Σελ. 1 από 29 12361121 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 1-15 από 426
 1. #1
  Εγγραφή
  22-06-2004
  Περιοχή
  York, UK
  Μηνύματα
  3.868
  Downloads
  39
  Uploads
  1
  Ταχύτητα
  160000/30000
  ISP
  Sky
  Με την είσοδο τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερων χρηστών στις υψηλές ταχύτητες, αυξήθηκε η ανάγκη για troubleshooting και tweaking της κάθε γραμμής ξεχωριστά.

  Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για αρκετά μοντέλα δρομολογητών, είναι το γνωστό σε όλους μας DMT Tool. Υπάρχουν ήδη στο φόρουμ αρκετές πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά αποφάσισα να φτιάξω αυτό το "how to", ώστε να μαζευτούν οι πληροφορίες αυτές σ’ένα thread, να γίνει μια προσπάθεια προσαρμογής τους στις καινούριες συνθήκες (των εώς 24Mbps γραμμών) και να προστεθούν και κάποια νέα στοιχεία γι’αυτό, όπου είναι δυνατό.

  Τι είναι λοιπόν το DMT Tool (Dt για τη συνέχεια του "How to");

  Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κάποιο «μαγικό» πρόγραμμα που θα κάνει τη γραμμή μας να πετάει, αλλά ούτε για κάτι το οποίο χρειαζόμαστε υποχρεωτικά. Το Dt δεν είναι τίποτε άλλο από ένας εύκολος τρόπος να πάρουμε πληροφορίες και να ρυθμίσουμε το ρούτερ μας μέσω telnet.

  Δεν είναι αναγκαίο, μιας και οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε με το Dt μπορεί να γίνει, αν γνωρίζουμε τις εντολές, και μέσω telnet. Απλά το Dt μας προσφέρει ένα ωραίο γραφικό περιβάλλον και ορισμένα χρησιμότατα γραφήματα που φτιάχνει αυτόματα για μας (γλιτώνοντάς μας από το να πάρουμε τις τιμές και να τα φτιάξουμε μόνοι μας π.χ. στο excel), βάσει των πληροφορίων που παίρνει από το ρούτερ.

  Όσο για το αν θα κάνει τη γραμμή σας να «πετάει» με μερικά κλικ; Πιθανότατα όχι. Υπάρχουν για αρκετά ρούτερ κάποιες δυνατότητες ρυθμίσεων, κατά τη γνώμη μου όμως, το tweaking έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το κυριότερο για μένα πλεονέκτημα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ευκολία που μας δίνει στο να κάνουμε troubleshooting στη γραμμή, έχοντας εύκολα και σε ευκολοδιάβαστη και ευπαρουσίαστη μορφή, ό,τι πληροφορία μπορεί να μας προσφέρει η συσκευή μας. Το ότι οι δυνατότητες tweaking έπονται αυτών του troubleshooting είναι και λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι για να φτιάξεις κάτι, πρέπει πρώτα να εντοπίσεις την προέλευση του προβλήματος.

  Αρκετά με τα εισαγωγικά όμως. Ας δούμε τι πληροφορίες μας προσφέρει το πρόγραμμα αυτό και τι κάνουν αρκετές από τις επιλογές που έχει.

  [BREAK=Αρχικές ρυθμίσεις]

  Καταρχήν θα πρέπει να βρούμε τη σωστή έκδοση που να υποστηρίζει το ρούτερ μας. Στην αρχική σελίδα του προγράμματος http://dmt.mhilfe.de/ θα βρείτε όλες τις εκδόσεις που υπάρχουν ως τώρα και κάτω από την κάθε μία τα ρούτερ που υποστηρίζουν. Αν δε βρίσκετε το δικό σας μέσα σ’αυτά, δυστυχώς δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα.

  Γνωρίζω ότι ανάλογα με το ρούτερ οι εκδόσεις του Dt διαφέρουν από λίγο εώς πολύ. Δυστυχώς επειδή δεν έχω την ευχέρεια να δοκιμάσω το πρόγραμμα και με άλλα ρούτερ, θα αναφερθώ στις δυνατότητες που υπάρχουν για τις εκδόσεις του προγράμματος v7.35 και v.8.07. σσ. Ειδικά για τα Speedtouch, το τελευταίο FW που δουλεύει 100% με το Dt είναι το 6.1.0.5.

  Ξεκινώντας λοιπόν θα δούμε μια εικόνα όπως η παρακάτω.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: main_empty.png 
Εμφανίσεις: 1781 
Μέγεθος: 31,9 KB 
ID: 32965

  Ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι σ’αυτό το tab. Τα υπόλοιπα δύο tabs είναι απλά για να στείλουμε κάποιες εντολές στο ρούτερ και να πάρουμε τα αποτελέσματα (δε θ’ασχοληθούμε), ενώ το ένα tab ή τα δύο στην έκδοση v7.35, χωρίς όνομα στο τέλος, είναι για tweaking και θα μιλήσουμε αργότερα γι’αυτά.

  Αν έχουμε κατεβάσει τη σωστή έκδοση για το ρούτερ μας, το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να δουλέψει, είναι να βάλουμε username και password και να πατήσουμε connect. Η ip και το port θα είναι συμπληρωμένα. Σε περίπτωση που δεν είναι, βάζουμε για την v7.35 ip 192.168.1.254 και για την v.8.07 192.168.1.1, ενώ για port και στις δύο εκδόσεις το νούμερο 23.

  Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε τα στοιχεία της γραμμής μας και θα δημιουργηθούν τρία γραφήματα, ενώ στα boxes δεξιά θα μπορούμε να διαβάσουμε κάποια στατιστικά, όπως πόσες φορές έχει πέσει η γραμμή, αριθμό λαθών, συνολικό uptime κτλ. ανάλογα με τη συσκευή που διαθέτουμε. Κάτω αριστερά βρίσκουμε πληροφορίες για το ρούτερ μας, όπως το chipset του, το FW που «φοράει», κτλ..

  Για να πάρουμε screenshot, αρκεί να πατήσουμε File -> Snapshot.

  [BREAK=Στοιχεία γραμμής]

  Τα στοιχεία της γραμμής είναι τα γνωστά. Όπως βλέπουμε παρακάτω, παίρνουμε πληροφορίες για την ταχύτητα που έχουμε κλειδώσει, την εξασθένιση, το SNRM και την ισχύ. Οι πληροφορίες είναι ξεχωριστά για το downstream και το upstream.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: line.png 
Εμφανίσεις: 1550 
Μέγεθος: 12,3 KB 
ID: 32969

  Επίσης παρατηρούμε των αριθμό των τόνων που χρησιμοποιούνται και την τιμή RCO (Relative Capacity Occupance), που μας δείχνει με βάση τα δεδομένα της γραμμής, που έχουμε εκείνη τη στιγμή, πόσο είναι το μέγιστο που θα μπορούσαμε να κλειδώσουμε.

  Στις εώς 24Mbps γραμμές, αν όλα δουλεύουν εντάξει, η γραμμή θα πρέπει να κλειδώνει κοντά στη μέγιστη τιμή του RCO. Όσοι δε διαθέτουν ακόμη 24Mbps σύνδεση, αν κλειδώνουν σε adsl2+ mode, με βάση αυτή την τιμή, μπορούν να δουν πάνω κάτω, σε βάθος χρόνου, τις δυνατότητες της γραμμής τους αν σκοπεύουν να αναβαθμίσουν.

  Στο κέντρο βλέπουμε το mode που έχουμε κλειδώσει, το power state, καθώς και αν είμαστε σε fast ή interleaved path (με το depth του), ενώ δεξιά βλέπουμε στοιχεία για το chipset του DSLAM που είμαστε συνδεμένοι.

  [BREAK=Γράφημα 3ο]

  Ας δούμε τώρα τι πληροφορίες μας προσφέρουν τα γραφήματα και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν. Για να κατανοήσετε τα δεδομένα, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά στοιχεία για το πώς δουλεύει το adsl. Υπάρχουν δύο πολύ καλοί οδηγοί στο site, θα τους βρείτε εδώ κι εδώ. Αν δε γνωρίζετε τα βασικά και δεν έχετε διαβάσει τους οδηγούς, θα δυσκολευτείτε να κατανοήσετε τα γραφήματα.

  Με δεδομένο λοιπόν ότι ξέρουμε τα βασικά, ας ξεκινήσουμε από το 3 γράφημα. Να διευκρινήσω εδώ ότι όπου αναφέρω τον όρο «φυσιολογική γραμμή» εννοώ γραμμή που δεν έχει βλάβη. Δηλαδή το τι ταχύτητα θα πιάσουμε εξαρτάται από τη φυσική του συστήματος. Γνωρίζοντας τι να περιμένουμε σε μια φυσιολογική γραμμή, μπορούμε να καταλάβουμε ευκολότερα τι δεν πάει καλά όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σ’αυτό το γράφημα λοιπόν, όπως μπορείτε να δείτε και από την παρακάτω εικόνα, παρατηρούμε την εξασθένηση του σήματος για τις συχνότητες του downstream (db per tone). Στο πάνω οριζόντιο μέρος βλέπετε τους τόνους, στο κάτω οριζόντιο την αντίστοιχη συχνότητα, ενώ στον κάθετο άξονα την τιμή της εξασθένισης σε db.

  Γραμμή με μεγάλο attenuation.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: attenuation.png 
Εμφανίσεις: 720 
Μέγεθος: 4,6 KB 
ID: 32970

  Γραμμή με μικρό attenuation.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: attenuationlow.png 
Εμφανίσεις: 525 
Μέγεθος: 4,5 KB 
ID: 32971

  Γνωρίζουμε ότι η εξασθένιση εξαρτάται από την απόσταση που έχουμε από το DSLAM και είναι μεγαλύτερη στις μεγαλύτερες συχνότητες.

  Παρατηρήστε ότι και στις δύο περιπτώσεις, το γράφημα ξεκινά με τη χαμηλότερη τιμή που μπορεί να πάρει (λόγω απόστασης), στον τόνο (συχνότητα) που ξεκινά το downstream και αυξάνεται σιγά σιγά όσο πάμε σε μεγαλύτερες συχνότητες. Αν είστε πολύ κοντά στο DSLAM η εξασθένιση είναι μικρή στο σύνολο, οπότε μπορεί το γράφημα να πλησιάζει και την ευθεία γραμμή!!!

  Γενικά όσο πιο χαμηλό είναι το γράφημα αυτό τόσο το καλύτερο, ενώ οι όποιες αυξήσεις θα πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν ομαλά καθώς πηγαίνουμε σε μεγαλύτερους τόνους.

  [BREAK=Γράφημα 2ο]

  Τώρα, με βάση την εξασθένιση καθορίζεται εώς ένα πολύ μεγάλο βαθμό, σε φυσιολογικές πάντα γραμμές, το δεύτερο γράφημα. Εδώ βλέπουμε συνήθως 2 φάσματα μαζί. Το ένα, το μεγάλο (συνήθως γκρι χρώματος) είναι το φάσμα του SNR του downstream ανά συχνότητα (db per tone). Δυστυχώς δεν έχουμε πληροφορία και για το SNR του upstream.

  Προσοχή, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για SNR και όχι για SNR Margin που συνήθως γι’αυτό κουβεντιάζουμε. Χαμηλότερη εξασθένιση σήματος, σημαίνει μεγαλύτερο SNR, άρα αναλογικά με το 3ο γράφημα, όπου έχουμε χαμηλή εξασθένιση θα πρέπει στο 2ο να βλέπουμε υψηλό SNR, ενώ όσο αυξάνει ομαλά η εξασθένιση στους μεγαλύτερους τόνους, το ίδιο ομαλά θα πρέπει να πέφτει και το SNR.

  Αυτό προϋποθέτει ότι ο θόρυβος θα είναι σχετικά σταθερός για όλες τις συχνότητες, πράγμα όμως που στην πραγματικότητα δε συμβαίνει. Γι’αυτό το λόγο παρατηρούνται βυθίσεις στο SNR σε κάποιους τόνους , ενώ σε άλλους ο θόρυβος είναι τόσο μεγάλος σε σχέση με το σήμα που δημιουργούνται τα λεγόμενα gaps (κενά).

  Ο θόρυβος προέρχεται συνήθως από συγκεκριμένη πηγή (RFI) ή από crosstalk. Όσο οι βυθίσεις αυτές είναι λίγες και μικρές και όσο τα gaps περιορίζονται σε μερικούς τόνους, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Επίσης πρόβλημα δε σημαίνουν συνήθως και τα κενά που υπάρχουν (αν υπάρχουν), προς το τέλος του γραφήματος, μιας και σε εκείνη την περιοχή είναι αρκετά μεγάλη η εξασθένιση του σήματος.

  Γενικά το γράφημα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό σε αντιστοιχία με το 3ο. Μικρές διαφορές είναι ασήμαντες. Μεγάλες δείχνουν πιθανό πρόβλημα. Σ’αυτή την περίπτωση μπορείτε να προσπαθήσετε να εντοπίσετε, αν υπάρχει, τη συγκεκριμένη πηγή από την οποία προέρχεται ο θόρυβος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τα καταφέρετε, σε άλλες το πιο πιθανό να μην μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα, εκτός από το, αν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, να δηλώσετε βλάβη.

  Παράδειγμα θορύβου για τον οποίο δεν μπορούν να γίνουν και πολλά αλλά ευτυχώς δεν επηρεάζει ουσιαστικά καθόλου μπορείτε να δείτε παρακάτω.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: snr.png 
Εμφανίσεις: 627 
Μέγεθος: 10,1 KB 
ID: 32972

  Το κενό που βλέπετε στη συχνότητα 1044kHz, πιθανότατα προέρχεται από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ3, που εκπέμπει σ’αυτή τη συχνότητα στα AM και στην περιοχή που ανήκει το γράφημα έχει σήμα «καμπάνα». Με κόκκινο, βλέπετε πώς περίπου θα έπρεπε να είναι το γράφημα αν ήταν σε απόλυτη αντιστοιχία με την αύξηση της εξασθένισης στο 3ο γράφημα.

  Από την άλλη, το παρακάτω παράδειγμα κατά τη γνώμη μου, δείχνει σχεδόν ξεκάθαρα ότι υπάρχει συγκεκριμένη πηγή θορύβου, η οποία δημιουργεί τρομερό πρόβλημα και πρέπει να γίνει προσπάθεια να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: snrfault.png 
Εμφανίσεις: 492 
Μέγεθος: 13,9 KB 
ID: 32973

  Στην περίπτωση αυτή, τα επαναλαμβανόμενα, σχεδόν ίσου πάχους κενά, μαρτυρούν πιθανότατα ύπαρξη αρμονικών και έχουν ως αποτέλεσμα να καταρρέει μια γραμμή που σ’άλλες συνθήκες (όταν λογικά δεν εκπέμπει η πηγή θορύβου) τερματίζει. Επίσης παρατηρήστε την αναντιστοιχία δεύτερου και τρίτου γραφήματος.

  Στο 2ο γράφημα, μαζί με το φάσμα του SNR, μπορεί να δείτε και αυτό του SNRM (db per tone), συνήθως κίτρινου χρώματος. Αυτό λόγω του target SNRM που έχει ο κάθε πάροχος, είναι ίδιο για όλες τις συχνότητες, οπότε θα έχει σταθερό (και μικρό) ύψος.

  [BREAK=Γράφημα 1ο, SNR - DSL Monitoring]

  Το 1ο γράφημα μας δείχνει πόσα bits έχει τοποθετήσει το ρούτερ σε κάθε τόνο (bits per tone). Μέγιστη τιμή τα 15 bits. Με πράσινο χρώμα είναι οι συχνότητες για το upstream και με μπλε για το downstream. Εννοείται πως όσο πιο ψηλό και πλατύ το φάσμα αυτό, τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητα που θα κλειδώσετε. Σε φυσιολογικές συνθήκες το bit allocation γίνεται όπως δείχνει το παρακάτω σχήμα.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: bit loading snr.gif 
Εμφανίσεις: 1149 
Μέγεθος: 3,4 KB 
ID: 32956

  Γι’αυτό λοιπόν αν παρατηρήσετε, θα δείτε ότι το 1ο γράφημα (θα πρέπει να) έχει ακριβώς την ίδια μορφή με το 2ο. Το ρούτερ τοποθετεί τα bis ανά τόνο, με βάση το SNR που υπάρχει στην κάθε συχνότητα, και σε rate adaptive γραμμές (εώς 24Mbps), με δεδομένο το SNRM να μην είναι κάτω από την default τιμή (target SNRM).

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: 1and2.png 
Εμφανίσεις: 247 
Μέγεθος: 9,4 KB 
ID: 32963

  Σ’αυτό το κομμάτι υπάρχουν κάποιες δυνατότητες tweaking, όπως spectral shaping, tone masking, κτλ., αλλά παρόλο που το adsl2+ τις υποστηρίζει θα πρέπει να τις υποστηρίζει και το ρούτερ-DSLAM. Προσωπικά έχω καταφέρει με το usr 9107 να καθορίσω ποιους τόνους θα χρησιμοποιεί το ρούτερ και ποιους όχι, αλλά δεν είδα κάποια γενικότερη βελτίωση.

  Τελειώνοντας, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το μικρό κουμπάκι κάτω από το 3ο γράφημα που λέει "Start". Το κουμπάκι αυτό αναφέρεται σε λειτουργία SNR-Monitoring. Μπορείτε να ορίσετε από τα options του προγράμματος τη χρονική διάρκεια της αρεσκείας σας, πηγαίνοντας Special -> Misc. Options -> SNR monitoring duration και πατώντας κατόπιν Save/Close.

  Αφού ξεκινήσει το monitoring του SNR, στη θέση του 3ου γραφήματος θα αρχίσει να δημιουργείται ένα καινούριο. Σ’αυτό μπορείτε να δείτε τη διακύμανση του ολικού SNR, καθώς και τη διακύμανση του SNR ανά συχνότητα για το χρονικό διάστημα που επιλέξατε. Αν σας μπερδεύουν και τα δυο γραφήματα μαζί, μπορείτε να ξεκλικάρετε το κουτάκι που γράφει snrft.

  Ο πάνω άξονας είναι ο κλασσικός που δείχνει τους τόνους.

  Ο κάτω άξονας είναι ο άξονας του χρόνου και ισχύει για το λευκό γράφημα.

  Ο άξονας αριστερά είναι για τη διακύμανση επί τοις εκατό της συνολικής τιμής του SNR (άθροισμα SNR όλων των τόνων), από τη στιγμή που άρχισε η μέτρηση και ισχύει για το λευκό γράφημα επίσης. Ανάλογα την έκδοση του DMT tool, η μέτρηση μπορεί να είναι και διαφορετική. Η περιγραφή της δίνεται πάνω και αριστερά στο "box".

  Κόκκινη κάθετη γραμμή σημαίνει Resynch/Retrain.

  Ο άξονας δεξιά είναι για τη διακύμανση σε db του SNR ανά συχνότητα, από την έναρξη της μέτρησης. Ανάλογα την έκδοση του DMT tool, η μέτρηση μπορεί να είναι και διαφορετική. Η περιγραφή της δίνεται κάτω και δεξιά στο "box".

  Οι κόκκινες και πράσινες μπάρες είναι οι τιμές από την τελευταία μέτρηση. Οι πράσινες δείχνουν αν υπήρξε αύξηση στην τιμή σε σχέση με την προτελευταία μέτρηση και οι κόκκινες δείχνουν αν υπήρξε μείωση.

  Η μέγιστη διακύμανση του SNR σε μια συχνότητα, από την αρχή της μέτρησης, φαίνεται από την γκρι μπάρα που υπάρχει εκεί.

  Παρακολουθώντας τη διακύμανση του SNR ανά συχνότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να δούμε αν υπάρχει κάποια προβληματική συχνότητα που ίσως θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε μέσω tone selection.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: SNRmonitoring.png 
Εμφανίσεις: 295 
Μέγεθος: 13,9 KB 
ID: 32958

  Πάνω στο λευκό γράφημα, μπορεί να δείτε σε κάποια σημεία, μπλε, κάθετες, λεπτές, μικρές γραμμές. Αυτές οι γραμμές δηλώνουν πως σε εκείνο το χρονικό σημείο έγινε bitswap, το οποίο μπορείτε να το εντοπίσετε και στο 1ο γράφημα, όπως φαίνεται παρακάτω.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: bitswapping2.png 
Εμφανίσεις: 494 
Μέγεθος: 30,1 KB 
ID: 32957

  Οι παρατηρητικοί θα πρόσεξαν σίγουρα και το σημείο στην εικόνα που γράφει automatic DSL-Monitoring. Αρκετά χρήσιμο εργαλείο κι αυτό. Πατώντας configuration μπορείτε να ορίσετε κάθε πότε να ελέγχει το πρόγραμμα τη γραμμή και θέτοντας κάποιους όρους, όταν αυτοί ικανοποιούνται, να εκτελούνται από το πρόγραμμα κάποιες εντολές αυτομάτως. Πατώντας activieren (τους ξέφυγε στη μετάφραση αυτό), ενεργοποιείται ο έλεγχος.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: automatic.png 
Εμφανίσεις: 7103 
Μέγεθος: 2,4 KB 
ID: 32959

  [BREAK=Tweaking]

  Πάμε τώρα στο κομμάτι tweaking και στο 1ο tab modemoptions. Να διευκρινίσω εδώ, το αυτονόητο, ότι παρόλο που τα παρακάτω είναι στο σύνολό τους δοκιμασμένα από πολλούς χρήστες (εμού συμπεριλαμβανομένου), χωρίς να υπάρξει πρόβλημα (πέρα από κάποια πιθανή αποσταθεροποίηση της γραμμής που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα είτε με restart του ρούτερ είτε στη χειρότερη με επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις), οτιδήποτε από αυτά αποφασίσετε να δοκιμάσετε, το κάνετε με δική σας καθαρά ευθύνη.

  Τα παρακάτω είναι κοινά και για τις δύο εκδόσεις.

  Για να ενεργοποιηθεί το tab και να μπορείτε να το κλικάρετε πρέπει να πάτε Special -> Misc. Options και να επιλέξετε το unlock experimental area (Panel/last Tab), πατώντας κατόπιν Save/Close. Να αναφέρω ξανά πως το τελευταίο fw για το Speedtouch που δουλεύει 100% με το Dt είναι το 6.1.0.5. Αν δεν μπορείτε να κλικάρετε το unlock experimental area, δυστυχώς δεν το υποστηρίζει το ρούτερ σας.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: targetSNR.png 
Εμφανίσεις: 2098 
Μέγεθος: 38,4 KB 
ID: 32961

  Στο tab αυτό μπορείτε ν’αλλάξετε κατά βούληση την τιμή του target SNRM και με τον τρόπο αυτό να αυξομειώσετε την ταχύτητα συγχρονισμού. Χαμηλότερο SNRM, υψηλότερη ταχύτητα, μεγαλύτερος κίνδυνος για αποσυγχρονισμό και αντίστοιχα, υψηλότερο SNRM, χαμηλότερη ταχύτητα, μικρότερος κίνδυνος για αποσυγχρονισμό.

  Εκεί, κλικάρετε το ADSL2+ και αφού μετακινήσετε την μπάρα, προσοχή να πατήσετε το κουμπάκι δεξιά που λέει apply / resync. Αν πατήσετε το κάτω κουμπί που γράφει resync δεν πιάνει η αλλαγή.

  Θα πρότεινα μικρές αλλαγές για αρχή, ώστε να δείτε πώς συμπεριφέρεται η γραμμή. Με restart του ρούτερ επανέρχονται οι αρχικές τιμές.

  Συγκεκριμένα τώρα, μόνο για την έκδοση v7.35. Αν πατήσετε save settings οι ρυθμίσεις γράφονται στη flash και για να επανέλθουν στις αρχικές τιμές πρέπει να κάνετε επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις. Πατήστε το μόνο αν είστε σίγουροι και ευχαριστημένοι με τις επιλογές σας.

  [BREAK="Extreme Tweaking" και επίλογος]

  Για λίγο πιο “extreme tweaking”, πάντα για την έκδοση v7.35 (υπενθυμίζω ότι οτιδήποτε κάνετε είναι με δική σας ευθύνη), αρχικά υπάρχει η επιλογή κάτω από τη μπάρα που λέει option 2. Αυτό «υποτίθεται» ότι ενεργοποιεί το power cut back στο ρούτερ, ώστε να μειωθεί το εσωτερικό crosstalk, θυσιάζοντας έτσι λίγο από το rate του upstream προς όφελος του downstream.

  Το «υποτίθεται» το χρησιμοποιώ γιατί ούτε ο ίδιος που έφτιαξε το Dt δεν είναι σίγουρος για το αν δουλεύει πάντα και σωστά. Κάποιοι χρήστες, με συγκεκριμένο firmware, ανέφεραν ότι δουλεύει, κάποιοι άλλοι πάλι είπαν ότι δεν κάνει τίποτα. Από εδώ και στο εξής όπου βλέπετε το «υποτίθεται» να ξέρετε ότι δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμα και δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο εικασίες.

  Ας δούμε τη στήλη modemoptions τώρα.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: modify.png 
Εμφανίσεις: 6679 
Μέγεθος: 9,2 KB 
ID: 32962

  Στα Speedtouch αυτά που καθορίζουν τη συμπεριφορά του ρούτερ, είναι τα modemoptions, η στήλη δηλαδή που υπάρχει στο tab. Αν κλικάρετε το modify μπορείτε να θέσετε συγκεκριμένες τιμές για κάθε καταχωρητή (register). Τα νούμερα είναι στο δεκαεξαδικό σύστημα αρίθμησης. Το τι κάνει ο κάθε καταχωρητής δεν το γνωρίζει κανείς 100%, εκτός από αυτούς που φτιάχνουν το fw, και από πληροφορίες που έχω διαβάσει δεν είναι και πολύ πρόθυμοι να το μοιραστούν με μας τους υπόλοιπους.

  Στα firmware που δουλεύουν με το Dt, οι default τιμές για όλους τους καταχωρητές είναι 00. Στο 7.1.4.7 αλλάζει το πράγμα, μιας και εκτός από το ότι προστίθενται 2 επιπλέον καταχωρητές, οι default τιμές δεν είναι 00. Ίσως γι’αυτό να είναι και πιο σταθερό (για το st 536 τουλάχιστον). Ποιος ξέρει.

  Αν δώσετε μέσω telnet την εντολή "adsl debug modemoptioninfo" στο 7.1.4.7 θα πάρετε:

  modemoption = 00:00:00:00:20:00:00:00:04:90:00:00:00:00:00:00:00:06

  Για τα παλιότερα fw (αυτά που συνεργάζονται με το Dt) το μόνο σίγουρο είναι ότι ο register 00 αλλάζει την τιμή του target SNRM. Αν παρατηρήσετε αφού πειράξετε την μπάρα και πατήσετε apply, όταν ξανασυγχρονίσει το ρούτερ η τιμή του "register 00" από 00 θ’αλλάξει αναλόγως.

  Για τους υπόλοιπους καταχωρητές υπάρχουν «υποθέσεις». Σύμφωνα με τις υποθέσεις αυτές, αυτά που ίσως κάνουν μερικοί από αυτούς, αναλόγως του firmware, του DSLAM, κτλ. κτλ., είναι τα εξής:

  register

  01: ANSI modulation (00 για non-ANSI, 01 για ANSI).
  04: Spectral Shaping (00 off, 20 on)
  08: SRA (00 off, 02 on)
  0F: 00 bitswap on - trellis on, 01 bitswap on - trellis off, 02 bitswap off - trellis on, 03 bitswap off - trellis off
  0E: Remote tx power για firmware κάτω του 6.1.0.5
  0D: Remote tx power για το 6.1.0.5

  Οι τελευταίοι 2 καταχωρητές, έχουν και δικό τους ξεχωριστό tab, το moptions2, ενώ στο box, Register Setting per BIT, μπορείτε να θέσετε τιμή για κάθε καταχωρητή ανά bit.

  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: moptions2_crop.png 
Εμφανίσεις: 391 
Μέγεθος: 12,2 KB 
ID: 32968

  Ανάλογα λοιπόν μπορείτε να πειραματιστείτε και για να κρατηθούν οι αλλαγές για τους Reg. 0E και 0D, γυρνάτε στο tab modemoptions και πατάτε το γνωστό πλέον κουμπάκι δεξιά, που λέει apply / resync. Για τις αλλαγές στο box "Register Setting per BIT" υπάρχει το αντίστοιχο κουμπί από κάτω.

  Όπως καταλαβαίνετε, όρεξη να έχετε.

  Νομίζω πως θα συμφωνήσετε ότι είναι αρκετές οι δυνατότητες και οι ευκολίες που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τόσο για troubleshooting, όσο και για tweaking. Εύχομαι να βοήθησαν τα παραπάνω. Για οποιεσδήποτε απορίες, αντιρρήσεις ή και για περαιτέρω γενικότερη κουβέντα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος [Insomniac] : 01-04-09 στις 18:27.

 2. #2
  Εγγραφή
  01-07-2003
  Περιοχή
  Θεσσαλλλλονίκη
  Μηνύματα
  68.453
  Downloads
  39
  Uploads
  14
  Τύπος
  Cable
  Ταχύτητα
  120000/120000
  ISP
  HCN - OTE
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΡΟΣΤΑΝ
  Router
  asus,vigor
  SNR / Attn
  11.5(dB) / 30.5(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Αψογός!!!
  How to get to /dev/null quick
  Πατήστε
  2. είσαι με χρώμα
  3. είσαι πνεύμα αντιλογίας
  4. είσαι εργαζόμενος στην "χ" εταιρία
  Αλλιώς περιμένετε να συνδεθεί η κλήση σας

 3. #3
  Εγγραφή
  26-02-2007
  Περιοχή
  Ν. Ηράκλειο
  Ηλικία
  38
  Μηνύματα
  551
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Τύπος
  VDSL2
  Ταχύτητα
  50
  ISP
  Conn-x OTE/Otenet
  DSLAM
  ΟΤΕ - Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Router
  speedpot
  Όλα τα λεφτά. +1 από μένα
  Το Αναλογιστικό, το Αναλογιστικό. Το Αναλογιστικό πολύ το αγαπώ!

 4. #4
  Εγγραφή
  07-02-2007
  Περιοχή
  Αλιμος
  Ηλικία
  49
  Μηνύματα
  1.924
  Downloads
  2
  Uploads
  0
  Τύπος
  VDSL2
  Ταχύτητα
  50/5
  ISP
  HOL
  DSLAM
  HOL - ΚΑΛΑΜΑΚΙ
  Router
  Η 300S
  SNR / Attn
  8(dB) / 28(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Μπράβο... χρειαζόταν να μαζευτούν κάπου όλες οι πληροφορίες για τα DMT Tools..
  The foundation of every state is the education of its youth.
  Τα θεμέλια κάθε πολιτείας είναι η εκπαίδευση των νέων της.

 5. #5
  Εγγραφή
  25-04-2006
  Μηνύματα
  512
  Downloads
  8
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL2+
  Ταχύτητα
  8192/1024
  ISP
  Cyta Hellas
  DSLAM
  Cyta Hellas - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  Router
  ZXHN H267N V1.0

 6. #6
  Εγγραφή
  07-12-2007
  Ηλικία
  51
  Μηνύματα
  16
  Downloads
  2
  Uploads
  0
  Ταχύτητα
  1024/256
  ISP
  Vivodi
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ
  Router
  netgear DG834PN
  SNR / Attn
  30(dB) / 32(dB)
  συγχαρητηρια! πολύ καλή δουλειά!

 7. #7
  Εγγραφή
  29-08-2005
  Περιοχή
  Θεσσαλονίκη
  Ηλικία
  36
  Μηνύματα
  610
  Downloads
  10
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL2+ Forthnet Full
  Ταχύτητα
  12288/1024
  ISP
  Forthnet
  DSLAM
  Forthnet - ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  Router
  Thomson 585 v7
  SNR / Attn
  6(dB) / 28(dB)


  Ολα τα λεφτα το review

 8. #8
  Εγγραφή
  26-09-2003
  Περιοχή
  Μελβούρνη / Θεσσαλονίκη
  Ηλικία
  36
  Μηνύματα
  308
  Downloads
  2
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL Tellas Full
  Ταχύτητα
  11996/1021
  ISP
  Tellas
  DSLAM
  Tellas - ΤΟΥΜΠΑΣ
  Router
  Speedtouch 585v6
  Τέλειο !

  Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι μιας και δεν έχω ασχοληθελι πολύ
  Αυτό είναι το δικό μου διάγραμμα στο οποίο έχει ένα μόνο συνεχόμενο Gap1 1772kHz-2053kHz (Tone411-Tone475)
  Σε γενικές γραμμές μου φαίνεται πολύ καλο εκτός βέβαια απο το gap
  Κάτι τέτοιο τι μπορεί να είναι και μπορεί να αντιμετωπιστεί ;
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails dmtm20080324_1500.png  

  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Xerion : 24-03-08 στις 16:25.

 9. #9
  Εγγραφή
  22-06-2004
  Περιοχή
  York, UK
  Μηνύματα
  3.868
  Downloads
  39
  Uploads
  1
  Ταχύτητα
  160000/30000
  ISP
  Sky
  Έτσι είναι και το γράφημα του SNR; Το attenuation τι μορφή έχει;

  Πάντως από τη στιγμή που η γραμμή σου (σύμφωνα με το προφίλ σου) τερματίζει, δεν έχεις λόγο ν'ανησυχείς.

  ΥΓ. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

 10. #10
  Εγγραφή
  10-01-2007
  Μηνύματα
  27
  Downloads
  1
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL2+ HOL Shared
  Ταχύτητα
  24576/1024
  ISP
  HOL
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  Router
  FBR-1461A
  SNR / Attn
  10.5(dB) / 9(dB)
  Μπράβο φίλε. Πάρα πολύ καλή δουλειά. Συνέχισε έτσι. Μας έλυσες κάποιες απορίες σημαντικές. Εύγε.....
  Όχι άλλο κάρβουνο!!!!!!!!!!!!!

 11. #11
  Εγγραφή
  12-03-2005
  Ηλικία
  48
  Μηνύματα
  281
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Ταχύτητα
  54999/5497
  ISP
  Vodafone
  Router
  Η300S
  SNR / Attn
  7(dB) / 43(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Άψογος

 12. #12
  Εγγραφή
  11-11-2006
  Περιοχή
  ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  Ηλικία
  44
  Μηνύματα
  110
  Downloads
  7
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL
  Ταχύτητα
  8500 - 940
  ISP
  Conn-x OTE/Otenet
  DSLAM
  Ο.Τ.Ε. - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
  Router
  USR 9108
  Φίλε άψογος

  παρατηρησα οτι το snr db per tone εχει διαφορες αναμεσα σε mode adsl2 και adsl2+
  στο adsl2+ δεν τερματίζει κόβεται στο τέλος , όπως φένεται στο πρώτο γραφιμα


  ενω στο adsl2 (δευτερο γραφιμα) τερματιζει.

  υπόψιν έχω λίγα κοψίματα, έχουν να κάνουν με τον μη τερματισμό;

  αν γυρίσω σε adsl2 mode θα σταματήσουν τα κοψήματα;
  Είμαι για χαρακίρι ;;;;;;;;:
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails dmtm20080325_1201.png  

  dmtm20080325_1204.png  


 13. #13
  Εγγραφή
  26-09-2003
  Περιοχή
  Μελβούρνη / Θεσσαλονίκη
  Ηλικία
  36
  Μηνύματα
  308
  Downloads
  2
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL Tellas Full
  Ταχύτητα
  11996/1021
  ISP
  Tellas
  DSLAM
  Tellas - ΤΟΥΜΠΑΣ
  Router
  Speedtouch 585v6
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από [Insomniac] Εμφάνιση μηνυμάτων
  Έτσι είναι και το γράφημα του SNR; Το attenuation τι μορφή έχει;

  Πάντως από τη στιγμή που η γραμμή σου (σύμφωνα με το προφίλ σου) τερματίζει, δεν έχεις λόγο ν'ανησυχείς.

  ΥΓ. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
  Γράγημα SNR δεν μπορώ να δω εκτός και αν κάνω downgrade στην 6.1.0.5 ?
  Για να ανηυσχω δεν ανησυχω απλά αναρωτιόμουνα γιατί στην ιδια γραμμη με άλλο firmware (6.2.29) έχω πολυ μικρότερο Gap1 2014kHz-2018kHz (Tone467)


  Αυτό που ποσταρα πριν είναι με το 7.1.4.7. firmware

  Γενικώς το SNR μου είναι χαμηλό (αν και έχω attenutaion 18.5 με το ένα firmware και 22 σύμφωνα με το αλλο χεχε) σκεφτόμουνα οτι ισως να έχει σχέση με θορυβο στην γραμμη και οτι πιθανότατα δεν θα μπορουσα να πιάσω μεγαλυτερες ταχυτητες οπότε και να μην ψάχνω για άλλο provider.
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails dmtm20080325_1413.png  


 14. #14
  Εγγραφή
  22-06-2004
  Περιοχή
  York, UK
  Μηνύματα
  3.868
  Downloads
  39
  Uploads
  1
  Ταχύτητα
  160000/30000
  ISP
  Sky
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Sunseeker Εμφάνιση μηνυμάτων
  παρατηρησα οτι το snr db per tone εχει διαφορες αναμεσα σε mode adsl2 και adsl2+
  στο adsl2+ δεν τερματίζει κόβεται στο τέλος , όπως φένεται στο πρώτο γραφιμα


  ενω στο adsl2 (δευτερο γραφιμα) τερματιζει.
  Παρατήρησε όμως και την αλλαγή στους οριζόντιους άξονες του γραφήματος. Όταν είσαι σε adsl2+, ο άξονας πάει μέχρι τη συχνότητα 2.2MHz, ενώ όταν είσαι σε adsl2 μέχρι 1.1MHz.

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από xristoz Εμφάνιση μηνυμάτων
  Γράγημα SNR δεν μπορώ να δω εκτός και αν κάνω downgrade στην 6.1.0.5 ?
  Ναι, για τα st, το τελευταίο fw που δουλεύει 100% με το Dt είναι το 6.1.0.5.

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από xristoz Εμφάνιση μηνυμάτων
  Για να ανηυσχω δεν ανησυχω απλά αναρωτιόμουνα γιατί στην ιδια γραμμη με άλλο firmware (6.2.29) έχω πολυ μικρότερο Gap1 2014kHz-2018kHz (Tone467)
  Μπορεί να μην έχεις gaps, αλλά και πάλι έχεις πολύ λιγότερα bits σ'αυτούς τους τόνους.

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από xristoz Εμφάνιση μηνυμάτων
  Γενικώς το SNR μου είναι χαμηλό (αν και έχω attenutaion 18.5 με το ένα firmware και 22 σύμφωνα με το αλλο χεχε) σκεφτόμουνα οτι ισως να έχει σχέση με θορυβο στην γραμμη και οτι πιθανότατα δεν θα μπορουσα να πιάσω μεγαλυτερες ταχυτητες οπότε και να μην ψάχνω για άλλο provider.
  Αν και το γράφημα του SNR έχει την ίδια μορφή, τότε ίσως να έχεις παρεμβολές από crosstalk. Όσο η γραμμή τερματίζει πάντως, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Αν είναι και σταθερή, μην το σκέφτεσαι καν.

  Για την περίπτωση που ψάχνεσαι για αλλαγή provider και υψηλότερες ταχύτητες, δεν είναι σίγουρο ότι η γραμμή θα έχει την ίδια συμπεριφορά. Μπορεί οι παρεμβολές (αν υπάρχουν τελικά) να παραμείνουν, μπορεί και όχι. Φυσικά μπορεί να γίνουν και χειρότερες, ποτέ δεν ξέρεις. Εξαρτάται από πού προέρχονται και από τις αλλαγές που θα γίνουν (ή όχι) σε επίπεδο ζεύγους και DSLAM.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος [Insomniac] : 25-03-08 στις 16:00. Αιτία: auto merged post

 15. #15
  Εγγραφή
  16-03-2008
  Περιοχή
  Λαμπρινή (Γαλάτσι)
  Μηνύματα
  8
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Ταχύτητα
  1024/256
  ISP
  HOL
  Router
  Linksys WAG200G
  Congratulations για την πολύ καλή δουλειά!!!!

Σελ. 1 από 29 12361121 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

 1. DMT tool - help
  Από striants στο φόρουμ Broadband Software
  Μηνύματα: 48
  Τελευταίο Μήνυμα: 21-02-16, 00:24
 2. WAG200 and dmt tool.
  Από Exarxeia στο φόρουμ Linksys ADSL modems και routers
  Μηνύματα: 4
  Τελευταίο Μήνυμα: 07-11-08, 13:12
 3. Philips Router Dmt tool
  Από christos79 στο φόρουμ Broadband Software
  Μηνύματα: 4
  Τελευταίο Μήνυμα: 21-03-08, 23:50
 4. G.DMT: Πως ρυθμίζεται στο SpeedTouch 536?
  Από sdim στο φόρουμ Alcatel Thomson ADSL modems και routers
  Μηνύματα: 3
  Τελευταίο Μήνυμα: 25-06-07, 13:20

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
 •  
 • Τα BB code είναι σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Το [IMG] είναι σε λειτουργία
 • Το [VIDEO] είναι σε λειτουργία
 • Το HTML είναι εκτός λειτουργίας