Γειά σας παίδες, δεν ξέρω αν μπορείτε να βοηθήσετε ή να μου δώσετε κάποια κατεύθυνση στο εξής περίεργο πρόβλημα:
Προχθές άνοιξα το κουτί για να κάνω έναν απλό καθαρισμό (χνούδια) από ένα παλιό pc TurboX (Intel Pentium 4 1500MHz) προκειμένου να κάνω στη συνέχεια format.
Είδα πεσμένη κάτω μιά μικρή αλουμινένια ψύκτρα από το mobo, είχαν ξεκολήσει δύο στηριγματάκια που ήταν κολλημένα πάνω στη πλακέτα και την κράταγαν στη θέση της. Αποφάσισα να το διορθώσω.
Πήρα το κολητήρι μου, έβγαλα τη mobo, κόλησα τα δύο στηριγματάκια και τοποθέτησα ξανά αυτή τη ψύκτρα στη θέση της. Συναρμολόγησα πάλι τα πάντα (χωρίς να περισσέψει τίποτα) και πάτησα το on.
Αρχικά, στην πρώτη πρώτη οθόνη, κάτω από το σηματάκι "Energy Saver" πάνω δεξιά, μου έβγαλε ένα μπλέ κουτάκι που έγραφε Post Code 52 μετά 5 D μετά 65 και τέλος Post Code 75 και μετά αριστερά πάνω ένα μήνυμα που έλεγε ότι δεν μπορούσε να κανει "initialisation mouse". Στη συνέχεια μπούταρε κανονικά αλλά δεν έβλεπε το mouse (το είχα σε θύρα usb). Του άλλαξα θέση (το έβαλα στη κλασσική μωβ θέση) και έκανα restart. Έβγαλε πάλι αυτά τα Post Code 52, 5 D, 65 και Post Code 75 αλλά αυτή τη φορά μπουτάρησε κανονικά και όλα δουλεύανε. Έκανα το format μου, αλλά εξακολουθεί και βγάζει αυτό το Post Code 75 και νομίζω ότι δεν πάει καλά, σέρνεται παρά το format.
Επίσης μία μόνο φορά, ενώ έστηνα τα διάφορα προγράμματα μετά το format, έχασα ξανά το mouse, έτσι άνευ λόγου, και ξανά reboot. Το Post Code 75 σταθερά...
Έχετε καμμιά ιδέα τι είναι αυτό?
Διορθώνεται ή πάμε γι' άλλο εν μέσω οικονομικής κρίσης?
Sorry για την πολυλογία και θα είμαι ευγνώμων για τυχόν απαντήσεις.
Εμφάνιση 1-15 από 19
-
30-10-08, 22:15 άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #1
-
30-10-08, 22:21 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #2
δες στο εγχειριδιο της μητρικης αν αναφερει τι σημαινουν τα σφαλματα που σου εμφανιζει, αυτο που επεσε οπως το περιγραφεις φαινεται για μια απλη ψυκτρα του chipset, αν μπορεις να ανεβασεις καμια φωτογραφια θα βοηθουσες αρκετα, μπορει με το κολλητηρι να εκαψες και κατι που δεν επρεπε.
Quality is not an act, it is a habit.
-
30-10-08, 22:36 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #3
Ευχαριστώ πολύ crypter,
Η ψύκτρα αυτή ήταν δίπλα στη άλλη τη μαμίσια της CPU, πάνω σε ένα ολοκληρωμένο. Δυστυχώς δεν μπορω τώρα να έχω φωτό. Τώρα να έκαψα κάποια γραμμή του τυπωμένου, μπορεί αλλά μου φαίνεται απίθανο να δουλεύει η mobo μετά από τέτοια ζημιά.
Θα ρίξω μια ματιά στο εγχειρίδιο της μητρικής. Είναι κατ' αρχήν καλή ιδέα και ενημερώνω...
-
31-10-08, 00:09 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #4
Ο σκοπος του φορματ και του καθαρισμου ηταν για να λυσει καποιο προβλημα, υπηρχε δηλαδη δυσλειτουργια απο πριν;
Κατα δευτερον βαλε setup defaults στο bios.
Αν δεν στρωσει κανε clear cmos.
Αν παρολα αυτα συνεχισει τοτε κοιταξε τι εχεις συνδεσει λαθος ή τι εχεις παραλειψει να συνδεσεις.
-
31-10-08, 00:38 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #5
-
31-10-08, 00:52 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #6
Θα πρεπει να μπεις στο bios menu της μητρικης.
Συνηθως πατωντας το [del] κατα το POST (στην εναρξη συστηματος).
Αν δεν ειναι το del τοτε ειναι το F2 ή καποιο αλλο.
Απο κει θα επιλεξεις load setup defaults ή το optimized settings.
Clear cmos (με αυτη την σειρα):
Βγαλε το ρευμα απο το τροφοδοτικο.
Βγαλε την μπαταρια για 15 δευτερολεπτα.
Βαλε την μπαταρια.
Βαλε ρευμα στο τροφοδοτικο.
Ετοιμος.
-
31-10-08, 01:10 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #7
Με το load setup defaults ή το optimized settings δεν έστρωσε, οπότε θα δοκιμάσω το Clear cmos.
Πιθανόν να είναι αυτό το Clear cmos που πρέπει να κάνω, γιατί τώρα που θυμάμαι καλύτερα, πριν μου γράψει ότι δεν βλέπει το ποντίκι κλπ, κάτι έλεγε στην αρχική οθόνη για cmos, δεν θυμάμαι τι ακριβώς, άλλωστε δεν το ξανάγραψε. Επιπλέον όταν πρωτοξεκίνησε μετά την μικροεπισκευή, είχε μηδενίσει το ρολόϊ και η ημερομηνία.
Θα το κάνω αύριο όμως γιατί "της νύχτας τα καμώματα..."
ΥΓ Όταν λες "Βγαλε την μπαταρια για 15 δευτερολεπτα", προφανώς εννοείς τη μικρή μπαταρία λιθίου που έχει πάνω η μητρική. Ναι?
-
31-10-08, 01:15 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #8
Ναι.
Αλλά το οτι σου ειχε εμφανισει cmos checksum error δεν ειναι καλο σημαδι.
Θα ελεγα κιολας οτι υπαρχει ρισκο με clear cmos να ερθει στην επιφανεια corrupted bios.
Δες μηπως δεν εχουν πατησει καλα οι καλωδιοταινιες δισκων/οπτικων συσκευων.
Βγαλε τις και ξαναβαλ`τες.
-
31-10-08, 01:25 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #9
-
31-10-08, 01:34 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #10
Βγαλ`τα ολα και ξαναβαλ`τα.
Οτι ακριβως εβγαλες πριν, απλα αυτη την φορά δωσε προσοχη.
Κοιταξε και εκει που κολλησες αν εχει φουσκωσει καμμια γραμμη.
Επισης κοιταξε για φουσκωμενους πυκνωτες (λογω παλαιοτητας αλλά και χρησιμοποιησης κακων πυκνωτων εκεινη την εποχη).
-
31-10-08, 01:39 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #11
Ok, φίλε θα κάνω ότι είπες αύριο και θα σου πω...
Καληνύχτα,
Καληνύχτα σε όλους...
-
31-10-08, 01:39 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #12
Άλλαξε μπαταρία (αυτή την στρογγυλή σαν κουμπί ασημί) για να είσαι σίγουρος ή μέτρησε τη με βολτόμετρο/πολύμετρο. Απο 3Volt και κάτω θέλει αντικατάσταση. Πολλές μητρικές (φτηνιάρικες) δεν "ξέρουν" πότε έχει αδειάσει η μπαταρία και χωρίς ειδοποίηση κάνουν corruption στα cmos data.
-
31-10-08, 21:49 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #13
Γειά σας,
Έκανα όλα τα παραπάνω και επιπλέον άλλαξα τη μπαταρία που όντως είχε μόνο 1,5V. Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Βρήκα στο ιντερνετ ότι ο κωδικός αυτός πιθανόν δεν μπορεί να κάνει detect τις IDE συσκευές (σκληρό, CD ROM κλπ)Κώδικας:http://forums.pcper.com/showthread.php?t=373815
-
31-10-08, 21:55 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #14
Οχι.
Βγαλε τις καλωδιοταινιες δισκων/οπτικων συσκευων και floppy απο την μητρικη.
Κανε εκκινηση (POST) να δεις αν σου εμφανιζει το προβλημα (σφαλμα στο POST).
Αν δεν το εμφανιζει βαλε τα ενα-ενα, πρωτα μονο τον δισκο, και αφου εχεις βγαλει και ξαναβαλει την καλωδιοταινια και απο την μερια του δισκου (πιθανοτατα να μην κανει καλη επαφη).
Επισης αν ειχες βγαλει την καλωδιοταινια του floppy θελει προσοχη, μιας και μπαινει και αναποδα...
-
01-11-08, 02:08 Απάντηση: άγνωστο πρόβλημα μετά από μικροεπισκευή #15
Έκανα αυτά που είπες αλλά δεν έγινε τίποτα, εμφανίζει τους κωδικούς. Μάλιστα αν βάλω όλα τα άλλα χωρίς να βάλω πρώτα το σκληρό μου εμφανίζει και αυτό το cmos checksum error.
Τέλος πάντων φίλε μου, μη σε κουράζω άλλο, θα ζήσω μ' αυτό για λίγο, έτσι κι αλλιώς αν εξαιρέσουμε το post code 75, μπουτάρει κανονικά.
Ούτως ή άλλως θα στήσω ένα καινούργιο pc σύντομα. Το έχω συνθέσει από τον Ιούλιο με τη βοήθειά σου και άλλων παιδιών του φόρουμ, αλλά βλέπω φτηναίνει συνεχώς και το αναβάλλω (λες να πέσουν κι άλλο οι τιμές).
Για δές το, πως σου φαίνεται (gaming και γενική χρήση)?
Οθόνη: IIYAMA PROLITE E2003WSV-B1 20'' TFT # PER.160125 E-shop 180,00 €
Θήκη: Asus TA-915 Black #1086650 Πλαίσιο 31,99 €
Τροφοδοτικό: Corsair 550W CMPSU-550VXEU #1076515 Πλαίσιο 69,99 €
Motherboard: Asus P5QL-E #1156721 Πλαίσιο 76,85 €
Επεξεργαστής: Intel Core 2 Duo 7300 Box (s775/2,66) #1147242 Πλαίσιο 115,00 €
Μνήμη: Corsair RAM DDR2 4GB KIT 6400C4DHX #1078771 Πλαίσιο 89,9 €
Κάρτα γραφικών: Asus 4850 SVGA (PCI-Express 512MB) #1164694 Πλαίσιο internet 145,00 €
Σκληρός: Seagate 320 GB HDD (16MB Cache, 7200 rpm, Sata 2) #1151819 Πλαίσιο 43,79 €
DVD: Samsung SH-S223F/BEBE Black DVDRW +/- (Dual Layer ReWriter, Sata 22X) Bulk #1140353 Πλαίσιο 26,00 €
Παρόμοια Θέματα
-
Το άγνωστο πρόβλημα
Από chrisantz στο φόρουμ Σκληροί δίσκοι, αποθηκευτικά μέσα και λοιπά περιφερειακάΜηνύματα: 4Τελευταίο Μήνυμα: 08-01-08, 23:52 -
Κλήσεις από άγνωστο αρ.
Από chica_loca στο φόρουμ Λοιπές ΤεχνολογίεςΜηνύματα: 23Τελευταίο Μήνυμα: 23-05-06, 23:49 -
Άγνωστο πρόβλημα!
Από Speedy στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 13Τελευταίο Μήνυμα: 05-04-06, 16:17 -
Άγνωστο πρόβλημα
Από sTaNLEYgR στο φόρουμ Hardware ΓενικάΜηνύματα: 41Τελευταίο Μήνυμα: 15-06-05, 19:00 -
Αγνωστο αντικείμενο εκπέμπει ενέργεια από το κέντρο του Γαλαξία μας
Από NetTraptor στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 24-09-04, 10:46
Bookmarks