Κατά καιρούς έχει πέσει το μάτι σε sites στο internet που μιλάνε για εσωτερική αναζήτηση (atma vichara), meditation και γενικά πράγματα που απ΄όσο ξέρω εμπίπτουν στη βουδιστική θρησκεία. Μετά είχα διαβάσει κάτι για έρευνες σε βουδιστές όπου σε κατάσταση διαλογισμού έχουν ελάχιστη εγκεφαλική λειτουργία και τέτοια ωραία.
Όσες φορές ασχολήθηκα ποτέ δεν μπόρεσα να κατανοήσω αυτόν τον τρόπο προσέγγισης που διαχωρίζει το "εγώ" από τη σκέψη κλπ κλπ.. Η δική μου αίσθηση είναι ότι αν δεν πας στο θιβέτ σου όπου δε θα έχεις καμία εξωτερική επίδραση και θα κάθεσαι αποκλειστικά να ακούς να πουλάκια να κελαηδούν, mediation σε συνθήκες δυτικής πόλης δεν γίνεται. Βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος. Επίσης όλες αυτές οι προσεγγίσεις είναι κάτι που έχουν αντίκρυσμα ή απλά είναι για "αλαφροίσκιωτους";
Οπότε ανοίγω αυτό το θέμα για να ακούσω κι άλλες απόψεις επί του θέματος (αναφορικά πάντα με την φιλοσοφική/ψυχολογική πτυχή του θέματος), ιδιαιτέρως από άτομα που έχουν ασχοληθεί πιο πολύ σε βάθος με το θέμα.
Εμφάνιση 1-15 από 34
-
19-06-08, 02:24 Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Xguru : 19-06-08 στις 02:29.
I see dead pixels
-
19-06-08, 04:12 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #2
Γενικά, αυτοί που υπόσχονται να σε οδηγήσουν στην "ατραπό της εσωτερικής σοφίας" κατά 99% είναι κομπογιαννίτες - φραγκοφονιάδες....Οχι οτι δεν έχουν γνώση του αντικειμένου, αλλά συνήθως εκμεταλλεύονται το υπαρξιακό πρόβλημα κάποιων ταλαιπωρημένων ψυχολογικά ανθρώπων.
Για να φτάσει κάποιος σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτοσυγκέντρωσης, χρειάζεται χρόνια εξάσκησης κάτω από κατάλληλες συνθήκες.
Και πάνω απ΄όλα, πολύ διάβασμα και κατανόηση της βουδιστικής φιλοσοφίας...
Αλλά, η αυτογνωσία, δεν επιτυγχάνεται αναγκαστικά μόνον με αυτό τον τρόπο.
-
19-06-08, 10:28 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #3
Θέλεις να ηρεμείς και να τα βγάζεις από το κεφάλι σου όλα;Κάνε καράτε
Σοβαρά, εγώ κάνω και η αυτοσυγκέντρωση που πρέπει να έχεις σου μειώνει το άγχος στο ελάχιστο.
Η βουδιστική θρησκεία σίγουρα μας είναι άγνωστη, καθότι και στο ελληνικό σχολείο δεν μαθαίνουμε και τίποτα άλλο εκτός από τη δική μας (τζιζ καίει). Αλλα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πας στο Θιβετ. Να κάνεις κάτι να τα βρεις με τον εαυτό σου χρειάζεται
Υπάρχουν και πολλά χωριά στην Ελλάδα αν θες να ακούς μόνο τα πουλάκια να κελαϊδάνε
-
19-06-08, 11:01 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #4
Φίλε μου έκανες πολύ καλά που το άνοιξες αυτό το θέμα, αλλά δεν είναι μόνο ο Βουδισμός που ασχολείται με τον εσωτερισμό. Υπάρχουν πάρα πολλά (Τάγματα) που ασχολούνται με το θέμα σου. Κατά την γνώμη μου είναι πολύ σοβαρό το να μπορείς συνειδητά να διαλογίζεσαι. Είναι φοβερή η εμπειρία και όχι μόνο. η ξεκούραση που νιώθεις στην συνέχεια και το καθαρό μυαλό είναι άλλο πράγμα. Βέβαια χρειάζεται εξάσκηση αρκετή, αλλά αξίζει τον κόπο.
-
19-06-08, 11:04 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #5
@nmavro73 αυτό ακριβώς εννοώ παραπάνω όταν λέω στο "θιβέτ σου", με άλλα λόγια καλή πρέπει να είναι η βουδιστική ή όποια άλλη προσέγγιση, έχουν και πολλά χρόνια στην πλάτη τους αλλά στην περίπτωση του σύγχρονου τρόπου ζωής πρέπει να ακυρώνεται.
@tzom το ερώτημα είναι ότι στο σύγχρονο τρόπο ζωής που ακολουθεί πολύ κόσμος, έχει νόημα τέτοιου είδους εσωτερισμός ή απαιτεί ειδικές συνθήκες για να δουλέψει;I see dead pixels
-
19-06-08, 11:15 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #6
Σου στελνω με PM το τηλ του Ριτσαρντ του Γκιρ..... θα σε βοηθησει μου ειπε....
-
19-06-08, 11:28 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #7
@papakion αν κρίνω από συγγενικό thread κάτι ξέρεις εσύ!
I see dead pixels
-
19-06-08, 12:08 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #8
Για αρχη ξεκινα kung fu, μη το βλεπεις μονο σαν πολεμικη τεχνη, δες το σαν εκγύμναση σωματος και νου.
-
19-06-08, 12:25 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #9
Παντως αν θες να βρεις ηρεμία θα σου προτεινα να πάρεις μια εκπαιδευμένη Ρωσιδούλα να σου κανει τα μασάζ σου με τα λαδια σου και με τα ξυδια σου...εγγυημενη χαλαρωση
-
19-06-08, 12:55 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #10
Παιδιά επειδή ξεφεύγουμε δεν ψάχνω για προτάσεις για τρόπους ηρεμίας βάζοντας θέμα διαλογισμός κλπ. (μου αρέσει να ρωτάω ευθέως) αυτό που λέει το θέμα χονδρικά (και ρωτάει ευθέως) είναι ότι διαλογισμός είναι μια μπαρούφα ή έχει κάποια αξία, μπορεί να προσφέρει κάτι σε άτομα που δεν ζουν στην "εξοχή";
Εξάλλου παραείναι μπακαλίστικο να το βλέπεις σαν "αγχολυτικό" τη στιγμή που υποτίθεται ότι λανσάρεται σαν κάτι ανώτερο, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ σαν ο "απόλυτος έλεγχος" ψυχής και σώματος.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Xguru : 19-06-08 στις 13:02.
I see dead pixels
-
19-06-08, 13:11 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #11
Οχι, δεν ειναι μπαρουφα. Απλα αν δεν τον κανεις τροπο ζωης και απλα τον χρησιμοποιεις σποραδικα, τα αποτελεσματα θα ειναι πολυ μικρης διαρκειας και θα τον παρατησεις. (Κατι σαν το γυμναστηριο ενα πραγμα.)
Παντως και ο διαλογισμος και η μεθοδος του papakion λειτουργουν...
@blend: Μπορει κανεις οντως να φτασει στην αυτογνωσια τη στιγμη που δεν εχουμε ολα τα δεδομενα? Ουτε ο 14ος πιστευω οτι το εχει καταφερει αυτο...Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mavlok : 19-06-08 στις 13:17.
-
19-06-08, 13:25 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #12
-
19-06-08, 14:25 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #13
-
19-06-08, 14:34 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #14
Κυνηγάμε τον "στόχο" και ξεχνάμε την ομορφιά που έχει το "ταξίδι" αφενός, θέτουμε μόνον υλικούς στόχους και ξεχνάμε τις εσωτερικές μας ανάγκες αφετέρου. Δεν χρειάζονται "ειδικές συνθήκες", παραμέρισε για λίγο το νόμο του αιτίου-αιτιατού και ασχολήσου με πράγματα που σε ηρεμούν, χαλαρώνουν και σε κάνουν να νοιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Για αρχή γνώρισε ποιά είναι αυτά τα πράγματα.
-
19-06-08, 15:51 Απάντηση: Περί Βουδισμού, meditation, εσωτερικής αναζήτησης #15
Παρόμοια Θέματα
-
πρόγραμμα εσωτερικής ηχογράφησης ???
Από thane στο φόρουμ WindowsΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 05-12-07, 13:40 -
Προβλημα εσωτερικης καλωδιωσης?
Από dreamkiller_gr στο φόρουμ Nova ADSLΜηνύματα: 6Τελευταίο Μήνυμα: 28-10-07, 02:34 -
Που να απευθυνθώ για έλεγχο εσωτερικής καλωδίωσης;
Από SyMpToM στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 21Τελευταίο Μήνυμα: 16-10-07, 20:29 -
Πρόβλημα εσωτερικής καλωδίωσης ή κάτι άλλο;
Από Teras1 στο φόρουμ Nova ADSLΜηνύματα: 11Τελευταίο Μήνυμα: 18-05-07, 16:30 -
Περίεργο πρόβλημα εσωτερικής καλωδίωσης, please help
Από RyDeR στο φόρουμ Isdn - PstnΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 26-10-06, 10:56
Bookmarks