδοξο", αν υποθέσουμε ότι αφού έχει πληρώσει όλα του τα πάγια έξοδα ο άνρθωπος αυτός και του μείνουν κάποια χρήματα αυτά τα χρήματα θα αποφασίσει να τα αγοράσει σε οικιακές συσκευές άρα θα πληρώσει ΦΠΑ, αν όμως πάλι υποθέσουμε ότι μόλις δει ότι θα πληρώσει τόσα λεφτά για τον ΦΠΑ και του κακοφανεί και πει "και δεν τα φυλάω στην τράπεζα παρά να τα δώσω στο κράτος;" και το κάνει και ύστερα από 10 χρόνια τα ξαναβγάλει και αγοράσει κάτι πάλι δεν θα τον γλιτώσει τον ΦΠΑ οπότε θέλοντας η μή το 18% (ή 13% ή 8% ανάλογα) από τα χρήματα που του ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ για αγορές ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ.
Αρα αυτό το 18% είναι σαν να μην το είχε πάρει ποτέ στα χέρια του και να είχε παρακρατηθεί από τον μισθό του όπως γίνεται με την "κοινωνική" ασφάλιση απλά αυτό δεν είναι εφικτό γιατί μπορεί τα χρήματα που του περισσεύουν και σκοπεύει να τα αγοράσει οικιακές συσκευές κάτι να του τύχει και να τα χρειαστεί για έξοδα νοσηλείας (χτύπα ξύλο) οπότε και δεν φορολογείται καθόλου σε αυτή την περίπτωση, γιαυτό και το ΦΠΑ το πληρώνεις με την αγορά.
Γιαυτό και λέω ότι το ΦΠΑ έτσι και αλλιώς το "χρωστάμε" στο κράτος.
-
18-08-03, 04:04 #18
Γνωστά είναι όλα αυτά. Πως όμως αυτό συνηγορεί στο να μην αναγράφεται ο ΦΠΑ;
-
18-08-03, 04:27 #19
Είπαμε γιατί, γιατί τον ΦΠΑ δεν τον πληρώνουν όλοι, όπως είπες εσύ, θέλεις κάτι οριστικό για ΣΕΝΑ, πως ακριβώς γίνεται αυτό, αν μου βρεις μία λύση εγώ αμέσως θα την υιοθετήσω!
Πως λοιπόν θα υπολογίσω τις τιμές για τον καθένα ξεχωριστά αν ο ένας είναι στην Ορεστειάδα και πληρώνει 13% ΦΠΑ, ο άλλος είναι ελέυθερος επαγγελματίας και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ο ΦΠΑ γιατί ΔΕΝ τον πληρώνει και ο άλλος είναι ιδιώτης και πληρώνει 18% ΦΠΑ;
Αν πούλαγα εγώ ένα προϊόν και διαφήμιζα την τιμή του με τον ΦΠΑ ενώ όλοι οι άλλοι ανταγωνιστές μου διαφήμιζαν το προϊόν τους δίχως ΦΠΑ, θα ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι οι πιθανοί πελάτες μου θα μπερδευόντουσαν και θα λέγανε ότι είμαι πιο ακριβός από τους άλλους, με αποτέλεσμα να χρεωκοπούσα.
Με λίγα λόγια, το να προσθέσεις τον ΦΠΑ που εκπίπτει για εσένα είναι υποχρέωση σου και όχι υποχρέωση κανενός άλλου, που θες να ξέρω εγώ τι ΦΠΑ πρέπει να πληρώσεις εσύ; Εσυ μπορεί να έχεις και ειδικό ΦΠΑ 50%, μπορεί να μην πληρώνεις καθόλου ΦΠΑ, μπορεί να φορολογήσε εσύ συγκεκριμμένα 3 φορές το ΦΠΑ γιατί έτσι του κ****σε του Κράτους, μπορεί να υπάρχουν 500 διαφορετικοί ΦΠΑδες, εγώ γιατί να είμαι αναγκασμένος να τα ξέρω όλα αυτα και ειδικά όταν κάνω έναν τιμοκατάλογο για ΤΡΙΤΟΥΣ;
Γιαυτούς τους λόγους αναφέρεται η ΚΑΘΑΡΗ αξία του προϊόντως/υπηρεσίας, δες με τι ΦΠΑ επιβαρύνεσαι και κάνε την πράξη: Τιμή * 1,ΦΠΑ και τέλος.
Και τέλως πάντων η καθαρή ΑΞΙΑ είναι αυτή που πάει στην τσέπη των μεγαλοκαρχαρίων, ο ΦΠΑ πάει στο κράτος κατευθείαν δεν μπορούν να το ακουμπήσουν, γιαυτό το σχόλιο που είχες κάνει για τους μεγαλοκαρχαρίες είναι λίγο άστοχο.
Σε αυτά συνηγορεί αυτό που σου είπα και πριν, το ΦΠΑ το έχεις "ήδη δώσει" στο κράτος δεν έχει σημασία να λες ότι είναι κρυμμένα ΚΟΣΤΗ πουθενά (Δηλαδή: Ο ΦΠΑ δεν είναι "κόστος" είναι φόρος)
Αυτά.
-
18-08-03, 17:28 #20
Αρχικό μήνυμα από eMPiRe
-
20-08-03, 08:07 #21
Παίδες, αυτά που λέτε για τον ΦΠΑ είναι γνωστά πράγματα αλλά δεν δικαιολογούν την εξαίρεση από τον πίνακα. Το μόνο εύστοχο επιχείρημα του empire μου φαίνεται το ότι υπάρχουν πολλοί συντελεστές φόρου και δεν είναι σωστό να παρουσιάζονται πολλές αντίστοιχες τιμές. Εδώ βέβαια παρατηρώ ότι με την ίδια λογική που κάποιος θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τις άνευ φόρου τιμές με τον συντελεστή στον οποίο υπάγεται για να πάρει την τελική τιμή, θα μπορούσε κάποιος που έχει συντελεστή 13% να πάρει ως βάση την τιμή με 18% ΦΠΑ και να πολλαπλασιάσει με 1,13/1,18.
Οι τιμές με φόρο 18% νομίζω ότι είναι μεγαλύτερης χρησιμότητας καθότι η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων εμπίπτει σε αυτόν (empire και εσύ εξάλλου το 18% το αναφέρεις πάντοτε στα υπομνήματα).
Και τέλως πάντων η καθαρή ΑΞΙΑ είναι αυτή που πάει στην τσέπη των μεγαλοκαρχαρίων, ο ΦΠΑ πάει στο κράτος κατευθείαν δεν μπορούν να το ακουμπήσουν, γιαυτό το σχόλιο που είχες κάνει για τους μεγαλοκαρχαρίες είναι λίγο άστοχο.
Τέλος πάντων είναι διαφορετική η προσέγγισή μας στο θέμα των τιμών. Εγώ πάντως όποτε πηγαίνω σε κατάστημα με υπολογιστές (δεν έχω δει πουθενά αλλού να κρύβουν τον ΦΠΑ τόσο επίμονα όσο εκεί) και ρωτάω τιμή για κάτι και με αρχίζουν στα <<...χωρίς ΦΠΑ>>, τους κάνω καψόνι και αρχίζω να ρωτάω χίλιες δυό τιμές επίτηδες και τους έχω με την αριθμομηχανή και τους καταλόγους στα χέρια να ψάχνονται. Τις περισσότερες φορές δεν αγοράζω και τίποτε στο τέλος για να μάθουν.
Δεν καταλαβαίνω, τον ΦΠΑ θα τον πληρώσω και μάλιστα στον καταστηματάρχη. Το αν θα τον δώσει αυτός στο κράτος ή όχι δεν έχει διαφορά στην τσέπη μου. Δεν θα μου πει ο ταμίας στο τέλος π.χ. 279 συν 18 ευρώ ΦΠΑ. Θα μου πει 329. Απλά πράγματα.
Αν πούλαγα εγώ ένα προϊόν και διαφήμιζα την τιμή του με τον ΦΠΑ ενώ όλοι οι άλλοι ανταγωνιστές μου διαφήμιζαν το προϊόν τους δίχως ΦΠΑ, θα ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι οι πιθανοί πελάτες μου θα μπερδευόντουσαν και θα λέγανε ότι είμαι πιο ακριβός από τους άλλους, με αποτέλεσμα να χρεωκοπούσα.
Τί πάει να πει ο ΦΠΑ δεν είναι κόστος, είναι φόρος; Το όνομα δεν αλλάζει την ουσία. [/quote]
-
18-10-03, 03:24 #22
Γειά σας. Επιτρέψτε να παρέμβω και να διευκρινήσω, επειδή το είδα κανά-δυο φορές γραμμένο, ότι στην Ορεστιάδα το ΦΠΑ είναι κανονικό (18%). Μειωμένο ΦΠΑ υπάρχει μόνο στα Δωδεκάνησα και δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει για πολύ ακόμα.
Παρόμοια Θέματα
-
Έρευνα Βαρόμετρο για το βαθμό ικανοποίησης των Τηλ.Παρόχων
Από No-Name στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 20-10-07, 17:33
Bookmarks