|Κόσμος|O Internet Explorer που θα περιλαμβάνει το Longhorn, η επόμενη έκδοση των Windows, θα προσφέρει νέο επίπεδο ασφάλειας κατά του spyware αφαιρώντας το δικαίωμα για αυτόματη εγκατάσταση πρρογραμμάτων χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.
Ο Internet Explorer 7 θα διατεθεί σε δοκιμαστική έκδοση φέτος το καλοκαίρι, αλλά το νέο χαρακτηριστικό ασφάλειας θα είναι διαθέσιμο μόνο με το πλήρες λειτουργικό, που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2006.



Σύμφωνα με το CNet.com, η νέα δυνατότητα του ΙΕ αποκαλύφθηκε στο blog (διαδικτυακό ημερολόγιο) του Ρομπ Φράνκο της Microsoft, επικεφαλής προγραμματισμού για την ασφάλεια του ΙΕ7.



Το νέο χαρακτηριστικό «χαμηλών δικαιωμάτων» (low rights IE) ουσιαστικά αφαιρεί τα δικαιώματα διαχειριστή συστήματος από τους χρήστες του ΙΕ, έτσι ώστε το σύστημα να μην επιτρέπει την εκτέλεση κώδικα χωρίς την συγκατάθεσή τους.



«Όταν οι χρήστες τρέχουν προγράμματα με περιορισμένα δικαιώματα χρήστη, είναι πιο ασφαλείς από επιθέσεις από ό,τι με δικαιώματα Διαχειριστή, επειδή τα Windows μπορούν να εμποδίσουν τον κακόβουλο κώδικα από το προβεί σε βλαπτικές ενέργειες» εξηγεί ο Φράνκο της Microsoft.



«Οποιαδήποτε προγράμμαρα κατεβάζει και τρέχει ο χρήστης θα περιορίζονται από την Προστασία Λογαριασμών Χρηστών, εκτός εάν ο χρήστης δώσει στο πρόγραμμα ειδικά δικαιώματα Διαχειριστή».



Σύμφωνα με το blog, το νέο χαρακτηριστικό μεταξύ άλλων εμποδίζει την εγκατάσταση προγραμμάτων που τρέχουν αυτόματα κατά την εκκίνηση των Windows, καλούν ξένους τηλεφωνικούς αριθμούς, ή αλλάζουν το homepage του Internet Explorer.



Αναλυτές σχολιάζουν πάντως στο CNet.com ότι το νέο χαρακτηριστικό έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση -οι χρήστες συστημάτων Unix, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ούτε που θα το διανοούνταν να εργάζονται με δικαιώματα Διαχειριστή υπό κανονικές συνθήκες.



Πηγη: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=631738&lngDtrID=252