Πριν λίγο καιρό αγόρασα νέα motherboard την asus m3n78-eh, η οποία έχει ενσωματωμένη κάρτα ήχου την alc883. Ενώ αναγνωρίζεται αυτόματα ο ήχος της βγάζει τυχαία παράσιτα, σαν να μην πιάνεις καλά το σταθμό στο ραδιόφωνο. Ο θόρυβος αυτός δεν ακούγεται όταν δεν παίζει κάποια πηγή ήχου (δεν είναι δηλαδή μόνιμος). Ίσως να μπορούσα να πω ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί όταν ασχολούμαι και με άλλες δραστηριότητες στον υπολογιστή ή απλώς κάνω minimize τον amarok, αλλά αυτό ίσως να είναι ιδέα μου και να είναι εντελώς τυχαίος. Γενικώς δεν μπορείς να ακούσεις ούτε ένα τραγούδι! Με alsaconf τη βλέπει σαν hda-intel και φυσικά δε βελτιώνεται καθόλου η κατάσταση.
Έχει αντιμετωπίσει κανένας αλλος αυτό το πρόβλημα? Γιατί σε τέτοια περίεργα προβλήματα, έχω την εντύπωση ότι δύσκολα θα βρεθεί λύση. Καλύτερα να μην έβγαζε καθόλου ήχο, θα είχα παραπάνω ελπίδες!
Να αποσαφηνίσω ότι δεν είναι ζήτημα διανομής. Εγκατέστησα και arch και sidux (και δοκίμασα σε livecd fedora και ubuntu) και είχα παντού το ίδιο πρόβλημα. Στο arch φορτώνω τα εξής module : (powernow-k8 cpufreq_ondemand forcedeth nvidia slhc !ath5k ath_hal ath_pci !wlan nvidia ac97_bus snd-mixer-oss snd-pcm-oss snd-hwdep snd-page-alloc snd-pcm snd-timer snd snd-hda-intel soundcore raid0 raid1 vboxdrv )
Ούτε είναι θέμα DE, το ίδιο πρόβλημα και σε xfce και σε kde.
Επίσης δεν είναι και ζήτημα hardware , σε windows παίζει άριστα.
Υ.Γ. Μήπως να τα παρατήσω και να πάρω καμιά φθηνή κάρτα ήχου που να παίζει με linux?
Εμφάνιση 1-15 από 41
-
10-08-08, 22:30 Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #1Schiller : Ενάντια στη βλακεία ακόμα και οι θεοί μάταια αγωνίζονται.
-
10-08-08, 22:34 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #2
Μήπως είναι το pc-speaker; Δοκίμασες να το απενεργοποιήσεις από το bios;
-
10-08-08, 22:42 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #3
Τι εννοείς? Ο θόρυβος πάντως βγαίνει από τα ηχεία.
........Auto merged post: mplamplampla πρόσθεσε 0 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Ακούγεται σαν να φυσάει κάποιος μέσα στο ηχείο.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mplamplampla : 10-08-08 στις 22:42. Αιτία: auto merged post
Schiller : Ενάντια στη βλακεία ακόμα και οι θεοί μάταια αγωνίζονται.
-
10-08-08, 22:45 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #4
Μήπως είναι θέμα linux (alsa?)...
Έχω παρόμοιο πρόβλημα αν και δεν είναι σοβαρό και οτα χαμηλώσω λίγο την ένταση δεν ακούγετε κανένα παράσιτο. Το δικό μου πρόβλημα είναι οτι γενικά η ενταση είναι χαμηλή κάτι λογικό βέβαια μιας και το ένα ηχείο ακούγεται πιο δυνατά από το άλλο. Τώρα έχω άλλο πρόβλημα και θα το δω αργότερα αυτό.
Αν δεν έχει κάποιος αντίστοιχο πρόβλημα κάνε ένα googling και όλο και κάτι θα βρεις (αν και αυτό το ξέρεις).
........Auto merged post: trd64 πρόσθεσε 1 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Πρέπει να ακούγετε κάτι σαν κριτς κράτςΤελευταία επεξεργασία από το μέλος trd64 : 10-08-08 στις 22:45. Αιτία: auto merged post
-
10-08-08, 22:53 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #5
Προφανώς και είναι θέμα linux η alsa. Το ζήτημα είναι αν έχει κανένας άλλος αυτή τη μητρική και έχει αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο γιατί και να χαμηλώσω τον ήχο δε γίνεται τίποτα (το παράσιτο είνια πιο δυνατό από το τραγούδι
).
........Auto merged post: mplamplampla πρόσθεσε 2 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Όχι δεν ακούγεται κριτς - κρατς, ακούγεται σαν να φυσάει μέσα αό το ηχείοΤελευταία επεξεργασία από το μέλος mplamplampla : 10-08-08 στις 22:53. Αιτία: auto merged post
-
10-08-08, 23:36 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #6
Αυτό είναι βλακεία του BIOS της Asus.
Εδώ που έχω την M3N-HT, στην έκδοση του BIOS που είχε από τη μάνα της την 701, όλα άριστα.
Σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη, σμπαράλιασε ακριβώς έτσι τον ήχο.
Δεν είναι πρόβλημα του chip, ή του nvidia chipset ή του Linux ή της Alsa.
Είναι συγκεκριμένο πρόβλημα του συγκεκριμένου BIOS της συγκεκριμένης υλοποίησης της Asus.
Ξεκίνα να βαζο-βγάζεις με το EZ-Flash προγενέστερες εκδόσεις (αμφιβάλλω για μεταγενέστερες) μέχρι να φτιάξει.
Μόνο πολύ προσοχή. Μην πας σε τόσο παλιά έκδοση που θα τύχει να μην υποστηρίζει τον επεξεργαστή σου.
Η βλακεία που μάλλον έκανε η Asus είναι ότι πλέον το BIOS δηλώνει τη συσκευή ήχου να έχει μόνο ψηφιακό output και όχι αναλογικό.Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
11-08-08, 00:12 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #7
Αν οντως παιζει προβλημα με τα BIOS γιατι δεν στελνετε ενα e-mail να τους το πειτε? αν δεν τους υποδειξετε τα λάθη τους πως θα τα διορθώσουν? Το να βάζεις παλαιότερα bios δεν ειναι η ορθότερη λύση . Τα Bios updates γινονται για καποιο λόγο...
-
11-08-08, 00:27 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #8
Το initial release που έχει στο site είναι το 0310 που βγήκε το Μάρτιο. Δηλαδή αύριο δοκιμάζω με αυτό και αν δε δουλέψει εγκαταλείπω κάθε ελπίδα?
Υ.Γ. Επεξεργαστή έχω τον 4450 , τι γίνεται αν δεν τον υποστηρίζει? Την έκατσα εντελώς?
........Auto merged post: mplamplampla πρόσθεσε 2 λεπτά και 0 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Αν δουλέψει με παλιότερο bios θα τους στείλω mail, αλλιώς τι να τους πω(πέρα από ότι δεν ξανααγοράζω προϊόντα τους όσο δεν έχουν πλήρη υποστήριξη για linux)?
........Auto merged post: mplamplampla πρόσθεσε 2 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Υ.Γ.2 Έχω βάλει την τελευταία έκδοση bios μήπως και βελτίωνε τίποτα, δεν είχα σκεφτεί να βάλω προηγούμενη....Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mplamplampla : 11-08-08 στις 00:27. Αιτία: auto merged post
-
11-08-08, 01:14 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #9
Η ενσωματωμενη "καρτα" ηχου δεν ειναι τιποτε αλλο απο ενα codec που κατα βαση λειτουργει μεσω του προγραμματος οδηγησης.
Εκει θα πρεπει να εστιασεις την προσοχη.
Το οτι σε windows λειτουργει αψογα αυτο υποδηλωνει, ελλειψη σωστου προγραμματος οδηγησης ή παραμετροποιηση των ρυθμισεων.
Συχνα πυκνα μεσω προγραμματος οδηγησης βελτιωνουν το SNR αλλαζοντας τον τροπο λειτουργιας του codec.
Δοκιμασε να βραχυκυκλωσεις την εισοδο του μικροφωνου ή/και του line-in (μονο αν η εισοδος δεν ειναι διπλου ρολου και δεν μετατρεπεται σε εξοδο μεσω smart-sensing), ωστε να φιμωσεις τυχον θορυβο που μεταφερεται απο την εισοδο στα καναλια εξοδου.
Επισης απενεργοποιησε την ενισχυση ευαισθησιας της εισοδου μικροφωνου (mic boost) ή/και φιμωσε την (mute).
Εφοσον δουλευει σε windows μην ψαχνεις για αλλο bios, ψαξε για λυση σε επιπεδο προγραμματος οδηγησης ή ρυθμισης.
-
11-08-08, 01:32 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #10
-
11-08-08, 03:34 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #11
Κι εγώ με την Asus m3n78 emh hdmi μια από τα ίδια φίλε, δεν έχω βγάλει άκρη. Δεν ξέρω τι αλχημείες πρέπει να κάνουμε για να παίξει αυτή η άτιμη η κάρτα.
Άσχετο, ξέρει κανείς καμιά πηγή να διαβάσουμε για τον ήχο στο linux; Γιατί με έχουν μπερδέψει όλα τα ALSA, OSS, PulseAudio κλπ. Δεν ξέρω ποιό να χρησιμοποιήσω, ποιό χρησιμοποιήται από ποιό κλπ. Δεν ξέρω αν παίζει κάτι με κάτι drivers που δίνει η realtek στο site της, αλλά τι τους κάνουμε compile μαζί με την alsa;
Edit:
Λοιπόν τελικά το ubuntu θα με τρελάνει. Εκεί που πριν σχεδόν ένα μήνα δεν ήχα καθόλου ήχο, δεν έβλεπα την κάρτα από τα /proc/sound ή κάπου εκεί, τώρα που το άνοιξα μετά από καιρό παίζει σχεδόν μια χαρά. Κάνει πάλι αυτά τα κοψίματα-μπουκώματα αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Που μπορούμε να ορίσουμε buffer size ρε παιδιά, να το πειράξω λίγο μπας και στρώσει.
Πάντως μου φαίνεται πολύ περίεργο, αυτό με το μια την βλέπει μια δεν την βλέπει. Λέω εντάξει το δεν την βλέπει, μπορεί να έφταιγε κανά update. Τώρα όμως; Δεν θυμάμαι να τον έχω ξανανοίξει από τότε που δεν την έβλεπε καθόλου. Τι να πω.... Κάνω και τώρα κάτι updates άντε να δω τι θα γίνει. Αν και δεν έχω πολλές ελπίδες. Και το fedora 10 alpha που δοκίμασα τα ίδια προβλήματα.
Χμμ μια άλλη διαφορά που παρατηρώ είναι ότι μου τη βλέπει στα audio properties σαν HDA Nvidia (έτσι την έβλεπε και στο fedora 10).Τελευταία επεξεργασία από το μέλος dvm : 11-08-08 στις 03:48.
Heh, screw you guys... I'm going home!
-
11-08-08, 04:20 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #12
Για δοκιμάστε με OSS4
I need so much time for doing nothing that I have no time for work..
Friends come and go, enemies accumulate.
Economists Do It With Models!
-
11-08-08, 11:08 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #13
Πειραματιστείτε με model στο module της κάρτας ήχου.
@dvm, σε ενδιαφέρει το alsa, τίποτε άλλο. Όλα καταλήγουν εκεί. (νομίζω άλλαξε ο kernel στον τελευταίο μήνα [ubuntu])
-
11-08-08, 11:10 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #14
η μοναδική διανομή που δεν ειχα προβλημα στον ηχο (αριστη ποιοτητα μαλιστα-για το οποιο χαρηκα πολυ) ηταν το Arch . το τσιπ ηχουν δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι ιδιο -βαριεμαι να το κοιταξω τωρα :P.
Αλλα εχω την Gigabyte P35-DS3 (ιντελ chipset αλλα τεσπα) μαλλον φταει η manaboard σου οπως ειπαν κ οι προηγουμενοι, το chipset αυτο λογικα χρησιμοποιειται σε αρκετες μαναboards imo. Θα ειχαν ολοι προβλημα ανεξαρτητως εταιριαςΧρησιμοποιώ Arch Linux. Εσύ; Δοκίμασε το δεν χάνεις και τίποτα :)
Live CDs χωρίς να βγάλεις τα Windows: Ubuntu, OpenSUSE, Fedora.
Για πιο ολοκληρωμένη άποψη συνιστάται εγκατάσταση και αρκετή χρήση. Το Linux ΔΕΝ είναι Windows :)
Τί είναι το Linux ; δες εδώ και εδώ
Paintball team Last Chancers
-
11-08-08, 12:19 Απάντηση: Πρόβλημα με linux και ήχο (σε asus m3n78-eh) #15
Έγώ λόγω κάρτας οθόνης τότε είχα βάλει τον 2.6.25.7 με compile. Αρκετά καλές οδηγίες.
Δεν έχω κοιτάξει κι από τότε να κάνω compile καμιά νεότερη έκδοση.
Ρε παιδιά μια απορία. Στο alsa πατάνε όλα τα υπόλοιπα; OSS, PulseAudio; Ή λειτουργούν παράλληλα/ανεξάρτητα;
Τώρα βλέπω ότι στο /etc/modprobe.d/alsa-base έχω κάτω κάτω:
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
options snd-hda-intel model=realtek
@mplamplampla: Την έχεις σετάρει σε High Definition κι εσύ ε; Γιατί θυμάμαι έχει μια ρύθμιση στη μητρική για AC'97 που δεν έχω δοκιμάσει κι εγώ.Heh, screw you guys... I'm going home!
Παρόμοια Θέματα
-
asus m3n78 emh hdmi, ubuntu 8.04 και 2 προβλήματα
Από dvm στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 4Τελευταίο Μήνυμα: 17-07-08, 12:00 -
ASUS M3N78-EMH HDMI reference drivers
Από netlag στο φόρουμ Motherboards, CPU και memoryΜηνύματα: 61Τελευταίο Μήνυμα: 07-04-08, 01:22 -
Προβλημα με ηχο σε tv tuner και saa7134-alsa
Από allergic στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 19-03-08, 13:27 -
Πρόβλημα με ήχο και αλλαγή Μ/Β στην εγγύηση...(όμως 478...τι γίνεται με AGP και CPU?)
Από Director CrisAK στο φόρουμ Hardware ΓενικάΜηνύματα: 17Τελευταίο Μήνυμα: 02-04-07, 23:47 -
Gta vice city και πρόβλημα με ήχο
Από omkara στο φόρουμ Games και Online GamingΜηνύματα: 11Τελευταίο Μήνυμα: 27-12-06, 00:44
Bookmarks