Έχω εγκατεστημένα τα Xp και θέλω να προσθέσω Vista
Πριν από ποιαδήποτε ενέργεια κατεβάζω και τρέχω το Windows Vista Upgrade Advisor
Τρέχω τον Vista upgrade advisor λαμβάνω υπ' όψιν μου τις όποιες επισημάνσεις και μετά πάω παρακάτω.
Συνήθως όταν εγκαθιστούμε ένα λειτουργικό δεσμέυουμε όλους τους διαθέσιμους σκληρούς δίσκους με διάφορα ...
Έτσι, αν αργότερα αποφασίσουμε να προσθέσουμε ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πως θα ελευθερώσουμε χώρο ...
[BREAK=Πως ελευθερώνω χώρο στον σκληρό δίσκο]
Πώς ελευθερώνω χώρο στον σκληρό δίσκο;
Αν στον υπολογιστή με τα Vista δεν υπάρχει ελέυθερος χώρος θα πρέπει να τον ελευθερώσω. Ελευθερώνω λοιπόν αρχικά τόσο χώρο όσο χρειάζοντε τα Wndows Χπ για να εγκατασταθούν.
Αυτή η διαδικάσια μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους:
1) Partition magic,
2) Windows Vista DISKPART,
3) ...
1) Εκκινώ από το Windows Vista DVD, επιλέγω γλώσσα και “Εγκατάσταση τώρα”.
2) Συμπληρώνω το κλειδί των Windows, επέλεξε “Αυτοματη ενεργοποίηση των Windows …”.
3) Σε αυτή την φόρμα πληκτρολόγησε SHIFT + F10, για να ξενικήσεις το cmd.exe
4) Στην γραμμή εντολών πληκτρολογώ DISKPART, και συνεχίζω με τις παρακάτω εντολές:
5) LIST VOLUME, εμφανίζοντε όλα τα volume του συστήματος.
6) SELECT VOLUME 0, επιλογή του Windows Xp Volume.
7) SHRINK, Ελατώνει το ενεργώ Volume στο μισό.
8) ΕΧΙΤ, ΕΧΙΤ για επιστροφή στο παράθυρο Vista installation.
9) Εγκατάσταση των Windows Vista.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν έχεις διαμωρφώσει τον ελεύθερο χώρο που θα χρειαστούν τα Vista με άλλα εργαλεία θα πρέπει να εκκινήσεις το σύστημα από το DVD των Windows Vista.
Αν έχεις χρησιμοποιήσει το DISKPART τότε συνεχίζεις την εγκατάσταση.
10) Επέλεξε το χώρο που ελευθέρωσες για τα Windows Vista.
11) O boot manager από το Windows Vista αναλαμβάνει την εκκίνηση και των Windows XP.
[BREAK=Τροποποίηση του Vista bootloader]
Τροποποίηση του Vista bootloader
Μετά την εγκατάσταση των Windows Vista, το σύστημα εμφανίζει το μενού εκκίνησης με δύο επιλογές:
1) Microsoft Windows Vista
2) An earlier Version of Windows
Στα Windows Vista για να τροποποιήσουμε τον boot manager θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τo εργαλείο BCDEDIT από την γραμμή των εντολών (cmd.exe) που δεν είναι και τόσο φιλικο με τον χρήστη. Οι περισσότεροι σχολιαστές προτείνουν το εργαλείο EasyBCD (Neosmart technologies) με την βοήθεια αυτών των εργαλείων αλλάζουμε τις ονομασίες που εμφανίζοντε στο μενού εκκίνησης.
Ανεξάρτητα με ποιό λειτουργικό ξεκινάμε τον υπολογιστή μας, αυτό θα βλέπει σαν primary disk τον δίσκο που αντιστοιχεί στο λειτουργικό με το οποίο ξεκινήσαμε το σύστημα. Αν δηλαδή ξεκινώ με τα Xp, ο δίσκος των Xp είναι primary και ο δίσκος των Vista secondary drive D:, ενώ όταν ξεκινώ με τα Vista τότε το Vista drive είναι primary disk και o δίσκος των xp secondary drive D:.
[Break=Έχω Vista και θέλω να προσθέσω XP]
Εχω εγκατεστημένα τα Windows Vista και παράλληλα θέλω να προσθέσω Windows Xp.
Αν στον υπολογιστή με τα Vista δεν υπάρχει ελέυθερος χώρος θα πρέπει να τον ελευθερώσω. Ελευθερώνω λοιπόν αρχικά τόσο χώρο όσο χρειάζονται τα Wndows Xp για να εγκατασταθούν.
Αυτή η διαδικάσια μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους :
1) Partition magic,
2) Windows Vista DISKPART,
3) ...
[BREAK=Πως ελευθερώνω χώρο στον σκληρό δίσκο ]
Πώς ελευθερώνω χώρο στον σκληρό δίσκο;
1) Εκκίνώ από το Windows Vista DVD και επέλεγω γλώσσα και “Εγκατάσταση τώρα”.
2) ΔΕΝ συμπληρώνω το κλειδί των Windows και ΔΕΝ επιλέγω “Αυτοματη ενεργοποίηση των
Windows …”.
3) Επιλέγω κάποια εκδοσή των Vista, δεν έχει σημασία πιά διότι δεν θα τα ξαναεγκαταστήσω
και επιλέγω επίσης “Έχω επιλέξη τα Vista που έχω αγοράσει”.
4) Αποδέχομαι τους όρους.
5) Στην προτροπή “Που θέλεις να εγκαταστήσεις τα Vista” θα υπάρχει ένα μόνο PRIMARY
partition, αυτό που είναι τα Vista εγκατεστημένα.
6) Σε αυτό το σημείο πληκτρολογώ SHIFT + F10, για να ξενικήσω το cmd.exe.
7) Στην γραμμή εντολών πληκτρολογώ DISKPART, και συνεχίζω με τις παρακάτω εντολές:
8) LIST DISK
9) SELECT DISK 0
10) LIST VOLUME, εμφανίζοντε όλα τα volume του συστήματος.
11) SELECT VOLUME 0, επιλογή του Windows VistaVolume.
12) SHRINK, Ελατώνει το ενεργώ Volume στο μισό.
13) ΕΧΙΤ, ΕΧΙΤ για επιστροφή στο παράθυρο Vista installation.
14) Κλικ για ανανέωση της οθόνης, εμφανίζεται το αρχικό Primary Partition και ο χώρος που
ελευθερώσαμε.
15) Σ’ αυτό το χώρο θα εγκαταστήσω το Windows XP.
Βγάζω το Windows Vista DVD και επανακκινώ τον υπολογιστή απο το Windows XP CD.
[BREAK=Εγκατάσταση δεύτερου λειτουργικού XP]
Εγκατάσταση δεύτερου λειτουργικού XP
1) Όταν η εγκατάσταση των Windows Xp φθάσει στην μπλέ οθόνη με τις επιλογές των
partition, σημείο επιλογής του partition που θα εγκαταστήσω τα XP, θα εμφανισθεί και ο
ελεύθερος χώρος που προηγούμενα δημιουργήσαμε.
2) Επιλέγω τον ελεύθερο χώρο και δημιουργώ ένα νέο Partition με την επιλογή (Create) το
σύστημα θα δώσει σε αυτό το Partition to επόμενο drive letter. Θα πρέπει να γνωςρίζουμε
ότι τα XP σε αυτό το στάδιο δεν θα δώσουν στο XP system drive to C:. Από πλευράς Xp
αυτό δεν έχει καμία σημασία, προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά τη εγκατάσταση
εφαρμογών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Όταν η εγκατάσταση των XP επανακκινήσει το σύστημα και εμφανιστεί το Xp
intallation GUI (γραφικό περιβάλλον) ίσως εμφανιστεί ένα σφάλμα “Disk read error …”, σ’
αυτό το σημείο πληκτρολογώ Ctrl-Alt-Del και συνεχίζω.
To μήνυμα αυτό εμφανίζεται διότι τα XP με την εγκατάστασή τους έχουν αλλάξη το boot loader στο MBR. Τα Windows Vista σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν να εκκινήσουν.
Αν από τα Xp εμφανίσουμε τους σκληρούς δίσκους θα δούμε δύο τον C: και πιθανόν τον D:
Τα Vista βρίσκοντε στο C: Drive τον οποίο όμως τα Xp μπορούν να διαβάσουν και να τροποποιήσουν αφού είναι NTFS
3) Επειδή ο Bootloader των Xp μπορεί να σηκώσει ΜΟΝΟ προηγούμενες εκδόσεις των Windows,
γι’ αυτό θα πρέπει να εγκαταστήσουμε το Bootloader των Vista.
[BREAK=Επισκευή Bootloader]
Επισκευή BootLoader
Εκκινώ το σύστημα με το Windows Vista DVD, όταν εμφανισθεί η επιλογή “Install now” επιλέγω “REPAIR YOUR COMPUTER”.
1) H επόμενη οθόνη αναζητά τις εγκαταστάσεις των Windows και εμφανίζει μία, μόνο αυτή των
Vista.
2) Εμφανίζοντε οι επιλογές επισκευής, Επιλέγω STARTUP REPAIR. Ο Vista loader επισκευάζεται.
Αν κάνω κλικ στο “Diagnostic and repair details” και πάω στο τέλος του αρχείου θα
διαπιστώσω ότι πράγματι ο Boot sector επισκευάστικε. Πληκτρολογώ ΤΕΛΟΣ.
3) Τώρα θα πρέπει να ενεργοποιήσω το DualBooting με τα XP με την εφαρμογή EasyBCD
(Neosmart technologies, http://neosmart.net). Με την βοήθεια αυτών των εργαλέιων
αλλάζουμε τις ονομασίες που εμφανίζοντε στο μενού εκκίνησης.
4) Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε τα XP, με το EASYBCD διαγράφω την εγραφή των Xp, μετά
κάνω δεξί κλικ στο XP drive και διαγράφω το Volume. Κατόπιν δημιπουργώ ένα καινούργιο ή
επεκτείνω αυτό των Vista.
[BREAK=Διαβάστε επίσης]
Εγκατάσταση Windows σε ΗΥ με SATA HDD, όταν δεν έχω το δισκάκι με τους sata οδηγούς
Windows Xp setup δεν βρίσκει σκληρό δίσκο
Εμφάνιση 1-15 από 17
-
11-07-08, 19:56 Οδηγός εγκατάστασης Vista παράλληλα με XP #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sdikr : 11-08-08 στις 18:19.
-
12-07-08, 11:59 WINDOWS DUAL BOOTING #2
πολυ ωραιος οδηγος παροτι θα ταιριαζε περισσοτερο στο Άρθρα για Software - Hardware
ωραιο αρθρο παντωςQuality is not an act, it is a habit.
-
12-07-08, 18:02 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #3
Πολύ χρήσιμο drhouse.
Εννοείται περιμένουμε πολλούς οδηγούς από σένα !Το δικαίωμά σου να μιλάς δεν περιλαμβάνει την υποχρέωσή μου να σε πάρω στα σοβαρά.
-
14-07-08, 14:37 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #4
-
18-07-08, 20:57 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #5Ωραίος!!
Αν και ακούω όλοι την ώρα οτι έχουνε προβλήματα!
(Ανάγνωση Hardware!)
-
18-07-08, 22:52 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #6
Μπράβο!!Μπράβο!!Μπράβο!!
-
22-07-08, 15:29 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #7
Ωραίος οδηγός, σαφής και κατανοητός.
Να πω όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις δε δουλεύει το shrink.
Και σε μένα που το δοκίμασα, βγάζει error
-
14-09-08, 14:40 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #8
Ερωτηση, αν τα λειτουργικα συστημα που θελω να περασω ειναι σε Recovery DVD μορφη,οπως ερχετε πλεον σε ολα τα Desktop/Laptop μηχανηματα που αγοραζει καποιος σημερα, θα γινει η δουλεια?
η πρεπει να εχω retail-OEM εκδοσεις?
-
14-09-08, 14:44 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #9
Εναλλακτικα μπορει καποιος να επωφεληθει απο την δυνατοτητα που εχουν ορισμενες μητρικες.
Τέρμα στο Dual-Boot. Ευκολία Selectable Boot Device κατα το POST της μητρικης.
Πολυ πιο ευκολα, γρηγορα, καθαρα.
-
14-09-08, 15:29 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #10
-
14-09-08, 22:22 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #11
ξερει κανεις να απαντησει για την παραπανω ερωτηση μου?, γιατι αυριο πρεπει να καταπιαστω με το συγκεκριμενο θεμα
-
14-09-08, 22:41 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #12
-
14-09-08, 22:44 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #13
Πολύ καλός οδηγός! Έψαχνα καιρό να βρω εύκολο τρόπο για την όλη διαδικασία... thx
-
14-09-08, 23:29 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #14
Dual boot vista και XP, για desktop μηχανημα
-
14-09-08, 23:35 Απάντηση: WINDOWS DUAL BOOTING #15
Παρόμοια Θέματα
-
dual windows xp
Από christosiak στο φόρουμ WindowsΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 16-09-07, 22:55 -
A grub menu booting 100+ systems of Dos, Windows, Linux, BSD and Solaris
Από YiannisM στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 4Τελευταίο Μήνυμα: 11-01-06, 05:38 -
Gentoo, Sata και dual booting probs
Από kourampies στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 12-10-05, 18:10 -
Microsoft Optical Desktop Elite for Bluetooth και dual booting
Από JoKo στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 7Τελευταίο Μήνυμα: 05-09-05, 10:52
Bookmarks