Νταξει με τα επιστημονικα σας ρε παιδια, αλλά έχετε υποψιν οτι την ιδια λύση προτεινετε αφου είτε βελτιωση του contention ration με διατηρηση της ονομαστικης ταχυτητας (πχ 384) είτε αύξηση της ονομαστικης ταχυτητας με διατηρηση του contention ration σημαινει το ενα και το αυτο: οτι ο %$&%^ ΟΤΕ θα αυξησει το BW που δινει σε καθε DSLAM!
Εμφάνιση 1.621-1.635 από 2770
-
19-01-06, 16:35 #1621
-
19-01-06, 16:51 #1622
Αρχικό μήνυμα από morpheus
Σημαντικός παράγοντας κατ'εμέ για την βελτίωση των ταχυτήτων είναι να αρχίσουν να συνδέονται με ADSL πολλοί νέοι χρήστες ειδικά αυτοί που κάνουν ελαφρά χρήση ώστε στατιστικά να πέσει το ποσοστό των "heavy users".
QoS: Τι είναι τούτο το πράγμα; Ευρυζωνικά: Μύθοι και πραγματικότητα Οδηγίες Εγκατάστασης Oracle 10G σε Linux (RHEL4)Περι αλόγιστης χρήσης Ιντερνετ
Ikariam.gr anon@AnonCity Guzoos@76:12
-
19-01-06, 17:04 #1623
Αρχικό μήνυμα από lacacitos
Αν το πρόβλημα ήταν μικρά ATM uplink στα dslam, τότε θα είχαμε την ίδια συμπεριφορά ανεξάρτητως μεγέθους IP πακέτου η οποία θα ήταν χαμηλο πραγματικό bitrate και όχι χαμηλό packetrate. Θυμίζω ότι IP πακέτο <> ATM cell για να μην μπερδευτούν πάλι κάποιοι.
Όπως φαντάζομαι θα ξέρεις, στη διαδρομή από το bras μας μέχρι το modem μας τα IP πακέτα είναι ενθυλακωμένα σε ATM όπου δεν υπαρχει η δυνατότητα να ανοιχτούν στο dslam και να εξεταστει τι περιέχουν.
Το τελευταίο σημείο που ο OTE μπορεί να διακρίνει τα πακέτα IP είναι ο BBRAS όπου χρειάζεται να αποθυλακωθούν από l2tp (όπως έρχονται από τον ISP) και να ενθυλακωθούν σε ATM ώστε να σταλούν με αυτή τη μορφή στο dslam και έπειτα στο modem μας.
Αρχικά πίστευα ότι το πρόβλημα μπορεί να οφειλεται σε χαμηλή επεξεργαστική ισχύ του bras αλλά μετά από μία κουβέντα με κατι παιδιά άρχιζω να πιστευω ότι υπάρχει δόλος. Είναι γνωστό ότι QoS δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εισερχόμενα πακέτα IP (με εξαίρεση το TCP).
Μήπως γι αυτό ο περιορισμός υπάρχει μόνο στα εισερχόμενα πακέτα ενώ στα εξερχόμενα (upload) πάμε όλοι σφάιρα;
Όταν ανοίγω το emule το upload μου είναι 3-4 φορές παραπάνω από το download μου ενώ στο voip πάντα η φωνή μου ακούγεται στο άλλον ενώ εγώ ακούγομαι σα μαστούρης.
Αν υπήρχε έλειψη επεξεργαστικής ισχύς δεν θα είχαμε το ίδιο πρόβλημα και στην ενθυλάκωση και στην αποθυλάκωση;
-
19-01-06, 17:11 #1624
Δεν νομίζω ότι μπορεί να παίξει QoS πάνω από το ΑΤΜ του ΟΤΕ ούτε και αυτός είναι ο ρόλος του δικτύου. Ωστόσο αν αυξηθεί το συνολικό Bandwidth για κάθε DSLAM και όχι μόνο τότε θα καλυτερέψουν τα πράγματα. Μην συγκρίνετε το QoS πάνω σε Leased Lines με το ADSL ειδικά του ΟΤΕ.
%DSL-3-UNKNOWN_STATE:[chars] layer1 state is [dec]
-
19-01-06, 17:23 #1625
Αρχικό μήνυμα από Acinonyx
Αν το πρόβλημα ήταν μικρά ATM uplink στα dslam, τότε θα είχαμε την ίδια συμπεριφορά ανεξάρτητως μεγέθους IP πακέτου η οποία θα ήταν χαμηλο πραγματικό bitrate και όχι χαμηλό packetrate. Θυμίζω ότι IP πακέτο <> ATM cell για να μην μπερδευτούν πάλι κάποιοι.
Όπως φαντάζομαι θα ξέρεις, στη διαδρομή από το bras μας μέχρι το modem μας τα IP πακέτα είναι ενθυλακωμένα σε ATM όπου δεν υπαρχει η δυνατότητα να ανοιχτούν στο dslam και να εξεταστει τι περιέχουν.
Το τελευταίο σημείο που ο OTE μπορεί να διακρίνει τα πακέτα IP είναι ο BBRAS όπου χρειάζεται να αποθυλακωθούν από l2tp (όπως έρχονται από τον ISP) και να ενθυλακωθούν σε ATM ώστε να σταλούν με αυτή τη μορφή στο dslam και έπειτα στο modem μας.
Αρχικά πίστευα ότι το πρόβλημα μπορεί να οφειλεται σε χαμηλή επεξεργαστική ισχύ του bras αλλά μετά από μία κουβέντα με κατι παιδιά άρχιζω να πιστευω ότι υπάρχει δόλος. Είναι γνωστό ότι QoS δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εισερχόμενα πακέτα IP (με εξαίρεση το TCP).
Μήπως γι αυτό ο περιορισμός υπάρχει μόνο στα εισερχόμενα πακέτα ενώ στα εξερχόμενα (upload) πάμε όλοι σφάιρα;
Όταν ανοίγω το emule το upload μου είναι 3-4 φορές παραπάνω από το download μου ενώ στο voip πάντα η φωνή μου ακούγεται στο άλλον ενώ εγώ ακούγομαι σα μαστούρης.
Αν υπήρχε έλειψη επεξεργαστικής ισχύς δεν θα είχαμε το ίδιο πρόβλημα και στην ενθυλάκωση και στην αποθυλάκωση;
Επίσης οι περισσότεροι, ακόμη και αυτοί που τρέχουν emule κλπ δεν αφήνουν να πιάσει όλο το upload (γιατί θα μπουκώνει η γραμμή). Αρα απο τα παραπάνω, αποδεικνύετεαι ακόμη περισσότερο ότι το μπούκωμα οφείλεται στα διάφορα ζωντανά....
QoS: Τι είναι τούτο το πράγμα; Ευρυζωνικά: Μύθοι και πραγματικότητα Οδηγίες Εγκατάστασης Oracle 10G σε Linux (RHEL4)Περι αλόγιστης χρήσης Ιντερνετ
-
19-01-06, 17:24 #1626
Προφανώς υπάρχει πρόβλημα γενικότερα με τον ΟΤΕ. Αλλά όταν τους πήρα τηλέφωνο και τους ρώτησα σχετικά με τα DSLAM και τον περιορισμό πακέτων σε VOIP εφαρμογές κλπ... Μαντέψτε απάντηση τεχνικού ... "ΕΕΕΜΜΜ ο οτέ δεν παρέχει VOIP και συνεπώς για οποιοδήποτε πρόβλημα φταιει η εφαρμογή που χρησιμοποιήται απο μέρους σας , το δύκτιο δουλέυει άψογα μπλα μπλα μπλα.... εσείς είχατε δηλώσει βλάβή;;;;" ΚΑΛΟ ΕΕΕ;
Α ρε Τριανταφυλλόπουλος που τους χρειαζεται.....
-
19-01-06, 17:30 #1627
>Το τελευταίο σημείο που ο OTE μπορεί να διακρίνει τα πακέτα IP είναι ο BBRAS όπου
>χρειάζεται να αποθυλακωθούν από l2tp (όπως έρχονται από τον ISP) και να >ενθυλακωθούν σε ATM ώστε να σταλούν με αυτή τη μορφή στο dslam και
> έπειτα στο modem μας.
πάλι έχω την εντύπωση ότι ο BBRAS θα βλέπει τα πακέτα PPP encapsulated οπότε μάλλον είναι δύσκολο.
-
19-01-06, 17:30 #1628
Οι Οτετζήδες δεν ξέρουν. Λένε ότι έχουν ακούσει απο εδώ και απο εκεί. Είναι πολύ δύσκολο να βρείς καλό τεχνικό δικτύων και ειδικα στον ΟΤΕ! Οπότε μην παίρνετε και πολύ τοις μετρητοίς αυτά που λένε. Εδώ με δυσκολία μάθανε κάποιοι απο TDM, ψηφιακά κυκλώματα, ISDN PRI / E1, HellasCOM και τώρα θέλετε να ξέρουν και Ιντερνετικές τεχνολογίες (την στιγμή που τρέχει και η εθελουσία;
)
Εγώ αν ήμουν στην θέση του ΟΤΕ, θα έβαζα σε σιτε την δυνατότητα να βλέπεις το φόρτο του κάθε DSLAM (όπως πολύ καλά έκανε η HOL για το backbone της). Απορώ γιατι δεν το έχουν κάνει ήδη! Ισως γιατί δεν είναι 1/20 αλλά 1/40
-
19-01-06, 19:30 #1629
Αρχικό μήνυμα από lacatitos
Αρχικό μήνυμα από anon
Αλλάξε το φόρτιο μέσα σε 1 δευτερόλεπτο που έκανα τις μετρήσεις; Δε νομίζω...
Επίσης οι περισσότεροι, ακόμη και αυτοί που τρέχουν emule κλπ δεν αφήνουν να πιάσει όλο το upload (γιατί θα μπουκώνει η γραμμή). Αρα απο τα παραπάνω, αποδεικνύετεαι ακόμη περισσότερο ότι το μπούκωμα οφείλεται στα διάφορα ζωντανά....
Κάτω από 10kb/s δε σε αφήνει να το βάλεις το upload. Η πραγματική ταχύτητα που πιάνω στο upload είναι τουλάχιστον 8! Και πάντα!
Εδώ μιλάμε ότι το πραγματικό download με το μουλάρι δεν ξεπερνάει τα 4kb/s και είναι πάντα μικρότερο από το upload. Ας επιβεβαιώσουν και οι υπόλοιποι που έχουν το πρόβλημα.
Και ξαναρωτάω.
Γιατί δεν υπάρχει περιορισμός πακέτων στο upload;
Μήπως γιατί εκ των πραγμάτων δε υπάρχει τρόπος να περιορίσει τα εισερχόμενα πακέτα στον BBRAS ο OTE;
Οπότε με τη λογική σου του λόγου 1/3 έπρεπε να έχω μόλις 90 packet/s τρεις φορές το 30pps που έχω στο donwload.
Ας κάνουμε τη δοκιμή λοιπόν upload με πακετάκια 28bytes:
536 packets/s upload!!! Με ταχύτητα 14.7kb/s όσο μπορεί να στείλει το κανάλι των 128kbps συμπεριλαμβάνοντας και τα διάφορα headers.
Καταλαβαίνεις τώρα πόσο λάθος είσαι; Τίποτα από όσα λες δεν επαληθεύονται στην πράξη. Παρόλαυτα επιμένεις να λες οτι είναι πρόβλημα υπερβολικής χρήσης.
- Στο download έχω maximum 2kb/s με πακέτα 28bytes και 30 pps
- Στο upload έχω maximum 14.7kb/s με πακετάκια 28bytes και 536pps.
- Η διαφορά του upload από το download είναι ότι ο ΟΤΕ δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει QoS στο upload.
-
19-01-06, 19:46 #1630Εδώ μιλάμε ότι το πραγματικό download με το μουλάρι δεν ξεπερνάει τα 4kb/s και είναι πάντα μικρότερο από το upload. Ας επιβεβαιώσουν και οι υπόλοιποι που έχουν το πρόβλημα.
Και ξαναρωτάω.
Γιατί δεν υπάρχει περιορισμός πακέτων στο upload;
Μήπως γιατί εκ των πραγμάτων δε υπάρχει τρόπος να περιορίσει τα εισερχόμενα πακέτα στον BBRAS ο OTE;
Οπότε με τη λογική σου του λόγου 1/3 έπρεπε να έχω μόλις 90 packet/s τρεις φορές το 30pps που έχω στο donwload.
Ας κάνουμε τη δοκιμή λοιπόν upload με πακετάκια 28bytes:
η Adsl σύνδεση όμως είναι Ασύμετρη
384 down / 128 up οπότε αν έχουν 1:20 στα 384 τότε στο up έχεις κοντά στο 1:7
-
19-01-06, 20:16 #1631
Αρχικό μήνυμα από sdikr
Άλλη μια φορα:
Στο upload έχω 536packets/s με 28άρια πακέτα
Στο download έχω 31packets/s με 28άρια πακέτα
536 / 31 = 17 (πράξη)
384 / 128 = 3 (θεωρία)
3 <> 17 !!!
Επίσης στο upload ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ πιάνω το maximum 14kb/s ότι μέγεθος πακέτου και αν βάλω.
Επίσης τεχνικά δεν υπάρχει τρόπος να γίνει QoS σε εισερχόμενα πακέτα σε ένα router. Είναι γνωστό.
Ειλικρινά αναρρωτιέμαι γιατί είναι τοσο δύσκολο να το δείτε...
-
19-01-06, 20:59 #1632
Απο DSLAM μέχρι ΒΒΡΑS η ταχύτητα είναι συμμετρική. Εχει ίδιο bw τόσο στο up όσο και στο down. Απο το DSLAM μέχρι το modem/router η ταχύτητα είναι ασύμμετρη. Είναι πολύ μεγαλύτερη η ταχύτητα που σου δίνει (max) στο download σε σχέση με το upload. Κάτσε και μέτρα πόσο bw απο τους clients αντιστοιχεί στο μισθωμένο για το download και πόσο στο upload. Θα δείς ότι υπάρχει μικρότερo contention ratio (1/6.6 ή και λιγότερο γιατί οι 512 έχουν επίσης 128 στο up). Επιπρόσθετα εαν εξαιρέσουμε τους χρήστες που τρέχουν μουλάρια οι υπόλοποι (σε χρήση http/ftp/smtp ) κάνουν ελάχιστη χρήση του up. Συνεπώς το up δεν είναι congested και γιαυτό συμβαίνουν τα εξής:
1) Μπορεί το μουλάρι να στέλνει full speed
2) Σε συνδέσεις VoIP με εξωτερικό σας ακούνε (μιας και τα εξερχόμενα πακέτα δεν συμφορίζονται) αλλά δεν τους ακούτε εσείς. Εαν μιλάτε VoIP με ελλάδα δεν ακούει κανείς.
Τόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό; Η΄ δεν καταλαβαίνεις ότι το ADSL ασύμμετρο κομμάτι είναι μόνο απο το Modem/router σου μέχρι το DSLAM? Απο κει και πέρα πάνε μισθωμένα. Ομως πρέπει να κάνεις τους υπολογισμούς λαμβάνοντας όλα υπόψη.
Αλλάξε το φόρτιο μέσα σε 1 δευτερόλεπτο που έκανα τις μετρήσεις; Δε νομίζω...
Να το ξαναπώ ;;;;;
-
19-01-06, 21:11 #1633
Αρχικό μήνυμα από anon
Αρχικό μήνυμα από lacacitos
Αρχικό μήνυμα από Acinonyx
Μπορείς ακόμα να έχεις μια "δυνατότερη" συσκευή πριν τον router και να κάνεις εκεί το QoS στην εξερχόμενη κίνηση (από την συσκευή προς τον router).Τελευταία επεξεργασία από το μέλος chatasos : 19-01-06 στις 21:19.
-
19-01-06, 21:17 #1634
Αρχικό μήνυμα από chatasos
Η έννοια του ratio είναι η αναλογία του συνολικού bw των χρηστών προς το bw του μισθωμένου κυκλώματος μέχρι τον BBRAS. Υπάρχει και ratio και στις συνδέσεις με τους παρόχους.
-
19-01-06, 21:28 #1635
Αρχικό μήνυμα από anon
Αρχικό μήνυμα από anon
Παρόμοια Θέματα
-
Κινητοποίηση - Πρόβλημα περιορισμού πακέτων απο OTE
Από j77 στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 28-04-06, 14:36
Bookmarks