Εισαγωγή
Στην αγορά τηλεπικοινωνιών του σήμερα, υπάρχουν πλέον σαφείς και ολοκληρωμένες λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή. Ενώ πριν (όχι τόσο πολλά) χρόνια το μόνο που μπορούσε να επιλέξει ο χρήστης τηλεφωνίας ήταν "PSTN / ISDN από τον ΟΤΕ", και ίσως κάποια λύση προεπιλογής φορέα ώστε να διεκπεραιώνει κλήσεις, η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς διαφορετική.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ενημερώσει αναλυτικά για τα υπέρ και τα κατά της κάθε τεχνολογίας, και επίσης σε σχετικό πίνακα/ανάλυση να δείξει τι χρησιμοποιεί ο κάθε πάροχος LLU στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής από τον καταναλωτή ανάλογα με το τι προτιμά.
[BREAK=PSTN / ISDN - Η φωνή μας και η κλασσική μεταφορά της]
Στο "παραδοσιακό" δίκτυο τηλεφωνίας, η φωνή μετατρέπεται μέσω μεθόδων δειγματοληψίας (sampling) σε μια σειρά από ψηφιακό κώδικα, μεταφέρεται στο δίκτυο στο οποίο συνομιλούμε, και ξαναγίνεται φωνή, την οποία και μπορεί να ακούσει ο συνομιλητής μας.
Στα αναλογικά δίκτυα που υπήρχαν σε ευρεία χρήση στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, δεν γινόταν καν αυτό - δεν υπήρχε ψηφιοποίηση της φωνής με αυτό τον τρόπο. Εδώ και αρκετά χρόνια, στα παραδοσιακά PSTN δίκτυα χρησιμοποιείται κάποια μορφή δειγματοληψίας όπως το PCM (Pulse Code Modulation), η οποία 'απαιτεί' κάποια Kbps για να επιτευχθεί, περίπου 64.
Στις μεταγενέστερες συνδέσεις ISDN, το γεγονός ότι η σύνδεση με το τηλεφωνικό δίκτυο ήταν εξ' ολοκλήρου ψηφιακή (Ας μην ξεχνάμε ότι το συνολικό bandwidth μιας ISDN BRI σύνδεσης σε όλα τα κανάλια της είναι 144 Kbps, ποσό πολύ μεγαλύτερο από το bandwidth μιας απλής PSTN σύνδεσης, που μας επιτρέπει να έχουμε 2 γραμμές, ή σωστότερα, 2 κανάλια επικοινωνίας ταυτόχρονα σε χρήση) βελτίωσε την ποιότητα, αν και προφανώς ο τρόπος που γινόταν η κλήση ήταν παρόμοιος. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ISDN θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τις περισσότερες ψηφιακές και λοιπές ευκολίες που είναι διαθέσιμες, και την καλύτερη ποιότητα συνομιλίας λόγω της 100% ψηφιακής σύνδεσης με το δίκτυο.
Ένα ενδεικτικό διάγραμμα μας δείχνει τον τρόπο που λειτουργεί μια αμιγώς PSTN σύνδεση - Διακρίνουμε πως υπάρχει το Τ/Κ (CO στο διάγραμμα) και στο χώρο του πελάτη ο CPE (Customer Premises Equipment, που στην περίπτωση της τηλεφωνίας είναι η συσκευή μας). Η κλήση μας περνάει στο CO του προορισμού, και συνδεόμαστε με τον εκάστοτε εκεί συνδρομητή / πελάτη.
Στην Ελλάδα, το πλησιέστερο στην παραδοσιακή PSTN αρχιτεκτονική είναι οι PSTN / ISDN γραμμές του ΟΤΕ, αν και ακόμα και το δίκτυο του ΟΤΕ δεν την ακολουθεί 100% στο βαθμό που αυτό ίσχυε τη δεκαετία του 1990. Σε περιορισμένη κλίμακα, συνδέσεις ISDN παρέχει και η Tellas, στα πακέτα της για μικρές επιχειρήσεις.

[BREAK=PSTN-με-VOIP - To "επόμενης γενιάς" PSTN]
Με την έλευση του VOIP, τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, πολλοί πάροχοι σταμάτησαν να βασίζονται στις κλασσικές τεχνικές διασύνδεσης και μεταφοράς φωνής, ή δεδομένων. Γενικότερα, επιχειρείται μια μετάβαση από τα δίκτυα circuit-switched στα δίκτυα packet-switched.
Χαρακτηριστικά, όλα τα Next Generation Networks που φτιάχνονται ή σχεδιάζονται εδώ και αρκετό καιρό, βασίζονται στη μεταφορά δεδομένων και φωνής μέσω τεχνολογιών ΙΡ, όπως το VOIP, συνυπολογίζοντας και παράγοντες όπως η ραγδαία εξέλιξη των οπτικών ινών, η μείωση της αναλογίας κόστος/χωρητικότητα δικτύου, κτλ.
Σήμερα λοιπόν στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλοι πάροχοι που παρέχουν PSTN γραμμές, οι οποίες φτάνουν μέχρι τον συνδρομητή / πελάτη στο σπίτι ή στο γραφείο του με τον "παραδοσιακό" τρόπο - σε μια τηλεφωνική πρίζα, στην οποία μπορεί να συνδέσει το τηλέφωνό του, ή το modem/router του, ή και τα δύο μαζί με τη χρήση φίλτρων.
Είναι όμως αυτές οι γραμμές βασισμένες στο παραδοσιακό μοντέλο? Όχι. Μπορεί το καλώδιο που φτάνει στον συνδρομητή / πελάτη να είναι "ίδιο" (διατηρώντας τα πλεονεκτήματα του PSTN δικτύου, με σημαντικότερα τα εξής δύο: Το ότι δεν χρειάζεται άλλος εξοπλισμός εκτός από τηλεφωνική συσκευή για να πραγματοποιηθούν κλήσεις, και το ότι η γραμμή PSTN περιλαμβάνει χαμηλή τάση, οπότε ακόμα και σε τυχούσα διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούν να πραγματοποιηθούν κλήσεις κανονικά.), αλλά οι διαφορές στο σημείο που δεν βλέπει ο χρήστης ειναι χαώδεις.
Τέτοιες υλοποιήσεις κατ' ουσία φτάνουν από τον συνδρομητή/πελάτη μέχρι το τοπικό αστικό κέντρο (Α/Κ) με PSTN τεχνολογία, αλλά στο τοπικό Α/Κ όπου υπάρχει και ο εξοπλισμός (DSLAM κτλ) του παρόχου, υπάρχει και ό,τι χρειάζεται ώστε η κλήση να μετατρέπεται σε VOIP από εκεί και πέρα, και να δρομολογείται από τον εκάστοτε πάροχο.
Αυτή η τεχνική έχει κάποια μειονεκτήματα, με κυριότερο το ότι, εφόσον η κλήση είναι VOIP ούτως ή άλλως, το μόνο που γίνεται είναι να προστίθεται άλλο ένα βήμα στην διαδικασία της κλήσης - αυτό της μετατροπής της φωνής σε VOIP δεδομένα.
Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γραμμές PSTN που υπάρχουν στην αγορά, πλην του ΟΤΕ που ακολουθεί το παραδοσιακό πρότυπο, δεν είναι 100% ίδιες στον τομέα της υλοποίησης.
Είναι αρκετά πιθανό δηλαδή να έχει κάποιος συνδρομητής / πελάτης 2 PSTN συνδέσεις από 2 διαφορετικούς παρόχους, κι όμως να παρατηρεί διαφορετική ποιότητα συνομιλίας. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ρυθμίσεις του κάθε παρόχου είτε στην μετατροπή φωνής σε VOIP είτε στο ίδιο το VOIP πιθανόν να διαφέρουν.
Όλοι οι πάροχοι που διαθέτουν PSTN γραμμές στην Ελλάδα ακολουθούν αυτό το μοντέλο, δηλαδή οι Forthnet, Hellas On Line, On Telecoms, Tellas.

[BREAK= Καθαρό VOIP χωρίς PSTN - Το "σύγχρονο" δίκτυο]
Με την έλευση των broadband συνδέσεων, άρχισε να γίνεται πιο διαδεδομένο και το VOIP. Επικρατεί, παρ' όλα αυτά, μια σύγχυση γύρω από τον τομέα του VOIP, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές υλοποιήσεις που δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα. Ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχει μια μερίδα του καταναλωτικού κοινού που πιθανόν να δοκίμασε κάποτε κάτι που βασίζεται σε VOIP, να το βρήκε άσχημο, και έκτοτε να δαιμονοποιεί την τεχνολογία. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο το άσπρο και μαύρο.
Κατ' αρχάς, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μας δίνουν την ποιότητα τηλεφωνικής συνομιλίας, είτε μιλάμε για παραδοσιακά δίκτυα είτε για δίκτυα βασισμένα ή εμπλεκόμενα με τεχνολογία ΙΡ. Ενδεικτικά αναφέρονται: Η ποιότητα των συσκευών και των γραμμών, τα ενδιάμεσα δίκτυα, η συμπίεση και το εύρος εφαρμογής της στην κλήση, ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, μετατροπές πρωτοκόλων, ηλεκτρικές και φυσικές παράμετροι και τρόποι υλοποίησης, οι συσκευές που παρεμβάλονται (κέντρα, routers, switches κλπ.) και μία σειρά άλλων. Κάποιοι απο αυτούς επηρεάζουν περισσότερο τα παραδοσιακά δίκτυα και άλλοι τα δίκτυα ΙΡ.
Οι κλήσεις VOIP, γενικότερα, μπορούν να χωριστούν σε 2 διακριτές μεγάλες κατηγορίες - Οι κλήσεις "on network" και οι κλήσεις "off network". Ας δούμε τι συμβαίνει στην καθεμία κατηγορία:
Στην περίπτωση "on network", αν κάποιος συνδρομητής / πελάτης έχει κάποιον πάροχο VOIP που του προσφέρει τηλεφωνία & internet, και οι κλήσεις του πραγματοποιούνται μέσω server του παρόχου, τότε η διαδρομή των πακέτων φωνής δεν φεύγει εκτός δικτύου του παρόχου. Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πιο "ελεγχόμενο" σε σχέση με το να παρεμβάλλονται περισσότερα δίκτυα μεταξύ του παρόχου και του συνδρομητή / πελάτη, αλλά προφανώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι προοπτικές επιλογής είναι λιγοστές - ή θα γίνει κλήση μέσω του παρόχου, ή τίποτα. Έτσι λειτουργούν οι παράμετροι στο VOIP όλων των ελληνικών παρόχων, είτε αν προσφέρουν αποκλειστικά VOIP είτε αν προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες μέσω αυτού.
Στην περίπτωση "off network", κάποιος συνδρομητής / πελάτης έχει κάποια σύνδεση στο internet, και διεκπεραιώνει τις κλήσεις του αποκλειστικά μέσω 3ου server, που δεν είναι στο δίκτυο του παρόχου του. Εκεί, ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται ο server, τις ρυθμίσεις του, κτλ, πιθανόν να υπάρχει άριστη ποιότητα, αλλά και κάκιστη ποιότητα. Τα ενδιάμεσα δίκτυα, η απόδοση της σύνδεσης, το packet loss κτλ μεγαλώνουν τις πιθανότητες να υπάρχει κάποιο θέμα στην ποιότητα της συνομιλίας. Φυσικά, server από server έχουν τεράστιες διαφορές, οπότε ο παράγοντας "ποιότητα κλήσης" ούτε και εδώ είναι απόλυτος. Έτσι λειτουργούν οι ανεξάρτητοι VOIP πάροχοι, όπως το Skype, η Betamax, κτλ.
Πέρα από την αρχική κατηγοριοποίηση, το που βρίσκεται δηλαδή ο server μέσω του οποίου πραγματοποιούμε κλήσεις, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που μπορούν να κάνουν μια συνομιλία μέσω VOIP να ακούγεται θεική...ή αβυσσαλέα. Πρώτα και κύρια, ο codec που χρησιμοποιείται.
Υπάρχουν πολλοί codecs, άλλοι ανοιχτοί (π.χ. Speex) και άλλοι κλειστοί (π.χ. Skype) που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα παγκοσμίως. Αυτή την περίοδο, όμως, στις υπηρεσίες τηλεφωνίας από παρόχους βρίσκουμε τους G.711 και G.729 κατά κύριο λόγο. Ο G.711 είναι ένας codec χωρίς συμπίεση, ο οποίος ουσιαστικά λειτουργεί όπως και η κλασσική PSTN τηλεφωνία, και χρησιμοποιεί το ίδιο bandwidth από μια γραμμή (κατά μέσο όρο 64 Κbps up/down). Ο G.729, ένας codec που χρησιμοποιείται κατά κόρον παγκοσμίως για να μην χρειάζεται τεράστιο bandwidth για τη μεταφορά φωνής ο κάθε πάροχος τηλεφωνίας, χρησιμοποιεί μόλις υποοκταπλάσιο bandwidth από τον G.711, στα 8 Kbps. Οι περισσότεροι πάροχοι χρησιμοποιούν ένα μείγμα από G.711 και G.729 codecs, ώστε να λειτουργούν σωστά "ευαίσθητες" υπηρεσίες όπως το fax ή οι συναγερμοί, ενώ ταυτόχρονα η μεταφορά φωνής αυτή καθ'αυτή να μην έχει προβλήματα.
Η χρήση του G.711 μπορεί να χαρακτηριστεί ως εφάμιλλη, ή και καλύτερη, του κλασσικού PSTN, καθώς δεν υπάρχει συμπίεση. Σε κάθε περίπτωση, το να διαθέτει ένας πάροχος στους συνδρομητές / πελάτες υπηρεσίες μέσω VOIP μπορεί πολλές φορές να οδηγεί σε καλύτερα ποιοτικά αποτελέσματα από το PSTN-με-VOIP, εφόσον δεν χρειάζεται να μετατρέπεται η φωνή σε VOIP σε κάποιο σημείο στο δίκτυο. Η σχετική μετατροπή γίνεται απευθείας στο Voice gateway / router που χρησιμοποιεί ο συνδρομητής / πελάτης.
Ως μειονέκτημα της χρήσης τεχνολογιών VOIP βρίσκουμε την ανάγκη χρήσης συνηθέστερα ενός VOIP router, που όταν δεν έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δεν λειτουργεί, άρα ο συνδρομητής / πελάτης δεν έχει τηλεφωνική σύνδεση όταν δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως, το γεγονός ότι οι περισσότεροι router αυτού του είδους υποστηρίζουν >1 τηλεφωνικές γραμμές σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να έχει 2 κανάλια επικοινωνίας ταυτόχρονα, και / ή 2 τηλεφωνικούς αριθμούς στο ίδιο καλώδιο, με παρόμοιο τρόπο όπως λειτουργεί η ISDN τεχνολογία - οπότε, πέρα από την ISDN που παρέχει ο ΟΤΕ, η λύση VOIP είναι μονόδρομος για παραπάνω από 1 τηλεφωνικές γραμμές με μία μόνο σύνδεση.
Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι η τεχνολογία VOIP δεν είναι κάτι που αυτόματα σημαίνει "κακή ή προβληματική απόδοση", και το ότι σε μια κλήση προς Vanuatu με την Betamax μας ακούστηκε κακή ποιοτικά δεν σημαίνει ότι όλοι οι πάροχοι χρησιμοποιούν τις ίδιες ρυθμίσεις στο VOIP δίκτυό τους.
Αμιγώς λύσεις VOIP παρέχουν οι πάροχοι: CYTA (Με τα Speedtouch 780 και Thomson TG782 routers), Net One (Με το Speedtouch 780 router) και Vivodi (Με τα Speedtouch 780 και Tilgin Vood routers). Δυνατότητες για VOIP σαν δεύτερη γραμμή, ενώ η πρώτη γραμμή είναι PSTN παρέχουν οι πάροχοι: Forthnet (Με το Speedtouch 780 router), On Telecoms (Με το Pirelli router). Η Hellas On Line παρέχει VOIP υπηρεσίες μόνο όπου δεν έχει εξοπλισμό PSTN στην περιοχή, με το NetFaster router, αν και δεν διατίθεται πλέον κάτι τέτοιο σε νέους πελάτες.

[BREAK= Συγκριτικός πίνακας παρόχων για κάθε ανάγκη]
Όπως αναλύθηκε προηγουμένως, διαφορετικοί πάροχοι στην Ελλάδα έχουν επιλέξει διαφορετικές υλοποιήσεις όσον αφορά την τηλεφωνία - είτε PSTN, είτε PSTN που μετατρέπεται σε VOIP στο Α/Κ, είτε PSTN 1η γραμμή και VOIP 2η γραμμή, είτε 100% VOIP υλοποίηση.
Εδώ θα βρείτε έναν πίνακα που δείχνει εν συντομία τι προσφέρει ο κάθε πάροχος, και ποια τεχνολογία χρησιμοποιεί, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.
ΠΑΡΟΧΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ PSTN / ISDN ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ:
Πλεονεκτήματα Υλοποίησης:
- Συμβατότητα με ISDN εξοπλισμό.
- Αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
- Λειτουργία τηλεφωνίας μόνο με μία τηλεφωνική συσκευή, χωρίς άλλο εξοπλισμό ή χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.
|
---|
Τεχνολογία που Χρησιμοποιείται για την 1η γραμμή | PSTN | - |
Τεχνολογία που Χρησιμοποιείται για την 2η γραμμή | ISDN | ISDN |
Περιοχές κάλυψης PSTN | Σε όλο το δίκτυο | - |
Περιοχές κάλυψης ISDN | Σε όλο το δίκτυο | Σε επιλεγμένα Α/Κ |
*Η Tellas αναφέρεται εδώ λόγω της δυνατότητας παροχής ISDN σε επιλεγμένα Α/Κ.
ΠΑΡΟΧΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ PSTN ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΦΩΝΗΣ ΣΕ VOIP ΣΤΟ Α/Κ:
Πλεονεκτήματα Υλοποίησης:
- Χαμηλότερες χρεώσεις προς τους συνδρομητές / πελάτες για συγκεκριμένες κατηγορίες κλήσεων εξωτερικού, λόγω δρομολόγησης VOIP.
- Αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
- Λειτουργία τηλεφωνίας μόνο με μία τηλεφωνική συσκευή, χωρίς άλλο εξοπλισμό ή χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.
|
---|
Τεχνολογία που Χρησιμοποιείται για την 1η γραμμή | PSTN | PSTN | PSTN | PSTN |
Τεχνολογία που Χρησιμοποιείται για την 2η γραμμή | VOIP | -* | VOIP | - |
Περιοχές κάλυψης PSTN | Σε όλο το δίκτυο | Στα περισσότερα Α/Κ | Σε όλο το δίκτυο | Σε όλο το δίκτυο |
Περιοχές κάλυψης VOIP | Σε όλο το δίκτυο | Σε συγκεκριμένα Α/Κ | Σε όλο το δίκτυο | - |
*Η Hellas On Line παρέχει αποκλειστικά τηλεφωνία VOIP, σε υπάρχοντες πελάτες της υπηρεσίας και σε Α/Κ που δεν διαθέτουν εξοπλισμό της εταιρίας για PSTN συνδέσεις
ΠΑΡΟΧΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ VOIP ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ:
Πλεονεκτήματα Υλοποίησης:
- Χαμηλότερες χρεώσεις προς τους συνδρομητές / πελάτες για συγκεκριμένες κατηγορίες κλήσεων εξωτερικού, λόγω δρομολόγησης VOIP.
- Με χρήση σωστών τεχνικών δρομολόγησης και συμπίεσης, ποιότητα συνομιλίας εφάμιλλη ή καλύτερη από τις υπόλοιπες υλοποιήσεις, κατά περίπτωση.
- Δυνατότητα 2 καναλιών επικοινωνίας, όπως στις συνδέσεις ISDN.
|
---|
Τεχνολογία που Χρησιμοποιείται για την 1η γραμμή | VOIP | VOIP | VOIP |
Τεχνολογία που Χρησιμοποιείται για την 2η γραμμή | VOIP | VOIP | VOIP |
Περιοχές κάλυψης VOIP | Σε όλο το δίκτυο | Σε όλο το δίκτυο | Σε όλο το δίκτυο |
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Sovjohn : 11-06-09 στις 17:23.
Beneath this mask, there is an idea, Mr Creedy, and ideas are bullet-proof!
Bookmarks