Συνέχισε και στο 2005 η αιμορραγία των εναλλακτικών φορέων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ για τη περασμένη χρονιά, η οικονομική κατάσταση του κλάδου καθίσταται «εκρηκτική», καθώς οι ζημιές παραμένουν, ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές γιγαντώνονται ξεπερνώντας τα 200 εκατ. ευρώ. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα συνολικά επενδυμένα κεφάλαια ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Το πιο αποθαρρυντικό είναι ότι η αγορά πλέον έχει μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε επίπεδα κάτω του 10% - ένας ρυθμός που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χαμηλός για μια αναδυόμενη αγορά. Το μερίδιο δε 7% που αντιστοιχεί στους εναλλακτικούς φορείς δύσκολα πλέον διευρύνεται, καθώς ο κλάδος αφενός μεν εμφανίζει στενότητα κεφαλαίων, αφετέρου δε έχει «στιγματιστεί» από τις κατηγορίες ΟΤΕ σε ό,τι αφορά τον μεταπρατικό ρόλο τους. Καλύτερη πορεία εμφανίζουν όσοι επένδυσαν και διαθέτουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές σε τρίτους.
Τα αποτελέσματα του 2005 για τους εναλλακτικούς φορείς τηλεπικοινωνιών απέδειξαν αυτό που ήταν ευρέως γνωστό στους ανθρώπους της «πιάτσας», ότι η συγκεκριμένη αγορά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Τα έσοδα του κλάδου για το 2005 ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά, αλλά η διεύρυνση αυτή συνοδεύτηκε με άλλη μια χρονιά όπου πολλές επιχειρήσεις εμφάνισαν υψηλές ζημιές. Τα καθαρά αποτελέσματα διατηρήθηκαν στο αρνητικό επίπεδο των 38 εκατ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου, ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ - 140 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι εταιρείες που παρουσίασαν αποτελέσματα βάσει του 2190/1920.
Το περισσότερο αποθαρρυντικό είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου περιορίστηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% κατά μέσο όρο, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή και μόλις στο 4% του κύκλου εργασιών των εταιρειών. Τα έσοδα πέρυσι διευρύνθηκαν με ρυθμό 8,2% και είναι ο μικρότερος της τελευταίας τριετίας, δεδομένου ότι το 2004 ο κύκλος εργασιών είχε διευρυνθεί κατά 36% και το 2003 κατά 112%. Η απότομη δε αυτή προσγείωση αποδίδεται αφενός μεν στην εμπορική αντεπίθεση του ΟΤΕ -κυρίως σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής- αλλά και στην απουσία δυναμικής στον κλάδο, καθώς οι εταιρείες στερούνται απαραίτητων κεφαλαίων, τόσο για ανάπτυξη υποδομών όσο και για δραστηριότητες marketing.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι -ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Telepassport- ο ΟΤΕ έχει καταφέρει να «στιγματίσει» τους εναλλακτικούς παρόχους ως αναξιόπιστους παίκτες στην αγορά, γεγονός που κάνει πολλούς καταναλωτές να γυρνούν ξανά στην ασφάλεια του «μεγάλου και σίγουρου». Mε άλλα λόγια, ο ΟΤΕ έχει πετύχει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την αποδυνάμωση του ανταγωνισμού στις σταθερές επικοινωνίες. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα ορατό στη νέα αγορά των ευρυζωνικών συνδέσεων, όπου το μερίδιό του -τουλάχιστον στο επίπεδο πρόσβασης- παραμένει σε επίπεδο άνω του 90%.
Οι εξαιρέσεις
Eξαίρεση σ' αυτή την ιδιαίτερα αρνητική πορεία συνιστούν οι εταιρείες που έχουν επενδύσει σε υποδομές, όπως οι Αττικές Τηλεπικοινωνίες και η Mediteranean Nautilus. Οι εταιρείες εμφανίζουν ισχυρή κερδοφορία και αποσβένουν τις υπέρογκες επενδύσεις τους. Ωστόσο και οι εταιρείες αυτές εξαρτούν ως ένα βαθμό την πορεία τους από τους λοιπούς της αγοράς.
Πάντως κινήσεις στην αγορά με στόχο την αλλαγή της εικόνας γίνονται, αλλά μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν αποδώσει. Η Forthnet, έχοντας αντλήσει 120 εκατ. ευρώ από τους μετόχους και έχοντας ένα business plan ύψους 250 εκατ. ευρώ, τώρα ξεκινά την επίθεση. Από την άλλη η Teledome είναι ακόμη καθ' οδόν προς το ΧΑ και δεν αναμένεται να κάνει αισθητή την πορεία της πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Τέλος, η Tellas, ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος, χρήζει άμεσης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Το ύψος και οι προθέσεις των μετόχων θα δείξουν αν η εταιρεία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του ΟΤΕ.
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=348549&nt=103
Εμφάνιση 1-15 από 136
-
20-06-06, 20:12 Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ «αιμορραγούν» οικονομικά #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος aesir : 20-06-06 στις 20:31.
-
20-06-06, 21:54 #2
Οπώς πολύ σωστά λέει το άρθρο:
Οι εξαιρέσεις
Eξαίρεση σ' αυτή την ιδιαίτερα αρνητική πορεία συνιστούν οι εταιρείες που έχουν επενδύσει σε υποδομές, όπως οι Αττικές Τηλεπικοινωνίες και η Mediteranean Nautilus. Οι εταιρείες εμφανίζουν ισχυρή κερδοφορία και αποσβένουν τις υπέρογκες επενδύσεις τους. Ωστόσο και οι εταιρείες αυτές εξαρτούν ως ένα βαθμό την πορεία τους από τους λοιπούς της αγοράς.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι -ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Telepassport- ο ΟΤΕ έχει καταφέρει να «στιγματίσει» τους εναλλακτικούς παρόχους ως αναξιόπιστους παίκτες στην αγορά, γεγονός που κάνει πολλούς καταναλωτές να γυρνούν ξανά στην ασφάλεια του «μεγάλου και σίγουρου». Mε άλλα λόγια, ο ΟΤΕ έχει πετύχει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την αποδυνάμωση του ανταγωνισμού στις σταθερές επικοινωνίες. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα ορατό στη νέα αγορά των ευρυζωνικών συνδέσεων, όπου το μερίδιό του -τουλάχιστον στο επίπεδο πρόσβασης- παραμένει σε επίπεδο άνω του 90%.
Ναι ξέρω φταίει ο ΟΤΕ και για αυτό
Κρίμα 4+ χρόνια που ειναι ελευθερες οι τηλεπικοινωνίες, αρκεστήκαν μονο στο αγοράζω 5 πουλάω 8 (δρχ)
-
20-06-06, 22:51 #3
Προσωπικα ειμαι περιεργος να δω ποσο % επι του κεφαλαιου των συσσωρευμενων ζημιων ειναι οι τηλεοπτικες και εντυπες διαφημισεις.
-
20-06-06, 22:58 #4
Βρε τον κακόμοιρο τον OTE.
Καλά που έχει και τους υποστηρικτές του.
sdikr μήπως είσαι οτετζής βρε;
-
20-06-06, 22:59 #5
ελα τι εγινε δε θα κραξετε τον πΟΤΕ τωρα??? εεε??? α,βεβαια τωρα τι να κραξεις.....Στους τυφλους βασιλευει ο μονοφθαλμος
-
20-06-06, 23:00 #6
Αρχικό μήνυμα από Hout
-
20-06-06, 23:13 #7
Έπρεπε η ΕΕΤΤ να βάλει αυστηρότερα κριτήρια στις άδειες. Πήρε και η ... κουτσή Μαρία άδεια. Αν δεν ρίξουν χρήμα οι εναλλακτικοί και συνεχίζουν να είναι μεταπωλητές του ΟΤΕ τότε δεν θα ξεπεράσουν ποτέ το 7%.
Πρέπει να γίνει ξεσκαρτάρισμα στις τηλεπικοινωνίες και θα γίνει.
-
20-06-06, 23:30 #8
Αρχικό μήνυμα από sdikr
Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευθύνη και των κυβερνήσεων. Με την πλάτη τους ο ΟΤΕ εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση του για να βάλει εμπόδια στους εναλλακτικούς χωρίς καμιά συνέπεια. Σε αντάλλαγμα οι κυβερνήσεις εισέπρατταν μεγάλα ποσά από τις διαδοχικές πωλήσεις πακέτων μετοχών του ΟΤΕ και βόλευαν κομματικούς φίλους και ψηφοφόρους στον ΟΤΕ. Αποτέλεσμα είναι ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι και τόσο ελεύθερες αφού δεν ξεκίνησαν όλοι από την ίδια αφετηρία.
-
21-06-06, 00:03 #9
Όλη μέρα τον ΟΤΕ κατηγορούμε αλλά με την ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα... αν δεν υπήρχε κι ο ΟΤΕς ακόμη με σήματα καπνού θα παίζαμε.
(Θα αρχίζουν όλοι τώρα)
Πείτε όχι στα ναρκωτικά.
Δε φτάνουν για όλους!!!
-
Αλήθεια, η vivodi πώς πάει; Αυτοί έχουν δικό τους δίκτυο, αλλά πουλάνε κιόλας λιανικά τα του ΟΤΕ. Ρε παιδιά, ο Θείος πρέπει να βάλει δικά του dslam, άντε να βγει κάνα HOL πακέτο με γραμμές από Αττικές και εξοπλισμό intracom να γίνει της τρελής.
... when you damp oscillations, you lose the high points as well as the low.
改善 - kai zen - continuous change for the better - the Tao of Linux.
Linux χωρίς εγκατάσταση, δωρεάν ΝΟΜΙΜΟ office, browser χωρίς ιούς ,
δωρεάν εγκατάσταση Linux, δωρεάν raytracer, γιατί το δωρεάν είναι όλα τα λεφτά...
ΟΔΗΓΙΕΣ εγκατάστασης Linux
-
21-06-06, 00:31 #11
Δε με τρελλαινει η κατασταση ουτε με τους ιδιωτες, ουτε με τον ΟΤΕ - εξ'αλλου το μελλον δεν ανηκει σε κανενα τετοιο σχημα αλλα στον ιδιο τον κοσμο που θα γινει παροχος/node/πελατης.
...αλλα το να συγκρινουμε επενδυσεις ΟΤΕ με ιδιωτων ειναι απλα ατοπο. Ο ΟΤΕ ειναι μια εταιρια που εχει τεραστια πελατειακη βαση, ειναι γνωστος, εχει τεραστια ρευστοτητα και κερδη και πλεον κανει επενδυσεις μονο οσον αφορα τις νεες τεχνολογιες αφου εχει ολα τα υπολοιπα ετοιμα.
Οι ιδιωτες πρεπει πριν επενδυσουν στις νεες τεχνολογιες
(1)να βρουν κεφαλαια
(2)να στηθουν from the ground up και αυτο εχει τεραστιο εξοδο
(3)να αναπτυξουν δικη τους τηλεπικοινωνιακη υποδομη
(4)να γινουν γνωστοι και να αποκτησουν μεριδιο αγορας που θα τους δινει το cash-flow
και τελος αφου τα εχουν κανει ολα αυτα και εχουν μια σταθερη επιχειρηματικη βαση που τους παει καλα οικονομικα, να επενδυουν διαρκως σε νεες τεχνολογιες.
Εντωμεταξυ παντα υπαρχει ο κινδυνος οτι ακομα και αν τα κανουν ολα αυτα, ο ΟΤΕ μια ωραια πρωϊα να πει οτι κατεβαζω τις τιμες στο τοσο και να τους εξοντωσει οικονομικα.
Αυτα τα λεω γιατι κριση επι του θεματος χωρις να συνυπολογιζεται η μεγαλυτερη εικονα, οδηγει σε περιεργα αποτελεσματα. Πχ "που ναι οι ιδιωτες ΟΕΟ".. Την ωρα που ο ιδιωτης ακομα μπορει να πληρωνει τα κτηρια του (!) τα οποια ο ΟΤΕ τα εχει δεδομενα εδω και 50 χρονια.
-
21-06-06, 00:34 #12
Αρχικό μήνυμα από MNP-10
Δεν υπάρχει περίπτωση τουλάχιστον στην ελλάδα να γίνει αυτό το Node
Μάλιστα θα ψάξουν τρόπο το πως να πέρνουν χωρίς να δίνουν
-
21-06-06, 00:47 #13
Αρχικό μήνυμα από gatoulas
Επίσης θα διέδιδαν πιο γρήγορα την ευρυζωνικότητα, και δεν θα πέταγαν στα σκουπίδια τόσα χρόνια για να υποστηρίξουν την τεχνολογία ISDN, που μόνο η Γερμανοί χρησιμοποιούσαν και την πουλήσανε μόνο σε εμάς (τους βλάκες), ενώ μπορούσαμε να κυνηγήσουμε από τότε τις ευρυζωνικές υπηρεσίες.
Edit...
ΥΓ: Και οι οποίες (εταιρείες) θα είχαν καταρτισμένο προσωπικό με έμφαση στην παραγωγικότητα (ιδιωτικός τομέας βλέπεις) και όχι δεκάδες χιλιάδες βολεμένα κομματόσκυλα του δημοσίου.Λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε ...
-
21-06-06, 00:49 #14
§
Πρόβλημα πρέπει να έχει δημιουργήσει στους εναλλακτικούς και η μη πληρωμή των συνδρομητών.
Έχω υπόψιν μου δύο σπίτια που δεν πλήρωσαν εναλλακτικό και χρησιμοποίησαν τον αμέσως επόμενο στη λίστα...
Αλήθεια, πως διεκδικούν οι εναλλακτικοί τα χρωστούμενα;
§¶ Τουλάχιστον δύο πράγματα είναι άπειρα: Οι αριθμοί Є R και η ΒΛΑΚΕΙΑ.
¶ "Όποια κοινωνία παραχωρεί ελευθερία για ασφάλεια, είναι ανάξια και για τις δύο και θα χάσει και τις δύο" B.F.
¶ LeT Me HeaR you MaKe DeCiSioNS WiTHouT youR TeLe-ViSioN.
-
21-06-06, 00:52 #15
"Δεν υπάρχει περίπτωση τουλάχιστον στην ελλάδα να γίνει αυτό το Node
"
Μπα...μη το λες.. ειδικα οπου υπαρχει αυξημενη εκμεταλλευση (πχ το εγχωριο περιβαλλον) τοσο πιο ευφορο ειναι το εδαφος για αναπτυξη δικτύων χρηστών. Βασικα χρειαζεται ενα μικρο upgrade η τεχνολογια στο autoconfiguration των δικτυων ωστε ακομα και οι ασχετοι να μπορουν να γινονται nodes - και αυτο ειναι στο τεχνολογικο pipeline... θα το διαβασουμε στις ειδησεις σε καποια φαση.
Παρόμοια Θέματα
-
«Ματώνουν» οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ
Από nikgr στο φόρουμ Γεγονότα και ΑπόψειςΜηνύματα: 48Τελευταίο Μήνυμα: 07-06-07, 11:37 -
Η εσωστρέφεια του ΟΤΕ διευκολύνει τους ανταγωνιστές
Από chrand στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 9Τελευταίο Μήνυμα: 02-02-06, 12:44 -
Οικονομικά αποτελέσματα οτε
Από NeK στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 26-02-04, 19:57 -
Οικονομικά Αποτελεσματά του οτε
Από PALADIN στο φόρουμ Σταθερή & Κινητή ΤηλεφωνίαΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 03-06-03, 14:50
Bookmarks