Καταρχάς καλησπέρα σας! Είναι το πρώτο μου post, αλλά είμαι γραμμένος και παρακολουθώ το forum εδώ και πολύ καιρό!
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω..
Αυτές τις μέρες εγω με άλλα 3 άτομα λέμε να στήσουμε ένα lan στις πολυκατοικίες μας, και να βάλουμε dsl αλλά και να μπούμε στο wireless! Το πρόβλημα είναι ότι δε ξέρουμε τι υλοποίηση να ακολουθήσουμε!
Είπα να κάνω αυτό το post εδώ που είστε ειδικοί μήπως μπορείτε να βοηθήσετε!
Επισυνάπτω ένα σχεδιάγραμμα για να βοηθήσει στην κατανόηση της κατάστασης.
Μέχρι στιγμής έχουμε σκεφτεί την εξής υλοποίηση. Αναλυτικά:
Εγώ είμαι στο pc1, στον 2ο όροφο. Στην απέναντι πολυκατοικία, στον 3ο είναι ένας άλλος φίλος, στο pc4 που μπορεί να συνδεθεί με καλώδιο μέχρι το διαμέρισμα μου, μάλλον πάνω σε switch. Σε αυτό το switch πάνω θα μπει και το dsl modem. (switch2). Από εκεί φεύγει ένα utp καλώδιο που πάει στην ταράτσα, μέχρι το switch1. Εκεί πάνω θα είναι ο εξοπλισμός του ασύρματου δικτύου (dlink810+ για όσους γνωρίζουν). Επίσης θα φεύγουν 2 utp, ένα για τον 3ο όροφο της πολυκατοικίας μου, που είναι το pc3, και ένα για την διπλανή πολυκατοικία, 4ο όροφο που είναι το pc2.
{σημείωση: το κάθε κομμάτι καλωδίου utp, τόσο από switch σε pc όσο και από switch σε switch είναι μικρότερο των 70μέτρων.}
Αυτό που ρωτάω είναι αν με αυτή την υλοποίηση θα δουλέψει καλά το δίκτυο, τόσο σαν lan, μεταξύ μας δηλαδή μεταφορές αρχείων, games, κτλ κτλ, όσο και αν θα βλέπουμε όλοι σωστά το wireless δίκτυο, αλλά και αν θα έχουμε όλοι κανονικά πρόσβαση στην dsl σύνδεση που θα έχει το pc1! (Εννοείται μόνο όσοι είναι στο lan, και όχι όσοι μας βλέπουν από το wireless δίκτυο)
Οποίος μπορεί να βοηθήσει να το κάνει! Όπως βλέπετε είναι αρκετά μπερδεμένη η κατάσταση..! Δε ξέρω αν με τον τρόπο που έχουμε σκεφτεί θα κάνουμε δουλειά... Προτείνετε εναλλακτικούς σχεδιασμούς αν γίνεται, και συγκεριμένο εξοπλισμο! (πχ τι switch χρειάζονται..}
Ευχαριστώ!
ps. αν δεν εχω κανει το ποστ στο σωστο forum παρακαλώ να μεταφερθεί.. ισως επρεπε να το κανω στο adsl γενικα ή στο networking..
ps2. μηπως θα ηταν καλυτερα αντι του switch2 να εβαζα ενα dsl router η κατι τετοιο? Δεν εχω ιδεα! Please help! Μεχρι τώρα ειναι το κανονικο dsl modem πανω στο switch2.
Εμφάνιση 1-7 από 7
-
14-10-03, 20:11 Σχεδιασμος lan για dsl+wireless network! #1
-
15-10-03, 09:22 #2
Είναι πολύ μπέρδεμα η φάση σας!!! Σκέψου την λύση για ασύρματο δίκτυο και μεταξύ σας , θα γλιτώσετε πολύ καλώδιο.
Πάντως καλύτερα να μελετήσεις και τα forum των ασύρματων κοινοτήτων στην Ελλάδα , π.χ. www.awmn.gr.
Θα βρεις σίγουρα λύση.
-
16-10-03, 00:38 #3
Θα χρειαστείς έναν router. Τώρα αν θα βάλεις linux, Windows 2000 Server ή dsl router είναι δικό σου θέμα. Εγώ θα σου πρότεινα linux.
Router:
1. Κάρτα δικτύου 1: 10.1.1.1/255.255.255.248 στο switch
2. Κάρτα δικτύου 2: 10.1.1.9/255.255.255.252 στο dlink-810 της ταράτσας, το οποίο θα έχει 10.1.1.10/255.255.255.252
3. Κάρτα δικτύου 3: 10.1.1.13/255.255.255.252 στο dsl modem το οποίο θα έχει 10.1.1.11/255.255.255.252
Το pc αυτό (το οποίο αρκεί και ένα Celeron/333 με 128MB μνήμη και 1.2GB δίσκο) θα τρέχει routing software με RIP και θα είναι υπεύθυνο για την δρομολόγηση όλων των πακέτων στα αντίστοιχα δίκτυα (τοπικό (pc1-4), wireless, internet), traffic shaping, NAT, masquerad, firewall, proxy.
Τα άλλα 3 pc αφού υπάρχει η δυνατότητα να τραβήξεις καλώδιο, θα τους βάλεις από μία κάρτα δικτύου με ip 10.1.1.2-4/255.255.255.248 και gateway/dns/proxy το 10.1.1.1, θα τα ρίξεις πάνω στο switch και ΧΟΝΤΡΙΚΑ θα σου δουλέψει. Θέλει βέβαια fine tuning αρκετό, αλλά η τοπολογία που θα σε βολέψει είναι κατά την γνώμη μου αυτή. Κάτι αντίστοιχο χρησιμοποιώ κι εγώ.
Υπόψην πως για να βλέπονται τα μηχανήματα μεταξύ τους μέσα από ένα switch ή ένα hub, θα πρέπει να είναι όλα στο ίδιο subnet. Αν βάλεις στο ίδιο subnet dlink και 4 pc, και να πρέπει όλα αυτά να μιλάνε local/wireless/internet θα γίνει λίγο μπάχαλο.
-
16-10-03, 00:38 #4
Double post, sorry...
-
16-10-03, 01:43 #5
Αρχικό μήνυμα από nl
Μήπως πρέπει να ορίσει άλλο subnet για το dsl modem/κάρτα δικτύου 3?
Ή καπου χάνω κάτι;
-
16-10-03, 04:04 #6
To modem θα είναι το 14, λάθος εκ παραδρομής δικό μου.
-
16-10-03, 09:10 Re: Σχεδιασμος lan για dsl+wireless network! #7
Αρχικό μήνυμα από trv
Η όλη ιστορία φαντάζει πολύπλοκη, αλλά είναι λιγότερο αδύνατη από όσο φαντάζει.Θα έπρεπε ίσως να ρωτήσετε κάποιους ανθρώπους που ξέρουν, κατά πόσο θα ήταν καλύτερο να πάρετε dlink ή pcmcia καρτούλες.
Παρόμοια Θέματα
-
Wireless LAN (όχι DSL) Disconnects με 9108
Από val_andrio στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 30-09-06, 02:31 -
Εξοπλισμός Wireless Lan και Συνύπαρξή τους με DSL Phone
Από ronaldinio στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 6Τελευταίο Μήνυμα: 30-09-04, 19:04 -
Εξοπλιδσμός για DSL και LAN
Από morpheus στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 38Τελευταίο Μήνυμα: 30-08-04, 01:46 -
DSL kai Wireless Network
Από dlog1968 στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 22Τελευταίο Μήνυμα: 20-01-04, 14:54
Bookmarks