Hi again! Λοιπόν ήρθε η στιγμή μετά 3 χρόνια για μία αναβάθμιση του υπολογιστή. σκέφτομαι να την περιορίσω σε προσθήκη Μνήμης και 2ου Σκληρού.
Το σύστημα περιλαμβάνει:
Pentium 4, 2,5Ghz, External clock 133
m/b: MSI-6585 (version 1.0) 648 MAX ATX mainboard με τα εξής χαρακτηριστικά:
RAM 256mb PCI 2100 CL 2.6 TWINMOSΚώδικας:CPU • Supports Intel® Pentium® 4 processor in the 478 pin package. • Supports FSB at 400/533 MHz (100/133 MHz QDR) • Core frequency from 1.3 GHz to 2.8 GHz and up Chipset • SiS® 648 (839 pin BGA) - Supports Intel Pentium 4 processors with data transfer rate up to 533 MHz - Supports 64-bit high performance DDR 333+ / DDR 333 / DDR 266 memory controller - Supports AGP 8X/4X interface at 0.8v or 4x at 1.5v with fast write transaction - Supports bi-directional 16-bit data bus with 1GHz bandwidth MuTIOL • SiS® 963 (371 pin BGA) - Supports Dual-IDE ATA 66/100/133 - Integrated audio controller with AC'97 interface - Low pin count interface for SIO - Advanced power management and PC2001 compliance Main Memory • Supports three memory banks using three 184-pin unbuffered DDR DIMM. • Supports up to 3GB memory size without EEC. • Supports DDR200/266/333/400 MHz and up. Slots • One 8x/4x AGP universal slot. • Six PCI v2.2 32-bit master PCI bus slots. On-Board IDE • Dual IDE controllers integrated in SiS® 963. • Support P/O, Bus Master, Ultra DMA66/100/133 operation. • Can connect up to four IDE devices. On-Board Peripherals include: - 1 floppy port supports 2 FDDs with 360K, 720K, 1.2M, 1.44M and 2.88Mbytes. - 2 serial ports (COM A + COM B). - 1 parallel port supports SPP/EPP/ECP mode. - 6 USB ports (Rear x 4/ Front x 2). - 1 audio port. - 1 S-Bracket™ pin header. - 1 D-Bracket™ 2 pin header. BIOS • 2MB AMI BIOS w/ PnP, ACPI, SMBIOS 2.3, Green and Boot Block • Provides DMI2.0, WfM2.0, WOR and SMBus for system management.
H.D. MAXTOR model 6Y080L0130413 80gb, 7200rpm, U/ATA 133.
αυτός είναι συνδεδεμένος στην υποδοχή της m/b IDE 1.
στην υποδοχή IDE 2 είναι συνδεδεμένα:
ένα NEC DVD/RW (ως master)
ένα DVD rom (δε θυμάμαι μάρκα) ως slave.
ερωτήσεις:
1. Υπάρχει περίπτωση να προσθέσω μνήμη 512 χωρίς να αφαιρέσω αυτή που έχω ώστε να έχω συνολικά 768 mb?
αν ναι, τι πρέπει να προσέξω?
πάντως απ'ότι είδα δεν υπάρχουν μνήμες DDR 266 (PCI 2100) και αν υπάρχει κάπου θα είναι πολύ πιο ακριβή.
αν δε γίνεται το παραπάνω, μπορώ να βάλω απλά μια 512 όποια να'ναι αφαιρώντας αυτή που έχω; (κρίμα όμως να χάσω 256mb)
2. σκέφτομαι να πάρω SATA δίσκο, όμως θα χρειαστώ και controller. και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα...
έχει προσθέσει κανείς controller για SATA δίσκο? αν ναι, ποιόν;
γενικά, υπάρχει κάποιος που να μη δημιουργεί προβλήματα με λίνουξ;
αν βάλω controller, θα αφήσω τον τωρινό δίσκο ως έχει (απλά θα τον κάνω slave πειράζοντας τα jumperάκια και το BIOS) και θα βάλω στον controller τον SATA?
Ή μήπως δεν έχω να κερδίσω και πολλά από ένα SATA δίσκο, οπότε να βάλω πάλι IDE ?
αν ναι, αναγκαστικά θα βγάλω το dvd rom, θα ορίσω slave το DVD/RW και με το ίδιο καλώδιο θα συνδέσω στην υποδοχή IDE 2 τον τωρινό δίσκο. έτσι όμως δε θα χάσει σε ταχύτητα ο δίσκος;
και στη θέση του τωρινού σκληρού (IDE 1) θα βάλω τον καινούριο. σωστά;
Sorry για τις πολλές ερωτήσεις και ευχαριστώ προκαταβολικά όσους απαντήσουν!
p.s.ναι,οι γυναίκες πειράζουν το εσωτερικό του υπολογιστή! δε τον έχουν μόνο για πασιέντζα!![]()
![]()
Εμφάνιση 1-13 από 13
-
07-11-05, 16:10 Αναβάθμιση RAM & H.D συμβατή με Linux... #1Πολλές PC-δυσκολίες λύθηκαν με την ευγενέστατη χορηγία των μελών του adslgr.com!
Thank you All for your help!
-
07-11-05, 16:51 #2
Μπορείς να πάρεις μνήμη που να δουλεύει στα 400MHz, και μετά να τις έχεις όλες μαζί να δουλεύουν στα 266ΜΗz
Έτσι δουλεύει αυτή τη στιγμή το σύστημά μου.
Στη θέση σου όμως, θα πέταγα την παλιά την 266 και θα δούλευα μόνο την 512MB στα 400MHz
(η δικιά μου motherboard δε δέχεται χρονισμούς πάνω από 266MHz γι αυτό δεν το κάνω)."We're a virus with shoes." -- Bill Hicks
-
07-11-05, 19:20 #3
- Περιοχή
- Αθήνα - Κ. Πατήσια
- Downloads
- 33
- Uploads
- 2
- Άρθρα
- 4
- Ταχύτητα
- 20480/1023
- ISP
- Conn-x OTE
- DSLAM
- ΟΤΕ - ΔΑΓΚΛΗΣ
- Router
- thomson speedtouch 585 v6
Πρόταση : Πάρε μνήμη 1 GB , αξίζει τον κόπο .
Τώρα , sata pci controller , έχω εγώ σε κάποιο από τα pc , και δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημα , με 2 sata επάνω σε RAID 0 , δυστυχώς όμως έχει περάσει πολύς καιρός και δεν θυμάμαι μάρκα και τύπο. Πιστεύω πως ότι και να πάρεις καλό θα είναι . Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν SATA2 κάρτες , ίσως κάποιος που το έχει ψάξει περισσότερο να μας κατατοπίσει .
Τον iDE σκληρό σου δεν χρειάζεται να τον πειράξεις . (από master - slave) .
-
07-11-05, 19:49 #4
1. Είναι κουταμάρα εδώ και 1.5 χρόνο τουλάχιστο να αγοράζεις δίσκο IDE. Πάντα SATA.
2. Εξαιρετική λύση για SATA controller είναι ο παρακάτω:
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.801113
Έχει το chip SI-3114 της Silicon Image.
Πολύ καλή συμπεριφορά και υποστήριξη σε linux. Μόνο πρόσεξε μην του βάλεις επάνω δίσκους Seagate γιατί είναι ελατωματικοί.
Καί τα 3 μηχανάκια μου εδώ πέρα, έχουν πάνω τους από έναν SI-3114 και τρέχουν όλα linux (Gentoo, Ubuntu, Debian) απρόσκοπτα εδώ και 1.5 χρόνο.
Μόνο του μειονέκτημα ότι δεν υποστηρίζει SMART.
3. Τον IDE δίσκο σου δεν θα τον πειράξεις καθόλου, θα τον αφήσεις όπως είναι. Οι SATA έχουν τα δικά τους ξεχωριστά κανάλια.
4. Για τη μνήμη, η καλύτερη λύση είναι να πουλήσεις αυτές που έχεις και να πάρεις 2 512άρες DDR PC-3200 με συνολικό κόστος €90. Βγάλε και όσο θα πιάσουν αυτές που θα πουλήσεις οπότε θα σου έρθουν κάπως φθηνότερα.
π.χ. καλή περίπτωση είναι 2 τέτοιες:
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.554623
Η μνήμη - ειδικά όταν τρέχεις linux - είναι επένδυση. Με 1GB μπορείς να κάνεις τα πάντα ακόμα και με μηχάνημα 6-ετίας+ (τέτοιος είναι εδώ ο server).Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
08-11-05, 00:41 #5
-
09-11-05, 20:41 #6
εγώ λέω να πάρεις 2 μνήμες 512, και έναν PATA δίσκο, τον οποίον θα συνδέσεις με τον εξής τρόπο:
IDE 1:
- καινούριος δίσκος (εγώ θα προτιμούσα WD)
- dvdrom
ΙDE 2:
- dvdrw
- παλιός δίσκος
αν δεν πας σε SATA γλυτώνεις 40+ ευρώ, τα οποία μπορείς να διαθέσεις για την 2η μνήμη.
καλύτεροι είναι οι sata, αλλά κόβω το κεφάλι μου οτι δεν είναι αισθητή σε σενα η διαφορά.
-
09-11-05, 21:27 #7
Thanx! σε IDE προσανατολίζομαι και εγω, να δώσω το 40ρι για μνήμη.
να βάλω το νέο δίσκο στο IDE 1
και στο IDE 2 να βάλω το παλιό δίσκο (master) + το dvdrw (slave) (το dvdrom λέω να το καταργήσω γιατί αν το συνδέσω μαζί με δίσκο φοβάμαι μήπως καθυστερεί το δίσκο.)
μάλιστα σκέφτομαι τον εξής δίσκο:
http://www.plaisio.gr/IWCatProductPa...Id=1&sts_cid=3
H Ram με προβληματίζει. άραγε μπορώ να βάλω μαζί τα εξής τσιπάκια;
αυτό που έχω στο λάπτοπ: KINGSTON 256MB 333Mhz
+ αυτό: http://www.plaisio.gr/IWCatProductPa...Id=1&sts_cid=3
(ίδια μάρκα, ίδια ταχύτητα, μόνο που δε ξέρω τι παίζει με CL, Volts, κλπ...)Πολλές PC-δυσκολίες λύθηκαν με την ευγενέστατη χορηγία των μελών του adslgr.com!
-
10-11-05, 00:40 #8
Αρχικό μήνυμα από dinap1
Όσον αφορά τη μνήμη, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι οι μνήμες για desktop δεν μπαίνουν σε laptop, λόγω σχήματος η κάτι τέτοιο.
Σε περίπτωση που μπαίνουν δε νομίζω να υπάρξει πρόβλημα με συχνότητα και timings, απλά θα λειτουργούν και οι 2 με τα specs της αργότερης.
ΑΑ και μη ξεχάσεις να έχεις και στα δύο IDE κανάλια 80αρια καλώδια.
-
10-11-05, 08:27 #9
Αρχικό μήνυμα από Dj kourampies
μήπως θα μπορούσες please να εξηγήσεις το παραπάνω ;
καλώδια θα χρησιμοποιούσα αυτά που έχει μέσα ο υπολογιστής. IDE με 2 υποδοχές, για 2 συσκευές το καθένα. με το 1 συνδέω το δίσκο στην IDE 1 και με το άλλο τα dvdrw & dvdrom στην IDE 2.Πολλές PC-δυσκολίες λύθηκαν με την ευγενέστατη χορηγία των μελών του adslgr.com!
-
10-11-05, 08:46 #10
- Περιοχή
- internet
- Downloads
- 58
- Uploads
- 17
- Άρθρα
- 9
- Ταχύτητα
- 49999 / 4999
- ISP
- ΟΤΕ Conn-x
- DSLAM
- ΟΤΕ - ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΩΝ
Δεν συνδέουμε ποτέ σκληρούς και dvd/cd rom στο ίδιο καλώδιο γιατί τα δεύτερα είναι πιο αργά και καθυστερούν τους δίσκους μας!
Στην πράξη δεν συνδέουμε καν ποτέ 2 σκληρούς pata στο ίδιο καλώδιο γιατί και εκεί η απόδοση πέφτει δραματικά αφού μοιράζονται την ταχύτητα του καλωδίου.
Αν δεν περάσεις σε λύση sata θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα εξωτερικό κουτάκι USB2.0 (αλουμινένιο για να μη ζεσταίνεται ο σκληρός) και να βάλεις εκεί τον ένα δίσκο!
Έτσι θα μπορείς να χρησιμοποιείς τον εξωτερικό για backups και να τον κλείνεις όποτε δεν χρειάζεται ώστε να εξασφαλίσεις ότι αν καεί ποτέ (χτύπα ξύλο) το pc σου δεν θα καούν και οι δυο σκληροί σου!
Επίσης ίσως σου χρειαστεί κάποια στιγμή για να μεταφέρεις αρχεία από/προς άλλους υπολογιστές.Gentoo Linux: mess with the best and you might learn something
δικτυακή παράσταση | twitter | within specifications
Αν φτάσω τα 100 και με ρωτήσουν το μυστικό της μακροζωίας θα πω: Πάντα είχα 3 ποτήρια μπροστά μου· ένα με νερό, ένα με καφέ & ένα με αλκοόλ.
-
10-11-05, 09:47 #11
- Περιοχή
- @ Copenhagen, DK
- Downloads
- 3
- Uploads
- 0
- Άρθρα
- 1
- ISP
- Οtenet
οφτοπικ//
τι μου θυμισες τωρα, οταν πηρα το πρωτο μου cd-r ο τσακαλιας ο τεχνικος ειχε συνδεσει σκληρο και αντιγραφικο στο ιδιο καλωδιο, και το dvd μονο του, φυσικα και δεν ατεγραψα ποτε CD ολοκληρο, παρα 20-30 mb (δεν ειχαμε και τα buffer overun εκεινες τις εποχες). Μετα ξεψαρωσα και αρχισα να πιανω κατσαβιδια και πριονια και οταν το ειδα κατεβαζα μπινελικια αναδρομικα 5ετιας
δεν χωρανε σε καθε λαπτοπ οι μνημες, οταν ανοιξα το δικο μου, μου φανηκαν μικροτερα τα τσιπακια.
Αμα εχει 2 καλωδια και 4 συσκευες δεν εχει πολλες εναλλακτικες. 1+2/1+2 1:δισκοι, 2:cd/dvd
Τον fireware εξωτερικο σκληρο τον σκεφτεστει σαν λυση? Σημερα παντως ο συγκατοικος μου καταφερε να βγαλει σπιθα μολις τολμησε να συνδεσει τον σκληρο σε καινουριο ΠιΣι.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος KLG : 10-11-05 στις 09:55.
-
10-11-05, 10:11 #12
- Περιοχή
- internet
- Downloads
- 58
- Uploads
- 17
- Άρθρα
- 9
- Ταχύτητα
- 49999 / 4999
- ISP
- ΟΤΕ Conn-x
- DSLAM
- ΟΤΕ - ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΩΝ
Από προσωπική εμπειρία και benchmarks στο linux το usb2 είναι πιο γρήγορο από το firewire (27ΜΒ/sec περίπου έναντι 23).
Στα windows συμβαίνει το αντίθετο. Το firewire είναι πιο γρήγορο (28MB/sec περίπου έναντι 22).
Επίσης οι firewire έχουν μια τάση να καίγονται. Σε αυτό φταίει το πως λειτουργούν και τα φθηνά ηλεκτρονικά που βάζουν αρκετοί κατασκευαστές.
Σε μια (μαύρη) μέρα έκαψα τη firewire του desktop, του φορητού και του mp3 player! Ο εξωτερικός σκληρός τυχαία επέζησε (αλλά που θα μου πάει...).
[action=mrsaccess]αποφεύγει πλέον τα firewire δίκτυα για να μη πάρει φωτιά κι ο πισινός του... Υπάρχει λόγος για τα ethernet![/action]Gentoo Linux: mess with the best and you might learn something
δικτυακή παράσταση | twitter | within specifications
Αν φτάσω τα 100 και με ρωτήσουν το μυστικό της μακροζωίας θα πω: Πάντα είχα 3 ποτήρια μπροστά μου· ένα με νερό, ένα με καφέ & ένα με αλκοόλ.
-
11-11-05, 13:33 #13
Αρχικό μήνυμα από KLG
To setup που σου έκανε... 1disk+1writer , 1 reader είναι το βέλτιστο για δυο κανάλια IDE.
το αν διορθώθηκε το πρόβλημα με την αλλαγή που έκανες είναι καθαρά θέμα συμβατότητας των συσκευών.
Παρόμοια Θέματα
-
wifi card συμβατή με linux
Από ΜΑΝΩΛΗΣ στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 62Τελευταίο Μήνυμα: 19-04-09, 21:55 -
Είναι συμβατή με linux?
Από filippos_ στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 16Τελευταίο Μήνυμα: 03-07-08, 14:12 -
Videocamera hdd συμβατή με linux ?
Από vagskarm στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 19-05-08, 13:09 -
Αναβαθμιση RAM
Από davan στο φόρουμ Motherboards, CPU και memoryΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 09-11-07, 12:00 -
Αναβαθμιση ram
Από contime στο φόρουμ Motherboards, CPU και memoryΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 27-05-07, 22:45
Bookmarks