Σελ. 1 από 7 1236 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 1-15 από 95
 1. #1
  Εγγραφή
  29-06-2005
  Μηνύματα
  15.506
  Downloads
  4
  Uploads
  0
  ISP
  .
  E.U.
  Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένας σημαντικός θεσμός με ουσιαστική επιρροή στα τεκταινόμενα της Ενωμένης Ευρώπης και κατ' επέκταση οι Ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των πολιτών προκειμένου να επηρεάσουν το μέλλον τους. Με βάση λοιπόν την έλευση των Ευρωεκλογών, η online κοινότητά του adslgr.com η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από ιδιαίτερες ευαισθησίες για τεχνολογικά και τηλεπικοινωνιακά θέματα και αφετέρου από έντονους κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς, έθεσε μία σειρά σχετικών ερωτημάτων στις πολιτικές παρατάξεις προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της σχετικά με τη στάση που προτίθενται να τηρήσουν οι παρατάξεις ως μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

  Έτσι, ρωτήσαμε τις παρατάξεις για θέματα που αφορούν:


  • Την ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος της πρόσβασης στο Διαδίκτυο και της ιδιωτικότητας σε σχέση με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων
  • Την διαφύλαξης της ιδιωτικότητας του πολίτη σε σχέση με τυχόν παραχωρήσεις που γίνονται στο όνομα της αυξημένης ασφάλειας
  • Τη διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού σε σχέση με το καθεστώς των ισχυρών Μονοπωλίων και Ολιγοπωλίων αλλά και ειδικότερα σε σχέση με το ανοικτό λογισμικό (Open Source Software)
  • Την διατήρηση της Δικτυακής Ουδετερότητας (Net Neutrality) στο Internet.


  Ακολουθούν οι απαντήσεις των τριών κομμάτων, με τη σειρά που τις λάβαμε (Ν.Δ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ΠΑ.ΣΟ.Κ), εκ των έξι κομμάτων που ερωτήθηκαν συνολικά. Από την Νέα Δημοκρατία μας απάντησε η κ. Ρόδη Κράτσα, ευρωβουλευτής και Α' Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ομάδα Διαδικτύου του κόμματος. Δεν λάβαμε απάντηση από Κ.Κ.Ε, ΛΑ.Ο.Σ και Οικολόγους-Πράσινους.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MNP-10 : 04-06-09 στις 22:14.

 2. #2
  Εγγραφή
  29-06-2005
  Μηνύματα
  15.506
  Downloads
  4
  Uploads
  0
  ISP
  .
  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: nd.png 
Εμφανίσεις: 561 
Μέγεθος: 9,2 KB 
ID: 57329

  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  1. adslgr: Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο όπου οι εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων πιέζουν, φανερά ή μέσω lobbying, για τη δημιουργία πιο "ανελεύθερων" συνθηκών στο Διαδίκτυο, προκειμένου να καταπολεμηθεί η πειρατεία περιεχομένου. Σε αρκετές περιπτώσεις (πχ Γαλλία) έχουν υιοθετηθεί πολύ σκληρά μέτρα (όπως η απαγόρευση χρήσης του Διαδικτύου) ενώ παρόμοιες πιέσεις (για διακοπή συνδέσεων, για παρακολούθηση των συνδέσεων από παρόχους κτλ) βρίσκουν συχνά το δρόμο τους και ως προτάσεις για γενικότερη υιοθέτηση από το σύνολο της Ευρώπης.

   Πώς βλέπετε το "ζύγισμα" μεταξύ των ελευθεριών και δικαιωμάτων του χρήστη και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων; Ποιά στάση θα ακολουθήσετε για το θέμα;

   Απάντηση: Eίναι φανερό ότι συνολικά η βιομηχανία θεαμάτων όπως και το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας δέχονται σημαντικότατες επιδράσεις από τον βαθμό που έχουν εισχωρήσει οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο στη ζωή μας. Η ευρυζωνικότητα, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και δημοφιλείς ιστότοποι όπως το youtube.com και το last.fm έχουν συντελέσει στο να αναθεωρήσουμε την παραδοσιακή εικόνα που είχαμε για τα δίκτυα διανομών και τις λειτουργίες που επιτελούσαν οι δισκογραφικές εταιρείες. Η κινηματογραφική βιομηχανία και η μουσικοβιομηχανία προσπαθούν να προσαρμοστούν στις εξελίξεις αυτές, αν κα οι διορθωτικές κινήσεις του συστήματος ενίοτε δεν οδηγούν σε αποδεκτές λύσεις.

   Στη σχετική συζήτηση για την αναμόρφωση της αγοράς των θεαμάτων, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για το κόστος των μεταβολών αυτών, αλλά και κυρίως για το μέλλον όλων των εργαζομένων στον κλάδο. Πρέπει να πάψουμε να συντηρούμε τον μύθο ότι οι μόνοι που πλήττονται από την πειρατεία είναι κάποιοι ελάχιστοι καλλιτέχνες, αλλά αντιθέτως να συνειδητοποιήσουμε ότι πλήττονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, οι οποίοι εμπλέκονται σε όλα τα στάδια παραγωγής και προώθησης. Αυτό κατέστη σαφές και από τη στάση που κράτησε η πλειοψηφία των καλλιτεχνών στην πρόσφατη συζήτηση στη Γαλλία με αφορμή την υιοθέτηση των μέτρων που αναφέρετε. Συνεπώς, ας μην αρνούμαστε ότι η παραγωγή των έργων αυτών έχει κάποιο κόστος και πως συνεπώς πρέπει να διασφαλιστούν οι αμοιβές όλων όσων έχουν συντελέσει στην παραγωγή των έργων αυτών. Από εκεί και πέρα βεβαίως, είναι φανερό ότι η προστασία των θεμιτών αυτών συμφερόντων του κλάδου δεν μπορεί να επιδιώκεται με μέσα δυσανάλογα. Φιλοδοξία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι να διασφαλίσει ότι οι επερχόμενες νομοθετικές μεταβολές θα επιτυγχάνουν την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και στην διασφάλιση του σκληρού πυρήνα των δικαιωμάτων ελεύθερης πληροφόρησης και επικοινωνίας των χρηστών. Είναι σαφές ότι τη στιγμή που όλο και περισσότερες έννομες τάξεις στην Ευρώπη αναγνωρίζουν το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην επικοινωνία και την πληροφόρηση, η απαγόρευση χρήσης διαδικτύου είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να επιβάλλεται με φειδώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

   Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε τη θέση ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν μπορεί να περιοριστεί χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση. Τροποποίησε έτσι μια ανεπίσημη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με το Συμβούλιο και έστειλε τη δέσμη μέτρων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής. Το ζήτημα είναι λοιπόν ανοιχτό και θα είναι από μια από τις προκλήσεις στον χώρο των τηλεπικοινωνιών που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα Ευρωβουλή. Η Ευρωβουλή σε κάθε περίπτωση αναφέρεται στη σημασία που έχουν για τη λειτουργία της τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο και στην επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και πολιτικών και ιδιαίτερα για εμάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είμαστε σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση από τους ψηφοφόρους μας.

  2. adslgr: Το θέμα της παρακολούθησης των χρηστών υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας, έχει ήδη εισάγει πολιτικές παραβίασης της ιδιωτικότητας του ατόμου με την καταγραφή και διατήρηση προσωπικών δεδομένων. Για παράδειγμα καταγράφονται και διατηρούνται τηλεφωνήματα, emails και επισκέψεις σε websites ενώ επιβαρύνεται και το τηλεπικοινωνιακό κόστος με τα έξοδα καταγραφής και παρακολούθησης. Από τη στιγμή όμως που είναι γνωστό ότι τίθεται εν ισχύ ένα τέτοιο μέτρο ευρείας παρακολούθησης, τότε η αποτελεσματικότητα του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τείνει προς μηδενικά επίπεδα: μόνο ένας πολύ ανενημέρωτος ή πολύ χαμηλής νοημοσύνης τρομοκράτης θα έθετε το σχέδιο του σε κίνδυνο χρησιμοποιώντας τα υπό-παρακολούθηση μέσα (τηλέφωνα, web, email κτλ) - τουλάχιστον χωρίς τρόπο που να διασφαλίζει ότι η παρακολούθηση, ακόμα και αν γίνεται, είναι άνευ ουσίας (κωδικοποίηση επικοινωνίας). Άρα, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η παρακολούθηση στοχοποιεί τον απλό χρήστη και όχι τον τρομοκράτη ο οποίος θα αναζητήσει καλύτερες μεθόδους για να επιτύχει το στόχο του.

   Με δεδομένο ότι οι πολίτες καλούνται να κάνουν ολοένα και μεγαλύτερες "θυσίες" στο όνομα μίας υποτιθέμενης ασφάλειας (η οποία φυσικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί), ποιά θα είναι η στάση σας στο Ευρωκοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα;

   Απάντηση: Καταρχάς, το Ευρωκοινοβούλιο έχει κρατήσει συνολικά μια επιφυλακτική στάση έναντι πρόσφατων αλλαγών που έγιναν στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας της προστασίας της ασφάλειας των πολιτών (π.χ. νομοθεσία για τη μεταφορά υγρών στα αεροπλάνα), ζητώντας πάντοτε πλήρη ενημέρωση για τους λόγους υιοθέτησης των όποιων μέτρων αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους. Δεν μπορούμε ωστόσο να απορρίψουμε συλλήβδην την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων που στοχεύουν στην καταπολέμηση και πρόληψη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίφαση με το γεγονός ότι το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις νέες τεχνολογίες για τους σκοπούς τους. Περιορίζομαι στο να αναφέρω την πιθανή χρησιμοποίηση ακόμη και εικονικών παιχνιδιών όπως το Second Life από τρομοκρατικές οργανώσεις και το οργανωμένο έγκλημα για ξέπλυμα χρήματος.

   Συνεπώς, η αναποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι σαφώς λόγος μεταρρύθμισης ή και απόσυρσης των μέτρων, αλλά ο ισχυρισμός ότι οι τρομοκράτες μπορούν να αποφεύγουν τα μέτρα αυτά δεν σημαίνει πως αυτά στοχεύουν εξαρχής όλους τους πολίτες. Η ισορροπία ασφάλειας και προστασίας της προσωπικότητας είναι το ζητούμενο και τόσο ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων όσο και οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων είναι ακριβώς επιφορτισμένες με το έργο της προστασίας αλλά και της υποβολής νομοθετικών προτάσεων σε περίπτωση που κρίνουν πως κάποια μέτρα είναι αναποτελεσματικά ή χρήζουν βελτίωσης.

   Πολύ πιο σοβαρές όμως από τις δημόσιες καταγραφές δεδομένων για λόγους ασφάλειας ίσως είναι οι υποθέσεις υποκλοπής προσωπικών δεδομένων για εμπορικούς ή και εγκληματικούς σκοπούς. Γι’αυτό στην πρόσφατη νομοθετική πρόταση του ΕΚ για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο, για πρώτη φορά προβλέπεται πλέον η υποχρέωση των παρόχων να ενημερώνουν τους χρήστες για περιστατικά παραβίασης των δεδομένων τους. Οι πάροχοι θα πρέπει να καταγράφουν τις παραβάσεις των διατάξεων περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ώστε να καθίσταται δυνατή η περαιτέρω ανάλυση και αξιολόγησή τους από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

  3. adslgr: Η τάση συγκέντρωσης των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών αγορών οδηγούν σε διάφορους κινδύνους την Ευρωπαϊκή αγορά. Εταιρίες-κολοσσοί, ευρισκόμενες σε θέση ισχύος προσπαθούν να επιβάλλουν "το δίκαιο του ισχυρού" και παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προσπαθήσει να περιορίσει τέτοιες προσπάθειες, το αποτέλεσμα ομολογουμένως δεν χαρακτηρίζεται επιτυχημένο ως τώρα.

   Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να καταπολεμηθούν αποτελεσματικότερα οι ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές πρακτικές σε χώρους όπως το software, το hardware και οι τηλεπικοινωνίες;

   Απάντηση: Δεν συμφωνώ ότι οι αγορές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη συνολικά εμφανίζουν συγκεντρωτικές και μονοπωλιακές τάσεις, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις διαθέσιμες αναλύσεις των εθνικών αγορών. Η μείωση των τιμών στη χώρα μας με ταυτόχρονη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι σαφές δείγμα ότι υπάρχουν και τάσεις αποκεντρωτικές, οι οποίες ενθαρρύνουν έναν υγιή ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τις αναγκαίες αρμοδιότητες προκειμένου να παρακολουθεί φαινόμενα συγκέντρωσης και μονοπωλίων στο επίπεδο της ενιαίας αγοράς, και ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβάλει αφορούν ακριβώς μονοπωλιακές πρακτικές στους χώρους του software (π.χ. Microsoft) και του hardware (π.χ. Intel). H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άλλωστε αποδείξει ότι έχει το θάρρος να θεσπίζει επιπλέον μέτρα εξαιρετικής φύσης προκειμένου να διασφαλίζει τις συνθήκες ενός υγιούς ανταγωνισμού, όπως έκανε στην περίπτωση της μείωσης των τιμών περιαγωγής. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού και ελέγχου των τηλεπικοινωνιών αυτές που οφείλουν να εξετάζουν κατά πόσον δεν θίγεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην αγορά αλλά και κατά πόσον οι εταιρείες δεν επιβάλλουν καταχρηστικούς γενικούς όρους συναλλαγών στους χρήστες. Το νέο τηλεπικοινωνιακό πακέτο δίνει άλλωστε στην Επιτροπή το δικαίωμα να επιβλέπει τα διορθωτικά μέτρα που προτείνουν οι εθνικές κανονιστικές αρχές προκειμένου να αποφεύγεται η διαστρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών.

  4. adslgr: Έχοντας δει το τελευταίο διάστημα την Eυρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει μεγάλα αντιμονοπωλιακά πρόστιμα εναντίον της Microsoft, και ενώ κάποιες από τις χώρες της Ε.Ε. ήδη κάνουν στροφή προς άλλες λύσεις, τι θα μπορούσε να γίνει προς την στήριξη και ανάπτυξη του open source λογισμικού σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο ?

   Απάντηση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ανοικτού λογισμικού ήδη από το 1998, χρηματοδοτώντας δεκάδες ερευνητικά προγράμματα. Το 2007 χρηματοδότησε έκθεση από το Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών στο Μάαστριχτ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανοικτό λογισμικό θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμα δυνατότητες αποταμίευσης στους δημόσιους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις. Εντούτοις, η έκθεση προειδοποίησε ότι μια κίνηση προς τo ανοικτό λογισμικό θα μπορούσε να αυξήσει βραχυπρόθεσμα τις δαπάνες, κυρίως λόγω της ανάγκης επανακατάρτισης των χρηστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λοιπόν συμβάλει σημαντικά στο να υπολογιστεί το κόστος της μετάβασης από το ιδιόκτητο λογισμικό σε ανοικτό. Από εκεί και πέρα, επαφίεται στις εθνικές κυβερνήσεις, τους κρατικούς οργανισμούς, τους ΟΤΑ αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες σε κάθε χώρα να υλοιποιήσουν τη μετάβαση σε εφαρμογές ανοικτού λογισμικού, στον βαθμό που εκτιμούν ότι αυτό θα τους συμφέρει και ότι δεν θα διακυβεύσει την αποτελεσματικότητα των εργασιών τους.

  5. adslgr: Αρκετοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τα εισοδήματά τους, έχουν θέσει το θέμα της κατάργησης της Διαδικτυακής Ουδετερότητας. Η Διαδικτυακή Ουδετερότητα πρακτικά σημαίνει ότι ένας πάροχος είναι ένας απλός μεταφορέας δεδομένων από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β και πληρώνεται από τους χρήστες του στα άκρα Α και Β για την ταχύτητα διασύνδεσης που παρέχει σε αυτά. Παραβίαση της Διαδικτυακής Ουδετερότητας γίνεται όταν ένας πάροχος ζητάει επιπρόσθετα χρήματα προκειμένου να προτεραιοποιήσει τη διακίνηση περιεχομένου ή τη χρήση υπηρεσιών σε "ζώνες" (γρήγορες και αργές) διαμορφώνοντας ένα γρήγορο Internet για τους πλουσίους παραγωγούς περιεχομένου ή παρόχους υπηρεσιών και ένα αργό Internet για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Για παράδειγμα ένας χρήστης που έχει ένα απλό website, μπορεί να στραγγαλίζεται από άποψη ταχυτήτων εφόσον δεν πληρώνει κάποιο "premium" σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να μπει στην "γρήγορη λωρίδα".

   Με δεδομένη την αμφίδρομη φύση του Διαδικτύου και της έμπρακτης δημοκρατίας που αυτό παρέχει, η προτεραιοποίηση των δεδομένων στο Internet θα σημάνει την απώλεια της δημοκρατικής αντιμετώπισης των χρηστών του και τον έμμεσο έλεγχο του περιεχομένου και των υπηρεσιών από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

   Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται σαφώς υπέρ του Net Neutrality, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που θα είχε η αναστάτωση στον τρόπο λειτουργίας του Internet, ποιά θα είναι η στάση σας στο Ευρωκοινοβούλιο εφόσον ανακύψει τέτοιο θέμα προς ψήφιση;

   Απάντηση: Eίναι γεγονός ότι αρκετοί ερευνητές κάνουν λόγο για την ανάγκη της δημιουργίας δομών προτεραιοποίησης των δεδομένων στο διαδίκτυο («λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας») για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δημόσιας υγείας κτλ. Αυτό φυσικά αντιδιαστέλλεται ριζικά από τη συζήτηση η οποία αφορά το δικαίωμα των χρηστών να έχουν πλήρη πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο και τις διαδικτυακές εφαρμογές. Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η πλειοψηφία του περιεχομένου στο διαδίκτυο οφείλεται ακριβώς σε ιδιώτες χρήστες και ότι η ανάπτυξη του διαδικτύου οφείλεται στην ουδετερότητά του. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που πλείστες επιχειρήσεις του διαδικτύου (Google, Intel κτλ.) αντιτίθεται στον έλεγχο του περιεχομένου και των υπηρεσιών από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

   Τόσο η Επιτροπή όσο και το Κοινοβούλιο είναι της άποψης ότι η ελεύθερη και ίση πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι αδιαπραγμάτευτη, και πως μόνο μέσω της διαφάνειας και ενός ανοικτού συστήματος μπορεί η ψηφιακή οικονομία να συμβάλει σε περισσότερη ανάπτυξη και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας. Συνεπώς, μέριμνα του κοινοτικού νομοθέτη, τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και του Συμβουλίου, είναι να διασφαλιστεί ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται δεν θα δημιουργήσουν χρήστες διαφορετικών δυνατοτήτων πρόσβασης και κυρίως δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

   Στην πρόσφατη νομοθετική πρόταση που υιοθέτησε το ΕΚ για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο, καθίσταται σαφές ότι οι τελικοί χρήστες πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν ως προς το περιεχόμενο που θα ήθελαν να μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν και ως προς ποιες υπηρεσίες, εφαρμογές, υλικό και λογισμικό θέλουν να χρησιμοποιούν για τους σκοπούς αυτούς. Τίθεται απλώς η επιφύλαξη της ανάγκης για διαφύλαξη της ακεραιότητας και της ασφάλειας των δικτύων και υπηρεσιών. Το κλειδί στη διασφάλιση της διαδικτυακής ουδετερότητας είναι ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων. Εάν διασφαλίσουμε μια ανταγωνιστική αγορά, που θα προσφέρει στους χρήστες ευρύ φάσμα επιλογών όσον αφορά το περιεχόμενο, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες, τότε ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος υποβάθμισης των υπηρεσιών και αποκλεισμού κάποιων χρηστών από την πλήρη πρόσβαση. Προς αυτή την κατεύθυνση, πολύ σημαντικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος των εθνικών κανονιστικών αρχών. Η νομοθετική πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπει ότι, εάν χρειαστεί, οι εθνικές κανονιστικές αρχές μπορούν επίσης να επιβάλλουν απαιτήσεις ελάχιστης ποιότητας υπηρεσιών σε επιχειρήσεις που παρέχουν δίκτυα δημόσιων επικοινωνιών, προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές που εξαρτώνται από το δίκτυο παρέχονται με ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας, υποκείμενο σε έλεγχο από την Επιτροπή. Οι εθνικές κανονιστικές αρχές εξουσιοδοτούνται επίσης να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων υποβάθμισης της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων της παρεμπόδισης ή της επιβράδυνσης της μεταφοράς δεδομένων, εις βάρος των καταναλωτών. Ταυτόχρονα οι χρήστες πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τυχόν περιοριστικούς όρους που επιβάλλονται στη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τον πάροχο υπηρεσίας.

   Το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών στις 12 Ιουνίου θα αποφασίσει εάν θα κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΕΚ για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο ή εάν θα επαναδιαπραγματευτεί κάποια ζητήματα με το νέο Κοινοβούλιο.

   Καταλήγοντας θέλω να υπενθυμίσω στους πολίτες να εκφράσουν τη δύναμή τους στις κάλπες στις 7 Ιουνίου. Επιλέγοντας το κόμμα και τα πρόσωπα που θα το εκπροσωπήσουν στην πολιτική διαδικασία για μία Ευρώπη των ονείρων τους και της ανάγκες του σύγχρονου κόσμου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο απευθείας εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δύναμη του αυξάνεται συνεχώς. Από τις Βρυξέλλες έρχεται το 75% των νομοθετικών και κοινοτικών δεσμεύσεων που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών. Σε μεγάλο μέρος αυτών των δεσμεύσεων συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, τέλος 2009 όπως αναμένεται, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη θα φθάσει το 95%.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MNP-10 : 04-06-09 στις 22:17.

 3. #3
  Εγγραφή
  29-06-2005
  Μηνύματα
  15.506
  Downloads
  4
  Uploads
  0
  ISP
  .
  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: syriza.png 
Εμφανίσεις: 557 
Μέγεθος: 11,2 KB 
ID: 57330

  ΣΥΡΙΖΑ

  1. adslgr: Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο όπου οι εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων πιέζουν, φανερά ή μέσω lobbying, για τη δημιουργία πιο "ανελεύθερων" συνθηκών στο Διαδίκτυο, προκειμένου να καταπολεμηθεί η πειρατεία περιεχομένου. Σε αρκετές περιπτώσεις (πχ Γαλλία) έχουν υιοθετηθεί πολύ σκληρά μέτρα (όπως η απαγόρευση χρήσης του Διαδικτύου) ενώ παρόμοιες πιέσεις (για διακοπή συνδέσεων, για παρακολούθηση των συνδέσεων από παρόχους κτλ) βρίσκουν συχνά το δρόμο τους και ως προτάσεις για γενικότερη υιοθέτηση από το σύνολο της Ευρώπης.

   Πώς βλέπετε το "ζύγισμα" μεταξύ των ελευθεριών και δικαιωμάτων του χρήστη και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων; Ποιά στάση θα ακολουθήσετε για το θέμα;

   Απάντηση: Πιστεύουμε πως τα προϊόντα της γνώσης και του πολιτισμού πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους. Η δευτερογενής δημιουργία στηρίζεται στην πρωτογενή και αυτό είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα που σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να προστατευθεί και διαφυλαχθεί προς όφελος όλων. Από τα προϊόντα της επιστημονικής έρευνας, έως τα προϊόντα πολιτισμού είναι κρίσιμο να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων σε αυτά καθώς και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης τους. Για αυτό και θεωρούμε κρίσιμη την αντιμετώπιση του ζητήματος των πνευματικών δικαιωμάτων. Η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει την δυνατότητα δημοσίευσης, διανομής ενός πνευματικού προϊόντος αλλά δίνει και τη δυνατότητα αντιγραφής του. Μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές που κυοφορούνται σήμερα στην βιομηχανία παραγωγής προϊόντων πνευματικού χαρακτήρα, θα πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην κοινή τους χρήση, δηλαδή το δικαίωμα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πνευματικά «ιδιόκτητα» αρχεία. Οι τεχνολογίες Peer to Peer εκτός από τη χρήση τους για «παράνομη» και μη ανταλλαγή αρχείων, είναι και εξαιρετικά εργαλεία συνεργασίας και συμμετοχής και ως τέτοια πρέπει να προστατευθούν.

   Θέλουμε να επιτραπεί η μη-εμπορική χρήση των πνευματικών προϊόντων στο διαδίκτυο από κάθε κοινότητα και πολίτη και να προστατευθούν κεντρικά τα δικαιώματα των δημιουργών. Αντίθετα θεωρούμε πως πρέπει να διώκεται η εμπορική καπηλεία της δουλειάς των δημιουργών. Μια δημόσια οικονομία των πνευματικών προϊόντων κάθε είδους μπορεί να διαφυλάξει τόσο το κοινωνικό δικαίωμα χρήσης όσο και το ατομικό δικαίωμα του εκάστοτε παραγωγού. Σημαντικό ρόλο σε μια αριστερή αντιπρόταση για την ψηφιακή δημιουργία θα πρέπει να παρέχουν τα σχήματα αδειών τύπου Creative Commons, Copyleft και άλλες συναφείς μορφές συλλογικής κοινής χρήσης και διάδοσης των πνευματικών έργων. Οι ιδέες αυτές και οι μορφές αυτές διάθεσης πνευματικών προϊόντων, που πηγαίνουν πέρα από το ιδιοκτησιακό μοντέλο στην διαμόρφωση μιας συλλογικής κοινοκτημοσύνης κάθε λογής πόρων, μπορούν, πιστεύουμε, να φανούν χρήσιμες και να παράσχουν έμπνευση και σε άλλους χώρους οικονομικής και πνευματικής δραστηριότητας.

   Γνωρίζετε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ομάδα του λαϊκού κόμματος υποκύπτει στις πιέσεις των εταιριών προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και κάποιων εταιριών παροχής internet (υπάρχει τάση για συγχώνευση εταιριών παραγωγής και διανομής περιεχομένου με εταιρίες παροχής internet που στρέφεται κατά της ουδετερότητας) με στόχο την περιστολή των ψηφιακών δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου. Η ομάδα των Σοσσιαλδημοκρατών απο την άλλη δεν έχει ξεκάθαρες και συνεπείς θέσεις ενω υποχώρησε πρόσφατα στις πιέσεις του λόμπι των εταιριών που άνοιγε το δρόμο για την καταπάτηση των δικαιωμάτων αυτών. Αν σήμερα δεν έχει ανοίξει ο δρόμος για την καταπάτηση της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών και της θεσμοθέτησης νόμων όπως ο νόμος Hadopi στη Γαλλία, αυτό οφείλεται στις παρεμβάσεις του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς και των Πρασίνων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της "τροπολογίας 138", όπου η ευρωομάδα της αριστεράς με την συνεργασία εκείνης των πρασίνων πρωτοστάτησε στο να περισωθεί η τροπολογία περί των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών - και εξανάγκασε την PES να μην υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση.

  2. adslgr: Το θέμα της παρακολούθησης των χρηστών υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας, έχει ήδη εισάγει πολιτικές παραβίασης της ιδιωτικότητας του ατόμου με την καταγραφή και διατήρηση προσωπικών δεδομένων. Για παράδειγμα καταγράφονται και διατηρούνται τηλεφωνήματα, emails και επισκέψεις σε websites ενώ επιβαρύνεται και το τηλεπικοινωνιακό κόστος με τα έξοδα καταγραφής και παρακολούθησης. Από τη στιγμή όμως που είναι γνωστό ότι τίθεται εν ισχύ ένα τέτοιο μέτρο ευρείας παρακολούθησης, τότε η αποτελεσματικότητα του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τείνει προς μηδενικά επίπεδα: μόνο ένας πολύ ανενημέρωτος ή πολύ χαμηλής νοημοσύνης τρομοκράτης θα έθετε το σχέδιο του σε κίνδυνο χρησιμοποιώντας τα υπό-παρακολούθηση μέσα (τηλέφωνα, web, email κτλ) - τουλάχιστον χωρίς τρόπο που να διασφαλίζει ότι η παρακολούθηση, ακόμα και αν γίνεται, είναι άνευ ουσίας (κωδικοποίηση επικοινωνίας). Άρα, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η παρακολούθηση στοχοποιεί τον απλό χρήστη και όχι τον τρομοκράτη ο οποίος θα αναζητήσει καλύτερες μεθόδους για να επιτύχει το στόχο του.

   Με δεδομένο ότι οι πολίτες καλούνται να κάνουν ολοένα και μεγαλύτερες "θυσίες" στο όνομα μίας υποτιθέμενης ασφάλειας (η οποία φυσικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί), ποια θα είναι η στάση σας στο Ευρωκοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα;

   Απάντηση: Κάθε πολίτης χρήστης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ορίζει την τύχη των δεδομένων που παράγει και διανέμει. Ούτε οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο, ούτε οι μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πληροφορικής και internet έχουν το δικαίωμα να κατακρατούν δεδομένα χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη των υπηρεσιών τους. Αλλά και αυτή ακόμα η συγκατάθεση πολλές φορές μπορεί να είναι εκβιαστική ή προϊόν παραπλάνησης. Ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη δημιουργία ενός αυστηρού νομικού πλαισίου προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να οριστούν κανόνες χρήσης της προσωπικής πληροφορίας, όχι μόνο σχετικά με την διάθεσή της, αλλά και με την αποθήκευση και την επεξεργασία της, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

   Καταδικάζουμε τις προσπάθειες ελέγχου και παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών που εκπορεύονται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προωθούνται με την επίφαση δημοκρατικής νομιμοποίησης του Ευρ. Κοινοβουλίου. Ζητάμε την άμεση απόσυρση κάθε μέτρου που εντάσσεται στη λογική του Ευρω-φακελώματος, είτε έχει ληφθεί στο όνομα της δήθεν ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είτε στοχεύει ανοικτά στην διασφάλιση των υπερκερδών της βιομηχανίας του θεάματος.

   Αν αφήσουμε εταιρίες και κρατικούς οργανισμούς να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να επιτηρούν τον προσωπικό μας χρόνο και το περιεχόμενο των επικοινωνιών μας στην κατεύθυνση της παραγωγής κέρδους και του πολιτικού ελέγχου, τότε θα έχουμε επιτρέψει στην «τηλεοπτική δημοκρατία» να μετεξελιχθεί και να καταδυναστεύσει τις ζωές μας με αμεσότερο και απείρως πιο επικίνδυνο τρόπο από ότι συμβαίνει σήμερα. Τα δίκτυα σήμερα είναι ένα σημαντικό πεδίο πάλης για την διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων μας στην νέα εποχή.

  3. adslgr: Η τάση συγκέντρωσης των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών αγορών οδηγούν σε διάφορους κινδύνους την Ευρωπαϊκή αγορά. Εταιρίες-κολοσσοί, ευρισκόμενες σε θέση ισχύος προσπαθούν να επιβάλλουν "το δίκαιο του ισχυρού" και παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προσπαθήσει να περιορίσει τέτοιες προσπάθειες, το αποτέλεσμα ομολογουμένως δεν χαρακτηρίζεται επιτυχημένο ως τώρα.

   Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να καταπολεμηθούν αποτελεσματικότερα οι ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές πρακτικές σε χώρους όπως το software, το hardware και οι τηλεπικοινωνίες;

   Απάντηση: Καταρχήν θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει και να στηρίξει εμπράκτως τις αρχές του ελεύθερου/ανοικτού λογισμικού και κυρίως των ανοικτών προτύπων. Θα πρέπει να προστατεύσει ενεργητικά την ουδετερότητα στο διαδίκτυο (Net Neutrality) και να βοηθήσει στην ανάπτυξη δημόσιων τηλεπικοινωνιακών δικτύων τα οποία θα λειτουργούν με όλες τις παραπάνω αρχές. Οι ΤΠΕ είναι άρρηκτα δεμένες με τη γλώσσα και τις πολιτισμικές μας αντιλήψεις περί οργάνωσης, διοίκησης και πολιτικής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες κοινοτήτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απαντούν σε αυτές τις ανάγκες σε επίπεδο λογισμικού.

   Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε όμως και τα εξής: Η Ελληνική κυβέρνηση δεν δίστασε πέρυσι να υπογράψει μια μονοπωλιακή συμφωνία με την Microsoft, μια συμφωνία που δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο στο άρμα μιας πολυεθνικής και υποθηκεύει τα μελλοντικά αρχεία του κράτους με την χρήση κλειστών προτύπων. Το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα ενώ έχει στελέχη που προσεγγίζουν τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού και των ανοικτών προτύπων, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα θέματα, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος του ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε πρόβλημα να συναντηθεί με τον Μπίλ Γκέιτς κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα για την υπογραφή της επαχθούς αυτής συμφωνίας, η οποία επιπλέον έχει καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.

  4. adslgr: Έχοντας δει το τελευταίο διάστημα την Eυρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει μεγάλα αντιμονοπωλιακά πρόστιμα εναντίον της Microsoft, και ενώ κάποιες από τις χώρες της Ε.Ε. ήδη κάνουν στροφή προς άλλες λύσεις, τι θα μπορούσε να γίνει προς την στήριξη και ανάπτυξη του open source λογισμικού σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο ?

   Απάντηση: Δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερος δημόσιος χώρος στα δίκτυα αν δεν είναι ελεύθερα και προσβάσιμα από όλους τα εργαλεία που τον παράγουν και τον συντηρούν. Ο νέος αυτός δημόσιος χώρος πληροφοριών δεν μπορεί να τελεί υπό την ομηρία των ιδιωτικών εταιρειών. Το κράτος και η Ε.Ε. θα πρέπει σταδιακά να λειτουργήσει πάνω σε ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα και σε ελεύθερα ανοικτά διαλειτουργικά πρότυπα και μορφότυπους αρχείων, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.

   Ακόμα παραπέρα, οι ιδέες του κινήματος για το ελεύθερο λογισμικό ανοικτού πηγαίου κώδικα εμπνέουν σήμερα μια σειρά από παρεμφερή εγχειρήματα, όπως η ανοικτή εκπαίδευση, η συνεργατική οικονομία και οι κοινοτικές οργανώσεις, ιδέες που ανήκουν προγραμματικά στον χώρο της οικογένειας των ιδεών της Αριστεράς για την οργάνωση της κοινωνίας. Το ανοιχτό λογισμικό προσφέρει ένα έμπρακτο και επιτυχημένο παράδειγμα της σημασίας των δημόσιων χώρων πληροφορίας και δημιουργίας αλλά και της αποτελεσματικότητάς τους. Παράλληλα κτίζονται γύρω του κάποια πρότυπα / υποδείγματα διαχείρισης και διανομής κοινόχρηστων πόρων, ενώ επιδεικνύεται η ισχύς και η ευελιξία της συνεργατικής παραγωγής.

  5. adslgr: Αρκετοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τα εισοδήματά τους, έχουν θέσει το θέμα της κατάργησης της Διαδικτυακής Ουδετερότητας. Η Διαδικτυακή Ουδετερότητα πρακτικά σημαίνει ότι ένας πάροχος είναι ένας απλός μεταφορέας δεδομένων από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β και πληρώνεται από τους χρήστες του στα άκρα Α και Β για την ταχύτητα διασύνδεσης που παρέχει σε αυτά. Παραβίαση της Διαδικτυακής Ουδετερότητας γίνεται όταν ένας πάροχος ζητάει επιπρόσθετα χρήματα προκειμένου να προτεραιοποιήσει τη διακίνηση περιεχομένου ή τη χρήση υπηρεσιών σε "ζώνες" (γρήγορες και αργές) διαμορφώνοντας ένα γρήγορο Internet για τους πλουσίους παραγωγούς περιεχομένου ή παρόχους υπηρεσιών και ένα αργό Internet για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Για παράδειγμα ένας χρήστης που έχει ένα απλό website, μπορεί να στραγγαλίζεται από άποψη ταχυτήτων εφόσον δεν πληρώνει κάποιο "premium" σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να μπει στην "γρήγορη λωρίδα".

   Με δεδομένη την αμφίδρομη φύση του Διαδικτύου και της έμπρακτης δημοκρατίας που αυτό παρέχει, η προτεραιοποίηση των δεδομένων στο Internet θα σημάνει την απώλεια της δημοκρατικής αντιμετώπισης των χρηστών του και τον έμμεσο έλεγχο του περιεχομένου και των υπηρεσιών από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

   Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται σαφώς υπέρ του Net Neutrality, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που θα είχε η αναστάτωση στον τρόπο λειτουργίας του Internet, ποια θα είναι η στάση σας στο Ευρωκοινοβούλιο εφόσον ανακύψει τέτοιο θέμα προς ψήφιση;

   Απάντηση: Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η Διαδικτυακή Ουδετερότητα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η στάση της αριστεράς θα είναι σαφώς και δυναμικά υπέρ της διατήρησης της ουδετερότητας.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MNP-10 : 04-06-09 στις 22:17.

 4. #4
  Εγγραφή
  29-06-2005
  Μηνύματα
  15.506
  Downloads
  4
  Uploads
  0
  ISP
  .
  Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα: pasok1.png 
Εμφανίσεις: 559 
Μέγεθος: 7,4 KB 
ID: 57331

  ΠΑΣΟΚ

  1. adslgr: Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο όπου οι εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων πιέζουν, φανερά ή μέσω lobbying, για τη δημιουργία πιο "ανελεύθερων" συνθηκών στο Διαδίκτυο, προκειμένου να καταπολεμηθεί η πειρατεία περιεχομένου. Σε αρκετές περιπτώσεις (πχ Γαλλία) έχουν υιοθετηθεί πολύ σκληρά μέτρα (όπως η απαγόρευση χρήσης του Διαδικτύου) ενώ παρόμοιες πιέσεις (για διακοπή συνδέσεων, για παρακολούθηση των συνδέσεων από παρόχους κτλ) βρίσκουν συχνά το δρόμο τους και ως προτάσεις για γενικότερη υιοθέτηση από το σύνολο της Ευρώπης.

   Πώς βλέπετε το "ζύγισμα" μεταξύ των ελευθεριών και δικαιωμάτων του χρήστη και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων; Ποιά στάση θα ακολουθήσετε για το θέμα;

   Απάντηση: Το σύνολο των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ανάγκη για ενίσχυση του θεμελιώδους δικαιώματος της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, εκτιμώντας ότι ο ψηφιακός αναλφαβητισμός θα αποτελέσει τον νέο αναλφαβητισμό του 21ου αιώνα. Στόχος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του συνόλου του Κινήματος είναι η εξασφάλιση του ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ότι δεν επιτρέπεται σε κυβερνήσεις ή ιδιωτικές εταιρίες να τους την στερούν.

   Η πρώτη έκθεση στην οποία το Ευρωκοινοβούλιο ρητά αντιτάχθηκε στα μέτρα, τα οποία ορισμένες συντηρητικές Κυβερνήσεις προτίθενται να λάβουν, ήταν η έκθεση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, η οποία και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη σύσταση του Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τις αρχές, τις νομοθεσίες και τις ενδεδειγμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν για την καταπολέμηση των εγκλημάτων στο διαδίκτυο και για την παράλληλη θωράκιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών στην ηλεκτρονική εποχή, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο διαδίκτυο και του περιορισμού της συστηματικής παρακολούθησης της δράσης τους από αστυνομικές αρχές και ιδιωτικές εταιρείες. Στην Έκθεση Λαμπρινίδη γίνεται και σαφή αναφορά στην υποχρέωση της ΕΕ να προωθήσει κατάλληλα και αναλογικά μέτρα για την προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο.

   Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν, την απαράδεκτη πρόταση της Επιτροπής για επέκταση προστασίας στα 90 χρόνια, που αγνοούσε τις έρευνες και εισηγήσεις έγκριτων οργανισμών επί του θέματος (βλ. Μαξ Πλάνκ Ίνστιτουτ) και έδινε απλώς πακτωλό χρημάτων στις εταιρίες (αλλά ελάχιστους πόρους στους μουσικούς). Γι’ αυτό και ψήφισαν επίσης για την απόσυρση της νομοθετικής πρωτοβουλίας ώσπου να εξεταστούν αντικειμενικά όλες οι παράμετροι και να έρθει πρόταση που προστατεύει τους μουσικούς. Υπερψήφισαν στο τέλος την τροποποιημένη έκθεση με τον συμβιβασμό των 75 χρόνων, ως καλύτερο της αρχικής πρότασης. Υπερψήφισαν επίσης μία σειρά από τροπολογίες που πραγματικά θα προστάτευαν καλύτερα τους ερμηνευτές και μουσικούς οι οποίες όμως δυστυχώς δεν πέρασαν στην Ολομέλεια -αλλιώς δεν θα ετίθετο εξάλλού τό πρόβλημα- κι έτσι απείχαν από το τελικό νομοθετικό ψήφισμα.

   Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κράτησαν ανάλογη στάση και στην ψηφοφορία του πακέτου telecomm. Όπως δήλωσε ο εισηγητής της Σοσιαλιστικής Ομάδας για το θέμα) μετά την υιοθέτηση από την Ολομέλεια της τροπολογίας “Bono”: "Στην ηλεκτρονική εποχή, η πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο είναι θεμελιώδες δικαίωμα, η προστασία του οποίου απαιτείται και για τη θωράκιση πολλών άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η πρόσβαση στην παιδεία και τη γνώση, η ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης και η ελευθερία πολιτικής δράσης".

   Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, στο ίδιο νομοθετικό πακέτο, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία τις προτάσεις των σοσιαλιστών (εισηγητής των Σοσιαλιστών και εκπρόσωπος στις διαπραγματεύσεις ήταν ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Λαμπρινίδης) για αλλαγές στην Οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στο διαδίκτυο ("E-Privacy"), που αποτελούσαν μέρος της Έκθεσης Harbour. Με τις τροπολογίες αυτές, οι εταιρίες υποχρεούνται πλέον, μεταξύ άλλων, να ειδοποιούν χρήστες και Ανεξάρτητες Αρχές στα κράτη μέλη για παραβιάσεις της ασφάλειας των δικτύων τους και των προσωπικών μας δεδομένων, καθώς και να ζητούν τη συγκατάθεση των χρηστών για την εισαγωγή "cookies" στους υπολογιστές τους που θα μπορούσαν να καταγράφουν τις κινήσεις τους.

  2. adslgr: Το θέμα της παρακολούθησης των χρηστών υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας, έχει ήδη εισάγει πολιτικές παραβίασης της ιδιωτικότητας του ατόμου με την καταγραφή και διατήρηση προσωπικών δεδομένων. Για παράδειγμα καταγράφονται και διατηρούνται τηλεφωνήματα, emails και επισκέψεις σε websites ενώ επιβαρύνεται και το τηλεπικοινωνιακό κόστος με τα έξοδα καταγραφής και παρακολούθησης. Από τη στιγμή όμως που είναι γνωστό ότι τίθεται εν ισχύ ένα τέτοιο μέτρο ευρείας παρακολούθησης, τότε η αποτελεσματικότητα του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τείνει προς μηδενικά επίπεδα: μόνο ένας πολύ ανενημέρωτος ή πολύ χαμηλής νοημοσύνης τρομοκράτης θα έθετε το σχέδιο του σε κίνδυνο χρησιμοποιώντας τα υπό παρακολούθηση μέσα (τηλέφωνα, web, email κτλ) - τουλάχιστον χωρίς τρόπο που να διασφαλίζει ότι η παρακολούθηση, ακόμα και αν γίνεται, είναι άνευ ουσίας (κωδικοποίηση επικοινωνίας). Άρα, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η παρακολούθηση στοχοποιεί τον απλό χρήστη και όχι τον τρομοκράτη ο οποίος θα αναζητήσει καλύτερες μεθόδους για να επιτύχει το στόχο του.

   Με δεδομένο ότι οι πολίτες καλούνται να κάνουν ολοένα και μεγαλύτερες "θυσίες" στο όνομα μίας υποτιθέμενης ασφάλειας (η οποία φυσικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί), ποιά θα είναι η στάση σας στο Ευρωκοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα;

   Απάντηση: Η Οδηγία για την διατήρηση των δεδομένων ήρθε στο Κοινοβούλιο προς έγκριση τη στιγμή που στην Ελλάδα εξελισσόταν το σκάνδαλο των υποκλοπών (και πριν ακόμα αποκαλυφθεί στην κοινή γνώμη). Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησαν στις τροπολογίες και διαπραγματεύσεις ώστε η σχετική Έκθεση του ΕΚ να βάλει φραγμούς σε αυτή την πρακτική και να θέσει ευρωπαϊκές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από τους υπουργούς κι έτσι σύσσωμη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τη σχετική νομοθετική πρόταση στην Ολομέλεια.

  3. adslgr: Η τάση συγκέντρωσης των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών αγορών οδηγούν σε διάφορους κινδύνους την Ευρωπαϊκή αγορά. Εταιρίες-κολοσσοί, ευρισκόμενες σε θέση ισχύος προσπαθούν να επιβάλλουν "το δίκαιο του ισχυρού" και παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προσπαθήσει να περιορίσει τέτοιες προσπάθειες, το αποτέλεσμα ομολογουμένως δεν χαρακτηρίζεται επιτυχημένο ως τώρα.

   Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να καταπολεμηθούν αποτελεσματικότερα οι ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές πρακτικές σε χώρους όπως το software, το hardware και οι τηλεπικοινωνίες;

   Απάντηση: Ήδη στο θέμα του Software πετύχαμε μια μεγάλη νίκη κατά των πατεντών λογισμικού που ήταν σχεδόν εξ' ολοκλήρου προϊόν lobbying των μεγάλων εταιριών Software της Ευρώπης και έπληττε σαφέστατα τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. Oι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν οι μόνοι που ακολούθησαν δημιουργική λίστα ψηφοφορίας (που σημαίνει ότι υπερψήφισαν επιλεκτικά μόνο τις τροπολογίες που βελτίωναν την πρόταση της Επιτροπής ενώ καταψήφισαν την ίδια την πρόταση).

  4. adslgr: Έχοντας δει το τελευταίο διάστημα την Eυρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει μεγάλα αντιμονοπωλιακά πρόστιμα εναντίον της Microsoft, και ενώ κάποιες από τις χώρες της Ε.Ε. ήδη κάνουν στροφή προς άλλες λύσεις, τι θα μπορούσε να γίνει προς την στήριξη και ανάπτυξη του open source λογισμικού σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο ?

   Απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε σε όλες τις ευκαιρίες στην μονοπωλιακή συμφωνία της Microsoft με την ελληνική κυβέρνηση τόσο με δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών στη Βουλή και αλλού.

   Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του στηρίζει τα ανοιχτά πρότυπα και το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό στην εκπαίδευση και την δημόσια διοίκηση. Θεωρεί ότι οι μέθοδοι και τα προϊόντα του ανοιχτού λογισμικού ταιριάζουν με την φιλοσοφία της Συμμετοχής, της Διαφάνειας και της Πράσινης Ανάπτυξης ενώ, ταυτόχρονα, αποτελούν και καθοριστικό εργαλείο τους.

   Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Κινήματος είναι έτοιμοι να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η ουδετερότητα των δικτύων, η διαλειτουργικότητα, η παγκόσμια δυνατότητα προσπέλασης σε όλους τους διαδικτυακούς κόμβους, και η χρήση ανοικτών μορφών και προτύπων σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη χρήση ανοιχτών προτύπων σε κάθε υπηρεσία της Ε.Ε. και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε και τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν αντίστοιχες πρακτικές.

  5. adslgr: Αρκετοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τα εισοδήματά τους, έχουν θέσει το θέμα της κατάργησης της Διαδικτυακής Ουδετερότητας. Η Διαδικτυακή Ουδετερότητα πρακτικά σημαίνει ότι ένας πάροχος είναι ένας απλός μεταφορέας δεδομένων από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β και πληρώνεται από τους χρήστες του στα άκρα Α και Β για την ταχύτητα διασύνδεσης που παρέχει σε αυτά. Παραβίαση της Διαδικτυακής Ουδετερότητας γίνεται όταν ένας πάροχος ζητάει επιπρόσθετα χρήματα προκειμένου να προτεραιοποιήσει τη διακίνηση περιεχομένου ή τη χρήση υπηρεσιών σε "ζώνες" (γρήγορες και αργές) διαμορφώνοντας ένα γρήγορο Internet για τους πλουσίους παραγωγούς περιεχομένου ή παρόχους υπηρεσιών και ένα αργό Internet για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Για παράδειγμα ένας χρήστης που έχει ένα απλό website, μπορεί να στραγγαλίζεται από άποψη ταχυτήτων εφόσον δεν πληρώνει κάποιο "premium" σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να μπει στην "γρήγορη λωρίδα". Με δεδομένη την αμφίδρομη φύση του Διαδικτύου και της έμπρακτης δημοκρατίας που αυτό παρέχει, η προτεραιοποίηση των δεδομένων στο Internet θα σημάνει την απώλεια της δημοκρατικής αντιμετώπισης των χρηστών του και τον έμμεσο έλεγχο του περιεχομένου και των υπηρεσιών από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

   Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται σαφώς υπέρ του Net Neutrality, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που θα είχε η αναστάτωση στον τρόπο λειτουργίας του Internet, ποιά θα είναι η στάση σας στο Ευρωκοινοβούλιο εφόσον ανακύψει τέτοιο θέμα προς ψήφιση;

   Απάντηση: Σύμφωνα με τις προηγούμενες μας απαντήσεις είμαστε ενάντια σε πρωτοβουλίες που αλλοιώνουν τον ουδέτερο χαρακτήρα του διαδικτύου. Η πρώτη φορά που η Ε.Ε. τάχθηκε σαφώς και με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της ουδετερότητας του διαδικτύου ήταν με την υπερψήφιση της έκθεσης του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Λαμπρινίδη. Επομένως, στο συγκεκριμένο θέμα η θέση μας είναι δεδομένη.
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nm96027 : 05-06-09 στις 08:55.

 5. #5
  Εγγραφή
  26-01-2006
  Περιοχή
  Zauberberg
  Ηλικία
  45
  Μηνύματα
  22.262
  Downloads
  13
  Uploads
  0
  Άρθρα
  13
  Ταχύτητα
  51200/5120
  ISP
  HOL
  DSLAM
  H.O.L. - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  Router
  ZTE ZXHN H168N
  SNR / Attn
  25(dB) / 7(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Από την πλευρά του adslgr.com να ευχαριστήσουμε την κ. Κράτσα, τον κ. Παπακωνσταντίνου και την Ομάδα Διαδικτύου του ΣΥΡΙΖΑ για την συμμετοχή και τις απαντήσεις.

  Πρέπει να πούμε πως ουσιαστικά πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται διάλογος σε τέτοιο επίπεδο για θέματα όπως η δικτυακή ουδετερότητα, η πειρατεία λογισμικού κ.α. Είναι θέματα που απασχολούν καθημερινά τον πολίτη στην περιήγηση του στο διαδίκτυο, τον αφορούν άμεσα και την ίδια στιγμή είναι θέματα που απασχολούν τα ευρωπαϊκά όργανα λήψης αποφάσεων όπως η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.

 6. #6
  Το avatar του μέλους gtl
  gtl Guest
  Πολύ ενδιαφέρουσες οι ερωταπαντήσεις και εξαιρετικά απογοητευτική η αποχή των ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, Οικολόγων-Πρασίνων. Μακάρι να αναθεωρήσουν την στάση τους και να μας τιμήσουν με την δημοσιοποίηση των θέσεών τους γι'αυτά τα ζητήματα, έστω στις λίγες μέρες που έμειναν...

  Προσωπικά θα με ενδιέφερε στο θέμα και η στάση νεοπαγών ή μικρότερων σχηματισμών, όπως η Δράση και η Φιλελεύθερη Συμμαχία.

  Για να συνοδεύσουμε τις διακηρύξεις και με τις αντίστοιχες πράξεις, ειδικά στο θέμα δικαιωμάτων πρόσβασης, δυσανάλογης τιμωρίας και πνευματικών δικαιωμάτων παραθέτω την στάση των ευρωβουλευτών μας σε περσινή σχετική ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Η υπό ψήφιση τροπολογία κατέκρινε την απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο ("three strikes law") ως ποινή δυσανάλογη για παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, και τα αποτελέσματά της (μαζί με την κομματική τοποθέτηση κάθε βουλευτή που ψήφισε) τα είχα αναρτήσει εδώ.

  Από 24 συνολικά Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι 17 συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την τροπολογία εναντίον της ποινικοποίησης του file-sharing/εναντίον της διακοπής πρόσβασης στους χρήστες που διαμοιράζουν copyrighted αρχεία.

  ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ 7:
  Γεώργιος ΤΟΥΣΣΑΣ : Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
  Αθανάσιος ΠΑΦΙΛΗΣ : Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
  Διαμάντω ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ : Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
  Σταύρος ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ : ΠΑ.ΣΟ.Κ.
  Μαρία ΜΑΤΣΟΥΚΑ : ΠΑ.ΣΟ.Κ
  Κώστας ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ : ΠΑ.ΣΟ.Κ.
  Εμμανουήλ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ : Νέα Δημοκρατία

  ΠΑΡΟΥΣΑ (ΛΕΥΚΟ) ΨΗΦΙΣΕ 1:
  Ρόδη ΚΡΑΤΣΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ : Νέα Δημοκρατία


  ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΝ 7:
  Δημήτριος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ : Συνασπισμός
  Γεώργιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ : ΛΑ.Ο.Σ.
  Κατερίνα ΜΠΑΤΖΕΛΗ : ΠΑ.ΣΟ.Κ.
  Μαρία-Ελένη ΚΟΠΠΑ : ΠΑ.ΣΟ.Κ.
  Σταύρος ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ : ΠΑ.ΣΟ.Κ.
  Άννυ ΠΟΔΗΜΑΤΑ : ΠΑ.ΣΟ.Κ
  Ευαγγελία ΤΖΑΜΠΑΖΗ : ΠΑ.ΣΟ.Κ.

  ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ 9:
  Μαρία ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ : Νέα Δημοκρατία
  Ιωάννης ΓΚΛΑΒΑΚΗΣ : Νέα Δημοκρατία
  Γιώργος ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Νέα Δημοκρατία
  Ιωάννης ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ : Νέα Δημοκρατία
  Νικόλαος ΒΑΚΑΛΗΣ : Νέα Δημοκρατία
  Αντώνιος ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ : Νέα Δημοκρατία
  Μαργαρίτης ΣΧΟΙΝΑΣ : Νέα Δημοκρατία
  Γεώργιος ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ : Νέα Δημοκρατία
  Μανώλης ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ : Νέα Δημοκρατία
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gtl : 04-06-09 στις 23:28.

 7. #7
  Εγγραφή
  06-10-2008
  Ηλικία
  30
  Μηνύματα
  60
  Downloads
  2
  Uploads
  0
  ISP
  Forthnet
  DSLAM
  Forthnet - ΚΝΩΣΣΟΣ
  Μάλιστα πολύ ενδιαφέρον (αν και δεν μπόρεσα με καμία παναγία να το διαβάσω όλο)... Ν και οι πολιτικές τούς είναι λίγο πόλυ γνώστες άλλα την απουσία τού ΚΚΕ και των πρασίνων δεν μπορώ να τη καταλάβω!

 8. #8
  Εγγραφή
  02-06-2003
  Περιοχή
  Θεσσαλονίκη
  Μηνύματα
  310
  Downloads
  14
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL2+ OTE
  Ταχύτητα
  ~18000 / ~1000
  ISP
  Conn-x OTE/Otenet
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΕΡΜΟΥ
  Router
  usr 9112
  SNR / Attn
  9(dB) / 23(dB)
  Χμμ.. πόσο καιρό κάνανε για να απαντήσουνε οι τρεις και πόσο καιρό περιμένουμε και δε λαμβάνουμε απάντηση από τους άλλους τρεις?

 9. #9
  Εγγραφή
  30-05-2003
  Περιοχή
  Dublin, Ireland
  Ηλικία
  48
  Μηνύματα
  16.113
  Downloads
  23
  Uploads
  0
  Άρθρα
  6
  Ταχύτητα
  204800/20480
  ISP
  WTF is in Ireland
  Router
  Draytek Vigor 2820vn
  Path Level
  Interleaved
  Επειδή το thread έχει κομματική χροιά, αναγκαστικά θα πρέπει και εγώ να τοποθετηθώ κομματικά.

  Όντας κάτοικος Βρυξελλών και επαγγελματικά παρών στο ΕΚ κάθε μέρα, παρακολούθησα από κοντά την συζήτηση για το θέμα του three-strikes-law.

  Ήταν πράγματι θλιβερό που οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψηφίσαν en masse στο block του EPP-ED το οποίο με τη σειρά του ήθελε ουσιαστικά να διατηρήσει το three-strikes ως υπόδειγμα ευρωπαϊκό .

  Το EPP-ED δυστυχώς επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί υπέρ τέτοιων περιορισμών και μάλιστα πήγε να περάσει αντίστοιχο "από το παράθυρο" αλλά τότε είχε γίνει αντιληπτό από Σουηδό Φιλελεύθερο ευρωβουλευτή.

  ........Auto merged post: PopManiac πρόσθεσε 1 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα αργότερα ........

  Και να μην ξεχάσω:

  Συγχαρητήρια στους συντελεστές του έργου από πλευράς φόρουμ και ευχαριστώ και εγώ τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους που βρήκαν τον χρόνο σε μια όντως πιεστική χρονικά περίοδο να απαντήσουν.

  Ελπίζω σύντομα σε απαντήσεις και από τους υπόλοιπους...
  Τελευταία επεξεργασία από το μέλος PopManiac : 05-06-09 στις 01:31. Αιτία: auto merged post
  The Road to Hell is Paved with Good Intentions

  Cause we made a promise we swore we'd always remember, no retreat, baby, no surrender

 10. #10
  Εγγραφή
  03-03-2004
  Περιοχή
  Ankh-Morpork, Discworld
  Ηλικία
  38
  Μηνύματα
  21.835
  Downloads
  1
  Uploads
  0
  Άρθρα
  4
  Τύπος
  VDSL2
  Ταχύτητα
  100/40 Mbps
  ISP
  Deutsche Telekom
  Router
  FRITZ!Box 7560
  Από το ΚΚΕ δεν ψήφισε κανένας για προσωπικούς λόγους ή επειδή το κόμμα ακόμα δεν έχει λάβει επίσημη θέση για το θέμα;

 11. #11
  Εγγραφή
  22-09-2003
  Μηνύματα
  80.246
  Downloads
  218
  Uploads
  48
  Άρθρα
  6
  Τύπος
  VDSL2
  Ταχύτητα
  204800/20480
  ISP
  Wind
  Router
  Technicolor DGA4130
  SNR / Attn
  6(dB) / 2.8(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Και κρίνοντας από την απάντηση, η στάση του Λαϊκού κόμματος δεν έχει αλλάξει στο ζήτημα του three strikes.

  Από την άλλη η απάντηση του ΠΑΣΟΚ
  Στόχος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του συνόλου του Κινήματος είναι η εξασφάλιση του ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ότι δεν επιτρέπεται σε κυβερνήσεις ή ιδιωτικές εταιρίες να τους την στερούν.
  και του ΣΥΡΙΖΑ
  Μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές που κυοφορούνται σήμερα στην βιομηχανία παραγωγής προϊόντων πνευματικού χαρακτήρα, θα πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην κοινή τους χρήση, δηλαδή το δικαίωμα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πνευματικά «ιδιόκτητα» αρχεία. Οι τεχνολογίες Peer to Peer εκτός από τη χρήση τους για «παράνομη» και μη ανταλλαγή αρχείων, είναι και εξαιρετικά εργαλεία συνεργασίας και συμμετοχής και ως τέτοια πρέπει να προστατευθούν.
  είναι ξεκάθαρες.
  We'll build a fortress to keep them out and in a world gone silent I'll be your sound and if they try to hurt you I'll tear them down I'm always with you now....
  I forgot that I might see, so many Beautiful things
  everything that has a beginning has an end
  See the mirror in your eyes-see the truth behind your lies-your lies are haunting me See the reason in your eyes-giving answer to the why- your eyes are haunting me

 12. #12
  Εγγραφή
  17-05-2008
  Περιοχή
  3 λαλούν & 2 χορεύουν
  Μηνύματα
  701
  Downloads
  2
  Uploads
  0
  Ταχύτητα
  11200/840
  ISP
  Forthnet
  DSLAM
  Forthnet - ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  Router
  NetFaster IAD 2
  SNR / Attn
  11(dB) / 23.8(dB)
  Path Level
  Interleaved
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από gtl Εμφάνιση μηνυμάτων

  Η υπό ψήφιση τροπολογία κατέκρινε την απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο ("three strikes law") ως ποινή δυσανάλογη για παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, και τα αποτελέσματά της (μαζί με την κομματική τοποθέτηση κάθε βουλευτή που ψήφισε) τα είχα αναρτήσει εδώ.
  Για να καταλάβω:
  7 (που δεν ψήφισαν) : είχαν πάει για "δουλειές"
  [από τους πολλούς που έχουμε, μέχρι τώρα 24 και από 7 Ιουνίου θα έχουμε 22], το ~30% απουσίαζε ... ωραία!

  1 (λευκό): δεν είχε άποψη-γνώμη ή δεν ήξερε για ποιο πράγμα ψήφιζε

  7 (υπερψήφιση): Θετική η ψήφος, αλλά βάση ποιου λόγου έγινε? γιατί το πιστεύουν ή γιατί είναι αντιπολίτευση

  9 (καταψήφιση): Το από πάνω αντίστροφα και επιπλέον, μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις και πάρθηκε "γραμμή" από το Head-office? (κρίμα γιατί η ονομαστική λίστα περιλαμβάνει και νεους ανθρώπους)

  Γενική Παρατήρηση
  Η εκπροσώπηση μας στην Ευροβουλή είναι μικρή (από τώρα 22 άτομα):
  -- ΔΕΝ μας παίρνει να απέχουν κιόλας
  -- ΔΕΝ μας παίρνει να διαφωνούνε οι αντιπρόσωποι μας στο εξωτερικό (αρκετά με το εσωτερικό).

 13. #13
  Εγγραφή
  29-11-2008
  Ηλικία
  34
  Μηνύματα
  728
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Τύπος
  ADSL2+ OTE
  Ταχύτητα
  21811/969
  ISP
  OTEnet
  SNR / Attn
  8.7(dB) / 7.8(dB)
  Είναι σαφές ότι τη στιγμή που όλο και περισσότερες έννομες τάξεις στην Ευρώπη αναγνωρίζουν το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην επικοινωνία και την πληροφόρηση, η απαγόρευση χρήσης διαδικτύου είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να επιβάλλεται με φειδώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
  Πως μπορει καποιος να αναγνωριζει ενα θεμελιωδες δικαιωμα και μετα να δεχεται οτι μπορει σε καποιες περιπτωσεις να χανεται? Μεχρι και οι φυλακισμενοι εχουν τηλεφωνο, γιατι δεν καταλαβαινουν επιτελους οτι το internet ειναι το ιδιο σημαντικο αγαθο πια.
  Νομιζω οτι οι ψηφοι τα λενε ολα, εκτος απο 2 ευρωβουλευτες της ΝΔ ολοι οι υπολοιποι θα μας εκοβαν το internet "σε εξαιρετικες περιπτωσεις". Και ο ενας απο τους 2 επειδη βαριοταν να παει να ψηφισει.

  Ευτυχως που ολοι τις ηλικιας μου θα ειναι στις παραλιες αλλιως οχι οικολογους, μεχρι και τον Βεργη θα ψηφιζαμε για να γλιτωσουμε.

 14. #14
  Εγγραφή
  02-12-2006
  Περιοχή
  ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
  Μηνύματα
  856
  Downloads
  10
  Uploads
  0
  Ταχύτητα
  8192/384
  ISP
  Conn-x OTE
  DSLAM
  ΟΤΕ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
  Router
  PHILIPS CGA5722
  SNR / Attn
  10(dB) / 25(dB)
  Μεγάλη εντύπωση μου κάνει που δεν απάντησαν κάποια κόμματα.
  Αναμενόμενες πάνω-κάτω οι απαντήσεις.
  Επίσης αρνητική εντύπωση η απουσία των Ευρωβουλευτών μας σε μεγάλο ποσοστό από την ψηφοφορία.

 15. #15
  Εγγραφή
  29-06-2005
  Μηνύματα
  15.506
  Downloads
  4
  Uploads
  0
  ISP
  .
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από nm96027 Εμφάνιση μηνυμάτων

  Πρέπει να πούμε πως ουσιαστικά πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται διάλογος σε τέτοιο επίπεδο για θέματα όπως η δικτυακή ουδετερότητα, η πειρατεία λογισμικού κ.α. Είναι θέματα που απασχολούν καθημερινά τον πολίτη στην περιήγηση του στο διαδίκτυο, τον αφορούν άμεσα και την ίδια στιγμή είναι θέματα που απασχολούν τα ευρωπαϊκά όργανα λήψης αποφάσεων όπως η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.
  Και η ατζεντα θα μπορουσε να ειναι ακομα μεγαλυτερη, φθανοντας τις 10-15 ερωτησεις, με θεματα που περιλαμβανουν την αναπτυξη NGNs, το balance μεταξυ καθεστωτος αδειοδοτησης κεραιων / ανησυχιων για την υγεια του κοσμου, την επιχειρουμενη αλλαγη στο Internet, σε Internet "περιεχομενου" οπου η προσβαση σε καθε website δεν ειναι δεδομενη αλλα θα θεωρειται optional και χρεωσιμη (!), ιδιωτικοτητα vs targeted advertising vs ad-based-εμπορικο μοντελο κτλ κτλ. Παντως επι του παροντος, δεν με εχει καλυψει η απαντηση της ΝΔ για το θεμα της προστασιας μας απο την τρομοκρατια:

  Συνεπώς, η αναποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι σαφώς λόγος μεταρρύθμισης ή και απόσυρσης των μέτρων, αλλά ο ισχυρισμός ότι οι τρομοκράτες μπορούν να αποφεύγουν τα μέτρα αυτά δεν σημαίνει πως αυτά στοχεύουν εξαρχής όλους τους πολίτες.
  Η αναποτελεσματικοτητα των μετρων ειναι εγγενης απ'τη στιγμη που περνανε αυτα τα μετρα - αφου γνωστοποιειται οτι οι τηλεπικοινωνιες ειναι υπο παρακολουθηση και αρα, αυτοματως, οι τρομοκρατες θα τις αποφυγουν για να "οργαναθουν". Δεν ειναι δλδ κατι που προκυπτει στην πορεια οτι υπαρχει μια Α προθεση προστασιας του πολιτη αλλα βλεπουμε οτι αυτο τελικα δε δουλευει οπως το ειχαμε οραματιστει - μπορεις να το προυπολογισεις απο πριν τι θα γινει στο σκελος της αποτελεσματικοτητας. Ο μονος τροπος για να δουλεψει ενα τετοιο μετρο θα ηταν να ηταν κρυφη η αποφαση και υλοποιηση για την παρακολουθηση.

  Για την πνευματικη ιδιοκτησια, κατι ορια 90 και 75 ετη μου ακουγονται καπως

Σελ. 1 από 7 1236 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

 1. Ζητήματα Περιεχομένου της Κοινωνίας της Πληροφορίας
  Από icsd08063 στο φόρουμ Εκτός θέματος
  Μηνύματα: 2
  Τελευταίο Μήνυμα: 06-11-08, 18:01
 2. Η σχιζοφρενής στάση της ελληνικής κοινωνίας έναντι των νέων μελών της
  Από PopManiac στο φόρουμ Πολιτική, Κοινωνικά Θέματα, Επιστήμες και Aθλητισμός
  Μηνύματα: 254
  Τελευταίο Μήνυμα: 19-11-07, 17:58
 3. Μηνύματα: 26
  Τελευταίο Μήνυμα: 08-06-07, 02:14
 4. Το wireless με την υποστήριξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας
  Από shakm στο φόρουμ Γεγονότα και Απόψεις
  Μηνύματα: 16
  Τελευταίο Μήνυμα: 14-01-04, 18:01

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
 •  
 • Τα BB code είναι σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Το [IMG] είναι σε λειτουργία
 • Το [VIDEO] είναι σε λειτουργία
 • Το HTML είναι εκτός λειτουργίας